Τριήμερο άστατου καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας


Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και καταιγίδες κυρίως τη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ και θα επικρατήσουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια. Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (30-31/1), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση 6 με 7 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη 8 μποφόρ. Την Παρασκευή (1/2), οι βροχές θα σταματήσουν και οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Τέλος, το Σαββατοκύριακο (2-3/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες, η αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και η άνοδος της θερμοκρασίας.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
                                                                             
ΤΡΙΤΗ, 29 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν 3 με 5 και στο Θρακικό 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς βροχές κατά περιόδους. Πιθανές καταιγίδες τη νύχτα. Άνεμοι Ν 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Συνεχίζονται, λοιπόν, οι βροχές που έχουν δημιουργήσει ρυάκια με νερό που έχει ροή και δεν είναι στάσιμο στο Θυμάρι, αλλά και λιμνούλες στις Αλυκές και την παραλία της Αναβύσσου. Νερό βγάζει και το κορεσμένο έδαφος σε κάποια σημεία, αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο ύψος της βροχής που έφτασε το μισό μέτρο (500 mm) μόνο σε μία μέρα στην Αυστραλία. Με συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να παραμένουν αποκλεισμένοι στο Κουίνσλαντ εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού Daintree στα 12,6 μέτρα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ 118 χρόνων. Οι υποδομές των ferry boat υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγιά τους για τουλάχιστον δύο μέρες. Ένα κοπάδι αγελάδων ξεβράστηκε από τη θάλασσα στο χωριό Daintree και μπορεί μερικά ζώα να περιπλανιόνταν στην παραλία, όμως άλλα δεν τα κατάφεραν παρά τις προσπάθειες των κατοίκων να τα σώσουν με βάρκες και τζετ σκι.

    Κι όλα αυτά, επειδή 500 χιλιοστά βροχής έπεσαν μόνο σε μία μέρα στον ποταμό, με τα 300 χιλιοστά εξ αυτών να πέφτουν σε μόλις 6 ώρες. Το νερό που ήταν και μολυσμένο με περιττώματα κροκόδειλων βρήκε διέξοδο σε ένα περίπτερο εισιτηρίων και μετά σάρωσε μία δεξαμενή σε ένα κτίριο με δημόσιες τουαλέτες. Η δήμαρχος Julia Leu ζήτησε υπομονή από τον κόσμο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλημμύρα του ποταμού εδώ και 118 χρόνια.

    Ο μουσώνας που έπληξε την περιοχή Daintree κατευθύνεται πλέον νότια, με τις κοινότητες από το Ingham μέχρι το Mackay να είναι πλέον υποψήφιες για πλημμύρες. Ήδη εκδόθηκαν έκτακτα δελτία για ύψη βροχής 150 χιλιοστά σε παραθαλάσσιες κοινότητες, αλλά και για την ενδοχώρα.
    https://www.theguardian.com/australia-news/2019/jan/28/daintree-river-flooding-hundreds-cut-off-after-deluge-breaks-peak-record
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 500 χιλιοστά σε μία μέρα!
      Πραγματικά φαντάζομαι τι θα έγινε εκεί.Απίστευτο!

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα με υγεία,κ προσοχή σε φουσκωμένα ποτάμια κ όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί αλλού εδώ, αλλά απόψε στις 23:45 η ΕΡΤ2 προβάλλει το ντοκυμαντέρ "Τα σημάδια του ουρανού". Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης σημειώνοντας ότι από το trailer φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά:
    Στην απόμακρη Αμοργό οι άνθρωποι μοχθούν και απολαμβάνουν τη ζωή με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της Γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μία κοινή παράμετρο: τα σημάδια του ουρανού.
    Οι Αμοργιανοί κουβαλούν γνώσεις αιώνων για την πρόβλεψη του καιρού. Είναι τα σημάδια του ουρανού, οι άνεμοι, τα αστέρια, τα σύννεφα και η θάλασσα που τους μηνύουν για το αύριο. Ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο κύκλος των εποχών, της γέννησης και του θανάτου μα και μία διαρκής υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας.
    Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci.


    Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάρω Αναστοπούλου.
    Διεύθυνση φωτογραφίας-μουσική: Κώστας Ματίκας.
    Ήχος: Λέανδρος Ντούνης.
    Μοντάζ: Γαβριήλ Λουκέρης, Μάρω Αναστοπούλου.
    Παραγωγή: Pangaia Pictures.
    Διάρκεια: 70΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους, κάτι καλό διαφαίνεται στο βάθος που μακάρι να επαληθευτεί, για να μην πούμε πάλι καλό καλοκαίρι από τον Φλεβάρη.
    Χριστόδουλε σε ευχαριστώ πολύ για όλα όσα περιέγραψες. Θα τα ακολουθήσω κατά γράμμα, μιας κι δείχνω απόλυτη εμπιστοσύνη γενικά σε όσους πραγματικά ασχολούνται και μοχθούν με την γη. Άρα και στην εμπειρία της οικογένειας σου. Στα αποτελέσματα θα έχεις ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Λευτέρη, ακόμα είναι πολύ μακριά για να υπάρχει καλή πιθανότητα, ενώ και στα ΒΑ δεν υπάρχει πλέον τόση συσσώρευση ψύχους. Προς το παρόν, ζωνική -κυρίως- κυκλοφορία και άγιος ο θεός. Τουλάχιστον βρέχει καλά (σχεδόν παντού - ο Σιμούλης φέτος παραπονιέται με τα δίκια του).

      Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Παίδες δεν είναι καλές αυτές οι βροχές. Για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι σχεδόν καταστροφικές. Έχουμε κορεσμό του εδάφους, εκφράστηκαν φόβοι ακόμα και για καθιζήσεις στο Θυμάρι, παντού υπάρχουν λιμνάζοντα νερά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης το πλεονάζον νερό πάει χαμένο, δεν αποταμιεύεται και παρασύρει στους δρόμους πολλά σκουπίδια που καταλήγουν αργά ή, γρήγορα στη θάλασσα. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι: Παν μέτρον άριστον. Ή, αλλιώς, ουκ εν το πολλώ το ευ.

      Για το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου επαληθεύτηκε η μακροπρόθεσμη πρόγνωση της Weather Company για υγρό και ζεστό χειμώνα. Τέλος, η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή από την κλιματική αλλαγή είναι οι πλημμύρες, είτε λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, είτε εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, είναι το σωστό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα, πολλά χιόνια στα ορεινά,Βασιλίτσα και Σμόλικας ειδικά έχουν δώσει ρεσιτάλ. Ο καιρός της αυριανής ημέρας είναι καιρός πολύ καλών χιονοπτώσεων για ορεινά και κυρίως για χιονοδρομικά. Οι θερμοκρασίες όμως είναι ήπιες (σχετικά), κάποια ψυχρή εισβολή στον ορίζοντα δεν φαίνεται στο εγγύς μέλλον, ο χειμώνας όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ που μας λέει ο Νίκος κ πράγματι αξίζει να το δούμε.
    Όσο για την εξέλιξη του καιρού ας χαρούμε τις καταιγίδες κ τα χιόνια στα ορεινά(εκεί που θα πέσουν)κ για το μετά βλέπουμε γιατί κ εγώ βλέπω στα μοντέλα κάτι καλό μετά τις 5 κ το είπα,άλλοι φίλοι βλέπουν μετά τις 10 κ ούτω καθ'εξής.
    Όμως μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί μακροπρόθεσμα έναν μήνα πού αποδεικνύεται αρκετές φορές μεθυσμένος όπως λέει κ ο δάσκαλος?
    Οπότε πάμε μέρα με τη μέρα στα σίγουρα,απλά μία τάση δίνουμε έτσι για να λέμε κάτι κ αν βγεί έχει καλώς,αν δε βγεί θα πρέπει είμαστε προετοιμασμένοι κ να το πάρουμε στο χαλαρό.Προσωπική μου εκτίμηση την έχω ξαναπεί ότι ο Χειμώνας έχει δρόμο ακόμα.
    Καλό βράδυ από το πολύ βροχερό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καιρικά αδιάφορο κύλησε το Σαββατοκύριακο. Μπαίνουμε ξανά στον αστερισμό του νοτιά και των βροχών και απ' ότι φαίνεται φλερτάρουμε και με τα εικοσάρια. Το ψυχολογικό όριο που προκαλεί κατάθλιψη σε κάθε λάτρη του χειμώνα, τουλάχιστον εδώ στα νότια. Τα μελλούμενα αβέβαια, οι απόψεις διίστανται, τα μοντέλα κάτι πάνε να δείξουν απ' όσα καταλαβαίνω, αλλά... Η ελπίδα είναι ότι οι κωλοτούμπες τους φέτος είναι σαφώς λιγότερες, αν δεν κάνω λάθος. Για να δούμε τι θα προκύψει. Καλό μεσημέρι σε όλη τη μετεωπαρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιπποκρατη έχεις δίκιο,μεχρι στιγμής οι καιρικές κωλοτουμπες,ητανε πολύ λίγες,το θέμα είναι από δω κ πέρα που μπαίνει ο φλεβαρης,μηνας αρκετά αλλοπροσαλος,με πολλά καιρικά πρόσωπα,υπομονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή