Το λόγο έχει ο Μπουράν!

 


Από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, όταν ακόμη δεν φαινόταν κάτι χειμωνιάτικο στον ορίζοντα των προγνώσεων, στο παρόν μπλογκ έγιναν αναρτήσεις και πολλές συζητήσεις για κρύα και χιόνια που κάποιοι θα τις χαρακτήριζαν προφητικές! Όπως έχουμε πει, η παρατηρητικότητα και η οξυδέρκεια των Αρχαίων Ελλήνων και κυρίως του Αριστοτέλη μάς οδήγησαν στην υπόθεση των Ορνιθίων, των χαρακτηριστικών Β-ΒΑ ανέμων στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της Άνοιξης που λόγω των αντίξοων γι αυτά συνθηκών κρατούν πολλές μέρες στον τόπο μας τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική και ξεκαλοκαιριάζουν στη ΒΑ Ευρώπη.


Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν ως κατοικία του χειμώνα τη Θράκη, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα κρύα στη χώρα μας έρχονται από τις πολικές περιοχές και κυρίως από περιοχές της Σιβηρίας. Έτσι, η αφετηρία των Ορνιθίων συχνά εντοπίζεται στις δυτικά των Ουραλίων περιοχές της στέπας. Από εκεί ξεκινά ο Μπουράν (Μπουριάν ή Μπουριάνα για τους Ιταλούς, το Κτήνος από την Ανατολή για τους Άγγλους) που παγώνει τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας είτε σε πρώτη είτε σε δεύτερη φάση. Ο Μπουράν, όπως και οι αρχαίοι Ορνιθίες, δεν είναι απλά άνεμοι. Είναι άνεμοι - καιροί με την έννοια που τους έδιναν  παλαιότερα οι άνθρωποι.

Οι συνάδελφοί μου Ιταλοί λένε ότι ο Μπουράν (Μπουριάν) πνέει με συχνότητα μία φορά κάθε 5 με 7 χρόνια, κάτι που φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από τα δικά μας κλιματικά δεδομένα. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι κάθε Β-ΒΑ άνεμος την περίοδο του χειμώνα δεν είναι τύπου Μπουράν. Η αφετηρία, η έκταση πάνω από την οποία πνέει και η ψυχρότητα των αερίων μαζών που μεταφέρει είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ξεχωρίζουν τον Μπουράν από έναν απλό Β-ΒΑ άνεμο. Οι πιο ψυχρές επελάσεις του Μπουράν παρατηρούνται συνήθως τον Φεβρουάριο, όταν οι ξαφνικές στρατοσφαιρικές θερμάνσεις χτυπούν στην καρδιά τον πολικό στρόβιλο και αρκτικές αέριες μάζες εκρέουν προς την περιοχή της Σιβηρίας. Σημειώνεται ότι αναγκαία προϋπόθεση για το προς τη δυτική και τη νότια Ευρώπη ταξίδι του Μπουράν είναι η ύπαρξη ενός αντικυκλώνα εμποδισμού στο Ατλαντικό με τον άξονά του στραμμένο προς τη βορειοανατολικά ευρισκομένη Σκανδιναβική Χερσόνησο ή τον ίδιο τον αντικυκλώνα εμποδισμού πάνω στη Σκανδιναβία.

Τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων φέρνουν (από το Σάββατο και μετά) πολύ κρύο και χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι λεπτομερείς προγνώσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζονται κραυγές. Νηφαλιότητα και σοβαρότητα απαιτούνται να περάσουμε τον «κάβο» του Μπουράν με τις λιγότερο δυνατές απώλειες.

119 σχόλια:

  1. Απ ότι βλέπω την Κυριακή το χαμηλο θα βρίσκεται στο βορειο Ιόνιο με οτι αυτο συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη ευχαριστώ κατ'αρχήν για το σχόλιο σου στην προηγούμενη ανάρτηση που αναφέρεις το δικό μού σχόλιο από τις 5 Φεβρουαρίου που είχα εικάσει ότι το 2ο 15ημερο τού Φλεβάρη θα είναι άκρως διαφορετικό σε σχέση με ότι έχουμε περάσει έως τώρα.
      Τελικά τα τρεξίματα των μοντέλων επιβεβαίωσαν την αρχική μού σκέψη.
      Θέλω όμως να πω ότι πρώτος ο δάσκαλος με ρίσκο όπως κ ο Χρήστος Σιμουλης μας προϊδέασαν για το τι πρόκειται να συμβεί από τα μέσα του μήνα κ μετά όταν οι περισσότεροι είχαν κηδεύσει ήδη τον φετινό χειμώνα.
      Για τον Χριστόδουλο δεν έχω να πω κάτι.... Ο επόμενων νικά!
      Σε αυτό το μπλογκ λοιπόν επικρατεί η σοβαρότητα η μετριοφρωσύνη κ η σωστή ενημέρωση.
      Σύμφωνα λοιπόν κ με τα τελευταία στοιχεία πάμε για έναν μεγάλο πανελλαδικό χιονιά με πολλές κεντρικές κ βόρειες ακόμη κ παραθαλάσσιες περιοχές να ασπρίζουν για τα καλά!
      Ένα 24ωρο υπομονή ακόμη συνιστώ για να μιλάμε πια με βεβαιότητα.

      Διαγραφή
  2. Δυο ερωτήσεις:
    1)Η Αριάδνη ήταν καιρός Μπουράν;
    2)Γνωρίζουμε πόσο κρύο κάνει από τώρα για να προετοιμαστούμε; Θα είναι αρκετές μέρες ολικός παγετός ή μόνο 1-2;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι γω την ίδια απορία έχω, πολύ καλή ερώτηση!
      Πάντως η γνωστή τρύπα στον κάμπο της Κ.Μακεδονίας και τη περιοχή του Αξιού και της Θεσσαλονίκης έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στα μοντέλα. Το ξεροβόρι δύσκολα να αφήσει παράθυρο λίγων ωρών για χιονοπτώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

      Διαγραφή
    2. Σταύρο, στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει. Δεν ξέρουμε ακόμη πόσο, αλλά θα χιονίσει. Το να πας κόντρα στα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν είναι δικαίωνά σου. Όμως, για να μας πείσεις χρειάζονται περισσοτερα και ισχυρότερα επιχειρήματα.

      Διαγραφή
    3. Κ.Ζιακόπουλε καλήμερα, συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σας απλά ως κάτοικος της περιοχής γνωρίζω πάρα πολύ καλά το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ανάγλυφο και ιδιαίτερα με τέτοιες συνθήκες πολύ δυνατού Βαρδάρη.
      Και στα προηγούμενα σχόλια μου δεν ανέφερα ότι δεν θα πέσει νιφάδα αλλά ότι το παράθυρο είναι πολύ μικρό και τα φαινόμενα θα έχουν δυναμική κυρίως στα ορεινά τμήματα της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι τόσο στα πεδινά.
      Για του λόγου το αληθές και επειδή η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει πολύ έντονες μεταβολές τοπικά, στην προηγούμενη κακοκαιρία οι πλαγιές του όρους Βέρμιου χιονίζονταν επί ώρες λόγω εγκάρσιας θέσης του βουνού στο ρεύμα της περιοχής, ενώ στα Γιαννιτσά και τη Θεσσαλονίκη είχε ήλιο.
      Στην ίδια περίπτωση τα φαινόμενα είχαν τόσο μεγάλη "τοπικότητα" που σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων ο κάμπος της Πέλλας σε κάποια σημεία ήταν χιονισμένος και σε άλλα πεντακάθαρος(μεγάλο ρόλο έπαιξε το όρος Πάϊκο που λειτούργησε ως φυσικός φραγμός του δυνατού άνεμου που εδώ και τόσα χρόνια ξέρουμε ότι καθαρίζει τα πάντα και είναι η πρώτη περιοχή στην ηπειρωτική χώρα που θα βγάλει ήλιο.)
      Η ταπεινή άποψή μου είναι ότι με τέτοιες συνθήκες οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς και πολύ μικρής διάρκειας σε αντίθεση με τη Θεσσαλία για παράδειγμα που όπως και άλλες φορές φαίνεται να κερδίζει το φλουρί της κακοκαιρίας.
      Πάντως σίγουρα τις επόμενες μέρες θα μάθουμε περισσότερα, να είστε καλά.

      Διαγραφή
    4. φίλε συντοπίτη είναι σαν προσπαθείς να πεις ποιανου μοιαζει το παιδί προτού γεννηθεί,ασε που μπορεί να βγει στρουμουλούδικο και για μας!
      "θωμάς"

      Διαγραφή
  3. Όπως το λέτε : Δεν είναι απλά άνεμος, είναι καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κύριε Ζιακόπουλε έχετε σκεφτεί ότι οι ορνίθιες δεν είναι τπτ αλλο απο μπεκάτσες? η κατοικία τους είναι στα ουράλια με το πρώτο χιόνι κρύβονται μεχρι να σταματήσει...και αμέσως μετά...κατεβαίνουν στον νότο δλδ μόλις περάσει το ψυχρό μέτωπο που αφήνει και τις ψυχρές μαζες να κατεβουν νοτιότερα! ...υπόθεση ειναι γιατί μπεκάτσες και ΒΑ πάνε μαζί!"θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εντωμεταξυ βλπεω και τοποθετείτε το χαμηλό βορειοδυτικότερα από ότι δείχνουν τα μοντέλα !"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Όχι,σύμφωνα με το ecmwf τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής εκεί θα βρίσκετε το κέντρο του χαμηλού Θωμά.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους! Αγαπητέ Μπουράν σε περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες! Ελπίζουμε τη νέα βδομάδα να μας "βγάλεις" από την μονοτονία και την καραντίνα μας με τον πιο ευχάριστο τρόπο!
    Με μεγάλη αγωνία λοιπόν αναμένουμε τα επόμενα τρεξίματα!
    Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά δάσκαλε οι γνώσεις σας είναι πολύτιμες.
    Φιλικά,
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως έχουμε διαβάσει στα βιβλία του δασκάλου έχουμε μπροστά μας μια ψυχρή εισβολή που βασικός παράγοντας θα είναι η σύγκλιση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών, μια ψυχρή και ξηρή από την Ρωσία και μια θερμή και υγρή από τη Μεσόγειο, με διαφορετικούς ανεμους στα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή θα έχουμε ΒΑ άνεμο στην κατώτερη ατμόσφαιρα στα 850 hp και εναν ΒΔ και όχι Νότιο άνεμο στα 500hp..βεβαια αυτό δεν είναι τόσο καλό για τη Δυτικη Ελλάδα γιατί και ο ΒΑ και ο ΒΔ άνεμος μας κάνουν ζημιά. Δάσκαλε μιλάω σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω ο ΒΔυτικός άνεμος να κάνει ζημιά με τη θέση τού συγκεκριμένου χαμηλού στα δυτικά Γιάννη.
      Βέβαια ο δάσκαλος θα απαντήσει καλύτερα γιατίεείναι κ άλλοι παράμετροι.
      Ο ΒΑ σίγουρα,αλλά κ με αυτόν το 2017 το Αγρίνιο είχε δει χιόνι,με μέτρια ένταση τότες θυμάμαι,γιατί εάν έπνεε θυελλώδης γιοκ.

      Διαγραφή
  7. Καλημερα Δασκαλε! Πονοκεφαλος οι απωλειες αν αφορουν την ανθρωπινη ζωη. Ας ισχυουν μονο για τις γλαστρες μας και καμια σωληνα νερου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα δάσκαλε, μένω κι εργάζομαι στην δύσκολη και ακατάδεκτη στα χιόνια Άρτα. Ενώ βρέχει, βρέχει, βρέχει, όταν έρχεται η ώρα του κρύου βγάζει ήλιο. Έχω να θυμάμαι κάποια καλούτσικα (για τα δεδομένα μας πάντα) χιόνια, αλλά αποτελούν εξαίρεση. Με αυτά που βλέπω στους χάρτες κι από τα λίγα που ξέρω αρχίζω να ελπίζω. Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να ρίξει έστω 1-2 πόντους χιόνι και στην πόλη τούτη είτε ξημερώνοντας Κυριακή είτε αν η κακοκαιρία πάρει παράταση προς Δευτέρα; Σας ευχαριστώ,
    Γιώργος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους :) Ερώτηση - Το ECMWF Είναι πιο αξιόπιστο από το GFS ? Και γιατί κανένας Μετεωρολόγος δεν Αναφέρει ποτέ το GFS ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια τόσο στον δάσκαλο όσο και στον Χρήστο Σιμουλη που μετρημένα και με σοβαρότητα έβαλαν και βάζουν τα πράγματα στην "σωστη" σειρά και όποιος έχει αμφιβολία για το τι θα κάνει σε κάθε περιοχή,καλό είναι να ξαναδιαβάσει αυτά που έγραψαν τις τελευταίες ημέρες.
    Φυσικά και άλλοι φίλοι,όπως ο Φώτης,είπαν από πολλές ημέρες πριν να μην προδικαζουμε και να μην αποκλείουμε τίποτα γιατί όλα είναι ανοικτά.
    Κατά εμένα,όλες οι περιοχές της χώρας μας,άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο,θα δουν τον λευκό επισκέπτη ανεξαρτήτου γεωγραφικής θέσης και υψομέτρου.
    Και δεν μιλάω μόνο για τις επόμενες ημέρες αλλά και για την συνέχεια του χειμώνα...
    Πότε δεν αμφεβαλα ότι ο χειμώνας θα δηλώσει δυναμικό παρόν(φίλοι που μιλάμε εκτός μπλογκ το γνωρίζουν καλα)καθώς αυτά που βλέπω με τα μάτια μου και αυτά που μου "λενε" ή φύση και τα πλάσματα της και φυσικά οι απίστευτοι"μετεωρολόγοι" μου,δεν κάνουν λάθος ποτέ,μην κοιτάτε που χρονικά κανεις και ποτέ δεν μπορεί να γίνει πέσει μέσα(αχ ρε χρονε αλήτη,θεούς και ανθρώπους νικάς( σε παράφραση του όμορφου τραγουδιού.
    Η σοφία της φύσης είναι μέγιστη και πάντα βρίσκει την ισορροπία της,αδιαφορώντας για το τι παρασέρνει στο διάβα της,θα αφήσει όμως αυτά που χρειάζονται ή ακόμη θα επαναφέρει πλάσματα και φυτά που έχουν εξαφανιστεί εάν κρίνει ότι της είναι απαραίτητα.Ολα αυτά συντελούνται στην Γη μας,αλλά όχι μόνο από αυτήν,υπάρχουν και "βοηθοι".
    Τις λεπτομέρειες του καιρού των επομένων ημερών θα τις δώσει ο δάσκαλος,αν και εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Χρήστο τον Σιμουλη,όσο μεγάλο και αν φαίνεται το ποσοστό που έδωσε,πιστεύω πως θα βγει αληθινό.
    Προσοχή από όλους και όποιος μπορεί ας βοηθήσει συνανθρώπους μας που ίσως έχουν ανάγκη και φυσικά μην ξεχνάμε τα αδέσποτα ζωάκια που και αυτά θα χρειαστούν την βοήθεια μας,όσο για τα λεγόμενα άγρια ζώα, νομίζω πως έχουν ήδη κάνει τις προετοιμασίες τους.
    Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε δεν ξέρω αν είναι τύχη η εμπειρία πάντως σε παραδέχομαι,μαζί και τον Φωτη που επιμενατε. Φαίνεται σοβαρή κακοκαιρία με πολλα χιόνια και κρύο που ελπιζω να μην κάνει ζημιές,ίσως η χιονοστρωση βοηθήσει. Άπιστος Θωμάς θα κατάντησω στο τέλος!!Καλημερα
      Δημητρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Χριστοδουλε καλημέρα! Για να είμαι ειλικρινής ήμουν έτοιμος να σου βγάλω κόκκινη κάρτα γιατί είχες από τον Οκτώβρη που επέμενες για βαρυχειμωνια και για τα σημάδια της φυσης αλλά οι μήνες περνούσαν με ζεστες και κάποιες καλές βροχές στα δυτικά και προκοπή δε βλέπαμε, και μάλιστα απογοητευτηκαμε τελείως κάποια στιγμή μέχρι που προέκυψε η ερχόμενη κακοκαιρία και μάλλον θα ρεφάρεις και θα πιάσεις το 13αρι και θα ηρεμήσουμε και εμείς. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν!!

      Διαγραφή
  11. Για να δούμε τι θα δούμε όσο πλησιάζουμε προς την ερχόμενη κακοκαιρία σταθεροποιούνται και τα στοιχεία.Παντως βλέπω μέχρι αρχές Μαρτίου να έχουμε χειμώνα πραγματικό κάλιο αργά παρά ποτέ . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε καλημέρα, αν βλέπω καλά έχετε ένα χαμηλακι εκεί Κέρκυρα, πως έπεσε το μάτι μου να κοιτάω παράλληλο του τζίφου, και να δίνει ακριβώς το ίδιο;;;; εφόσον περάσει το πρώτο χαμηλό, δίνει μια καλή υποτροπή στα ηπειρωτικά από Κυριακή βράδυ έως Δευτέρα απόγευμα!!! Τα σέβη μου δάσκαλε! Γιώργος από Λάρισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύχομαι μόνο να μην μοιράζεται ίδιο trademark με το "μπουρανί".
    Χρήστος/Θεσσαλονίκη(300μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό, αλλά πρόσεχε τις διατάξεις περί ασέμνων, μην πάθουμε όπως τις προάλλες με την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    2. Καταλαβαίνω,πρόθεση μου ήταν η ανάδειξη της ομοιότητας των ονομάτων, στο πλαίσιο της σχέσης μετεωρολογίας/λαογραφίας

      Διαγραφή
  14. Ο Μπουράν έρχεται μαζί με τις αρκούδες του!
    Καλημέρα σε όλους και ψυχραιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε,εμείς εδώ ελπίζουμε να είναι τουλάχιστον καφέ και όχι λευκές πολικές.Εκτός απο τις γλάστρες και τις βρύσες,υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις ,λίαν επαχθείς και επώδυνες,βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.Η ψυχραιμία βέβαια είναι εκ των ών ουκ άνευ. Είναι και εκείνος ο """εξορθολογισμός""" που λέγαμε εσχάτως......!--------Πέτρος Α. (Δ. Κορινθία).

      Υ.Γ.Και εγώ, ως κάτοικος Ψυχικού,ίσως άλλα έλεγα.....!-----Π΄.Ά.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα κε Ζιακόπουλε και στην παρέα. Πολύ σωστά, ψυχραιμία και υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σας ευχαριστώ όλους, να επαληθευτούμε πρώτα. Βέβαια και πρωτίστως, γιατί έθεσα τα ερωτήματα το περασμένο Σάββατο το πρωί; Επειδή διαφαινόταν και διαφαίνεται ο κίνδυνος να πάθουμε τα ίδια ή ακόμη και χειρότερα από την Αριάδνη και σε νότιες περιοχές αυτή τη φορά. Διότι καλά τα χιόνια και οι παγωνιές, αλλά αν δεν είσαι προετοιμασμένος, κλάφτα Χαράλαμπε, μεγάλη η χάρη του Αγίου σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρηστο.Εννοείται ΄΄οτι έχεις και από εμένα τα εύσημα.Γιά εμάς εδώ κρίσιμο είναι το -2C,το οποίο με τα μέχρι τώρα το υπερβαίνουμε αρκετά.Οπότε....κλαφτα Χαράλαμπε και....όλο το Συναξάρι! Να είσαι καλά.--------Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Βλέποντας όσα γράφει ο δάσκαλος,όσα είπε ο κ.Σιμουληε,ο Φώτης και ο " πρακτικος" εμπειρογνωμόνων κ.Χριστόδουλος,τρέχω να κάνω τα τελευταία ψώνια σε γάντια,σκουφους και μπότες.
    Δηλώνω τρελή από χαρά,ευχαριστώ όλους σας για τα καλά νέα.
    Θέλω μόνο να ρωτήσω τον φιλο Χριστόδουλο,μου είπε κάποιος δικός μου,ότι είδε πολλά κοτσύφια να τσιμπολογουν ότι βρουν και επίσης οι αλεπούδες να μην αφήνουν τυφλοποντικα για τυφλοποντικα,σημαίνουν κάτι αυτά;
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    Δέσποινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κοιτώντας μακριά, προσοχή μη σκοντάψουμε στα κοντινά. Εννοώ τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες που θα προκαλέσει η αυριανή αξιόλογη διαταραχή στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Επίσης και οι άνεμοι θέλουν προσοχή.
    Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες. Νομίζω ότι έχουμε αρκετούς στην παρέα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε Θεσσαλονίκη τελικά θα έχουμε χιονακι θα δούμε άσπρη μέρα?? Ελένη από Καλαμαριά..

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι η χιονόστρωση στη Θεσσαλονίκη θα είναι αξιοπρεπέστατη!

      Διαγραφή
    3. Χαιρετώ όλες τις δεσποινίδες κ κυρίες τού μπλογκ!
      Δάσκαλε πολύ καλά κάνετε κ επισημαίνετε τις εκ νέου ισχυρές καταιγίδες πιο θα έχουμε κ αύριο στα ΔΒΔυτικα καθώς μπορεί να μην έχουν μεγάλη διάρκεια,αλλά πολύ πιθανόν να συνοδεύονται από σφοδρούς ΝΔ ανέμους κ τοπικές χαλαζοπτώσεις,οπότε λίγο προσοχή.
      Είπαμε καιρός είναι κ το τώρα.
      Στα μελλούμενα τα τρεξίματα των μοντέλων δεν έχουν σχεδόν καθόλου διαφοροποιήσεις.
      Η παρατεταμένη διάρκεια τού ψύχους κ το χαμηλό δυτικά της χώρας το Σάββατο έχουν κλειδώσει.
      Λεπτομέρειες αναλυτικές όμως ακόμη δε μπορούν να δωθούν για την επόμενη εβδομάδα.

      Διαγραφή
  19. ενα μπραβο που το ειδατε για θεσσαλονικη 1 βδομαδα πριν !!!!! μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείτε για την Θεσσαλονίκη??

      Διαγραφή
    2. Όπως είχα πει και σε προηγούμενη ανάρτηση αν κάπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν έντονο ενδιαφέρον θα είναι στα ΒΔ και την Στερεά.
      Ειδικά για το Βόλο μπορούμε να πούμε πλέον με βεβαιότητα καλό θαψιμο!
      Αυτή η έρημη η Θεσσαλονίκη πάλι με άχνη θα τη βγάλει.

      Διαγραφή
    3. Από πού προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη θα την βγάλει με άχνη?

      Διαγραφή
    4. Aπό το ότι η ποσότητα του υετού που θα πέσει στη Κ.Μακεδονία θα είναι το 1/100 σε σχέση με τον υετό στη Στερεά Ελλάδα!Mε 5 ώρες φαινομένων τι να προλάβει να βάλει η Θεσσαλονίκη .Σαν ψυχρό μέτωπο θα είναι...Φύσηξε, έβρεξε(χιόνισε), καθάρισε που έλεγε και ο Δάσκαλος.
      Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα πάντως και θα σας ζητούσα αν υπάρχουν στοιχεία για έντονη κακοκαιρία στη Θεσσ/νικη να μας παραπέμψετε.

      Διαγραφή
  20. Πιστευω πως πρεπει να βγει εκτακτο απο αυριο κιολας η εμυ. Δεν μου αρεσουν και εμενα οι ονομασιες κακοκαιριων,αλλα σε αυτη την περιπτωση θα βοηθησει πολυ. Ερχεται κατι πολυ δυνατο και με διαρκεια και εχω την εντυπωση πως ο κοσμος δεν γνωριζει τιποτα ακομα. Θα υπαρξουν τεραστια προβληματα σε ολη την χωρα. Απο τις μετακινησεις μεχρι βεβαια τις καλλιεργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποιος Μπουράν; Το λόγο έχει ο δάσκαλος πλέον.... θα μας αφιερώνατε π.χ. το τραγούδι η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα (Γαλάνη);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ «ΜΗΔΕΙΑ»!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσσσσς....
      Άμα το έχεις με τα ονόματα το έχεις!!
      Τρομοκρατείσαι και μόνο στο άκουσμα και κάνεις βέβαια τους αναγκαίους συνειρμούς τύπου: «η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της οπότε φανταστείτε τι φονική κακοκαιρία έρχεται!!!»
      Βούτυρο στο ψωμί των ΜΜΕ
      ΥΓ1: δάσκαλε στο ύψος σας εσείς! Αναμένουμε νηφάλια ψύχραιμη και έγκαιρη (όταν πρέπει) ενημέρωση
      ΥΓ2: κρίμα στον Χαρδαλιά που πραγματικά από τη μια ο κορονοιος και από την άλλη η κακοκαιρία θα παραλύσει πραγματικά . Βεβαια όλα στην κακοκαιρία θα τα ρίξει και στα ακραία φαινόμενα. Περιμένω να ηχήσει ξανά ο συναγερμός στο κινητό, καιρό έχουμε να λάβουμε μήνυμα από την πολιτική προστασια
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  23. Δεν ξέρω γιατί, αλλά βλέποντας την κίνηση του χαμηλού την ερχόμενη εβδομάδα διαβλέπω πιο δυνατή χιονοφαση για την Αττική προς Τετάρτη με Πέμπτη. Σίγουρα η Αττική θα δει κάτι και την Κυριακή το βράδυ, αλλά προσωπικά ποντάρω σε χιονοστρωση έκπληξη στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Νομίζω πάντως πως μεγάλο μέρος της χώρας θα δει καλά πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Θάνο.
      Την Αττική κ εγώ την έχω για δυνατές καταστάσεις στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας περίπου.
      Κάπου εκεί οι χιονισμένες βάρκες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
      Όχι βέβαια ότι δε θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο κ νωρίτερα προς θεού,αλλά για εκείνο το διάστημα την υπολογίζω για κάτι περισσότερο γενικευμένο.

      Διαγραφή
    2. Εν τω μεταξύ το κέντρο του χαμηλού κατά την Πέμπτη τα ξημερώματα θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου εδώ στη Ροδο (πολύ ιδανικό σενάριο για Αθήνα), ενώ πρώτη φορά πραγματικά είδα σε μοντέλο το - 10 στα 850hpa να βρίσκεται μέχρι εδώ κάτω! Ψοφόκρυο πανελλαδικό!

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σας. Τελικά ποιο όμορφη από την έλευση του χιονια είναι η προσμονή του. Εμένα τουλάχιστον όλη αυτή η διαδικασία με συναρπαζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα.αυτη η γλυκιά προσμονή του χιονιά είναι το κάτι άλλο.Χρηστος Αίγιο

      Διαγραφή
  25. Το ανέκδοτο με τον μακαρίτη και την χήρα που έλεγε:όχι κάτω από την συκιά μην πάθουμε τα περσινά,αυτό μου θυμίσατε δάσκαλε με τα κοντινά και τα μακρινά,εχετε απόλυτο δικιο, όπως εχθές έτσι και η αυριανή κακοκαιρία δεν είναι αμελητέα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.
    Όσο για τους φίλους Δημήτρη και Γιάννη Θεσπρωτο,έχω να πω ότι δεν είναι θέμα τύχης η εμπειρίας αλλά ότι έπιασαν τόπο τα...μαγικά που έκανα,στα οποία αναγκαστικά στραφηκα καθώς με όλα όσα μου έτυχαν τελευταία σταμάτησα τις...προπονήσεις και είμαι εντελώς αγύμναστος...Πλάκα κάνω φυσικά φίλοι μου,όντως δεν έχασα ποτέ την σιγουριά μου παρόλο που ο χρόνος,μου την "φέρνει" πάντα.
    Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι με τον ζεστό καιρό που επικράτησε το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο,ας ελπίσουμε στις λιγότερο δυνατές.
    Όσο για την φίλη Δέσποινα και τα ερωτήματά της,η εξήγηση είναι απλή:Όλα τα πουλιά και τα ζώα με τα "ρανταρ" που έχουν καταλαβαίνουν μέρες πριν την οποία αλλαγή του καιρού και ειδικά όταν πρόκειται για χιόνι διάρκειας και ετοιμάζονται αναλόγως.Τα μεν πουλιά μεταφέρουν στις φωλιές τους όση περισσότερη τροφή μπορούν και οι αλεπούδες μεταφέρουν τα ποντίκια για απόθεμα στις φωλιές τους.
    Η κυρά-μάρω που ανέβασε ο δάσκαλος όχι μόνο κυνηγούσε μανιωδώς οποίον άτυχο τυφλοποντικα έβρισκε και δεν πτοήθηκε ούτε από την σκύλα μου που την κυνηγούσε,αλλά πολλές φορές παραλίγο να έρθει και να πάρει από τα χέρια μου ότι φαγητό της έδινα που φυσικά δεν το έτρωγε αλλά το πήγαινε κατευθείαν στην φωλιά της.
    Αυτά λοιπόν είναι σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται "βαρύς καιρός.
    Όταν έχεις την τύχη να ζεις στην ύπαιθρο τότε έχεις πολλούς "φιλους" που σε "ειδοποιούν" για τα επερχόμενα,αρκεί να έχεις μάτια και αυτιά ανοικτά.
    Για να δούμε τι θα πει και το φεγγάρι στο γύρισμα του...3 και 1 μείνανε...
    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες-ζουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δάσκαλε τον Βόλο πως τον βλέπεις θα ασπρισει καθόλου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Αυτό που με ανησυχεί για τον Βόλο είναι ο ΒΑ άνεμος. Ξέρουμε καθόλου πως θα πάμε σε αυτόν τον τομέα; Φαίνεται να γυρνάει σε Β-ΒΔ μέσα στην Κυριακή;

      Διαγραφή
  27. Βασίλειος Σωμαράκης10 Φεβρουαρίου 2021 στις 3:04 μ.μ.

    Πώς την βλέπετε κ. Ζιακόπουλε την αρκούδα; είναι αποφασισμένη να κατέβει μέχρι την Κρήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι από την Τρίτη τα χιόνια θα κατέβουν πολύ χαμηλά. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για χιόνι ακόμα και στα βόρεια παράλια. θα το δούμε στην πορεία.

      Διαγραφή
  28. Δασκαλε εγραψες ο μπουραν ερχεται με τις αρκουδες του... Εμενα πρισωπικα με καλυψες πλεον δε χρειαζομαι προβλεψει.... Γιατί οι αρκουδ
    ες του μπουραν ζουνε στο χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δάσκαλε στην Αθήνα θα δούμε καθόλου χιόνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θεσσαλονίκη πάει για 10+εκατοστά γιαεσα στη πόλη... Υπομονή και ετοιμαστείτε στη Θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το στίγμα της ημέρας:
    (α) Όλοι βαφτίζουν, εκτός από εκείνη την έρμη που είναι αρμόδια να το κάνει!
    (β) Μεγάλο σουξέ το "όπως εμείς πρώτοι είχαμε προβλέψει"!
    (γ) Όταν οι προγνώσεις είναι επιτυχείς, τα μοντέλα αποσιωπούνται. Όταν οι προγνώσεις είναι αποτυχημένες, τα μοντέλα αίρουν τις αμαρτίες και πάνε στον κουβά!
    (δ) Αφιερωμένο στους μετεωρολόγους παλιάς κοπής που έχουν φύγει από τον κόσμο τούτο: "Εκεί που κρεμούσατε τα άρματα, κρεμούν οι ...... τα νταούλια!"
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράψατε πάλι!!! Σωστότατος σε όλα
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Oi παλιοί μετεωρολόγοι είχαν να κάνουν με τον επιχειρισιακό καιρό ήξεραν από μία τους λέξη μία διατύπωση κρέμονταν ζωές και χωρίς τα σύγχχορνα εργαλεία.οι νέοι μετεορολόγοι η καλύτερα αφηγητές των καναλιών ψάχνουν για την ατάκα που θα μείνει...κρίμα (εξαιρειται η ΕΜΥ)"θωμάς)
      Δεν εκμεταλευομαι τα κέφια σας και ψάνχω να βρώ την απόδοση της λέξης αξιοπρεπης που δώσατε σε παλιότερη ανάλυση και να την αντιπαραβάλω με το αξιοπρεπέστατη.!

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστά όλα δάσκαλε συμφωνούμε και επαυξανουμε! Μακάρι κάποια στιγμή να μπουν τα πράγματα στη θέση τους!
      Εν αναμονή λοιπόν του νέου σας άρθρου με τις αναλύσεις και τους γρίφους σας! Ανυπομονούμε!
      Καλό απόγευμα.
      Δημήτρης Δ. Ψυχικό.

      Διαγραφή
  32. Ο Δάσκαλος μας βάζει να διαβάζουμε . Και πράγματι ο Μπορα των Κροατών και ο Μπουριάν δεν είναι ο ίδιος. Μοιάζει αλλα μόνο το 10% των Μπορα είναι Μπουριάν και ισχύει οτι ο Μπουριάν εμφανίζεται με συχνότητα 1-2 την δεκαετία. Η αίσθηση των Κροατών είναι οτι μάλλον μειώνεται ο αριθμός πλεον.

    Την Αριάδνη πάντως την θεωρούσαν Μπουριαν εκτός εποχής.

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είχα σκοπό να κάνω κάποια πρώτη ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, αλλά καταπιάστηκα με τις ερωτήσεις σας και δεν έχω χρόνο. Μεταξύ μας, ο πραγματικός λόγος δεν είναι αυτός. Κάτι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς μοντέλων και λέω να το αφήσω για αργότερα!
    Αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ έστι αμαρτία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιό σας μόνο σοβαρότητα δείχνει. Καλύτερα να κάνουμε 1 μέρα υπομονή και να βγάλουμε μια ακριβέστερη πρόγνωση παρά να βιαστούμε και να τα παίρνουμε πίσω αργότερα.

      Διαγραφή
    2. Να μας τα λέτε για να μαθαίνουμε. Πάντως πολλα χιόνια φαίνονται στι Πηλιο,βόρεια Εύβοια και Βοιωτια. Στην δυτική Φθιωτιδα κάτι θα ρίξει.Δασκαλε;
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  34. Δασκαλε πειτε και για την Αρτα θα δουμε καμια πασπαλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δασκαλε εδω στην ομορφη Παραμυθια που χιονιζει μια φορα στα 100 χρονια και μας μουσκευει 24 ωρες το 24ωρο θα μας στρωσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να απαντήσει γρήγορα ο Γιάννης ο Θεσπρωτός που περηφανεύεται ότι ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά όλα τα σχετικά με τους χιονιάδες που γράφω στα βιβλία!

      Διαγραφή
    2. Ε όχι και μια φορά στα 100 χρόνια ρε πατριώτη!! Υπερβολές! Το έχουμε το χιόνι μην αγχώνεσαι!

      Διαγραφή
  36. Δάσκαλε για Τρίπολη τί βλέπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εμείς οι Αθηναίοι θα δούμε άσπρη μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γιαννη Θεσπρωτε δεν φταιω εγω.....Περιμενω!!! Προσεχε τι θα πεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα σας από την παγωμένη άλλη μια μέρα Στοκχόλμη ..-7cμεσημεριάτικα ..Προς τους φίλους που μου έλεγαν στείλε ψύχος στην Ελλάδα ,σας έρχεται είναι στο δρόμο ..Μάκης Στοκχόλμη (Εξ Ιωαννίνων ορμώμενος )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε Μακη για το ψύχος είσαι γενναιόδωρος.

      Διαγραφή
    2. Έρχεται το χιόνι Γιάννενα (πατρίδα ).Χιονοπτωση και σήμερα βράδυ εκτός πρόβλεψης .Ηδη προστέθηκαν 5εκ.φρεσκου χιονιού και συνεχίζει λίγο ακόμη σίγουρα.Μακης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
  40. Δασκαλε η πεδινη κεντρικη ευβοια θα εχει κατι δυνατο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κ.Ζιακοπουλε πως τα βλεπετε τα πραγματα για Δυτικη Χαλκιδικη θα ριξει καλο χιονι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δάσκαλε, για Καστοριά τι βλέπεις; Θα χιονιστούμε εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. κύριε Ζιακόπουλε στο Αιγιο και περιχωρα θα χιονισει και αν ναι ποιες μερες ευχαριστω Ηλιας Αιγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γεια σας κυρια ζιακοπουλε! Για χαλκιδα θα εχουμε αξιολογη χιονοστρωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα κύριε ζιακοπουλε !!!!!
    Σας παρακολουθώ χρονια να σας έχει ο θεος καλα !!!
    Συκες θεσσαλονικη μπορει να δουμε κάτι σαν σοφια ???
    Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δάσκαλε πες κάτι κ για Κρήτη.Γιαννης δεν ασχολείσαι καθόλου μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πείτε μας ότι η μεταβλητή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι η εμφανίση νεόυ χαμηλού στο ιόνιο και η παράταση των φαινομένων στα κεντροβόρεια την κυριακή το βράδυ?"θψμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κύριε Ζιακοπουλε υπάρχει πιθανότητα χιονόστρωσης στα Σπάτα και γενικώς στα Μεσόγεια Αττικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κύριε Ζιακόπουλε, στην Κέρκυρα θα δούμε τον λευκό επισκέπτη, έστω και ως χιονόνερο ή θα περιοριστούμε σε βροχή και ξηροβόρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Βλέπω τον αριθμό σχολίων και θυμάμαι το Καλοκαίρι πόσο prive είναι το blog. Άντε, καλή μας διασκέδαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Η πιο αδικημένη φαίνεται να είναι ή Πελοπόννησος τα πεδινά της διότι όταν θά έρθει τό κρύο το χαμηλό θα έχει φύγει.θα μας φάει ο πάγος κύριε Δημήτρη 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Θα τον τρελανουμε τον κ.Ζιακοπουλο παιδιά,ψυχραιμία. Θα βγει αναλυτική προγνωση κάποια στιγμή και θα τα μάθουμε όλα. Αντε και πιάνουμε τα 100!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. χαίρεται η σύγκλησή ανέμων ΄΄πάνω από τον βόλο΄΄ στην επερχόμενη κακοκαιρία διαφοροποιεί την την κατάσταση από κλασικούς προσήνεμους καιρούς που έχουν λίγα ως καθόλου φαινόμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Παιδιά, δεν μπορώ να απαντώ αν θα χιονίσει ή όχι στην αυλή του καθενός σας. Καταλαβαίνω την αγωνία σας, αλλά ακόμα κι αν ήθελα δεν θα μπορούσα. Η πλειονότητα των φίλων του μπλογκ θέλει κάτι άλλο από μένα κι αυτό προσπαθώ να κάνω. Το θέμα είναι να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι τα "ψάρια" και στη συνέχεια να μάθετε να "ψαρεύετε" μόνοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αν δώσεις ένα ψάρι σ' έναν άνθρωπο, θα φάει μια φορά. Αν τον μάθεις να ψαρεύει, θα τρώει σ' όλη του τη ζωή. Αν τα σχέδιά σου είναι για έναν χρόνο, σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια μόρφωσε τον λαό" (Κουάνγκ Τσέου, Κινέζος σοφός του 4ου αι. π.Χ.).
      Μακάρι να ακολουθούσαν κι άλλοι -πόσο μάλλον τα μεγάλα κεφάλια- αυτό το παράδειγμα. Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  55. ---"Έρχεται χιονιάς τέρας" --- "Δεν υπάρχει καθαρός επιστήμονας".
    Αμφότερα ελέχθησαν απο πατέρες του Έθνους!!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Από το έρχεται ψύχος πήγαμεστις νιφάδες, από τις νιφάδες πήγαμε στο πασπάλισμα, από το πασπάλισμα πήγαμε στην χιονόστρωση, από την χιονόστρωση πήγαμε στο πόσα εκατοστά και μέτρα θα βάλει χιόνι. Οι χιονοθύελλες μας λείπουν. Ερε και να την βγάλουμε με λάμπινγκ στο λεκανοπέδιο. Υπομονή! Καλησπέρα σε όλους και στο Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Θράκη μεριά τι θα παίξει? Διότι για τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο δεν υπάρχουμε, όλοι ασχολούνται με το αν θα ασπρίσουν τα πάρκα στον Λευκό πύργο ή αν θα ρίξει καμία νιφάδα στην Κηφισιά! Με σκαρφαλωμενους δημοσιογράφους στα εκχιονιστικα εννοείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Δασκαλε μενω θεσσαλονικη αλλα σκεφτομαι να μετακομησω στον χωριο μου για τρεις τεσσερις μερες (πολυμυλος κοζανης) για ευνοητους λογους..Μηπως δεν αξιζει το ρισκο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα κάνεις εκεί βρε; Μέχρι και οι γνωστές πατάτες Πολυμύλου θα παγώσουν. Θα σπάσουν οι βρύσες, νερό δε θα 'χεις, ενδεχομένως και ρεύμα. Δεν θα μπορείς να βγεις από την πόρτα από το ανεμοσούρι. Θα σε πιάσει απόγνωση.

      Διαγραφή
    2. Χρηστο ακουγονται τοσο δελεαστικα ολα αυτα σε εμενα.θα παω απο αυριο να ζεστανω το σπιτι καλα και να το γεμισω με ξυλα για τη σομπα.θα το απολαυσω οσο δεν παει..Αντωνης

      Διαγραφή
    3. Ναι, βέβαια. Το σπίτι θα ζεσταθεί όταν θα ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις, την Τρίτη. Φέρε μας και λίγες πατάτες, αλλά ξέχασα, θα έχουν παγώσει κι αυτές.

      Διαγραφή
  59. link χιονοπτωσεων...
    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=53&run=12&time=144&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3#mapref

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπέρα. Κατοστάρησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Δάσκαλε εις ό,τι με αφορά "ανέγνων,έγνων,επέγνων".Καλή δύναμη!------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Άντε να τα χιλιασουμε!το forum πάντως ζει ιστορικές στιγμες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αναμένουμε την ανάλυση δάσκαλε πώς κ πώς, πλημμυρισαμε εδώ πέρα
    .. ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αν κατέβουν οι θερμοκρασίες κάτω από -6 με -8,θα γεμίσουν οι μάντρες με ελισια ξύλα.Δε θα έχουμε λάδι ούτε για το καντήλι.
    Συγνώμη παιδιά αλλά να δούμε και τις συνέπειες,ο καθένας από το πόστο του.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Και κάτι τελευταίο για τον Buran, σε συνέχεια του χθεσινού αμετάφραστου κειμένου.
    In italiano troviamo (pop.) la parola italiana buriana che deriva dalla forma slovena burja, (ma potrebbe essere anche una semplice deformazione di borana[1] da bora), in ogni caso dal greco βορέας, come Borea, il dio del vento da nord, come del resto burrasca (e lo spagnolo borrasca), borea, boria.[2] In ogni caso, è sempre evidente la radice indoeuropea. Κατά τo προηγούμενο εδάφιο η bora και η buriana προέρχονται από το Βορέας.
    In meteorologia il buran, (in russo: буран? burán) è un vento di aria gelida, a volte, molto forte, caratteristico delle steppe della pianura sarmatica, a ovest degli Urali.La parola russa буран sembra avere un'origine comune al turco burağan, "vento molto forte", con paralleli in altre lingue del gruppo turco (lingue altaiche, quindi non indoeuropee) da una radice comune bor- che significa "volgere, trascinare". Αντιθέτως, κατά το εδάφιο αυτό η λέξη Buran προέρχεται από το τουρκογενές buragan από μία ρίζα κοινή σε όλες τις αλταϊκές γλώσσες το bor, που σημαίνει στρέφω, σέρνω, οδηγώ με βία. (Πηγή το ιταλικό Wikipedia)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Κάτι δεν έχει ξεκαθαρίσει με το χαμηλό του ΣΚ,αν δεν κάνω λάθος.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κύριε Ζιακοπουλε καλησπέρα σας. Πέρα από γνώσεις μας προσφέρεται και μια αξιοπρέπεια στη "δουλειά" που κάνετε. Χωρίς υπερβολές και σίγουρα χωρίς συναισθηματισμους που σίγουρα έχετε ως δηλωμένος χιονοφιλος. Σας θυμάμαι από το δελτίο για τους αγρότες που το έβλεπα κάθε βδομάδα (το χειμώνα μόνο). Περιμένουμε τις προβλέψεις σας πως και πως για τα επερχόμενα είτε είναι ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Καλή συνέχεια.
    Χιονοφιλος εκ Μαστωροχωριων που πλέον ζει στην Αθήνα
    Κωστας Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. σσσσσσσ! ο κύριος Ζιακόπουλος μελετά!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Πραγματικα Δασκαλε την αναλυση σου περιμενω,σα παιδι και ας εκλεισα τα 43.Αθηναιος χιονοστερημενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Το Ilmeteo.it σε άλλο άρθρο του στις αρχές Φλεβάρη, οπότε και πιθανολογούσε σφόδρα την έλευση του φαινομένου, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η λέξη Burian προέρχεται από την ελληνική λέξη Βορέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή