Ο καιρός της εβδομάδας

Γιαννιώτικο τοπίο. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης καλύπτονται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, τους ασθενείς ανέμους και τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Στις εξαιρέσεις, οι βορειοανατολικές περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι συνθήκες θα είναι χειμωνιάτικες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι μόνο στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 6 μποφόρ. 


Την Τετάρτη (24/2), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. 

Την Πέμπτη (25/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στις Α-ΒΑ περιοχές της χώρας. 

Την Παρασκευή (26/2), γενικά, ο καιρός θα είναι καλός και οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 

Το Σάββατο (27/2), μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την Τουρκία είναι πιθανό να προκαλέσει τοπικές βροχές και στη ΒΑ Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό, με το πέρασμα της διαταραχής, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι και θα πέσει η θερμοκρασία κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.   

 

 

33 σχόλια:

  1. Καλησπέρα δάσκαλε και λοιποί συνδαιτυμόνες!!!Ακούγονται σενάρια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για 3 σενάρια μετεωρολογικά για τον καιρό το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.Μήπως ο Μπουράν(ή Μπουριάν) έχει αφήσει χρωστούμενα στις βόρειες περιοχές και δη στη νύμφη του Θερμαϊκού?!?!!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα 3 σενάρια θα γίνει χαίρω πολύ! Είναι τελείως νωρις

      Διαγραφή
    2. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας προς το παρόν όλα αυτά.... και ο καιρός δεν χρωστάει σε κανέναν και τίποτα φίλε μου

      Διαγραφή
    3. Τα 3 σενάρια:Αν δεν βρέξει θα χιονίσει και αν δεν χιονισει θα βγάλει ηλιο.

      Διαγραφή
    4. Κλασσικά ο κύριος Κ.Μ ολο σενάρια βγάζει και τίποτα δεν πέφτει μέσα!

      Διαγραφή
    5. Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει... (Προγνωστικό μοντέλο από το χωριό μου...)

      Διαγραφή
  2. Με την άδειά σας κύριε Ζιακόπουλε, θα έβαζα στην ανάρτησή σας τον τίτλο :"Καιρός (γνησίως) μονότονος, μέχρι να "αποφασίσει" ο Μπουράν κάτι άλλο.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τας ειδούς του Μαρτίου ο Μπουράν θα είναι persona non grata!
      Πανελλαδιkή επιτροπή αγώνα αγροτών, κτηνοτρόφων, βλάχων, μαστόρων, λοιμωξιολόγων, περιπατητών, υπαίθριων πωλητών κ.ά.

      Διαγραφή
    2. Πόσο δίκιο έχετε! Κάθε πράγμα στον καιρό του...

      Διαγραφή
  3. Κρατάω δύο επισημάνσεις του Κ.Ζιακοπουλου..[με ζώνουν τα φίδια με ότι βλέπω για Μάρτη και εθεάθη ο παραπάνω κύριος να αγοράζει λεοντη]..Κ.Ζιακοπουλε κανένα γρίφο η είναι νωρίς ακόμα?Γιάννης από Χαλκίδα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εκ του κατά Κλέαρχον αγίου μετεοευαγγελίου........!". "Πρόσχωμεεεεν!"---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχουμε μήπως κάποια εκτίμηση πως θα κυλήσει ο Μάρτιος το πρώτο 10ημερο κύριε Ζιακόπουλε;; Θα έχουμε κάποιο σημείο αναφοράς όπως με την Μήδεια;; Τι λένε τα μεσοπροθεσμα μαντάτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεός φυλάξει μήν αρχίσουν πάλι τα όργανα περί σκούρων χρωματισμών να κατηφορίζουν προς τα μέρη μας στα μετεωρολογικά μοντέλα. Κάποιος να σταματήσει το τραίνο από την Ουκρανία μην τυχόν έρθει στο κλεινόν άστυ. Μονόλογο κάνω με τον εαυτό μου. Και ένα ποτηράκι τσίπουρο στην υγεία των θερμικών καταιγίδων. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τρένο από την Ουκρανία θα πάει όπου θέλει, χωρίς να μπορεί να το σταματήσει κανείς. Τους άλλους που το φέρνουν πριν την ώρα του ποιος θα σταματήσει; Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    2. Ιπποκράτη έχεις απόλυτο δίκιο. Σωστά τα είπες. Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  7. NW Pindos
    Μηδένα χειμώνα πριν το τέλος Μαρτίου αποχαιρέτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σιωπή του δασκάλου προς κάποια μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Μαρτίου μου φενεται πως δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι ακόμα εν αναμονή λοιπόν και ας απολαύσουμε προς το παρόν αυτή την εβδομάδα με καλό καιρό και ο δάσκαλος θα μας τα πει στην ώρα του.Χρηστος από τα ψηλά βουνά της Οθρυος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα. Το μαθαμε το εργο πια. Θα δειχνει χιονια στα πεδινα της Βορειας Ελλαδας, θα φαμε φολα παλι οπως στην τελευταια κακοκαιρια, και θα το στρωσει και παλι στο Συνταγμα!!!!!!
    Χαρης απο Καλαμαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ακόμα και η αναμονή είναι μια απασχόληση. Αυτό που είναι τρομακτικό είναι να μην έχεις τίποτα να περιμένεις".
    Cesare Pavese
    και για την αντιγραφή, Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην δυτική Φθιώτιδα κατά μήκος της διαδρομής Μακρακώμη-Σπερχειάδα και δυτικότερα υπάρχουν διάσπαρτα μικρά ελαιοπερίβολα.Πολλά από αυτά έχουν καταστρφεί μετά τρεις νύχτες που η θερμοκρασία έπεσε από -6 έως -10.Οι ζημίες στα αμπέλια θα φανούν με την έκπτυξη των οφθαλμών.Κανονικά δεν έχουν πρόβλημα αλλά οι ζέστες των προηγούμενων εβδομάδων ίσως τα άφησαν ευάλωτα στο ψύχος.Αυτό που χρειαζόμαστε από τον Μάρτιο είναι οι βροχές.Ότι χιόνισε-χιόνισε,καλά να είμαστε του χρόνου με το καλό να ζήσουμε έναν πιο φυσιολογικό χειμώνα.Οι Μπουράν,Χασάν,Οσμάν κτλ να λείπουν,όταν τους θέλαμε τρέχανε στις στέπες.Ευτυχώς δεν φαίνονται ούτε με το κυάλι.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις δίκιο Δημήτρη,για αυτό ρωτούσα κ ξαναρωτουσα τον δάσκαλο για την πορεία του φαινομένου Μήδεια.Ευτυχως στην Λέσβο,την γλιτώσαμε αυτή την φορά. Μόνο στις 14 χιόνισε λίγο κ αυτό μόνο στα ορεινά. Εάν έπεφτε τόσο χιόνι,με τις θερμοκρασίες που ακολούθησαν,τώρα θα μιλούσαμε για ολική καταστροφή στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση προς τον σύντροφο Μπουράν ότι ,αν αγνοήσει τις Ειδούς του Μαρτίου και αποφασίσει να επισκεφθεί τα Νότια,θα τον περιμένει η τύχη του Καίσαρα!!.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω να μας προσάπτουν τη ρετσινιά του (χιονο)ρεβιζιονιστή και να μας στέλνουν στη Σιβηρία να κάνουμε μόνιμα παρέα με τον Μπουράν!

      Διαγραφή
    2. Και εσύ τέκνον Πέτρο? Μη φοβάσαι ο πατερουλης Μπουραν είναι σφυριλατημενος στη Στεπα του Ιρκουτσκ! Καλό βράδυ σε όλους! Καλοκαίρι σήμερα στην Ήπειρο με 20αρια τοπικά.

      Διαγραφή
  14. Μακάρι ο Μάρτιος να είναι καλός υετικα για τη χώρα και ειδικά για τα νότια που οι βροχές από το Μάιο και μετά περιορίζονται, για να μην πω εξαφανίζονται. Όσο για μπουραν και παγωνιες, στα πεδινά τουλάχιστον το Μάρτιο δεν είναι και τόσο επιθυμητά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ισχυρός και εκτεταμένος αντικυκλώνας δάσκαλε, είχα καιρό να δω έναν τέτοιο αντικυκλώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή