Σάγμα καλοκαιρίας*


Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στις περισσότερες περιοχές της  χώρας να επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι να εξασθενήσουν σχεδόν σε όλα τα πελάγη. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για παγετό. Την Παρασκευή (18/1), με την επικράτηση Ν-ΝΔ ανέμων, αλλάζει ο καιρός στη χώρα. Συγκεκριμένα, η παγωνιά θα υποχωρήσει σημαντικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στη Δ. Ελλάδα και αργότερα στη Ν. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στ ορεινά. Το Σαββατοκύριακο (19-20/1) στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα κυρίως την Κυριακή. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας.

*  Όταν οι παλαιοί μετεωρολόγοι της ΕΜΥ έβλεπαν αντικυκλωνική κυκλοφορία στη στάθμη των 500 hPa, αναφωνούσαν: «Σάγμα καλοκαιρίας!». Για όσους δεν το γνωρίζουν, το σάγμα είναι το σαμάρι. 
                                                                             
ΠΕΜΠΤΗ, 17 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στην Κρήτη και το Α. Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 11 βαθμούς.

24 σχόλια:

  1. Και μιάς κ τελειώνει απο αύριο μία μακρά πολύ ψυχρή περίοδο περίπου 25 ημερών καιρός να ζεσταθούμε λιγάκι κ να ανασυνταχθούμε.
    Ο νοτιάς παίρνει το πάνω χέρι μαζί με αρκετές βροχές όπως φαίνεται για αρκετές ημέρες κυρίως όμως στις περιοχές Π(δυτικά βδυτικά,ανατολικό Αιγαίο κυρίως).
    Τώρα απο τις 20-21 κ μετά δείχνουν κ σήμερα τα μοντέλα να οργανώνεται κ να κατηφορίζει από άκρη σε άκρη σε όλη σχεδον την Ευρώπη μία τεράστια πολύ ψυχρή αέρια μάζα!
    Ότι θα δημιουργηθούν εκ νέου βαρομετρικά χαμηλά στη μεσόγειο είναι σίγουρο,το πόσο νότια όμως θα κατέβει αυτή η μάζα,για πόσο θα κατέβει κ πόσο πολική θα αποδειχτεί,αυτή την ώρα αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Καλά, μιλάμε το έδαφος ειδικά στον άξονα της δυτικής Ελλάδας που είναι και το πιο βροχερό τμήμα της χώρας πρέπει να είναι υπερ- υπερ-κορεσμένο από νερά, δεν πρέπει να χωράει άλλο νερό, σε λίγο θα αναβλύζει νερό μέσα από το εδαφος. Ευτυχώς έχει θερμοκρασίες καλές και συντηρούνται τα χιόνια στα ορεινά και στα βουνά γιατί αλλοιώς θα είχαμε λίμνες. Αφού σε περιοχές να φανταστείς που δεν φημίζονται για τις βροχοπτώσεις έπεσαν τόσα νερά που το έδαφος είναι κορεσμένο εδώ και μέρες. Σε πηγές μάλιστα σε ορεινές περιοχές της Πίνδου το νερό δεν ρέει μόνο από το κατασκευασμένο στόμιο της βρύσης αλλά υπερχειλίζει από γύρω γύρω.

      Διαγραφή
    2. Το παρατήρησα κ εγώ φίλε αυτό που λες με το πολύ νερό το ΣΚ που έκανα μία βόλτα στα ορεινά,απο παντού ξεχειλίζει το νερό!
      Ας ελπίσουμε με τις νέες βροχές που έρχονται κ το λιώσιμο των όγκων χιονιού κάτω από τα 1400μ να μην υπάρξουν προβλήματα στην περιοχή μας κ όχι μόνο.

      Διαγραφή
  2. Κάπως έτσι θα βγει από το σπίτι και αυτή η καλή ψυχή στον Διόνυσο που αποκλείστηκε και πάλι, καθώς πάγωσε το χιόνι. Να διευκρινιστεί, βέβαια, ότι στη νότια Αττική ουσιαστικά δεν είχε καθόλου φαινόμενα, απλά και σήμερα στο Θυμάρι είχε ψύχρα και κυματάκι με το βορειοδυτικό αεράκι. Ο άνεμος καθάρισε, όμως, την ατμόσφαιρα και φαίνονταν μακριά στον ορίζοντα οι χιονισμένες βουνοκορφές της Πελοποννήσου και της Αττικής από τα βράχια της αγαπημένης μου ακτής. Οι φωτογραφίες, που προσπάθησα, ωστόσο, να βγάλω με τα χιονισμένα βουνά ήταν πιο μακρινές και από αυτές με τους σαργούς, τα μελανούρια, τις μουρμούρες, τις καλόγριες, τους κακαρέλους και τα μπαρμπούνια που έφευγαν ταχύτατα στη θέα της υποβρύχιας μηχανής.

    Κοιτάζοντας, ωστόσο, τα χιονισμένα βουνά από μακριά, θυμήθηκα το τραγουδάκι που μας μάθαιναν στον Ορειβατικό, όταν ήμασταν παιδιά.

    "Την Πάρνηθα έχουμε μητέρα / τον Όλυμπο έχουμε παππού / τον Ταϋγετο πατέρα / και φίλη τη Δίρφη τη ναζού.
    Η Γκιώνα είναι αδερφή μας / και ο τρελός ο Υμηττός / μπαρμπάδες είναι οι δικοί μας, ο Τυμφρηστός κι ο Παρνασσός.
    Κι ανεβαίνοντας ξανά, πάνω στα ψηλά βουνά / η ψυχή μας παίρνει δύναμη κι αέρα.
    Κι η καρδιά μας λαχταρά να ανεβούμε πιο ψηλά / πάνω στα ελληνικά τα βουνά".

    Και όχι σε όλα τα βουνά, καθώς στις ελβετικές Άλπεις πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί, διότι οι σφοδρές χιονοπτώσεις τους έκοψαν την πρόσβαση στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ενώ οι χιονοθύελλες συνεχίζουν να προκαλούν χάος σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, όπως αναφέρει το Skynews. Yπάρχει επίσης και υψηλός κίνδυνος χιονοστιβάδων μία εβδομάδα πριν το φόρουμ του Νταβός. Έχουν σταματήσει επίσης τα δρομολόγια των τρένων προς το χωριό Disentis, όπου ζουν 2.200 άνθρωποι και μαζί με μερικές εκατοντάδες τουριστών παραμένουν αποκλεισμένοι, εξαιτίας των χιονισμένων δρόμων. Η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά και προβληματική, καθώς σε τμήματα των Άλπεων έπεσαν 60 με 90 εκατοστά χιονιού, σύμφωνα με το MeteoSwiss και αναμένονται άλλα 30 εκατοστά.

    Κίνδυνος χιονοστιβάδων υπάρχει και στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Άνω Σαβοϊα στα σύνορα με την Ελβετία. Οι προειδοποιήσεις στη Γαλλία ήρθαν μετά τον θάνατο τριών σκιέρ στην Αυστρία από χιονοστιβάδα. Επίσης 60 θαμώνες και το προσωπικό ξενοδοχείου πρόλαβαν να το εκκενώσουν πριν το χτυπήσει μία άλλη χιονοστιβάδα. Ο αυξημένος κίνδυνος χιονοστιβάδων οφείλεται και στον ζεστότερο και υγρότερο καιρό που έχουν πλέον μέρη της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, μετά από μέρες σφοδρών χιονοπτώσεων. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από χιονοστιβάδες και από δυστυχήματα που σχετίζονται με τον καιρό από την αρχή του 2019.
    https://news.sky.com/story/disentis-grinds-to-a-halt-more-than-2000-people-in-swiss-village-stranded-after-heavy-snowfall-11607938
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,το ξημέρωμα που έφυγα για την δουλειά,ειχε μείον 1,τελικα έχθες δεν μας χιονισε,απλως οι επιφάνειες που είχανε νερά,ειχανε σχηματίσει μία κρούστα πάγου,χρονια είχα να δω κάτι παρόμοιο,να βρέχει κ μετά να πέφτει τόσο απότομα ή θερμοκρασία,ωστε να παγώνουν τα πάντα,λιγη ζεστουλα την χρειαζόμαστε όλοι μας.οσο αφορά τις ίντσες βροχής,γνωστος μου με βροχόμετρο βγάζει,μεχρι 14/1/2019, 27,3 ίντσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ζιακόπουλε για τις χθεσινές απαντήσεις σας (ελπίζω να μην κούρασα γιατί βγήκε κάπως μεγάλο το σχόλιο μου και δεν μπορώ να καταλάβω τι έκταση θα έχει όταν το γράφω στο πλαίσιο που βγαίνει).
    Σε ότι αφορά το παραπάνω σχόλιο του Φώτη όντως στα ensembles GFS διαφαίνεται να οργανώνονται πολύ ψυχρές αέριες μάζες συμπαγείς αρχικά πάνω από τη Β-ΒΔ Ευρώπη σε καμιά βδομάδα από τώρα με τάση Ν-ΝΑ κίνησης καρφί για Ιόνιο και Αιγαίο. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν έρθει κ οπότε έρθει η μάζα θέλω να δω τι όνομα θα της βγάλουν.
    Αν είναι τόσο παχιά που περιγράφει ο Φώτης ,ρε το κόβω για ΟΒΕΛΙΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο πρώτο ημίχρονο ο φετινός χειμώνας έπαιξε μεγάλη μπάλα ,για να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι και στην συνέχεια ....
    Δημήτρης Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο πολύ δυνατός(θυελλώδης για πολλές ωρες,όπως εχθές όλη μέρα και ειδικά την νύχτα,που "σηκώσε" τα παντα) και κρύος άνεμος,παρόλο τον ήλιο που επικράτησε σήμερα δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 10 βαθμούς. Στο χωριό μου,που ήταν ακόμη πιο δυνατός το μεσημέρι που γύρισα,η θερμοκρασία ήταν στους 8 βαθμούς και ήταν και η αιτία που δεν άφησε την σχηματισθησα λίμνη στον κάμπο να ξεπαγωσει εντελώς, καθώς το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους -5(με πιο λίγο αέρα, ενώ ψηλά στο χωριό που "λυσσομανουσε"είχε -3 με την αίσθηση στους -6 Και πραγματικά σου "εκοβε"την ανάσα).Το νερό που έχει πέσει στην περιοχή μου, είναι πάρα πολύ και σε πολλά σημεία της λίμνης το ύψος του νερού,ξεπερνά τα 3 μέτρα,ενώ σε πολλά σημεία επίσης ακουμπά σχεδόν στον δρόμο.Μετα απο αρκετές ημέρες, κατέβηκα στα κτήματα,να"ξεμουδιασω"λιγο και να μαζέψω και κανένα χόρτο.Βρηκα λίγα και μαρανιασμενα από το κρύο.Χρειαζομαστε όντως ένα διάλειμμα για να "στεγνωσουμε"λιγο,άλλα τα σημάδια που βρήκα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικα. Οι"μετεωρολογοι"μου ούτε που"ξεμυτησαν"απο την ζεστη κρυψώνα τους.Ζυγωσα κοντά σε κάποιες αμυγδαλιές,ούτε που έχουν "ανεβασει"ζουμια,που λέμε,οι "γκοριτσιες"(άγριες αμυγδαλιές)το ιδιο,ενώ πέρυσι τέτοια εποχή,πολλές είχαν ανθίσει. Εκτός από κατι"πατηματα"απο αγριογούρουνο που βρήκα,δεν υπήρχε τίποτα άλλο.Φυτα και ζώα,σε βαθύ "υπνο".Καλό βράδυ σε ολους-ες.
    Υ.Γ:Όσο αναφορά τα ονόματα που δίνονται, προτείνω ονόματα φαγητών...Είναι πιο "πιασαρικα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χριστόδουλε η "γκορτσιά" είναι η άγρια αχλαδιά όχι η αμυγδαλια.

      Διαγραφή
    2. Και μεις στα μέρη μας έτσι λέμε.
      Στα πιο "χωριάτικα", αγκορτζά!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Λέμε στην πατρίδα μου: «Εμάς γκορτσιά μας γέννησε, δε μας γέννησε μάνα;»
      Καλημέρα σε όλους.
      Χρόνια πολλά στις Αντωνίες και τους Αντώνηδες.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους.
    Πραγματικά συμπαθώ πολύ την ΕΜΥ ως επίσημο φορέα κ έκανα υπομονή μέχρι σήμερα για να επιβεβαιωθεί η εξέλιξη των θερμοκρασιών.
    Ελάχιστη 3β έδινε για τη δυτική Ελλάδα σήμερα(πλην της Ηπείρου)ενώ στην πόλη μου η θερμοκρασία έπεσε το πρωί στούς -1,5β καθώς κ άλλες πολλές περιοχές πεδινές(και της υπόλοιπης χώρας ακόμη κ νότιας)"φλέρταραν" το πρωί με το 0 ή κ πιο κάτω.
    Να πω ότι το ίδιο παρατηρείτε κ με τις μέγιστες τιμές κατά καιρούς κ δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε τέτοιες συνθήκες που είναι εύκολο να προβλεφθούν οι θερμοκρασίες(ξαστεριά,χιονοσκεπές έδαφος,άπνοια,θερμοκρασιακές αναστροφές κ.α.)δίνουν εσφαλμενές τιμές.
    Το μόνο που μπορώ να δικαιολογήσω είναι αν αυτές οι τιμές θερμοκρασιών αναφέρονται για το Ιόνιο κ τα παραθαλάσσια,κ πάλι όμως δεν το διευκρινίζουν.
    Να πω τέλος ότι έχω να δω χρόνια μέσα σε ένα μήνα τόσες πολλές ημέρες με συνεχή παγετό τα πρωινά την πόλη μου.Εντύπωση μου κάνουν επίσης κ οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη δυτική Μακεδονία κ τη Φλώρινα,-14 σήμερα το πρωί κ όλικος παγετός πάνω απο 15 μέρες τώρα(δεν έχει να ζηλέψει κάτι ούτε απο τη Ρωσσία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους,το πρωί είχε πολύ πάχνη,τωρα όμως το τσιμπισαμε το δεκαρακι,ηλιος σήμερα,μου είχε λείψει ειλικρινά,απο σαββατοκύριακο πάλι βροχες στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά κ καλά να πω σήμερα στον Αντώνη του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Φωτη,σε ευχαριστώ πάρα πολύ,ευχαριστω κ τον κ ζιακοπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε, έχεις δίκιο σε αυτό που λες,αλίμονό όμως να μην ξέρω ποια είναι η γκοριτσια (Που να μην εμενα και στην ύπαιθρο),αλλα καμία φορά λόγω βιασύνης ή και λόγω πουωοαταω λάθος πλήκτρα,γίνε ται το λάθος. Ζητώ συγγνώμη.Χρονια πολλά στον Αντώνη από Μυτιλήνη και σε ολους-ες γιορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστοδουλε σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου,να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η βοιωτια ειναι κορεσμενη σε νερα, η ερκυνα στη λιβαδεια συνεχεια ξεχειλιζει...το ζερικι στον ελικωνα 850μ. ακομα και τωρα εχει χιονι και παγο απο πριν δυο βδομαδες..με τους νοτιαδες θα υπαρξει προβλημα παλι καθως θα λειωνουν ολα τα χιονια και οι παγοι στον ελικωνα με γοργο ρυθμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντώνης χρόνια πολλά υγεία ευτυχία εύχομαι σε σένα κ την οικογένεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα σε ολους! Χρόνια πολλά Αντωνη (πατριωτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ από καρδιάς,ολους τους φίλους του μπλογκ για τις ευχές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πήγα να διορθώσω το χθεσινό μου σχόλιο και έκανα πάλι σαλάτα. Ήθελα να γράψω, ότι πάτησα λάθος πλήκτρα και βγήκε βλακεία, οπότε το να ζητήσω ξανά συγνώμη,είναι πιο μεγάλη βλακεία. Σήμερα δεν ήτανε η μέρα μου, από το πρωί,όλα πήγαν ανάποδα, έτσι μόλις σχόλασα,για να χαλαρώσω, τράβηξα κατευθείαν στο Κορινθιακό, για μία βουτιά, μήπως και συνέλθω. Παρόλο που τα νερά ήταν παγωμένα και ο αέρας δυνατός, μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα.Βγαινοντας,αισθάνθηκα ότι είχε πιο πολυ κρύο έξω παρά μέσα στην θάλασσα. Φυσικά ήταν και το πρώτο μου,μπάνιο για το 2019.Άντε να τα εκατοστισω!!(Ούτε λόγος για να φτάσω τον Σπανό,κάποτε μπορούσα, τώρα με τόσες υποχρεώσεις με τίποτα).Όλα όσα αναφέρει ο φίλος ανώνυμος,για την Βοιωτία, είναι σωστα.Ολος ο νομος έχει δεχθεί μεγάλα ύψη βροχής και όντως το έδαφος είναι κορεσμένο.Η Κωπαιδα είναι και αυτή πλημμυρισμενη ακόμη και το ξερορεμα του Αλιάρτου, κατεβαίνει κοντά στα όρια να ξεχειλίσει, εδώ και πολλές ημέρες. Ευτυχώς που φυσά δυνατά ακόμη και τις νυχτες(Τί"εφτιαξε"παλι εχθές το βράδυ, δεν περιγραφεται)Και συν την ξαστεριά Και τα χιόνια ίσως να μην λιώσουν απότομα γιατί όπως έγραψε και ο φίλος, είναι πολλά,αφού όσο νερό έριξε χαμηλά, ψηλά ήταν όλο σε χιόνι.Παντως και στην θάλασσα που ήμουν,ούτε εκεί είδα κάποιο δέντρο να έχει "φουσκωσει".Λογικά, έχει πίσω αρκετό χειμώνα ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ως Αντώνης κι εγώ, και καθημερινός αναγνώστης του αξιολογότατου ετούτου ιστότοπου,
    οφείλω ένα ευχαριστώ εξαιτίας των ευχών για την ονομαστική μας γιορτή, ασχέτως εάν έγιναν και εξαιτίας μου και προς εμένα ή όχι...
    Σας ευχαριστώ λοιπόν, και ιδιαίτερα τον οικοδεσπότη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή