Ο καιρός της εβδομάδας

Παγωμένη λίμνη στη Στοκχόλμη, 7-2-2021. Φωτ. Μάκης Αγγελής

Πολικές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις παρατηρούνται στις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, μη εξαιρουμένων και των ΒΔ περιοχών της ηπείρου μας. Στη Ν. Ευρώπη η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, προς το παρόν, παραμένει ζωνική (γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά), με αποτέλεσμα την εναλλαγή των ΝΔ με τους ΒΔ ανέμους και κατά περιόδους την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από την Ιταλία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 


Την Τετάρτη (10/2), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και αργότερα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (11/2), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έρθει από τα δυτικά θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε ΒΔ. Με αυτή την εξέλιξη, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. 

Την Παρασκευή (12/2), δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

Όσο για το Σαββατοκύριακο (13-14/2) και τις υπεσχημένες χιονοπτώσεις στην κεντροβόρεια πεδινή Ελλάδα και τις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας, ισχύει το «προσύμφωνο» του Σαββάτου. Πάντως, το επόμενο δεκαήμερο, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις προβλεπόμενες μετακινήσεις του ψύχους στην Ευρώπη και θεωρώ προφητικά όσα στις 10-1-2021 συζητήσαμε με τον Γιώργο Στυλιανάκη και τους άλλους φίλους του μπλογκ περί του  Μπουράν, (Μπουριάν ή Μπουριάνα). Εννοείται ότι με τον Μπουράν δεν θα κρυώσουν μόνο οι Ιταλοί. Θα κρυώσουμε κι εμείς και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

79 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δάσκαλε. Όντως προφητικά!
    (Με λίγο ψάξιμο βρήκα πως μάλλον το Buran μας ταιριάζει.. ισχυρός Β/Α από Ρωσία μια και συνάδει και με το όνομα του Ρωσικού διαστημοπλοιου Buran)
    Όσο για την Μπουριάνα/buriana , μεταφράζεται σαν σύντομη καταιγίδα και σαν αναταραχή σε μια παρέα, άρα σαν το δικό μας μπουρίνι!!
    Οπότε προτείνω να την αφήσουμε στην απ'έξω την μπυριάνα χαχα
    Κατ επέκταση τολμώ και γράφω πως.. ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΠΟΥΡΆΝ!!! Το νου μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα στην ομάδα και στον δάσκαλο! Χαρμόσυνα τα νέα για τους περισσότερους... εμάς βέβαια στα νοτιοδυτικά, μας βλέπω με χιονόνερο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ας είναι, θα χαρούμε με την χαρά των υπολοίπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε μάλλον όπως συμπεραίνω κ εμείς οι κεντροδυτικοί αρχίζουμε κ έχουμε ελπίδες για πεδινό χιόνι!
    Στα τρέχοντα τώρα,ο καιρός στα ΔΒΔυτικα κ την περιοχή μού σήμερα μπορώ να πω ότι με άφησε έκπληκτο.
    18β ελάχιστη θερμοκρασία,μία ήλιος μία μπόρα,σφοδροί ΝΔυτικοι ανέμοι πού έφτασαν τα 70km ανά ώρα ακόμη κ στην πόλη τού Αγρινίου κ μία σφοδρή 10λεπτη καταιγίδα με χαλάζι που άφησε μπαμ μπαμ 7,6mm στο σταθμό μού,χώρια τη σκόνη που καλά κρατεί.
    Η Αφρικάνα πού μας έδειξε στο χάρτη ο δάσκαλος χθες ήταν τελικά η πιό σωστή ονομασία αυτού του χαμηλού που μάλλον η υφή τού θυμίζει τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου πάρα αρχές Φεβρουαρίου.
    Ευτυχώς τις τελευταίες ώρες με τη στροφή σε δυτικό δρόσισε αρκετά.
    Για τα ανατολικά κ νότια δεν έχω να προσθέσω κάτι,ή παρατεταμένη άνοιξη συνεχίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είπα να αφιερώσω ενα ιστορικό τραγούδι για τον επερχόμενο ουρανοκατέβατο χιονιά της Αθήνας https://youtu.be/ME0sSiGP5Zc Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηταν ένα πρωινό και ήταν όλα "χάλια" ολοι οι χάρτες είχαν βαφτεί πορτοκαλοκόκκινοι για μέρες τα μακροπρόθεσμα τα ίδια ,ωσπου βλεπω την ανάρτηση σας "10-12 days" και μια φώτο όλα λευκά.Τρολάρει λέω, παιζει με τον πόνο μας που να ξερα ότι βλέπατε την Ευρώπη μέσω της ....Αμερικής!
    υ.γ. χρωστάτε ανάλυση πως βρίσκετε από το Σάββατο την θέση του χαμηλού με τόση ακρίβεια.
    υ.γ.1 τώρα για τον borat τα μοντέλα δείχνουν μετακίνιση του Αυλώνα βορειανατολικά...δεν ξέρω τι βλέπετε και αυτός παραμένει στα μέρη μας(βαλκάνια) αλλά μακάρι να γίνει."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εαν μιλάμε για τον ιδιο ανεμο , μιλαμε για το μπορα στα Κροατικα.

    ΥπΑαρχει ο μαυρος και ο Λευκος.

    Ο λευκος αντικυκλωνικος μπορα απαιτει αντικυκλωνα στην Ευρωπη και ειπναι κρυος και γενικα ξηρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο και "Θωμά", άλλος είναι ο Μπόρα και άλλος ο Μπουράν. Έτσι νόμιζα κι εγώ στην αρχή, αλλά έκανα λάθος. Τον Μποράτ δεν τον γνωρίζω. Διαβάστε τα σχόλια στην ανάρτηση "Ο Βορέας, η Χιόνη και ο Ποσειδώνας" της 10ης Ιανουαρίου 2021 και θα καταλάβετε. Την ανάλυση για το χαμηλό τη χρωστάω.

      Διαγραφή
  7. Λευκός Πύργος
    Χρήστος/Θεσσαλονίκη(300μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, έχεις αμφιβολίες ή ισχύει το "Θέλω να τ' ακούω να το λες";

      Διαγραφή
    2. Αλίμονο...απλώς συνοψίζω με το λογοπαίγνιο Δάσκαλε

      Διαγραφή
  8. Μην απελπίζεσαι και δεν θα αργήσει. Κοντά σου θα ρθει μια χαραυγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ.Ζιακοπουλε η εξαιρετική μετακίνηση ψύχους για ανατολικά προσηνεμα πιθανότητες?και υπόσχομαι ανάλογο τραγουδάκι..Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυριε ζιακοπουλε χαρμοσυνα νεα για μενα που ειμαι θεσσαλονικη !! θα θελα κατι ιστορικο παντως !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμείς στην Κρήτη;Το απόλυτο μηδέν πάλι?Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε καλησπέρα! Μετά από αρκετό καιρό σας βλέπω αισιόδοξο! Περιμένουμε λοιπόν τον Μπουράν να μας φέρει αρκετό κρύο και χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά προσήνεμα πεδινά! Πραγματικά είναι εντυπωσιακο πως τόσες μέρες πριν είχατε προβλέψει το έντονο κρύο καθώς και τωρα τη θέση του χαμηλού και τα πλανητικα κύματα που απ όσο έχω δει θα έχουν νοτιοδυτική φορά.
    Με μεγάλη αγωνία περιμένουμε λοιπόν το ξημέρωμα της Κυριακής για να δούμε!
    Υγ. Πραγματικά διασκεδαστικό να σας διαβάζω και να προσπαθώ να καταλάβω τους γρίφους σας.
    Με εκτίμηση,
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνονόματε, ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί προσεχώς την Αθήνα και ο συμπατριώτης του ο Μπουράν δεν το έχει ακόμη αποφασίσει.

      Διαγραφή
    2. Μάλιστα, μας προσγειωσατε ανώμαλα τώρα πάνω που χαρήκαμε... Ας ελπίσουμε λοιπόν στον δεύτερο γύρο που θα έχουμε ακόμα ικανές θερμοκρασίες να μας έλθει και ο αγαπημένος Μπουράν!!!
      Καλή συνέχεια συνονόματε :)
      Δημήτρης Ψυχικό.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη μου, είπα ότι ο Μπουράν δεν το έχει αποφασίσει ακόμη, όχι ότι δεν θα έρθει. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι άρχισαν κάποιες συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών για πιθανή επίσκεψη και καθορισμό ημερομηνίας!

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι τίποτα ακόμη σίγουρο για πεδινό χιόνι σε Αττική όπως κ σε άλλες κυρίως νοτιότερες περιοχές.
      Βήμα βήμα για να μην έχουμε πάλι το φαινόμενο της "κατραπακιάς".

      Διαγραφή
    5. Σας ευχαριστώ δάσκαλε για τις νέεςπληροφορίες. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως οι συνεννόησεις με τα εσωτερικά θα ευδοκιμήσουν και θα αποδώσουν καρπούς στις αρχές της νέας εβδομάδας!
      Καλό βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης Ψυχικό.

      Διαγραφή
  13. Προτείνεται όπως,όταν επελαύνει ο Βuran,ανακρούονται τα Carmina Burana,του Carl Orff!.---Π.Α.
    Υ.Γ.Οι ενδεχόμενοι συνειρμοί δεν είναι απαραίτητοι!-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Ζιακοπουλε και εγώ δειλά δειλά νά ρωτησω για Πελοπόννησο;;🙂 Σταύρος Μεγαλόπολη Αρκαδίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κ.Ζιακοπουλε να στείλουμε μύνημα στην αρκούδα ότι κερνάμε σολωμό στα της Αθήνας και Εύβοιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα σας! Πιστευω πως ολοι κατι θα δουν. Αλλοι πολυ και αλλοι λιγοτερο. Κρισιμα τα τρεξιματα των μοντελων τις επομενες 2 μερες. Ειδικα αυριο. Με την σημερινη εικονα, ειναι πολυ πιθανο το χιονι στα κεντροβορεια σαββατο προς κυριακη. Για μετα βλεπουμε. Υγ: ελεος με τις συγκρισεις με προηγουμενους χιονιαδες. ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Αλέξανδρε,όπως τα λες είναι.
      Τα κεντροβόρεια φαντάζουν σίγουρα αυτή τη στιγμή.
      Όσο για τις συγκρίσεις συμφωνώ κ επαυξάνω.
      Έχουν κουράσει λίγο οι συγκρίσεις με προηγούμενα έτη, κ το θέμα είναι να κάνει κάτι δυνατό κ αξιόλογο στο άμεσο μέλλον.
      Τα παλιά ξινίσαν ότι κ να λέμε, η ουσία είναι τι θα γίνει τώρα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που παρατηρώ Φώτη είναι ότι μας φαίνεται πολύ σημαντική μια μεταβολή που αλλά έτη θα αποτελούσε κάτι ασήμαντο συγκριτικά Αυτο δείχνει ποσό έχει αλλάξει το κλίμα και ποσό έχουμε αρχίσει να το συνηθιζουμε(;). Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται για να μην ξεχνάμε.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Άλλο αυτό.
      Γενικά όμως θα συμφωνήσω ότι έναν νορμάλ χιονιά σε παλαιότερους καιρούς τώρα τον κάνουμε παγετώνα!
      Απλά είμαι άνθρωπος που θέλω να βλέπω κ να αναλύω το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον κ τα παλιά να τα θυμάμαι αραιά κ πού,μόνο κ μόνο ως ανάμνηση.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους! Εμείς εδώ στην Κέρκυρα έχουμε δυνατό νοτιά από χθες με ανεμόβροχο! Υπάρχει καμία πιθανότητα να δούμε την Κυριακή το απόγευμα καμία νιφάδα; Έστω λίγο χιονόνερο...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δάσκαλε ο κύβος ερρίφθη πάμε για πραγματικό χειμώνα πλέον βέβαια είναι νωρίς για περισσότερα στοιχεία θα μας ενημερώσετε εγκαίρως όπως πάντα.Χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια που αναφέρατε τους Ιταλούς και τον επίφοβο άνεμο Μπουριάν, παραθέτω την πρόβλεψη του ilmeteo.it για το Σάββατο : "κυκλωνικό σύστημα στην Τυρρηνική θάλασσα και άνεμοι Burian. Παγετός στα βόρεια. Κακοκαιρία στα κεντρο-νότια με χιόνια στις ακτές της Αδριατικής και στην Καμπανία (μέχρι τη θάλασσα), καθώς και σε χαμηλό υψόμετρο στην Καλαβρία και τη Σικελία."

    Temperature

    In sensibile diminuzione.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αναπολω το δελτιο της Ερτ για τους Αγροτες πριν πολλα χρονια που προετοιμαζατε τους Αγροτες μια εδβομαδα πριν για πιθανο ψυχος.Τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=ecm&var=2&run=12&time=168&lid=OP&h=0&mv=0&tr=24#mapref

    Iωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. https://www.ertflix.gr/ert3/kairos-ert3/08fev2021-deltio-kairoy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνω εγώ; Να ελέγξω αν είναι σωστό;
      Μόνο τα πρόχειρα διαγωνίσματα που εγώ σας βάζω, διορθώνω!

      Διαγραφή
  23. Δε μπορώ να καταλάβω την υπερβολή αρκετών φίλων που μιλάνε συνεχώς για ψύχος. Αν θεωρούμε το -10 στα 850hpa ψύχος τότε στη Ρωσία τι θα πρέπει να λέμε ότι έχουν; εποχή παγετώνων;
    Η αναμενόμενη μεταβολή του καιρού δεν φαίνεται να είναι τίποτα παραπάνω από μια-δυο μέρες σχετικά κρύου καιρού (αποκλείεται ο ολικός παγετός στα πεδινά) με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ΒΔ ορεινά. Πόλεις σαν τη Θεσσαλονίκη και γενικά τα πεδινά της Βόρειας χώρας δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Ας είμαστε λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα γιατί εδώ είναι ένα σοβαρό blog για τον καιρό και δεν είναι σωστό να αλλάξουμε τη μορφή του και να γίνει σελίδα μόνο για τα κλικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη;

      Διαγραφή
    2. Ναι,αλλά αυτός είχε και μάνα μαμή......--------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε δε νομίζω ότι μπορώ να διεκδικήσω ένα τόσο βαρύ όνομα αλλά από την άλλη δεν θεωρώ ότι έχω άδικο.
      Επειδή δυσκολευόμαστε να συμβιβαστούμε με τα νέα δεδομένα του κλίματος συνεχώς πολλοί φίλοι μεγενθυνουν τις χειμωνιάτικες μεταβολές του καιρού και στο τέλος η πραγματικότητα δεν έχει ούτε κατά 10/100 σχέση με τις προσδοκίες των χιονοφιλων συντρόφων.

      Διαγραφή
  24. Κύριε Ζιακοπουλε μια απορία έχω. Τα δυο μοντέλα ecmwf και gfs έχουν σήμερα σημαντική διαφορά ως προς την έκταση και την ποσότητα των χιονοστρωσεων που προβλέπουν για το ερχόμενο ΣΚ. Που οφείλεται η διαφορά αυτή εφόσον χρησιμοποιούν τις ίδιες αρχικές συνθήκες και την ίδια μεθοδολογία (υποθέτω). Ποιο κατά την γνώμη σας προβλέπει καλύτερα την κατάσταση και πως μπορεί να το καταλάβει κανεις την παρούσα στιγμή;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ECMWF. Εκτός από παρακεταμόλη έχει και λίγο αντιφλεγμονώδες!

      Διαγραφή
    2. Α,και μένα αυτό με πιάνει!Ειδικα μετά το κλάδεμα που πονάνε τα χέρια κάνει θαύματα. Ευχαριστω πάντως...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη, φίλε μου για τα "ιατρικά", αλλά η απάντηση στο ερώτημα που έθεσες ούτε εύκολη είναι ούτε με λίγα λόγια μπορεί να ειπωθεί.

      Διαγραφή
    4. Το ξέρω δάσκαλε. Είναι μια απορία που έχω παρατηρώντας τα μοντέλα και με αφορμή τα σημερινά το ρώτησα.Καποια στιγμή θα θέλαμε να μας πείτε κι αλλά μυστικά για αυτά με κάποια ανάρτηση σας. Εξάλλου μου αρέσει το καλαμπούρι και δεν παίρνω θάρρος ώστε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο.Καληνυχτα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Νομίζω ότι τα δύο αυτά παγκόσμια μοντέλα ξεκινούν με την ίδια βάση των αρχικών καιρικών συνθηκών όπως το ίδιο γίνετε κ με άλλα μοντέλα όπως το καναδικό(Gem)
      Υπάρχουν όμως διαφορές μεταξύ τους κυρίως όσο ανοίγει η ψαλίδα των ημερών κ αυτό γίνεται νομίζω επειδή το καθένα από αυτά τρέχει με έναν συγκεκριμένο ξεχωριστό αλγόριθμο.
      Όσο όμως πλησιάζουν στο παρών,οι διαφορές μεταξύ τούς είναι ελάχιστες.
      Υπάρχουν βέβαια κ άλλοι σημαντικοί παράμετροι για τούς οποίους εμείς οι απλοί καιρόφιλοι-ερασιτέχνες δε μπορούμε να γνωρίζουμε.

      Τέλος,για αύριο Τρίτη όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αξιόλογα κ πάλι φαινόμενα με πιο γενικευμένο χαρακτήρα πού αλλού,στη ΔΒΔυτική χώρα.

      Διαγραφή
    6. Ξέχασα να συμπληρώσω στο σχόλιό μού ότι κατ'εμέ το ευρωπαϊκό είναι περισσότερο ολοκληρωμένο κ πιο ρεαλιστικό ως προς την τελική πρόγνωση κ αυτό έχει δείξει η πολυετής πορεία.
      Βέβαια έχουν υπάρξει κ περιπτώσεις (λίγες ομολογώ) πού το gfs έχει αναδειχθεί νικητής στην πολυήμερη τάση.
      Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι όλοι θέλουμε το σενάριο τού Ευρωπαίου.

      Διαγραφή
  25. Σταύρο συμφωνώ στα περισσότερα που είπες,όμως δε νομίζω ότι τα χιόνια θα αφορούν μόνο κάποια πεδινά της ΒΔυτικης χώρας.
    Για λεπτομέρειες εννοείτε ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι όποιες χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά τοπικού χαρακτήρα με έντονη την επίδραση του ανάγλυφου κάθε περιοχής και γενικά η όποια ακραία κακοκαιρία που περιμένουν πολλοί φίλοι θα εξελιχθεί ακόμα μια φορά σε φιάσκο. Αν είχες παρατηρήσει και στην προηγούμενη κακοκαιρία τα φαινόμενα ήταν τόσο αδύναμα που σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων χιλιομέτρων υπήρχε εναλλαγή από χιόνι σε καθαρό ουρανό.
      Ειδικά για την βόρεια Ελλάδα πολύ μικρές οι πιθανότητες. Ίσως κάτι γίνει στα ΒΔ και κεντρικά ορεινά.

      Διαγραφή
  26. Κ.Ζιακοπουλε σας ευχαριστούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες Μπουραν-Υπ.εξωτερικων(όσον αφορά Αττικοβοιωτία-Ευβοια).Άραγε αν έρθει θα συζητήσουν καίρια θέματα(κάτι δυνατό) η εθιμοτυπική επίσκεψη.Το ξέρω σας έχουμε ζαλίσει..Έχω τάξει στην μικρή μου κόρη ότι μπορεί την άλλη εβδομάδα να χιονίσει εδώ και 2,3 μέρες/κάθε μέρα με ρωτάει μπαμπά θα χιονίσει?Μην τάξεις σε...Γιάννης από Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε παιδί... χιόνι! Παίζουν ευνοϊκά σενάρια από το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα.

      Διαγραφή
  27. εγώ θέλω να σιωπήσω αλλά δεν μπορώ από την χαρά...!το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι οτι θα έχουμε και ένα αρκετά κρύο διάστημα μετά την πρώτη μεταβολή...με τον βορειοανατολικό να "σκαβει" αδριατική ιόνιο ...τα μοντέλα δείχνουντον αυλώνα να απομακρύνεται όμως...πως θα επιστρέψει ο "ρώσσος"?...χμμ για να ασχοληθώ και λίγο με την γλωσολογία σκεφτείτε ότι ο μπουράτ έχει ίδια αρχή με το μπάρνταρ (μπ)...τυχαίο? για την ιστορία το μπαρνταρ νομίζω ότι στα σλάβικα είναι κορμός και βγάλανε έτσι τον αξιο γιατί κατέβαζε κόρμους δέντρων.(το ριξα και εγώ στην λαογραφία για να ξεχάσω την αγωνία γι αυτο που περιμένουμε στην σαλόνικα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν ξέρω αν θα χιονίσει στην αθήνα και ούτε που με ενδιαφέρει.
    Η μισή Ελλάδα από την Λαμία και βορειότερα θα δουν τρομερό χιόνι μέχρι και τα παραθαλάσσια την ερχόμενη κυριακή.Ίσως σε 2η φάση πειάσει αττική-κυκλάδες-νησιά αιγαίου αλλά τα φαινόμενα δεν φαίνονται να είναι τόσο ισχυρά όπως με το που μπαίνει το κύμα κακοκαιρίας στα ηπειρωτικά την κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα περισσότερο από τοπικές χιονοπτώσεις στα ΒΔ ορεινά και 2-3 κρύες μέρες με μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν στα πεδινά.Μη ξεχνάμε και τη διάρκεια της μέρας.
      Φιλικά πάντα θα ήθελα να προτείνω τον μετριασμό στις προσδοκίες και μιλάω ως φανατικός χιονοφιλος που όμως έχω εξοικειωθεί πλέον με τα νέα δεδομένα.

      Διαγραφή
    2. Θα το έλεγα ότι είναι και "αρκετό"από πάνω που θα προσφερθεί ο καιρός να κάνει για κάτι από εκείνο που περιγράφεις αν σε περίπτωση πραγματοποιηθεί.Θα μπορούσε από την μια να μην έκανε και τίποτα απολύτως από μεριά ψυχρής εισβολής που θα ήταν το πολύ πιο πιθανό σε σχέση από το να έκανε κάτι πιο σπέσιαλ σε μια χώρα με το κλίμα της Αθήνας και της νότιας Ελλάδας.
      Τώρα αν το πάμε παραπέρα και κάποιος περιμένει(και πιστεύει οτί κάποια στιγμή θα κάνει)-20 στον πειραία τότε θα του πρότεινα να αρχίσει την φαρμακευτική αγωγή διότι μόνο εκείνη του πρέπει.

      Διαγραφή
  29. Ευχαριστώ Κ.Ζιακοπουλε.Βλεπετε την τρέλα του χιονιού την κολλήσαμε και στα παιδιά μας.Περιμενουμε με αγωνία νεότερες προβλέψεις για τα επερχόμενα.Γιαννης από Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κάνει όνειρα ο θνητός και γελάει ο Θεός,λέει η λαϊκή παροιμία.
    Έτσι συνέβη και για μένα το τελευταίο διάστημα,όσο και να ήθελα να συμμετάσχω στα δρώμενα του μπλογκ,συνεχόμενα γεγονότα δεν μου το επέτρεψαν καθώς ο ελάχιστος χρόνος που απέμεινε δικαιωματικά ανήκει στα παιδιά μου.
    Επιγραμματικά λοιπόν να αναφέρω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει,σε ότι αναφορά τον καιρό και σε όσα από καιρό έχω πει,παρόλο που και στην περιοχή μου εδώ και μέρες επικρατεί ανοιξιάτικος ή σχεδόν ανοιξιάτικος καιρός καθώς ο αέρας πνέει σφοδρός κατά διαστήματα και κρατάει κάπως τα προσχήματα,οι "μετεωρολόγοι" μου επιμένουν να είναι αφαντοι και να δηλώνουν με την απουσία τους κι ότι ο χειμώνας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.
    Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα πλάσματα πόυ και αυτά με την συμπεριφορά τους δείχνουν πως έχουμε να δούμε πολλά και διάφορα.
    Για μένα καμία περιοχή δεν αποκλείεται να δει και να χαρεί τον λευκό επισκέπτη το επόμενο διάστημα που φαίνεται να είναι αρκετά μακρύ σε χειμερινό σκηνικό.
    Από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο,όλα έχουν αυξημένες πιθανότητες για χαρές και πανηγύρια...
    Ελπίζω πως οι "εκπλήξεις" που έχω ποντάρει(Ηγουμενίτσα,Αγρίνιο)να μην με απογοητεύσουν,ενώ θεωρώ σίγουρες τις υπόλοιπες,οπως η Λαμία(μέσα και Στυλίδα).
    Έρχεται και η ώρα της Αττικής και το ελπίζω και του Ρίου για τον αγαπημένο Αργύρη,μόνο που θα τον παρακαλέσω να "κοψει" κάτι από όλα όσα απλόχερα μου "αφιερωνει",όπως το "μαγος",αφού υπάρχει κίνδυνος να με ρίξουν στην πυρά...
    Να καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου τις κύριες του μπλογκ που πιστεύω πως είναι πολύ περισσότερές από όσο φαίνεται.
    Τέλος καληνυχτωντας σας,να υπενθυμίσώ πως ο κύκλος του φεγγαριού τελειώνει στις 13,την επόμενη κάνει το "γυρισμα" του,οπότε μένει να δούμε τι έχει να μας "πει",καθώς έχω την...υποψία ότι κάτι καλό έχει για όλους μας.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Χριστόδουλε,πας για 13αρι.....
      Μακάρι το επόμενο διάστημα να πιάσεις κ την έκπληξη(εννοείτε) της περιοχής μού.
      Με τη σειρά μού να καλωσορίσω κ εγώ τις δεσποινίδες η κυρίες τού μπλογκ.

      Διαγραφή
  31. Καλή χρονιά κ. δάσκαλε.
    Έρχονται γενικά θαψίματα και παρατεταμένες καταστάσεις οσμιζόμαστε. Ο κ.Καντερές μίλησε για νέο Φλεβάρη 1983 κι άλλοι συνάδελφοί του για Μάρτιο του 1987, ενώ κάποιοι ευρωπαίοι μετ. φορείς για χειμώνα 1929. Εσείς τι λετε?
    Νάστε καλά, γερός και να μας χιονίζετε με τον λόγο σας.

    Με τιμή,
    Αθαν. Νικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, φίλε μου, λέω ότι δύο διαταραχές (ατμοσφαιρικές διατάξεις) δεν είναι ποτέ ίδιες και αποφεύγω αυτού του είδους τις συγκρίσεις.

      Διαγραφή
  32. Επαληθεύεται μάλλον ότι: "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα σαν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει"!
    Από όλα θα έχει ο φετινός Φεβρουάριος, φαίνεται...
    Ερώτηση: πώς ακριβώς "φλεβίζει";
    Δήμητρα - Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Που να τον γνωρίσετε από κοντά τον κύριο Δημήτρη, εμείς οι Κονιτσιώτες έχουμε την χαρά και την τιμή να τον λέμε χωριανό μας! Γλυκύτατος άνθρωπος, μηδέν έπαρση, απλός, συμπαθεστατος, Κύριος με τα όλα του!
    Κύριε Δημήτρη φέρτε μας χιόνια στην Κόνιτσα και θα σας έχω φωτογραφίες το γεφύρι μας την χαράδρα και τα βουνά μας όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά μου κάνετε! Μου λέτε για επιθυμίες παιδιών και μου θυμίζετε την Κόνιτσα! Πώς να σας χαλάσω χατήρι;
      Παρεμπιπτόντως, ο Μπουράν πήρε visa!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα δάσκαλε!
      Ναι λοιπόν οι συζητήσεις αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς με το υπουργείο εσωτερικών! Πολύ ευχάριστα τα νέα σας όπως και τα πρωινά τρεξίματα! Μπουράν σε περιμένουμε θα σε υποδεχτούμε με τιμές αρχηγού κράτους. :)
      Δημήτρης Ψυχικό.

      Διαγραφή
    3. Kύριε Ζιακόπουλε s.o,s φαίνετε ότι στην Μακεδονία το κρύο μπαίνει πιο νωρίς και ετσι μας χαιρετά ο υετός!!!"θωμάς'

      Υ.Γ. τυχερούληδες νότιοι μάλλον η viza του bouran είναι για την Ακρόπολη!

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα και από εμένα από Πύργο Ηλείας!!εύχομαι το πολυπόθητο χιόνι να ευχαριστήσει πολλούς!! Εμείς κύριε Ζιακόπουλε όσον αφορά τις χιονοπτώσεις από τι υψόμετρο θα εντοπίζονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημερα σε ολους! Τα σημερινα τρεξιματα ειναι ονειρικα! Δεν θελω να πω μεγαλη κουβεντα ακομα. Το μαθημα το εχουμε παρει ολοι μας τοσα χρονια. Ειμαστε ακομα 120 ωρες μακρια. Θα μεινω σε αυτο που ειπα παραπανω, οτι δηλ. ολοι κατι θα δουμε. Τωρα αν επιβεβαιωθει το ευρωπαικο.... Την λεξη που αρχιζει απο Ι και τελειωνει σε ΟΣ, ας την πουμε αυριο!!Υπομονη 24 ωρες ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η πιο νότια πορεία του χαμηλού αφήνει την Ήπειρο και την βόρεια χώρα , δυστυχώς εκτός φαινομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περίεργο, φίλε Βασίλη θα ήταν να έρθει ντουγρού για Ήπειρο. Όταν πρόκειται για χιόνια, έχουμε παράκαμψη αυτών. Τέλος πάντων, έχουμε συνηθίσει πλέον!

      Διαγραφή
    2. Για να το λέτε εσείς κ.Βασίλη κάτι παραπάνω ξέρετε από τον κ.Ζιακοπουλο ..Σας ευχαριστούμε πολύ.Σταυρος

      Διαγραφή
    3. Φίλε Βασίλη, ο κος Ζιακόπουλος, απ' ό,τι είπε χθες ξεκάθαρα, εμπιστεύεται το ecmwf παρά το gfs. Αυτό νομίζω έκανε και η ΕΜΥ. Σίγουρα η εμπειρία του είναι τεράστια και το κάνει, ωστόσο και εμένα η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση με τέτοιο ψύχος και με τέτοια θέση χαμηλού να πέσει στην Ήπειρο ο υετός που δείχνει το ευρωπαϊκό μοντέλο.
      Μακάρι να πέσουμε έξω.
      Καλημέρα σε όλους,
      Μίλτος από Γιάννενα

      Διαγραφή
    4. καλυτερα...μονο προβληματα φερνει το πολυ το χιονι.. ας χιονισει σε νορμααλ πλαισια

      Διαγραφή
  37. Πιστεύω ότι σε όλη την ηπειρωτική χώρο το ενδιαφέρον του κόσμου δεν περιορίζεται μόνο στις ενδεχόμενες χιονοπτώσεις, που καλώς να έλθουν και να είναι και πλούσιες, αλλά επεκτείνεται και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μην ξεχνάμε ότι πολλές δραστηριότητες κρέμονται από μια κλωστή (γεωργία, δενδροκαλλιέργειες κλπ) και άλλες επηρεάζονται σοβαρά (κτηνοτροφία, αποδόσεις παραγωγικών ζώων, μετακινήσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δεν ελπίζω ότι η λίμνη των Ιωαννίνων θα μοιάζει με αυτή της Στοκχόλμης αλλα έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα ασπρισει στις όχθες της.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Υπομονή..το gfs παλινδρομεί εδώ και μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Από το πρωί "παίζουμε" κι εμείς εδώ στην Κέρκυρα στο "παιχνίδι" του λευκού επισκέπτη! Τουλάχιστον στα χαρτιά γιατί πολλές φορές στο παρελθον έχουν διαψευστεί οι προβλέψεις.. Τουλάχιστον για όσο το βλέπουμε στην οθόνη είναι..ονειρικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. maria..k. ζιακοκουλε αν και ειναι νωρις για θεσσαλονικη τι βλεπετε?? χαθηκε ο χιονιας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή