Μαζί με τον Γενάρη τελειώνει και ο τελευταίος κύκλος των σημαντικών βροχών στη χώρα


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από το Ιόνιο προς τη Μαύρη Θάλασσα θα επηρεάσει τον καιρό σχεδόν όλης της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Δ-ΒΔ με βασική ένταση στα πελάγη τα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Την Παρασκευή (1/2), οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της και μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της (αύξηση του Ημερήσιου Θερμομετρικού Εύρους). Το Σαββατοκύριακο (2-3/2), δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 
                                                                             
ΠΕΜΠΤΗ, 31 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικές βροχές, καταιγίδες κυρίως στη Θράκη και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Σύντομες βροχές τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Για το πολικό και επικίνδυνο κρύο που θα επηρεάσει τις ανατολικές ΗΠΑ, από την Ντακότα ως το Μέην, με χιόνια να πέφτουν ακόμα και στα νότια, στην Αλαμπάμα και την Τζόρτζια, γράφει σήμερα και ο Guardian. Στα μεσοδυτικά άνοιξαν ήδη θερμαινόμενα καταφύγια, καθώς οι θερμοκρασίες υποχώρησαν στους -17,8 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να κλείσουν εκατοντάδες σχολεία και να ακυρωθούν πάνω από 1.000 πτήσεις. Το Σικάγο είναι η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο με -46 βαθμούς αισθητή θερμοκρασία, που συνιστά και απειλή για τη ζωή, ενώ προβλέπονται 60 εκατοστά χιονιού στο Ουισκόνσιν και 15 εκατοστά στο Ιλλινόις. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και 10 λεπτά να καθίσει κάποιος έξω μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα, ενώ το έντονο κρύο θα παραμείνει για μέρες. Οφείλεται δε, σε μία πολική δίνη, μία μάζα παγωμένου αέρα, που συνήθως στροβιλίζεται γύρω από τον Βόρειο Πόλο, αλλά κινήθηκε νότια προς τις ΗΠΑ.

    Λόγω των καιρικών συνθηκών 360 χιλιάδες μαθητές δεν θα πάνε σήμερα σχολείο στο Σικάγο, που είναι η τρίτη πολιτεία των ΗΠΑ, όσον αφορά τον αριθμό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι παγερές θερμοκρασίες μπορεί να ήταν η αιτία για τον θάνατο ενός ανθρώπου, που βρέθηκε έξω από το σπίτι του στη Μινεσότα. Πάνω από 15 εκατοστά χιονιού αναμένονται και στην κεντρική και βόρεια Τζόρτζια, όπου θα πέσει και παγωμένη βροχή και οι δρόμοι θα είναι επικίνδυνοι. Κι εκεί έκλεισαν σχολεία και κυβερνητικά γραφεία σε 35 κοινότητες. Ακυρώθηκαν επίσης οι μισές πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Σικάγο. Το χιόνι αναμένεται να έρθει από τις Μεγάλες Λίμνες στη Νέα Αγγλία. Και όταν έχει κακοκαιρία στις ΗΠΑ, έχει καλοκαιρία στην Ελλάδα, όπου είναι εντυπωσιακή, παρεμπιπτόντως, και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας. Βέβαια, με τους νοτιάδες και τις βροχές τα νερά παραμένουν θολά γύρω από την αγαπημένη μου ακτή, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα στη ζωή.
    https://www.theguardian.com/us-news/2019/jan/29/polar-vortex-cold-us-midwest-east-snow
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο πράγμα :) Πλάκα κάνω, μην αρχίσετε για τους άστεγους κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Όταν έχει κακοκαιρία στις ΗΠΑ, έχει καλοκαιρια στην Ελλάδα"...αυτό πραγματικά το έχω παρατηρήσει πολλές φορές όταν χτυπάει κακοκαιρία τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Βέβαια τώρα ο κύριος όγκος τών πολικων θερμοκρασιών είναι στα μεσοδυτικα, αλλά κ πάλι φαίνεται να υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό το συσχετισμό
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ κ μισή ώρα,η ατμόσφαιρα πολύ ηλεκτρισμενη,δεν βρεχει ακόμη,ομως πέφτουνε πολλοί κεραυνοί,ειμαστε τυχεροί που έχουμε ακόμη ρεύμα,καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανακατεμένος,εχθές ο καιρός,με συνεχη εναλλαγή συννεφιάς και ήλιου,με τον αέρα δυνατό και αρκετά κρύο,έως 11 βαθμούς έφθασε η θερμοκρασία,αλλά μόλις νυχτωσε, η συννεφιά έγινε πιο πυκνή και ο άνεμος γύρισε σε ΔΒΔ,ενισχύθηκε και άλλο και το κρύο πιο έντονο.Προς το πρωί (5η ωρα)ξεκίνησε να βρέχει,που όταν έφυγα στις 6,έγινε πιο δυνατή.7mm έχει μέχρι στιγμής και με τα 14.3mm που μας"τιμησε" προχθές και φυσικά με τα 492mm που είχαμε "προίκα",φθάσαμε αισίως τα 513.3mm.Καθολου άσχημα δηλαδή για ένα μήνα. Στους 5 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί στους 6.5 τώρα.Αθτα στο χωριό μου, στο Σχηματάρι, ψιχαλα προχθές, τίποτα σήμερα, πολύ λίγος ο αέρας και τελείως διαφορετική και η θερμοκρασία,8-15 εχθές,8 εχει τώρα και μαλακό καιρό. Καλημέρα σε όλους-σε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα! Όταν λες για 513.3mm, σε ποια ακριβώς περιοχή αναφέρεσαι και ποιος είναι ο αντίστοιχος μετεωρολογικός σταθμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι πρόκειτε για αυτόνομο σταθμό κάποιου φίλου κ όχι επίσημο απο το ΕΑΑ.
      Ο ίδιος ο Χριστόδουλος θα μας πεί βέβαια.

      Διαγραφή
    2. Θεωρώ κι εγώ ότι πρέπει να παραθέτουμε στοιχεία επίσημων σταθμών που είναι ελεγμένοι κ καλιμπραρισμένοι. Τα 513mm που αναφέρει ο φίλος Χριστόδουλος θαρρώ πως είναι ένα άκρως υπερβολικό νούμερο, δεδομένης της περιοχής του, αν αναλογιστούμε ότι κανείς κοντινός στην περιοχή επίσημος Μετεωρολογικός σταθμός τόσο του ΕΑΑ, όσο κ άλλοι που δίνουν τα στοιχεία τους στο metar.gr δεν έχει καταγράψει τέτοιο ποσό υετού. Μετά βίας εντόπισα έναν-δύο ορεινούς σταθμούς σε όλη τη χώρα (υετικά τέρατα, Θεοδώριανα Άρτας και Παραμυθιά Θεσπρωτίας) που είναι πάνω από τα 500 χιλιοστά για το μήνα. Θεωρώ πολύ δύσκολο η περιοχή του Χριστόδουλου να έχει τέτοιο ακραίο ποσό υετού μέσα σε ένα μήνα, όσο βροχερός και να είναι αυτός κ μάλιστα όταν κανένας σταθμός πεδινός της βροχομάνας δυτικής Ελλάδας που επηρεάστηκε κατά κόρον αυτό το μήνα από κακοκαιρίες δεν έχει πάνω από 350-370 χιλοοστά. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ επ ουδενί ότι έβρεξε πολύ, ίσως κ πάρα πολύ, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου για το νούμερο.
      Γιώργος, Γιάννενα

      Διαγραφή
    3. Κι όμως ο νόμος Χανίων είναι πρωταθλητής τον Ιανουάριο με 3 περιοχές (σαμάρια-αση γωνία-σεμπρωνας-ασκυφου) να ξεπερνούν τα 600!!!συμφωνα με τον ΕΑΑ
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  7. Δεν ξέρω από θερμές εισβολές κ καλοκαιρίες που έρχονται γιατί αυτές είναι μόνο ένα διαλειμα κ τίποτα παραπάνω,το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Χειμώνας συνεχίζει αμείωτος!
    Χιονίζει συνεχώς στη δυτική Πίνδο σπό τα 600 με 800 μέτρα ενώ το πρωί τα χιόνια έφτασαν μέχρι τις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων ακόμα κ μέσα στην Κόνιτσα(δάσκαλε έτσι είδα).
    Το νερό που έχει πέσει δε λέγεται(110mm μέχρι στιγμής τρέχουσα κακοκαιρία από Δευτέρα βράδυ στην περιοχή μου)καθώς το δυτικό ρεύμα μας ευνοεί πάρα πολύ ενώ κ η συνέχεια από Τρίτη φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα με διαφορετικο μοτίβο κακοκαιριών όσον αφορά τους ανέμους(ανατολικούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Στο Ανήλιο το ύψος του χιονιού φτάνει πάνω από 4 μέτρα σε αρκετά σημεία ενώ πολύ ευνοημένη η κλασική Ήπειρος. Βελτιώνεται στη συνέχεια σχετικά ο καιρός (από πλευράς θερμοκρασιών κυρίως) αλλά ο χειμώνας έχει πολύ δρόμο ακόμη. Παρατηρούμε με ενδιαφέρον το δεύτερο μισό του Φλεβάρη...

      Διαγραφή
    2. Χειμώνας τέλος
      Αν εννοείς ότι θα ξαναχιονίσει ή θα ξανακάνει κρύο ναι για κανα 2-3 μέρες αλλά η μέρα πήρε το πάνω περί. Αυτό έλειπε να μη χιονίζει στην Πίνδο.
      Ένας φανατικός ηλιόφιλος
      Όλα είναι θέμα οπτικής κι όχι αριθμών

      Διαγραφή
    3. επειδη θα εχουμε για 2-3 μερες θερμη εισβολη αυτο δεν συνεπαγεται με την συντελεια του κοσμου!
      ισα-ισα φαινεται ενδιαφερουσα η συνεχεια.βροχατη!
      επισης,το αν βαρεσε ληξη ο χειμωνας αυτο θα το δουμε!
      ο φλεβαρης ειναι ενας χειμωνιατικος μηνας και θεωρητικα μπορει να τα κανει ολα.
      ας μην ξεχναμε οτι απο θεσσαλια και βορειοτερα δεν ειναι λιγες οι φορες οπου και τον μαρτιο ειχε κανει τσουκτερα κρυα.
      καρδιτσα

      Διαγραφή
  8. Σήμερα δεν ειμαι στα Γιάννενα αλλα απ ότι μου λενε το χιονόνερο εναλλάσσεται με το χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε ανώνυμε το έχω ξαναγράψει, η περιοχή μου είναι ανάμεσα Θήβα και Λιβαδειά κοντά στην Αλίαρτο, αλλά προς τον Ελικώνα. Ο σταθμός είναι ερασιτέχνικος ενός φίλου μου. Εάν λέει ψέματα, ψέματα γράφω και εγώ, αλλά δεν νομίζω, καθώς αδιάψευστος μάρτυρας, είναι η σχηματισθεισα λίμνη στον κάμπο που έχει ξεπεράσει σε ύψος τα τρία μέτρα, παρόλο που εδώ και μια εβδομάδα τραβάνε οι αντλίες το νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Ιανουάριος μας αποχαιρετά με κατά προσέγγιση 350 χιλιοστά μηνιαίας βροχόπτωσης στην πόλη της Ρόδου, και 450 περίπου στις ορεινότερες περιοχές του νησιού (π.χ. Εμπωνας), τα ψηλότερα σημεία των οποίων μάλιστα κατάφεραν να δουν και χιόνι στο διάστημα 6-9 Ιανουαρίου. Ενας πραγματικά επικός Γενάρης για το νησί και γενικότερα ένας μάλλον βαρύς χειμώνας για τα δεδομένα του. Και το βασικότερο: το χρειαζόμασταν άμεσα!
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή