Ο καιρός του Σαββάτου (5-1-2019)


Η μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τον καιρό της χώρας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) οι χιονοπτώσεις, οι βροχοπτώσεις (νότια πεδινά) και οι καταιγίδες (θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) βαθμιαία να περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι πρόσκαιρα στο Β. Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτική πρόγνωση
Βόρεια Ελλάδα:
Χιονοπτώσεις που σταδιακά θα περιοριστούν στα ΒΑ και τη νύχτα θα σταματήσουν. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 3 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Στα ΒΔ τοπικές χιονοπτώσεις που το πρωί θα σταματήσουν. Στα ΝΔ τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (πεδινά – παραθαλάσσια) που ως αργά το μεσημέρι θα σταματήσουν παντού. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 7 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αρχικά τοπικές χιονοπτώσεις και στα νότια πεδινά βροχές ή χιονόνερο, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 7 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και στο Β-ΒΔ Αιγαίο ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Άνεμοι στα βόρεια ΒΔ έως ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 6 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές χιονοπτώσεις σχεδόν ως το μεσημέρι. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 3 βαθμούς.


25 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Μεγάλο το ενδιαφέρον με τις θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Το μετεο (ρεαλιστικό στις προβλέψεις χωρίς υπερβολές) ειδικώς δίνει (με τα μέχρι στιγμής στοιχεία) για Δ. Μακεδονία και Θεσσαλονίκη χιονοπτώσεις όλη τη νύχτα σήμερα μέχρι αύριο προμεσημβρινές ώρες, ενώ από θερμοκρασίες πρώτη φορά βλέπω να δίνει -15 (Τρίτη προς Τετάρτη) μέσα σε πόλεις της Δ. Μακεδονίας (Γρεβενά, Φλώρινα), επίσης σε κλασικό ψυχρομέρος (Βλάστη Κοζάνης 1250μ. τις ίδιες ώρες -17), ενώ για Καιμακτσαλάν -20αρι. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι εκτιμήσεις αυτές θερμοκρασιών μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη ιδιαίτερες θεροκρασιακές ιδιαιτερότητες ανά περιοχή μπορεί να εμφανισθούν ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στο Βόρας που για μένα είναι η κατάψυξη και το πιο ψυχρό μέρος της Ελλάδος το -20 μου φαίνεται λίγο αν ληφθεί υπόψη ότι για -15 υπάρχει πρόγνωση π.χ. για Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δευτέρα και Τρίτη υπάρχει πιθανότητα για χιόνια στην Αθήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Κοίταξε, για Αττική: Προσωπικά για να βγάλω ένα καταρχήν βάσιμο συμπέρασμα για τον καιρό ξεκινάω από την πρόγνωση της παρούσας ιστοσελίδας (του κ. Ζιακόπουλου δηλαδή) και της ΕΜΥ. Ανάλογα μετά με την πρόγνωση (την ορολογία δηλαδή που χρησιμοποιείται, την περιγραφή των φαινομένων κλπ.) και έχοντας μια σχετική εμπειρία στην ανάγνωση της πρόγνωσης μπορεί να βγάλει κανείς κάποια περαιτέρω συμπεράσματα για την περιοχή του. Σε ότι αφορά λοιπόν την Αττική συνήθως στις γενικές περιγραφές του καιρού της ΕΜΥ 3-7 ημερών (αυτές δηλαδή πέραν των δύο ημερών που δεν αναφέρεται ειδικώς ο νομός Αττικής) με έχει προβληματίσει σε ποια καιρική ενότητα υπάγεται η Αττική. Πάει πακέτο με τον καιρό της Εύβοιας επειδή είναι δίπλα; δεν νομίζω. Πάει πακέτο με τον καιρό της Στερεάς; Αποτελεί ειδική κατηγορία, νομός Αττικής δηλαδή, και όταν είναι να τονισθεί κάτι μνημονεύεται ειδικώς και η Αττική;
      Σε κάθε περίπτωση η Αττική αποτελεί γεωγραφικά (βλ. Βικιπαίδεια) το ανατολικό άκρο της Στερεάς. Όταν γίνεται αναφορά για χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά συμπεριλαμβάνεται και η Αττική ή πρέπει να μνημονεύεται ειδικώς η φράση ΄΄συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής΄΄; Η πρόβλεψη η σημερινή της ΕΜΥ 3-7 ημερών κάνει λόγο για χιονοπτώσεις (Δευτέρα - Τρίτη) κυρίως στην Ανατολική Στερεά χωρίς να κάνει ειδική μνεία στην Αττική αλλά τονίζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα. Αυτό καταρχήν. Σε προγνωστικούς χάρτες φαίνεται συγχρόνως ότι η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών από τα βόρεια τη Δευτέρα δημιουργεί κάποια λευκά και στην Αττική (μέχρι τα κεντρικά του νομού), που σημαίνει ότι στο παιχνίδι ενδέχεται να μπει η Αττική, καταρχήν τα βόρεια τμήματα της, αλλά με μία σχετικά άστατη καιρική κατάσταση (ο υετός για μένα είναι γρίφος και όχι τόσο οι θερμοκρασίες). Επομένως πιο ολοκληρωμένη πιστεύω θα είναι η εικόνα από αύριο και την Κυριακή.
      ΥΓ. Βλέποντας τους σχετικούς χάρτες πιστεύω ότι σήμερα το βράδυ θα έχει φαινόμενα στο Ν. Αττικής τα οποία στα βόρεια τμήματα αυτού από κάποιο υψόμετρο και μετά θα μεταφράζονται σε χιόνι. Στην Αττική γενικώς στην κακοκαιρία αυτή και ειδικά την Πέμπτη κάτι δεν πρέπει να πήγε καλά με τις θερμοκρασίες. Αν διάβασες την πρόβλεψη του κ. Ζιακόπουλου πριν κάποιες ημέρες είχε γράψει, αν δεν κάνω λάθος, ότι η μισή χώρα θα βρισκόταν υπό την επίδραση βοριάδων και η νότια υπό την επίδραση νότιου ρεύματος. Στην Αττική υπερίσχυσε τελικώς το νότιο ρεύμα (αν λέγαμε ποσοστά αυτά ήταν κάτι σαν 60-40, 60 νοτιάς, 40 βοριάς). Το όριο των χιονοθερμοκρασιών σε πολύ χαμηλά υψόμετρα φαίνεται ότι ήταν τα βορειότερα τμήματα του νομού Βοιωτίας (γι αυτό έπεσε και πολύ χιόνι στην κεντρική Ελλάδα διότι είχε τις πιο ιδανικές χιονοθερμοκρασίες σε συνδυασμό με υετό).

      Διαγραφή
  3. Απίστευτο!Κατεβαίνοντας από Ευρυτανία(μαρτυρισα μέχρι να γυρίσω)
    με αλυσίδες σε όλο το δρόμο,το θέαμα που αντίκρισα ήταν απίστευτο καθώς αυτή την ώρα εκδηλώνεται πυκνή χιονόπτωση(παχιά) κ μέσα στην πόλη του Αγρινίου.Οι εκπλήξεις συνεχίζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πω την αλήθεια μπορεί η χιονόπτωση να είναι πυκνή αλλά το περίμενα αν θυμάστε κ από τη χθεσινή μου ανάρτηση στο μπλογκ(Έτσι για να ευλογούμε κ τα γένια μας πού κ πού.

      Διαγραφή
    2. Φώτη φέρνεις γούρι και στα Γιάννενα οπως και οι αναλύσεις του φιλου PW Pindos.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι Δημήτρη,το πίστευα κ το είχα πει για τα Γιάννενα ότι θα έχει κ σοβαρή χιονόστρωση!
      Να το χαρείτε εκεί κ μακάρι τη νύχτα να συνεχίσει κ σ'εσας κ σ' εμάς για να δούμε πως θα ξημερώσουμε.

      Διαγραφή
  4. Πλατεία Πολιτείας 370 μέτρα και πάνω χιονίζει πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σφοδρή κατά διαστήματα χιονόπτωση εδώ και λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη.Πιστεύω όμως κι επιμένω ότι οι θερμοκρασίες είναι λίγο "τσιμπημένες", στο μηδέν τώρα το κέντρο αλλά πέφτει με πολύ αργό ρυθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρεμπιπτόντως, επειδή αναφέρθηκε η Γαύδος προηγουμένως, εκεί πρέπει να χιόνισε τελευταία φορά στις 13 Φεβρουαρίου 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φωτη το ειχαμε πει αν θυμασε απο την παραμονη πρωτοχρονιας ότι μπορει να χιονισει και στο Αγρινιο,αρκει να καθησει ο υετος τη καταληλη στιγμη,ηταν γριφος ο υετος εχει δικιο ο φιλος απο τη Β.Πινδο,να ομως που εκατσε και πιστευω θα το ευχαριστιθεις και αυριο που ειναι μερα.Να πω εδω στο χωριο μου το χιονι εφτασε 25εκ.χιονιζει τωρα με μειωμενη ενταση,πιστευω θα το φτασει μεχρι 30εκ.μεχρι να κοπασει τελειως.Ενταξη ειναι αυτο που θελω 30-40π.δηλ.ενα κανονικο χιονι για την περιοχη μου και 1+μ.στα ορεινα οπως ειχα περιγραψει μια φορα.Ευχομαι να μην ειναι η τελευταια ομως για φετος...
    Γιωργος Νομη Τρικαλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο όντως το θυμάμαι,το είχες πει κ τελικά έτσι κ έκατσε!
      Μην αγχώνεσαι ωστόσο γιατί σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που χιονίζει για φέτος!

      Διαγραφή
  8. Στο ρυθμό της χιονοθύελλας αυτή την ώρα η Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικά πυκνή χιονόπτωση με πολύ περιορισμένη ορατότητα αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη , όλα άσπρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίες εικόνες ,φαντάζομαι,εαν κρίνω από παλιά,τοτε που εμένα Θεσσαλονικη,Λεσβος βροχή,κ πάλι βροχή,δεν βλέπω να μας έρχεται χιόνι,καλο ξημέρωμα,σε όλους τους χιονοφιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά έπεσε ...το κάστρο(θερμοκρασιακά).Παραδόθηκε στον χιονιά και το κέντρο της πόλης.Κόκκινο κρασί μετά τη βόλτα και απόλαυση του λευκού "επισκέπτη"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας. Το χιόνι της Θεσσαλονίκης:α) πιθανόν να έχουμε να δούμε τόσο από τον γνωστό Δεκέμβρη του 2001, διορθώστε με σε περίπτωση λάθους, επειδή απουσίαζα από την πόλη το διάστημα 2001 - 2008.
    β) Είναι χιόνι ιδανικό (αρκετή ποσότητα, χωρίς υπερβολικό κρύο, το ευχαριστιέσαι και δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα) όπως π.χ. της Αριάδνης, το οποίο παρότι ήταν λιγότερο έφερε πολλές ζημιές. (Ατυχήματα πολιτών, ξήρανση δένδρων, σπασμένα υδραυλικά, κλπ)
    γ) Λάθος, κατά τη γνώμη μου, η διακοπή κυκλοφορίας των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Έχουν περάσει μηχανήματα και καθάρισαν τους δρόμους τη νύχτα. Θα έπρεπε να τοποθετήσουν αλυσίδες και να κυκλοφορούν κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να ειναι το τέλος της αχιονης περιόδου.

      Διαγραφή
    2. Μετά το 2001 είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει.Εγώ ήμουν αρκετά μικρός το 2001 και δεν θυμάμαι και πολλά.Αλλά τουλάχιστον έζησα το 2019!

      Διαγραφή
    3. Χρήστο για το γ) δεν έχεις και τόσο δίκιο.Υπάρχουν περιοχές της Θεσσαλονίκης που δεν άνοιξαν οι δρόμοι και δεν πέρασε ούτε ένα εκχιονιστικό γι αυτό διεκόπη η κυκλοφορία του ΟΑΣΘ...

      Διαγραφή
    4. Οι παραλιακές οδοί, οι κεντρικές οδοί και οι οδοί χαμηλού υψομέτρου όπως και η Καλαμαριά δεν είχαν, ούτε βέβαια έχουν κάποιο πρόβλημα. Άλλωστε έγραψα, να βάλουν αλυσίδες, όπως έκαναν παλιά. Τώρα φαίνεται περιμένουν να λιώσει το χιόνι και από τις στέγες των σπιτιών για να ξεκινήσουν, τι να πω....

      Διαγραφή
  13. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω αυτές τις όμορφες εικόνες που μας μεταφέρουν οι φίλοι από όλη την Ελλάδα και χαίρομαι δίπλα,για πόλεις που είχαν στερηθεί τέτοιες ανεπανάληπτες στιγμές. Βέβαια έχω και εγω"συμφερον"απο αυτά, γιατί γλίτωσα και το "σουβλισμα".Για την περιοχή μου, θα μπορούσα να έχω"παράπονα,αλλά αν"τολμησω"να τα εκφράσω, σίγουρα δεν θα υπάρχει καμία επιείκεια προς την ποινή,απεναντίας με τον δάσκαλο, που την δικαιούται. Τι θέλω να πω:Σίγουρα δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ,ό(οπως έλεγε ο Κουτσογιωργας),αλλά χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για έναν πολύ μεγάλο χιονια, που μπορούσε να συμπεριλάβει και την Αττική.Και σε αυτό έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο οι άνεμοι.Στην πολύ ωραία ανάλυση του φίλου από την ΒΔ Πίνδο,πουωεπθασε επακριβως το νόημα, θα ήθελα να πω,ότι εάν οι άνεμοι, ήταν τουλάχιστον καθαροί βοριάδες(Πόσο μάλλον ΒΑ)Θα είχε πέσει πιο πολυ η θερμοκρασία και σίγουρα θα υπήρχαν διαφορετικές καταστάσεις. Στην περιοχή μου, οι άνεμοι αυτοι(ΒΔ)έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο, όχι τόσο στην θερμοκρασία, όπου αυτή κυμαινόταν από 0 εως-2,αλλα στο ότι "ερχόμενος"ό καιρος απο αυτήν την κατεύθυνση, όλη την υγρασία,την"τραβουσαν"οι ορεινοί ογκοι(Γκιώνα,Παρνασσός, Ελικωνας)Και σε μας,έμεναν τα"απομειναρια".Διόλου αμελητέα, καθώς και εχθές το βράδυ, για δύο ώρες, έριξε αλλά 10 εκατοστά, και έχουμε μια θαυμάσια εικόνα, που μου αρέσει ιδιαίτερα, καθώς όλα είναι κατάλευκο, οι δρόμοι,δεν έχουν δυσκολίες και μπορούμε να πηγαίνουμε στις δουλειές μας(Τα παιδιά,βέβαια έχουν άλλη γνώμη).30 εκατοστά, δεν το λες και λίγο.Εαν όμως οι άνεμοι ήταν βόρειοι, άνοιγε απευθείας η"πυλη"απο την βόρεια Εύβοια και από εκεί θα "εθαβε"τοσο το Μαρτίνο, όσο και την περιοχή μου. Όπως,βλέπετε, σε κάθε περιοχή, παίζουν μεγάλο ρόλο ,πολλοί παράγοντες και γι'αυτό είπα προχθές στον φίλο Δημήτρη .ρ,ότι όταν βλέπω ότι έχει,ειδικά η περιοχή του,καιρό σπάνια έχουμε και εμείς εδώ.Το κύμα όμως ήταν ισχυρό και έτσι, πήραμε και εμείς το "δωράκι" μας.Φυσικα,υπάρχει πολύ μέλλον,όπως σωστά είπε και Φώτης, προς τον Γιώργο από Νομη.Το"παρτι"ξεκινησε και όλοι θα πάρουν"δωρα" για την"συμμετοχη"τους.Καλημέρα σε όλους σας.Υ,Γ:Μετά τον Λαμερα,που εύχομαι να μην υπάρχουν προβλήματα, έχουμε "Χαίρομαι τον Νίκο τον Πάπα...τον είδε κανεις;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε ρε Χριστόδουλε, πήρατε όλες τις βροχές, να πάρετε και όλα τα χιόνια;

      Διαγραφή
  14. "Επεσε" και η Καλαματα ..... !!!
    Πολύ χιονι σε ολα τα ημιορεινα της Μεσσηνιας ~》300μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρατήρηση: κάποια βροχόμετρα καταγράφουν σήμερα υετό παρότι δεν υπήρξε, λόγω της τήξης του χιονιού επί αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή