Τοπικές χιονοπτώσεις και ψύχος


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα αναμένεται να απομακρυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ένα άλλο αβαθές χαμηλό που δημιουργείται στο Β. Ιόνιο θα κινηθεί Ν-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι τοπικές χιονοπτώσεις, οι βροχές κυρίως στις νότιες πεδινές περιοχές, οι ισχυροί βοριάδες και βέβαια το κρύο, το οποίο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι δριμύ. Το Σάββατο (5/1) τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προσοχή, λοιπόν, στον παγετό, ο οποίος κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός. Την Κυριακή (6/1) τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν κυρίως στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι και πάλι πολύ χαμηλές. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (7-8/1)  μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τη Β-ΒΑ Ευρώπη θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού ιδιαίτερα στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα.    

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -9 έως 3 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια πεδινά βροχή ή χιονόνερο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 9 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νότια πεδινά βροχές. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 9 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Β. Αιγαίο). Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ και στα νότια ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στα πεδινά-παραθαλάσσια βροχή ή χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 2 βαθμούς.

43 σχόλια:

  1. Άρα θα το στρώσει και Θεσσαλονίκη έστω και λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν φοβερές, πάντως, οι εναλλαγές του καιρού σήμερα στο Θυμάρι, όπου σε κάποια στιγμή ήρθε και ένα πυροσβεστικό μάλλον για απάντληση υδάτων από κάπου. Μιλάμε για απίστευτη βροχή. Για δρόμους ποτάμια, για νερά να μπαίνουν μέσα στο σπίτι και άλλα πολλά φοβερά και τρομερά. Αλλά βγήκε και για αρκετή ώρα ήλιος τελικά και όχι μόνο στο διάστημα που πήγα για βουτιά. Έσπασε για μεγάλο διάστημα τη συννεφιά, έπεφτε και χιονόνερο με λιακάδα για κάποια λεπτά. Βγήκε και φοβερό ουράνιο τόξο, ένας χείμαρρος κατέληγε από την υπόγεια διάβαση στη θάλασσα, που η μισή είχε γίνει καφέ σε μία ακτίνα 200 μέτρων από την ακτή. Ήταν σαν μία τεράστια κηλίδα, που σιγά, σιγά ταξίδευε προς τα ανοιχτά. Στο άλλο μισό της δαντελένιας ακρογιαλιάς τα νερά είχαν και διαύγεια και φαινόταν και ο βυθός. Τέσσερις φορές έγινα σήμερα μούσκεμα. Τουλάχιστον η μία ήταν στη θάλασσα.

    Μέσα στην τούρλα του χιονιά, πέρασε και αυτή η είδηση στα ψιλά. Συγκεκριμένα, η η Κίνα κατάφερε να πετύχει την πρώτη στα χρονικά προσελήνωση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού. Σε αντίθεση με την εγγύτερη προς τη γη πλευρά της σελήνης, η οποία είναι πάντα γυρισμένη προς τον πλανήτη μας, κανείς δεν είχε ποτέ αγγίξει το έδαφος στην άλλη πλευρά. Μέχρι σήμερα. Το ερευνητικό σκάφος Chang'e- 4, που εγκατέλειψε τη γη στις 8 Δεκεμβρίου, προσεληνώθηκε στις 10:26 ώρα Πεκίνου, δηλαδή, 4:26 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας (την ώρα που άρχιζε ο χιονιάς "Σοφία"). Έστειλε, μάλιστα, μία φωτογραφία από την επιφάνεια της σελήνης στον δορυφόρο Queqiao, o οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
    https://www.liberation.fr/direct/element/la-chine-reussit-le-premier-alunissage-jamais-realise-sur-la-face-cachee-de-la-lune_92027/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά σε όλους τους συμμετέχοντες,
    έντονο το καιρικό ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον.
    Αποκοπή του πολικού αεροχειμάρρου στα μέσα του μήνα και μεταφορά του μεγαλύτερου τμήματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Να δούμε που θα κάτσει μπίλια..όλοι κάτι θα πάρουμε

    http://www.severe-weather.eu/long-range-2/sudden-stratospheric-warming-underway/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μούρα η Σοφία και ως προς το χιόνι που είναι χιονακι αλλά κυριως προς τις θερμοκρασίες. Δεν πειράζει που δεν προβλέφθηκε έγκαιρα αλλά πειράζει που σε όλες τις σημερινές προγνώσεις δεν υπάρχει διορθωση...και στο βάθος πάλι υποσχέσεις
    Κωνσταντίνος από βεροια όπου χιόνισε 3_4 πόντους κι ελιωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Ηλία,

    Παρακολουθώντας την ΑΣΘ, είχα στείλει το γράφημα σε προηγούμενη πρόγνωση εδώ και 2 εβδομάδες που ξεκίνησε. Τώρα πλέον θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματά της. Μακάρι να πάρουμε τα... αυτονόητα! "Σύγκλιση" είναι η λεξούλα που ψάχνουμε :-)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Μια που είπες φίλε Χρήστο για σύγκλιση θα ήθελα να πω ότι στη σύγκλιση παίζει σημαντικό ρόλο το εξής: Θα πρέπει πρώτα να μπει ο υετός (ας χαθούν κάποια χιλιοστά σε βροχή αλλά να υπάρχει ήδη από πριν ο υετός) και μετά το ψύχος. Εάν συμβεί το αντίστροφο δεν ξέρω αν θα έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα διότι το ψύχος έχω καταλάβει (εμπειρικά το λέω αλλά παρακολουθώ χρόνια τον καιρό και το λέω με κάποια σχετική σιγουριά) ότι δημιουργεί εμποδισμό στον να εισέλθει χαμηλό με υετό. Στην κεντρική ηπειρωτική χώρα στην κακοκαιρία αυτή έριξε πολύ χιόνι (περισσότερο από Δ. Μακεδονία) διότι οι θερμοκρασίες ήταν πιο ήπιες, υπήρχε ήδη ο υετός και ήρθε και έδεσε και το κρύο από τα βόρεια, ενώ βορειότερα υπήρχε ψύχος και ο υετός υπήρχε μεν αλλά ήταν λίγο άστατος γι αυτό και υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Είναι αυτό που λένε οι παλιοί στα μέρη αυτά με πολύ κρύο και παγωνιά δεν χιονίζει πολύ.
      Στη ΒΔ Πίνδο οι συγκλίσεις δεν φέρνουν το πολύ χιόνι (φέρνουν μεν αλλά όχι μεγάλες ποσότητες). Στις περιοχές αυτές (Ήπειρο - ΒΔ χώρα) το πολύ χιόνι έρχεται με original χαμηλό από δυτικά με Δ-ΝΔ το πολύ ΒΔ ρεύμα (με τίποτα ΒΑ). Την Τετάρτη κάποια προγνωστικά στοιχεία δίνουν τέτοιο χαμηλό με Δ-ΝΔ άνεμο (βλ. μεταξύ άλλων πρόγνωση χιονοδρομικών Ηπείρου για ερχόμενη Τετάρτη στο snowreport) και με 40 χιλοστά υετού που σημαίνει εάν συμβεί αυτό τουλάχιστον 1 μέτρο χιόνι πάνω από τα 800 μ. με τις θερμοκρασίες, που θα υπάρχουν. Τώρα για χιόνι στην Αττική κατά την άποψη μου χρειάζεται: Ψύχος από Β-ΒΑ σε συνδυασμό με χαμηλό από ΝΔ αλλά όπως προανέφερα με πρώτη την έλευση του υετού ή σε συνδυασμό με χαμηλό από Ρόδο, αλλά δεν ξέρω πόσο συχνό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες η καιρική κουζίνα έχει εκπλήξεις ενώ ήδη γενικότερα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή επικρατεί χειμώνας και ψύχος.
      Για Ήπειρο και ΒΔ χώρα ο χειμώνας θα πάει έτσι φέτος, ενώ κάποια στιγμή θα έρθει πάρα πολύ χιόνι διότι αυτό το κρύο κάπου θα ξεδώσει δεν μπορεί (σ.σ. έτσι έγινε και τα έτη 1987, 1992, 1997, 2003, 2006, 2009, 2012 και άλλες χρονιές).

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Χρήστο συντοπίτη από την 50 εκατοστά στρωμμένη στο χιόνι Ευρυτανία!(-4 κ συνεχίζει)
      Μίας κ μιλάμε για δυτική Ελλάδα φίλε από την ΒΔ Πίνδο φαίνεται ότι το συστημένο σύστημα για βδ χώρα είναι αυτό της Τετάρτης που με το προϋπάρχον ψύχος θα μας έρθει δυνατό με ΔΝΔυτικους ανέμους πράγμα που σημαίνει ότι η Ήπειρος θα δει καλά πράγματα μέχρι χαμηλά.
      Τώρα αύριο νομίζω ότι από πλευράς δυτικής Ελλάδας ήρθε η ώρα με αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής η δυτική στερεά(δίνω απάντηση κ στο φίλο που ρωτά τον δάσκαλο)να δεχθεί χιόνια έως τα πεδινά τής!
      Τώρα για κάτι πιο καλό(πρόσκαιρη χιονόστρωση)εκεί θα εξαρτηθεί από την ένταση που θα έχει ο υετός.
      Υ.Γ. Ο Γιώργος Λ. Έπρεπε σήμερα τουλάχιστον να εμφανιστεί για την εκτίμηση της Αθήνας που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αύριο.Ελπίζω να μην έχει κάποιο θέμα κ να ναι όλα καλά.

      Διαγραφή
  6. Κύριε Ζιακόπουλε μια ερώτηση για δυνατούς λύτες. Με βάση το αυριανό ψύχος, πιστεύτε ότι τα πεδινά της Ηπείρου κ της δυτικής Στερεάς (δε λέω για της δυτικής Πελοποννήσου, καθώς για αυτά η απάντηση είναι σχετικά πιο βέβαιη) θα δουν χιόνι ή απλά βροχή/χιονόνερο?
    Ευχαριστώ
    ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αυριανή πρόγνωση για την Αττική ειναι τέτοια που πρωτος ο Γιώργος Λαμερας θα μιλούσε για να μην το κάνει πιθανόν κατι δεν παει καλά.Ελπίζουμε γρήγορα να επιστρέψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, από την Πρωτοχρονιά δε μου άρεσε η απουσία του από το blog. Εύχομαι πολύ σύντομα να δούμε μήνυμα του Γιώργου. Στα καιρικά, πέρα από μια 10λεπτη χιονόπτωση το μεσημέρι όταν το γύρισε από βροχή σε χιονόνερο και μετά σε χιονακι και πριν σπάσει ο καιρός, στα ψηλά της Κηφισιας στα 360 μέτρα,τίποτα ενδιαφέρον. Τώρα έχει ξανακλείσει ο καιρός αλλά λόγω κακής θερμοκρασίας έχουμε κάτι σε χιονόνερο με 2,5 βαθμούς.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα και καλή χρονια.Παιδά το οτι δεν χιονίζει συην πόρτα μας η δεν ρίχνει οσο χιόνι θέλουμε δεν σημαίνει οτι ειναι ανεπιτυχείς οι προβλέψεις π.χ. στην περιοχή μου στον παρνασσό βόρεια πλευρά αυτή την στιγμή εχει περίπου 40 εκατοστά και χιονίζει ασταμάτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χιόνια σήμερα και στα ορεινά της Κέρκυρας! Σπάνιο φαινόμενο για το νησί μας και το χαρήκαμε δεόντως! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νυχτερινη χιονοπτωση εκπληξη στα γιαννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έχουμε χιονοεκπληξη στα Γιάννενα απόψε...

      Διαγραφή
    2. Άρχισαν ήδη οι χιονοεκπλήξεις της Παρασκευής που "εξέθεσαν" κι εμάς που τις είχαμε προαναγγείλει. Α, ρε δουλειά που βρήκαμε να κάνουμε!

      Διαγραφή
    3. Ήταν αδύνατο τελικά να μη χιονίσει αξιοπρεπώς στα Γιάννενα σήμερα,έστω κ στο παρά πέντε!

      Διαγραφή
  11. Μακάρι ερχόμενος από Ηράκλειο Κρήτης
    Τη Δευτέρα το πρωί να είναι άσπρη η Αθήνα μέχρι το Πειραιά.
    Κάτι σιγοψυθιριζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αυριο θα πεσει παραπανω η θερμοκρασια οποτε το χιονι θα το στρωσει πιο ευκολα.
    το κακο ειναι οτι θα το παγωσει οταν βελτιωθει ο καιρος με αποτελεσμα να γινει επικυνδυνο για την κυκλοφορια.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι μισοί Έλληνες δεν ξεχωρίζουν τον πάγο από τον παγετό και οι άλλοι μισοί νομίζουν ότι ολικός παγετός σημαίνει θα παγώσουν θα "πάντα όλα", ...ακόμα και το κρασί στο κελάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα μπέρδευα πριν μερικά χρόνια, μέχρι να αρχίσω να ασχολούμαι πιο πολύ με τον καιρό, λόγω χειμερινής κολύμβησης. Παγετό έχουμε, λοιπόν, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το 0 και ολικό παγετό όταν δεν ανεβαίνουν πάνω από το 0 σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο πάγος είναι το νερό που παίρνει στερεά μορφή και πάλι σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Και όπως μου έγραψε τις προάλλες και ένας άλλος blogger, "τελικά τι είναι και το χιόνι, σαν το νερό που βάζεις στο ψυγείο και παγώνει"... Εννοώντας ότι όλα μία ιδέα είναι τελικά στη ζωή, εμείς επιλέγουμε σε ποια θα δώσουμε σημασία και σε ποια όχι.

      Πάντως, το χιόνι είναι και σαν ένα λευκό λουλουδάκι του ουρανού. Όταν πέφτει σιγανά, μου θυμίζει πάντα εκείνη την τελευταία σκηνή της υπέροχης ταινίας "Ο τελευταίος Σαμουράι" με τους δύο πρωταγωνιστές να δέχονται καταιγισμό πυρών και αμέτρητα λευκά άνθη να πέφτουν από τα δέντρα πάνω τους. Ίσως ο συμβολισμός να ήταν ότι τα πάντα έχουν τελικά και την καλή και την κακή τους πλευρά. Ο Τομ Κρουζ, βέβαια, έζησε.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  14. Την πολύ δυνατή απογευματινή χιονόπτωση,ακολούθησε μια τρίωρη χιονοθυελλα,με αποτέλεσμα το υψος του χιονιού να φθάσει η και να ξεπεράσει τα 20cm.Η θερμοκρασία στους -1 εως-2.Έκοψε για λίγο κατά τις 10:30 και εδώ και λίγη ώρα,ξαναριχνει αρκετα δυνατά. Όπως έγραψα και το απόγευμα, η νύχτα, αλλά και η αυριανή μερα(γιατι όχι και το Σαββατο)προβλέπεται συναρπαστική. Οι άνεμοι πνέουν (κατά διαστήματα σφοδροι) από ΒΔ κατευθύνσεις.Καλο βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ήδη τα προεόρτια τα είχαμε στη Θεσσαλονίκη από τα χαράματα, με ασθενούς ως μέτριας έντασης χιονόπτωση και χιονόστρωση, τα καλύτερα έπονται από το μεσημέρι και μετά ως είπε ο κ. καθηγητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξέχασα να σας πω για το αναμενόμενο σύστημα της 9-10ης Γενάρη. Όπως έγραψα και χθες θα έχει πολλή υγρασία και μπορεί να φέρει εκπλήξεις σ' όλη την Κ. Μακεδονία και στο λευκό Πύργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Για Κ. Μακεδονία Χρήστο δεν ξέρω, αλλά φαίνεται συστημένο για Ήπειρο - Δ. Μακεδονία (με προσδιορισμό με βάση βουνά βλέπω να πιάνει γεμάτα το τόξο Σμόλικας - Βασιλίτσα - Τύμφη - Αυγό - Ανήλιο - Μέτσοβο και την Ήπειρο γενικότερα). Αν καταφέρει να φτάσει όπως λες και μέχρι Κ. Μακεδονία τότε μιλάμε για δυνατό σύστημα (με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υετού, αν έβγαιναν δηλαδή αυτά ακριβώς που βλέπω σήμερα μιλάμε στα χωριά 800μ.-1000μ. των πιο πάνω περιοχών ένα μέτρο+ με χιονόστρωση ακόμη και σε σχετικά πεδινά). Πιστεύω επίσης, όπως έγραψα χθες και λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη πρόγνωση του blog περί του ότι ΄΄ο χειμώνας ήρθε για να μείνει΄΄, ότι όλος ο χειμώνας έτσι θα πάει φέτος, δεν αλλάζει εύκολα το μοτίβο γιατί και τριγύρω μας στην Ευρώπη υπάρχει πολύ χιόνι και ψύχος.
      ΥΓ. Στο παραπάνω τόξο έχουμε και σήμερα χιονόπτωση καλούτσικη σαν δωράκι από Β. Ιόνιο.

      Διαγραφή
  17. Άρχισε ξανά ασθενή χιονόπτωση στα Γιάννενα με θερμοκρασία μείον 3,8βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χιονόνερο σήμερα μέσα στην πόλη της Κέρκυρας! Χιόνι στα ορεινά - ημιορεινά του νησιού! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η εικόνα χθες το απόγευμα στις 18:00 έξω από Super Market στο Δήμο Ζωγράφου πολύ δυνατή και σκληρή: με εξωτερική θερμοκρασία στους 3,5 βαθμούς, ένα κοριτσάκι μόλις 8-9 ετών έχει (δυστυχώς) "τοποθετηθεί" από τους γονείς-κηδεμόνες-τέρατα έξω από την κεντρική είσοδο του Super Market για να ζητιανεύει. Θα μπορούσε να είναι ο γιος μου (στην ίδια ηλικία) ή η κόρη μου πριν κάμποσα χρόνια. Το έβλεπες το κοριτσάκι να τουρτουρίζει από το κρύο. Το μόνο που έκανα ήταν να του αγοράσω ένα μεγάλο κρουασάν σοκολάτας που της το έδωσα και το κοριτσάκι αμέσως μου χάρισε ένα μεγάλο χαμόγελο (δεν ήθελα με τίποτε να δώσω λεφτά γιατί έτσι κάνεις τη δουλειά του τέρατος που το "τοποθέτησε" εκεί). Το βράδυ που το ξανασκέφτηκα μετάνιωσα που δεν κάλεσα άμεσα την πρόνοια ή το Χαμόγελο του Παιδιού για να το αναφέρω. Σήμερα θα ξαναπεράσω από εκεί και αν το κοριτσάκι είναι και πάλι στο "πόστο" του, θα την κάνω την κλήση. Αν δεν ενεργοποιηθούμε όλοι μας, δεν γίνεται τίποτε.

    Είναι κι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που μου αρέσει τόσο πολύ το χιόνι: καλύπτει όλη την ασχήμια αυτού του κόσμου που ζούμε, σαν να τον ξεπλένει από τη βρωμιά και να τον εξαγνίζει με το άσπρο του. Έστω και για λίγο (όσο μένει πάνω στη γη πριν το λιώσει ο ήλιος), μας δείχνει πόσο πιο όμορφη, απλή, αμόλυντη θα μπορούσε να είναι η καθημερινή εικόνα που αντικρύζουμε στη γη μας.

    Καλημέρα σε όλες και όλους.

    Χρήστος Κομπορόζος

    Υ.Γ. ο Σιμούλης έχει ξεσαλώσει τώρα που το είδαν το τιμημένο στη Θεσσαλονίκη, και ήδη σκέφτεται και το νέο κύμα στις 9-10 Γενάρη. Τυχεράκηδες Σαλονικιοί! Εγώ έχω εναποθέσει ελπίδες στην ΑΣΘ (το έγραψα και πιο πάνω χθες στο φίλο Ηλία, το είχα γράψει και πριν κανένα δεκαπενθήμερο) και σε όσα μας επιφυλάσσει ο γιος της Γης και του Ήλιου χάρη και στην ΑΣΘ:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

    Η ανάλυση στο severe-weather.eu είναι πολύ ελπιδοφόρα για τα μέσα του Γενάρη, χάρη και στον Αζορικό Αντικυκλώνα:

    http://www.severe-weather.eu/long-range-2/update-on-the-splitting-polar-vortex-and-winter-trends-across-the-european-continent-through-mid-january/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάλλον τελικά Χρήστο,δεν θα μείνει κάνεις"παραπονούμενος!!Ωραία εικόνα έχουμε το πρωί στην περιοχή μου, με το χιόνι "κρεμασμενο"πανω στα δέντρα και μια απόλυτη ησυχία,μετά την χθεσινή ισχυρή χιονόπτωση, η οποία(ησυχία)δεν μου"αρεσει"καθολου.Κατι...περιμενει;Θα δείξει.Καλημερα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα, στην Αττική η μέρα ξημέρωσε πολύ κρύα αλλά με έναν λαμπρό ήλιο. Όπως νομίζω ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές χθες, μετά το μεσημεριανό άνοιγμα, ο καιρός δεν κατάφερε ποτέ να κλείσει ουσιαστικά. Εμείς στην Κηφισιά το βράδυ είχαμε μόνο παροδικά κλεισίματα με ένα χιονόνερο μάλλον μέχρι το οριστικό άνοιγμα αργά τη νύχτα. Ο καιρός εμμονικά κόλλησε στα πολύ βόρεια της Αττικής και μόνο πέριξ των βουνών με αποτέλεσμα να χιονίσει σοβαρά μόνο σε Ιπποκράτειο και απλώς τα υπερβόρεια τύπου Διόνυσος κλπ να δουν μια απλή χιονόπτωση. Έχει χιονίσει πολύ καλά στην Πάρνηθα (από τα 500 χοντρικά), ικανοποιητικά στην Πεντέλη (πάλι από τα 500-600 αλλά με σαφώς λιγότερο υετό), φαντάζομαι κάτι ψιλό θα έριξε και στον Υμηττό. Τώρα για σήμερα πραγματικά δεν ξέρω τι να περιμένω. Από τη μια ο δάσκαλος μιλάει για τοπικές χιονοπτώσεις -υποθέτω στα βπ - μην αναφέροντας τον όρο ασθενείς, άρα στα μάτια μου υπάρχει κάποια ελπίδα (τώρα θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό στο 148 που αποκωδικοποιούσα το μήνυμα: χιόνια στην ορεινή ζώνη ήταν χιόνια Πάρνηθας άντε και λίγο στην Πεντέλη, χιόνια στα γύρω ορεινά έπαιρνε και την Κηφισιά η μπάλα συχνά, αλλά πάντως έπιανε σίγουρα Διόνυσο) χιόνια στα βπ ήταν στρώσιμο στην Κηφισιά, ενίοτε και σοβαρό και χίονια στα βπ και πιθανόν και στο κέντρο της πόλης ήταν θάψιμο). Από την άλλη, δεν πολυπιστεύω σε κάτι ιδιαίτερο αφού η ένταση θα αφορά πάλι κεντροβόρεια και δε θυμάμαι ποτέ Αττική και Θεσσαλονίκη να χιονίζονται (σοβαρά) μαζί. Στην πραγματικότητα εναποθέτω τις όποιες ελπίδες μας Δευτέρα βράδυ. Μακάρι να είναι κάτι αξιοπρεπές έστω και εξπρές. Αν πάλι δεν κάτσει, εντάξει, χάνουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που κράτησε σχεδόν 10 ημέρες, μέχρι ο καιρός να κάνει τον κύκλο του, πάει ο μισός χειμώνας, δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες θα έχουμε και αν θα είναι πραγματικά καλές δηλαδή τετ α τετ και όχι σουτ από τα 30 μέτρα που πρέπει να σου κάτσει για να μπει γκολ. Ίδωμεν, πάντως, ο χειμώνας είναι καλός μέχρι τώρα, στις λεπτομέρειες μας τα χαλάει, ελπίζω να τις διορθώσει πάραυτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα!
    Τελικά χιονίζει και στα Γιάννινα. Πυκνή χιονόπτωση αυτή την ώρα και η θερμοκρασία στους -3. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, θερμοκρασιακά και υετικά.
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τώρα έχουμε πυκνή χιονόπτωση στα Γιάννενα σήμερα ειναι η μερα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. χιονόστρωση τώρα (4/1/19 ώρα 12:00)στο κέντρο της Κέρκυρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σημερα χιονισε στην πανεμορφη κερκυρα.
      ποτε ηταν η τελευταια φορα που ξαναχιονισε?
      καρδιτσα

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες του φίλου μου Χρήστου Πετρόπουλου και τα δικά μου κιτάπια, στην Κέρκυρα χιόνισε τον Δεκέμβριο του 2001, στο διάστημα 23-25/1/2006, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 και στις 9-10/1/2017. Φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν κάθονται να ψάξουν ή που νομίζουν ότι η Κέρκυρα είναι Γαύδος!

      Διαγραφή
  25. Πάντως το εντυπωσιακότερο όλων είναι η χιονόπτωση-ολική χιονόστρωση στην πόλη της Κέρκυρας τώρα. Βασικά όλη η ακτογραμμή από Καλαμάτα έως Ηγουμενίτσα και τα νησιά του Ιονίου βέβαια, είναι τα χειρότερα χιονομέρη της Ελλάδας. Και μετά την Αριάδνη, πέφτει χιόνι ξανά εκεί. Για μένα είναι το εντυπωσιακότερο γεγονός του χιονιά που διανύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτή τη στιγμή ρίχνει το "Θεό" στο κέντρο του Καρπενησίου ενώ η χιονόστρωση ξεπερνά το μισό μέτρο με πολύ περιορισμένη την ορατότητα!
    Ισχυρός κ ο παγετός με -5 αυτή τη στιγμή,καθιστώντας πολύ δύσκολο τον αποχιονισμό του αυτοκινήτου μου καθώς έχουν κρυσταλλώσει όλα!
    Ζω μαγευτικές στιγμές εδώ όπως πιστεύω κ άλλοι φίλοι σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα.
    Στο Αγρίνιο απ' ότι μαθαίνω το παλεύει με χιονόνερο μέχρι ώρας,όμως το απόγευμα πολύ πιθανό να γίνει κ εκεί η έκπληξη.
    Καλά χιόνια λοιπόν σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χιονόπτωση και χιονόστρωση μέσα στην πόλη της Κέρκυρας! Ανεπανάληπτες εικόνες!!!! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλησπερα απο αργολιδα.τι βλεπετε για τον καμπο ?θα εχει παγετο και ποσο περιπου θα κατεβει?

    Νικ. Συριγας Βασιλ. Γαμβρουλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι δύσκολες μέρες θα είναι η Κυριακή και η Τρίτη με θερμοκρασίες περίπου από -2 ως -4 βαθμούς και βέβαια η Τετάρτη με θερμοκρασίες από -3 ως -5 βαθμούς. Ασθενής θα είναι ο παγετός αύριο (Σάββατο) και τη Δευτέρα εφόσον μείνει η συννεφιά που λένε από σήμερα τα μοντέλα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από μία ανάπαυλα, σήμερα και για ένα τετράωρο ,χιόνισε πάλι πολύ έντονα. Μαζί με τα σημερινά 20 εκ φτάσαμε σχεδόν το ένα μέτρο χιόνι. Πραγματικά είναι λες και έχω βρεθεί σε άλλον πλανήτη. Αυτή είναι η μαγεία του χιονιού, αυτή η τόσο εύθραυστη και παροδική ομορφιά. Καλό βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  30. Δίκιο έχετε,κ εγώ το ίδιο επαθα,100 χρόνια είπα κ εγώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή