Αθηναϊκός χιονιάς: οι μεγάλοι «παίκτες»

Ο μηχανισμός παραγωγής χιονιού από την επίδραση του Αιγαίου. Οι νεφικές οδοί που δημιουργούνται από τα κύτταρα της κατακόρυφης κυκλοφορίας συχνά είναι πολύ πυκνές και στις δορυφορικές εικόνες φαίνονται να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Στη μικρή εικόνα ο θετικός στροβιλισμός που αυξάνεται κατά τη μετάβαση από την περίπτωση (α) στην περίπτωση (β).

97 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε νομίζω ότι ο χιονιάς αυτός ήταν μια καλή αποζημίωση για έναν υποτονικό χειμώνα! Μου θυμίζει τον τελικό champions league του 1999 όπου η Μπαγιερν Μονάχου κέρδιζε την Μάντσεστερ 1-0 ως το 88'και με 2 γκολ στις καθυστερήσεις η Μάντσεστερ γύρισε το ματς σε 2-1 και πήρε την κούπα! Πάντως εμείς εδώ στην Κέρκυρα είμαστε λίγο "ριγμένοι" καθώς χιόνισε για πολύ λίγο και σε μεμονωμένα μέρη την Κυριακή το βράδυ.. Δεν πειράζει, είμαστε συνηθισμένοι να μας προσπερνούν οι χιονιάδες και να μας μένει το ξηροβόρι (άτιμη η γεωγραφική θέση της Κέρκυρας..) Χαρείτε το χιόνι και προσοχή στον παγετό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γέρακας. Μετά τη χιονόστρωση στην άσφαλτο, ξημέρωσε από τα φώτα που αντανακλούν στο χιόνι. Μαγεία!! Αν συνεχίσει με αυτή την ένταση όλη τη νύχτα, απλά δεν περιγράφω άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, πολύ φωτεινή νύχτα, σαν απόγευμα. Εντυπωσιακό. ΚΜ

      Διαγραφή
  3. Δεν περιγραφω αλλο Δασκαλε με τις αναρτησεις-μαθηματα που μας δινετε. Σας ευχαριστουμε απο καρδιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις ωραιότερες στούπες για μία ώρα περίπου πρόλαβε να τα στρώσει όλα, για λίγο, όμορφα κι ωραία στο κεντρικό λεκανοπέδιο. Μετά παύση και μια πανέμορφη τρύπα από πάνω. Αυτά έχει το κέντρο... Πάντως υπάρχει ελπίδα στην πρωινή γενίκευση, ελπίζω. Τα βόρεια δεν συζητάμε ομορφιές, αλλά και τα δυτικά σήμερα μέχρι και τον Πειραιά είχαν καλές καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους. Εν τέλει η Θεσσαλονίκη την έβγαλε με άχνη, κάτι που όσο και αν προκαλούσε τη δυσαρέσκεια πολλών φίλων το είχα πει αρκετές φορές (και τι δεν άκουσα).Επίσης είχα προσπαθήσει να προϊδεάσω και για την νίκη της Αθήνας λόγω ΒΑ ρεύματος αλλά για αυτό δεν υπήρξαν αντιδράσεις λόγω θετικής προοπτικής).
    Υ.Γ. εννοείται ότι δεν κρατάω κακία από κανένα φίλο καθώς ως φανατικός χιονόφιλος γνωρίζω πολύ καλά ότι οι προσδοκίες τέτοιες μέρες πάντα έχουν την τάση να μεγεθύνονται. Ας το χαρούν λοιπόν οι Αθηναίοι και ας απαθανατίσει κάποιος την περήφανη χιονισμένη Ακρόπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σταύρο. Το θέμα με την Θεσσαλονίκη -στην οποία μένω- είναι ότι έχει φάει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια φόλες από άποψη χιονόπτωσης-χιονοστρωση. Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλες προσδοκίες και εγώ αλλά φάγαμε τρελό ακυρο. Και το κακό είναι πως δεν παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες συχνά για καλό χιόνι. Να πω ότι δεν ζηλεύω το χιόνι που ρίχνει στην Αθήνα? Ασφαλώς. Ότι απογοητεύτηκα γιαυτό που είδα τελικά εδώ πάνω? Ασφαλώς. Του χρόνου τώρα πια αν και δεν τρέφω πλέον πολλές ελπίδες για καλό χιονιά εδώ πάνω με την κλιματική αλλαγή κιόλας παρούσα. Και πλέον θα πιστεύω τον οποιοδήποτε μετερεωλογο που θα λέει για χιονοπτώσεις μόνο αν το δω με τα μάτια μου και όχι εικονικούς χιονιάδες.

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες φίλε και προσπάθησα και εγώ να εξηγήσω ότι οι συνθήκες για τη Θεσσ/νικη δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκές αλλά όλοι πέσανε να με φάνε(και φυσικά δε έχω κανένα πρόβλημα αλλά δεν υπήρξε ένας φίλος που να είπε ότι όντως κάναμε λάθος τελικά)

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε πραγματικά ευχαριστούμε! Έχουμε πολλά χρόνια να ζήσουμε τέτοιες στιγμές!!! Να είναι καλά ο Μπουράν και το Αιγαίο μας το αγαπημένο! 99% μας χαρίζει απίστευτες στιγμές στους προσηνεμους! Χιονοκαταιγιδες και στρώσιμο σε χρόνο πραγματικά ακαριαίο!
    Καλό ξημέρωμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 12άτη νυχτερινή.Θερμοκρασία 4,5οC ,σταθερή εδώ και ώρες.Πρόβλεψη μοντέλων για το πρωί ~-4.Το πιθανότερο να πέσουν έξω και να αποφύγουμε τις ζημιές.Γένοιτο!.Καληνύχτα.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε τα λόγια είναι περιττά για τη συμβολή σας όλα αυτά τα χρόνια!!!Για την εκμάθηση και διδασκαλία που δώσατε και συνεχίζεται να δίνεται σ'εμάς που μεγαλώσαμε μαζί σας και σε νεότερους!Ένα απλά ευχαριστώ είναι λιγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ονειρεμένη χιονονύχτα στα Μέγαρα! Ρεσιτάλ προγνωσεων ακριβείας από το δάσκαλο! Είχαμε πολύωρη βελτίωση μετά τον πρωινό χαλασμό αλλά δεν απογοητεύτηκα! Τόσο το...nowcasting του δασκάλου ,όσο και τα μικροκλιματικά σημάδια της περιοχής μου σε συνδυασμό με τη δορυφορική που απεικονιζε τις νεφικες οδούς να εχουν ξεκινήσει τη γνωστή πορεία του Βοριά και ο ΒΔ στην επιφάνεια με έκαναν να έχω βεβαιότητα για αυτή την εξέλιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε από την αγαπημένη μας φυσική του λυκείου μπορώ να αναγνωρίσω ότι η μικρή εικόνα παρουσιάζει το φαινόμενο της αρχής διατήρησης της στροφορμής (L=I.ω),αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως μεταφράζεται η μείωση της ροπής αδράνειας σε μια στήλη ατμοσφαιρικού αέρα.Εννοείτε ότι όσο στενεύει η λωρίδα του στροβιλισμού προκαλείται αύξηση της γωνιακής ταχύτητάς του με συνέπεια την ένταση των φαινομένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους, απλα πανικός απο χιόνι πετσετες χαρτοπετσέτες παπλωματα, πατσαβουρια, οτι θες ρίχνει οξω
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε σας παρακολουθώ από παιδί και υποκλίνομαι στις γνωσεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιούλη και λοιποί φίλοι.
      Μπορεί κάποιος να γνωρίζει ορισμένα πράγματα, αλλά η φύση συχνά ξαφνιάζει και τον ίδιο. Αν και από χθες είχα κάνει μνεία για το στροβιλισμό, το πάχος της χιονόστρωσης στην Αθήνα με εξέπληξε κι εμένα. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε στην Αθήνα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της επίδρασης του Αιγαίου ως πηγής θερμότητας και υγρασίας. Υπάρχει σοβαρό δυναμκό αίτιο που έδρασε καταλυτικά (βλέπε χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας). Θυμίζω εδώ ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα (αεροχείμαρρος και οι μεγάλης κλίμακας συγκλίσεις και αποκλίσεις που συνδέονται με τα μέγιστά του) είναι αυτή που αναγκάζει τον αέρα σε ανοδική κίνηση και καθορίζει τη διεύθυνση των επιφανειακών ανέμων.

      Διαγραφή
  13. Καλημερα, τελικά η πολιτικη συγκέντρωση της Αθηνας είναι πολυπλυθεστερη του αναμενόμενου και χωρίς τη βοήθεια του Μπιρσίμ! 😉
    Θαμνιδης Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήλθαν καραβιές οπαδών από το Αιγαίο και βοήθησαν καθοριστικά "ουράνιες δυνάμεις"! Ο Τάσος κάποτε είχε ανεβάσει στο κουβούκλιο ενός ανυψωτικού γερανού εικονολήπτη πάνω από το Σύνταγμα!

      Διαγραφή
    2. H Κρήτη δεν είδε τα χιόνια που περιμέναμε . Περίεργο !

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα. Τα εκχιονιστικά περνάνε κάτω από το σπίτι μου και σε πέντε λεπτά είναι σαν να μην πέρασαν. Το Φεβρουάριο του 2021 θα τον θυμόμαστε. Προσοχή στους οδηγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα στην παρέα! Δάσκαλε σας ευχαριστούμε για τις αναλύσεις επί των αναλύσεων! Ονειρικό πρωινό! Πετρούπολη, 180μ, πάνω από 15cm στο δρόμο και αυτή τη στιγμή (08:53) χιονοθύελλα, καλύπτει σε χρόνο ρεκόρ τις ροδιές των 4x4. Όνειρο ζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και τι δεν θα έδινα να έχω άλλη μία τέτοια χιονοθυελλα στα Μέγαρα σαν την σημερινή! Όλη τη νύχτα σφοδρά και αδιάκοπα! Έκανε και δύο αστραπόβροντα! Τώρα λαμπερός ήλιος σε κατάλευκο τοπίο με τη μαυρίλα στα ανατολικά μου που δείχνει το χαλασμό της Αθήνας! Ο ήλιος έφαγε κάμποσο αλλά σκεπές και σκιερα σημεία έχουν ένα δεκαπενταποντο ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Κε Δημήτρη αύριο πρωί θα είναι ισχυρός ο παγετός στον κάμπο της Αργολίδας. Ευγνωμον Ν.Συριγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Αν υπάρξει λίγη παραπάνω συννεφιά από όση προβλέπουν τα μοντέλα, ίσως δεν πέσει πολύ η θερμοκρασία. Πάντως, οι -4 βαθμοί είναι πιθανοί.

      Διαγραφή
  19. Καλημέρα δάσκαλε ξεκινάω για βόλτα στο αττικό άλσος, από εκκλησάκι στρίβω αριστερά Δοιράνης, δημοτικό σχολείο..cremona και ανηφορίζω.... Ενας θαυμαστής σας που σας χάζευε να κάνετε κούνια ένα μικρό κοριτσάκι στις κούνιες κάτω απο το σπίτι μου μπροστά απο το εκκλησάκι.
    Ιάκωβος Κυψέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ιάκωβε. Το κοριτσάκι ήταν η Νικολέτα!
      Ευχαριστώ πολύ.
      Να είσαι πάντα καλά!

      Διαγραφή
  20. NW Pindos
    Πέσαμε μέσα στις προβλέψεις για Αθήνα και ειδικά όταν ο Δάσκαλος μίλησε για «τσικό» στην αρχή και μετά για κύμα από Σιβηρία, που θα είναι η κανονική ομάδα. Συνέβη και κάτι άλλο όμως: Τα Βίλια έβαλαν το ίδιο ίσως και περισσότερο χιόνι από τα κάστρα του χιονιού της Πίνδου (Σαμαρίνα, Μηλιά Μετσόβου, Αβδέλλα, Σμίξη κλπ. κλπ.). Αυτά για όσους εξακολουθούν και πιστεύουν ότι οι ΒΑ ή οι συγκλίσεις φέρνουν πολύ χιόνι στη ΒΔ Πίνδο και στην Ήπειρο (δεν λέω ότι δεν χιονίζει αλλά το θέμα είναι πόσο βάζει). Μόνο οι ΔΝΔ φέρνουν τους όγκους χιονιού στα πιο πάνω μέρη. Τώρα, το που πήγαν τα χαμηλά από την Αδριατική με διάρκεια που έφερναν 2-3 μέτρα χιόνι στην ορεινή Πίνδο πάνω από τα 1300μ., το που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Σιβηρικός αντικυκλώνας με επιπτώσεις στη θερμοκρασία, το πως έχει επιδράσει σε αυτό η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα σοβαρό, που δοθείσης ευκαρίας πρέπει κάποια στιγμή να αναλυθεί γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Να θυμίσω ότι το 2005 με ισχυρό χαμηλό από Αδριατική - βόρειο Ιόνιο διάρκειας μιας εβδομάδας (και όχι 24 ή 48 ωρών) τις πρώτες 2-3 ημέρες χιονίζονταν αβέρτα τα ορεινά, σιγά σιγά το χιόνι κατέβαινε και στο τέλος τα Γιάννενα έβαλαν 30 πόντους+, το Μέτσοβο ενάμισι μέτρο σχεδόν και από κει και πάνω το χάος. Αυτά τα χιόνια ξέρουμε εμείς. Όταν ακολουθούσαν οι ΒΑ απλά το πάγωναν, το πασπάλιζαν από πάνω με άλλους 20 πόντους και το κρατούσαν ως το Μάιο. Καλημέρα σε όλη τη μετεωπαρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα από Γιάννενα.
      Περιμένουμε κάτι καλό στο επόμενο χρονικό διάστημα?

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς όχι φίλε μου! Θα μας καταπιεί ο αντικυκλώνας για 10 μέρες περίπου και ο καιρός θα θυμίζει άνοιξη. Εγώ πίστευα ότι θα εχουμε συνέχεια μετά από αυτή την ψυχρη εισβολή, με κυκλογεννεσεις στο Ιόνιο και νοτιαδοχιονα. Το έδειξαν τα μοντέλα πριν πολλές μέρες αλλά σιγά σιγά το εξαφάνισαν και πάμε σε παρατεταμένη καλοκαίρια. Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Άστα, συνήθως μετά από τέτοιες ψυχρές εισβολές κι εγώ πίστευα να έχουμε χαμηλό από Ιόνιο αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευσθούμε.

      Διαγραφή
    4. Αυτό που έλεγα χθες για τις 400 ώρες πάλι ψιθυρίζεται από κάποια μοντέλα στις ώρες αυτές. Σας άρεσε, ε;

      Διαγραφή
    5. Χρήστο, μην το σκέφτεσαι καν! Ό,τι έρθει, στην Αθήνα θα πάει πάλι. Εμείς οι βορειοελλαδίτες θα δούμε χιόνι κατά τη δευτέρα παρουσία.

      Διαγραφή
  21. Το 2005, τα Γιάννενα χιονίζονταν για ένα δεκαήμερο περίπου και το ύψος του χιονιού μέσα στην πόλη είχε ξεπεράσει σε πολλά σημεία και τα 50cm. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το χιόνι στην περιοχή του πανεπιστημίου ήταν τόσο πολύ που ήταν στρωμένο για αρκετό καιρό. Πάντως, το να χιονίζει στο Σύνταγμα και τον Πειραιά περισσότερο από Αλεξ/πολη, Θεσ/νίκη και Γιάννενα αυτό πραγματικά με ξεπερνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ δήμοι της Αθήνας έχουν περισσότερα εκατοστά ακόμη και από τη Φλώρινα!!!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Σωστός. Θυμάμαι τότε (2005) είχαν αποκλεισθεί τα πάντα πάνω από τα 1300μ. ειδικά (στα Γιάννενα νομίζω κάποια στιγμή έριχνε ασταμάτητα σφιχτή παπλαμούδα 48 ώρες). Όλο εκείνο το διάστημα (από 19-20 Γενάρη και για καμιά δεκαριά μέρες όπως λες) που είχαμε και από πριν δελτίο καιρού για πολλά χιόνια (όπως και το 2002-2003, άλλος φοβερός χειμώνας) είχαμε οργώσει όλα τα υπερορεινά κυρίως γύρω από τη Βασιλίτσα (το πιο αγαπημένο μας βουνό μαζί με το Σμόλικα, ο οποίος βέβαια το χειμώνα είναι απροσπέλαστος ειδικά πάνω από τα 1700μ., πρέπει να γνωρίζει κανείς σκι για να κατέβει τουλάχιστον γρήγορα).

      Διαγραφή
    3. Φίλε, αυτό που έζησε τότε δεν ξέρω και δεν νομίζω ότι θα το ξαναζήσω. Έφυγα το απόγευμα (ώρα 17:00) της 25ης ή 26ης του Γενάρη για να πάω να δώσω μάθημα και μέχρι να φτάσω στη σχολή η καταρρακτώδης βροχή είχε μετατραπεί σε πυκνή χιονόπτωση. Θυμάμαι έριχνε χαρτοπετσέτες και μέσα σε ένα τρίωρο που διήρκησε η εξέταση το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τους 30 πόντους. Όταν βγήκαμε τα πάντα είχαν παραλύσει. Ίσως θα μπορούσε ο κύριος Ζιακόπουλος να μας δώσει κάποια στοιχεία εν ευθέτω χρόνο για αυτή την καιρική περίοδο. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    4. Τα χιονια του 2005 νομίζω ήταν τα περισσότερα μετά από αυτά του 1987.

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους στο blog από Καλλιθέα όπου όλα είναι άσπρα, 10 πόντους τουλάχιστον παντού... Πραγματικά επικός χιονιάς και ρίχνει συνεχώς ακόμα και τώρα 10.20... Καλή απόλαυση με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα...
    Γιώργος Τρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημερα και ευχαριστουμε γιατι καθε μερα κατι νεο μαθαινουμε σε αυτο το πραγματικα υπεροχο blog...

    ξενυχτης γιατι ηθελα αυτη την εκπληξη με τοσο πολυ χιονι στρωμενο κατω και στα δεντρα και παντου...
    και μια φωτογραφια που τραβηξα νωρις το πρωί με μηχανακι να "ακροβατει" στην χιονισμενη, παγωμενη για την ακριβεια ασφαλτο.

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνωμη που βασανιζω, τωρα ειδα οτι ξεχασα τον συνδεσμο με την φωτογραφια...

      εδω: https://i.ibb.co/BGW6J14/Snow-Biker-BW.jpg

      Διαγραφή
  24. Τις κέρδισε πανάξια τις εκλογές ο υποψήφιος. Και συνεχίζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παρόλο που δεν έχει τελειώσει, ο χιονιάς αυτός, τολμώ να πω ότι είναι ιστορικός για την πρωτεύουσα. Αν συνεχίσει να χιονίζει έτσι, το απόγευμα ο Γέρακας δεν αποκλείεται να έχει μισό μέτρο χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θεσσαλονίκη-Αθηνα 0-6...σαν το ματς Βραζιλία Γερμανία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμενα πιο πολυ μου κανει για Αιντχοβεν- Φεγενορντ 10-0!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. 1.φήμες λένε ότι όλα ξεκίνησαν από τα γκάζια αρχαίας μακεδόνισσας προς τον σύζηγό της, που ξυπνούσε χιονισμένη στην πιερία και έβλεπε απέναντι στεγνες ακτές...!
      2.κάποια στιγμή θα επικρατήσει η λογική και θα εκγριθεί η πλυμηρα της πεδιάδας του αξιου ,όπως και η πλυμηρα του υψίπεδου λαγκαδα και θα τελειωσει η υπόθεση υετός.
      3 αν δεν εκτελεσθει το σχεδιο παρ.2 πάμε στο σχέδιο "χωριό" οπου απλά απομακρύνουμε ενοχλητικό γείτονα προμηθευόμαστε 2 κιλά λουκάνικα και 12 αυγα και ενα λάχανο για σαλάτα και παμε ανω βοιο για να ικανοποιηθούμε.
      Συγχαρητήρια και παλι κυριε Ζιακόπουλε.
      υ.γ. το μπουρανάκι εχει σχέση με την ενταση των φαινομενων της αττικής?"θωμας"

      Διαγραφή
  27. Καλημέρα συγγνώμη που προτρέχω αλλά φαίνεται να υπάρχει μια πολύ καλή κατέβασια ψυχους από 1.του μήνα εσείς πως το βλέπετε υπάρχει πιθανότητα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνο αλλά ελπίζω να μην είναι το κύκνειο άσμα ενός μετρίου χειμώνα!!!

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά δάσκαλε αυτό νομίζω πως δε το χουμε ξαναζήσει στην Αττική, και μιλάω για τη ραγδαιοτητα την ολική κάλυψη του νόμου σε τόσο λίγες ώρες! Όλοι οι προηγούμενοι χιονιαδες που θυμάμαι μας έδωσαν σαφώς και περισσότερα εκατοστά αλλά όχι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!!! Για να δούμε μέχρι που θα το πάει και πόσες ώρες συνεχούς έντονης χιονόπτωση θα γράψουμε!
      Απίστευτο πραγματικα!
      Δημήτρης Δ. Ψυχικό.

      Διαγραφή
    3. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία». Με άλλα λόγια: ο χιονιάς δεν έχει τελειώσει, αν δεν... τελειώσει!

      Διαγραφή
  28. Από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών στη χώρα μας σήμερα ο Ν. Καύκασος Φλώρινας -25,1 β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρεκόρ κατέχει η Πτολεμαΐδα με τους -27,8 βαθμούς της από 27-1-1963.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε κ. καθηγητά για την πλήρη ενημέρωση σε τόσους, μα τόσους τομείς.

      Διαγραφή
    3. Ακολουθεί και η Φλώρινα από κοντά. Από τους +19 πριν από μερικές μέρες, στους -19 σήμερα. Αυτό και αν δε λέγεται σκωτσέζικο ντουζ.

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα από Χαλκίδα!Μπράβο στην Αθήνα,και εμείς εδώ το είδαμε κυρίως στο πρώτο κύμα αλλά η Αθήνα απόλαυση πραγματικά.Κ.Ζιακοπουλε πραγματικά σε όσα είπατε πλήρης επιτυχία/να ξεκινήσω από την πρώτη ανάρτηση σας με την πέτρα(πόσο μπροστά βλέπατε?) μέχρι την τελευταία σας περί λεπτό στρώμα πάχους χιονιού κέντρο Αθήνας.Ειλικρινα υποκλίνομαι και να συνεχίσετε να μας καθοδηγειτε στα του καιρού!ΥΓ:δεν μπορώ να μην γίνω καυστικος αν και δεν το θέλετε για συναδέλφους σας,Πέμπτη πρωί σε δημόσιο καναλι ολόκληρος Κ.Καντερες(είμαι 40 χρόνων και τον θυμάμαι από παλιά τι εστί εμπειρία πρώην διευθυντή ΕΜΥ/με όλο τον σεβασμό απέναντι του) να λέει νιφάδες άνευ σημασιας Αθήνα.Ευτυχως δάσκαλε δεν κιοτεψαμε όπως γράψατε εύστοχα σε τίτλο σας.Δεν κρίνω αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε κι άλλη φορά. Ένας μόνο δεν αποτυγχάνει στις προγνώσεις. Αυτός που δεν κάνει προγνώσεις!

      Διαγραφή
  30. Κύριε ζιακοπουλε Αττική για πόσο υπολογίζεται περίπου να εξασθενούν τα φαινόμενα θα πάει έτσι μέχρι το βράδυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χαχαχα είναι επίσης ή ημέρα τής ζήλιας, οπότε κάτι πρέπει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα από Γιάννενα.
    Μπράβο στην πανέμορφη Αττική για τις εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες που μας χαρίζει!
    Ζιακοπουλος μοναδικός απίστευτα εύστοχος στις προβλέψεις.
    Τι να πούμε γι'αυτόν τον κορυφαίο επιστήμονα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χαίρομαι που οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου βλέπουν ένα ωραίο χιόνι.Εμεις δεν έχουμε παράπονο ούτε φέτος ούτε αλλά χρόνια. Να το χαρείτε. Με ενοχλεί μόνο ο αθηνοκεντρικος τρόπος αντιμετώπισης όλων των θεμάτων ακόμη και του καιρού από τα ΜΜΕ,αλλά έτσι είναι αυτά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. γεια σας οι βόρειες πλευρλες του Υμηττού έχουν βάλει τρελό χιονι , ίσως και 80+ πόντους. Στα χαμηλα του Γέρακα (250 μ) εχουμε χαλαρά 40+ πόντους και πλέον έχουν αρχίσει να σπανε μεγάλα καδιά δέντρων ...Προσοχή...Απλά έπος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. «Έπεφτε ακόμα πλειο πυκνό και πλειο στρωτότερο το χιόνι. Είχε σωπάσει κάθε φύσημα ανέμου κι’ οι λευκόφτερες οι αμάλαγες πεταλούδες τ’ ουρανού, που πρώτα σαν τρελές φτεράκιζαν εδώ και κει κι’ άμα και κάθιζαν στους τοίχους και τα κεραμίδια έσβηναν αλαφρά και γλήγορα σαν άσπρες σπίθες, τώρα έπεφταν από ψηλά χωρίς πολλά τρελά πετάματα και παιχνίδια στον αγέρα, μα πλειο βιαστικές και πλειο μεγάλες και πλειο ίσες κάτου. Κατέβαιναν, κατέβαιναν γλήγορα και μυστικά, αμέτρητες κι’ ατέλειωτες απ’ τα βάθη τ’ ουρανού, που θαν’ έλεγες βιάζουνταν κανένας μη τις καταλάβει κ’ ήθελαν να προφτάσουν. Κι’ άρχισαν να σκεπάζουν γύρω αλαφρά κι’ ήσυχα όλον τον κόσμο, αλλού πυκνότερες κι’ αλλού πλειο σκορπισμένες» (ο Γιάννης Βλαχογιάννης στη Θειακούλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ..εξαιρετική περιγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. κυριε ζιακοπουλε οντως στο nowcasting η ψυχρη μαζα στα 500 ειχε πιο νοτιοδυτικη κλιση και πιο βιαιη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Φίλε NW Pindos δεν μηλισε κανείς για ΒΑ ανέμους και δεν περιμέναμε να χιονισει σήμερα στα Βίλια και στην Αττική για να καταλάβουμε τι ευνοεί τις περιοχές εκεί και να γράψουμε σχόλιο.
    Αναφέρεσαι συνέχεια στη Σαμαρίνα,Βασιλίτσα Γρεβενών κ.α.που δεν έχουν σχέση με την Ήπειρο.Ας αφήσουμε αυτές τις περιοχές στον κόσμο τους που μπορούν να χιονιστουν και τον Ιούνιο.Αναφερεις συνέχεια για ΝΔ ανέμους που φέρνουν χιόνια στις κορυφές του Σμολικα και αλλού ψηλά και το συνδέεις αυτό με ολη την Ήπειρο.Και το χιονι του 2005 που πρέπει να βρέχει 2-3 μέρες για να γυρίσει τελικά σε χιόνι στα 500μ.Οσο για το Σιβηρικο δεν αφορά μόνο εμένα και εσένα,αφορά ολη την Ελλάδα και όλους τους λαούς τις Ευρώπης.Και να υπενθυμίσω οτι όλο το Χειμώνα ΝΔ ρεύμα είχαμε(δεν αναφέρομαι στη Βασιλίτσα Γρεβενών).
    Μετα απ'ολα αυτά και άλλα συμφωνούμε οτι δύσκολο το χιόνι στην Ήπειρο,ξαναλεω οχι Βασιλίτσα Γρεβενών και ψηλά στις αετοφωλιές, Ηπειρο,απλώς εσυ το λες περιγραφικά,και σε συγχαίρω και σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον για τις παρατηρήσεις σου όσον αφορά τα ψηλά της Πίνδου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Εν πάσει περιπτώσει τα ίδια πράγματα ουσιαστικά λέμε, σωστά αυτά που γράφεις, δεν διαφωνώ.
      ΥΓ. ασχολούμαι περισσότερο με τα ορεινά (βάσει εμπειρίας και παρατήρησης καθαρά και μόνο) διότι δεν είναι απλά τα πράγματα, έτσι νομίζω τουλάχιστον. Τα υψόμετρα χιονιού έχουν ανέβει και πάει αλυσίδα. Μακάρι οι αετοφωλιές να χιονίζονταν τον Ιούνιο ή (καλύτερα) ας χιονίζονταν έστω και τον Οκτώβριο. Διευκρινίζω ότι τα ορεινά Ιωαννίνων (μέχρι εκεί οχι πιο νότια) και οι παραπάνω περιοχές χιονίζονται με τον ίδιο καιρό πάνω - κάτω. Ίσως δεν το έχω διευκρινήσει σωστά και ευχαριστώ για την επισήμανση. Για το Σιβηρικό αυτό είπα ακριβώς ότι δηλαδή είναι γενικότερο θέμα, το ακούμε συχνά και κάποια στιγμή πρέπει να αναλυθεί. Σε κάποια άρθρα που έχω διαβάσει έχει επισημανθεί ότι έχει μετατοπισθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη με πολλαπλές συνέπειες στον καιρό.
      Νομίζω, με κάθε επιφύλαξη, ότι η θερμοκρασία στα 850hpa έχει τσιμπήσει (προς τα πάνω). Έχει σημασία, επομένως, κατά την άποψη μου, να παρατηρούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και στα ορεινά - υπερορεινά. Θα έχουμε καιρό για περισσότερες αναλύσεις.

      Διαγραφή
  39. Ο ωραιότερος συνδυασμός: Φυσική, Μαθηματικά και Λογοτεχνία! Δυστυχώς δε τον βλέπεις πια σε νεότερους ανθρώπους και κυρίως στους σημερινούς μαθητές...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. NW Pindos
    Το χιόνι, που ρίχνει στην Αθήνα, αν έπεφτε με δύο βαθμούς χαμηλότερα (βάσει των θερμοκρασιών, που έχει) τα βόρεια - ανατολικά προάστια θα μετρούσαν σχεδόν ένα μέτρο (χωρίς καμία υπερβολή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη μετράνε σχεδόν μισό. Μεταμόρφωση σε εντελώς απάτητα σημεία του πεζοδρομίου 35 πόντοι.

      Διαγραφή
    2. Μεταμορφωση μετρημενο 13cm.....

      Διαγραφή
  41. Τὴν ἄλλην βραδιάν, ἡ χιὼν εἶχε στρωθῆ σινδών, εἰς ὅλον τὸν μακρὸν, στενὸν δρομίσκον.

    − Ἄσπρο σινδόνι… νὰ μᾶς ἀσπρίσῃ ὅλους στὸ μάτι τοῦ Θεοῦ… ν' ἀσπρίσουν τὰ σωθικά μας… νὰ μὴν ἔχουμε κακὴ καρδιὰ μέσα μας.

    Ἐφαντάζετο ἀμυδρῶς μίαν εἰκόνα, μίαν ὀπτασίαν, ἓν ξυπνητὸν ὄνειρον. Ὡσὰν ἡ χιὼν νὰ ἰσοπεδώσῃ καὶ ν' ἀσπρίσῃ ὅλα τὰ πράγματα, ὅλας τὰς ἁμαρτίας, ὅλα τὰ περασμένα: Τὸ καράβι, τὴν θάλασσαν, τὰ ψηλὰ καπέλα, τὰ ὡρολόγια, τὰς ἁλύσεις τὰς χρυσᾶς καὶ τὰς ἁλύσεις τὰς σιδηρᾶς, τὰς πόρνας τῆς Μασσαλίας, τὴν ἀσωτίαν, τὴν δυστυχίαν, τὰ ναυάγια, νὰ τὰ σκεπάσῃ, νὰ τὰ ἐξαγνίσῃ, νὰ τὰ σαβανώσῃ, διὰ νὰ μὴ παρασταθοῦν ὅλα γυμνὰ καὶ τετραχηλισμένα, καὶ ὡς ἐξ ὀργίων καὶ φραγκικῶν χορῶν ἐξερχόμενα, εἰς τὸ ὄμμα τοῦ Κριτοῦ, τοῦ Παλαιοῦ Ἡμερῶν, τοῦ Τρισαγίου. Ν' ἀσπρίσῃ καὶ νὰ σαβανώσῃ τὸν δρομίσκον τὸν μακρὸν καὶ τὸν στενὸν μὲ τὴν κατεβασιάν του καὶ μὲ τὴν δυσωδίαν του, καὶ τὸν οἰκίσκον τὸν παλαιὸν καὶ καταρρέοντα, καὶ τὴν πατατούκαν τὴν λερὴν καὶ κουρελιασμένην: Νὰ σαβανώσῃ καὶ νὰ σκεπάσῃ τὴν γειτόνισσαν τὴν πολυλογοὺ καὶ ψεύτραν, καὶ τὸν χειρόμυλόν της, καὶ τὴν φιλοφροσύνην της, τὴν ψευτοπολιτικήν της, τὴν φλυαρίαν της, καὶ τὸ γυάλισμά της, τὸ βερνίκι καὶ τὸ κοκκινάδι της, καὶ τὸ χαμόγελόν της, καὶ τὸν ἄνδρα της, τὰ παιδιά της καὶ τὸ γαϊδουράκι της: Ὅλα, ὅλα νὰ τὰ καλύψῃ, νὰ τὰ ἀσπρίσῃ, νὰ τὰ ἁγνίσῃ!

    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, "Έρωτας στα χιόνια"
    και για την αντιγραφή Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..παραστατικότητα, ζωντάνια , αληθοφάνεια, θρησκευτική κάθαρση..

      Διαγραφή
  42. Κύριε Ζιακόπουλε,αυτό που ζούμε σήμερα καλύπτει και τις χίλιες σκέψεις? (Μια εικόνα χίλιες σκέψεις) ή υπάρχει αριθμητική επάρκεια σκέψεων για τις επόμενες ώρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Παιδιά αφήστε τις επόμενες μέρες!
    Η πρόγνωση σταματά μέχρι αύριο.
    Κοιτάζω την Αττική κ πραγματικά σε πιάνει δέος από τη συνεχή χιονόπτωση ακόμη κ αυτή την ώρα.
    Πάνω από 1 μέτρο στα υπερβορεια προάστια,50 εκατοστά μέσα στο Χαλάνδρι μαθαίνω από συγγενείς,όπου χτυπήθηκε βίαια από την Μήδεια,ενώ κ στον Άλιμο(δίπλα στις βάρκες) όπου κατοικεί ο αδερφός μού έχει πολύ καλή χιονόστρωση κ συνεχίζει.
    Να το χαρείτε δεόντως όλοι οι Αττικάριοι,ιστορικός χιονιάς!
    Δάσκαλε πολλά συγχαρητήρια,τολμήσατε από πολύ νωρίς κ δικαιωθήκατε σε όλα!
    Τέλος από χθες το μεσημέρι νομίζω ότι έδωσα κ εγώ το στίγμα μού για το τι θα ακολουθούσε σε όλο το νομό Αττικής έως τις βάρκες.
    Καλό μεσημέρι από την ηλιόλουστη κ παγωμένη Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαλάνδρι το πολύ 20cm... επίσης 1 μέτρο χιόνι είναι ο ορισμός της υπερβολής...Στο Καστρί έχει 30cm

      Διαγραφή
    2. Εντάξει πες 20...
      Θα βάλει άλλα 10 σίγουρα!
      Δεν τελείωσε ακόμη τίποτα για Αττική!
      Όσο για το ένα μέτρο κ βάλε, αφορά τα υπερβορεια προάστια κ ισχύει.
      Μπες λίγο κ δες βίντεο από ιπποκράτειο πολιτεία κ θα δεις όχι ένα μέτρο αλλά ενάμιση στρωμένο άνετα.
      Στον Άλιμο συνεχίζει.
      Στο Σύνταγμα επίσης.
      Μη μικραίνουμε λοιπόν έναν ιστορικό για Αττική χιονιά.

      Διαγραφή
    3. 45 πόντοι μετρημένοι σε υπήνεμο σημείο του κήπου στο Γέρακα. Ας μην μιλάμε για άλλες περιοχές που δεν ξέρουμε, το χιόνι έχει μεγάλη τοπικότητα. Και ναι το χαλάνδρι μπορεί να βάλει περισσότερο από Καστρι υπο συνθήκες.

      Διαγραφή
  44. Ιστορικός χιονιάς στην Αττική – Χιονοθύελλα στη Νέα Φιλαδέλφεια – Απίστευτες εικόνες http://www.orizontes.gr/index.php/157155/istorikos-chionias-stin-attiki-chionothyella-sti-nea-filadelfeia-apisteftes-eikones/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Διαβασαμε τις προγνωσεις, μαλιστα (LoL) καναμε και τις "δικες μας"....
    τελειωσε και το θεωρητικο κομματι...
    ηρθε και ο καιρος, περασαμε στα πρακτικα θεματα, βγηκαμε στον δρομο μεσα στα χιονια για λιγα χιλιομετρα περπατημα μετα απο καιρο με την απανθρωπη καραντινα να μας βασανιζει και την ψυχολογια στα ταρταρα...

    το χιονι στα νοτια προαστια παιρνει την κατηφορα λογο θερμοκρασιων, και τωρα γυρισαμε πισω για την ζεστη φασολαδα στο τσουκαλι, λιγο παστρουμα, συνοδεια με μερικα τσιπουρακια με γλυκανισο...
    αφιερωμενα τα υπολοιπα στον συνδεσμο σε ολους και να περνατε καλα, υγεια και παμε για αλλα.

    https://www.youtube.com/watch?v=ogbWE6gfJ6k

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αν το βράδυ διαλυθεί η συννεφιά, αύριο θα είναι η πιο επικίνδυνη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τα εκατοστά χιονιού να τα μετράτε με χάρακα,στις στεγνές επιφάνειες που το πιάσανε πρώτες και όχι στα ανεμοσουρια.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Είμαι σχεδόν 36 και από όσο θυμάμαι μόνο με του 2002 μπορεί να συγκριθεί η τωρινή κατάσταση!!!!Στη γειτονιά μου Αμπελόκηπους ψηλά φτάνει στα απάτητα μέχρι τη γάμπα.Τα δέντρα κοντεύουν να σπάσουν.Υπεροχα τοπία παραμυθένια!!!!
    Γιάννης Καλύβας Άνω Αμπελόκηποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπέρα υπάρχει η πιθανότητα για νέα υποτροπή του καιρού μέσα στην νύχτα στην Αττική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. --Μάλλον έχει ξεχαστεί και δεν λέει να τραγουδήσει η χοντρή κυρία !.Ουκ εν τω πολλώ το εύ. --Θαυμάσιοι και οι δύο λογοτέχνες.Και ο "κοσμοκαλόγερος" και ο "επαχτίτης".Άλλωστε υπήρξαν και στενοί φίλοι. --Συνετός ,όπως παντα, ο Φώτης ,(μόποιον δάσκαλο καθήσεις......).--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ...κλάπ κλάπ κλάπ (3 παλαμάκια προσοχής)τέεελος...πάμε για ιστορικό καύσωνα-νες τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή