Μεσοδιάστημα βελτίωσης. Σφοδρότερη η κακοκαιρία της Παρασκευής


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου, ο καιρός της χώρας μας θα επηρεαστεί κυρίως από ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα διασχίσει την περιοχή μας κινούμενο από την κεντρική Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα νέο χαμηλό που δημιουργείται στη Δ. Μεσόγειο και αναμένεται να κινηθεί ανατολικά ενισχυόμενο. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η Πέμπτη θα αρχίσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Παράλληλα, θα εξασθενήσουν και οι νοτιάδες, οι οποίοι αρχικά στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα-βράδυ στη Δ. Ελλάδα και από την Παρασκευή (25/1) σε όλη τη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Πέρα από αυτά, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σαββατοκύριακο (26-27/1) αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας σε όλες τις περιοχές.
                                                                             
ΠΕΜΠΤΗ, 24 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Άνεμοι Ν-ΝΑ έως ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ -  ΝΔ ως τα 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Μεγάλα διαστήματα βελτίωσης από τις πρωινές ως τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν Ν ως τα 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) νωρίς το πρωί και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Ν-ΝΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι αρχικά Ν-ΝΑ 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές πολύ νωρίς το πρωί και ξανά τη νύχτα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Ν-ΝΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές ως το μεσημέρι. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Δεν πρόλαβα να τελειώσω το χθεσινό μου σχόλιο και ξεκίνησε μια καταιγίδα που για 40 λεπτά περίπου,σάρωσε τα πάντα.Μεσα στην νύχτα, το ίδιο σκηνικό, ένα άνοιξε κλείσε και δυνατά μπουρίνια ως το πρωί. Ομίχλη τις πρωινές ώρες και συννεφιά στην συνέχεια με ξαφνικά μπουρίνια, 15λεπτα η 20λεπτα. Την ώρα που γύρισα από την δουλειά, σε ολο τον δρομο,είχε πολλή βροχή.Τωρα στο χωριό μου από τις 15.40 έχει σκοτεινιάσει,λες και είναι βράδυ και ρίχνει ισχυρή βροχή,μαζί με χαλάζι και πολλά αστραποβροντα. Η θερμοκρασία στους 5 βαθμούς το πρωί και στους 10 το μεσημέρι πριν την βροχή,όπου έπεσε στους 8.Καλό απόγευμα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα οπότε πάει κάθε ελπίδα για χιόνι σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,Δευτερα κ Τρίτη το μεσημέρι ο ήλιος ζεματαγε κ το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 17 βαθμούς κελσίου,απο χθες το βράδυ,μας ήρθανε βροχές,χαλαζοπτωσεις κ έπεσαν αρκετοί κεραυνοί,σημερα αυτό που μου κάνει εντύπωση,ειναι ότι ή βροχή που πέφτει παγωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Χιονοχαμός πάνω από τα 1200 μ. και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, πέφτουν σιγά σιγά και οι θερμοκρασίες, βάζει συνεχώς ασταμάτητα. Ήθελα να βλέπω από μια μεριά τι να γίνεται άραγε στις δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης και πόσα μέτρα χιόνι να μετρούν μετά δύο σχεδόν μήνες χιονοπτώσεων. Αν ο Φλεβάρης έχει καλές χειμερινές θερμοκρασίες και αν το φετινό καλοκαίρι μας βγει σαν το περσινό πιστεύω ότι θα είναι από τις λίγες χρονιές τα τελευταία χρόνια που υπερορεινά σημεία της Πίνδου (πάνω από τα 2200 μ.) μπορεί να κρατήσουν σε σημεία χιόνι (κυρίως ανήλια) μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
    ΥΓ. Φαντάσου, Φώτη (το έγραψα και σε άλλη ανάρτηση) μιας και γίνεται λόγος για την υετοφόρα Δ-ΒΔ Ελλάδα, η Πίνδος, τα βουνά της Ηπείρου γενικότερα να είχαν μέσο υψόμετρο 3000-3300μ. (το μέσο υψόμετρο τους είναι 2200-2300μ. και το ψηλότερο βουνό ο Σμόλικας 2637μ. και είναι απροσπέλαστα κάθε χειμώνα πάνω από τα 2000μ.). Μιλάμε αν είχαμε τέτοια υψόμετρα (δεν λέω 3500-4000-4500μ.+ που έχουν οι Άλπεις) μπορεί να είμασταν χωρίς υπερβολή και το μεγαλύτερο χιονομέρος της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό πού λες ισχύει για την δυτική Πίνδο όταν έχουμε τέτοια "εμμονικά" καιρικά μοτίβα στην περιοχή μας κ όντως αν υπήρχαν τέτοια υψόμετρα οι Άλπεις θα έτρωγαν τη σκόνη μας.
      Επίσης υετικά Γερμανία Γαλλία ακόμα κ μεγάλη Βρετανία τρώνε πλάτη το χειμώνα ουκ ολίγες φορές απο βδυτικές περιοχές!
      Μεγαλή προσοχή λοιπόν γιατί εκτός των σφοδρών χιονοπτώσεων τα χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές κοντευούν σήμερα τα 100 χιλιοστα.
      Μεγάλη εντύπωση μου κάνει στην πόλη μου κ ο βίαιος άνεμος που φτάνει μαζί με τη βροχή τα 7 μποφόρ παρ'ότι είμαστε κλειστή ηπειρωτική περιοχή αλλά μόλις είδα την ατμοσφαιρική πίεση στα 995hp κατάλαβα ότι έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό μίγμα στην ατμόσφαιρα!
      Καλή συνέχεια λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. Έχω Φωτογραφία στις 20 Οκτωβρίου- αν θυμάμαι καλά το 2014- στον Σμόλικα με χιόνι κατω απο την κορυφή στην ΒΑ πλευρά προς την κορυφή Μοσια(2620).
      Τα χιλιοστά βροχής αυτην την ωρα στα Γιάννενα ειναι 51 και συνεχίζει.

      Διαγραφή
  5. Φίλε από Καρδίτσα αν αναφέρεσαι σε μένα για την περιοχή μου, είναι ανάμεσα Θήβα και Λιβαδειά κοντά στην Αλίαρτο αλλά προς τα ημιορεινά του Ελικώνα. Από την ώρα που έγραψα, δεν σταμάτησε στιγμή,να τα διαστήματα ρίχνει "παπάδες" και από το σκοτείνιασαν,περάσαμε κατευθείαν στο βράδυ, αλλά με"ωραια"φωτορυθμικα",μιας και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις, δίνουν και παίρνουν, με τον άνεμο να λυσσομανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλη την μετεω-παρέα.

    Μετά το χθεσινό άρθρο για τον πολύ υψηλό πλέον ρυθμό τήξης των πάγων της Γροιλανδίας, έρχεται ένα ακόμα που καταγράφει το 2018 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στους ωκεανούς: https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/162963/to-thermotero-etos-poy-exei-katagrafei-pote-stoys-okeanoys-itan-to-2018.

    Όχι ότι πλέον ξενίζει κανέναν μας...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο έχουμε πει ότι όποιος δεν αποδέχεται ακόμα ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή μάλλον ζεί κ κατοικεί στο δικό του πλανήτη κ ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
      Οι επιπτώσεις άπειρες χωρίς να αφορούν μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ μάλιστα το έχω ξανά γράψει πιο παλιά σε στιχομυθία μου με τον Βαγγέλη Σπανό ότι οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα είναι πολύ ταχύτερες απ'ότι πολλοί νομίζουν.
      Αν κάτσω να ξεδιπλώσω τώρα τη γνώμη μου κ όλα αυτά που πιστεύω πάνω στο θέμα θα πρέπει να γράφω μέχρι αύριο όμως πιστεύω ότι στη διάρκεια ενός ΣΚ που θα μπορούμε όλοι να εκφέρουμε την άποψή μας(πάντα τεκμηριωμένα κ με αποδείξεις)θα ήταν καλό να ξεκινήσει ο δάσκαλος με ένα δικό του άρθρο να μας βάλει κ εμάς στη συζήτηση.Έρχονται μεγάλες αλλαγές κ θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι'αυτά που θα αντιμετωπίσουμε κ εμείς κ κυρίως η νέα γενιά,τα παιδιά μας!
      Υ.Γ. Χαίρομαι που όπως έγραψαν φίλοι στο μπλογκ κ όπως είδα στις κάμερες κ στούς σταθμούς έστω κ πρόσκαιρα χιόνισε πυκνά σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας κ της Ηπείρου στα 650 μέτρα όπως το περιμέναμε παρ'όλο το ρίσκο(Καστοριά,προάστια Γρεβενών κ έως τις παρυφές της Κόνιτσας καθώς το απόγευμα στην πόλη έπεφτε χιονόνερο με 2,5β κ άλλες περιοχές ίδιου υψομέτρου).
      Από Παρασκευή κ μετά έρχονται κ τα καλύτερα χιόνια για αυτές τις περιοχές κ όχι μόνο!

      Διαγραφή
  7. Aκόμα και χαλάζι έπεσε το πρωί στο Θυμάρι, συνοδευόμενο από αστραπόβροντα, αλλά όταν έφτασα είχε σταματήσει πια και η δυνατή βροχή, που συνάντησα στη διαδρομή (από Αγία Μαρίνα, ως Λαγονήσι και Σαρωνίδα). Το θετικό είναι ότι αν και η θάλασσα είχε γίνει αρχικά καφέ από τα χώματα που παρέσυρε η βροχή, τα κύματα του νοτιά καθάρισαν τα νερά, ενώ δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλα, επιτρέποντας έτσι μία σχετικά άνετη βουτιά.

    Για άλλη μία μέρα συνεχίστηκε, εξάλλου, την Τετάρτη η κακοκαιρία στη Βρετανία, όπου σχολεία έκλεισαν και πτήσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας των χιονοπτώσεων, όπως αναφέρει το Skynews. To Μet Office είχε προειδοποιήσει για τις άκρως χειμερινές συνθήκες που θα βίωναν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεκίνησαν τη μέρα τους με θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Περισσότερο χιόνι αναμένεται στις παραθαλάσσιες περιοχές και χρειάζεται προσοχή γιατί θα πιάνουν πάγο τα πεζοδρόμια και οι ποδηλατόδρομοι μέχρι τις 11:00 το πρωί. Εκτός από τα σχολεία, προβλήματα υπάρχουν και στα τρένα, καθώς ο πάγος έγινε η αιτία για διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, με συνέπεια καθυστερήσεις ή, και ακυρώσεις δρομολογίων.

    Όσον αφορά τα αεροδρόμια, πτήσεις ακυρώθηκαν σε αυτό του Μάντσεστερ και καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε εκείνα του Μπέλφαστ, της Γλασκώβης και του Εδομβούργου, ενώ η θερμοκρασία στο Αμπερντίν υποχώρησε στους -5 βαθμούς. Το Met Office αναμένει ακόμα και -9 και -10 βαθμούς τοπικά στη Σκωτία, όπου έχουν βγει στους δρόμους 32 εκχιονιστικά. Πολύ χιόνι έχει πέσει και σε δρόμους της Αγγλίας, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία. Την Πέμπτη αναμένεται, ωστόσο, πιο ήπιος καιρός με χιόνια μόνο στα ορεινά. Περαιτέρω βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή, αλλά το Σαββατοκύριακο θα κάνει και πάλι κρύο και θα υπάρχει και υετός.

    Γενικότερα, η Ευρώπη είχε αυτή την εβδομάδα αρκετά χιόνια, με συνέπεια να κλείσει και ο Πύργος του Άιφελ και το Meteo France να εκδώσει προειδοποιήσεις για μεγάλα τμήματα της Γαλλίας, συστήνοντας παράλληλα στον κόσμο να περιορίσει τις μετακινήσεις του. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται επίσης σε αρκετά μέρη της Γερμανίας και του Βελγίου.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-schools-closed-and-flights-cancelled-with-more-snow-to-come-11614719
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η χθεσινή νύχτα θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο"ομορφες'που έχω ζήσει. Απίστευτο νερό από τις 3.40 μ,όπως έγραψα εχθές, αλλά αυτό που"εφτιαξε",από τις 9 έως και αργά την νύχτα (περίπου στις 3)δεν περιγράφεται. Βροχή ,χαλάζι και πολλά αστραποβροντα, συν τον αέρα, που σίγουρα πρέπει να έφθασε τα 10 μποφόρ, δημιούργησαν μια φοβερή ατμόσφαιρα.Λογικα μπορούμε να την ονομάσουμε, βροχοθυελλα.Τρεις φορές έγινα μούσκεμα, προσπαθώντας να σε δεσω,τέντες και αντιανεμικα.Εαν το χωριό μου, δεν ήταν χτισμένο σε τρεις λοφους, σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα πλημμυρών. Είμαι περίεργος να δω το μεσημέρι τον κάμπο.Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή