Ο καιρός της εβδομάδας

Πριν από λίγο: γλάρος στον ουρανό της Κυψέλης εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης, Γιώργης Γκουρνέλος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια: (α) την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 10 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο Πέλαγος) και (β) τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Με αυτές τις συνθήκες, χιονοπτώσεις αναμένονται στη ΝΑ Θεσσαλία, την Α-ΝΑ Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την Α-ΒΑ Πελοπόννησο, το Αιγαίο (βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές) και την Κρήτη (ακόμα και στα βόρεια παράλια του νησιού). Κατά τα άλλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός ιδιαίτερα στις περιοχές με χιονοσκεπές έδαφος. 


Την Τετάρτη (17/2), οι χιονοπτώσεις και το χιονόνερο θα περιοριστούν στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και ως το βράδυ θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, τη νύχτα και το πρωί ο παγετός θα είναι και πάλι κατά τόπους ισχυρός. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (18-19/2), δεν προβλέπεται υετός και στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ο παγετός θα συνεχιστεί με τάση όμως εξασθένησης. 

Το Σάββατο (20/2), θα υπάρχουν κατά τόπους νεφώσεις, αλλά όχι βροχές ή χιόνια. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.

 

 

14 σχόλια:

  1. Θα ανέμενα η παρούσα ψυχρή εισβολή να έδινε σήμερα αρκετούς ολικούς παγετούς στα κεντρο-βόρεια. Εντούτοις, βλέπω ότι το 80% περίπου των σταθμών σημειώνουν θετικές θερμοκρασίες τώρα και μάλιστα σε χιονοσκεπείς περιοχές ή/και σε περιοχές όπου φυσά. Τελικά μήπως δεν ήταν τόσο ψυχρή αυτή η μάζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου μη ξεχνάς ότι είμαστε στα μέσα Φλεβάρη. Η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος αποκτά δυναμική, οδεύουμε προς άνοιξη. Για αυτό λέμε ότι οι καλύτεροι μήνες για δυνατές ψυχρες εισβολες είναι ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης!

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ φίλε μου εποχή αυτή την απορία.. 9 στις 10 των περιπτώσεων ειδικά αν η κακοκαιρία συνεχίζεται στα κεντρικά νότια και ανατολικά εμείς εδώ πάνω στο βορρά ξυλιάζουμε!! Ευτυχώς (για μένα) οι θερμοκρασίες είναι θετικές από νωρίς το πρωί και τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν. Ο δάσκαλος μπορεί να μας το εξηγήσει σίγουρα. Ίσως στους ανέμους να οφείλεται. Ή ας αφήσουμε τον δάσκαλο μιας κι «έπεσε πολλή χιόνοδουλειά» για την πρωτεύουσα να ξεκουραστεί να χαρεί τα δικά του χιόνια κι ό, τι άλλο έπιθυμεί. Οι φίλοι του μπλογκ- ειδήμονες έστω και ερασιτεχνικά μπορούν να μας λύσουν την απορία
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Η μέγιστη θερμοκρασία του αέρα στα 2 μέτρα εξαρτάται:(α) από το μέγεθος (ένταση) της ψυχρής εισβολής (ο Μπουράν τελικά έστειλε εκστρατευικό σώμα και όχι όλες τις δυνάμεις του), (β) από την ύπαρξη ηλιοφάνειας και (γ) από το πεδίο των ανέμων.

      Διαγραφή
    4. Πολύδροσος Παρνασσού σήμερα 15/02/21 ελάχιστη -3,3C μέγιστη -0,3C δηλαδή ημέρα ολικού παγετού.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι η αποφώνηση με τα τελικά συμπεράσματα του χιονιά, θα πρέπει να δωθούν αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι η πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από βρετανική συνέπεια. Αν σκεφτούμε και το βάθος χρόνου στο οποίο έγινε η κάθε ανάρτηση, οφείλουμε να απονείμουμε τα εύσημα προτού... φύγει η Μήδεια. Τα εύσημα αξίζουν φυσικά και οι προγνώστες της παρέας. Εξαιρετικά ευχάριστη μέρα για μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου. Ο καιρός στην περιοχή μου (Άγιος Ελευθέριος) δεν άνοιξε σχεδόν καθόλου και χιόνιζε με εξάρσεις και υφέσεις, όπως είχε προβλεφθεί. Κατά περιόδους η ένταση ήταν αξιόλογη. Για στρώσιμο ούτε λόγος βέβαια -με εξαίρεση κάποιες εύκολες επιφάνειες νωρίς το πρωί. Τα ΒΠ νομίζω πήγαν καλά, αλλά τη μερίδα του λέοντος πήρε το δυτικό τόξο, που στρώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ως τη θάλασσα. Εν αναμονή της βραδινής επιδείνωσης. Μακάρι τα νυχτοπερπατήματα της Μήδειας να φέρουν το κάτι παραπάνω και σε μας στο λεκανοπέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίος απολαυστικός χειμωνιάτικος καιρός με λίγα χιονάκια στα ψηλότερα της Χίου για την ώρα. Ίσως τις βραδινές ώρες να δούμε κάτι και από εδώ στα πεδινά μας, ελπίζουμε τουλάχιστον. Συγχαρητήρια για τη δουλειά στο blog σας και τις γνώσεις που μας μεταδίδετε ενίοτε μαζί με τις προγνώσεις σας δάσκαλε κ. Ζιακόπουλε. Καλά χιόνια σε όλους!
    Δημήτρης Χίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπομονή δεν τελειωσε ακόμα για απολογισμό.Εχουμε άλλες 24 ωρες γεμάτες εδω στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το είπα για πλάκα και τελ6κα έγινε στα αλήθεια,"πρασινισε" το ντέρμπι και "άσπρισε" στο μεγαλύτερο μέρος της η Αττική,επείγοντος να βγει το απόγευμα ο Χαρδαλιας και να ...απονείμει με εντολή πρωθυπουργού,το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό και την νύχτα θα "πνιγεί" όλη η Αττική μέχρι την θάλασσα,από το χιόνι...😉😎😂😅
    Μέχρι τις 12 συνέχιζε η χιονοθυελλα στην περιοχή μου και ως τις 14 να χιονίζει αρκετά,από κει μετα ο καιρός έσπασε κάπως με τον αέρα να συνεχίζει πολύ δυνατός και παγωμένος.
    Ήταν ένα αρκετά καλό χιόνι για τα δεδομένα της περιοχής μου,αλλά όπως είπε ο δάσκαλος,ο Μπουραν έστειλε το σώμα εκστρατείας.
    Με συνεχιζόμενο τον ΔΒΔ άνεμο δεν θεωρώ σίγουρο ότι βραδυνή υποτροπή θα επηρεάσει την περιοχή μου και μάλλον θα σταθούν τυχεροί οι φίλοι από θηβα(ελπιζω) ή από Ριτσωνα και ανατολικότερα και φυσικά η Αττική(Ελπίζω ότι ο Χαρδαλιας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, είμαστε μια ανάσα από τη Δεύτερη θέση. Πρωτάθλημα δεν θα πάρουμε (2008), μιας και έχει κριθεί. Μήπως καταφέρουμε τη δεύτερη θέση (αξιοπρεπή χιονόπτωση) είναι το θέμα.

      Διαγραφή
  7. Γιάννης από Μυτιλήνη15 Φεβρουαρίου 2021 στις 3:29 μ.μ.

    Καλησπερα απο την πολικη Μυτιληνη!!
    Συννεφια και παγωνια με λιγα χιονια στα ορεινα! Ευχαριστουμε πολυ κυριε Δημητρη για τις προγνωσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κρύο το κυρίαρχο στοιχείο βλέπω.χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συγκλιση wind 500hpa/800hpa 00UTC...

    https://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&MENU=0000000000&CONT=grgr&MODELL=gfs&MODELLTYP=1&BASE=-&VAR=uv50&HH=12&ZOOM=0&ARCHIV=0&RES=0&WMO=&PERIOD=

    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή