"Άτιμα μοντέλα", αλλού βάζετε χιλιοστά κι αλλού τα κόβετε!

Η προχθεσινή και η σημερινή πρόγνωση του καιρού για τους ανέμους στη στάθμη των 850 hPa (1.500 μέτρα) στις 14-2-2021/00:00 UTC. Οι διαφορές στην ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου είναι καθοριστικές για τη σύγκλιση και τη θερμή ή ψυχρή μεταφορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποσότητα και τη μορφή του υετού (βροχή ή χιόνι). Παρατηρούμε ότι οι περιοχές της ισχυρής σύγκλισης είναι περίπου οι ίδιες. Όμως υπάρχει ελαφριά στροφή των ανέμων από Α σε ΝΑ στις βορειότερες περιοχές της Ηπείρου, σε περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλία. Ακόμα και κάποια στροφή των ανέμων από ΝΑ σε ΝΔ σε περιοχές της νότιας χώρας έχει τη σημασία της.


Η προχθεσινή και η σημερινή πρόγνωση του καιρού για το μεγάλο ατμοσφαιρικό κύμα στη στάθμη των 500 hPa (5.500 μέτρα) στις 16-2-2021/00:00 UTC.

Καλημέρα σε όλους

Υ.Γ. Το βάζω εδώ για να το δουν όλοι.

Οι φίλοι που διαβάζουν το μπλογκ είναι επαγγελματίες μετεωρολόγοι, ερασιτέχνες μετεωρολόγοι με πολλές γνώσεις και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι με λίγες μετεωρολογικές γνώσεις. Η λογική ανάρτησης ενός άρθρου ή σχολίου είναι να μπορούν όλοι να πάρουν κάτι από αυτό. Με το ίδιο σκεπτικό έγραψα και τα βιβλία μου. Όμως, το να απαντώ σε καθεμιά ερώτησή σας ή να κάνω πρόγνωση για την ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός σας δεν είναι εφικτό. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει χρόνος, αλλά και γιατί πολλά από αυτά που ζητάτε δεν τα γνωρίζω.  


88 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Εντάξει, ουσιαστικά για την Αττική δεν άλλαξε κάτι. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι άλλαξε. Ο υετός είναι λιγότερος και οι θερμοκρασίες ανεβασμένες. Οριακά όπως πάντα δηλαδή. Θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή μπας και δούμε μια νιφάδα στις 5 το ξημέρωμα. Μια φορά να μας έρθει ένα σίγουρακι που θα ξέρουμε ότι θα χιονίζει από νωρίς το απόγευμα, να κάτσουμε με το κρασάκι μας χαλαροί, μια φορά! Αλλα δυστυχώς έτσι είναι ο καιρός. Για Αθήνα μιλώ πάντα

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω τι συνεπακόλουθα έχει αυτή η αλλαγή για τις βορειότερες περιοχές τις Ηπείρου, λιγότερος ή περισσότερος υετός και τι είδους υετός; Σέργιος από Γιάννενα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!! Μάλλον σημαίνει περισσότερη υγρασία στα 850hpa άρα περισσότερο υετό...αλλά και καθυστέρηση του ψύχους και τις υποστήριξης στο 500hpa άρα και καθυστέρησης της μετετροπής του υετού σε χιόνι...βέβαια εμείς εδω στα Γιάννενα έχουμε σύμμαχο το υψόμετρο.. Να δούμε τι θα απαντήσει και ο δάσκαλος...

      Διαγραφή
    2. Σωστός.Καλημερα σε όλους και ας ελπίσουμε όλοι ότι δεν θα αλλάξουν πολύ τα προγνωστικά για την Κυριακή.

      Διαγραφή
  3. Kύριε ζιακόπουλε αν κατάλαβα καλά κερδίσμένοι είναι οι θεσσαλοί...και χαμένοι οι κεντρικοί μακεδόνες? ο νοτιανατολικός όμως δεν θεωρείται πιο υετοφόρος εφόσον συναντά κλειστους κολπους (θερμαικός-στρυμονικός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα στον καταπληκτικό επιστήμονα κ.Ζιακόπουλο.
    Αυτά τα έρμα τα Γιάννενα πάλι θα χάσουν μια αξιόλογη χιονόπτωση;
    Εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλους τους φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα.Πρώτη φορά γράφω και θα είμαι λίγο επικριτικός για το επάγγελμα του μετεορολόγου. Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί χρειαζόμαστε τους μετεορολόγους σε αυτή τη χώρα αφού η μοναδικές φορές που πέφτουν μέσα και προβλέπουν με ακρίβεια το καιρό είναι το καλοκαίρι που δεν έχει φαινόμενα αλλά μόνο ήλιο. Όταν καλούνται να προβλέψουν το καιρό σε σοβαρές κακοκαιρίες δε πέφτουν μέσα ποτέ και πάντα φταίνε τα μοντέλα. Η αφορμή που τα γράφω όλα αυτά είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες ακούγαμε για χιόνια , για προβλήματα που θα δημιουργηθούν , ακόμα και για εκατοστά χιονόστρωσεις που θα είχαν πχ τα Βριλλήσια,για έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του χιονιά και με έκπληξη ακούω σήμερα τον αξιόλογο κο Καντερέ σε κάποιο κανάλι να λέει ότι θα πέσουν κάποιες νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας άνευ αξίας.Και τελικά αναρωτιέσαι για πιο λόγο χρειαζόμαστε την μετεορολογική υπηρεσία όταν τη μία μέρα λένε άλλα και μετά από μια μέρα άλλα. Συγνώμη για το ύφος δε θέλω να προσβάλλω κανένας συνάδελφο σας ούτε φυσικά εσάς αλλά πραγματικά κάποια πράγματα είναι ανεξήγητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη και φαρμακερή.Καθόλου ανεξήγητα.Αρκεί να ακούσει ή να διαβάσει κανείς κάποια πράγματα για τα βαρομετρικά συστήματα και την εν γένει κίνηση της ατμόσφαιρας.Οσο για τους μετεωρολόγους,ευτυχώς που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο μέσος αιών!. Καλώς ήλθατε......-------Πέτρος Α.

      Διαγραφή
    2. Οι μετεωρολόγοι κρίνονται από τις προγνώσεις και όχι από τις αναφορές τους για τάσεις καιρού μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Τώρα, αν πρέπει να κόψουν το δεύτερο, να αναφέρονται στην τάση δηλαδή, είναι άλλη κουβέντα

      Διαγραφή
    3. φιλε μου δεν εγινες επικριτικος! ειπες τα πραγματα οπως εχουν! απο την αλλη ο κ. Ζιακοπουλος ειναι απο τους μονους που εχουν πει οτι οι προβλεψεις στο καιρο ειναι αρκετα επισφαλεις!2-3 μερες πριν το ποσοστο προγνωσιμοτητας ειναι για μενα κατω του 50% μια μερα πριν ανεβαινει αλλα κ παλι δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουρα! παιζουν απεριοριστες παραμετροι για τοσο μαγαλη ακρινεια που χρειαζεται η που επιζητουμε εμεις! μη σου κανει εντυπωση αν μεχρι αυριο πουνε παλι αλλα! δικαιολογημενα εως ενα βαθμο απο μενα οι οποιες αστοχιες! απο εναν οικονομολογο!

      Διαγραφή
    4. Δε μπορώ από εν ενεργεία ή μη μετεωρολόγους που τους βγάζουν στα κανάλια για να ενημερώσουν υπεύθυνα το κόσμο να λέει ο ένας για 3ημερο και βάλε χιονιά και μετά από λίγο σε άλλο κανάλι να βγαίνει άλλος και να λέει για μερικές νιφάδες ανάξιο λόγου...πες ότι η εργασία μου έχει άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες , εγώ τι πρέπει να κάνω, ποιόν να πιστέψω ;δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά.

      Διαγραφή
    5. Δε χρειάζεται να γκρινιάζουμε για τέτοια θέματα εδώ, εξάλλου ο δάσκαλος έχει ξεκαθαρίσει πως το Blog έχει κυρίως διδακτικό χαρακτήρα οπότε τέτοιου είδους παράπονα νομίζω ότι πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες σελίδες και κάποιους κυρίους που κυνηγάνε τα κλικ και παίζουν με τα συναισθήματα, τη νοημοσύνη και την άγνοια του κοσμάκη.
      Από τον δάσκαλο έχουμε μάθει πολλά πράγματα όχι μόνο για τον καιρό αλλά και για το κλίμα οπότε γενικά το σχόλιο είναι άκυρο για τη περίπτωσή μας.
      Εν κατακλείδι φυσικά και χρειάζονται επιστήμονες που ασχολούνται με τον καιρό και το κλίμα. Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο μέσος πολίτης είναι ότι η πρόγνωση γίνεται από αριθμητικά μοντέλα που βελτιώνονται σταδιακά.
      Δε χρειαζόμαστε όμως μαθητευόμενους μάγους-γυρολόγους που νομίζουν ότι η πρόγνωση του καιρού και η μελέτη του κλίματος είναι ταινία!

      Διαγραφή
    6. Αν ζούσα στον Μεσαίωνα και σας έλεγα ότι για το πρωί της Κυριακής οι Κονιτσώτες, οι Καρπενησιώτες, οι Καρδιτσιώτες και άλλοι να έχουν φροντίσσει ώστε να υπάρχει ένα φτυάρι έξω από τη πόρτα τους, θα με καρφώνατε στον ιεροεξεταστή κι εκείνος θα με έστελνε στην πυρά ως μάγο.
      Σε μερικούς ταιριάζουν οι καζαμίες και όχι τα αποτελέσματα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού!

      Διαγραφή
    7. "φροντίσει". Συγχύστηκα και μου φαίνεται...

      Διαγραφή
    8. Έχει δίκιο ο άνθρωπος! Εφόσον τα μοντέλα είναι πιθανότερο να πέφτουν έξω ακόμα και 2-3 μέρες πριν, τότε να μην βγαίνει κανένας μετεωρολόγος να μιλάει ούτε να γράφει οτιδήποτε για τον καιρό, παρά μόνο μία ή το πολύ δύο μέρες πριν, όταν οι πιθανότητες επιτυχούς πρόγνωσης θα προσεγγίζουν το 100%. Κύριε Ζιακόπουλε, χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, θα ήθελα την άποψή σας σε αυτό, αν δεν καταχρώμαι τον χρόνο σας... Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    9. Η απαγόρευση δεν ήταν ποτέ λύση. Λύση είναι η παιδεία, ώστε καθένας μας να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει, να αποδέχεται ή να αρνείται!

      Διαγραφή
    10. Θέτετε το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση και αυτό σας τιμά, κ. Ζιακόπουλε. Ναι, είναι θέμα παιδείας. Αλλά όποιος έχει πραγματική παιδεία, αγαπά και την ευθύνη και την αυτοκριτική. Δυστυχώς, στις μέρες μας αυτά τα μέτρα αναφοράς έχουν χαθεί. Όλα γίνονται για το φαίνεσθαι, για τα παλαμάκια, για τα κλικ και πάει λέγοντας... Κακό δεν είναι να αποτύχεις σε μία πρόβλεψη. Λάθη γίνονται. Κακό είναι όταν διαμορφώνεις μία στρατηγική κατά την οποία ακόμα και λάθος να κάνεις, δεν το παραδέχεσαι ή όταν δημιουργείς σκόπιμα ντόρο γύρω από το όνομά σου, με βαρύγδουπες προβλέψεις της τάσης (τάχα) του καιρού. Επομένως, ορθά εσείς είσαστε φειδωλός και συγκρατημένος κατά κανόνα, εφόσον υπάρχει όλη αυτή η ευμεταβλητότητα. Και η παιδεία και η ευθύνη φυσικά πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα και στη ζωή γενικότερα. Συγνώμη εάν υπάρχει κάποια ένταση στο σχόλιο, έτσι το ένιωσα... Πάντως, το βέβαιο είναι ότι θα μας ενεργοποιηθεί η παλιά παιδική συνήθεια να κοιτάζουμε τις λάμπες το βράδυ και να μαγευόμαστε... :)

      Διαγραφή
    11. κύριε Ζιακόπουλε αν κατάλαβα καλά οι άνεμοι στα 850hpa είναι από τις πλέον σημαντικές μεταβλητές για τον υετό ,ακόμα παρατηρώ ότι ίσως είναι και η πλέον ευμετάβλητη,με αυτά τα δεδομένα οι αυριανοί αντίστιχοι χάρτες τι τάση έχουν να αλλάξουν...π.χ. ο Α- ΝΑ της θεσσαλονίκης να γίνει Ν-ΝΑ?και κυρίως τι αλλαγή μπορεί να φέρει στον προσδοκώμενο υετο?

      υ.γ. προς κριτές επικριτές γιατί βρε δεν χέρεστε τι σας δίνει ο οικοδεσπότης και το ρίχνετε στην ακαδημαική θεωρία?...στο κάτω κάτω κέρασμα είναι αν θέλετε το πέρνετε...αν θέλετε δεν το πέρνετε.!"θωμάς'

      Διαγραφή
    12. Ζιακόπουλος12 Φεβρουαρίου 2021 - 1:55 μ.μ.
      "φροντίσει". Συγχύστηκα και μου φαίνεται

      Ανθρωπινο και λογικο κ. Ζιακοπουλε, δε θα πρεπε. Συνεχιστε το εργο σας

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα από Χαλκίδα!Κ.Ζιακοπουλε υπάρχει μια ανάστατωση από χτεσινα 12αρια και σημερινά 00 τρεξίματα μοντέλων όσον αφορά ανατολικά προσηνεμα.Προ ολίγου πρώην διευθυντής ΕΜΥ της δικής σας γενιάς σε δημόσιο καναλι έδωσε μέγιστη για Αθήνα Δευτέρα έως Τετάρτη 7 βαθμοί!!Επίσης είπε λίγες νιφάδες όχι κάτι σημαντικο.Ελπιζω να μας κατατοπισετε/έστω και αν μας προσγειώσετε ανώμαλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άρα νομίζω με αυτό επιβεβαιώνεται ότι ο βολος θα παίζει μεταξύ χιονόνερου και ασθενής χιονοπτωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κ όπως έχετε γράψει, αν η θερμή μεταφορά μεταφερθεί και στην κατώτερη τροπόσφαιρα, η σύγκλιση σταματά, ο υετός απο χιόνι μετατρέπεται σε χιονόνερο ή βροχή και γενικότερα διαμορφώνεται σκηνικό διέλευσης θερμού μετώπου. Συγχωρέστε αν κάνω λάθος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε μου σωστά μιλάς. Αυτός είναι ο μηχανισμός του θερμού μετώπου μόνο που δε θα ισχύσει στην προκειμένη κακοκαιρία, μη σου πω θα γίνει το αντίστροφο. Δηλαδή θα ξεκινήσουμε με σύγκλιση ανέμων. Θα έχουμε στα ψηλά στρώματα θερμή μεταφορά με νότιας συνιστωσας ανεμους και ψυχρή μεταφορά στα χαμηλά με πιο βόρειο ρεύμα. Όμως όσο θα περνάει η ώρα και θα πηγαίνουμε προς την Κυριακή θα έχουμε αντικατάσταση του νότιου ρεύματος στα ψηλά με βόρειο ρεύμα και η σύγκλιση θα τελειώσει. Θα έχουμε παντού ΒΒΑ άνεμο. Αυτό δεν είναι καλό όμως για τον υετο στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδος γιατί ο ΒΒΑ άνεμος είναι σε αυτές τις περιοχές κατάβατης και νεφοδιαλυτης. Είναι όμως καλός για τα ανατολικά προσηνεμα γιατί περνοντας πάνω από το Αιγαίο εμπλουτίζεται με υδρατμούς και έτσι αυξάνεται ο υετός σε αυτές τις περιοχές. Ελπίζω να σε κατατόπισα!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα τι σημαίνει αυτό Κ.Ζιακοπουλε αναλυτικά για να καταλάβουμε,;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα μεταφραστή, ρε παιδιά! ή ακόμη καλύτερα ένα γιατρό! (κατά προτίμηση ψυχίατρο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κ. Ζιακόπουλε, πες τε μου αν θα χιονίσει στην "πέρα παναγιά" γιατί εμέις της "δώθε παναγιά" ζηλεύουμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα! Εμείς εδώ στην Ήπειρο θα έχουμε στην αρχή των φαινομένων μια σύγκλιση στα 850hp ανάμεσα σε ένα θερμό ΝΔ ρεύμα από το Ιόνιο και σε ένα επίσης θερμό ΝΑ ρευμα από το Αιγαίο. Αυτό για αρχή είναι καλό γιατί μεταφέρεται υγρασία από τη θάλασσα και αυξάνεται ο υετός. Δεν είναι όμως καλό που ο αυλωνας με τις ψυχρες αέριες μάζες είναι ανατολικότερα σε σχέση με χτες γιατί καθυστερεί το κρύο και χάνουμε υετο σε βροχή. Δηλαδή όπως καταλάβατε αυτές οι μικροαλλαγές πολλές φορές είναι δίκοπο μαχαίρι. Καλή επιτυχία δάσκαλε και καλά χιόνια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα για τα Γιάννενα...
      Πάλι με ψοφοκρυο θα τη βγάλουμε.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει περίπτωση αλλαγής μέχρι αύριο ώς προς τις θέσεις των χαμηλών?

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι απαραίτητα κακό για τα Γιάννενα που έχουν ένα μέσο υψόμετρο 500 μέτρων. Μάλλον καλό είναι...Για περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο όμως...

      Διαγραφή
    4. Θα χιονίσει στα Γιάννενα,το έχουμε πει κ το λέμε συνεχώς.
      Η ουσία είναι η καθυστέρηση κάποιων ωρών λόγω θερμού μετώπου στα ΒΔυτικα το οποίο όμως αυξάνει τα χιλιοστά υετού εκεί κ γενικότερα στα δυτικά.
      Από την άλλη run με run "κουτσουρεύεται" ο υετός για τα ανατολικά προσήνεμα όπως μειώνετε λίγο κ για την κεντρική Μακεδονία.
      Όλοι κάτι θα πάρουν εν ολίγοις αλλά όπως είχα πει από χθες ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα,ισχύει.
      Ξεκάθαρα στον χάρτη 500hPa διακρίνουμε αυτό που φοβόμουν χθες.
      Αξιόλογη κακοκαιρία κ με διάρκεια εκτιμώ θα είναι, ιστορική τελικά δεν θα είναι.
      Έστω κ έτσι όμως έχουμε πολλά να δούμε σε κάποιες περιοχές.

      Διαγραφή
    5. Καλησπερα φωτη. Κυριακη βραδυ βλεπω εκπληξεις στην αιτ/νια.Η δευτερευουσα διαταραχη που θα κατεβει απο τα δυτικα ειναι ικανη να δωσει κατι... Θα υπαρχουν και οι θερμοκρασιες εκεινες τις ωρες.

      Διαγραφή
  13. Γεια χαρα.Ειναι η πρωτη φορα που συμμετεχω και χαίρομαι πολυ.Εαν επηρεαζει την Θεσσαλονικη η ανωτέρα εξελιξη.Οποιος κι αν μπορει να μου πει.Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς χαιρόμαστε, καλώς ήρθες. Μάλλον μικρές οι αλλαγές για την πόλη μας. Το ορμητικό ποτάμι της αξιομνημόνευτης χιονόπτωσης δεν γυρίζει πίσω. Δεν φοβάμαι τίποτα.

      Διαγραφή
    2. Χαίρε Χρήστο......Καζαντζάκη!!.-----Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους και όλες,
    Κάποιοι ψέγουν τους μετεωρολόγους όπως τους ιατρούς που δεν μπορούν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την πανδημία. Βγαίνει ο ένας λέει μετά ο άλλος κλπ και υπάρχει συχνά σύγχυση. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι και οι μεν και οι δε. Συχνά πιέζουμε για συγκεκριμένες απαντήσεις όταν δεν αυτές δεν μπορούν να δοθούν από την επιστήμη. Μη φτάσουμε στο άλλο άκρο και αμφισβητούμε την επιστήμη... εγκράτεια από όλους.
    Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Την έχω ξαναπεί, την είπα και στις αρχές της βδομάδας.
    Η πρόγνωση 24 ώρες πριν έχει την ΥΠΕΡΤΑΤΗ αξία. Για αύριο λοιπόν Σάββατο θα ήθελα να ακούσω το απόγευμα την πρόγνωση του αυριανού καιρού και πιστεύω ότι θα επαληθευτεί σε μεγάλο βαθμό. Να ακούσω τώρα προτού καν ξεκινήσει μια κακοκαιρία αν σε 3-4 μέρες θα χιονίσει στην Αττική ή την Κρήτη είναι τελείως άστοχο... δεν χιόνισε ακόμη στη φλώρινα θα μιλάμε για το Μαρούσι;;;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και στην παρέα...
    Καταρχήν το να λέμε τι χρειάζονται οι μετεωρολόγοι, είναι σαν να λέμε τι χρειάζονται οι... γιατροί!Τι θέλω να πω σε ένα φίλο που είπε για το ότι δεν χρειάζονται οι μετεωρολόγοι... Αγαπητέ φίλε μου, όπως ο γιατρός κάνει ακτινογραφίες, αξονικές και υπερήχους, έτσι και ο μετεωρολόγος κοιτάζει τα αριθμητικά προγνωστικά μοντέλα καιρού που είναι οι "ακτινογραφίες"μιας χαοτικής ατμόσφαιρας!
    Τώρα τι έφταιξε και φτάσαμε από ένα χιονιά πολλών ημερών σε ένα χιονιά προσηνεμων Τρίτη μέχρι το πολύ Τετάρτη πρωί... Καταρχήν οι ξαφνικές αλλαγές στα προγνωστικά μοντέλα που ξεκίνησαν από Τετάρτη να δίνουν όλο και πιο ανατολικά το κύριο κύμα ψυχρών αερίων μαζών τόσο στα 850hpa, όσο και στα 500hpa... Μέχρι την Τρίτη όλα έδειχναν χιονιά αρκετών ημερών...
    Τώρα ο κύριος Καντερές και ζητώ συγγνώμη από τον κύριο Ζιακοπουλο και παίρνω την ευθύνη με ονοματεπώνυμο είχε και σε ιστορικούς χιονιαδες της Αθήνας μιλήσει για λίγες...νυφαδες άνευ αξίας και είχε στρώσει χιόνι μέχρι τον... Πειραιά!Να λέει ότι Τρίτη η θερμοκρασία στην Αθήνα θα είναι...7 βαθμοί, συγγνώμη αλλά είναι αστείο και κρίμα γιατί έχει μια ιστορία στο χώρο αυτό!
    Τώρα θεωρώ από τις λίγες γνώσεις που διαθέτω ότι για την Αθήνα κρίσιμες ώρες για κάτι καλό από πλευράς χιονοπτώσεων θα είναι από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης περίπου ένα διάστημα 6-8 ωρών ίσως και λίγο περισσότερο...
    Όμως τον κύριο λόγο και τελευταία εδώ τον έχει ο δάσκαλος μας ο κύριος Ζιακόπουλος για τις προγνώσεις του!
    Τέλος θυμάμαι μια παλαιότερη φράση του κυρίου Ζιακόπουλου πάλι σε μια κατάσταση που κάποιες προγνώσεις δεν έβγαιναν όπως φαίνονταν ότι,η πρόγνωση του καιρού σημαίνει η πιθανή εξέλιξη του... Συγγνώμη που δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν κύριε Ζιακόπουλε αλλά το αναφέρω γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μετεωρολόγος ΔΕΝ είναι ΘΕΟΣ και να μάθουμε επιτέλους να μην ακούμε μετεωρολόγους που όπως είχατε γράψει σε άλλη ανάρτηση σας χρησιμοποιούν επιθετικούς προσδιορισμούς όπως ψύχος.. τέρας, χιονιάς που θα θυμίζει 1987 κλπ...
    Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Ζιακοπουλο που φιλοξενεί τα σχόλια μας και κάνει υπομονή στις γκρίνιες μας και τις... κοτσάνες μας...!
    Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα σε ολους. Απο χτες υπαρχουν αλλαγες στα στοιχεια. Φυσιολογικο. Κατα την αποψη μου εχουν αλλαξει 2 πραγματα. Οι χιονοπτωσεις σε αρκετες περιοχες της δυτικης ελλαδας ακομα και σε αυτες που εχουν καποιο υψομετρο, και βεβαια η διαρκεια του χιονια στα ανατολικα προσηνεμα. Η καταρρευση ως ενα βαθμο του σκανδιναβικου αντικυκλωνα για μενα ειναι η βασικη αιτια. Ο αυλωνας θα κατεβει χωρις να φαινεται οτι μπορει να βγει καποια αποκοπη, και με διαταραχες στην περιφερεια του ( μια απο αυτες θα δωσει μια αξιολογη υποτροπη απο τριτη βραδυ). Ο υετος φαινεται να περιοριζεται αρκετα ανατολικα απο τριτη. Αττικη, βοιωτια, ανατολικη μαγνησια ευβοια εκει οπου θα βγουν οι συγκλισεις. Υπαρχουν ακομα περιθωρια για αλλαγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα,
    Έχω την αίσθηση ότι κάπου χάνεται η μαγεία της αναμονής. Κάποτε βλέπαμε τον ουρανό και τις λάμπες και περιμέναμε την γενικόλογη πρόγνωση. Άλλοτε έπεφτε μέσα κι άλλοτε αποτύγχανε...Τι να κάνουμε; έτσι είναι και τώρα, απλώς το ποσοστό επιτυχίας έχει ανέβει. Γράφοντας σπανίως αλλά διαβάζοντας ανελλιπώς το ιστολόγιο, θα ήθελα να προσθέσω ότι, αν κάτι μου αρέσει εδώ, αυτό είναι ο συνδυασμός της ηρεμίας, της χαλαρότητας και των πειραγμάτων με τη σοβαρότητα, την απλότητα και την σαφήνεια των προγνώσεων.
    Συνεπώς, ως προς την εξέλιξη του καιρού για την Αττική, κρατώ στην άκρη του μυαλού μου την σαφήνεια της πρόγνωσης του μονίμως συγκρατημένου κ. Ζιακόπουλου και περιμένω να ξαναχαρώ με το χιόνι, όπως έκανα παιδί νοτίζοντας με το χνώτο μου το παγωμένο τζάμι...

    Νίκος (φιλόλογος)
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποτε τα χειρουργεία γινόντουσαν με μια λάμπα στο χέρι, οι άνθρωποι κυκλοφορουσαν με σημάδια στο πρόσωπο χτυπημένο από την ευλογία και ένα σωρό αλλα. Εν ετη 2021 χειρουργούμε ρομποτικά, λαπαροσκοπικα, με λέιζερ, κάνουμε γονιδιακες θεραπείες και ό,τι άλλο θα μπορούσε να θεωρήσει μαγεία ένας άνθρωπος τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπετε δεν μιλάμε για συναισθηματισμους όταν έχουμε να κάνουμε με επιστήμη. Η επιστήμη πρέπει να εξελίσσεται ραγδαία και δυστυχώς εδώ η μετεωρολογια υστερεί. Κατα πολύ μάλιστα! Περάσαμε την Πέμπτη ακόμα οι προγνώσεις είναι στον αέρα. Πέρασαν τόσα χρόνια και ακόμα το ίδιο τροπαριο.. Είναι δύσκολος ο καιρός της Αττικής, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει υποστήριξη και ένα σωρό άλλα. Δυστυχώς κύριοι, οι καιροι και οι απαιτήσεις είναι τέτοιοι που οποίος δεν μπορεί να ακολουθήσει παει για σταυρωμα.Η μετεωρολογια είναι μακράν πολύ πισω και δυστυχώς ελάχιστα γίνονται γι αυτό γιατί τα μοντέλα καθε χρόνο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα γράφω αυτά γιατί στα χρόνια που ζούμε δεν μπορώ άλλο αυτές τις δικαιολογίες περί δυσκολίας. Όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει κάτι να κάνετε γι αυτό. Αλλιώς, ξαναλέω, σταυρωμα.

      Διαγραφή
    2. Φαντάζομαι ότι κατά τη γνώμη σας οι λοιμωξιολόγοι πουν δεν μπορούν να μας πουν πόσα κρούσματα θα έχουμε τον επόμενο μήνα ή οι οικονομολόγοι που δεν μπορούν να βρούν την ύφεση με την οποία θα τελειώσει η χρονιά πρέπει να σταυρωθούν!
      Είδατε φως στην παράγκα και μπήκατε πολλοί. Παράκληση, πηγαίνετε κάπου αλλού. Ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος για σας.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε μην ξεχνάς και τους σεισμολόγους. Αυτοί μάλλον θα πρέπει να σταλθούν στο πυρ το εξώτερον με την "λογική" του φίλου παραπάνω..

      Διαγραφή
    4. Μάστορα εσύ φταις που κάθεσαι και εξιστορείς της Παναγιάς τα μάτια και αναλύεις λες και μιλάς σε επιστήμονες με γνώση (και υπομονή κυρίως) ! Γράψε δυο αράδες σταράτες και άσε το ποίμνιο να βαυκαλίζεται ! Άσε που τώρα ''πληρώνεις'' (αδίκως βεβαίως βεβαίως) τα σπασμένα των τηλεκαιρολόγων που έταζαν χιόνια μέχρι εκεί που κοιμούνται τα χταπόδια !

      Διαγραφή
    5. Φίλε ανώνυμε, το πιο εύκολο πράγμα είναι να στραυρώνεις ανώνυμα. Αν έχεις το θάρρος, συστήσου επώνυμα στον κύριο Ζιακόπουλο που μετά από τόσα χρόνια συνταξιοδότησης, αφιερώνει χρόνο στο κοινό. Στην αρχαία Ελλάδα ο Πλάτωνας έλεγε πως, για να έχει κάποιος γνώμη πρέπει να έχει γνώση που μάλλον στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχεις. Μάλλον σου ξεφεύγει το γεγονός πως ο άνθρωπος τη φύση δεν πρόκειται να την φτάσει ποτέ, αλλά θα την προσεγγίζει. Δε θα επεκταθώ στις παραμέτρους που καθορίζουν την επιτυχία μιας πρόβλεψης, ούτε στα αίτια και τους αστάθμητους παράγοντες μιας κακής πρόβλεψης. Προφανώς δεν έχετε το υπόβαθρο για να το καταλάβετε και για αυτό παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε αυτό με την παράγκα η αλησμόνητη Μαλβίνα θα το διατύπωνε αλλιώς.Ας όψεται ο γνωστός νόμος......-------Π.Α.

      Διαγραφή
    7. Πράγματι, υπάρχουν άλλοι τόποι για τέτοιες αναρτήσεις, πηγαίνετε εκεί, εμείς εδώ μπαίναμε και μπαίνουμε για να διαβάσουμε τις αναρτήσεις του κ. Ζιακόπουλου. Οι δικές σας καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο και δεν εισφέρουν σε γνώση.

      Διαγραφή
    8. Εδώ μέσα ο δάσκαλος όπως κ πολλοί από εμάς σπαταλάμε τόσες ώρες μελέτη για να δώσουμε εκτίμηση καιρού μέχρι τοπικό επίπεδο που είναι κατά βάση το χόμπι μας κ μας αρέσει,ενώ κάποιοι άλλοι που τα θέλουν όλα στο "πιάτο" κάθονται κ δικάζουν από το σπιτάκι τούς την όποια δήποτε επιστήμη χωρίς να ξέρουν καν τις τεράστιες δυσκολίες κ τις άπειρες ώρες μελέτης που απαιτεί το κάθε αντικείμενο μίας επιστήμης που μέσα από αυτή κρίνεται η βιωσιμότητα των ανθρώπων κ της φύσης.
      Η μετεωρολογία για εμένα όσες κ σφαλιάρες να φάει θα είναι μία από τις σημαντικότερες κ εξελίξιμες επιστήμες παγκοσμίως!
      Ο καιρός κ το κλίμα είναι χάος κ αφού μπορούμε κ δίνουμε έστω κ την τάση αρκετές μέρες πριν, αυτό από μόνο του είναι επίτευγμα.
      Σε όποιον δεν αρέσει κ δεν ικανοποιείται μπορεί να κάτσει μόνος τού να δει τι καιρό θα κάνει στην περιοχή τού κ να μας αφήσει ήσυχους.

      Διαγραφή
    9. Φωτη, καλυτερα δε μπορουσες να τα πεις. Συμφωνω στο 100%

      Διαγραφή
  18. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα σας! Η Τρίπολη θα είναι ο φτωχός συγγενής σε αύτην την κακοκαιρία από θέμα χιονιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω παρότι διαβάζω πολλές φορές τις προγνώσεις του κυρίου Ζιακοπουλου αλλά και τα σχόλια. Αν και άσχετος με τα μοντέλα έχω όπως πολλοί άλλοι στα κινητά τους κάποιες εφαρμογές καιρού. Συγκεκριμένα το weatherpro και το e weather hd. Δεν ξερω την αποψη σας παντως σε ολες τις περιπτωσεις που αναφερονται χιονιαδες μιλαω για Αθηνα παντα και διαβαζω διαφορα σε πολλα σαιτ εχουν πεσει μεσα σχεδον 9 στις 10 φορες. Ακομα και τωρα απο προχτες δεν εδιναν τιποτα σημαντικο για την Αθηνα και απο οτι φαινεται παλι θα πεσουν μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ Κωνσταντινε από Θεσσαλονίκη, συμφωνώ ακριβώς με τα λόγια σου.Αυτη είναι η πραγματικότητα της πρόγνωσης του καιρού.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σε όλους. Κατανοώ ότι δεν μπορείτε να απαντάτε για καθε περιοχή ξεχωριστά αλλά μήπως σας είναι εύκολα να πείτε και σε μας τους "ανίδεους" τι εννοείται; Δλδ ποιες περιοχές ευνοούνται και ποιες όχι; Πχ Θεσσαλία η κεντρική Μακεδονία. Η έστω κάποιος που να γνωρίζει κάποια πράγματα παραπάνω από εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επειδή κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά Πόντιοι Πιλάτοι, θα πρέπει να διαχωριστεί στο μυαλό ορισμένων η πρόγνωση με την αναφορά στην τάση του καιρού. Και η γνώμη μου είναι, η τάση να εξακολουθεί να λέγεται. Δικαίωμα του καθενός είναι να μην εμπιστεύεται τη Μετεωρολογία. Οι αφορισμοί όμως είναι διαχρονικά δαιμονισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείτε, αλλά το να λες την τάση και μετά να κάνεις κωλοτούμπα τι αξία προσδίδει; Προσδίδει αξία στον επιστήμονα; Άμα ήταν έτσι, να βγαίναμε όλοι και να ρίχναμε τα χαρτιά για να δούμε τι καιρό θα κάνει. Όλοι έχουν ευθύνη γι αυτά που λένε και γράφουν. Άρα μην λες καθόλου την τάση, επειδή αυτό δεν έχει επιστημονική αξία λόγω της ευμεταβλητότητας του καιρού.

      Διαγραφή
    2. Αλήθεια; Δηλαδή η τάση που έλεγε για χαμηλές θερμοκρασίες δε μετράει; Ακόμα και αν στο Γέρακα που μένω, αν χιονίσει και βάλει και 5 πόντους χιόνι τι θα πούμε; Ότι η μετεωρολογία είναι για τα σκουπίδια επειδή δεν έριξε 30 πόντους όπως μπορεί κάποιος να προσμονούσε παρερμηνεύοντας αυτά που άκουσε κάπου; Δε θα την πληρώσει το blog αυτό επειδή ο καθένας σας ενημερώνεται για το καιρό από οπουδήποτε

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι θέμα προσμονής αγαπητέ, ούτε θα την πληρώσει το μπλογκ αυτό. Δεν είναι εκεί το θέμα. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος σε συνέχεια του παραπάνω σχολίου μου... Τίθενται ζητήματα σχετικά με τα όρια ανάμεσα σε αυτόν που καλόπιστα μιλάει για τάση και ανάμεσα σε άλλον ο οποίος το κάνει με σκοπό τον ντόρο γύρω από το όνομά του και τα κλικ. Είναι το κίνητρο που διαφοροποιεί την μία κατηγορία μετεωρολόγων από την άλλη. Έχετε απόλυτο δίκιο για τις πηγές πληροφόρησης και εδώ είναι η ευθύνη αυτού που θέλει να ενημερωθεί. Πρέπει να βρει τις αξιόπιστες πηγές.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Γιάννη τι λέτε?
      Ποιά μακροπρόθεσμη εκτίμηση έπεσε έξω?
      Η τάση του καιρού ήταν ολόσωστη όσον αφορά τουλάχιστον αυτά πού λέγαμε εδώ από καιρό.
      Το δεύτερο μισό τού Φλεβάρη θα κυλήσει με πολλές ψυχρές καταβάσεις κ χιόνια κατά περιόδους έως πολύ χαμηλά.
      Αν θέλετε κ λεπτομέρειες 10 μέρες πριν καλύτερα να απευθυνθείτε σε μέντιουμ.

      Διαγραφή
    5. Πέστα κοντογείτονα Φώτη γιατί θα....σκάσω!!Δεν μπορεί κάποιος να αποφαίνεται περί των προβλέψεων-προγνώσεων-εκτιμήσεων-τάσεων του καιρού και να μην έχει μελετήσει ακροθιγώς τη θεωρία του Χάους.Τώρα,για τον τσαρλατανισμό στο χώρο,λάθος στη διεύθυνση!Να είσαι καλά και συ και οι άλλοι φίλοι που το κατέχουν αρκετά το απαιτητικό αυτό άθλημα,να σας διαβάζουμε.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Ας γίνω λίγο περισσότερο σαφής. Ναι, φυσικά η τάση επαληθεύτηκε. Δεν είμαι εναντίον των τάσεων. Όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί μετεωρολόγοι (είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες) οι οποίοι "τζογάρουν" στις προβλέψεις κάποιες μέρες πριν για να κάνουν ντόρο και να προβληθούν. Τώρα, εάν τους κάτσει και επαληθευτούν, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαν το κίνητρο αυτοπροβολής. Κατά το παρελθόν, πολλοί έχουν τάξει "λαγούς με πετραχήλια", αλλά πήγαν "κουβά". Σημειωτέον, προφανώς δεν υπονοώ τον κ. Ζιακόπουλο.

      Διαγραφή
  23. Αγαπητέ Δάσκαλε. Είναι η πρώτη φορά που γράφω. Είμαι λάτρης του καιρού αλλά ταυτόχρονα και άσχετος.Διαβαζω συνεχώς τις προβλέψεις σας και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι όαση μπροστά σε αυτά που διαβάζουμε αλλού. Παρακαλώ συνεχίστε το εξαιρετικό σας έργο.Σκοπος μας είναι να κατανοήσουμε έστω και λίγα από αυτά που γράφετε.

    Φιλικά
    Ένας μαθητή της σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παιδιά, γιορτή έχουμε. Ο καιρός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες. Ας μην κόβουμε από μόνοι μας τη χαρά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η μεγαλύτερη μάγισσα είναι η φύση! Πλέον ας χαρούμε αυτό που έρχεται
    Και δε χρειάζεται κε Δημήτρη καιρικό 090,αρκετά υπάρχουν πλέον στο ιντερνέτ!
    Δηλώνω άσχετος αλλα απο το κάθε άρθρο κατι μαθαίνουμε ολοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα στην ομάδα σας.Κωστας από τυρναβο.Θα εχουμε σοβαρές ζημιές στα δέντρα κ στα αμπέλια που είναι ανθισμένα κ άλλα πολύ προχωρημένα από το ψύχος όλης της βδομάδας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. <> με τα πολλά τα χιόνια τώρα κρυώσαμε στο άκουσμα πως δεν θα είναι τόσα πολλά , άλλο πράγμα ο καιρός και άλλο οι επιδράσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αλίμονο στις κοινωνίες που αμφισβητούν επιστήμες και επιστήμονες. Ειδικά για τη μετεωρολογία πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και τίποτα δεν είναι εύκολο από πλευράς πρόγνωσης, από εδώ και έπειτα. Αυτό που θα ζήσουμε πάντως, με ένα βαθμό πάνω ή με ένα κάτω, είναι όμορφο και πρέπει να το χαρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δασκαλε γιατι καθεσαι και απαντας. Ολοι στεναχωριομαστε για την εξελιξη
    Αλλα αν καποιος δεν φταιει,εισαι εσυ. Συγγνωμη για τον ενικο αλλα για καποιο λογο αισθανομαι οικειοτητα. Κωστης Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μα γιατί να στεναχωριόμαστε; Δεν είπε κανείς ότι δε θα χιονίσει. Απλά θα χιονίσει πιο λίγο απ'ότι περιμέναμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα! Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον καιρό από μικρό παιδί και έχω πιστεύω την παιδεία να προσθέσω στη συζήτηση τα εξής: Τη μεγαλύτερη ζημιά για την εικόνα των μετεωρολόγων κάνουν οι συνάδερφοι σας, που σπεύδουν να κάνουν προγνώσεις σε τοπικό επίπεδο σε ορίζοντα πάνω από τρεις μέρες. Τώρα τελευταία κρύβονται πίσω από ειδησιογραφικές σελίδες... Τα πράγματα είναι απλά... Οι μετεωρολόγοι μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις και όσο μικραίνουν οι χρόνοι πρόγνωσης, τόσο πιο ακριβείς μπορούν να γίνουν, αλλά ποτέ πιστεύω δε μπορούν να προβλέψουν τα ακριβή μετεωρολογικά μεγέθη σε τοπικό επίπεδο. Ως επιστήμονες πρέπει να είναι κατά το δυνατόν σίγουροι για τη πρόβλεψη τους πριν τη δημοσιοποιήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νομίζω πως θα επαναληφθεί το φαινόμενο των δύο τελευταίων ετών, η θερμοκρασία στην Αθήνα δεν θα επιτρέψει χιονόστρωση στο κέντρο ενώ θεωρώ πως μάλλον από Κηφισιά και πιο βόρεια ίσως να το ασπρίσει πρόσκαιρα.

    Καμία σχέση με αυτό που υπήρχε ως πρόβλεψη χθες και προχθές.

    Κυρίως χιονόνερο και βροχές θα δούμε οι Αθηναίοι. Στα υπερβόρεια προάστια Διόνυσο και πάνω θα χαρούν πιστεύω μια χιονόστρωση 4-5 εκατοστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα στον Δάσκαλο και στους φίλους του μπλογκ.
    Έχω να κάνω 2 σχόλια:
    1) Σχόλιο-ερώτημα. Θεωρείτε ότι σχετίζεται με την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή η "αστάθεια"-"διχογνωμία" των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης που παρατηρείται από εμάς τους ΑΔΑΕΙΣ, ακόμα και σε προγνωστικό χρόνο μόλις 2 ημερών? Βλέπουμε ΠΧ ακόμα και τώρα σημαντικές διαφορές μεταξύ Icon και των 2 μεγαλων μοντέλων...
    2) Σχόλιο σχετικο με το επάγγελμά μου (Γεωπόνος).
    Δυστυχώς προβλέπω ΚΑΚΗ χρονιά για την γεωργική παραγωγή. Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ζέστη εδώ στην Κορινθία (27 βαθμοί τον Ιανουάριο και 22 βαθμοί πριν λίγες μέρες), όμοια της οποίας δεν θυμάμαι ΠΟΤΕ στα 49 μου χρόνια, θα ακολουθηθεί από ένα μεγάλο διάστημα ψύχους, ίσως μεγαλύτερο των 10 ημερών. Τα δυο αυτά ισχυρότατα επεισόδια ΖΕΣΤΗΣ μέσα στο καταχείμωνο (ειλικρινά τα περίμενα να τα ζήσω κάποτε εν μέσω κλιματικής αλλαγής, αλλά -διάολε- όχι τόσο σύντομα!), έχουν κινητοποιήσει τους χυμούς στα φυτά και τα δέντρα λες και είναι τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη. Το κρύο που έρχεται θα τα υποβάλει σε "σκωτσέζικο ντουζ" και θα τα "φρενάρει" απότομα πάνω που είχαν ξυπνήσει από τις συνθήκες Απριλίου...
    Μάλιστα, μεταξύ των 2 επεισοδίων ζέστης, είχε μεσολαβήσει το πρόσκαιρο αλλά αρκετό κρύο του "Λέανδρου". Ε, δεν θέλει πολύ για να τρελαθούν τα έρμα τα δέντρα.
    Οι συνέπειες πιθανότατα θα είναι η σημαντική μείωση της ανθοφορίας την άνοιξη και της παραγωγής το καλοκαίρι. Κλάμα λοιπόν για τους αγρότες, ακρίβεια για τους καταναλωτες αφού μείωση της εγχώριας παραγωγής θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές...

    Γιάννης - Λουτράκι - Ραβένια Ιωαννίνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ότι και να πουμε τον πρώτο λόγο τον έχει ο καιρός κατά την ταπεινή μου άποψη.Πιστευω ότι το συγκεκριμένο σύστημα και η πορεία των επόμενων ημερών δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά του ως προς την κατανομή του υετού στα ηπειρωτικά και όχι μόνο,η θα υπάρξουν εκπλήξεις από περιοχή σε περιοχή πιστεύω όπως έγινε και την τελευταία φορά με τον Λέανδρο.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα, ερεεε γλέντια, που θα έλεγε ένας γνωστός….που να είχαμε και περισσότερες κατεβασιές. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στις αναρτήσεις των καινούργιων (για το μπλογκ) φίλων, είναι που ξεκινάνε με το «διαβάζω πολύ καιρό την σελίδα σας κ. Ζιακόπουλε».
    Εμ δεν την διαβάζεις φίλε! όταν στην δεύτερη γραμμή ζητάς να σου πει, αν θα το στρώσει στην βεράντα σου….ήμαρτον.
    Στα του κλίματος, σήμερα με θλίψη είδα την πορτοκαλιά και την μανταρινιά μου γεμάτες με μπουμπούκια…. μετά διαβάζω και του ανοϊκούς, που δεν βλέπουν τι έχει συμβεί με την κλιματική αλλαγή και απελπίζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κλείνοντας την παρένθεση με αυτά τα σχόλια, θα ήθελα κύριε Ζιακόπουλε να ρωτήσω κάτι. Στον τίτλο του άρθρου αναφέρεστε για χαμένα και κερδισμένα χιλιοστά. Για ποιες περιοχές μιλάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γνωστά προγνωστικά συνεχίζουν να δίνουν σχεδόν όλη την Κυριακή στο ύψος περίπου των 3000 μέτρων δυνατούς νοτιοανατολικούς ανέμους στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, παρότι στις χαμηλότερες στάθμες θα έχουν αρχίσει να επικρατούν οι βοριάδες. Είναι δυνατόν να ρίξει χιόνι πριν οι νοτιοανατολικοί στραφούν σε βορειοδυτικούς, όπως κάνει την Δευτέρα; Νομίζω ότι η υγρασία δεν θα λείπει στο ραντεβού, όπως την προηγούμενη φορά, αλλά αυτή τη φορά το κρύο θα αργήσει λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η χειμωνιάτικη εισβολή που αναμενεται,είναι μέσα στα χρονικά όρια του χειμώνα.Τον προηγούμενο ζεστό καιρό τι τον ήθελε;
    Βέβαια με τον καιρό δε θα τα βάλουμε.Απλως βλέπουμε τα αποτελέσματα.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Την καλησπέρα μου σε όλους και ειδικότερα στον Κυριο Ζιακοπουλο που τον παρακολουθω από τα παιδικα μου χρόνια μαζί με τους αειμνηστους Λαζανη και Μελανιτη στην κρατική τηλεόραση.Πρωτη φορά γράφω στο μπλογκ σας. Τα σέβη μου! Πάντα γερός και δυνατός! Γιώργος, Περιστέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε , μετεωρολόγος (ερασιτέχνης) δεν έγινα ούτε γνωρίζω από μετεωρολογία, το μόνο που ξέρω πολύ καλά είναι ότι ήσασταν ο καλύτερος μαθηματικός που γνώρισα , στο Γυμνάσιο Αβδήρων Ξάνθης. Σας ευχαριστώ πολύ για όσα μου μάθατε. Σας το οφείλω έστω και αν πέρασαν πολλά χρόνια. Κιοσσές Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θυμίζεις, φίλε μου! Το δασκαλίκι μου άρεσε από τότε, αλλά τελικά με κέρδισε η μετεωρολογία. Όμως, δόξα τω Θεώ, με το μπλογκ αυτό κατάφερα να τα έχω και τα δυο.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Γιάννη.
      Τα Άβδηρα και η Ξάνθη θα είναι για πάντα στην καρδιά μου!

      Διαγραφή
    2. Αν και θητεύσατε στα Άβδηρα,επ ουδενί σας χαρακτηρίζει αυδηριτισμός.Ισχυρά τα αντισώματα της Κόνιτσας!Καληνύχτα.-----Π.Α.

      Διαγραφή