Μπουράν: 1η ανάλυση


 
(α) Ανώτερη ατμόσφαιρα (μέση τροπόσφαιρα, 5,5 χιλ)

Δ1: Με Α-ΝΑ πορεία δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη χώρα.

Δ2: Μέγιστο στροβιλισμού που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (κυρίως στην κεντρο-δυτική Μακεδονία).

 Δ3: Μέγιστο στροβιλισμού που θα μας απασχολήσει τη Δευτέρα-Τρίτη.


(β) Επιφάνεια

Χ1: Η ανταπόκριση της Δ1 που κινείται προς τη Βεγγάζη.

Χ2: Η ανταπόκριση της Δ2 που δεν βαθαίνει λόγω μη επαρκούς βαροκλινικότητας. Η κίνησή του παριστάνεται με το βαθύ κίτρινο τοξάκι. Οι συνθήκες που θα βρει στο Ν-ΝΑ Αιγαίο θα είναι πιο ευνοϊκές για την ενίσχυσή του.

Χ3: Η ανταπόκριση της Δ3. Μπορεί να υπάρχει στροβιλισμός, αλλά οι συνθήκες στην επιφάνεια και γενικότερα στο κατώτερο οριακό στρώμα είναι αντίξοες για την ανάπτυξη του χαμηλού.

(γ) Συμπεράσματα:

Οι τελευταίες εισηγήσεις των μοντέλων για την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο είναι ρεαλιστικές. Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις στα πεδινά, θα υπάρξουν κάποια (πρόσκαιρα) προβλήματα με τις θερμοκρασίες το Σάββατο σε περιοχές της κεντρικής χώρας και την Κυριακή στην Αττική.


45 σχόλια:

  1. Δηλαδή κ. Ζιακόπουλε χιονοπτώσεις στην Αθήνα προβλέπονται κυρίως για τη Δευτέρα ή είναι νωρίς για να το επιβεβαιώσετε; Επίσης ποια ένταση και διάρκεια θα έχουν διότι βλέπω από τα μοντέλα ότι το ψύχος θα εγλωβιστεί πάνω από τη χώρα μας μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή! Θα έχουμε χιονιά διαρκείας στην Αττική; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Δάσκαλε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε δύο ερωτήσεις
    α) Ορίζετε αν κατάλαβα καλά το επίκεντρο του υετού στην Κεντροδυτική Μακεδονία ,τα μοντέλα αν τα "διαβάζω " καλά το δίνουν στην δυτική θεσσαλία-εσωτερικά ηπείρου και όσο πιο δυτικά στην Μακεδονία .
    β)Από τον χάρτη δεν ξέρω προς τα που θα "σκασεί" η Δ3 τα μοντέλα την δείχνουν Αιγαίο ισχύει η μπορεί να κάνει την εκπληξη και να βρεθέι Ιόνιο?
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα ένα μας τα λέει ο δάσκαλος, με αργά και σταθερά βήματα για αυτούς που ξέρουν και έχουν υπομονή. Τωρα για τους βιαστικούς και χιονοτρελαμενους αυτό είναι το μαρτύριο της σταγόνας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεσσαλονικη καλησπέρα κύριε ζιακοπουλε!!!
    Θα έχουμε χιονοστρωση??,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντησε ο Δάσκαλος θετικά στο προηγούμενο θέμα, κ χιονόπτωση και αξιόλογη χιονόστρωση!υπομονή και επιμονή κ τα καλύτερα έρχονται!!!

      Διαγραφή
    2. Θεσσαλονικη ...

      https://www.windy.com/40.640/22.930?rain,2021-02-14-00,40.017,22.280,8

      Διαγραφή
  6. (α) Τζάμπα λέω κάποια πράγματα.
    (β) Με κάνετε να αμφισβητώ για τα ελληνικά μου.
    (γ) Μπορεί, μπορεί μπορεί... Όλα μπορεί να γίνουν και όλα μπορεί να μη γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβαζε αμφιβάλλω αντί για αμφισβητώ.

      Διαγραφή
    2. Δεν λέτε τίποτα τζάμπα.Κάντε υπομονή κυριε Ζιακοπουλε,θα περασει και αυτό.Φανταστείτε να εμβολιαζόμασταν όλοι δια μαγείας και να μας έλεγαν «αύριο όλοι έξω».Ε,κάτι σαν κι αυτό είναι οι μέρες που έρχονται για τους χιονοφιλους.Καληνυχτα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. ---Α!. Όλα κι όλα!.Τα υμέτερα ελληνικά άψογα.Ένας "αθώος" σολοικισμός πήγε να γίνει πιό πάνω και απεκατεστάθη εντός τριλέπτου.
      ---Το γ τα λέει όλα.Είναι και θέμα....ζαριάς (του Θεού)!.

      ---Κατά τα λοιπά "μη ταρασσέσθω υμών η καρδία"!.Τάχει αυτά το....δασκαλίκι!.----Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Τίποτα δεν πάει τζάμπα απ'ότι λέτε κ. Ζιακόπουλε, γι αυτό να είστε σίγουρος. Καλό βράδυ

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε σε εσάς και όλη την παρέα του blog...
      Και τα Ελληνικά σας άψογα είναι και σας ευχαριστούμε θερμά που μοιράζεστε την μεγάλη αγάπη σας για τον καιρό μαζί μας!Οι γνώσεις αυτές που δεν έχουμε φταίνε για τις... παρερμηνείες όσων γράφετε.
      Τώρα η γ επισήμανση σας το"όλα μπορεί να γίνουν και όλα μπορεί να μην γίνουν", μου μοιάζει σαν να παίζει Ολυμπιακός με Παναθηναϊκό και εκεί που φαινόταν η άνετη επικράτηση του ενός από τον άλλον, τώρα όλα δείχνουν ένα... σκληρό ντέρμπι απ'τα παλιά!
      Και βλέποντας το πρωινό τρέξιμο του GFS που έχει αλλάξει αρκετά τα πράγματα και κυρίως στην διάρκεια που θα έχει αυτή η ψυχρή εισβολή, πιστεύω ότι τελικά πραγματικά όπως λέει ο λαός, όποιος βιάζεται σκοντάφτει και το λέω για τον εαυτό μου που από την χαρά μου, έβλεπα ότι... βίντεο υπάρχει στο YouTube εχτές βράδυ για τον ιστορικό χιονιά της Αθήνας του 2008!
      Αναπολώ τελικά τις παλιές καλές εποχές της ΕΡΤ που βγαίνατε 2-4 ημέρες νωρίτερα και μας λέγατε για τον χιονιά που θα έρθει και ερχόταν! Τώρα με τα προγνωστικά μοντέλα,τα κομπιούτερ και την... βιασύνη μας, περιμένουμε ότι δείχνουν 8 ημέρες νωρίτερα τα προγνωστικά μοντέλα ότι θα επαληθευτούν έως την τελευταία στιγμή! Αλλά δεν είναι δυστυχώς έτσι και δεν φταίνε αυτά αλλά η... καψούρα μας να δούμε χιόνι!
      Αναμένω με αγωνία και εγώ όπως και όλοι οι φίλοι εδώ τις καθημερινές ενημερώσεις σας!
      Νίκος Παντελικίζης,Αθήνα.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχως φετος με την κορωνα δεν μπορουμε να απολαυσουμε τα χιονια στο φυσικο τους πεδιο που ειναι στα βουνα. Χαριν αστεϊσμου .... ναι θελω να μαθω αν θα χιονιστει η αυλη μου. Παμε λοιπον .... Ν. Ελβετια, Βυρωνας Αττικης ποσα εκατοστα; Μηδεια εχεις πιο ωραιο ονομα απο την Αριαδνη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, το Αριάδνη είναι πιο ωραίο! Και ο νοών νοητω...Το Μήδεια μου βγάζει κάτι δυσοίωνο. Από την άλλη πλευρά όμως, η ένταση και η απολυτοτητα που είχε η Μήδεια στη μυθολογία ίσως να βάλουν το μεταφυσικό λιθαράκι τους. Πέρα από την πλάκα, ωραία η ανάλυση του κου Ζιακοπουλου και θα το βλέπουμε πως θα εξελίσσεται. Ποντάρω αρκετά στο στροβιλισμο Δ3 αρκετά

      Διαγραφή
  8. δεν τα λέτε τζάμπα κυριε Ζιακόπουλε αφου με έσας η Μηδεία....έγινε κανονικό εξάμηνο ερασιτεχνικής μετεορολογίας...θυμίζω το "10 or 12 days"..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είμαι μετεωρολόγος, αλλά νομιζω καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις: Η βαροκλινικότητα που αναφέρετε, είναι το γνωστο dp∧dρ/ρ² (p: πίεση, ρ: πυκνότητα) από τη ρευστομηχανική; Και ο στροβιλισμός είναι το curl(q) (q: πεδίο ταχυτήτων του ανέμου);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη μετεωρολογία λέμε ότι βαροκλινική είναι εκείνη η ατμόσφαιρα στην οποία η πυκνότητα εξαρτάται από τη θερμοκρασία και από την πίεση. Η βαροτροπική ατμόσφαιρα είναι εκείνη στην οποία η πυκνότητα εξαρτάται μόνο από την πίεση.
      Ο στροβιλισμός είναι αυτό που λέτε: ένα διανυσματικό μέτρο της (τοπικής) περιστροφής των μορίων του αέρα σε οριζόντιο επίπεδο γύρω από τον κατακόρυφο άξονα, λόγω της καμπυλότητας της τροχιάς ή λόγω αλλαγής της ταχύτητας του ανέμου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την απάντηση, με βοηθήσατε πάρα πολύ να κατανοήσω τα όσα αναφέρατε αρχικά. Κατάλαβα οτι ειναι το ίδιο. Η συνθήκη dp∧dρ = 0 σημαίνει γεωμετρικά ότι η πίεση μεταβάλλεται στις ίδιες κατευθύνσεις με την πυκνότητα, και (με αρκετά μαθηματικά) μπορεί κανείς να αποδείξει ότι σε αυτή την περίπτωση η πυκνότητα είναι συνάρτηση της πίεσης. Η ίδια δε ποσότητα, συνδέεται με το ρυθμό μεταβολής του στροβιλισμού και εξηγεί τις μεταβολές του.

      Διαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα και για όλα αυτά τα χρόνια.Διάβασα πολύ προσεκτικά την ανάλυσή σας Πραγματικά διδακτική. Στα συμπεράσματά σας μιλάτε για πρόσκαιρη δυσκολία μετατροπής του υετού σε χιόνι στα κεντρικά πεδινά το Σαββατο.Τι λάθος κάνω και βλέπω στα μοντέλα σχεδόν το σύνολο του Σαββατιάτικου υετού να πέφτει με τη μορφή βροχής στην πόλη των Ιωαννίνων? και έχω σκάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα Γιάννενα το πολύ έως το βράδυ του Σαββάτου θα το έχει γυρίσει σε χιονόπτωση.
      Δεν υπάρχει περίπτωση να μη στρωθεί χιόνι στα Γιάννενα.
      Εσείς μία χαρά είστε.
      Το άγχος το έχουμε εμείς οι κεντροδυτικοί πεδινοί που δεν ξέρουμε ακόμα αν θα προλάβουμε να βρεθούμε σε ένα καλό timing πτώσης θερμοκρασίας κ έντονου υετού,αλλιώς θα πάρουμε πέτσες κ ψοφόκρυο....
      Πάντως σύμφωνα με όλα αυτά που ανέβασε ο δάσκαλος για την εξέλιξη έως την Κυριακή είμαι σχετικά αισιόδοξος.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ Φώτη! Εύχομαι να δεις την πόλη σου κάτασπρη!

      Διαγραφή
  11. Ουρανοκατέβατος κανονικός χιονιάς και με τον νόμο στο λεκανοπέδιο. Άντε να δούμε και τις αστραπές με την συνοδεία χιονιού. Καληνύχτα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Βλέπεις πολύ τζιφο δες και κάποιο άλλο.
      Καλημέρα

      Διαγραφή
    2. Μάλλον και στο ΕΑΑ πολύ τζίφο βλέπουν γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η πρόβλεψη των φαινομένων και των θερμοκρασιών που δίνει για το προσεχές διάστημα. Τελικά απ'ότι καταλαβαίνω μεγάλοι φορείς, οργανισμοί, ινστιτούτα όπως θέλετε πείτε τα, παρουσιάζουν μία δυσκολία στις έγκυρες προβλέψεις.

      Διαγραφή
  13. Ukmo - ευρωπαϊκό συμφώνησαν, μέσα και η Θεσσαλονίκη, θεσσαλια πολύ καλά πράματα, πήραν και μια μικρή παράταση έως Δευτέρα πρωί, από την άλλη ο γέρος ο τζίφος τρέχει μονος του, θερμός και πιστό σκυλάκι του Ευρωπαίου στο τέλος!!καλημέρα δάσκαλε, καλημέρα παιδιά, Γιώργος από Λάρισα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κύριε Ζιακόπουλε μετά τα πρώινά τρεξίματα συγχαρητήρια τα βρήκατε όλα!....(χρωστάτε ανάλυση πως βρήκατε την δημιουργία του χαμηλού στο ιόνιο 6 μερες πριν).Αυτό που δεν βγαίνει μάλλον είναι η εκβάνθυνση του χαμηλού στο Αιγαίο(14/2) με παράτση των φαινόμάνων.Δεν πειράζει όμως ΚΒ ξεκινάν καλά και μετά σκυτάλη στον Νότο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εντωμεταξύ..εκτίμιση μου ειναι οτι..το ιόνιο η ηπειρος και η Μακεδονία ίσως γράψουν και το κύκνειο άσμα της Μηδείας....όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό...υπόθεση μαθητή !"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θωμα καλημερα. Δεν νομιζω οτι οι ανατολικονοτιοι δεν θα παρουν μερος της Μηδειας. Ισα ισα, το aegean effect ισως δωσει και ρεσιταλ στις περιοχες αυτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντως πιο ωραια ακούγεται το Μπουράν.(με απεριόριστη εκτίμηση σε όλες τις γυναίκες το λέω και όχι φαλλοκρατικά).
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός! Άλλωστε, και τα δύο από Μ ξεκινούν κι έτσι δεν θα χάσουμε την αλφαβητική σειρά. Βέβαια εξ όσων έχω καταλάβει δεν είναι ετυμολογικά βέβαιο αν πρόκειται για κύριο όνομα.

      Διαγραφή
  18. φίλε Θωμά, ( για να παιξω λιγο και με το ονομα σου, α ν μου επιτρεπεις ) μη πιστευεις οσα σου λεει το icon, χαχαχα
    καλημερα και καλα χιονια ει δυνατον σε ολους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ολα τα είπε ο δάσκαλος με λίγα λόγια και σταράτα(δείτε τις λέξεις που χρησιμοποιεί)από κοντά ο Χρήστος Σιμουλης σας είπε ακόμη και τα ποσοστά που θα χιονιστει και θα παγώσει όλη η χώρα,ο Φώτης Ματραλης και αυτός επίσης έδωσε τα "φωτα" του, έβαλα και εγώ ο "έμπειρος πρακτικός"(άκου όρο που βρήκε η Δέσποινα,ευχαριστώ πολύ κοπέλα μου, με έκανες και γέλασα πολύ)ένα μικρό λιθαράκι στα προηγούμενα και εσείς συνεχίζεται να γκρινιάζετε...Δεν ξέρετε ότι η γκρίνια φέρνει γρουσουζιά...;!!!😁😁😂😂
    Θα...τολμήσω μια προβλεψη:Εάν την Κυριακή στο ντέρμπι κερδίσει ο Παναθηναϊκός τότε θα χιονίσει παντού και για πολλές ημέρες,εάν κερδίσει ο Ολυμπιακός τότε τα φαινόμενα θα είναι σύντομα και ελάχιστα...🤔🤔😁😁😈😡
    Άντε να το καλαμπουρισουμε λίγο για να σπάσει η...γκαντεμιά!!!
    Δύο και σήμερα μείνανε...για την έναρξη λέω...όσο για την λήξη ένα θα πω και μάλιστα σε ποδοσφαιρικη γλώσσα,όλα τα παιχνίδια δεν λήγουν στο '90,πολλά έχουν παράταση ακόμη και πέναλτι....
    Υ.Γ:Ενώ το πρωί είχε καθαρή άνοιξη στην περιοχή μου, εδώ και μια ώρα ανταριασε ο τόπος και έφερε 2 15λεπτες μπόρες βροχής ανακατεμένη με χαλάζι, σφοδρους ανέμους αστραποβροντα και κεραυνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωχ μη μου το πας ετσι φιλε μου κ ειχα ορεξη για πολυ κ καλο χιονακι! γτ δε ξερω τι ομαδα υποστηριζεις αλλα εγω που ειμαι πρασσινος λεω οτι το ντερμπι θα ναι κατακοκκινο! χαχα! περα απο τη πλακα οντως εσεις σαν πιο εμπειροι με τον καιρο βλεπετε τοσο ωραια πραγματα? γτ εγω πλεον κραταω παντα μικρο καλαθι για να μην απογοητευομαι! Γιωργος απο Λαμια

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε, κατάλαβα καλά τα παναθηναϊκά σου αισθήματα; Ταυτίζομαι και πιστεύω κι εγώ ότι κάπως έτσι θα γίνει. Τί θα συμβεί όμως αν έρθουμε Χ, έτσι για να συνεχίσω το καλαμπούρι;
      Κατά τα λοιπά, ακριβώς έτσι κυλάει ο καιρός κι εδώ (Άγιος Ελευθέριος). Ένα άκρως εντυπωσιακό 15λεπτο ξέσπασμα έγινε με πολύ έντονο ανεμόβροχο και λίγους κεραυνούς. Πραγματικά πολύ ωραία αίσθηση, μιας και είμαστε εσώκλειστοι, αλλά για πολύ λίγο κράτησε. Ας ελπίσουμε ότι θα έρθουν τα καλύτερα, που τείνουμε να τα αγγίξουμε.
      Υ.Γ. Τα συγχαρητήριά μου σε όλες τις προγνωστικές φωνές του μπλόγκ (Φώτης, Χρήστος, Χριστόδουλος), και φυσικά στον οικοδεσπότη. Ανεξαρτήτως κατάληξης, ο χρόνος που δαπανείτε και το μεράκι που βάζετε έχουν ανεκτίμητη αξία για όσους ενημερώνονται ή απλώς κάνουν το χόμπι τους.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε, φίλε Ιπποκράτη. Βέβαια, ο μαχητικότερος όλων είναι ο αντιπρόεδρος δυτ. Ελλάδος, ο Φώτης ο Ματραλής, δίνει όλον του τον εαυτό ο άνθρωπος.
      Πάντως παιδιά, ο Φεβρουάριος αυτός θα μας μείνει αξέχαστος για το σκωτσέζικο ντους. Θα είναι για μετεωρολογικό σεμινάριο.

      Διαγραφή
    4. Χριστόδουλε διαφωνώ ως προς την γκρίνια. Από πέρυσι τον χειμώνα γκρινιάζω για ένα χιόνι της προκοπής στην δυτική Φθιωτιδα και να που μάλλον ήρθε η ώρα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα τα νησιά του Βορειοανατολικου Αιγαίου θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις από την κακοκαιρια?... Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χιονοπτώσεις και πολλά μποφόρ και μεγάλη παγωνιά (έως και -7 βαθμ. Κελσίου).

      Άρχισε πριν από λίγο ο ισχυρός Βαρδάρης και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη που θα φέρει το χιόνι και την παγωνιά.

      Διαγραφή
  21. Ιπποκράτη εάν έρθει ισοπαλία το ντέρμπι της Κυριακής τότε θα έχουμε κάτι ανάμεσα στο ελάχιστο και το πολύ...άλλη λύση δεν βλέπω να υπάρχει...😉😚
    Ή πλάκα είναι να βάλω όλους τους Ολυμπιακούς να κάνουν προσευχές για να χάσουν από εμάς μπας και δούμε περισσότερο χιόνι...!!Τότε θα μου ταιριάζει το παρατσούκλι του "ανακατωσούρα"...
    Έλατε φίλοι μου λίγη πλάκα κάνω έτσι για να χαλαρώσει η ατμόσφαιρα,όλοι μας έχουμε την αγωνία τι θα συμβεί τελικά.
    Εάν δεν είχατε στείλει στον δάσκαλο τόσα πολλά σχόλια για το αν χιονίσει στην περιοχή του καθενός,έτοιμος ήμουν και εγώ να ρωτησω το ίδιο για την περιοχή μου...με έχει...φάει η αγωνία...🤔🤔🤔😎
    Καλή...Διασκέδαση σε ολους,προσοχή όμως και να θυμάστε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το χιόνι είναι ωραίο φαινόμενο.Αλλά μην ξεχνάμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους.Μακάρι να χιονιστούν πολύ τα βουνά,να έχουν οι πηγές και οι γεωτρήσεις νερό για το καλοκαίρι.Αλλά είναι γνωστό ότι η φύση αποφασίζει παρά τα θέλω μας.Η φύση είναι παντοδύναμη.
    Κύριε Ζιακόπουλε μπορεί να σας χάσαμε από τα δελτία ειδήσεων (είμαι της γενιάς που μεγάλωσαν με Ζιακόπουλο,Λαζάνη,Μελανίτη,Καραμανή)αλλά η παρουσία σας εδώ είναι πολύ σημαντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή