Μερικά ακόμα χιονο-χαιρετίσματα

Χαλκίδα-Κάνηθος, 8-1-2019. Φωτ. Χάρης Αλεξίου



Νέος Κουβαράς,  8-1-2019. Φωτ. Αλέγανδρος Μήτσης 

Γέρακας,  8-1-2019. Φωτ. ΔημήτρηςΤαμβακάς 

12 σχόλια:

  1. Η γιαγιά μου έλεγε: "Χιόνι που παραμένει επάνω στα δένδρα, περιμένει κι άλλο!" Και στη Θεσσαλονίκη δεν έπεσε όλο το χιόνι από τα δένδρα, εδώ και τέσσερις ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο θα το φάτε πάλι το "στουπόχιονό" σας μέχρι το απόγευμα κ όσο πιο μακριά από τη θάλασσα τόσο καλύτερο θα είναι,οπότε χαλάλι η πολύκαιρη αναμονή!
      Με τα τελευταία στοιχεία πού βλέπω ο δυνατός νοτιοδυτικός άνεμος αύριο θα κάνει "κακή" δουλειά εκεί όπου θα φυσά (Στερεά κ αργότερα Ήπειρο)με τα χιόνια έως το μεσημέρι να εντοπίζονται στα πιο ορεινά(πάντως τα Γιάννενα θα δούν αρχικά πολύ χιόνι).
      Δυτική κ κεντρική Μακεδονία αλλά κ η δυτική Θεσσαλία θα έχουν την τιμητική τους αύριο!
      Πάντως ο φίλος από την Πίνδο έχει απόλυτο δίκιο γιά τις επερχόμενες κακοκαιρίες,καθώς ορεινές περιοχές της κεντροβορειοδυτικής χώρας όπως Μέτσοβο κ Καρπενήσι αναμένεται να "θαφτούν" το αμέσως επόμενο διάστημα στο χιόνι!
      Γιά δυτική Μακεδονία δεν το συζητάω τι έχει να γίνει.
      Ας χαρούμε λοιπόν την νέα κακοκαιρία με τα πολλά νερά κ όχι μόνο!(Εύχομαι να μη συμβούν πλημμυρικά επεισόδια).
      Υ.Γ.Στεναχωριέμαι που αυτές τις δυνατές μέρες του χειμώνα δεν ειναι εδώ να συζητάμε τα καιρικά ο Γιώργος Λ.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα από τα χιονισμένα και πάλι Γιάννινα! Είχε δίκιο ο κύριος Ζιακόπουλος όταν στις 3/1 προέβλεψε τη χιονόπτωση στην περιοχή με την είσοδο του θερμού μετώπου(όπως ανέφερε) στα Δ-ΒΔ. Χιονίζει έντονα και πυκνά από τις πρώτες πρωινές ώρες. Θυμάμαι ότι και το 2017 η
      εντονότερη χιονόπτωση εκείνου του χειμώνα(Αριάδνη) σημειώθηκε την πρώτη Τετάρτη μετά από τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, έχοντας προηγηθεί μία περίοδος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως στη συνέχεια ο χειμώνας κινήθηκε αρκετά υποτονικά. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά.
      Σέργιος

      Διαγραφή
  2. Χαράλαμπε Παφιλιάρη, ο Πύργος είδε τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H παγκόσμια υπερθέρμανση έχει ζεστάνει τους ωκεανούς , όσο η έκρηξη μίας ατομικής βόμβας ανά δευτερόλεπτο για τα τελευταία 150 χρόνια, όπως αναφέρει ο Guardian.
    Πάνω από το 90% της θερμότητας, που έχει εγκλωβιστεί από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έχει απορροφηθεί από τη θάλασσα και ένα μικρό ποσοστό αναλογικά ζεσταίνει τον αέρα, τη γη και τους πάγους. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων, με συνέπεια οι καταιγίδες και οι τυφώνες να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση.

    Το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης αποθηκεύεται στα βάθη των ωκεανών, αλλά οι μετρήσεις άρχισαν μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και εκτιμούν την θερμότητα που έχει απορροφηθεί στη θάλασσα από το 1950 και μετά. Η νέα μελέτη πηγαίνει πίσω στο 1871, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανόηση των παλιών αλλαγών που συντελέστηκαν στους ωκεανούς είναι καθοριστική για να προβλεφθεί η μελλοντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Guardian η μέση υπερθέρμανση σε αυτή την περίοδο των 150 χρόνων είναι ίση με 1,5 ατομική βόμβα, σαν αυτή της Χιροσίμα, ανά δευτερόλεπτο.

    Αλλά η υπερθέρμανση επιταχύνθηκε έκτοτε, εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι πλέον ίση με τρεις ως έξι ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο. Η καθηγήτρια Laure Zanna βρίσκει κάπως αγχωτική την παραπάνω τη σύγκριση, αλλά και με τη δική της μέθοδο η υπερθέρμανση που απορροφήθηκε από τους ωκεανούς τα τελευταία 150 χρόνια ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνει ετησίως όλος ο πληθυσμός της γης. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μεταξύ των πιο επικίνδυνων μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραθαλάσσιες πόλεις.

    Μέρος της οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και αλλού, όμως τα νερά έχουν την τάση να επεκτείνονται και από μόνα τους, καθώς γίνονται θερμότερα. Ωστόσο, οι θάλασσες δεν ζεσταίνονται ομοιόμορφα, από τα ρεύματα των ωκεανών που μεταφέρουν θερμότητα σε όλο τον κόσμο. Στον Ατλαντικό για παράδειγμα η άνοδος της στάθμης των υδάτων σε μικρά και μεσαία γεωγραφικά πλάτη προκλήθηκε κατά 50% από ζέστη που μεταφέρθηκε στις περιοχές αυτές με τα ρεύματα.

    Aυτή η μελέτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε διαφορετικές περιοχές και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για παράκτια μέρη, προκαλώντας πλημμύρες. Σύμφωνα, επίσης με αυτή τη νέα μελέτη η υπερθέρμανση των ωκεανών ισοδυναμεί με τρεις ατομικές βόμβες σαν της Χιροσίμα ανά δευτερόλεπτο, για την περίοδο από το 1990 ως το 2015 και είναι η πιο μετριοπαθής από άλλες εκτιμήσεις που έχουν γίνει.
    Y.Γ: Αλλά αφού οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, η θάλασσα πώς είναι τόσο παγωμένη;
    https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/07/global-warming-of-oceans-equivalent-to-an-atomic-bomb-per-second
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας. Στην Καλαμαριά άρχισε η χιονόπτωση περιποιημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και στο κέντρο της πόλης. Το στρώνει και στους δρόμους άσπρο, χωρίς να λιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα απο τα Γιάννενα που χιονίζει αξιοπρεπώς απο τις 3:15 μέχρι τώρα με πυκνή χιονόπτωση θερμοκρασία-2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαστε στους 20 πόντους χιόνι και συνεχίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, θέλουμε αξιόπιστες μετρήσεις, με μέτρο εργοταξιακό, μία στα τσιμέντα, μία στα χόρτα, όταν σταματήσει.
      μοντέλα είναι και λαλούν, μοντέλα είναι και ας λένε. 5-10 cm η Σοφία, 15-20 and counting η Υπατία, και η βροχή, προς το παρόν στα χαρτιά.
      βρε τον άτιμο, με -5 και να χιονίζει. -1,5 τώρα και η ραγδαιότητα αυξάνεται.
      άντε λιώστο μετά, όταν και άμα βρέξει..

      Διαγραφή
  8. Και πάνω που ήμουν έτοιμος να ξανακάνω,κάλεσμα για τον Νίκο, εμφανίστηκε.Μαλλον έπιασαν τόπο οι προσευχές μου(τον ίδιο πιστεύω ότι θα γινει και για Λαμερα).Ότι θα είχατε χιόνι πολύ Νίκο και με αυξημένη ένταση,μετά το μεσημέρι,το είχα πει στην Χριστίνα, αλλά δεν με πίστεψε, γιατί μου είπε και εκείνη ότι και εσύ.Με τοσο χαμηλή θερμοκρασία, αποκλείεται να χιονίσει.Τωρα με παίρνει τηλέφωνο, αλλά θα το σηκώσω, μόλις φθάσει μισό μέτρο(Υπάρχουν ελπίδες). Μην αναφέρεις τίποτα για την πρόβλεψη που σου είχα πει,γιατί πρέπει να βγει πρώτα και στην περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιπαικτικά το λέω Χριστόδουλε, για τα μοντέλα. ήμουν σίγουρος ότι θα χιονίσει,γιατί αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για Τρίκαλα. εγκλωβισμός ψύχους, υετός από ΝΔ. οι άνθρωποι μετεωρολόγοι όμως το προέβλεψαν.

      σε αυτό που "συνέστησα" στον Δημήτρη την πάτησα και εγώ. το μάτι ξεγελά. τα 15-20 cm που ανέφερα παραπάνω ήταν δέκα εκείνη την ώρα (δεν είχα βγει έξω). με τα μεσημεριανά στουπιά έγιναν 15 cm, και εκεί (και προς τα κάτω) θα μείνουμε, γιατί εδώ και λίγη ώρα το γύρισε σε δυνατό χιονόνερο, παρά την σταθερά αρνητική θερμοκρασία.

      μπράβο στους μετεωρολόγους που εντόπισαν την ιδιαιτερότητα, στον VPan (που έπεσε μέσα ακόμα στα cm), στον VSpan για τις παγωμένες βουτιές και σε όλους τους φωτογράφους της μαγείας.

      περιμένω Γιώργο Λ και Γιώργο εκ Νομής.

      Διαγραφή