Μήπως υποτιμάται λίγο η επικείμενη επιδείνωση του καιρού;


Έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι φορείς υποτιμούν λίγο την αποψινή και κυρίως την αυριανή (σαββατιάτικη) επιδείνωση του καιρού στα κεντρικά, τα νότια και το Αιγαίο. Πέρα από τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες, στις ορεινές και ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές θα πέσει αρκετό έως πολύ χιόνι. Μάλιστα, στην κεντρική Στερεά και τις νοτιότερες περιοχές της Θεσσαλίας οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν αρκετά χαμηλά και ίσως υπάρξουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.  

24 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, καλησπέρα. Θα είμαι λίγο εκτός θέματος, αλλά θα σας ζητούσα είτε εσάς είτε από κάποιο φίλο που θα διαβάσει το σχόλιο, να γίνει κάποια προσπάθεια επικοινωνίας με τον Γιώργο το Λαμέρα. Ανέφερα εσάς μην τυχόν έχετε το email του, από τις φωτογραφίες που πιθανώς ανταλλάσσατε, ή κάποιον αριθμό τηλεφώνου κλπ. Ή κάποιον από τους φίλους-αναγνώστες του blog, αν γνωρίζονται προσωπικά ή από το facebook, οπουδήποτε τέλος πάντων. Η απουσία του συνέβη απότομα κ έκτοτε δεν υπήρξε ούτε ένα μήνυμά του μέσα στις γιορτές. Μπορεί να είναι απρόσωπη η διαδικτυακή επικοινωια, αλλά δεν παύει να σε κάνει να έρχεσαι κοντά με κάποιον και να νοιάζεσαι γι' αυτόν. Καλή συνέχεια κ συγγνώμη για το εκτός θέματος.
    Βαγγέλης, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαθηκε ο Αντιπροεδρος.. Ευχομαι να ειναι καλά τουλάχιστον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε μου συμφωνώ με τον Βαγγέλη.
    Αν μπορείτε μια ενημέρωση για τον Γιώργο;
    Νομίζω ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ανησυχία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηθελα και εγώ να ρωτήσω το ίδιο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τους παραπάνω.
    Τομπουλιδης Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    ...Το θέμα είναι ότι έχει περάσει και μια βδομάδα σχεδόν μετά τις γιορτές. Ευχόμαστε όλοι να επανέλθει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επανεμφανίστηκε σήμερα ο βυθός, έστω και μία σχετική θολούρα, λόγω του εξασθενημένου πια, αλλά με ένα swell κύμα ακόμα, νοτιά. Επανεμφανίστηκε στα ποτάμια της Γαλλίας και ένα είδος κάστορα που κυνηγήθηκε ανελέητα για τη γούνα και το κρέας του με συνέπεια να θεωρείται εξαφανισμένο από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως επισημαίνει η Liberation. Oι πιο πρόσφατες θεάσεις του συγκεκριμένου κάστορα έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, αλλά και στο διαμέρισμα των Πυρηναίων του Ατλαντικού στα νοτιοδυτικά σύνορα με την Ισπανία.

    Ένας ερασιτέχνης φυσιοδίφης είδε και φωτογράφισε - με κάμερα μόνιμα τοποθετημένη στο δάσος - τον κάστορα στην κοινότητα Ustaritz. "Ήταν μόνο ένα ζώο, αλλά πιθανότατα είχε αποκοπεί από τον ισπανικό πληθυσμό που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου οι παρατηρήσεις θα συνεχιστούν για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν αρκετοί κάστορες. Έτσι θα διαπιστωθεί και η δυναμική του είδους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα καλό νέο για τη βιοποικιλότητα των ποταμών.
    https://www.liberation.fr/direct/element/un-castor-observe-dans-les-pyrenees-atlantiques-apres-plusieurs-siecles-dabsence-de-lespece_92364/

    Aλλά από το ζωικό βασίλειο ας περάσουμε στον ακόμα πιο άγριο κόσμο των ανθρώπων, με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg για τις περικοπές που αναμένονται στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία (τράπεζες, funds, σύμφωνα με τις αρνητικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει από 1/1/2019.
    H BlackRock θα απολύσει το 3% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, δηλαδή, 500 υπαλλήλους, κάτι που συνιστά τις μεγαλύτερες περικοπές από το 2016.
    Η State Street Corp. έχει αρχίσει να μειώνει τον αριθμό των ανώτερων στελεχών της κατά 15%.
    Η AQR Capital Manager καταργεί επίσης θέσεις εργασίας μετά από μία κακή χρονιά, όπως ήταν το 2018.
    Το υποκατάστημα της Banco Santander στην Πολωνία ανακοίνωσε επίσης μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 11%, δηλαδή, 1.400 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
    Η Morgan Stanley θα κάνει με τη σειρά της περικοπές στα τμήματα σταθερού εισοδήματος, μετοχών και έρευνας.
    Η Caixabank προγραμμάτισε επαφές με τα συνδικάτα για να συζητήσουν για επικείμενες μειώσεις προσωπικού.
    Η Nomura σχεδιάζει ακόμα περισσότερες απολύσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει μερικές από τις ζημίες της στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-10/these-finance-firms-are-cutting-jobs-in-2019-amid-market-turmoil

    Πάνω από όλα υγεία, βέβαια, και μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, που περιλαμβάνονται στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στα δημητριακά και στις πατάτες μπορεί να μειώσει κατά 1/3 τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών και χρόνιων νοσημάτων όπως γράφει το Skynews. Η έρευνα αυτή προκάλεσε και μία σύγχυση, καθώς μέχρι τώρα οι υδατάνθρακες θεωρούνταν "κακοί" για όσους ήθελαν να χάσουν βάρος.

    Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, όμως, παίζουν ρόλο ο τύπος, η ποιότητα και η ποσότητα των υδατανθράκων. Οι ίδιοι συνιστούν να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον 25 με 29 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, καθώς ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει λιγότερα από 20 γραμμάρια. Τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους έδειξαν μείωση κατά 30% στους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες.

    Μία δίαιτα με φυτικές ίνες μειώνει επίσης κατά 24% την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών. Για κάθε 1.000 συμμετέχοντες στα 243 πειράματα που έγιναν, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών είχε ως συνέπεια 13 λιγότερους θανάτους και έξι λιγότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους δεν προσλάμβαναν αρκετές φυτικές ίνες. Πάνω από 30 γραμμάρια τη μέρα καταναλώνει, πάντως, μόνο το 9% των ενήλικων. Τα οφέλη για την υγεία από τις φυτικές ίνες, που περιέχονται σε ολικής άλεσης όσπρια, λαχανικά και φρούτα, προέρχονται από τη χημεία, τη φυσιολογία και τις επιδράσεις τους στον μεταβολισμό.
    https://news.sky.com/story/the-superfood-scientists-say-can-make-you-live-longer-11604229
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο κοσμο σου, δεν βλεπεις τι γινεται γυρω σου απο τα σχολια???

      Διαγραφή
    2. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό που υπονοείς και δεν το κάνω; Επίσης, όταν σχολιάζεις κάποιον επί προσωπικού να έχεις το θάρρος να το κάνεις επώνυμα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακόπουλε σας παρακαλώ πολύ να μην δημοσιεύσετε ξανά σχόλιο που είναι γραμμένο ανώνυμα με εμπάθεια και κακεντρέχεια εναντίον μου. Και σε μένα είναι κουραστικό να απαντάω στον καθένα, που δεν ξέρω και ποιος είναι, αλλά και στους υπόλοιπους να διαβάζουν αντιπαραθέσεις τρίτων. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν το κάνατε, γιατί είναι και άδικο τόσο πολλοί και ανώνυμα οι περισσότεροι να καταφέρονται εναντίον ενός.

      Υ.Γ: Και δεν υπάρχουν χιονόφιλοι και μη κύριε Ζιακόπουλε. Υπάρχουν καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι άνθρωποι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Φίλε ανώνυμε...ας μη γινόμαστε επιθετικοί απέναντι σε έναν άνθρωπο που κ γνήσιος φυσιολατρης φαίνεται ότι είναι κ μας μεταφέρει κ ωραίες εικόνες, αλλά το σημαντικότερο σημαντικές περιβαλλοντικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Ειλικρινά νομίζω ότι ο κ Σπανός κοσμεί αυτό το blog
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    5. NW Pindos
      Η επαφη με τη φύση γενικότερα είναι αυτή ανεξαρτήτως του εαν ειναι στο χιονι η οπουδηποτε αλλου είναι αυτή που χαρίζει την ευεξία. Προσωπικά λατρεύω όλα τα καιρικά φαινόμενα ανεξάρτητα από εποχή. Και το περπάτημα στη σιγανή βροχή είναι όμορφο, αλλά κ ενας περίπατος στο βουνό στην ανοιξιάτικη λιακάδα μπορεί να χαρίσει απίστευτη υγεία. Όσο για τη θάλασσα είναι πάντα όμορφη χειμώνα καλοκαίρι κ σε μπουνατσες κ σε ανταρες- ακόμα κ να την βλέπεις μόνο.
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ Θάνο, να είσαι καλά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Πολύ σωστά δάσκαλε!
    Άλλη μία φορά μέσα σε λίγες μέρες που οι επίσημοι φορείς περνάνε την επικείμενη επιδείνωση στην κεντρονότια χώρα στα "ψιλά".Ελπίζω να μην υπάρξουν προβλήματα.
    Για τον Γιώργο Λ. το θέμα είναι λεπτό διότι ειδικά εγώ έχω ανταλλάξει άπειρα μυνήματα μαζί του κ το χειρότερο είναι ότι όλο αυτό τον καιρό δεν τον έψαξα τουλάχιστον στο facebook για να γίνουμε "φίλοι".
    Τώρα λόγω της απρόσωπης ταυτότητας του διαδικτύου το θέμα καταλαβαίνω πως είναι λεπτό αλλά κάπως πρέπει να μάθουμε τι έχει γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ανησυχεί και εμενα η απουσία του Γιώργου απο το μπλογκ πιστεύω όμως οταν θα τακτοποιήσει τις υποθέσεις του θα επιστρέψει παλι στην παρέα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ προχθές έκανα αναζήτηση σε fb και blogs για "Γιώργος Λαμέρας" αλλά δεν βρήκα profile που να ταιριάζει. Αν ο δάσκαλος ή κάποιος άλλος έχει στοιχεία επικοινωνίας, ας γίνει μια προσπάθεια. Λείπει ο αντιπρόεδρος και εύχομαι να είναι καλά.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδιά, πόσα χρόνια έχει να χιονίσει στη Ρόδο; Λέτε να το δούμε κι αυτό φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες Χρήστο?Δε ξέρω αν θα φτάσουν μέχρι τη Ρόδο τα χιόνια,πάντως Τρίτη,Τετάρτη με τους θυελλώδης ψυχρούς κ ξηρούς βοριάδες που θα έρθουν απο τα βόρεια κ θα περάσουν από Αιγαίο προς τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα δημιουργώντας σύννεφα-υγρασία πολύ πιθανό περιοχές όπως η χίος ή κ κάποιες των 12νήσων που βλέπουν σπάνια χιονοπτώσεις να χιονιστούν μέχρι το κύμα!
      Στα τρέχων καιρικά ήδη στη δυτικά Στερεά επικρατεί εκ νέου κακοκαιρία!

      Διαγραφή
    2. Εάν αναφέρεσαι στα πεδινά κ παραθαλασσια της Ρόδου, νομίζω πως η τελευταία φορά ήταν το Φεβρουάριο του 1992 κ μάλιστα με χιονοστρωση. Τώρα τα ορεινά του νησιού (χονδρικά πάνω από 400 μ περίπου), βλέπουν χιόνι ανα διετία. Είχα μάλιστα αναφέρει σε άλλο post για το χιονοχαλαζο που βίωσα στο βουνό του Προφήτη Ηλία πριν λιγες μερες τα Θεοφανεια κ την καλή χιονοστρωση του Ατταβυρου (ακόμα κρατάει στα ψηλά του λίγο). Νομίζω πως την Τρίτη θα ξαναχιονισει στα ορεινά χωριά κ μακάρι να φτάσει κ πιο χαμηλά έστω κ χωρίς χιονοστρωση . Προς το παρόν αναμένουμε βροχοθυελλες
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  12. Δεν υποτυμαται λιγο κυριε Ζιακοπουλε αλλα παρα πολυ.Βλεπω να μην ασχολουνται καθολου.Ο καιρος παντα λεει την τελευταια λεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NW Pindos
    Πάντως αυτή η αγάπη για το χιόνι δεν είναι καθόλου τυχαία. Ότι είναι η θάλασσα το καλοκαίρι (δεν είναι βέβαια καιρικό φαινόμενο η θάλασσα, κάνω απλώς έναν παραλληλισμό) είναι και το χιόνι το χειμώνα. Και εξηγώ: Το καλοκαίρι δεν κατεβαίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι στη θάλασσα; για ποιο λόγο; γιατί απλά όλο αυτό είναι υγεία, το θαλασσινό νερό είναι υγεία για τον οργανισμό, όλα τα συστατικά που περιέχει η θάλασσα ωφελούν τον οργανισμό, μακάρι να ήμουν χειμερινός κολυμβητής όπως ο Βαγγέλης. Το ίδιο πράγμα είναι και το χιόνι: Υγεία για τον οργανισμό. Όταν χιονίζει, όταν βρίσκεσαι σε ένα χιονισμένο τοπίο έχεις την αίσθηση ότι είσαι μέσα σε μια άκρως υγιή ατμόσφαιρα και έτσι είναι (καθαρίζει το περιβάλλον). Βγες περπάτα και τρέξε με τις ώρες στα χιόνια και υπό το μηδέν, δεν υπάρχει καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος υποβάλλεται σε έξοδα τόσο για τη θάλασσα το καλοκαίρι όσο και για το χιόνι το χειμώνα. Ότι προσφέρει υγεία στον άνθρωπο είναι φυσικό και επόμενο να αγαπιέται. Όσοι αγαπάνε το χιόνι και ασχολούνται με τον καιρό είναι λάτρεις της φύσης, αυτά τα δύο πάνε πακέτο. Προσωπικά αν και μου αρέσει πολύ η θάλασσα ποτέ δεν θα μπορούσα να μείνω σε νησί και να στερούμαι το χιόνι το χειμώνα και πολύ περισσότερο δεν θα μπορούσα να μείνω σε χώρα άχιονη. Στη Μόσχα ή σε κανένα ορεινό χωριό των Άλπεων πολύ ευχαρίστως! Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί τα έχουμε όλα.
    Σε ότι αφορά τον καιρό μου έχει κάνει εντύπωση ότι από σήμερα βράδυ και αύριο δίνει πολλά χιλιοστά υετού στον Χελμό και στην κεντρική Στερεά (περισσότερα ακόμη και από το περασμένο διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης). Πολύ νερό και με χιονοθερμοκρασίες αρχικά στα ορεινά. Ειδικά ο Χελμός, κατά την άποψη μου, είναι παραδοσιακό χιονομέρος της χώρας με πολύ χιόνι κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, για να ξεφύγω από τα καθημερινά, σκέφτομαι κάτι κουλά μερικές φορές. Θα ηθελα να έχω πολλα χρήματα και λίγες υποχρεώσεις ώστε να περνάω τους χειμώνες ως εξής..να μπαίνω στα μοντέλα και να βλέπω που θα ρίξει πολύ χιόνι, θες Ελλάδα η Ευρώπη και να μετακινούμαι ανάλογα. Να μένω στο κάθε μέρος όσο χρειάζεται και μετά στην επόμενη αξιόλογη κατάσταση. Ας πούμε θα είχα πάει μια Αυστρία αυτό τον καιρό. Μου κάνει ομως την χάρη φέτος. Τα φέρνει στην πόρτα μου..καλο βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  14. Κατεβαίνει το χιόνι σιγά σιγά..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έρχεται το χιονακι,για να δούμε,την τρίτη θα μας κάνει το χατήρι,μυτιληνη,η θα φύγει πάλι τουρκια,μεχρι στιγμής είναι πάντως οριακά για το νησί.καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή