Με αρκετές βροχές και καταιγίδες οι τελευταίες μέρες του Γενάρη


Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται Α-ΒΑ και ένα άλλο χαμηλό που οργανώνεται στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί και αυτό προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) όσο και την Πέμπτη (31/1), ο καιρός στη χώρα θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Πάντως θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Την Παρασκευή (1/2), δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (2-3/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες, που θα μας φέρουν αρκετή αφρικανική σκόνη, και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
                                                                             
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια. Σταδιακή βελτίωση του καιρού στη Μακεδονία. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Ο καιρός που επικρατεί γενικότερα το τελευταίο διάστημα είναι καιρός χιονοπτώσεων ορεινών έως πολύ ορεινών υπό την έννοια της καλής χιονόστρωσης (από τα 1300-1400μ. και πάνω). Βασικά χιονόκαιρος χιονοδρομικών. Πάνω από τα 1600-1700μ. αυτή τη στιγμή έχει μεγάλους όγκους χιονιού. Ότι χιόνι, όμως, πέφτει κάτω από τα 1000μ. δεν δίνει με τις θερμοκρασίες που έχουμε καλή χιονόστρωση. Έχουμε όμως πολύ νερό. Ψυχρή ΒΑ εισβολή για τις επόμενες 10-12 μέρες θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε γιατί, όπως έχω πει πολλές φορές, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας (θάλασσες τριγύρω κλπ), μία καλή κατεβασιά να έχουμε έστω για 2 μέρες (όχι παραπάνω) είναι υπεραρκετό. Μη ξεχνάτε ότι φέτος στην Αττική (στα βορειότερα τμήματα της κυρίως) με μία 6ωρη το πολύ 8ωρη νυχτερινή ΒΑ κατεβασιά έριξε καμιά 25+ πόντους χιόνι. Στην Εύβοια ένα 24ωρο όταν χιονίζει καλά αποκλείεται όλη η περιοχή. Μη ξεχνάμε επίσης ότι πέρσι το πολύ το χιόνι έπεσε μετά τις 20 Φεβρουαρίου!! Στα endembles του GFS δείχνει μακροπρόθεσμα (μετά από μία προσεχή περίοδο Ω εμποδισμού) να σχηματίζονται σκούρα μπλε και μοβ χρώματα βορειοανατολικά της χώρας με τάση καθόδου αλλά είναι εξαιρετικά επισφαλές να μιλάμε από τώρα για μετά από 15 μέρες. Γενικά, ψυχρή ΒΑ εισβολή πιστεύω ότι μέσα στο Φλεβάρη θα υπάρξει σίγουρα (και στατιστικά να το δει κανείς μετά από παρατεταμένη περίοδο Ν-ΝΔ ρεύματος). Τέλος, το ερχόμενο ΣΚ, που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε υπερχείλιση ποταμιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι απλοί άνθρωποι και οι οικονομικές ελίτ θα επωμιστούν μαζί το κόστος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος σχόλιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν Frans Timmermans που επέκρινε και όσους είναι αντίθετοι σε κάποιες αλλαγές που προωθούνται από την ΕΕ, όπως τα πλαστικά μίας χρήσης και τα αμάξια με λιγότερες εκπομπές ρύπων. "Αυτά είναι παιχνίδια όσων αρνούνται την κλιματική αλλαγή ή, αρνούνται την ανάγκη για βιωσιμότητα και νομίζουν ότι θέλουμε να τους πάρουμε τα αυτοκίνητά τους και όλα όσα ομορφαίνουν τη ζωή τους, αλλά δεν είναι έτσι" συμπλήρωσε ο Timmermans. "Aν βάλουμε τις πολιτικές μας στη σωστή σειρά, θα έχουμε μία βιώσιμη κοινωνία και όχι μόνο δεν θα χαμηλώσουμε, αλλά θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, που δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και τους μισθούς, αλλά και με το να αναπνέουμε καθαρό αέρα και να πίνουμε καθαρό νερό" συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    Ο Timmermans επισήμανε και ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και με έναν ισότιμο τρόπο. "Το ερώτημα που θέτουν τα κίτρινα γιλέκα και άλλοι είναι ότι γιατί ενώ ο απλός κόσμος σηκώνει το βάρος που του αναλογεί σε όλο αυτό, δεν κάνουν και ελίτ το ίδιο;" υποστήριξε επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι "αν δημιουργήσεις την εντύπωση ότι είναι ένα βάρος που σηκώνουν μόνο οι πολίτες και όχι οι εταιρίες, τότε ο κόσμος θα σταθεί απέναντι, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι μαζί με έναν ισότιμο τρόπο σε αυτό". Στο μεταξύ, ένας δεύτερος ηγέτης από τα κίτρινα γιλέκα ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα, ζητώντας να αφαιρεθούν προνόμια από βουλευτές, να χρηματοδοτηθούν κατοικίες για άστεγους από δωρεές επιχειρήσεων, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε απαραίτητα προϊόντα και να αυξηθούν οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα.
    https://www.theguardian.com/world/2019/jan/29/elites-must-not-burden-gilets-jaunes-with-climate-change-says-eu-official

    Το θέμα είναι, βέβαια, ότι πολλοί θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει κυρίως με την άνοδο της θερμοκρασίας. Κι ενώ η μεγαλύτερη επίπτωσή της παγκοσμίως είναι οι πλημμύρες. Κάτι που επισημαίνεται ελάχιστα, με συνέπεια αρκετοί να αποζητούν κι άλλες βροχές, τη στιγμή που το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο με λιμνάζοντα νερά παντού και με κίνδυνο για κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Το να βρέξει παραπάνω από το κανονικό δεν σημαίνει ότι αυξηθούν τα αποθέματα νερού. Το πλεονάζον νερό δεν αποταμιεύεται, δεν μπορεί να το απορροφήσει το έδαφος και απλά παρασύρει σκουπίδια και μεταφέρει ένα σωρό βλαβερές ουσίες στη θάλασσα, όπου και την Τρίτη τα πάντα ήταν θολά, αλλά από τον νοτιά. Εκτός από τα κύματα, φωτογράφισα, πάντως, και μικρόψαρα, καλόγριες, μουρμούρες, μπαρμπούνια, κακαρέλους, γύλο και σαργό, μένοντας για πρώτη φορά το 2019 περίπου 20 λεπτά στα παγωμένα νερά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή