Σημερινές ομορφιές από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, τη Νεάπολη Κοζάνης και τα Γιάννενα





Τρίκαλα (Ληθαίος, Πλατεία Βουβής, Άγιος Κων/νος-Μουσείο Τσιτσάνη). Φωτ. Νίκος Παππάς




Νεάπολη Κοζάνης. Φωτ. Παναγιώτης Δοσόπουλος


Γιάννενα, ο ορισμός της παπλαμούδας.
Πήρα τη φωτογραφία από το snow report forum. Αν μάθουμε το πλήρες όνομα του φωτογράφου, να το ανεβάσουμε.

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους,αυτά είναι...
    Αρε Τρίκαλα πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες κατα της 10 το πρωί είχαμε χιονοκαταιγιδα και παρόλο την έντονη βροχόπτωση που ακολούθησε μετα της 12 το μεσημέρι η πόλη εχει ακόμη χιόνι.
    Καλημέρα σε ολη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      ...και να φανταστείς ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα. Άλλες χρονιές μέχρι τις 10-15 Γενάρη ακόμη και σε φυσιολογικούς χειμώνες ο καιρός ήταν υποτονικός και το πολύ χιόνι έπεφτε ακόμη και μετά τις 20-25 Γενάρη. Δηλαδή φέτος τι θα γίνει έτσι όπως πάμε; Έχουμε άλλους δύο μήνες χειμώνα γεμάτους - γεμάτους.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα!
      Η αλήθεια είναι ότι σήμερα διανύουμε την όγδοη ημέρα χιονοκάλυψης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων (άλλες μέρες ολική άλλες μερική), φαινόμενο όχι και τόσο συχνό για την περιοχή καθώς σε περιόδους κακοκαιρίας ο νοτιάς και κατ'επέκταση οι βροχοπτώσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
      Σέργιος

      Διαγραφή
    3. Εβδομάδα με χιονι( μερική ή ολική κάλυψη) θυμάμαι το 2017 τέτοιες μέρες και το 2005 τον Φεβρουάριο.

      Διαγραφή
    4. σωστή η επισήμανση για τη χιονοκάλυψη. παρά το περιορισμένο ύψος χιονιού, στους ανοιχτούς χώρους έμεινε 5-6 μέρες, μέχρι και χτες που ξαναχιόνισε.
      το 2017 όμως, το θυμόμαστε για να ζεσταινόμαστε με τις τρέχουσες συνθήκες, μια και τότε είχαμε 40 πόντους και μια γεμάτη βδομάδα ολικό παγετό.

      Διαγραφή
  3. NW Pindos
    Καλημέρα, σε όλη την παρέα, τα πιο Δ-ΒΔ τμήματα της Δ. Μακεδονίας και η Ήπειρος όγκοι χιονιού. Ειδικότερα από τα 580 μ. (ειδικά Ν. Γρεβενών) ύψος χιονιού 60+ πόντοι, στα 1000 μ. 1,5+μ., στα 1200 μ. πάνω από 1,5 μ. και από κει και πάνω το χάος (πάνω από 2 μ. και στα υπερορεινά ανήλια σημεία με ανεμοσούρια μπορεί και 4-5 μέτρα). Το μάτι του χιονιού ο άξονας Σμόλικας, Βασιλίτσα, Αυγό, Ανήλιο, Μέτσοβο και τα βορειότερα τμήματα της Ηπείρου κλπ. Τα πολύ ορεινά από σήμερα πρωί απροσπέλαστα πλέον. Πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξουν οι δρόμοι δεδομένου ότι πέφτουν και οι θερμοκρασίες από αύριο και η χιονόπτωση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή σχεδόν αμείωτη (ειδικά από τα 1200 μ. και πάνω αλλά και πιο χαμηλά μισό ρεύμα πορείας ανοιχτό και αυτό με το ζόρι, αν ανταμώσουν δηλαδή δύο αυτοκίνητα θα κοιτιούνται αντίκρυ). Σημειωτέον σε θερμόμετρο ιδιώτη πριν τις τρεις μέρες πρωί στις 7 καταγράφηκαν σε δρόμο δίπλα από ποταμιά -25. Τελικά οι όγκοι χιονιού που εκτιμούσαμε για την Πίνδο τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη ήρθαν πολύ πιο νωρίς, 5-7 ημέρες περίπου μετά τους όγκους χιονιού που έπεσαν μεταξύ Β. Ιταλίας και Ελβετίας. Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση που τελειωμό δεν έχει δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει, καλύτερα να σταματήσει γιατί από δω και πέρα θα βγαίνουν ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις (υδραυλικά κλπ.). Ο καιρός πότε θα βελτιωθεί λίγο πιο σταθερά, ειδικά ως προς τις θερμοκρασίες; Αυτά τα μείον πότε σταματάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που επισήμανες και εσύ φίλε από την Πίνδο την εμμονή των ακραίων αρνητικών θερμοκρασιών (-10 και -20 για δέκα μέρες τώρα), γιατί όταν τα γράφω εγώ δεν πρέπει να δίνει και κανένας σημασία. Απλά, όσοι ζούμε στην Αθήνα, δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται να καθοριστεί ο χειμώνας με βάση ό,τι βιώνουμε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου όντως δεν είναι ακραίος. Για παράδειγμα στο Π. Φάληρο δεν έχω ανάψει ούτε μία ώρα το καλοριφέρ. Εδώ και χιόνι που θα πέσει, θα βγει μετά ο ήλιος και θα βγάζουμε όλοι φωτογραφίες. Σε άλλα μέρη, όμως, μπορεί να αποκλειστούν για μέρες και βδομάδες από τα χιόνια. Σε νησιά επίσης μπορεί να μην καταφέρει να δέσει πλοίο επίσης για μέρες και βδομάδες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί μέτρο σύγκρισης η Αθήνα για τον καιρό της Ελλάδας γενικότερα. Άλλος ο καιρός της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου, άλλος της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Αθήνα με 5-6-7 βαθμούς λέμε ότι έχουμε κρύο, όμως σε άλλες περιοχές οι θερμοκρασίες αυτές θα παρέπεμπαν σε καλοκαιρία.

      Υ.Γ: Για του λόγου το αληθές, θυμάμαι το 1987 με τον φονικό καύσωνα στην Αττική, είχαμε πάει στη μαθητική κατασκήνωση του Ορειβατικού (ΕΟΣ) στην Πίνδο και τα βράδια σκεπαζόμασταν με κουβερτούλα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. τίποτα πιο παγωμένο απ' την αγάπη, Βαγγέλη.
      δίνουμε και στα γραφόμενα σου σημασία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι. προσπαθούμε να κρατάμε τα θετικά του χιονιού και να παλεύουμε τα αρνητικά. και στα πεδινά της Θεσσαλίας μας ταλαιπωρεί το ψύχος, που έχει μια τάση να στριμώχνεται και να επιμένει. προχτές τα χαράματα, το θερμόμετρο του αυτοκινήτου έδειξε -13 στο δρόμο προς Λάρισα. σήμερα έχουμε πρόβλεψη για 10 βαθμούς μέγιστη, αλλά είμαστε μεσημεράκι και κολλημένοι στους 0,4. όταν πιάσει 5-6 θα βγούμε με τα κοντομάνικα.

      κι έτσι Χριστόδουλε, αν και βρέχει σήμερα, και λιώνει γρήγορα, αν δε βοηθήσει λίγο ο νοτιάς και η θερμοκρασία, θα δεις μπόλικο χιόνι, ειδικά στη διαδρομή και στη χιονομάνα Καρδίτσα..

      Διαγραφή
    3. Αυτή η Καρδίτσα, ρε Νίκο. Άλλο πράμα. Μεγάλη διαφορά από τα Τρίκαλα και στις θερμοκρασίες και στον υετό.

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Και η Αττική δεν είναι αμελητέα ποσότης Βαγγέλη (αναφέρομαι κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού). Αν ο χιονιάς είχε παραπάνω διάρκεια τη Δευτέρα, έστω για ένα 24ωρο θεωρώ ότι τα βόρεια τμήματα του νομού ακόμη και του λεκανοπεδίου μπορεί να έβλεπαν πάνω από μισό μέτρο χιόνι. Επίσης θερμοκρασίες της τάξης του -20 δεν σημαίνει ότι βιώνεις το κρύο 20 φορές περισσότερο από το -1. Καμία σχέση. Σε θερμοκρασίες κάτω των -7 το κρύο είναι όπως λέμε χοντρό κρύο, μπορεί π.χ. να βρίσκεσαι με 0 στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα και να κρυώνεις περισσότερο από το -8 σε υψόμετρο. Απλά στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να αποφεύγεις να είσαι επί πολλή ώρα εκτεθειμένος στο κρύο. Τώρα οι προβλέψεις που κάνουμε κατά καιρούς για τον καιρό στηρίζονται καταρχήν στην πρόγνωση των ειδικών. Προσωπικά κάνω το εξής: Καταρχήν εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια τη μόνη πρόγνωση που διαβάζω (τη θεωρώ κάτι σαν δόγμα στην πρόγνωση του καιρού) είναι του κ. Ζιακόπουλου. Διαβάζοντας τόσα χρόνια τις προγνώσεις του και την κατά καιρούς αρθρογραφία του, αν μη τι άλλο, ξέρω να την καταλαβαίνω στις λεπτομέρειες και να τη διαβάζω θέλω να πιστεύω σωστά, οπότε από κει και πέρα γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του καιρού διάφορων περιοχών και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται τα φαινόμενα λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, έχω τη δυνατότητα να κάνω μια σωστή κατά βάση προσέγγιση των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και ως επί το πλείστον πέφτω συνήθως μέσα και στα ποσά υετού και στις θερμοκρασίες κλπ. Για παράδειγμα μετά το χιόνι το χθεσινό και το σημερινό φαίνεται ότι θα πέσουν μεν οι θερμοκρασίες αλλά όχι τόσο χαμηλά όσο τις προηγούμενες ημέρες. Άλλος καιρός το νοτιαδόχιονο, άλλος ο καιρός βορείου ρεύματος, ο οποίος όσο περισσότερο χιόνι φέρνει τόσο περισσότερο πέφτουν οι θερμοκρασίες (έντονα φαινόμενα αναστροφής κλπ.).
      ΥΓ. Ένα τραγούδι αφιέρωση για τα πάτρια εδάφη: ΄΄Στης πικροδάφνης τον ανθό΄΄.

      Διαγραφή
    5. Χρήστο, νομίζω λόγω θέσης την Καρδίτσα την ευνοούν και συστήματα πιο νότια ή ανατολικά. από την άλλη μεριά, σε ίση απόσταση, έχουμε την Καλαμπάκα, που επίσης έχει ένα 30% παραπάνω υετό, είναι σα να είμαστε σε υετική ύφεση, "μήπως χάλασε ο σταθμός?" κτλ.

      παρεμπιπτόντως, κάτι άκουσα για έκτακτη ανάγκη στο Δήμο Σιντικής, έριξε τόσο χιόνι στο Σιδηρόκαστρο?

      δεν ξέρω τι να περιμένω θερμοκρασιακά αύριο, δεδομένου ότι η θερμοκρασία δεν ανέβηκε ποτέ, για να πέσει. σήμερα είχαμε μέγιστη 1.4, μπουμπουνητά και βροχή που κρατάει ακόμα και μια κατάσταση ολότελα βαλτώδη. ας ελπίσουμε να μην ξαστερώσει, να πάμε στη δουλειά με γαλότσες σίγουρα, αλλά χωρίς αυτοκινητικές και πεζές γλίστρες.

      Διαγραφή
    6. Έριξε αρκετό για τα δεδομένα της περιοχής και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι και τα προεκλογικά, καταλαβαίνεις....

      Διαγραφή
  4. Όμορφες εικόνες ,που θυμίζουν σε όλους μας άλλες εποχές...Μπράβο παιδιά,πάντα τέτοια και καλύτερα.Ελπιζω Νίκο, το Σαββατο που θα είναι Τρίκαλα, να έχει μείνει λίγο χιόνι. Αλλαγή φωτογραφία από Γιάννενα, είναι άλλο πράγμα.
    Εχθές σε εμάς, από τους -7 το πρωί,μετα τις 12 που"εσπασε"η παγωνιά, φθάσαμε τους+7.Στο Σχηματάρι ο τρελος νοτιάς δεν άφησε πάρα ελάχιστο χιόνι στις άκρες. Στο χωριό μου,εκτός από τον άνεμο που σίγουρα έφθασε η και ξεπέρασε τα 8 μποφόρ,το ψιλόβροχο που είχε από τις 15,έγινε μετά τις 18,καταιγίδα ως τις 22 και δυνατή βροχή ως τα ξημερώματα, δινοντας μας μεγάλα ποσοστά νερού.Μαλλον έχει βαλθεί να βγάλει την λίμνη στον κάμπο, από την απέναντι πλευρά του δρόμου και την ενώσει με τις αλλες,μικρές λίμνες που εχουν δημιουργηθει εκεί.Φετος είναι η χρονιά μας.Ελπιζω και σε...καλύτερα(μόλις φύγει το"ματι"!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τη δε παγωμένη βροχή που ρίχνει (κυρίως χτες), τη λέμε "μπασδραβάκο".

      Διαγραφή
  5. Γεια σου ρε Παναγιώτη Δοσόπουλε, πατρίδα! Φέτος δεν ήρθα για τα Θεοφάνεια λόγω του ψύχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Υπάτία είναι πάντως εδώ στη Ρόδο με ραγδαίαες βροχοπτώσεις από τα ξημερώματα σε όλο το νησί. Είμαστε κοντά στα 30 χιλιοστά ημερήσιου υετού ήδη. Θερμοκρασία αυτή τη στιγμή γύρω στους 12 βαθμούς (χθες είχαμε μέγιστη 9 βαθμούς και αυτή τις βραδινές ώρες). Τα χιόνια στον Αττάβυρο που ήταν και μπόλικα από την Κυριακή μέχρι και χθς...παπαλα (εκτός ίσως από την κορυφή του-αν και δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή)
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους,πανεμορφες,χιονισμενες εικονες,σε ταξιδεύουνε, πολύ μακριά,παραμυθενιες θα έλεγα,απο τριτη φαίνεται να έρχεται πολύ κρύο,ο αρμοδιοτερος βέβαια,ειναι ο κ ζιακοπουλος,εκεινος θα μας πει όταν ερθει ή ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τρελονοτιας σήμερα,μας πήρε κ μας σήκωσε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή