Αλήθειες που πονάνε…(Μέρος 1ο)


Τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) δίνει ονόματα στα βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό της χώρας και πρόσφατα η συγκεκριμένη πρακτική αποτέλεσε σημείο προστριβής μεταξύ μελών της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, δηλαδή της κοινότητας των μετεωρολόγων της χώρας που εργάζονται στα Πανεπιστήμια, τα Ινστιτούτα και την ΕΜΥ. Με το θέμα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων ασχολήθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017, ανεβάζοντας σχετικό άρθρο στο μπλογκ (Περί της των Θυελλών Ονοματοδοσίας, ανάρτηση 21-1-2017, επιλογή ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ). 

Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα:
 
(α) Το να δίνεις ονόματα στα βαρομετρικά συστήματα που επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό της χώρας είναι μια χαριτωμένη διαδικασία, με την οποία ενημερώνονται γρήγορα οι πολίτες μέσω των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

(β) Ο περισσότερος κόσμος, μαθαίνοντας ότι κάποιο χαμηλό βαφτίστηκε, περιμένει λίγο-πολύ θεομηνία. Σε αυτό βοηθούν και οι δημοσιογράφοι εκείνοι οι οποίοι για τον προσδιορισμό της έκτασης και της έντασης των καιρικών φαινομένων αρέσκονται να εξαντλούν όλα τα παραθετικά των επιθέτων. Αυτό είναι θετικό γιατί πολύς ο κόσμος αποφεύγει να εκτεθεί στους πιθανούς κινδύνους της κακοκαιρίας, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί οικονομική ζημιά σε κάποιες επαγγελματικές τάξεις. Μόνο η ψύχραιμη ενημέρωση μπορεί να περιορίσει τα αρνητικά αυτής της εξέλιξης.

(γ) Με την ονοματοδοσία δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τη διαβάθμιση του κινδύνου που προέρχεται από ένα βαρομετρικό χαμηλό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να μιλάμε για κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο «Τηλέμαχο», όπως μπορούμε να κάνουμε μ’ ένα χάρτη του meteoalarm.  

(δ) Στη διάρκεια του χειμώνα οι μεγαλύτερες κακοκαιρίες στη χώρα μας οφείλονται σε μεγάλης κλίμακας ψυχρές εισβολές που συνήθως επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον καιρό μας για διάστημα 2, 3 ή 4 ημερών. Η ονοματοδοσία του πρώτου χαμηλού που θα σχηματιστεί στο Ιόνιο ή το Αιγαίο κατά την εισβολή δεν καλύπτει τον ονοματοδότη, διότι το  εν λόγω χαμηλό θα έχει φθάσει στην Κύπρο και στην Ελλάδα θα σημειώνονται ακόμα βροχές και χιόνια. Για την υπερπήδηση του εμποδίου αυτού, το όνομα δίνεται στο μεγάλο ατμοσφαιρικό κύμα (κύμα Rossby), του οποίου η επίδραση αρχίζει με την έλευση του ψυχρού μετώπου και τελειώνει σχεδόν με το σταμάτημα του παγετού ακτινοβολίας στα ηπειρωτικά αρκετές ημέρες αργότερα. Αυτή η περίπτωση, που δεν απαντάται σε άλλες χώρες, δεν βοηθά στην κατανόηση των κινήσεων των ατμοσφαιρικών διαταραχών και των επιπτώσεων τους σε κάθε μία από τις διακριτές φάσεις τους. 

(ε) Το ΕΑΑ με την ονοματοδοσία κερδίζει πόντους στη διαφήμιση και την προβολή του, αλλά ταυτόχρονα μπαίνει για τα καλά στον τομέα της επιχειρησιακής μετεωρολογίας που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ανήκει στην ΕΜΥ. Αυτή εκδίδει έκτακτα δελτία τα οποία στη συνέχεια διαβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και του κοινού. Φαντάζεστε την περίπτωση που το ΕΑΑ θα έχει προχωρήσει στην ονοματοδοσία ενός χαμηλού και η ΕΜΥ θα έχει κρίνει ότι δεν απαιτείται η έκδοση έκτακτου δελτίου; Θα μπορούσε να προτείνει κάποιος τα ονόματα στα βαρομετρικά χαμηλά να δίνονται κατόπιν συνεννοήσεως ΕΜΥ και ΕΑΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν η ΕΜΥ θεωρεί ότι η ονοματοδοσία περισσότερο βλάπτει και λιγότερο ωφελεί. Αγαστή συνεργασία μεταξύ ΕΜΥ και ΕΑΑ μπορεί να υπάρξει στην έρευνα, την ανάπτυξη των μοντέλων ή την οργάνωση και τη λειτουργία του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών, αλλά ένας θα πρέπει να είναι ο φορέας που θα εκδίδει τα έκτακτα δελτία και θα έχει την ευθύνη τους.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι στον τομέα της επιχειρησιακής πρόγνωσης του καιρού η ΕΜΥ έχει αποκτήσει ανταγωνιστές από το χώρο των ερευνητικών Ινστιτούτων και των Πανεπιστημίων. Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι της θεωρούν ότι για την «καταπάτηση των χωραφιών τους» ευθύνονται αποκλειστικά οι «καταπατητές», χωρίς να αναρωτιούνται αν οι εκάστοτε προϊστάμενοί τους και οι ίδιοι έχουν κάνει αυτά που έπρεπε για την «οχύρωση» της Υπηρεσίας τους. Περισσότερα για το θέμα αυτό στο δεύτερο μέρος του άρθρου.


36 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους,εγώ ειμαι κατά των ονομάτων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας κύριε Ζιακόπουλε! Ασχολούμαι με τον καιρό ΚΑΘΑΡΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ από παιδί. Είμαι 23 ετών. Σας θεωρώ μακράν τον κορυφαίο Έλληνα μετεωρολόγο εδώ και πολλά πολλά χρόνια από τις εποχές της ΕΡΤ και ακόμη παλαιότερα. Συμφωνώ με όλα όσα γράφετε στο άρθρο περί ονοματοδοσίας. Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις κάνω κι εγώ. Αναφορικά με αυτό που επισημαίνετε, ότι δηλαδή "βαπτίζονται" κακοκαιρίες και όχι βαρομετρικά χαμηλά, μάλλον είναι λογικό αυτό αφού όπως ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα σε μία κακοκαιρία μπορεί να έχουμε πολλά βαρομετρικά χαμηλά, η ξεχωριστή ονοματοδοσία των οποίων θα μπέρδευε τον κόσμο. Από την άλλη, σαφέστατα και αυτό "δεν βοηθά στην κατανόηση των κινήσεων των ατμοσφαιρικών διαταραχών και των επιπτώσεών τους σε καθεμία από τις διακριτές φάσεις τους" όπως αναφέρετε! Όσο για την συνεργασία ΕΜΥ και ΕΑΑ, θαρρώ, πώς στη χώρα μας υπηρεσίες που κάνουν την ίδια δουλειά (πρόγνωση καιρού μεταξύ πολλών άλλων φυσικά) έχουν εκ φύσεως δυσκολία συνεργασίας. Η χώρα έχει πρόβλημα συνεργασίας εν γένει.. σε όλους τους τομείς, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε έκφανση, σε κάθε φάσμα της ανθρώπινης δράσης, άρα και της επιστημονικής εν προκειμένω.. δυστυχώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στους ορεινους προορισμους απο τοτε που ακουγονται ονοματα, εχει μειωθει ο αριθμος επισκεπτων, λογω τρομοκρατησης του κοσμου, οπως μου κατεγγελεται σημερα στη Ζαρουχλα Αχαιας που βρισκομαι, αλλα και σε αλκες περιοχες που επικοινωνω το τελευταιο διαστημα ρεπορταζιακα!!!

    Κωστας Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Noμίζω από τις ΗΠΑ μας έχει έρθει και αυτή η μόδα της ονοματοδοσίας. Και καλώς ή, καλώς ο υπόλοιπος δυτικός και όχι μόνο υιοθετεί την όποια μόδα λανσάρουν οι ΗΠΑ, όπου μία χιονοθύελλα που κινείται προς τα ανατολικά, αναμένεται να επηρεάσει μία περιοχή 1.800 μιλίων στα κεντρικά της χώρας το Σαββατοκύριακο (12-13/1), προκαλώντας προβλήματα και στις μεταφορές, όπως επισημαίνει ο Guardian. To σύστημα άρχισε με βροχές από το Μεξικό, αλλά γύρισε σε χιόνι μόλις συνάντησε ψυχρότερο αέρα.

    Πάνω από 45 εκατοστά χιονιού αναμένονται στα βουνά νότια του Ντένβερ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Και καθώς η θύελλα κατευθύνεται προς τα ανατολικά προβλέπεται να δώσει μέχρι και 41 εκατοστά χιονιού στο Μιζούρι και το Σαιντ Λιούις. Επίσης 15 εκατοστά χιονιού προβλέπονται για το Κάνσας και το Άρκανσας και 10 εκατοστά για την πολιτεία Ουάσινγκτον, πριν το σύστημα καταλήξει στη θάλασσα, αργά την Κυριακή 13/1, σύμφωνα με το AcuuWeather. H χιονοθύελλα αναμένεται να προκαλέσει χάος στα κεντρικά της χώρας, πριν κινηθεί προς τις ανατολικές πολιτείες.

    Ήδη, 1.431 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή 11/1 και σημειώθηκαν ακόμα 12.465 καθυστερήσεις, καθώς το χιόνι προκάλεσε προβλήματα σε αρκετά αεροδρόμια, όπως αυτό του Κάνσας. Τα σημαντικότερα από αυτά, καθώς το σύστημα θα κινείται ανατολικά, θα εντοπίζονται από το Κάνσας ως την Ιντιανάπολις, ενώ οι σφοδρότερες μέχρι στιγμής χιονοπτώσεις του έτους θα σημειωθούν στο Σινσινάτι και στην κοιλάδα του ποταμού Οχάιο. Παρά το γεγονός ότι στο Κάνσας αναμένονται 6 ίντσες χιονιού, τα φαινόμενα θα έχουν τελειώσει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 12/1, οπότε και είναι προγραμματισμένος ένας αγώνας ράγκμπι.

    Το Τμήμα Διαχείρισης Επειγουσών Καταστάσεων του Σαιντ Λιούις προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην κυκλοφορία και πιθανές διακοπές ρεύματος, αν και θεωρεί ότι θα ελέγξει την κατάσταση, που δεν θα είναι και γενικευμένη. Άλλωστε, καθώς το σύστημα θα κινείται ανατολικότερα θα μετατραπεί σε μία παραθαλάσσια θύελλα, που θα δώσει 5-10 εκατοστά χιονιού στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, πριν χαθεί στη θάλασσα. Θα υπάρξει, βέβαια, μία ανησυχητική παγετώδης περίοδος σε τμήματα της Βόρειας Καρολίνας και στα βουνά.
    https://www.theguardian.com/us-news/2019/jan/11/snowstorm-us-rockies-new-mexico-moving-east
    Όχι ότι ήταν και πολύ καλύτερα το Σάββατο στην αγαπημένη μου ακτή με 7 βαθμούς και μία επίμονη, αλλά τουλάχιστον ποτιστική βροχή. Ως συνήθως με τέτοιες συνθήκες, στον βυθό δεν κατάφερα να βγάλω ούτε μία φωτογραφία καθαρή. Αλλά και τα πλάνα με τους γλάρους να πετούν στην πυκνή συννεφιά είναι πολύ μακρινά, όπως κι ένα με θαλασσοκόρακα να ίπταται κι αυτός και να προσγειώνεται στη δαντελένια ακρογιαλιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΗΠΑ επηρεάζουν τον υπόλοιπο δυτικό και όχι μόνο κόσμο, ήθελα να γράψω στη δεύτερη πρόταση, αλλά παρέλειψα τη λέξη "κόσμος".
      Παρεμπιπτόντως, κλειστό θα είναι τις επόμενες μέρες το χιονοδρομικό Καλαβρύτων, καθώς χιονοστιβάδα κατέστρεψε τον πυλώνα του αναβατήρα "Στύγα".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα στον κ ζιακοπουλο κ στην παρέα του μπλογκ,ολα καλά με τα ονόματα,ομως δυστηχως δημιουργείται εκμετάλευση,η οποία φέρνει υπερβολές,παραπληροφορηση κ πολλές φορές,χανει την ουσία το όλο θέμα,η γνώμη μου είναι,οτι ή ΕΜΥ,χρειαζεται εκσυγχρονισμό κ καλύτερη τεχνολογία,ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος,εχουνε μπει στο θεμα της πρόγνωσης,πολλοι ανταγωνιστές,χρειαζεται πολλή δουλειά ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τριπολη πολυ ισχυρη χιονοπτωση με λιγο χιονοστρωση και πολυ και δυνατοι κεραυνοι.

    Υ.Γ.1) Η Ε.Μ.Υ. στην Πελοποννησο δινει υψομετρο 1000μ. και χιονιζει στα 660μ. της Τριπολης

    Υ.Γ.2) Οσο λειπει ο Λαμερας εχουμε κανονικο χειμωνα, μηπως ειναι λιγο γκαντεμης τελικα, χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα από Χαλκίδα, βρέχει ασταμάτητα από εχθές το βράδυ – μάλιστα κατά τις 4:00 το πρωί είχε δυνατή καταιγίδα – και η θερμοκρασία τώρα το μεσημέρι είναι στους 5o C. Στα ημιορεινά της Εύβοιας χιονίζει και τα προχθεσινά προβλήματα πολλαπλασιάζονται αλλά, όπως έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος, τους ξέφυγε ή μήπως ήταν αβάπτιστο άρα και μη άξιο λόγου; Χριστόδουλε ωραίες οι φωτογραφίες (μπράβο κορίτσια!!!) από την παραλία της πόλης μου. Βαγγέλη Σπανέ μην απαντάς σε ανώνυμους δεν αξίζει, συνέχισε να μα ενημερώνεις κι ας μην σου αρέσουν οι χιονοκατεβασιές (δεν με πείθεις γιατί όπως και εσύ ήμουν και εγώ σκιέρ στα νιάτα μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, εγώ σκιέρ της πλάκας ήμουν ως μαθητής, που μας πήγαιναν εκδρομές με τον Ορειβατικό (ΕΟΣ) στη Φτερόλακα στον Παρνασσό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Πρωτοακούσαμε στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια ονομασίες που έδιναν οι Αμερικανοί σε τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Και αυτό ξεκίνησε για να μην προκαλείται σύγχυση στους πληθυσμούς όταν στην ίδια ζώνη - λεκάνη υπήρχαν παραπάνω από ένα, τέτοια συστήματα
    ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tropical_cyclone_naming ).
    Η Ελλάδα μας δεν βρίσκεται ούτε στον Ινδικό, ούτε στο Ειρηνικό, ούτε στον Ατλαντικό ωκεανό. Στην συνείδηση του Έλληνα ακούγοντας ονομασίες βαρομετρικών συστημάτων πιστεύει ότι θα επικρατήσουν ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι συνέπειες είναι εύλογες.
    Όταν μπαίνω στο συγκεκριμένο site του ΕΑΑ, του νονού, πάντα χαμογελάω ειρωνικά και καμιά φορά θυμώνω :
    " τον πλούτο πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς ". Έστω και αν αυτό επιτευχθεί με ελαφρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σάιτ του Αστεροσκοπείου και όλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί μια χαρά είναι. Μην τα ανακατεύουμε όλα γιατί έτσι δεν θα μπορέσουμε να βρούμε άκρη!

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω και κάτι σημαντικό: οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι λοιδωρίες δεν έχουν θέση σε αυτό το μπλογκ.

      Διαγραφή
  9. Ωραία,αφου θα επιστρέψει ο Λάμερας,ολα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρετε κι'απο εμενα!! Γεμίσαμε με Αμερικανιες κ Δυτικοφερτες κολτουρες εδώ στην Ελλάδα.. Το μόνο θετικό στην ονοματολογία είναι πως θυμόμαστε ευκολοτερα τίς κακοκαιρίες.. Ασχετα αν τα περισσότερα φαινόμενα ερχοντέρ από δευτερεύοντα χαμηλα.. Γιάννης ο Μυτιλινιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Εκ Δύσεως τα χείρω.
      -Και εκ Δύσεως τα κρείττω!

      Διαγραφή
    2. Καλά,Γιάννη, εδώ γίναμε και κανονικό προτεκτοράτο (μόνο οι τυπικές νομικές προϋποθέσεις λείπουν) όλα τ άλλα είναι συνεπαγόμενα εδώ και πολλές δεκαετίες σαν εξαρτημένη χώρα.
      Στον Δημήτρη θα απαντήσω διαφωνώντας:"Διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω"...

      Διαγραφή
    3. Το λέω αυτό το χιουμοριστικό τελευταίο γιατί δεν πρέπει να αποκόπτουμε κατά τη γνώμη μου από "τα κρείττω" την ιστορία τους,που ξεκινάει από τα βάθη της προσωκρατικής φιλοσοφίας

      Διαγραφή
  11. Προσωπικά θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ονοματοδοσία (ειρήσθω εν παρόδω είμαι επίσης κατά) όσο ο τρόπος παρουσίασης των μετεωρολογικών φαινομένων από τα μετεωρολογικά σάιτ και μέσα πληροφόρησης, κυρίως τα τηλεοπτικά(βλέπετε η εικόνα ισούται πλέον όχι με χίλιες αλλά με εκατομμύρια λέξεις). Συγκεκριμένα στις 3 ή 4/1 είδα και άκουσα δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha να λέει χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί μετά τις χιονοπτώσεις θα έρθει το ΤΕΡΑΣ του παγετού τονίζοντάς το με τρόπο δραματικό. Ας μην αναφερθώ και στα διάφορα "καραγκιοζιλίκια"(επιτρέψτε μου και συγχωρήστε μου την έκφραση) στα οποία προβαίνουν οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι για τα νούμερα. Γνώμη μου είναι ότι μας έχουν κατακλύσει μετεωρολογικά σάιτ και μέσα ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία δεν προσφέρουν ως οφείλουν αντικειμενική και έγκυρη πληροφόρηση αλλά με πομπώδεις λέξεις και φράσεις το μόνο που κατορθώνουν είναι να παραπληροφορούν και να τρομοκρατούν τους πολίτες για καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι φυσιολογικά για την περίοδο. Και αυτό για να αποκτήσουν περισσότερα like, κλικ, υψηλές τηλεθεάσεις κλπ. Παλαιότερα (δεκαετία 1990) έβλεπα στην τηλεόραση σε περιόδους κακοκαιρίας ότι τα αποκλεισμένα χωριά ανά την ελληνική περιφέρεια είναι εκατοντάδες(άκουγα στο νομό Ιωαννίνων για 40,50,60 αποκλεισμένα χωριά και αναρωτιόμουν εάν όντως ο νομός έχει τόσα χωριά. Προφανώς είχε αλλά δεν το γνώριζα). Σήμερα, δεν ακούς για τόσους αποκλεισμούς καθώς η τεχνογνωσία και τα μέσα έχουν εξελιχθεί, νέοι οδικοί άξονες έχουν κατασκευαστεί καθιστώντας πιο εύκολη την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και την προσβασιμότητα. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει και δύσκολα θα αλλάξει είναι η υπερβολή που χαρακτηρίζει τον Έλληνα και η έλλειψη σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον(μπαζωμένα ρέματα κλπ).
    Συγγνώμη αν σας κούρασα.
    Καλό απόγευμα!
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Ζιακοπουλε, θα συμφωνήσω με το σύνολο των απόψεών σας. Θεωρώ ότι η ονοματοδοσια των βαρομετρικων το μόνο που κάνει είναι να εμπλουτίζει τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων με παχυλούς τίτλους ενώ παράλληλα προκαλείται πανικός πέραν του δέοντος! Προσωπικά θα ήθελα να σταματήσει όλο αυτό καθώς φτάνουμε σε φαιδρότητες του τύπου "η Υπατία έρχεται αγριεμένη" που και δραματοποιουν την κατάσταση και υποτιμούν το ίδιο το ιστορικό πρόσωπο (Υπατία) η οποία στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε διακεκριμένη επιστημών της αρχαιότητας και όχι ο Αττίλας..Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα δικά μου μάτια η ονοματοδοσία λειτουργεί περισσότερο ως ένα εξαιρετικό εργαλείο marketing, παρά ως ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα των πολιτών για την προστασία τους. Ο φορέας που το κάνει (ΕΑΑ) οπωσδήποτε επωφελείται ποικιλοτρόπως (μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ, πολλά κλικ στην (πολύ καλή ως προς το στήσιμο) σελίδα τους, περισσότερα έσοδα κλπ).
    Όμως, πόσο χρήσιμη είναι αυτή η νέα μόδα; Κατά την ταπεινή μου άποψη ελάχιστα. Καταρχάς ζούμε σε μία χώρα με ήπιο κλίμα. Άρα, άλλη η χρησιμότητα του να δίνεις όνομα σε ένα τυφώνα στην Καραϊβική και άλλη σε ένα χαμηλό στο Αιγαίο. Μην τρελαθούμε κιόλας. Το επιχείρημα ότι ο πολίτης προετοιμάζεται καλύτερα είναι αίολο. α) Καταρχάς, υπάρχει η ΓΓΠΠ για αυτή τη δουλειά. β) Στους καύσωνες που μπορεί να είναι εξίσου ή και παραπάνω επικίνδυνοι για τους πολίτες βγαίνουν αντίστοιχα ονόματα; Νομίζω πώς όχι, άρα το επιχείρημα ότι αυτό γίνεται για την προστασία του πολίτη πάει περίπατο (εκτός κι αν συμβαίνει, οπότε είναι λανθασμένη η παρατήρησή μου αυτή) γ) Αν πράγματι, ενδιαφέρονται για την προστασία του πολίτη, τι συμβαίνει με μια μικρής σημασίας κακοκαιρία που όμως μπορεί να δώσει ένα μέτρο χιόνι π.χ. στη Σαμαρίνα και ο κάτοικος των Γρεβενών να μην πάρει καν χαμπάρι; Γιατί ο κάτοικος της Σαμαρίνας δεν θα ακούσει για τον Τηλέμαχο ή τον Ορέστη και μπορεί να τον πιάσει στον ύπνο η κακοκαιρία θεωρητικά.

    Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι θεωρώ ότι αυτό το εργαλείο marketing θα απαξιωθεί αργά ή γρήγορα. Η αλόγιστη χρήση του τείνει να γίνεται ανέκδοτο μεταξύ συναδέλφων, φίλων κλπ. Άλλο να ονοματίσεις 3-4 κακοκαιρίες και άλλο να έχει τελειώσει το αλφάβητο σε χρόνο dt.

    Βέβαια, πιο μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό το πράγμα έχει το δημόσιο είτε λέγεται ΕΜΥ είτε ΓΓΠΠ. Η ΕΜΥ π.χ. με την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί, με ένα site απαρχαιωμένο και γενικώς με ένας χρόνο απόκρισης μέτριο αυτοαπαξιώνεται από το μέσο πολίτη που θα εντυπωσιαστεί από το site του ΕΑΑ με τα ωραία κι εύκολα γραφικά και τη λεπτομέρεια στην πληροφορία (ως προς την ποιότητα της πληροφορίας, αυτό είναι άλλο θέμα). Ο πατέρας μου πχ μπαίνει ΕΑΑ και εδώ και 20 ημέρες βλέπει ότι χιονίζει στην Κηφισιά. Στην πραγματικότητα έχει χιονίσει 2 ημέρες, αν μέτραγα πόσες φορές έχει δείξει χιόνι στην Κηφισιά θα έλεγα ότι ζω στην Αυστρία. Όμως το προτιμάει. Όταν μπήκε στην ΕΜΥ χάθηκε. Άντε να βρει πού είναι η πρόγνωση της Αττικής, με μια γραμματοσειρά χάλια που του βγαίνουν τα μάτια. Ενώ στο ΕΑΑ σου έχει τα εικονίδα, σου λέει αν θα σε τσιμπάνε και κουνούπια τον Ιούλιο και κολλάς. (εγώ πάλι όχι, αλλά εγώ δεν είμαι ο μέσος - καιρικά - άνθρωπος. Η ΓΓΠΠ από την άλλη, τι κάνει για να ενημερώσει τον πολίτη; Λειτουργεί με την ίδια κακή νοοτροπία του δημοσίου, συνήθως κατόπιν εορτής και σίγουρα με κάκιστο marketing.

    Υ.Γ. Το πιο ευχάριστο μήνυμα είναι του δάσκαλου ότι ο Γιώργος θα γυρίσει (και θα χιονίζει :) ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη και η τελευταία πρόταση (το υστερόγραφο) του post, όλη η ουσία. Όχι ότι διαφωνώ με τα ενδιάμεσα. Να συμπληρώσω μόνο ότι το site της ΕΜΥ σχετικά πρόσφατα αναβαθμίστηκε, αν θυμάμαι καλά. Μέχρι πριν 1,5-2 χρόνια ήταν πραγματικά απαρχαιωμένο. Όχι βέβαια ότι τα χαρακτηριστικά του πλέον το καθιστούν φιλικό σε όλους τους χρήστες, μιας και μάλλον ακολουθεί κι αυτό τη δραματικά αργή εξέλιξη των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη χώρα μας (αναφέρομαι στα περισσότερα site που σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες και τα οποία κατά γενική ομολογία είναι δύσχρηστα και συχνά ακαλαίσθητα). Θα συμφωνήσω επίσης ότι η γλώσσα πολλές φορές είναι ξύλινη.

      Διαγραφή
  14. Για την ίστορια και πάλι, 30 εκ φρέσκου χιονιού έπεσαν στα ημιορεινά της δυτικής φθιώτιδας και 10 εκ στα πεδινά, δυτικά της Μακρακώμης. Στα πεδινά υπήρχε ακόμη χιονόστρωση παρά την βροχή των δυο προηγουμένων ημερών. Χιονόπτωση παρατηρήθηκε και στην Λαμία.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με κάλυψαν οι προλαλήσαντες ,που λένε κ στα αμφιθέατρα, ιδίως όσα επισημαίνει ο Βαγγέλης Κ. (Με μιά ορθογραφική διόρθωση καθότι και καιρικό το blogspot ,εωλα κ όχι αίολα τα επιχειρήματα). Ο καιρός θα δείξει αν το μαρκετίστικο σύστημα ονοματοδοσίας θα εκφυλισθεί γελοιοποιούμενο ή θα μείνει γιά να διαστρεβλώνει την καιρική ενημέρωση του κοινού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνω απόλυτα με τον Βαγγέλη Κ κ ελπίζω να απαξιωθεί σύντομα αυτό το ασόβαρο σύστημα καταχρηστικής ονοματοδοσίας.Ο καιρός θα δείξει , βέβαια.Εχει δίκηο όσον αφορά στην παρουσίαση του σάϊτ του αστεροσκοπείου (πληρέστερη, πιό εύληπτη). Μιά ορθογραφική διόρθωση. Τα επιχειρήματα είναι έωλα κ όχι αίολα ,όσο κι αν είναι καιρικό το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παρα πολυ πυκνη χιονοπτωση Τριπολη 8-10 ποντους πανω κατω, δεν εβλεπα απεναντι τα σπιτια και δεκαδες κευρανοι πολυ δυνατοι μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μία φορά στην ζωή μου,εζησα αυτό το φαινόμενο κ με είχε αφήσει αναυδο,να χιονίζει με αστραπόβροντα κ κεραυνούς,πριν 5 χρόνια είχα βρεθεί στην Άγια Λαρισας για προσωπικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγχαρητήρια για το τόσο εύστοχο άρθρο σας.
    Μας καλύψατε πλήρως για άλλη μια φορά!
    Θα μου επιτρέψετε να το κοινοποιήσω , καθώς πολλοί γύρω μας δεν γνωρίζουν όσα πρέπει επί του θέματος.
    Αναμένοντας και το 2ο μέρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. NW Pindos
    Από ότι καταλαβαίνω και στο χώρο της μετεωρολογίας υπάρχει αυτό που λέμε ΄΄ελεύθερη αγορά΄΄. Ο καθένας παρέχει στο κοινό το προϊόν που λέγεται πρόγνωση καιρού με τον τρόπο που αυτός νομίζει καλύτερο. Αυτό που ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση είναι η έγκυρη και έγκαιρη πρόγνωση. Ωστόσο, η ονοματοδοσία από ότι έχω καταλάβει δίδεται σε κακοκαιρίες που βρίσκονται σε υψηλή διαβάθμιση κινδύνου σχετικά πάντοτε με τα ισχύοντα στη χώρα μας δεδομένα. Είναι αυτονόητο ότι το κράτος σε επιχειρησιακό επίπεδο πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την πρόγνωση του επίσημου κρατικού φορέα δηλαδή σήμερα της ΕΜΥ. Κρατικός φορέας περαιτέρω είναι και το ΕΑΑ. Όταν, όμως, το ΕΑΑ ονοματοδοτεί πρώτο μια κακοκαιρία και άρα, μέσω της ονοματοδοσίας, τη χαρακτηρίζει ουσιαστικά ως κακοκαιρία υψηλού κινδύνου τότε ουσιαστικά υπεισέρχεται στον τομέα αρμοδιότητας της ΕΜΥ, φέρνει αυτήν (την ΕΜΥ) προ τετελεσμένου γεγονότος και ουσιαστικά την εξαναγκάζει να εκδώσει έκτακτο δελτίο δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση (μη έκδοσης έκτακτου δελτίου) θα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο δύο κρατικοί φορείς να αντιφάσκουν κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους με αποτέλεσμα να αλληλοεκτίθενται. Δεν νοείται το κράτος να υποστηρίζει ουσιαστικά δύο διαφορετικές εκδοχές έστω ως προς τη διαβάθμιση μιας κακοκαιρίας μέσω δύο φορέων που ανήκουν σε αυτό. Εφόσον η αρμοδιότητα στον τομέα της επιχειρησιακής μετεωρολογίας ανήκει στην ΕΜΥ η επιχειρησιακή της δράση δεν πρέπει να υποσκελίζεται. Στον ευρύτερο τώρα χώρο των προγνώσεων (επιστημόνων, ερασιτεχνών κλπ. που δεν έχουν σχέση με το κράτος) τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά το θέμα μας εν προκειμένω δεν είναι αυτό αλλά έχει να κάνει με το ποιος είναι τελικά αυτός που εκφράζει το επίσημο κράτος στον τομέα της επιχειρησιακής μετεωρολογίας (ΕΜΥ). Η περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το εάν διαθέτει ή δεν διαθέτει καλύτερη τεχνογνωσία, μέσα ή υποδομές ή μάρκετιγκ το ΕΑΑ ή η ΕΜΥ είναι αέναη και δεν θα τελείωνε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΥΓ. Να συμπληρώσω στο σχόλιό μου : " ... χαμογελάω ειρωνικά ή και καμιά φορά θυμώνω όταν στο site του ΕΑΑ διαβάζω τα βαπτισμένα βαρομετρικά ". Το site γενικότερα είναι πολύ καλό και είναι μοναδικό στην Ελλάδα με τέτοια πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το είχε, πάντως, το θεματάκι του πάλι το meteo.gr. Όπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του, η Φλώρινα έχει εδώ και δέκα μέρες (3/1 - 12/1) ολικό παγετό. Μάλιστα, στις 8/1 η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -18,8 και η μέγιστη -9,4, ενώ παραλίγο να ξεπεράσει το 0 την Παρασκευή 11/1, αλλά τελικά έφτασε μέχρι-0,3. Κάτω από τους -15 έπεσε και στις 5 και 6/1 και λίγο ήθελε να συμβεί το ίδιο και στις 9/1, όταν είχε -14,2 βαθμούς.
    http://www.meteo.gr/
    Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα είπε τις προάλλες στο δελτίο ο Σάκης Αρναούτογλου, η θερμοκρασία στην Ισλανδία (στα ανατολικά της νησιωτικής χώρας συγκεκριμένα) ξεπέρασε τους 17 βαθμούς προχθές αν θυμάμαι καλά, ενώ χθες ήταν στους 10-11 και δεν έχουν καθόλου χιόνια φέτος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κ ζιακοπουλε,την τρίτη φαίνεται ότι μπαίνει κ ή Λεσβος στο παιχνίδι του χιονια,εαν μπορούσατε αυριο,να μας δώσετε κάποια νεώτερα στοιχεία,για την ψυχρή εισβολή που έρχεται,καλο ξημέρωμα,σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε διάβασα με ενδιαφέρον και προσοχή τα όσα γράψατε και στάθηκα περισσότερο στη συνεργασία. Είναι κρίμα πραγματικά να μην υπάρχει συνεργασία αλλά να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε μετεωρολόγους.Αυτα καλό είναι να ΜΗ συμβαίνουν, διότι θα κατάληξη η επαγγελματική μετεωρολογια όπως η ερασιτεχνική κοινότητα. Τα είχαμε πει και σε μια κοπή πίτας (για άλλο θέμα) να είστε καλά και συγχαρητήρια για το έργο σας, με εκτίμηση Τσουκαλάς Κωνσταντίνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το αρθρο αυτο δεν μπορω να το βρω ειτε δια μεσου της αρχικης σελιδας και εξερευνωντας τα παλιοτερα αρθρα, ουτε στα ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ.
    Κατι παει λαθος και δεν μπορω να καταλαβω τι. Και φοβαμαι μην τυχον εχει και άλλα αρθα που δεν μπορω να δω γιατι δεν εμφανιζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγνοειστε το προηγομενο σχολιο μου για αυτο το αρθρο. Κοιτουσα Γεναρη του 2020. Ενω το αρθρο ειναι του 2019.... Αυτη η καταραμενη συνηθεια να κολλαω στον προηγουμενο χρονο στις αρχες ενος νεου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή