Χειμωνιάτικη κακοκαιρία έρχεται, δεν έρχεται η συντέλεια του κόσμου!


Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β-ΒΔ Βαλκάνια θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, τις καταιγίδες κυρίως στα νότια και το Αιγαίο, τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο (4-5/1) ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και το κατέβασμα των χιονοπτώσεων σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδα χαμηλότερου υψομέτρου. Επισημαίνεται ότι στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα ο παγετός θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός, δηλαδή η θερμοκρασία θα παραμένει κάτω από το μηδέν όλο το εικοσιτετράωρο.
Καλή Χρονιά, φίλοι μου

ΠΕΜΠΤΗ, 3 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Χιόνια και πρόσκαιρα στις παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 6 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (Ήπειρος). Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (Θεσσαλία - Στερεά). Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ και στα νότια ΝΔ έως ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 350 με 400 μέτρα. Άνεμοι Α-ΝΑ και από το μεσημέρι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Χιόνια και πρόσκαιρα στα παραθαλάσσια χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 4 βαθμούς.

51 σχόλια:

  1. Ακριβώς έτσι είναι, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Άλλωστε, έχουμε μπει σε ένα χειμερινό μοτίβο εδώ και έναν περίπου μήνα. Και σήμερα ήταν αρκετά ψυχρή η μέρα στο Θυμάρι, απλά επειδή δεν φυσούσε, ήταν χωρίς πολλά προβλήματα η βουτιά, σκάρτα δέκα λεπτά, καθώς είναι παγωμένα πια τα νερά. Πλάκα θα έχει, πάντως, να βγει ο Δεκέμβριος θερμότερος από το κανονικό - όπου κανονικό οι μέσες τιμές της περιόδου 1981-2010. Οι Οι συγκρίσεις γίνονται, δηλαδή, μέχρι και με 30-40 χρόνια πριν, με έναν άλλον κόσμο ουσιαστικά. Αν συγκρίναμε με την τελευταία δεκαετία, όμως, σίγουρα θα έβγαινε ένας ψυχρός Δεκέμβρης, καθώς από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι τις αρχές Γενάρη τα 3/4 των μέγιστων θερμοκρασιών είναι κάτω από τις μέσες τιμές. Και την τελευταία βδομάδα και βάλε η Ελλάδα είναι στα μπλε (ψύχος) στους χάρτες της Ευρώπης, η Βρετανία στα κίτρινα (ζέστη) και η Ισλανδία μισή κίτρινη και μισή πράσινη. Πάει χάλασε ο κόσμος. Εντάξει, πλάκα κάνω, δικαιούνται κι εκείνοι έναν ήπιο χειμώνα, κι ας έχουμε κι εμείς έναν πιο βαρύ από ό,τι συνήθως.

    Μιας και ο λόγος μετρήσεις, όμως, να και μία έρευνα, πολύ χρήσιμη για γονείς, καθώς τα παιδιά στη Βρετανία έχουν φάει μέχρι τα 10 χρόνια τους τόση ζάχαρη, όση θα έπρεπε να είχαν καταναλώσει ως τα 18, όπως αναφέρει το Skynews. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα 10χρονα παιδιά έχουν καταναλώσει 138 κιλά ζάχαρης και τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μία κυβερνητική εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους γονείς να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης που δίνουν στα παιδιά τους. Η μέγιστη ποσότητα ζάχαρης που δεν πειράζει να καταναλώνει ημερησίως ένα παιδί είναι 20-24 γραμμάρια, ίση με πέντε κύβους ζάχαρης. Ωστόσο, έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσο όρο 52,2 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή οκτώ περισσότερους κύβους από το επιτρεπτό.

    Έτσι, συστήνεται στους γονείς να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνουν τα παιδιά, ακόμα και κατά 2.500 κύβους τον χρόνο. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει το μεγαλύτερο από ποτέ πρόβλημα με την παχυσαρκία για παιδιά ηλικίας 10 και 11 χρονών. Το 1/3 εξ αυτών τελειώνουν το δημοτικό υπέρβαρα ή, παχύσαρκα και νέοι άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2. Τα υπέρβαρα παιδιά είναι πιθανό να μείνουν έτσι και ως ενήλικες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου. Η Alison Tedstone από την PHE Change4Life υποστηρίζει ότι "τα παιδιά καταναλώνουν πολλή ζάχαρη, αλλά οι γονείς μπορούν να το αλλάξουν αυτό, αγοράζοντας υγιέστερα φαγητά και ποτά και υπάρχει και ειδική εφαρμογή που τους παραθέτει επιλογές προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης".
    https://news.sky.com/story/children-are-having-18-years-worth-of-sugar-by-the-time-they-are-10-11596195
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, εύχομαι σε όλους υγεία και κάθε ευτυχία!
    Διαφαίνονται δυνατές χειμερινές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα (για τα ημιορεινά και προπαντός για τα ορεινά θα έλεγα βαρυχειμωνιά) κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατήσουν (και του υετού βέβαια ο οποίος δεν είναι ο κλασικός δ-βδ υετός που δίνει όγκους χιονιού αλλά λαμβανομένων υπόψη των θερμοκρασιών θα δώσει θέλω να πιστεύω κάποια εκατοστά). Θεωρώ ότι και 25 χιλιοστά υετού δεδομένων των θερμοκρασιών μπορεί να δώσουν πάνω από 40ποντο, ανάλογα βέβαια και με το επίκεντρο του υετού. Εκτιμώ ότι αυτό θα είναι κυρίως η Ήπειρος τα δυτικά - κεντρικά τμήματα της, αρχικώς η Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία (περιοχές Αγράφων βλέπω να είναι στο επίκεντρο), ο άξονας βασικά της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως δυτικοκεντρικά τμήματα και ανατολικά βέβαια). Επίσης ο καιρός αυτός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ΕΟ κυρίως θα έλεγα σε τμήματα αυτής βορειότερα της Λαμίας όπως και στην Εγνατία οδό. Ο υετός όπως προανέφερα δεν μου φαίνεται κλασικός δυτικός που θα μπορούσε να φέρει πάνω από 40-50 χιλιοστά αλλά θα είναι ένας ΄΄τίμιος΄΄υετός. Αυτό όμως που θέλω να δω είναι τι θα γίνει με τις θερμοκρασίες κυρίως από Παρασκευή και μετά ειδικά σε τμήματα της Δ. Μακεδονίας με χιονοσκεπές έδαφος, θα τολμήσω να κάνω μια εκτίμηση ότι μπορεί σε σημεία που κάθεται κρύο (π.χ. κάμπος Φλώρινας με μέσο υψόμετρο 650-700) να σημειωθούν όχι απλώς διψήφιες αρνητικές αλλά διψήφιες αρνητικές έκπληξη (τις προηγούμενες ημέρες σε σημεία της Δ. Μακεδονίας πρωινές ώρες υπήρχαν μείον κοντά στο διψήφιο, πόσο μάλλον τώρα). Επίσης, το κρύο θα συνεχισθεί, ενώ κάποια μοντέλα για τη συνέχεια τάζουν δυνατό υετό από δυτικά προς ανατολικά υπό συνθήκες σύγκλησης (δεν ξέρουμε ακόμη). Πάντως το θέμα είναι ότι με αυτή την κυκλοφορία και το κρύο που έχει εδραιωθεί εδώ και μέρες μπήκαμε σε χειμερινή τροχιά για τα καλά και μάλιστα για ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα από βορρά μέχρι νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι χάλι είναι αυτό με τις ονομασίες από το αστεροσκοπείο, προτείνω για τα επόμενα βαρομετρικά:
    Ναβουχοδονοσορ, Ειρήναρχος, Κλαζομενέας, Κολοφώνας και πάει λέγοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω προτεινω:αθηνα,αρτεμις,ποσειδωνας,ηρα,εστια,ποσειδωνας κτλ
      αφου τελειωσουμε με τους 12 θεους του ολυμπου να περασουμε στα ονοματα φιλοσοφων,ποιητων,αστρονομων και γενικοτερα απο σπουδαια προσωπα της αρχαιοτητας.
      υστερα να προχωρησουμε στα ονοματα βυζαντινων αυτοκρατορων και στο τελος ηρωες απο την ελληνικη επανασταση.
      μεχρι εως οτου να τελειωσουμε εχουμε καιρο να σκεφτουμε τι αλλο θα βαλουμε!

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Φανταστική ιδέα, να προσέξουμε όμως την αλφαβητική σειρά του αρχικού γράμματος...
      Περάσαμε από τα έκτακτα για ψύλλου πήδημα στην ονοματοδοσία κάθε βαρομετρικού χαμηλού. Ευτυχώς που υπάρχει και το blog.

      Διαγραφή
  4. Ξέρει κανείς σε πόσα χιλιοστά βροχής αντιστοιχει 1 εκατοστό χιονιού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από την υφή του χιονιού. Οι τιμές συνήθως κυμαίνονται από 0,5 ως 0,7 mm.

      Διαγραφή
  5. Σιωπή έπεσε στο blog παρά το εξαιρετικό καιρικό ενδιαφέρον. Είναι η ησυχία πριν από τη (χιονο)καταιγίδα; Μακάρι. Πάντως, η ευχάριστη χειμερινή αίσθηση συνεχίζεται και απ' ότι φαίνεται θα μας συνοδεύει για τουλάχιστον 5-6 μέρες ακόμα. Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω εν μέρει με το φίλο ανώνυμο παραπάνω αναφορικά με την ονοματοδοσία των συστημάτων. Δεν βρίσκω απαραίτητα κακή την ιδέα να δίνονται ονόματα σε ορισμένες σημαντικές κακοκαιρίες, ωστόσο η επιλογή των ονομάτων δεν φαίνεται να βασίζεται σε κάποιο κριτήριο, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένας αχταρμάς ονομάτων κατά τη γνώμη μου. Για παράδειγμα, τι σχέση έχει ο Ζορμπάς με την Αριάδνη και τον Ορέστη, όπως επίσης και με τη Σοφία; Κι ακόμα περισσότερο, ο Ζορμπάς είναι όνομα ή επώνυμο; Απλές σκέψεις μη επαΐοντος, επομένως αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσει κάποιος. Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον επίθετο, ή μπορεί και παρατσούκλι!

      Διαγραφή
    2. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους σας! Εύχομαι τα φαινόμενα όπου έρθουν, να φέρουν μόνο χαρά και όχι απώλειες και στεναχώριες...Η σχέση που έχουν τα ονόματα των κακοκαιριών είναι η αλφαβητική σειρά του αρχικού γράμματος. Ξεκινήσαμε με την (Α)ριάδνη, συνεχίσαμε, αν θυμάστε, με τον (Β)ησαρίωνα και τον (Γ)εδεών και φτάσαμε στον (Ρ)αφαήλ και στην (Σ)οφία.

      Πέππας Βαγγέλης

      Διαγραφή
    3. Το Ζορμπάς δεν είχε δοθεί από το αστεροσκοπείο αλλά από κάποιον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούσε τον μεσογειακό κυκλώνα. Το αστεροσκοπείο δίνει ονόματα σε επικίνδυνες κακοκαιρίες

      Διαγραφή
    4. Φίλε Βαγγέλη Πεππα, η σειρά ήταν Αριάδνη, Βικτωρας, Γαλατεια κλπ. Πέρα από το αλφαβητικο σκέλος, παίζει εναλλάξ θηλυκό/αρσενικό. Το Ζορμπας πράγματι είχε δοθεί από ευρωπαϊκό φορέα
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
    5. Κατατοπιστικές οι πληροφορίες σας. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Έχω μια υποψία ότι τα συστήματα μετά τ' Αϊγιαννιού θα φέρουν περισσότερη υγρασία, μήπως δούμε κάτι καλό επιτέλους, είτε ως χιόνι, είτε ως βροχή. Τι εννοώ μ' αυτό; Με κίνδυνο να καταντήσω γραφικός έχω σταματήσει να γκρινιάζω για τον υετό στην Κ. Μακεδονία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πάρει κάτι υετικά. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, οι «χιονοταλιμπάν», όπως μας λέει σε αλλά ιντερνετικά «μετερίζια», ένας φίλος από εδώ μέσα, έχουν, παραδόξως, εξαφανιστεί.
    Που πήγατε ρε σύντροφοι; Για τον χορό του χιονιού;
    Χριστόδουλε, δεν ξέρω τι λένε οι «μετεωρολόγοι» της αυλής σου αλλά σήμερα το πρωί γύρω στις 7:20 εκτός από γλάρους, για πρώτη φορά, είδα να πετάνε μακριά από την θάλασσα, πάνω από την πόλη, καλικατσούνες (φαλακροκόρακας ο Αριστοτέλης).
    Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει «όσο βλέπεις γλάρους πάνω από τα σπίτια το χιόνι κατεβαίνει χαμηλά», για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους. Έντονη χιονόπτωση επικρατεί εδώ και 4 ώρες στην Φθιώτιδα και στα πεδινά. Στα ημιορεινά εχεί ρίξει ήδη άλλα 20 εκ. Η ομορφιά είναι και αυτή το ίδιο έντονη...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, έχω την αίσθηση ότι σήμερα το blog Θα γεμίσει από αναφορές των φίλων μας από Λαμία και πάνω και πολύ καλά θα κάνουν. Εμείς, οι παρακατιανοί, θα μείνουμε σιωπηλοί να τους διαβάζουμε με χαρά αλλά και λίγο φθόνο :) Καλά φαινόμενα να έχουν. Πάντως, ανεξαρτήτως του ποιος θα ωφεληθεί ή όχι (αν και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται), οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι φέτος έχουμε χειμώνα κανονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλη την παρέα, καλημέρα Ιπποκράτη, καλώς ήρθες στο blog. Άκρως χειμερινή μέρα σήμερα. Πάνω από τα 800 μ. δεν πάει χαμένη ούτε μια νιφάδα, κάθε χιλιοστό υετού πρέπει να δίνει γύρω στους 2-3 πόντους χιόνι. Δύσκολες οι συνθήκες στον άξονα της ΒΔ Πίνδου, οι δρόμοι ακόμη και αν περνά εκχιονιστικό ασπρίζουν αμέσως, το χιόνι πάνω από τα 1000μ. πέφτει με θερμοκρασίες -5 με -6 και όσο ανεβαίνουμε η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο. Φαντασμαγορικό χιονισμένο τοπίο στον άξονα Αβδέλλα, Σμίξη, Σαμαρίνα, μιλάμε για Άλπεις. Ελβετία η Ήπειρος ειδικά πάνω από τα 700 μ. Το επίκεντρο θα αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πάλι η κεντρική χώρα. Επαναλαμβάνω ότι στον καιρό αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν θα έχει τόσο το χιόνι (θα έχει και αυτό βέβαια) αλλά κυρίως οι θερμοκρασίες από Παρασκευή και μετά και ειδικά όταν ξαστερώσει. Με το χιόνι ειδικά που έχει ήδη πέσει, όταν ξαστερώσει και αν υπάρξει και αναστροφή (στα γνωστά υψίπεδα της Δ. Μακεδονίας ειδικά) δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε και θερμοκρασίες έκπληξη (το διψήφιο νούμερο είναι δεδομένο, το θέμα είναι τι διψήφιο θα είναι). Ειδικά Καϊμακτσαλάν (όρος Βόρας, το πιο κρύο μέρος για μένα της Ελλάδος ανοιχτό στο Βορά) εκτιμώ ότι το διψήφιο αρνητικό νούμερο πολύ πιθανό να φτάσει να έχει σαν πρώτο νούμερο το 3. Με τις παγωνιές που ακολουθούν και οι οποίες στα ορεινά θα έχουν ολική διάρκεια τις επομένες μέρες αλλά και μερική για αρκετές ώρες όλο τον Γενάρη (έτσι πιστεύω με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν) τα χιόνια ειδικά πάνω από τα 1800 μ. βλέπω να διατηρούνται μέχρι Ιούνιο (έχει συμβεί αρκετές φορές αυτό όταν βγαίνει τέτοιος καιρός μέσα στο χειμώνα), ενώ πιστεύω (βάσει καιρικής εμπειρίας) ότι μόλις μαλακώσει λίγο ο καιρός από τις παγωνιές που έρχονται και πάρει μπρος ο ΝΔ θα έχουμε στα μέρη μας το πολύ χιόνι (εκτιμώ μέσα στο Γενάρη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το γυρίζει σε χιόνι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καρδίτσα, το 'χει στρώσει για τα καλά, Καρπενήσι και Κοζάνη δεν το συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρήστο σε σένα κ σε όλους τους φίλους από την χιονοστρωμένη Ευρυτανία κ το Καρπενήσι όπου δεν έχει σταμάτησει να χιονίζει από τα μεσάνυχτα κ κάποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί ενώ κ η κυκλοφορία γίνετε μόνο με αλυσίδες,
      Πραγματικά φοβερές εικόνες,χαλάλι η αναβολή της εκδρομής για αυτές τις μέρες που πετυχαίνω!
      Τώρα όπως μαθαίνω χιονίζει μέχρι κ ημιπεδινές περιοχές της δυτικής Στερεάς ενώ στο Αγρίνιο "βγάζει" όπως μου λένε δυνατό χιονόνερο με τη θερμοκρασία στους 3,5β.
      Η συνέχεια έρχεται κ πιστέψτε με θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

      Διαγραφή
  13. Πολυ κατω απο τισ προσδοκιες η χιονοπτωση-πασπαλισμα στη πολη των ιωαννινων σημερα το πρωι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως κατώτερη περιμέναμε περισσότερα αλλα για να δούμε ξεκινάει πάλι να ρίχνει.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχως οι προβλεψεις των μοντελων για τα γιαννενα πηγανε στον κουβα.

      Διαγραφή
    3. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ;;;;;;;;;(γενικά αλλά και σήμερα) Αν δεν κάνω λάθος το σύστημα ήρθε από τα ΒΔ, τις χαμηλές θερμοκρασίες τις είχαμε..... Πώς χιονίζεται η δυτική Μακεδονία ενώ στα Γιάννινα ρίχνει ένα πασπάλισμα; Φταίει η λίμνη; Μήπως πρέπει να αποξηρανθεί για να δούμε άσπρη μέρα; Αν μπορεί κάποιος ας μου εξηγήσει.
      Σέργιος

      Διαγραφή
    4. Δε βαριεσε τις αναμνηστικές φωτογραφίες τις βγάλαμε εστω και με λίγο χιόνι και περιμένουμε το επόμενο

      Διαγραφή
    5. Το ανεπαρκές δυναμικό αίτιο (θετική μεταφορά στροβιλισμού) και η αρνητική επίδραση του κατεβατού ΒΑ ρεύματος ήταν τα αίτια, φίλε Σέργιε. Επόμενη "στάση" το θερμό μέτωπο της προσεχούς Τετάρτης...

      Διαγραφή
    6. Κύριε Ζιακόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντησή σας. Το τελευταίο διάστημα έχουμε "φάει" το κρύο της αρκούδας και δυστυχώς αυτό δε μετουσιώνεται σε χιόνι.
      Καλή συνέχεια!
      Σέργιος

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλες και όλους.

    Αυτός ο χειμώνας φέτος, ναι, ΕΙΝΑΙ χειμώνας. Ωραίες εικόνες από την κεντρική Ελλάδα και πάνω, αλλά και εδώ στην Αττική το σκηνικό είναι full χειμωνιάτικο με πολύ κρύο και καλή βροχή.

    Κοιτάζοντας χθες τις προβλέψεις των μοντέλων για υετό τις επόμενες ημέρες, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι εκεί στην Κεντρική Μακεδονία (Νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονικής κυρίως) υπάρχει μια απίστευτη προγνωστική υετική "τρύπα" (αν μου επιτρέπεται να την αποκαλέσω έτσι), επιβεβαιώνοντας τα συνεχή παράπονα του Χρήστου Σιμούλη. Από την άλλη, επιτέλους ρίχνει νερά φέτος στην Κρήτη και ειδικά στα ανατολικά της, που είχαν διψάσει τα τελευταία 2 χρόνια χωρίς σχεδόν καθόλου βροχές (οι ελιές φέτος πήγανε άκλαφτες, από λάδι τίποτε - το ξέρω από πρώτο χέρι λόγω της γυναίκας μου).

    Κατά τα άλλα, οι ευχές των.. Αθηναίων ταρατσάκηδων εισακούστηκαν κατά το ήμισυ (έως τώρα): έχουμε ικανοποιητική ψυχρή κατάβαση, αλλά κάτι λείπει ακόμα για να δούμε το τιμημένο με σιγουριά ακόμα και στο κέντρο της πόλης (η υπερβολή μας λόγω στέρησης έχει χτυπήσει ταβάνι). Αναμονή, αλλά τουλάχιστον μας αποζημειώνει ο φετινός χειμώνας με την κανονικότητά του. Έτσι πρέπει να συμβαίνει με όλες τις εποχές του έτους, να τις ζούμε στην κανονικότητά τους για να τις απολαμβάνουμε στο έπακρον.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλη την παρέα.Ειμαι στην δουλειά στο Σχηματάρι,βρέχει από τις 8 ασταμάτητα, εδώ και λίγη ώρα ανακατεύει και λίγες νιφάδες. Στο χωριό μου χιονίζει από τις 10 και τώρα μου λένε ότι ριχνει"βαμβακι".Ελπίζω ότι θα προλάβω να ανέβω γιατί ως τις 15 είναι πολλές οι ώρες.Δημητρη .ρ.ήμουν απόλυτα σιγουρος για την περιοχή σου. Φίλε να το απολαύσεις όσο μπορείς.Φιλε Λευτέρη,είδα και εγώ γλάρους και μάλιστα πολλούς. Οι "μετεωρολογοι"μου έχουν βγάλει την"προγνωση"απο πολύ νωρίς και τώρα καααααθονται στην θαλπωρή του "σπιτιου"τους.Το έχω ξαναγράψει ότι ειδικά ο Ιανουάριος,θα έχει πολλες"συγκινησεις"και πιστεύω ότι δεν θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο.Χαιρομαι για την Θεσσαλονίκη που χιονίζει, αλλά με πρόλαβε ο Σιμουλης που έγραψε για την πιθανή εξέλιξη της άλλης εβδομάδας,καθώς το ίδιο πιστεύω και εγώ και μάλιστα το βλέπω να είναι αρκετά δυνατό,γι'αυτό έγραψα πρόσφατα ότι το"παρτι"τωρα αρχίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά Χριστόδουλε, στα παραθαλάσσια της Θεσσαλονίκης μείναμε στο χιονόνερο. Χιονίζει όμως στις ψηλότερες συνοικίες. Ίδωμεν αύριο για το λευκό Πύργο.

      Διαγραφή
    2. Στην πρόγνωση του καιρού η "νεκροψία" έχει την αξία της. Κανένα, λοιπόν, στοιχείο δεν έδειχνε ιστορικούς χιονιάδες όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, που είχε οριακές και τις θερμοκρασίες της, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας. Κάποια από τα αίτια αναφέρθηκαν σε απάντησή μου προς τον Σέργιο από τα Γιάννενα. Αυτό έτυχε να το δω από χθες και γι αυτό επέλεξα τον τίτλο της βασικής ανάρτησης που έβαζε όριο στις μεγάλες προσδοκίες χωρίς να ψαλιδίζει πολύ τον ενθουσιασμό των χιονόφιλων ή να υποβαθμίζει την αξιόλογη κατά τα άλλα χειμωνιάτικη κακοκαιρία. Όσο για τα αυριανά, Χρήστο, κάτι θα κάνει κυρίως μετά το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο!
      Καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
    3. Για την ιστορία λοιπόν, η χιονόπτωση στην δυτική Φθιώτιδα έχει πέσει σε έναση.Όμως απο 6 έως 11 το πρωί έπεσαν 35 εκ φρέσκου χιονιού. Τόσο έριξε παραμονή και ανήμερα πρωτοχρονιάς μαζί ,οπότε μιλάμε για μια πολύ έντονη χιονόπτωση που είχα αρκετά χρόνια να δω. Η χιονόστρωση εδώ στα 600μ φτάνει έως τώρα τα 70 εκ.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  16. Σφοδρή καταιγίδα σε εξέλιξη στο Θυμάρι με χαμηλή νέφωση, που περιορίζει την ορατότητα στο ελάχιστο. Ποτάμια οι δρόμοι, μπήκαν νερά μέσα στο σπίτι, έχουμε άρρωστους ανθρώπους και τρέχω για φάρμακα εν μέσω κατακλυσμού κυριολεκτικά στην Π. Φώκαια. Ας ελπίσουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που έλεγε μία παλιά διαφήμιση. "Αργά ή, γρήγορα ο ήλιος πάντα βγαίνει" και ο υετός να... ψοφήσει.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σφοδρή βροχή εν εξελίξει αυτή τη στιγμή έχουμε και στη Ρόδο (σχεδόν σε όλο το νησί), παρά το γεγονός ότι ξυπνήσαμε το πρωί με ήλιο!!! Καρέκλες κανονικές για 3η μέρα συνεχόμενη του 2019 (εδώ έβρεξε και χθες το απόγευμα αλλά και νωρίς σήμερα τα ξημερώματα!!!). Αντε να γεμίσουν οι ταμιευτήρες. Αν και είμαστε στον θερμό άξονα του νοτιά (θερμοκρασία 11 βαθμοί τώρα), διόλου δεν αποκλείω τα ξημερώματα των Θεοφανείων να δούμε χιονοχάλαζο ή και χιόνι στον Αττάβυρο και πέριξ αυτού
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
  17. Το γύρισε σε κανονική βροχή τώρα, αλλά στάζει το ταβάνι, παρόλο που μάζεψα τα νερά, που είχαν μπει από τις μπαλκονόπορτες. Δεν υπάρχει η καταιγίδα που έριξε πριν, οι δρόμοι είχαν σχεδόν μισό μέτρο νερό, βγήκα για δευτερόλεπτα έξω για να κλείσω τα παραθυρόφυλλα και ήταν σαν να έπεσα σε πισίνα. Τώρα πάει να κάνει ένα άνοιγμα ο ουρανός από την πλευρά της Π. Φώκαιας, αλλά παραμένει κλειστός πίσω από το Θυμάρι και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν σταματάει η βροχή. Μόνο με θαύμα ο ήλιος θα βγει. Γίνονται, πάντως, και θαύματα...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. To θαύμα έγινε! Βγήκε ήλιος για 10-15 λεπτά στο Θυμάρι, ίσα για να κάνω μία πεντάλεπτη βουτιά. Βγήκε και φοβερό ουράνιο τόξο, ένας χείμαρρος κατέληγε από την υπόγεια διάβαση στη θάλασσα, που η μισή είχε γίνει καφέ σε μία ακτίνα 200 μέτρων από την ακτή. Ήταν σαν μία τεράστια κηλίδα, που σιγά, σιγά ταξίδευε προς τα ανοιχτά. Στο άλλο μισό της δαντελένιας ακρογιαλιάς τα νερά είχαν και διαύγεια και φαινόταν και ο βυθός. Πολύ κρύο δεν είχε τελικά, αλλά όταν κρύφτηκε και πάλι ο ήλιος μου ήρθε μία παγωνιά, ενώ και η θάλασσα ήταν κρύα μάλλον από τα της βροχής τα νερά.

    Y.Γ: Στον Διόνυσο χιονίζει πλέον μετά την πρωινή βροχή, όπως μας είπε μία καλή ψυχή. Αλλά στο Θυμάρι άρχισε το ξεροβόρι πλέον, μετά τον ανατολικό άνεμο που είχε το πρωί.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγινε και αυτό λοιπόν!!!! Ο Βαγγέλης ο καυσωνάκιας να δίνει αναφορά χιονιού (χωρίς το λυρισμό που τον διακρίνει σε άλλες περιγραφές, αλλά εμένα μου αρκεί :) ). Το αυτό συμβαίνει πλέον και στα ψηλά της Κηφισιάς, δηλ. από πλατεία Κεφαλαρίου και πάνω.

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαι καυσωνάκιας. Απεναντίας θεωρώ τον καύσωνα ό,τι χειρότερο υπάρχει από τα διάφορα πρόσωπα του καιρού. Οι ήπιες συνθήκες μου αρέσουν, είτε το καλοκαίρι, είτε τον χειμώνα, που είναι και καλές για την ανθρώπινη υγεία και δραστηριότητα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  19. Νυφουλα το πρωι η Κόνιτσα.Μετά το πήρε,ελπίζουμε το βράδυ νεο κύκλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίγο πολύ, μου θυμίζει τις χιονοκακοκαιρίες από την δεκαετία του 90s στο δημοτικό. Όμορφα καιρικά φαινόμενα και ομορφιές της φύσεως, που μας έλειψαν. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρστοδουλε σ'ευχαριστω για το δωρο σου!Χτες το πηρα που δεν δουλευα...και ο πατερας μου το εγκαινιασε κατευθειαν το βραδυ,και ενας φιλος μου μου ειπε να του δωσω να δοκιμασει,γιατι φτιαχνουν καλο πραγμα εκει κατω μου λεει!Στα του καιρου να πω οτι απο το πρωι ριχνει μια χιονοπτωση μετριας εντασης στην περιοχη μου,με 3-5π.περιπου στρωμενο ακομα και στο δρομο.Ομως εδω και μια ωρα περιπου ριχνει πυκνο και ανα διαστηματα μπαλωματα με δυνατο ΒΔκο ανεμο,που το ξεπερασε τωρα τους 10π.Θα δουμε τι θα κανει μεχρι να φυγει το κυμα. Να πω μονο οτι κοιτωντας τις καμερες στα ορεινα,εχει πολυ χιονι, και συνεχιζει να ριχνει μπολικο σε ολα τα ορεινα απο ακρη σ'ακρη της ηπειρωτικης χωρας,και αυτο ειναι πολυ καλο!
    Γιωργος Νομη Τρικαλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πιο αδύναμο και ουσιαστικά ανύπαρκτο χιόνι δεν έχω ξαναδεί.η δυτική και κεντρική Μακεδονία ήταν για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αρκετα καλες χιονοπτωσεις στην θεσσαλια.
    αυριο θα το παγωσει για τα καλα με τα -5 που θα'χουμε.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πρέπει να περίμενε να γυρίσω στο χωριό μου,ο καιρός, για να ξεκινήσει να ρίξει ωραίο "σπιρωτο"και παγωμένο χιονι(Αυτό,που ότι ρίχνει "κολλάει"αμέσως κατω).Φυσικά όλα ήταν κάτασπρα την ώρα που ήρθα,αλλά εδώ και λίγη ώρα,εχει"φορτωσει"για τα καλά και καθώς και η θερμοκρασία έχει ήδη στους -1,προβλέπω "ενδιαφέρουσα"νύχτα.Να πω μόνο,ότι τελικά ο"Ραφαηλ"μας τίμησε με 143mm,αφού έβρεχε έως εχθές το πρωί στις 9:30(ξεπερνώντας τις 50 ωρες) και όλη η περιοχή από Αλίαρτο έως και το ύψος του Υπάτου, θυμίζει "μεθυσμένη" πολιτεία από το πολύ νερό και εκτός την λίμνη στον κάμπο μας,υπάρχουν και άλλες διάσπαρτες. Πώς να μην έχουν δίκιο λοιπόν οι περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας η και όπου αλλού δεν έχει βρέξει.Παω μια βόλτα με τα σκυλιά μου,στο υπέροχο τοπίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα.. Στην κεντρική Μακεδονία στα πεδινά ανύπαρκτες οι χιονοπτώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιάννης ο Μυτιλινιος από Ζωγράφου για λιγο καιρό3 Ιανουαρίου 2019 στις 4:32 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους!! Ωραιος καιρός στην Αθηνα.. Χιονοκαιρος.. Λίγο υπομονή θέλει.. Δασκαλε.. Βαρα SOS χάθηκε ο αντιπροεδρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή