Η Ναυμαχία της Πάτρας

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανεβάζω αυτό το άρθρο στη μνήμη των θαλασσινών αγωνιστών της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Στο πρώτο έτος της Ελευθερίας, οι επιτυχίες των αγωνιστών στη στεριά συνδυάστηκαν άριστα με τις επιτυχίες των νησιωτών στη θάλασσα. Όμως, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των Ελλήνων ναυτικών εναλλάσσονταν με τις έριδες και την έλλειψη πειθαρχίας, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην ξηρά. Παρατηρήθηκαν κυρίως προβλήματα πολυαρχίας μεταξύ των καπετάνιων της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών που είχαν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου στη θάλασσα και βέβαια την οικονομική του υποστήριξη. Σημειώνεται ότι κάθε εξόρμηση τού ελληνικού στόλου απαιτούσε πολλά χρήματα, τα οποία συχνά δε υπήρχαν και χρειάζονταν εβδομάδες ή και μήνες να εξευρεθούν.


Στις 24 Ιανουαρίου 1822, μεσούντος του χειμώνα, ο τουρκικός στόλος υπό τον Πεπέ-Αλή Καπετάν βγήκε από τα στενά του Ελλησπόντου, κατευθυνόμενος προς τη νότια Ελλάδα. Στην πορεία ο στόλος του Πεπέ-Αλή ενώθηκε με τον υπό τον Ισμαήλ Γιβραλτάρ αιγυπτιακό στόλο και ο ενωμένος πλέον μουσουλμανικός στόλος, που αριθμούσε 70 πολεμικά και φορτηγά πλοία, έφθασε προς το τέλος του μήνα στα νότια παράλια της Πελοποννήσου. Στις 29 Ιανουαρίου οι Μωαμεθανοί ανεφοδίασαν το φρούριο της Μεθώνης με τροφές και πολεμοφόδια, αλλά λόγω κακοκαιρίας δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο με το φρούριο της Κορώνης. Στις 30 του μήνα προσπάθησαν να καταλάβουν το φρούριο της Πύλου (Νεόκαστρο) που είχε πέσει στα χέρια των Ελλήνων, αλλά δεν τα κατάφεραν και αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς την Πάτρα. Ο καιρός όμως δεν ήταν ευνοϊκός και στις 2 Φεβρουαρίου ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αναγκάστηκε να καταφύγει στο φιλόξενο γι αυτόν λιμάνι της αγγλοκρατούμενης Ζακύνθου. Εκεί, παρέμεινε επί ένα δεκαήμερο λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Στις 13 Φεβρουαρίου οι Τουρκοαιγύπτιοι απέπλευσαν από τη Ζάκυνθο με προορισμό την Πάτρα, όπου τελικά αποβίβασαν 4.000 στρατιώτες, 20 πεδινά κανόνια και άλλες πολεμικές αποσκευές. 

Η εμφάνιση του εχθρικού στόλου στα νότια παράλια της Πελοποννήσου σκόρπισε το φόβο στους Έλληνες. Μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο και με δεδομένη την οικονομική αδυναμία της κυβέρνησης, οι Πρόκριτοι των νησιών, αναγκάστηκαν να βάλουν για μια ακόμα φορά το χέρι στα ιδιαίτερα βαλάντιά τους για την οργάνωση στόλου που θα αντιμετώπιζε τον εχθρό. Στις 11 Φεβρουαρίου, νότια της Πελοποννήσου, ο νέος ναύαρχος του ελληνικού στόλου Ανδρέας Μιαούλης με τα υδραίικα και τα σπετσιώτικα πλοία αντάμωσε τους Ψαριανούς με τα δικά τους πλοία και αφού εφοδιάστηκε με 32 βαρέλια μπαρούτι,  πέρασε με φοβερή κακοκαιρία -νοτιάδες και καταιγίδες- τον κάβο Ματαπά (ακρωτήριο Ταίναρο) και έφθασε με εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο στην Κορώνη. Όταν οι καιρικές συνθήκες έγιναν κάπως καλύτερες, ο ελληνικός στόλος που αριθμούσε 64 πλοία (πολεμικά και πυρπολικά) κινήθηκε βόρεια και πλέοντας ανατολικά της Ζακύνθου φούνταρε τη νύχτα της 16ης Φεβρουαρίου στο Μεσολόγγι.

Στις 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου οι πνέοντες πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, «σφοδρή αντίπνοια» κατά τον ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη1, στάθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους Έλληνες να πλησιάσουν τον ελλιμενισμένο στην Πάτρα τουρκοαιγυπτιακό στόλο.  Με αυτές τις συνθήκες, το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, έλαβε χώρα πολεμικό συμβούλιο όλων των ναυάρχων και των πλοιάρχων του ελληνικού στόλου στη ναυαρχίδα του Ανδρέα Μιαούλη. Εκεί αποφασίστηκε να προσβάλλουν πρώτοι οι Έλληνες τους εχθρούς, για να μη δείξουν δειλία «ιστάμενοι εν αμύνη».2 Ήταν η πρώτη φορά πού ο ενωμένος ελληνικός στόλος θα αντιμετώπιζε σαν ίσος προς ίσο τον αντίστοιχο τουρκικό.

Στις 3 το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου ο ελληνικός στόλος, με τον άνεμο πάντα αντίθετο, ξεκίνησε για το λιμάνι της Πάτρας, όπου ναυλοχούσε ο εχθρικός στόλος, περιμένοντας καλύτερες καιρικές συνθήκες για την αναχώρησή του. Μπροστά από όλους πήγαινε ο Μιαούλης με το πλοίο του και πίσω του τα άλλα ελληνικά πλοία που δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν τον αρχηγό λόγω του ανέμου. Γράφει στο ημερολόγιό του ο Αναστάσιος Τσαμαδός: «Έκαμε σινιάλο ο Κομμαντάντες και εσηκωθήκαμεν εις τα πανιά πηγαίνοντας κατ’ επάνω του εχθρού και πλησιάζοντας εσηκώθη ο εχθρός εις τα πανιά κομμάτια 36 και πλησιάζοντας ο ναύαρχος εις μία φρεγάδα άρχισε τον πόλεμον, ήτο η ώρα 2 της ημέρας (σ.σ. δύο ώρες αφ’ ότου είχε ξημερώσει) και πολεμών τού εχάλασε την γάπια (τετράγωνο πανί) του εχθρού, δεν ήτο όμως όλα τα καράβια συναγμένα τα ιδικά μας διά να έμβουν εις την λίνιαν (γραμμή), ευθύς εφθάσαμεν και ημείς και αρχίσαμε τον πόλεμον έως ότου έφθαναν τα μυσδράλια».3

Ασυγκράτητος ο Μιαούλης κάποια στιγμή βρέθηκε με τη ναυαρχίδα του ανάμεσα σε δύο εχθρικές φρεγάτες τις οποίες άρχισε να χτυπά ταυτόχρονα με τα κανόνια του. Ο Οθωμανικός στόλος σκόρπισε και όταν άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή τα άλλα ελληνικά πλοία, η ναυμαχία γενικεύτηκε. Τα τουρκοαιγυπτιακά πλοία προσπαθούσαν να βγουν από το λιμάνι, αλλά η τρικυμία και ο φόβος των πυρπολικών έκανε τις κινήσεις των πληρωμάτων τους πολύ δύσκολες. Η ναυμαχία στον Πατραϊκό κράτησε περίπου πέντε ώρες μέσα σε σφοδρή τρικυμία. Το απόγευμα οι δύο αντίπαλοι στόλοι διαχωρίστηκαν και οι Τούρκοι εξαιρετικά φοβισμένοι κατέφυγαν στο ασφαλές γι αυτούς λιμάνι της Ζακύνθου. Ο ελληνικός στόλος έμεινε περιπολώντας έξω από τη Ζάκυνθο δύο μέρες και στη συνέχεια κατέπλευσε στο Κατάκολο για προμήθεια νερού. Η ναυμαχία της Πάτρας κερδήθηκε από τους Έλληνες και καθιέρωσε τον Ανδρέα Μιαούλη ως τον αδιαφιλονίκητο ναύαρχο του στόλου των επαναστατών. Θα ήταν όμως άδικο να μην αποδοθούν τα εύσημα σε όλους τους Έλληνες που έλαβαν μέρος στην ιστορική εκείνη αναμέτρηση.

Από μετεωρολογικής πλευράς, γενικά μπορούμε να πούμε ότι τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου του 1822 στη Ν-ΝΔ Ελλάδα επικράτησαν αλλεπάλληλες κακοκαιρίες. Αν και είναι πολύ δύσκολο να αναφερθούμε με λεπτομέρειες στις ατμοσφαιρικές διαταραχές που πέρασαν από την περιοχή και επηρέασαν τις πολεμικές επιχειρήσεις, μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε ότι:

      (α) Στις 30 Ιανουαρίου 1822, ημέρα που ξεκίνησαν οι Τούρκοι από την Πύλο για την Πάτρα, ο καιρός αρχικά ήταν καλός, αλλά στη συνέχεια επικράτησε κακοκαιρία που τους ανάγκασε να καταφύγουν στη Ζάκυνθο. Εκεί έμειναν ως τις 12 Φεβρουαρίου λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Στη διάρκεια των πρώτων 9 ημερών του Φεβρουαρίου οι Τούρκοι έμειναν καθηλωμένοι στη Ζάκυνθο είτε εξαιτίας της διέλευσης από την περιοχή αλλεπάλληλων μετωπικών υφέσεων είτε λόγω επίμονων ΒΑ ανέμων. Από πλευράς συνοπτικής κλιματολογίας, το δεύτερο φαίνεται πιο πιθανό.

     (β) Στις 10 Φεβρουαρίου οι άνεμοι στο Ιόνιο άρχισαν να γίνονται νοτιάδες που βαθμιαία ενισχύθηκαν. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στο πλησίασμα ενός ψυχρού μετώπου, το οποίο προκάλεσε την κακοκαιρία με τους θυελλώδεις νοτιάδες και τις καταιγίδες της 11ης Φεβρουαρίου που συνάντησε ο ελληνικός στόλος νότια της Πελοποννήσου. Με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, που συνέβη το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου, επικράτησαν ισχυροί ΒΔ άνεμοι, οι οποίοι στη διάρκεια της 12ης Φεβρουαρίου σταδιακά εξασθένησαν. Έτσι, στις 13 Φεβρουαρίου, με τους ευνοϊκούς γι αυτούς εξασθενημένους Δ-ΒΔ ανέμους, οι Τούρκοι ξεκίνησαν από τη Ζάκυνθο για την Πάτρα.

       (γ) Από τις 14 ως τις 16 Φεβρουαρίου οι καιρικές συνθήκες στο Ν. Ιόνιο και τον Πατραϊκό ήταν καλές και επέτρεψαν στον ελληνικό στόλο να ξεκινήσει από την Κορώνη και να φθάσει άνετα στο Μεσολόγγι.

       (δ)  Από τις 17 ως τις 20 του μήνα  στον Πατραϊκό κόλπο επικράτησε καιρός ισχυρού ΒΑ ρεύματος που είναι αρκετά συνηθισμένος για τον Φεβρουάριο. Οι αναφορές ότι τις κινήσεις των Τουρκοαιγυπτίων, εκτός από τον άνεμο, δυσκόλευε και το κρύο δείχνουν ότι η ψυχρή εισβολή ήταν έντονη και κράτησε αρκετές ημέρες.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1  Σπυρίδωνος Τρικούπη, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, 1861. Έκδοσις Δευτέρα, Λονδίνο. Τόμος Β', Κεφ. ΚΗ, σ. 152-153.

2 Αναστάσιου Ορλάνδου, Ναυτικά, ήτοι Ιστορία των κατά τον υπέρ Ανεξαρτησίας της Ελλάδος Αγώνα Πεπραγμένων υπό  των Τριών Ναυτικών Νήσων, ιδίως δε των Σπετσών, 1869. Αθήνα, τυπογραφείο Χ. Ν. Φιλαδέλφεως. Τόμος Α΄, σ. 229.

3 Αναστάσιου Τσαμαδού, Ιστορικά ημερολόγια των ελληνικών ναυμαχιών του 1821. Εκδόσεις Καραβία, 2007.

24 σχόλια:

  1. Η εξιστόρηση λεπτομερής και συναρπαστική.Αξιόλογη συνεισφορά στον Εθνικό εορτασμό των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Πανελλήνων το 1821. Μπράβο !.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kύριε Ζιακόπουλε χαίρομαι να διαβάζω κάθε ιστορία που αναρτάτε και συνδυάζετε με την μετεορολογία κάνοντάς την ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για εμάς τους καιρόφιλους!
    Μιας και αναφερθήκατε σε παλιές εποχες, θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε κατά πόσο ακριβή είναι τα αρχεία του NCEP που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα… και με ποιες μεθόδους έχουν παρθεί ακριβώς. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω, Μιχάλη. Νομίζω, όμως, ότι πληροφορίες θα βρεις στο ίδιο το NCEP.

      Διαγραφή
  3. Πέρα από τα μετεωρολογικά, αξίζει να σημειωθεί η αναζήτηση καταφυγίου στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο από τους Οθωμανούς. Είμαστε, στις αρχές του 1822, ακόμα στη φάση κατά την οποία οι Δυνάμεις δεν αναγνωρίζουν επισήμως τους Έλληνες ως εμπόλεμη πλευρά. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν οι επαναστάτες ανακοινώνουν τον ναυτικό αποκλεισμό των λιμένων του εχθρού, η Βρετανία θα δηλώσει ουδετερότητα, πράγμα που ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση των Ελλήνων όχι ως εξεγερμένων υπηκόων του Σουλτάνου αλλά ως εμπόλεμης πλευράς.

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μία μου γιαγιά η οποία και Μανιάτισσα από τον κότρωνα , μου έλεγε γενικά και σχετικά τις ιστορίες και τις τότε εποχές περί πολέμων. Μπράβο δάσκαλε για το γνήσιο και αναλλοίωτο πάντρεμα που κάνετε της ιστορίας μας και τι ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες στους πολέμους. Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο Φραγκίσκο.Ισως σου ειχε πει και για τον εξευτελισμό που υπέστη ο πολύς Ιμπραήμ από τούς Μανιάτες,άνδρες και γυναίκες,το καλοκαίρι του 1826 στην τρίδυμη μάχη της Βέργας-Διρού-Πολυαρ(τσ)άβου,όταν στο στρατιωτικό πεδίο η Επανάσταση του 21 πήγαινε πρός εκπνοή.Να είσαι καλά.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Κάτι ακόμα για τη δεύτερη πολιορκία και τελικά την πτώση του Μεσολογγίου. Ο Σπυρίδων Τρικούπης λέει ότι αν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τις δύο αποτυχημένες επιχειρήσεις εφοδιασμού του Μεσολογγίου που έγιναν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο είχαν βρεθεί νωρίτερα και τον Ιανουάριο του 1826 ο Μιαούλης εφοδίαζε την ηρωική πόλη με περισσότερα τρόφιμα, το Μεσολόγγι δεν θα έπεφτε. Προς ενίσχυση του συλλογισμού του, ο Μεσολογγίτης ιστορικός επικαλείται τα λόγια του ίδιου του Ιμπραήμ προς το ναύαρχο Δεριγνί στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες λίγες μέρες μετά την πτώση του Μεσολογγίου στο Νεόκαστρο. Όταν ο Γάλλος ρώτησε τον Αιγύπτιο για την εκστρατεία του, εκείνος δείχνοντας με το δάκτυλό του το χιόνι μιας βουνοκορφής που είχε αρχίσει να λιώνει, του είπε: «Βλέπεις πώς λιώνει εκείνο το χιόνι; Με τον ίδιο τρόπο θα λιώναμε και εμείς όλοι, αν η φρουρά του Μεσολογγίου είχε τροφή για τρεις ακόμα εβδομάδες».

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος 3:36__ αν δεν κάνω λάθος το όνομα σας είναι συνονόματο του πατέρα μου >Πέτρος<___ Παλαιότερα η γιαγιά μου, μου είχε πει αρκετές ιστορίες και θυμάμαι πολύ καλά που μου είχε πει ότι θυσιάστηκε και από την οικογένεια της κάποτε κάποιος συγγενής τής. Ότι θυμάμαι στο περίπου, Μου είχε αναφέρει ότι είχαν γεμίσει εκρηκτικά κάποια σημεία τότε και περίμεναν τους Τούρκους, ένας από τους συγγενείς της γιαγιάς μου πήγε επίτηδες μέσα σε ένα στάβλο ο οποίος ήταν γεμάτος μπαρούτι. Όταν αυτός ο συγγενής είδε τους Τούρκους τους κίνησε επίτηδες την περιέργεια και το ιππικό και ότι υπήρχε έτρεξαν να τον σκοτώσουν. Η πλάνη που έκανε ο συγγενής ήταν εσκεμμένη και σκότωσαν πολύ κόσμο από το μπαρούτι και τα εκρηκτικά που τα είχαν σκόπιμα τοποθετήσει στα πέριξ. Ο συγγενής της γιαγιάς θυσιάστηκε προφανώς όπως και άλλοι ήρωες για να πάρει στον λαιμό του τους εχθρούς.Εκεί τους έλιωσαν κυριολεκτικά όπως τα χιόνια που λέει και αναφέρει βάση ιστορίας ο ΔΆΣΚΑΛΟΣ. καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα.
    Τι δε μας άρεσε ακριβώς στη Θεσσαλονίκη;Είχαμε μία όμορφη χιονόπτωση από τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου, έως τις 23.00 το βράδυ της Κυριακής.
    Δεν είναι διαγωνισμός, όποιος βάλει τους περισσότερους πόντους κερδίζει...
    Είναι καλό να νοιώθουμε ευτυχεις με ότι μας προσφέρεται, κυρίως όταν δεν επηρεάζει αρνητικά τις ζωές μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.meteo24news.gr/2021/02/martios-2021-yparxei-to-endexomeno-i-notioanatoliki-eyropi-na-zisei-ena-neo-1987-symfona-me-tous-italous-meteorologous.html?m=1.. Καλημέρα από συννεφιασμένη Θεσπρωτία. Οι Ιταλοί ταζουν και ταζουν! Να τους εμπιστευτούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος Ζιακόπουλος έγραψε πριν μέρες ότι ο Μάρτιος του 87 έχει περιοδικότητα στα 150 χρόνια.

      Διαγραφή
  7. Επίσης, για να συμπληρώσω το προηγούμενο σχόλιο μου, είναι αποδεκτό ότι στα μεγέθη υπάρχει μία κλιμάκωση. Παράδειγμα σε ότι αφορά τη Θάλασσα, υπάρχει ο κόλπος, το πέλαγος, το αρχιπέλαγος, η θάλασσα, ο ωκεανός..
    Είναι ίσως υπερβολή αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια έχει προκύψει κατά την ταπεινή μου άποψη ,ένα χιόνι που παλαιότερα είχε το πραγματικό του μέγεθος στην κλίμακα, να χαρακτηρίζεται πλέον χονιας σε κάθε περίπτωση,είτε διακρίνεται από τοπικοτητες είτε από πρόσκαιρα χαρακτηριστικά,εκτός και εάν η γνώση μου είναι ανεπαρκής για να το κρίνω.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Δημήτρης, Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι καλό τα σχόλια να γίνονται στις αναρτήσεις που τους ταιριάζουν.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχετε δίκαιο.
    Φταίει η "ετεροχρονισμένη" στιγμή χαλάρωσης.
    Δημήτρης, Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ. Ζιακόπουλε,
    Βλέποντας το ενδιαφέρον σας για την επίδραση του καιρού στο ιστορικό γίγνεσθαι, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε διαβάσει ποτέ κάτι για την επίδραση των καιρικών συνθηκών στα μέσα του 19ου αιώνα στην εκδήλωση του περίφημου ιρλανδικού ¨λιμού της πατάτας" που ως φαινόμενο είχε έντονη επίδραση στην εξέλιξη της ιστορίας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μεγάλος Ιρλανδικός Λιμός (1845-49) επηρεάστηκε από τον καιρό. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1845 ήταν ιδιαίτερα υγρό με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την ανάπτυξη του περονόσπορου στα φύλλα της πατάτας. Με τις επίμονες βροχές η ασθένεια πέρασε στο έδαφος και μόλυνε και τους κονδύλους της πατάτας. Λένε ότι αν το καλοκαίρι εκείνο ήταν ξηρό, θα υπήρχε επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας (θα αγόραζαν λίγο χρόνο). Πέρα από αυτό, οι χειμώνες των ετών 1846 και 1847 ήταν βαρείς κι έτσι ο συνδυασμός της πείνας και των ασθενειών με τις χιονοθύελλες και τους πάγους αύξησαν δραματικά τον αριθμό των θανάτων σε όλη τη χώρα.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστώ! Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο θα ευνοούσε τη μαθησιακή διαδικασία στην τάξη ο συνδυασμός μαθημάτων που στα παιδιά φαίνονται τελείως αταίριαστα. Φυσική και Ιστορία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Ανάλογα παραδείγματα σήμερα βρίσκονται μόνο σποραδικά στα σχολικά βιβλία, λ.χ. η έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης σε σχέση με τον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε ή η κατατροφή του στόλου των Αβάρων κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης επί Ηρακλείου. Όταν αναφέρονται, συνήθως και οι πιο αδιάφοροι μαθητές στιγμιαία παρακολουθούν...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας ακόμα αταίριαστος συνδυασμός: οι "στεγνές" ιστορικές ημερονηνίες, στις οποίες πολλοί φιλόλογοι επέμεναν, μου φημίζουν τις ημερομηνίες των επόμενων χιονιάδων στις οποίες μόνιμα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι Δον Κιχώτες του χιονιού!

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστό! Καμία επιστήμη δεν είναι αποκομμένη από την άλλη. Όλες λίγο - πολύ αλληλοεπηρεάζονται και πιθανότατα η συνδυαστική τους διδασκαλία να επέφερε μία διαφορετική κουλτούρα και τρόπο σκέψης...

      Διαγραφή
  12. https://fb.watch/3MQ3CjtOfT/ Μαγικό τοπίο στη χιονισμένη Βωβούσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνήθιζε να λέει "Για να κερδηθεί μια μάχη,είτε εν ειρήνη είτε εν πολέμω,απαιτούνται κυρίως τρία πράγματα 1) το χρήμα ,2)το χρήμα και 3) το χρήμα!. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενώ στην αρχαία εποχή "Αργυραίς λόγχαις μάχου, και πάντων κρατήσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την ακολούθησε τη συμβουλή ο Φίλιππος.Είπαμε "την δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς".Η Πυθία και το Μαντείο είχαν ειδίκευση "εις τον χρυσόν και τον άργυρον".Όλα τα "ιερά",διαχρονικά......!-------Π.Α. ave jim.

    ΑπάντησηΔιαγραφή