Δεν φαίνονται σημαντικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης, τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας




7 σχόλια:

  1. θα παρουμε καμια ανασα η θα μας παει ετσι ολος ο Γεναρης;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να μας πάει έτσι και ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Τι κακό έχει ο τρέχων χειμώνας δηλαδή; Ο χειμώνας τούτος είναι από τους πιο ενδιαφέροντες που θυμάμαι. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα σημαντικά χιόνια που έπεσαν στη Θεσσαλονίκη, στη (μισή τουλάχιστον) Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα ή και σε μέρη που χιονίζει από σπάνια έως σπανιότατα (βλέπε Επτάνησα). Γιατί ιστορικό χιονιά είχαμε και το 2008 π.χ., αλλά ήταν μια φωτοβολίδα (βαρβάτη) σε ένα μάλλον νερόβραστο χειμώνα. Αναφέρομαι σε ένα μοτίβο καιρικό που ευνοεί την περιοχή μας είτε με χιόνια, είτε με βροχές γενικότερα. Ακόμα και ο νοτιάς φέρνει ενδιαφέροντα καιρικά συστήματα... Πραγματικά ελπίζω σε ακόμα πιο δυνατά πράγματα τους επόμενους 2 μήνες (με τα αναπόφευκτα διαλείμματα καλοκαιρίας - μικρά εύχομαι). Να πω την αλήθεια μου έχει ανοίξει η όρεξη, θέλω κι άλλο...

    Υ.Γ. Ακόμα πιο σφοδρή επιθυμία έχω όμως να δούμε μήνυμα του Γιώργου Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην κρίνουμε μόνο από την Αθήνα, υπάρχουν άνθρωποι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που ζουν δύο βδομάδες τώρα μεταξύ -10 και -20 βαθμών. Στο Π. Φάληρο δεν έχω ανάψει ούτε μία ώρα καλοριφέρ (όπως και πέρσι, άλλωστε), αλλά στο Θυμάρι χωρίς το θερμαντικό σώμα δεν τη βγάζεις με τίποτα. Και δεν είναι και άγονη γραμμή, όπως π.χ. μερικά νησιά, σε ένα εκ των οποίων μου έλεγε φίλος τον οποίο ήξερα από το μπάσκετ ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αλκοολικοί, επειδή τον χειμώνα δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να πίνουν. Κι αυτό διότι πλοίο θα δέσει στο λιμάνι τους μία φορά τη βδομάδα και αν το επιτρέψει και ο καιρός.

      Ο φετινός χειμώνας είναι κάτι παραπάνω από βαρύς για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης γενικότερα - και το λέει και Βρετανός μετεωρολόγος στο Skynews, δεν το υποστηρίζω αυθαίρετα. Στην Αθήνα μπορεί να χιόνισε και μετά να βγήκε ο ήλιος για μία ολόκληρη μέρα, όμως στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκαν 180 περιστατικά με κατάγματα στο νοσοκομείο, ενώ από τα Χριστούγεννα με τις αλλεπάλληλες κακοκαιρίες έχουν χαθεί και ζωές. Τέλος, ισχύει και αυτό που λένε "το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν την βλέπει", διότι όλοι αυτοί οι χιονιάδες θα οδηγήσουν σε καύσωνες το καλοκαίρι. Αυτό προβλέπω και έπεσα μέσα και στη φετινή βαρυχειμωνιά (για την οποία λέγαμε από τον Νοέμβριο με τον Χριστόδουλο, παρατηρώντας τα σημάδια της φύσης) και στον περσινό μαλακό χειμώνα και το ήπιο καλοκαίρι.

      Υ.Γ: Αφού κάποιοι δεν κρυώνετε, ελάτε για κάνα μπανάκι. Στη δροσερή θαλασσίτσα. Να τον αισθανθείτε και τον χειμώνα σε όλο το μεγαλείο του.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη σαν χειμώνας ίσως να είναι μέχρι ώρας λίγο πιο βαρύς αν κρίνουμε κ τη γεωγραφική μας τοποθεσία αλλά παράλληλα είναι κ άκρως φυσιολογικός αν πάρουμε με σειρά την προϊστορία των χειμώνων της χώρας.
      Επειδή ούκ ολίγες φορές έχω τονίσει κ εγώ ότι είμαι λάτρης της στατιστικής(η μετεωρολογία βέβαια δεν το υποστηρίζει)θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μετά απο έναν δυνατό χειμώνα η πιθανότητα για ένα ζεστό καλοκαίρι συνήθως αγγίζει κ το 60 με 70%.
      Όμως μη ξεχνάμε το ανύπαρκτο φετινό Φθινόπωρο με την ανομβρία κ τις υψηλές θερμοκρασίες κ τον μισό περίπου Δεκέμβρη με ήπιο καιρό(μπορεί να βγήκε λίγο πιο ψυχρός στο σύνολο αλλά γι αυτό ευθύνεται το ψύχος στην περίοδο των εορτών).
      Οπότε συμπερασματικά έχουμε πολλά ψωμιά ακόμη για να φτάσουμε στο καλοκαίρι καθώς απομένουν 20 μέρες του Γενάρη,όλος ο Φλεβάρης καθώς κ όλος ο Μάρτιος που έχει δείξει ότι δίνει σφοδρές κακοκαιρίες εάν ευνοεί βέβαια κ η στμοσφαιρική κυκλοφορία.Εμείς οι καιρόφιλοι φέτος δικαιούμαστε να χαρούμε μετά από τόσες πίκρες που έχουμε φάει στο παρελθόν.

      Διαγραφή
    3. Φίλε συνονόματε, ό,τι γράφεις είναι ...politically correct, sorry εγώ δεν είμαι τόσο... Αλλά, συγγνώμη δε θα νιώσω κι ένοχος που γουστάρω χιόνι στην πόλη μου. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιουργεί όταν είναι υπερβολικό σε ορεινότερα μέρη, υποθέτω βέβαια ότι υπάρχουν άλλες υποδομές εκεί κι άλλες στην Καλαμάτα π.χ. Από την άλλη, το επιχείρημα περί καταγμάτων είναι αστείο. Ας κόψουμε και τα μπάνια τότε γιατί κάποιοι πνίγονται κάθε καλοκαίρι, μην ξαναπάρεις αμάξι γιατί κάποιοι σκοτώνονται σε τροχαία, επίσης ο Ρονάλντο με τόσα λεφτά που έχει πρέπει να κόψει την μπάλα πια μιας και μπορεί να σπάσει το πόδι του σε κάποιο τάκλιν. Δεν είναι λογική αυτή. Άλλο η προσοχή, άλλο το ανάθεμα σε κάτι που δε μας αρέσει, επιχειρηματολογώντας μονόπλευρα.

      Πάντα φιλικά, Βαγγέλης

      Υ.Γ. Το χάρηκες το χιόνι που έπεσε; Εγώ ξέρω ότι την Τρίτη μόνο χαρούμενες φάτσες έβλεπα στη γειτονιά από μικρούς και μεγάλους. Επίσης, Δευτέρα βράδυ οι απέναντί μας άφησαν τα πατζούρια ανοιχτά προφανώς για να απολαύσουν το θέαμα.
      Υ.Γ.2 Το χιόνι στα ορεινά δημιουργεί προβλήματα. Δημιουργεί και μια τοπική οικονομία όμως που επενδύσει στο χιόνι και ζει από το χιόνι, όπως τα νησιά ζουν από τη θάλασσα. Αλλιώς, εσύ που είσαι και οικολόγος (και πολύ καλά κάνεις) πάρα πολλά μέρη θα είχαν μαραζώσει, όπως μαράζωσαν από τον πόλεμο έως και το 1990 και τα αστικά κέντρα θα ήταν ακόμα πιο μπουκωμένα (αστυφιλία γαρ)...

      Διαγραφή
    4. Στη θάλασσα έχεις την επιλογή να μην μπεις, όμως, ή, να είσαι προσεκτικός και να μην κάνεις πράγματα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις σου. Το ίδιο και όταν οδηγείς, μπορείς να πηγαίνεις σιγά και προσεκτικά. Με τον καιρό δεν ορίζεις, όμως, ούτε στο ελάχιστο την τύχη σου. Το νόημα όσων έγραψα είναι ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε γενικά τον καιρό της Ελλάδας από τις συνθήκες, που επικρατούν στην Αθήνα. Φυσικά και είμαι οικολόγος και αυτό φαίνεται από το ότι δεν ανάβω ποτέ το καλοριφέρ τον χειμώνα, ούτε το air condition το καλοκαίρι. Και το αμάξι (των δικών μου), διότι δικό μου αποφάσισα να μην ξαναπάρω όταν με τράκαραν πριν μερικά χρόνια παρκαρισμένο, το χρησιμοποιώ όσο λιγότερο γίνεται. Προσπαθώντας με όλους αυτούς τους τρόπους να ρυπαίνω λιγότερο. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι είμαστε πρώτοι στα λόγια και ουραγοί στις πράξεις.

      Από την άλλη, mainstream είναι το χιόνι τον χειμώνα. Η συντριπτική πλειοψηφία πάει να το δει, όπου και όταν πέσει. Κόντρα στο ρεύμα είναι όσοι πάνε στη θάλασσα και τον χειμώνα, ακόμα και με δύο μέτρα κύμα, όπως σήμερα. Επίσης, όλο φιλικά λες ότι γράφεις και όλο μπηχτές μου πετάς. Και το είδα όχι το πολιτικά ορθό, αλλά το πολιτικό σχόλιο που έκανες τις προάλλες σε ένα καιρικό blog, όπως σπεύσατε να μου πείτε και να με επαναφέρετε στην τάξη, όταν έγραψα για τον αδικοχαμένο Ζακ.

      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Μακάρι να ΜΗΝ πάει και ο επομενως μηνας έτσι.
    Καλό το χιόνι χρειαζουμενο για τα νερά για την φύση και όχι μόνο.
    Σε περίπτωση που τραβήξει έτσι και ο Φλεβάρης οι κτηνοτρόφοι θα έχουμε πολλά προβλήματα μπροστά μας.
    Ήδη στα ημιορεινα των Τρικάλων έχουμε περίπου 60 με 70 πόντους χιόνι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή