Για να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη εικόνα …

(α) Ο Δεκέμβριος που πέρασε 
Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας Δεκεμβρίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

(β) Ο "εκτροχιασμός" της Ανταρκτικής

(γ) Άλλο πράγμα ο επιλεκτικός προσήνεμος χιονιάς με τους βοριάδες και το Αιγαίο του και άλλο ο σημερινός χιονιάς με τη μεγάλης κλίμακας έφοδο των νοτιάδων της Μεσογείου και τη μέχρις εσχάτων αντίσταση των πολιορκημένων ψυχρών αερίων μαζών στους κάμπους και τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλαδας! Καλημέρα σε όλους.

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα δάσκαλε ο Οδυσσέας ή η Υπατία ήρθε από τις 8.30 το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Εμείς το ξέρουμε καλά εδώ πάνω, χιόνι πέφτει με νοτίαδες ποτέ με βοριά! Ο βοριάς μας παγώνει και ξυλιάζουμε από το κρύο κι έχουμε ήλιο. Η διόρθωση στον θετό της κεντρικής Μακεδονίας τελικά γίνεται αυτές τις μέρες, δεν είχαμε βροχές πολλές και τώρα πέφτει σε χιόνι. Αναμένουμε τα φώτα σας για το αν θα μαλακώσει λίγο τις επόμενες μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Κόνιτσα έντονη χιονόπτωση.Νφουλα η Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν, δεν είναι εφικτή η σωματική τηλεμεταφορά! Έτσι αρκούμαι στη νοητική τηλεμεταφορά. Καλημέρα στα πάτρια εδάφη. Αυτά είναι φίλε μου που με κάνουν να αισθάνομαι ξενιτεμένος!

      Διαγραφή
  3. Ειναι απο τις μερες που θυμόμαστε τον κυρ Τολη να ανησυχει αν έχουμε καλα παπούτσια μην κρυώνουν τα ποδια μας.με την παρότρυνση να πάμε και για λεφτά εχει ο Θεός.αρκει να μην κρυωνουν τα ποδια των παιδιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θυμίζεις, φίλε μου! Θα κλείσω την κουβέντα μας μ' ένα μεγάλο ευχαριστώ και με κάτι που είχα πει παλαιότερα. Μια Δανέζα συγγραφέας έγραψε: «Έχω την αίσθηση ότι όπου κι αν βρίσκομαι στο μέλλον, θα αναρωτιέμαι πάντα αν βρέχει στο Νγκονγκ». Εγώ, επί σαράντα χρόνια αναρωτιόμουνα, και ώσπου να πεθάνω πάντα θα αναρωτιέμαι, αν βρέχει ή αν χιονίζει στην Κόνιτσα. Κι αυτό όχι μόνο στα στενά πλαίσια της δουλειάς μου. Για μένα ο ουρανός αυτής της μικρής πόλης είναι ο μοναδικός καθρέφτης, όπου μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου πολύ καθαρά, έτσι όπως πραγματικά είναι.

      Διαγραφή
  4. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις!
    Να πω οτι πριν λίγο(το λέγαμε από χθές κ ήταν αναμενόμενο)έβγαλε διορθωτική πρόγνωση η ΕΜΥ για το σημερινό καιρό της βόρειας χώρας.
    Κάλιο αργά παρά ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά είναι αφού χιονίζει εδώ και 4 ώρες στη Βόρεια Ελλάδα θυμήθηκε να βγάλει ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ πρόγνωση η ΕΜΥ!!! Γελάω αφού το έχει χιονοστρώσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Πάλι καλά που στην εποχή του Ίντερνετ υπάρχουν ο δάσκαλος κι άλλοι πολλοί που Μάρως ενημερώνουν έγκυρα. Καλά αν πέσει έξω μια πρόγνωση αλλά έβγαλε η ΕΜΥ έκτακτο για την Αθήνα κι όχι αυτό που γίνεται σήμερα ούτε ως πιθανότητα δεν έγραψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανω σ αυτο που ειπατε πριν ξενιτεμενοι ειναι αυτοι που ξεχνανε τον τόπο τους,που διαγράφουν τα παιδικα τους βιώματα και απο που ξεκινησαν.αυτοι που θυμούνται απλα τυχαίνει να ζουνε μακρυά.καλη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Την ξενιτειά, την ορφανιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα».

      Διαγραφή
  7. Πάντως, ο Δεκέμβριος στην Ελλάδα βγήκε πιο ψυχρός από το κανονικό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που βγήκε πιο θερμός (πέρσι είχε γίνει το αντίστροφο). Όμως, τον Ιανουάριο το ψύχος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σταδιακά σχεδόν σε όλη τη γηραιά ήπειρο με ακραία κατά τη γνώμη μου καιρικά φαινόμενα. Μέχρι στιγμής έχουμε έναν πολύ κρύο χειμώνα και όχι κανονικό χειμώνα, όπως κατά κόρον λέγεται και δυστυχώς (μακάρι να βγω ψεύτης αν και για τη βαρυχειμωνιά πέσαμε μέσα με τον Χριστόδουλο που τα λέγαμε από τον Νοέμβριο), θα έχουμε καύσωνες όπως φαίνεται το καλοκαίρι λόγω διόρθωσης.

    Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα ακραία φαινόμενα, επηρεάζει τη ζωή μας και τον χειμώνα και όχι μόνο το καλοκαίρι, όπως επίσης κατά κόρον λέγεται (η μισή αλήθεια). Δηλαδή, το καλοκαίρι μας ζαλίζουν με την κλιματική αλλαγή, αλλά τον χειμώνα έχει απλά... χειμώνα. Μία καλή ψυχή στον Διόνυσο έχει να βγει από το σπίτι της από τις 2 Ιανουαρίου, καθώς εκεί τους έπιασε και ο χιονιάς 3-4/1. Και πώς να βγει, όταν οι σκάλες δεν φαίνονται από το παγωμένο χιόνι - δεν καταλαβαίνεις καν, δηλαδή, ότι έχει σκάλες στο σημείο. Το γκρέιντερ περνάει συχνά, αλλά δεν μπορεί να πάρει όλο το χιόνι, που παγώνει και ο δρόμος είναι ακόμα απροσπέλαστος.

    Τέλος, η ΕΡΤ 3 είπε χθες ότι στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχουν αντιμετωπιστεί 180 περιστατικά καταγμάτων από γλιστρήματα (στην Αριάδνη ήταν νομίζω 500 πανελλαδικά και 50 στα Γιάννινα). Μην ξεχνάμε ότι έχουν χαθεί και άνθρωποι σε όλες αυτές τις τελευταίες κακοκαιρίες. Μοναδικό καλό νέο η επισήμανση του Σάκη Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού ότι οι ψυχρές μάζες του ΣΚ δεν θα έχουν την ίδια δυναμική. Και δεν μπορεί κάποια στιγμή και ο χειμώνας θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Το ίδιο είχε γίνει και το 2017. Προς το παρόν έρχονται, βέβαια, στον Σαρωνικό 8-9 beaufort νοτιά. Τουλάχιστον σήμερα πρόλαβα το κύμα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ. Είμαι χιονόφιλος φανατικός από μικρό παιδί και λατρεύω την χιονόπτωση και την χιονόστρωση. Θυμάμαι τον πατέρα μου, όταν τον ρωτούσα αν θα το στρώσει, να λέει «το χιόνι θέλει ησυχία» εννοώντας την νύχτα.
    Όμως, αυτό που συνέβη την τρίτη τα ξημερώματα – από τις 2:00 έως τις 6:00 – ούτε να το απολαύσω βλέποντας το μπόρεσα, ούτε μπορώ να θυμηθώ κάτι αντίστοιχο από τα παλιά χιόνια.
    Μεγάλη ποσότητα χιονιού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – 30 εκ. και πάνω στα περίχωρα της Χαλκίδας – που το πρωί άφησε εκτός από χιονοπάπλωμα και «ψυχοπλάκωμα», αφού όλα σχεδόν τα αειθαλή δέντρα της αυλής ήταν «κλαδεμένα»ακόμη και στα χοντρά κλαδιά τους.
    Τέτοια χιονόπτωση δεν σου αφήνει περιθώρια να κάνεις ενδιάμεσο τίναγμα και να τα προστατέψεις. Τουλάχιστον με την κανονικότητα του χειμώνα παρηγορούμαι ότι την άνοιξη θα αναπτυχθούν γρήγορα νέοι και υγιείς κλώνοι για την αποκατάσταση τους.
    Χριστόδουλε θα στείλω φωτογραφίες που τράβηξε η κόρη μου αφού εγώ μέχρι το μεσημέρι ξεχιόνιζα και μάζευα σπασμένα κλαδιά από τις ελιές και τα ξινόδεντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορεί να μου πει κάποιος αν τελικά στη Θεσσαλονίκη το γυρίσει αργότερα σε χιονόνερο η βροχή ή μήπως παραμείνει το ψύχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλες και όλους.

    Αφού ξεσαλώσαμε χθες, μετά την πολυετή στέρηση, όσοι Αθηναίοι ήμασταν από τους τυχερούς που το είδαμε το τιμημένο στις ταράτσες μας, σήμερα βλέπουμε το σταδιακό γκριζάρισμα του ουρανού και την επικείμενη καταιγίδα. Άκρως χειμωνιάτικες εικόνες που πολύ μάς είχαν λείψει, και δεν συμμερίζομαι τα όσα γράφει ο φίλος Βαγγέλης Σπανός περί πολύ κρύου και όχι κανονικού χειμώνα. Βαγγέλη, αυτός είναι ο κανονικός χειμώνας, το αποδεικνύουν άλλωστε και οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας στη χρονοσειρά 1981-2010 (30 έτη που είναι πολύ κοντά μας χρονικά, και όχι πολύ πίσω). Και τα ατυχήματα συμβαίνουν σε όλες τις εξάρσεις του καιρού (είτε σε ζέστη είτε σε κρύο - άνθρωποι πεθαίνουν από θερμοπληξίες, από πνιγμούς, απο υπερκόπωση λόγω ζέστης το καλοκαίρι, άνθρωποι πεθαίνουν από δριμύ ψύχος, από πεσίματα ή από αυτοκινητικά δυστυχήματα στον πάγο). Άλλο πια εποχή αρέσει στον καθέναν μας, και άλλο η επιλεκτική παράθεση δυσάρεστων γεγονότων.

    Κατά τα άλλα, η απορία μου λύθηκε σήμερα σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος ονοματοδοσίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα: http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1311557/aytos-einai-o-anthropos-poy-vaftizei-ta-kairika-fainomena-stin-ellada-pics-vids.

    Μετά λοιπόν την Υπατία από Υ, αναζητώ το τζάκποτ για το όνομα από Φ για την επόμενη κακοκαιρία. Προτείνω Φαέθων, Φαίδρα, Φοίβος που είναι και πιασάρικα. Ονόματα από Φ υπάρχουν πάντως πολλά. Ποντάρετε...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται να μαζέψουμε υπογραφές ώστε να σταματήσει η ονοματοδοσία κάθε διαταραχής? Με ενοχλεί πολύ όλο αυτό, έχει γίνει γελοίο σχεδόν...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Που θα πάει όμως? Θα τελειώσουν τα αρχαία κάποια στιγμή. Μετά τι θα λέμε, έρχεται ο Γίωργος και η Μαρία?
      Ακόμη και να είναι σωστό το σκεπτικό, γίνεται με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου. Αυτά...έχουμε και άλλα προβλήματα αν μη τι άλλο!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα και απο εμενα.Απο της 1:15 χιονιζει στον Τυρναβο.Οτι πεφτει μενει αφου εχουμε κατω απο τους 0.Τελικα οι νοτιαδες εχασαν προς το παρον το δρομο τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάλι θα πέσεις μέσα Β.Σπανε,αφού όσο δυνατό χειμώνα θα έχουμε και στην συνέχεια(το είπα πολλές φορές Φώτη, ότι το "παρτι"τωρα ξεκιναει)άλλο τόσο δυνατό, πολύ δυνατό καλοκαίρι θα έχουμε. Ας χαρούμε λοιπόν τα"ομορφα"που έρχονται(Η πίστη μου,συνεχίζει να είναι,ότι όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι, μα όλοι, ομως)και ως το καλοκαίρι έχουμε καιρό ακόμη.Ποιος θα περίμενε ότι θα είχε η Σαλονίκη μας,2 φορές χιόνι,σε τόσο μικρό διάστημα;Ο Σιμουλης,σίγουρα όχι και όπως και όλοι οι φίλοι της περιοχής,που δίκαια φώναζαν για την έλλειψη νερού.Ο καλος"θεουλης"ομως,είχε αλλά σχέδια. Και μήπως και"τριτωσει";Ποιος να ξέρει αραγε;Φίλε Λευτέρη, μην ανησυχείς για τα σπασίματα και εγώ πονάω πολύ, όταν τα βλέπω μου ραγίζει η καρδια(πέρυσι,μου έσπασε ελιές πάνω από μισό μέτρο ακτίνα)Αλλά στην περιοχή μου λεμε:Η ελια(Και όλα τα δεντρα)Δεν φοβάται,ούτε το χιόνι, ουτεψτο πριόνι, παρά μόνο τον πάγο. Και να θυμάσαι φίλε,το χιόνι είναι λίπασμα.Κσι ευλογία,θα ελεγα.Β.Σπανε,θα κάνει κάποια στιγμή διόρθωση, ο καιρός, αλλά πρέπει να κάνει πρώτα ενα"ξεσπασμα"και στην περιοχή μου, τι έτσι θα την"βγαλω"εγω;Με πασπαλισματα;Εγώ που είμαι του",κομματος";Που έλεγε και ο Κρουεζας(Δ.Παπαγιανοπουλος).Κρίμα δεν ειναι;Τι επειδή, έκανε παράπονα ο Σιμουλης και με "γκαντεμιασε";Καλό απόγευμα σε όλους.Υ.Γ:Στο χθεσινό μου σχόλιο, έκανα αρκετά λάθη,ζήτω συγνώμη,μιλαγε λίγο και το κρασί, καθώς βγηκε πολυ καλό το "τσιμπουσι",οπότε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρε άπληστε, αχόρταγε, τρομάρα σου, πήρες δύο - τρία 30ποντα, πήρες 2.500 mm βροχής, ο κάμπος πνίγηκε, τα βαμβάκια έμειναν μέσα, οι ελιές έσπασαν, τι άλλο θες; Εμείς οι έρμοι ούτε 30 mm δεν πήραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κοίτα Χρήστο, χωρίς πλάκα τώρα,όταν εσύ εκεί έχεις 30cm χιονιού και χιόνισε 2 φορές απανωτές, εγώ εδώ πρέπει να είχα τουλάχιστον 1 μέτρο χιόνι και με τις θερμοκρασίες που υπήρχαν, να πήγαινα με χιόνι κοντά στο...ΠΑΣΧΑ!!Αλλά ας όψεται, έχει ο καιρός γυρίσματα, που θα πάει θα φύγει το"ματι"και μετά τα λέμε. Εγώ πάντως επειδή είσαι φίλος, δεν σου κρατώ κακία...!! Και θα συνεχίσω να προσεύχομαι για να δείτε και άλλο χιόνι και πολλά νερά.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 30 mm νερού είπα, (το τελευταία δίμηνο), όχι 30 πόντους χιόνι. Χριστόδουλε, αθροιστικά έριξε γύρω στους 25 πόντους, έλιωνε άλλωστε.
    Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει πανελλαδικός χιονιάς, μην ξεχνάς ότι έχουμε μια απόσταση 300 km περίπου. Δεν υπάρχουν τέτοιες αναλογίες που αναφέρεις ούτε στην ποσότητα του υετού, ούτε στις θερμοκρασίες. Μπορεί να μας λύσει το ζήτημα και ο κ. καθηγητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή