Όμορφο, αλλά και επικίνδυνο!

 

Με φοβίζει η μεγάλη ένταση των χιονοπτώσεων στον κορμό της χώρας (ορεινά, ημιορεινά και κεντρο-βόρεια πεδινά) που εγκυμονεί κινδύνους αποκλεισμού πολλών περιοχών.

Καλημέρα σε όλους

117 σχόλια:

  1. Καλημέρα δασκαλε και φίλοι! Ήδη η Μακεδονία έχει πάρει μπρος, χιονίζει σε αρκετές περιοχές όχι ακόμα έντονα. Επίσης χιονίζει και σε περιοχές της Θεσσαλίας. Η Ήπειρος παίζει μπαλα με βροχη προς το παρόν και πιο υψηλές θερμοκρασιες όπως αναμενόταν βεβαια και με βάση τις προβλεψεις. Αναμένουμε τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαθημένα τα βουνά απο τα χιόνια.Παίρνουμε τα μέτρα μας.Καλημέρα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ στην Αθήνα να φοβάστε που όταν πέφτουν οι πρώτες νιφάδες κάνουν ουρές να αγοράσουν ξύλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το καλό λοιπόν! Να το χαρούμε όπως η σπανιότητά του επιβάλλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε καλημέρα, το 0 - 2 days έχει να κάνει με την έναρξη του χιονιά στην Αθήνα;
    Παντως σας θαυμαζω με την υπομονή σας ως προς τα σχόλια.
    Δάσκαλε κάτι τελευταίο;
    Μήπως αυτή η έναρξη του χιονιά είναι αρχή ενος κύκλου του χειμωνα στη χώρα μας; εστω και οψιμα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω... απλά έστω κι αργά μας επισκέπτεται για μια βδομάδα ο χειμώνας

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα στον δάσκαλο μας, αυτό που προσωπικά με ανησυχεί, όσο αφορά το νησί είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις βοριάδες. Χιονοφιλος από παιδί, όμως η κακοκαιρία που έρχεται φοβάμαι ότι θα αφήσει πίσω της πολλές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο κ όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεκίνησε να χιονίζει στη Λάρισα με 2οc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλη την ομάδα.Χιονιζει ακατάπαυστα στον Τύρναβο όλα ασπρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα δάσκαλε από ημιορεινά Κεντροδυτικής Μακεδονίας όπου χιονίζει ικανοποιητικά.
    Δε πειράζει ας αποκλειστούμε και μια μέρα και ας είναι λόγω φύσης που είναι χιλιάδες φορές προτιμότερο από τον αποκλεισμό που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα.
    Καλή απόλαυση σε όλους τους καιρόφιλους συντρόφους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα κ. Ζιακοπουλε, καλημερα σε ολη την παρεα. Εν αναμονη της Α φασης ισως της πιο σημαντικης κακοκαιρια για φετος. Ηθελα να σας ρωτησω Δασκαλε το εξης: ειναι γνωστο και το αναφερετε συχνα οτι για να υπαρχει στρωσιμο στο κεντρο της Αθηνας θα πρεπει να υπαρχει δυναμικο αιτιο, το γνωστο χαμηλο στη Ροδο. Οταν δεν υπαρχει συνηθως σε αυτη την περιπτωση μιλαμε για χιονια βορειων προαστιων (με την αυστηρη εννοια του ορου δηλαδη τα βορεια προαστια εντος λεκανοπεδιου), σωστα? Απο την πειρα σας και τη γνωση σας, τι πιθανοτητες υπαρχουν γενικοτερα για ενα πρόσκαιρο στρωσιμο στο κεντρο εξαιτιας του aegean lake effect η μιας καταστασης χωρις δυναμικο αιτιο? Ασχετα με την τωρινη κατασταση, απο εγκυκλοπαιδικης αποψης, ποσες φορες εχετε δει κατι το ας πουμε, δε θα πω αξιολογο αλλα αξιοπροσεκτο στο κεντρο χωρις την υπαρξη δυναμικου αιτιου? Υπηρξε φορα που να ξαφνιαστηκατε η να εντυπωσιαστηκατε απ αυτο? Προσπαθω να καταλαβω τη δυναμικη που μπορει να δωσει μια ζεστη, μικρη και κλειστη θαλασσα οπως το Αιγαιο γι αυτο και η ερωτηση μου...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Μια ερώτηση έχω, αν θέλετε να την απαντήσετε, όχι τόσο για την εξέλιξη στην αυλή μου αλλά για γνώση κ χρήση αυτής κ μελλοντικά. Φαίνεται πως η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί τελικά να πάρει λιγότερα από τα αναμενόμενα σήμερα το βράδυ κ αύριο το πρωί. Αυτό οφείλεται σε κάποιον άνεμο που κάνει την ζημιά και φαίνεται σαν να δημιουργεί μια τρύπα στην πόλη αλλά κ στην κοιλάδα Αξιού γενικότερα και αν ναι σε ποιον? Ευχαριστώ εκ των προτέρων, θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής με απάντησή σας!. Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας κ. Ζιακόπουλε. Με βάση τα τελευταία στοιχεία θεωρείτε ότι η Εύβοια θα είναι στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων από αύριο αργά το βράδυ; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και να ρωτάς αγαπητέ φίλε για την Εύβοια!!! Με όλες τις κακοκαιρίες εσείς ΧΙΟΝΙΖΕΣΤΕ και πολύ. Καλή χιονοαπόλαυση!!!
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Με αγχώνει το πρόβλημα θερμοκρασιών και υετού. Κυρίως υετού σε αυτή την κακοκαιρία. Μακάρι οι συγκλίσεις να έρθουν πιο δυτικά

      Διαγραφή
  13. Πάντως εδώ στην Ξάνθη εξαιρετικά σπάνια βλέπουμε χιόνι και φαίνεται απίστευτο ότι μάλλον θα χιονίσει και θα είναι εντελώς σπάνιο να το στρώσει κιόλας... Πριν καμιά 5ετια το έστρωσε για μια ημέρα μετά από πολλά χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω φιλε μου στην Κομοτηνη ειναι ακομα πιο σπανιο απο την Ξανθη. Εκανα το στρατιωτικο μου εκει και οι ντοπιοι μου ελεγαν "εδω δε χιονιζει σχεδον ποτε". Σημειο υπερβολης αλλα για να τονισουν το ποσο δυσκολα χιονιζεται η πολη μεσα

      Διαγραφή
  14. NW Pindos
    Συμφωνώ απολύτως, ρίχνει πολύ χιόνι και με συνθήκες πολικές (όχι νοτιαδόχιονο, που παρεμπιπτόντως το χαιρόμαστε περισσότερο, υποκειμενικό είναι αυτό βέβαια). Αυτό σημαίνει χιονοστρώσεις σε μεγάλη έκταση ενώ στα ορεινά τα 60 χιλιοστά θα δώσουν σίγουρα πάνω από ένα μέτρο χιόνι (υπολογίζω 2,5 πόντους για κάθε χιλιοστό).
    ΥΓ. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του Φώτη όλες αυτές τις ημέρες και θαυμάζω την υπομονή του Δασκάλου! Διαβάζοντας σχόλια προηγούμενων ημερών (εξαιρουμένων βέβαια όσων συμμετέχουν παραδοσιακά στο μπλόγκ) έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι ακόμη και αν χιονίζει έξω είναι σε θέση να στέκονται μπροστά στην οθόνη και να ρωτάνε αν θα χιονίσει!!
    Καλησπέρα και μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει πολικές συνθήκες σήμερα φίλε μου;Νοτιαδοχιονα είναι αυτά σήμερα.Ασε που εδώ στην Ήπειρο δεν χιόνισε ακόμα.Νομιζω οτι οι πολικές συνθήκες θα είναι μετά το πέρας των χιονοπτώσεων και οχι παντού.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Βασιλίτσα έριχνε όλη μέρα σχεδόν με Β. Θα ρίξει χιόνι γενικότερα αλλά οι συγκλίσεις εμάς δεν μας βολεύουν (ούτε την Ήπειρο). Όταν λέω νοτιαδόχιονο εννοώ κλασσικό καιρό από τα δυτικά χωρίς να έχουμε συγχρόνως ψυχρή Β κατεβασιά. Αυτή η συνιστώσα (σύγκλισης) ευνοεί τον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό κυρίως, ενώ τα ΒΔ δεν τα ευνοεί. Για να το εξηγήσω αλλοιώς εμείς θέλουμε ένα -4, -5 ελάχιστη στα 1500μ. (όχι πιο χαμηλή) και καλό σύστημα από δυτικά για να ρίξει καλό χιόνι μέχρι τα 700μ. Με κάτω από -7 και ειδικά με -12 ή -15 στα 1500μ. καλά χιόνια στα πεδινά (έτσι τα ξέρουμε, αλλά και έτσι τα έχουμε ζήσει και στην πραγματικότητα). Παρατηρημένο και τσεκαρισμένο εδώ και δεκαετίες. Έχω τύχει πολλές φορές +5 στα 1300μ. και με σύστημα από δυτικά να δίνει σε μια νύχτα παπλαμούδα κοντά ένα μέτρο χιόνι και αντίστροφα με Β και -5 στα 1300μ. το σύστημα από δυτικά να δίνει το λεγόμενο κοκορόχιονο (ψιλοπράγματα δηλαδή). Προσωπικά σε αυτή την κακοκαιρία εύχομαι να δει καλό χιόνι η Αττική και να ξυπνήσει καλά το Αιγαίο (στη β΄ φάση της πτώσης της θερμοκρασίας).

      Διαγραφή
    3. Το σύστημα απο τα δυτικά έρχεται.Στην Ηπειρο βρέχει,δεν ισχύει οτι δεν ευνοείται.Αρα συμφωνα με τα λεγόμενά σου στην Ηπειρο δεν πρόκειται να χιονίσει ποτέ χαμηλά.Γιατι χωρίς ψυχρή εισβολή πως θα χιονίσει στα Γιάννενα.
      Αν θα χιονίσει αργότερα στα Γιάννενα πχ.ποια θα είναι η αιτία,η μη κατεβασια ψύχους όπως λές;Και μην μπερδεύουμε εδώ τη Φλώρινα,Κοζάνη Αιγαίο και Αθήνα.Ολο τον Χειμώνα ήπιο καιρό είχαμε δεν είδα περισσότερα χιόνια στην Δ.Μακεδονία Ηπειρο όπως το εννοείς.

      Διαγραφή
  15. Είδες φίλε Γιώργο από Νομη ότι άδικα ανησυχείς;Ξεκίνησε και χιονίζει στην περιοχή σου και μέχρι το βράδυ θα έχετε ασπρίσει καλά και το πρωί ίσως χρειαστούν και τα 2 φτυάρια σου...!!
    Όσο για τον ανώνυμο φίλο που έγραψε πάνω από το δικό σου σχόλιο έχω να πω ότι ο παππούς του είναι πολύ...μαρτυριαρης όπως το φεγγάρι και τον φιλο μου τον Στέλιο.Ι που έχει να γράψει καιρό στο μπλογκ.
    Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές χιονοεκπληηεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Καλή απόλαυση σε όλους σας.
    Υ.Γ:Στην πρώτη φάση έως αύριο βράδυ,ποιος θα έχει περισσότερο χιόνι,ή Κόνιτσα,τα Γιάννενα,Καρδίτσα Τρίκαλα,ο Δημήτρης.ρ η ή Εύβοια;
    Εγώ δεν μπορώ να μπω στο κουίζ με μια γανουδα χιόνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα έχει και η Εύβοια χιονι αλλά ψηλα στα ορεινά,ενώ στα βορειότερα θα εξασθενούν οσο θα προχωράει η Κυριακή.Οσο για σένα Χριστόδουλε που είσαι κάπου στη μέση,θα τη φας τη στουπα μες τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έλεγαν οι παππούδες μας στο χωριό μας (Ανατολική Φθιώτιδα), εμάς μας πιάνει ο καιρός απ'το Ξηροχώρι απέναντι (Ιστιαία Ευβοίας). Χαρακτηριστικά έλεγαν, νοτικό (νοτιάς για να καταλάβουν μερικοί).
    Και ρωτώ. Πώς γίνεται αυτό; Με κάπως μαλακό καιρό να χιονίζει και πολύ μάλιστα. Με βοριά δε πιάνει χιόνι δηλαδή. Όσο παράξενο και να μου φαίνεται, είχαν δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Nα τολμήσω να πω ότι επιβεβαιώθηκα για την ασθενή ένταση και τον τοπικό χαρακτήρα των χιονοπτώσεων στη Θεσσαλονίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τις προγνώσεις (αναφέρομαι -για να μην παρεξηγηθώ- σε αρκετούς μετεωρολόγους από διάφορες πηγές) στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει περισσότερο το επόμενο 24ωρο. Μένει να αποδειχθεί... άλλωστε οι περισσότερες προγνώσεις μιλούν για αρκετά εκατοστά σε Βέροια, Κατερίνη κλπ παρά στη Θεσσαλονίκη. Θα δούμε..
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Να τολμήσω να απαντήσω ότι πρέπει να σταματήσεις να εκπέμπεις αρνητική ενέργεια και να αφήσεις τον καιρό μέχρι αύριο να σε διαψεύσει?έλεος πια!

      Διαγραφή
    3. Γιατί,τελείωσε?------Π.Α.(οιωνοσκόπος του Γ.Ι.Καίσαρα)

      Διαγραφή
    4. Το μπασιμο απο τα δυτικά δεν έχει έρθει ακόμα.Μηπως γι'αυτο;Έχουμε ελπίδες ακόμα.

      Διαγραφή
    5. Ο χιονιάς έβαλε τα τσικό (η ψυχρή μάζα από το πέρασμα της χθεσινής διαταραχής). Η πρώτη ομάδα (η ψυχρότατη αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) δεν μπήκε ακόμη στο γήπεδο!
      Επομένως, για τις χιονοπτώσεις όχι μόνο τίποτα δεν χάθηκε ακόμα, αλλά και τα καλύτερα έρχονται.
      Αυτό που δικαιολογημένα αρχίζει να χάνεται είναι η υπομονή πολλών εξ ημών!

      Διαγραφή
    6. Ελα να μπαινει η 11αδα να δουμε τι μπαλιτσα ξερει!!!!

      Διαγραφή
    7. 11αδα; Ποιες περιοχές εννοείς;

      Διαγραφή
    8. Εννοω να κατεβει η Μηδεια με την αντρικη και οχι την παιδικη (τσικο) συνθεση. Εμεις εδω οι Αθηναιοι ειμαστε χιονοδιψασμενοι, μπαρουτοκαπνισμενοι, γιαλατζι πρωτευουσιανοι απο τα χωρια μας και θελουμε χιονια 5μετρα στην Ομονοια απο το σταθμο του Μετρο και πανω!!!!!

      Διαγραφή
  19. Τώρα 5.48μμ Χανιά Κρήτης 17.3 Βλάστη Κοζάνης -9.2, σύνολο 26.5. Ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εδώ και δυο ώρες το στρώνει.Η χιονόπτωση είναι μέτριας έντασης προς το παρόν.Το θερμόμερο δείχνει μισό βαθμό κάτω απο το μηδέν.Νομίζω τα ορεινά Τρικάλων-Καρδίσας θα δουν πιο πολύ χιόνι.Επειδή όμως μας πιάνει ο βοριάς-μαζί με το υψόμετρο-πιστεύω πως κάτι θα δουμε και εμείς(εννοώ πάνω απο 40εκ που είναι ένα χιόνι της προκοπής και αρκετά συχνό στην περιοχή).Τα νεότερα αύριο,καλό βράδυ.
    Δημήρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νοτιοδυτική Μαγνησία Όρος Όθρυς και σε υψόμετρο 600 μέτρων τίποτα το ιδιαίτερο ένα ψιλόβροχο που και που με έντονο κρύο . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Μπουριάν φαίνεται να εχει πολύ ψύχος χαμηλά. Η Νις δίνει -12 στα 925 , -18 στα 850 και η ψυχρή μάζα ειναι μέχρι τα 2000 μέτρα.
    http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2021&MONTH=02&FROM=1312&TO=1312&STNM=13388

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γανωμα γινόταν τα παλιά χρόνια στα μαγειρικά σκεύη για προστασία επειδή ήταν από διάφορα άλλα υλικά,είναι σαν τον ασημωμα που λέμε η όπως τα επιχρυσα κοσμήματα,κάτι σαν το καλαι δηλαδή.
    Οπότε γανουδα χιόνι λέμε μια πέτσα ψιλή.
    Όσο για σένα φίλε Σταύρο,νομίζω πως βιάζεσαι πολύ,σαν κάποιους άλλους φίλους που προτρέχουν,γι αυτο χωρίς παρεξήγηση σας αφιερώνω το τραγουδι(Δεν ξέρω πώς το στελνουν)του Γιώργου Μουφλουζέλη:Εγω δεν έχω βγάλει το σχολείο,ούτε και ξέρω γράμματα πολλά,ξέρω όμως πως ένα και ένα κάνουν δύο και πως τα φωνήεντα είναι 7....τόσο καιρό μαζί μου και δεν έχεις μάθει τα δικά μου λόγια και τα φυσικά,πως η προπαραληγουσα ποτέ δεν περισπαται όταν η ληγουσα ειναι μακρά...
    Ο νοών νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χριστόδουλε.Για την ακρίβεια η προπαραλήγουσα δεν περισπάται ποτέ,ανεξάρτητα από τη λήγουσα.Είναι η τρίτη από το τέλος συλλαβή των λέξεων της Ελληνικής και μέχρι εκεί τονίζονται οι λέξεις στη γλώσσα μας (νόμος της τρισυλλαβίας).Εξαιρείται η λέξη γάιδαρος!!.Στην προκειμένη περίπτωση ο λαικός βάρδος, είτε από αγνοια ,είτε για να του βγει το μέτρο,το διατύπωσε έτσι.Καλά χιόνια,χωρίς ζημιές.-------Π.Α.

      Υ.γ. Όταν η λήγουσα είναι μακρά ,δεν περισπάται η παραλήγουσα.Αυτά,εν είδει μνημοσύνου προς το πάλαι ποτέ διαλάμψαν πολυτονικό!.----Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ώστε γι' αυτό κ. καθηγητά, μερικοί τον αποκαλούν γάδαρο, για να μην εμπίπτουν στην εξαίρεση. Χα!

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα σε ολους.Εαν καποιος γνωριζει εαν ισχυει η ενταση των χιονοπτωσεων στην Θεσσαλονικη για το βραδυ.Ειμαι με τα 4 παιδια μου απο λαμπα σε λαμπα αλλα τιποτα.Ευχαριστω πολυ και καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους.
      Μόλις απάντησε ο κ. Ζιακόπουλος με το σχόλιό του στις 08:04 μμ. Λίγη υπομονή.
      Σήμερα δεν πολυσχολιάζω, παρακολουθώ τα φαινόμενα.

      Διαγραφή
  25. Το σημερινό σας άρθρο, έχει δημοσιευτεί σε μια ιστοσελίδα με τη φωτογραφία σας κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κόνιτσα το γύρισε σε χιόνι. Έρχεται σιγά σιγά και στα Γιάννενα! Να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους κατεβαίνει το ψύχος,γίνεται σύγκλιση και στην Ηπειρο.Αλλιως παλι με βροχη θα τη βγάλουμε.

      Διαγραφή
  27. Στην Κέρκυρα ρίχνει καρέκλες. Όλο αυτό το σύστημα έρχεται συστημένο για Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Con il termine Buran (molte volte chiamato erroneamente Burian) si identifica un gelido vento nordorientale che durante il periodo invernale soffia sulle gelide e sterminate lande siberiane o le steppe kazake diretto verso gli Urali e le pianure sarmatiche. Spesso esso si spinge in Asia sin verso lo Xinjiang, mentre più raramente valica gli Urali invadendo l'Europa. Il termine deriva dalla lingua russa o ancora prima dal turco burağan, che significa "vento molto forte". In effetti il Buran è un vento burrascoso il cui arrivo, oltre a far crollare la temperatura ( anche di 10°C in meno di 24 ore), è spesso legato al fenomeno dello scaccianeve, ovvero vere e proprie tormente di neve con fiocchi farinosi sollevati in moti vorticosi che riducono sensibilmente la visibilità.
    MA DOVE NASCE ? Il tutto ha origine nelle sterminate pianure, steppe o altopiani tra la Siberia, il Kazakistan, la Mongolia e le altre ex Repubbliche Sovietiche dell'Asia centrale, a nord del mar Caspio. Qui durante il periodo invernale il forte raffreddamento, indotto da una considerevole riduzione della luce solare e dalla lontananza da specchi d'acqua mitigatori, porta alla formazione di un gelido strato d'aria dello spessore di pochi chilometri. L'aria gelida e pesante da origine al famoso anticiclone Russo-Siberiano, un anticiclone termico che a differenza di quelli dinamici (come quello delle Azzorre) non sempre è sinonimo di tempo stabile e soleggiato.
    COME FA AD ARRIVARE IN EUROPA ? Solo con determinate configurazioni bariche il Buran predilige spingersi in Europa invece che in Asia. Lo schema barico favorevole è il così detto "Ponte di Weikoff", che si origina quando l'alta pressione delle Azzorre si allunga verso l'Atlantico settentrionale o ancor meglio la Scandinavia, saldandosi in parte con l'alta pressione russo siberiana. L'aria di origine siberiana scorre così lungo il bordo orientale del ponte altopressorio spingendosi verso il cuore del vecchio continente, dove penetra con gelidi venti da NE/ENE che portano un tracollo termico e locali eventi di Blizzard. Se il ponte è robusto l'aria fredda può percorrere in moto retrogrado anche tutta l'Europa, raggiungendo anche l'Italia, la Francia e la Penisola Iberica.
    CHE CARATTERISTICHE HA ? Come detto il Buran trasporta una massa d'aria molto fredda e pesante, che tuttavia ha uno spessore di circa 1500/2000 metri. Nel luogo dove si origina spesso presenta aria relativamente più calda in quota, dando origine a inversioni termiche e stabilità atmosferica. Spingendosi verso Sud diventa instabile per riscaldamento dal basso e, al suo arrivo nell'Europa centrale e nel Mediterraneo, presenta tutte le caratteristiche di un'aria molto instabile. Trattandosi di aria artica continentale (cAK) ha solitamente una temperatura anche di -15/-20°C a 850 hPa in Italia, ha un gradiente verticale di circa 0.8°C ogni 100m e bassa umidità (inferiore a 5 g/Kg).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. BURAN – Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
    Με τον όρο Μπούραν ταυτοποιείται ένας παγωμένος βορειοανατολικός άνεμος που κατά τη χειμερινή περίοδο φυσάει στις παγωμένες και γυμνές σιβηριανές περιοχές και τις στέπες του Kαζακστάν κατευθυνόμενος προς τα Ουράλια και τις Σαρματικές πεδιάδες. Συχνά ωθείται στην Ασία μέχρι το Xinjiang, (αυτόνομη περιοχή της Κίνας - όπου ζουν οι Ουϊγούροι για όποιον τους ξέρει) ενώ πιο σπάνια, υπερκερνάει τα Ουράλια εισβάλλοντας στην Ευρώπη. Ο όρος προέρχεται από τη ρωσική γλώσσα και πιο πριν από το τουρκικό Buragan που σημαίνει άνεμος πολύ δυνατός. Στην πραγματικότητα ο Buran είναι άνεμος θυελλώδης, η άφιξη του οποίου εκτός από το ότι προκαλεί την κατάρρευση της θερμοκρασίας (πλέον των 10 Βαθμών Κελσίου σε λιγότερο από 24 ώρες) συχνά συνδέεται με το φαινόμενο του αιωρούμενου κονιορτού από χιόνι, ήτοι αληθινές χιονοθύελλες με σκόνη χιονιού ανακατεμένη με νιφάδες που μειώνουν αισθητά την ορατότητα.
    ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
    Εμφανίζεται στις γυμνές πεδιάδες, στέπες και υψίπεδα της Σιβηρίας, του Καζακστάν, της Μογγολίας και των ευρισκόμενων βόρεια της θάλασσας της Κασπίας περιοχών. Εδώ κατά τη χειμερινή περίοδο το γρήγορο πάγωμα προκαλούμενο από το εξαιρετικά μειωμένο (σε ποσότητα) ηλιακό φως και την απουσία θαλασσίων εκτάσεων που λειτουργούν ευεργετικά, άγουν στο σχηματισμό ενός παγωμένου στρώματος αέρα πάχους λίγων χιλιομέτρων. Η παγωμένη και βαριά αυτή μάζα προκαλεί τον σχηματισμό του διάσημου Ρωσσοσιβηρικού αντικυκλώνα που σε αντιδιαστολή με εκείνον των Αζορών δεν είναι πάντα συνώνυμο σταθερού καιρού.

    ΠΩΣ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    Κατορθώνει να φθάσει στη Ευρώπη μόνο μέσω συγκεκριμένων βαρομετρικών σχηματισμών. To ευνοϊκό σχήμα είναι το η «Γέφυρα του Weikoff» που σχηματίζεται όταν οι υψηλές πιέσεις των Αζορών εκτείνονται προς τον Βόρειο Ατλαντικό και ακόμα καλύτερα προς τη Σκανδιναβία «πηδώντας» προς τον σιβηρικό αντικυκλώνα. Έτσι ο σιβηρικός άνεμος αρχίζει και τρέχει στην ανατολική όχθη – όριο της γέφυρας αυτής και ωθούμενος προς την καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου εισβάλλει σε αυτήν με παγωμένους ανέμους από βορειοανατολικές και ανατολικές διευθύνσεις προκαλώντας έντονη πτώση της θερμοκρασίας και περιστατικά χιονοθύελλας. Εάν η «γέφυρα» είναι δυνατή (σταθερή) η παγωμένη μάζα αέρα μπορεί να κινηθεί ταχύτατα, διαχεόμενη σε όλη την Ευρώπη φθάνοντας στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Όπως προειπώθηκε ο Buran μεταφέρει μία μάζα αέρα ιδιαίτερα παγωμένη και βαριά με πάχος πάντως περίπου 1500 έως 2000 μέτρων. Στις περιοχές όπου σχηματίζεται εμφανίζει χαρακτηριστικά μάζας πιο ζεστής σε μεγαλύτερο ύψος προκαλώντας στην πραγματικότητα θερμικές αναστροφές και ατμοσφαιρική σταθερότητα. Ωθούμενος όμως προς τα νότια, καθίσταται ασταθής εξαιτίας της θέρμανσης που υφίσταται στα κατώτερα στρώματά του και κατά την άφιξή του στην Κεντρική Ευρώπη και στη Μεσόγειο εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ασταθούς αέριας μάζας. Καθώς πρόκειται για αρκτική μάζα αέρα ηπειρωτικής προέλευσης έχει σταθερά μία θερμοκρασία των -15 έως -20 βαθμών Κελσίου στη στάθμη των 850 hPa στην Ιταλία με μία βαθμιαία κάθετη μεταβολή των περίπου 0,8 βαθμών Κελσίου κάθε 100 μέτρα με χαμηλή υγρασία μικρότερη των 5 g/kg.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιάννενα με Κόνιτσα έχουμε 5 βαθμούς διαφορά!Σε κανονικές συνθήκες έχουμε 1 βαθμό που σημαίνει έρχεται το ψύχος στα Γιάννενα περασε επιτέλους στην βορειοδυτική πλευρά της Πίνδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από 40 λεπτά φίλη από την Κόνιτσα με πληροφόρησε ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου άρχισαν τα... όργανα! Χαίρομαι, γιατί, πέραν όλων των άλλων, έγινα προφήτης στον τόπο μου! Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  31. Δάσκαλε Θεσσαλονίκη τελικά θα έχουμε αξιόλογη χιονόστρωση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για Τρίπολη υπάρχει περίπτωση για αξιοπρεπή χιονόπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θερμοκρασια -1 υψος χιονιου 5 ποντους και συνεχιζει να χιονιζει.Μεγαλα καλυβια Τρικαλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το σύστημα εφόσον πρώτα ανατροφοδοτήθηκε καλά στο Ιόνιο,ελαφρώς καθυστερημένο μπαίνει αυτή τη στιγμή στην ηπειρωτική Ελλάδα.
    Όπου να ναι στην Ηπειρο κ τα Γιάννενα θα το γυρίσει σε πυκνό χιόνι ενώ κ στην υπόλοιπη ηπειρωτική κεντροβόρεια χώρα οι ήδη τοπικές χιονοπτώσεις θα ενταθούν αρκετά έως πολύ.
    Αύριο όλα παίζουν τελικά όπως το βλέπω για χιόνι έστω κ πρόσκαιρα έως μηδενικά υψόμετρα κ της κεντροδυτικής χώρας,αρκεί βέβαια να υπάρχει επαρκής υετός πού μάλλον θα υπάρχει(αν θα είναι επαρκής ακόμη παίζει).
    Πάντως το θετικό της υπόθεσης είναι ότι έστω κ αργά οι θερμοκρασίες άρχισαν να σημειώνουν αυτή την ώρα αισθητή πτώση κ από Θεσσαλία κ κάτω.
    Στην περιοχή μου γύρω στους 7,8β 10 το βράδυ με πολύ νερό αυτή την ώρα στα πεδινά κ έναν δυνατό ΑΒΑ άνεμο να "τσιμπά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Φώτη...
      Εμείς στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε τον καλό υετό έχοντας ήδη κάτω του μηδενός θερμοκρασιες κι εσείς που έχετε σούπερ υετό περιμένετε θερμοκρασίες....
      Χαχα ελπίζω να συναντηθούμε και να βγούμε όλοι νικητές win win!!!
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  35. Γιάννενα για άλλη μια φορά ξενερωμα μέχρι στιγμής.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ημιορεινή Ήπειρο θα χιονίσει αφού πρώτα τους βγάλει το λάδι τους χιονόφιλους. Για τα πεδινά δεν το συζητάμε, πρώτα θα τους εξαϋλώσει.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να μας τιμήσει επιτέλους Δάσκαλε!

      Διαγραφή
    3. Πραγματικά έρχεται κύριε Ζιακοπουλε, τίποτα δεν το σταματά! Επαληθεύεται και η ρήση του παππού σας, την οποία είχατε διατυπώσει τις προάλλες, ότι η βροχή δε θα σταματά αν δεν έρθει το χιόνι. Καλό σας βράδυ από τα Γιάννενα, όπου βρέχει καταρρακτώδως.

      Διαγραφή
    4. Αυτό με την Άρτα είναι το πιο αστείο. ΌΛΗ η Ελλάδα πράσινη με μακαρόνια στο gfs μέχρι τη Ρόδο και στον Αμβρακικό από πάνω μια τρύπα με λιακάδα. ΑΠΊΣΤΕΥΤΟ νευρικός κλονισμός θα μετακομισω

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο Χρήστο, για μία μέρα χιονόπτωσης το χρόνο ή τα 2 χρόνια, μας βγάζει πράγματι το λάδι.

      Διαγραφή
  36. Ο Γέρακας Αττικής είχε σήμερα συννεφιά απ'το πρωί. Όλο το μεσημέρι ασθενή βροχόπτωση με τη θερμοκρασία να έχει πέσει κάπως. Σου το φωνάζει. Έρχομαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κυριε δασκαλε τ να περιμενουμε στν Ανατολικη μαγνησια ειδη εχουμε βαλει 15 ποντους και συνεχιζει με μετρια ενταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χιόνι, μου έλεγε κάποτε ένας παππούς στην περιοχή σου ότι ο κόσμος παλιά έβγαινε έξω από το σπίτι από το παράθυρο του 1ου ορόφου λόγω του πολύ χιονιού!

      Διαγραφή
  38. Εντυπωσιακη η εικονα της δορυφορικης αυτη την ωρα! Η ηπειρος θα ζησει τρομερες στιγμες με χιονοκαταιγιδες! Φοβερα υψη χιονιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συνεχίζουμε ακατάπαυστα στον Τύρναβο με διαστήματα χιονοθύελλας. Να δούμε μετά τη ελάχιστες θα ποιασουμε με ξαστεριά!Ιδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οι ροδιές των μεμονωμένων οχημάτων σε κεντρικούς άξονες της Λάρισας βαθαίνουν αργά ,σε μια χιονοκακοκαιρια παλαιάς κοπής.-0.6οc Δόξα τω Θεό.Χρηστος Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δάσκαλε καλησπέρα σας,δυτική Πελοποννησο πεδινά ,από βροχή χορτάσαμε.Καμια νιφάδα θα δούμε η σε καμιά δεκαετία πάλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πολυ πυκνες χιονοπτωσεις σε Νοτιοδυτικη Μαγνησια(Ευξεινουπολη 100μετρα υψομετρο) εδω και 3 ωρες περιπου με την θερμοκρασια σχεδον στο 0,το εχει στρωσει παντου και συνεχιζει με αμειωτη ενταση,για να δουμε αν συνεχισει ετσι μεχρι Δευτερα πρωι ποσο θα καταφερουμε να βαλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Φίλε Πέτρο καλημέρα πλέον,από όσο γνωρίζω για να βγει το μέτρο,ο στιχουργός χρησιμοποιεί αυτή την διατύπωση.
    Όσο για το πολυτονικό,έχεις δίκιο ότι κάποτε έλαμπε και όχι χωρίς λόγο καθώς η αξία του ήταν μέγιστη για τον άνθρωπο και του "χάριζε" πολλά "δώρα.Αυτοί που το κατήργησαν σε λίγο χρονικό διάστημα έκαναν και την μελέτη για να δουν τα αποτελέσματα,όποιος ενδιαφέρεται ας το ψάξει να βρει τι ακριβώς συνέβη.
    Έλληνες και πολύ αξιόλογοι οι επιστήμονες που έκαναν την μελέτη και τι ακριβώς επιφέρει ειδικά στα παιδιά η κατάργηση του πολυτονικού.
    Πανε τώρα στα ευχάριστα...μετά από πολλή βροχή που ξεκίνησε εχθές στις 11 το πρωί και αφήνοντας 22 χιλιοστά συνολικά το γύρισε σε χιόνι στις 3 την νύχτα αλλά μέχρι να φύγουν τά νερά άργησε να το στρώσει.Ή ένταση της χιονόπτωσης όμως αυξήθηκε πολύ και άσπρισάν τα πάντα σε λιγότερο απο μια ωρα.Τωρα χιονίζει ακατάπαυστα και πολύ πυκνά.
    Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας....
    Χιονίζει επίσης σε όλα τα ημιορεινά της Βοιωτίας ακόμη και Θήβα Λιβαδειά, αλλά όχι στα ανατολικά του νομού,(δηλ.Σχηματάρι Οινόφυτα)Μέχρι το μεσημέρι λογικά θα φθάσει και εκεί.
    Λευκές καλημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα από τα ελαφρώς χιονισμένα Γιάννενα οπου συνεχίζει με ασθενή χιονόπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα! Γιάννενα μέχρι τώρα (8:30) σχεδόν τίποτα!!!! Ένα απλό πασπαλισμα και στρώσιμο μόνο στις γνωστές επιφάνειες. Γενικά αποτυχία! Και είναι κρίμα να βρέχει καταρρακτωδως με +2 και +3 βαθμούς, να μην πέφτει η θερμοκρασία και με το που μηδενίσει ο υδράργυρος να κόβεται ο υετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος, θα ήθελα να ενημερώσω ότι αυτή τη στιγμή πυκνή είναι η χιονόπτωση στα Γιάννενα με το χιόνι να πιάνει παντού βοηθούσης και της θερμοκρασίας. Να δούμε, θα ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε τη νύχτα, αποζημιώνοντάς μας με μία καλή χιονόστρωση. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα!
      Λετε να κανει την εκπληξη στα Γιαννενα και να συνεχισει;

      Διαγραφή
  47. Δάσκαλε καλημέρα. Θα επικαιροποιηθουν σήμερα οι προγνώσεις;
    Χάρης από Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ακολούθως προς την σημερινήν αναφοράν του αξιοτίμου κυρίου Χριστοδούλου περί πυκνής χιονοπτώσεως εις την περιοχήν του,καλείται ο "μετεωρολόγος"Δημήτριος ζιακόπουλος επειγόντως εις το γραφείον του Μεγάλου Ιεροεξεταστού, όπως παράσχει επαρκείς εξηγήσεις δια ποίον λόγον προσφάτως ,αναφερθείς εις το ενδεχόμενον χιονοπτώσεως εις την ανωτέρω περιοχήν,έκαμε
    λόγον,απαξιωτικώς και περιφρονητικώς,περί γανούδας!! .Συνήγοροι αποκλείονται.

    Εκ του ιδιαιτέρου γραφείου του Μ.Ι. Ο γραμματεύς Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αρχιεροδικαστά: «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί. πρότερον γὰρ οὐκ ἔχων πρόφασιν ἐφ᾽ ἧς της περί της προγνώσεως νιφετού ημετέρας ικανότητος λόγον δοίην, νυνὶ διὰ τοῦτον εἴληφα». Η γανούδα είναι μονάδα μέτρησης του πάχους της χιόνος μεταβαλλόμενη. Εις τας Αθήνας το πάχος της είναι όσο το πάχος του κασσιτέρου εις τα γανωμένα αγγεία, αλλά εις την πατρίδα του Ησιόδου το πάχος της φθάνει ως το γόνατο!
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    2. Γέλασα πολύ με τη χαρισματική σας στιχομυθία! Τα συγχαρητήριά μου.

      Διαγραφή
    3. Θα ήθελα πολύ να έχω βιωματική εμπειρία των αγορεύσεων στην αρχαία Ελλάδα, όπου εξαντλείτο η μαιευτική τέχνη και η ευφυής χρήση λογοπαιγνίων και εντυπωσιακών τεχνημάτων (όπως στην περίπτωση της Φρύνης)...

      Διαγραφή
    4. Δοίην,ορθώς κείται(λόγον δίδωμι).Και εγώ θα επεθύμουν το αυτόν. Για φαντάσου.Εκκλησία του δήμου ."Τίς αγορεύειν βούλεται το πρώτον?"."Αndreas ο....Αριστοτέλους ποιείται τον λόγον".Αλλος....αέρας!!!.Χαιρετώ ,Π.Α.

      Διαγραφή
  49. Η ομάδα μου (ΑΕΚ) σήμερα μπορεί να μην παίξει στη Λάρισα. Το Αλκαζάρ έχει 15 πόντους χιόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλημέρα Δάσκαλε.. Μέχρι πότε θα έχουμε χιόνια στην Θεσσαλονίκη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πανηγυρικο ακυρο στην Παραμυθια μας εριξε ο καιρος!!!😥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπερα. Οι Αττικαριοι να κανουν λιγο υπομονη. Τα καλυτερα ερχονται. Την Τεταρτη ολοι μαζι θα φωναξουμε το γνωστο γηπεδικο "Ζιακο θεε παρε την ΠΑΕ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Βόλο τίποτε ακόμη. Αλλά ελπίζουμε σε καλύτερα!!! Καλημέρα σε άλλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλημέρα Δάσκαλε..Μην τάξεις σε...Με έχουν φάει οι μικρές μου κόρες/τους το έχω τάξει εδώ και μια εβδομάδα!Από Χαλκίδα σας γράφω!!!Να κάνουν υπομονή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Χαλκίδα βρίσκεται στην ομβροσκιά της Εύβοιας με το ΒΑ ρεύμα και δυσκολεύεται. Πιστεύω όμως ότι (τουλάχιστον) θα το δείτε να πέφτει.

      Διαγραφή
    2. Δασκαλε ποια η εκτιμηση σου ως προ τα φαινομενα θα εχουμε 2ο γυρο μεχρι αυριο? Η τελος τα φαινομενα κ μενουν τα κρυα? Γιωργος απο Λαμια!

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα από Τύρναβο με 20cm ως τώρα.Μολις τώρα πολύ πυκνή χιονοπτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Tώρα 14:12 Χανιά κέντρο 21,2 Ανήλιο Μετσόβου -13,2 σύνολο 34,4. Θα μπορούσε να είναι και καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Βόλο(νέα Ιωνία) αρκετά πυκνή χιονόπτωση αρχίζει και το στρώνει κ στο δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oτι χειρότερο η χιονόστρωση και το χιόνι που γίνεται πάγος..

      Διαγραφή
  58. Καλησπέρα μόλις ξεκίνησε σε Άγιο Στέφανο. Ομορφιά. Ελπίζουμε και σε χιονοστρωση στην πορεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μόλις επέστρεψα απο το εξοχικό (~450m.,12klm),;όπου απολαυσαμε μια πλουσια χιονόπτωση!
    Κατηγορούμενε ευφυώς υπερέβητε και παρεκάμψατε τον πυρήνα της εγκλήσεως.Η εντρύφηση εις την σοφιστικήν αρίστη. Αθώος !.(Βεβαίως εκτός μέσου αιώνος.Ειδάλλως....όφις μέλας και κολοβός που σας έφαγε!.).--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Παρόλο που η "δράση" από την ντόπια προβατίνα,τα λουκάνικα Αργιθεας και του Τρικαλινου τσίπουρου δεν έχει φύγει εντελώς και μάλιστα σε όμορφο σκηνικό με συνεχής χιονόπτωση,θα μπορούσα να καταθέσω τα απαραίτητα "δικαιολογητικά" για την επιείκεια της "ποινής" του κατηγορουμένου εάν και εφόσον για αυτή δεν έχει ήδη αποφασίσει το δικαστήριο.
    Να είστε καλά και οι δύο σας που μας χαρίζεται απλόχερα το χαμόγελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλησπέρα Ελένη χρόνια πολλά για σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Απο Θεσσαλονικη μολις χιονιζει ασθενως.Απο Ανω Πολη οπου διαμενω ειχαμε αξιοπρεπεστατη χιονοστρωση 10 με 15 ποντους.Συγχαρητηρια στον κ.Ζιακοπουλο για την ακριβη προγνωση οσο και σε αλλους που την υποστηριζανε μεχρι τελους.Οσοι ειπανε για ασθενη χιονοπτωση πεσανε εξω.Τελικα η υπομονη που κι εγω την εχασα ειναι αρετη οπως μας προέτρεψε ο κ. Ζιακοπουλος.Το πρωινο που ζησαμε οικογενειακως ηταν μοναδικο.Καλη συνεχεια σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Βόλο ακόμα ρίχνει παπάδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Μαγική μέρα σήμερα στα Τρίκαλα, που ξεκίνησε με 15 εκατοστά χιονιού από την αδιάκοπη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση και έφτασε πλέον τα 20+ μέσα στην πόλη χάρη σε μια ανέλπιστη έξαρση το μεσημέρι. Ολικός παγετός (μέγιστη -2) και το χιόνι σαν ζάχαρη. Το σκοτάδι πέφτει τώρα σιγά σιγά αλλά η φύση λάμπει με αυτό το ήρεμο ονειρικό φως του χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή