Χαμηλό κυνηγάει την ουρά του και άλλα τινά…

 


-Σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, ένα χαμηλό γυρίζει γύρω από τον αντικυκλώνα που είναι εγκατεστημένος στη Μ. Βρετανία. Omega block, Rex block (28/2-1/3)! Ομορφιές!

- Αυστηρά κριτήρια για το χαρακτηρισμό μια ψυχρής εισβολής ως ασθενούς, μέτριας ή ισχυρής δεν υπάρχουν. Ένας αντικειμενικός τρόπος είναι να πάρουμε την ανά δεκαήμερο ή μήνα μέση θερμοκρασία στα 850 hPa (δεν επηρεάζεται από τις ιδιαιτερότητες της επιφάνειας) και να ορίσουμε συγκεκριμένα κατώφλια στις αποκλίσεις. Αναφορικά με την επικείμενη ψυχρή εισβολή, με τα αντικειμενικά κριτήρια που προαναφέρθηκαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια, αλλά  υποκειμενικά όταν από τα 20άρια πηγαίνεις στα 10άρια, μπορείς να την πεις και ισχυρή. Βασικός παράγοντας είναι βέβαια ο ήλιος που το Μάρτη καίει!

- Στη μετεωρολογική πιάτσα, όταν είναι δύσκολη η εξήγηση για μια απρόβλεπτη βροχή, αναφέρει κάποιος τη λέξη σύγκλιση και καθαρίζει. Δεν είναι όμως έτσι. Όταν δεν αναφερόμαστε στο κλασσικό ατμοσφαιρικό φουγάρο (μέγιστο αεροχειμάρρου, σύγκλιση χαμηλά, απόκλιση ψηλά, στροβιλισμός κ.λπ.) είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε πώς ακριβώς εννοούμε τη σύγκλιση και αν αυτή που περιγράφουμε είναι ικανή να οδηγήσει τον αέρα σε ανοδική κίνηση που μπορεί να προκαλέσει υετό ή να τον αυξήσει.  

- Σε αγωνία οι χιονόφιλοι για την εξέλιξη του καιρού μετά τη βελτίωση  που αυτός θα παρουσιάσει στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας. Τα μάτια τους είναι στραμμένα προς το βορρά, αλλά υπάρχει και ο νότος. Πάντως, ακόμη τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει. ‘Όπως λέει και ο Ηπειρώτης ποιητής Τάσος Πορφύρης, ο Μάρτης είναι «το τελευταίο οχυρό του χειμώνα που αντιστέκεται με πείσμα στην έλευση της άνοιξης με σημαντικές απώλειες εκατέρωθεν».

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου   


44 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι που σας διαβαζω αλήθεια κ ας μην καταλαβαίνω πράμα. Προσπαθώ δηλαδή όσο μπορώ.. Αφήνετε καποιες ελπίδες.. Οψόμεθα..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε νά είστε καλά!! Καλό Σαββατοκύριακο!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εάν κατάλαβα καλά κύριε ζιακοπουλε δεν τον ξεγραφεται τον Μάρτη έστω κ για αργότερα.Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και παλι ευχαριστιες Δασκαλε ,νομιζω το καταλαβα καλύτερα τωρα!!

    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε στην τελευταία παράγραφο τα αφήνεται όλα ανοιχτά βλέπω τα ενδεχόμενα λέτε να επαληθευτεί ο Μάρτης γδαρτης; Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σύγκλιση" για τους μετεωρολόγους, "ίωση" για τους γιατρούς, "ψίλωση"για τους γλωσσολόγους και "άλλα τινά",και......καθαρίσαμε!!..........Π.Α.
    Υ.γ. Επειγόντως βροχή, μετά ή άνευ....συγκλίσεως!Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντα στα κέφια του ο Δάσκαλος, έχει για όλους!
    Ευχαριστούμε από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σήμερα, στην Κόνιτσα, οι σταθμοί της ΕΜΥ και του ΕΕΑ έδωσαν μέγιστη τιμή θερμοκρασίας 23,5 και 22,5 βαθμών αντίστοιχα. Η θερμότερη περιοχή της χώρας με τη βούλα. Η σύμπτωση με κάνει να αποκλείσω τα ενδεχόμενα ανοίγματος φούρνων εκεί κοντά ή προώρου καψίματος του αποκριάτικου έλατου. Κάτι γενικότερο, όπως η ενεργοποίηση των λουτρών των Καβασίλων ή του Αμαράντου, χρήζει διερεύνησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού τελείωσε ο Χειμώνας για την Ήπειρο, τότε τι ελπίδες έχει η υπόλοιπη Ελλάδα;

      Διαγραφή
  9. Το θέμα των θερμομέτρων Κονίτσης είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να το αντιπαρερχόμεθα με αδιαφορία.Στις προταθείσες απο τον δασκαλο εκδοχές,έχω να προσθέσω άλλη μία,μάλλον επικρατέστερη.Είναι γνωστόν εκ της Φυσικής ότι θερμότης παραγεται και δια της τριβής.Οπότε κάποιος,έχοντας εξασφαλίσει προσβασιμότητα,πείραξε δια"εντριβής"αμφότερα τα θερμόμετρα (το ένα δεν θα αρκούσε) και τα έφερε σε ενα αληθοφανές level ,αλλά να διαφέρουν και λίγο.Τωρα θα διερωτηθεί κανείς για το κίνητρο.Απλά σκόπευε να λειτουργήσει ως provocateur.Ηθελε να εμπλέξει και δημόσιες υπηρεσίες.Ηδη ένας πρώην Δ/ντης της ΕΜΥ είναι ανάστατος και έντονα προβληματισμένος.Οι άνθρωποι αυτοι είναι λιαν επικίνδυνοι και διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια.Το θέμα είναι αρμοδιότητας της αντιτρομοκρατικής,η οποία,κατά πληροφορίες,ερευνά με άκρα μυστικότητα την υπόθεση!.------Π.Α.
    Υ.Γ.Υπ όψιν ότι έχω ήδη κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα του σεναρίου .Καλημέρα σε όλους.Δάσκαλε ηρέμησε.Εχουν γνώση οι φύλακες!!.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 βαθμούς στην Γερμανία,στην Κόνιτσα είναι το περίεργο?Σχεδόν με έπεισε το σενάριό σας φίλε Π.Α. αλλά δυστυχώς,το σενάριο της φύσης είναι ακόμα πιο τρομακτικό.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Ο δάσκαλος δεν μπορεί να ηρεμήσει, γιατί οι φύλακες: "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"
      Ό,τι συνέβη με το χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίς στον Διόνυσο ή το Τέχας, ό,τι μπορεί να συμβεί ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα ή αλλού στην περίπτωση ενός ισχυρού καύσωνα είναι έργο του ίδιου τρομοκράτη που του αρέσει να βάζει μπόμπες στα ευαίσθητα συστήματα παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας. Ο τρομοκράτης αυτός δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    3. Ένας Μαρτιάτικος χιονιάς, είτε ασθενής είτε όχι, είναι αφύσικος; Δηλαδή είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής; (Εννοείται ότι πιστεύω ακράδαντα πως τη βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή. Μην παρεξηγηθώ)

      Διαγραφή
    4. Κάθε καιρικό φαινόμενο γεννιέται και αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον θερμότερο από εκείνο που υπήρχε πριν από μερικές δεκαετίες. Το γεγονος αυτό το έχει επηρεάσει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε ποιο βαθμο. Ο κλιματολόγος Judah Cohen, επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ και διευθυντής του τομέα των εποχικών προγνώσεων του Atmospheric and Environmental Research των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Τέξας είπε: «Οι τρέχουσες συνθήκες στο Τέξας είναι ιστορικές, σίγουρα μοναδικές για τη γενιά μας. Όμως δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε απλώς ως φυσικές. Δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει παρά την κλιματική αλλαγή, είναι κάτι που συμβαίνει εν μέρει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

      Διαγραφή
  10. Μακάρι να έρθει μια τελευταία μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας έστω και μικρής έντασης να μυρισουμε λίγο καθαρό αέρα πριν αρχίσει το ψήσιμο διαρκείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΙΘΑΝΑ ΧΙΟΝΙΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αντιθετη αποψη εχει το ECMWF...αναμονη!! Ιωαννης

      https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-z500-t850?base_time=202102270000&projection=opencharts_europe&valid_time=202103071200

      Διαγραφή
    2. Στα βουνά ναι.. πουθενά αλλου

      Διαγραφή
  12. Κεντροβορειος χιονιας με τα μεχρι τωρα στοιχεια δειχνει το gfs για τις 8 Μαρτιου ακομα και στα πεδινα, δεν ειναι προγνωση, ειναι η ταση του καιρου μεχρι εκεινες τις μερες. Ο χειμωνας τελειωνει μετα τον Μαρτιο στην Ελλαδα. Μην βιαζεστε να μαζεψετε τα χειμερινα, Μαρτης γδαρτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας ακούσουμε και τον κ.Ζιακόπουλο , την γνωμη του!

      Ιωαννης

      Διαγραφή
  13. Ακούγεται εφιαλτικό, αυτό που λέει ο κ ζιακοπουλος, όμως δυστυχώς είναι πραγματικό.Η κλιματική αλλαγή έχει έρθει κ στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εννοειτε, βεβαια ο δασκαλος θα μιλησει τελευταιος και εφοσον ειναι σιγουρος σε σχεση με εμας που παθιαζομαστε με ενα απλο τρεξιμο αλλα να μην ξεχναμε πως ο Μαρτιος ειναι ο μηνας μεταβασης απο τον χειμωνα στην ανοιξη, αυτο σημαινει πως και τα καιρικα μοντελα μπερδευοντε και δειχνουν οτι να ναι, ειναι δυσκολη η προγνωσιμοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ECMWF επιμενει σε ανομβρια για 7-8/3 εν αντιθέσει με το GFS που δειχνει χιονια στα κεντροβορεια!!να περιμενουμε τα επομενα τρεξιματα...Ιωαννης
      https://www.windy.com/38.220/23.880/meteogram?rain,2021-03-07-18,36.111,20.072,6,m:eIRagOX

      Διαγραφή
  15. επισης για 7-8/3 και η θερμοκρασια στα 500hpa (-24oC) δεν βοηθαει για αξιολογη κατασταση στην Αττικη!
    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι το πότε ο Μάρτης θα χιονίσει, αλλά το πότε θα ρίξει το πρώτο από τα δύο καλά νερά που θέλουμε!

      Διαγραφή
    2. Σωστά κ ζιακοπουλε.κυνηγαμε το χιόνι και χάσαμε την ουσία τη βροχη.πολλα Χρόνια είχε να κάνει τέτοια ανομβρία στην Άνδρο.

      Διαγραφή
    3. Με ολο τον σεβασμο δασκαλε, ειμαστε αχορταγοι με τον λευκο επισκεπτη που τα τελευταια χρονια μονο εφιαλτης εχει γινει καθως χιονιζε αραια και που αρα λογικο ειναι να μην σκεπτομαστε τα καλα νερα που γραφετε, ομως συμφωνα με τις στατιστικες βλεπω να τα κανει ουτως η αλλως ο Μαρτιος σε βαθος χρονου.

      Διαγραφή
    4. 13/3 η πρωτη καλη βροχη? Ιωαννης

      https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=4&run=12&time=318&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3#mapref

      Διαγραφή
    5. Στην Πάτρα να δείτε ακόμα βροχές περιμένουμε κάποτε έβρεχε σαράντα μέρες!!!! Άσε που ο παναχαικος είναι αχιονος όλο τον χειμώνα!!!! Τη άλλο θα δούμε!!!!

      Διαγραφή
    6. Είχα έναν συνάδελφο από την Πρέβεζα, που συνήθιζε να λέει αναπολώντας το παρελθόν στον τόπο του: σαράντα μέρες βροχή Χρήστο, σαράντα μέρες....

      Διαγραφή
  16. Μετά το τετραήμερο 13-17/2, οποιαδήποτε άλλη ψυχρή εισβολή θεωρείται.. γατάκι! Ας το πάρουμε απόφαση ότι ο, ασθενικός, χειμώνας 2020-2021,εχει φτάσει στο τέλος του.. Καμία Μαρτιάτικη αναλαμπή ίσως δούμε αλλά, προσωπικά, δεν περιμένω τίποτα το αξιόλογο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακριβώς! Εξάλλου, μεγαλώνει και η μέρα, οπότε ότι και να γίνει, θα είναι πρόσκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρακολουθώντας τους αρνητές της κλιματικης αλλαγής και τους αρνητές της πανδημίας,μου δίνουν την εντύπωση ότι η πλειοψηφία τους έλκει την καταγωγή από την ίδια συνομωσιολογική μήτρα!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελκουν την καταγωγή από την ηλιθιότητα που έχει αλώσει και κάψει το εγκεφαλικό σύστημα.Ας μην δώσω χειρότερους από εδώ μέσα χαρακτηρισμούς.Μόνο που δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαγκιές-κλ@νιές στοιχίζουν πανάκριβα για όλους και ας μην έχουν ευθύνη οι υπόλοιποι για αυτά τα χάλια.Απειρή η ανθρώπινη ανοησία σύμφωνα με τον αινστάιν ορίστε που επιβεβαιώνεται.

      Διαγραφή
  19. Αγαπητέ Στέφανε, οι στατιστικές,ως γνωστον,είναι σαν εκείνες τις πολύ ωραίες νεαρές κοπέλες με μπικίνι.Είναι πολύ πιο ουσιώδη και ενδιαφέροντα αυτά που κρύβουν από αυτά που αποκαλύπτουν!.Ως προς τον ενδεχόμενο βαρύ χιονιά,καλύτερα.....πάμε γι άλλα!.Να είσαι καλά.--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλε ανωνυμε οχι ετσιΤι απρεπεστατοι και αγενεις χαρακτηρισμοι ειναι αυτοι για πολλους φιλους του blog?Ο σεβασμος στη γνωμη του αλλου ασχετος εαν διαφωνουμε μαζι τους μας δινει το υψος της δικης μας μορφωσης !!Δεν συμφωνω μαζι σου με ολο το σεβασμο μου και μην μπλεκουμε τουςαρνητες του κοβιντ 19 με τους αρνητες της κλιματικης αλλαγης γιατι αλλο σκαφη και αλλο συκα Σκεψου το λιγο αυτο και μην αναφερεις τετοιες απολυτες εκφρασεις γιατι ουτε οι απολυτοι υποστηρικτες της κλιματικης αλλαγης αλλα ουτε και οι απολυτοι αρνητες ειναι αλανθαστοι Με αγαπη παντα ο εβδομηνταχρονος ""καμενος και ηλιθιος"" γεροπαναχαικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στο σχόλιο 6.15μμ η παραλειφθείσα υπογραφή ------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα έλεγα ότι όλοι αυτοί οι αρνητές,γενικότερα της πραγματικότητας,έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια συντηρητική μήτρα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  22. Η σημερινή είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου γιατί είναι η τελευταία του χειμώνα. Ειδικά φέτος που ο Φλεβάρης φεύγει με 8 mm στη Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ----Χρηστο νομίζω ότι περισσότερη αξία έχει η άποψη της Αστρονομίας,και ,κατ αυτήν,ο Χειμώνας φτάνει μέχρι την εαρινή ισημερία.
    ----Αγαπητέ γ/παναχαικέ ως σύνοψη των απόψεών μου παραθέτω το (γνωστό) "διαφωνώ με τη γνώμη σου,αλλά θα αγωνιζόμουνα με όλες μου τις δυνάμεις για να μπορείς να την εκφράζεις ελεύθερα ".Κατά τα άλλα βλέπω με λύπη μου απο τη βεράντα μου ότι το χιόνι στο Παναχαικό λιώνει πολύ γρήγορα!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλε ανωνυμε Π.Α που μενεις που βλεπεις απο την βεραντα σου το ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ? Εγω μενω στο κεντρο του ΡΙΟΥ 200 μετρα απο τη γεφυρα Λεγομαι ΑΡΓΥΡΗΣ ΨΗΛΟΣ--ΓΕΡΟΠΑΝΑΧΑΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ 65 ΕΤΩΝ και δηλωνω λατρης της μετεωρολογιας και της αστρονομιας Σε χαιρετω με εκτιμηση Ειμαι φιλος του ΜΥΣΤΗ--ΔΡΥΙΔΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥ ΦΩΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή