Υποχωρεί ο χιονιάς. Πιθανά προβλήματα από τους θυελλώδεις ΝΔ ανέμους και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές


Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ΒΑ Βαλκάνια και επηρεάζουν τον καιρό της χώρας μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά. Σημειώνεται, πάντως, ότι στη Δ. Μακεδονία και την Ήπειρο θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν ενισχυμένοι νοτιοδυτικοί άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, η οποία στα κεντρικά και τα νότια θα είναι αισθητή. Την Παρασκευή (11/1) βροχές, χιόνια (ορεινά) και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Υ.Γ. Κατά πάσα πιθανότητα, οι μόνες ημιορεινές περιοχές που θα μείνουν υπό την κατοχή του χιονιά θα είναι εκείνες της Φλώρινας. Αμφίρροπη θα είναι η μάχη μεταξύ αυτού και του νοτιά στη λοιπή Δ. Μακεδονία και στις ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.
                                                                             
ΠΕΜΠΤΗ, 10 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Άνεμοι ΝΔ 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πρόσκαιρες βροχές κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια ΝΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 7 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Η αγριόγατα του χιονιού...

    Με αφορμή ανάρτηση του φίλου Χρήστου Κομπορόζου, αλλά και των χαρτών που μας παρέθεσε ο κ. Ζιακόπουλος, νομίζω ότι ακριβώς οι συγκρίσεις με την περίοδο 1981-2010 είναι που δημιουργούν μία παραπλανητική εικόνα. Η δεκαετία του 1980 ειδικά, ήταν ένας άλλος κόσμος, ο πληθυσμός της γης ήταν ο μισός και λιγότερος ίσως από τον σημερινό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση ενέργειας, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν τότε, τα κτίρια που υπήρχαν κ.λ.π. Όσοι ζούμε στην Αθήνα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον βαρύ χειμώνα που βιώνουν άνθρωποι οι οποίοι υφίστανται θερμοκρασίες -10 και -20 σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα.

    Θα ακουστεί περίεργο, αλλά στην Αθήνα με τις μεγάλες σκιές που κάνουν οι πολυκατοικίες, και οι καύσωνες είναι πιο ήπιοι, από το Θυμάρι π.χ. που έχει χαμηλά κτίσματα και καίει τα πάντα ο ήλιος, σε βαθμό που είναι αδύνατον να μείνεις μέσα στο σπίτι το απόγευμα χωρίς ανεμιστήρα (όταν έχει καύσωνα). Κι ας είναι η ονομαστική τιμή της θερμοκρασίας στο Θυμάρι χαμηλότερη απ' ό,τι στην Αθήνα. Τέλος, δυστυχήματα και ασθένειες λόγω του καιρού συμβαίνουν σε όλες τις εποχές πράγματι, αλλά το καλοκαίρι το ασθενοφόρο ή, το πλοίο θα μπορέσουν να παραλάβουν τον τραυματία ή, τον άρρωστο. Το χειμώνα μόνο αν το επιτρέψει ο καιρός και το είδαμε και τώρα.

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα χιόνια, έκανα σκι για χρόνια, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάζεται μόνο η θετική πλευρά τους σε ένα ενημερωτικό για τον καιρό blog. Και τώρα πήγα, ανάμεσα στα μπάνια, στην Ακρόπολη, αλλά είχαν λιώσει τα περισσότερα χιόνια κι έτσι μου έκαναν εντύπωση οι πολύ φιλικές γάτες που έχουν μαζευτεί. Ευτυχώς τις φροντίζουν, γιατί είδα κροκέτες και δοχεία με νερό. Μιας και ο λόγος για γάτες, όμως, η Le Monde γράφει για την αγριόγατα του χιονιού, τον λύγκα που είναι ανάμεσα στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση (χρόνια τώρα) στη Γαλλία (και όχι μόνο). Εκτός από τον λύγκα με τα περίεργα μυτερά με κάτι σαν κεραία στις άκρες τους αυτιά, κινδυνεύουν επίσης το βιζόν - κάτι ανάμεσα σε κουνάβι και νυφίτσα - κάποια είδη νυχτερίδων και σπουργιτιών, οι φάλαινες πιλότος και φυσητήρας, η γενειοφόρος όρνιθα, ένα είδος γυπαετού, ο βάτραχος των αγρών και η χελώνα του Χέρμαν.

    Πάνω από το 1/4 των ειδών και συγκεκριμένα το 26% κρίθηκε ότι κινδυνεύει να σβηστεί από τον χάρτη, ειδικά στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας. Αυτά είναι τα τραγικά ευρήματα της έκθεσης για τα βασικά στοιχεία της βιοποικιλότητας, που δημοσίευσαν για το 2018 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας. Και αυτός ο πίνακας που περιέχει 30 διαφορετικούς δείκτες σχετικά με την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα, έδειξε με βάση τα επικαιροποιημένα του στοιχεία ότι δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμα μακριά από το να βελτιωθεί, αντίθετα η υποβάθμισή της συνεχίζεται. Μαζί με τις περιοχές της ανοιχτής θάλασσας, δηλαδή, τα 11 εκ. τετρ. χιλ. που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Γαλλίας, η χώρα αποτελεί το περιβάλλον για το 10% της βιοποικιλότητας του πλανήτη και ειδικά για πάνω από 19 χιλιάδες ενδημικά είδη, που δεν υπάρχουν, δηλαδή, πουθενά αλλού στον κόσμο. Το 80% εξ αυτών ζει στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/01/09/la-biodiversite-continue-de-s-appauvrir-en-france_5406493_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Is the beast from the East making a comeback?" αναρωτιέται το Skynews για τη Βρετανία που αναμένεται να βιώσει δριμύ ψύχος στα τέλη Γενάρη, εφόσον επαληθευτούν τα τωρινά προγνωστικά του καιρού για την Ευρώπη. Αλλά οποιοδήποτε ψυχρό μέτωπο θα έρθει μετά από μία μη λογική περίοδο ζέστης, με μερικές περιοχές τη χώρας να βιώνουν διψήφιες θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο 12-13/1. Oι μετεωρολόγοι έχουν πει ότι το μοτίβο του καιρού που έφερε πέρσι το "τέρας από την Ανατολή" με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις μπορεί να επιστρέψει. Μία αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση εμφανίστηκε τα Χριστούγεννα, όταν υπήρξε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας για 1-2 μέρες. Όταν αυτό συμβαίνει στην Αρκτική, μπορεί να οδηγήσει σε κρύες αέριες μάζες, που θα μεταφερθούν από τα ανατολικά προς την Ευρώπη λίγες εβδομάδες μετά. Οι χάρτες της Κομισιόν δείχνουν ότι η Βρετανία θα έχει θερμοκρασίες 2-3 βαθμών στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, δηλαδή, λίγο ψυχρότερες από τις μέσες τιμές για αυτήν την περίοδο. Στη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή του το Μετεωρολογικό Γραφείο υποστηρίζει ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου υπάρχει πιθανότητα για εμμονή ψυχρών συνθηκών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με παγετό, ομίχλη και χιόνι. Ακόμα δεν είναι σίγουρο κάτι τέτοιο και αν συμβεί θα υπάρχουν και διαστήματα με ήπιες, υγρότερες και ανεμώδεις συνθήκες.

    Δεν συμφωνούν, πάντως, με το Μετεωρολογικό Γραφείο όλοι οι προγνώστες, με κάποιους να πιστεύουν ότι ο καιρός θα παραμείνει σταθερός. Όπως ο Graham Madge, που είπε ότι σε αντίθεση με πέρσι που η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση άλλαξε την κατεύθυνση των ανέμων στο επίπεδο της επιφάνειας στην Ευρώπη και οι άνεμοι έγιναν ανατολικοί, φέτος αν και έχει σημειωθεί πάλι αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση τα Χριστούγεννα δεν έχει υπάρξει αλλαγή προς ένα ανατολικό μοτίβο. Άλλα μέρη της Ευρώπης βιώνουν ήδη μία δραματική επιδείνωση του καιρού και συγκεκριμένα στην Αυστρία και τη Γερμανία οι χιονοπτώσεις είναι πυκνές. Σύμφωνα με τον Madge υπάρχουν μέρη στην Ευρώπη που έχουν βιώσει πολύ κρύο, σφοδρότερες χιονοπτώσεις απ' ό,τι συνήθως, όπως η Αυστρία, αλλά και η κεντρική και βόρεια Ευρώπη γενικότερα. "Είναι πιθανό όλο αυτό να γυρίσει σε μία πιο ανατολική ροή, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σταθερές καιρικές συνθήκες και μέχρι την επόμενη εβδομάδα δεν φαίνεται να έρχεται το "τέρας από την Ανατολή", ωστόσο, θα δούμε και μετά" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Συνολικά 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από χιονοστιβάδες και στην αλπική περιοχή εκατοντάδες παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους μετά από σφοδρές χιονοπτώσεις. Πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, ενώ ματαιώθηκε και μία αποστολή έρευνας για τις σορούς τεσσάρων σκιέρ στη Νορβηγία, εξαιτίας της κακής ορατότητας και της χιονόπτωσης. Στη Ρουμανία η αστυνομία βρήκε το παγωμένο σώμα ενός 67χρονου μέσα στο αυτοκίνητό του, μετά από ενημέρωση από τη γυναίκα του ότι δεν γύρισε από τη δουλειά. Οι θερμοκρασίες υποχώρησαν εκεί στους -24 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα 11 Γερμανοί ορειβάτες διασώθηκαν στο Σάλτζμπουργκ, όπου είχαν αποκλειστεί από την Παρασκευή χωρίς ηλεκτρικό και με λίγο φαγητό.
    https://news.sky.com/story/is-the-beast-from-the-east-making-a-comeback-11602614
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θηρίο απο την ανατολή είχε άλλες διαθέσεις φέτος Βαγγέλη κ δε νομίζω να πλήξει ιδιαίτερα τη Μ.Βρετανία παρά μόνο πρόσκαιρα ανεξαρτήτως ΑΣΘ.
      Προσωπική μου εκτίμηση βέβαια.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.
    Ανεξαρτήτως χιονοπτώσεων που ακόμα αυτές είναι πυκνές σε πολλές περιοχές έχω να πω ότι ο γαρμπής δεν αστειεύεται τέτοια εποχή κ με τέτοιο βαθύ χαμηλό πού έχουμε.
    70 τόνους νερό ανά στρέμμα καταγράφουν οι οι σταθμοί στην πόλη του Αγρινίου με το νερό να συνεχίζει να πέφτει ακατάπαυστα,ενώ έχουν δημιουργηθεί ήδη προβλήματα απο τοπικές πλημμύρες στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μία λάμψη απόκοσμη φώτισε για λιγο την βγαλμένη απ τα πιο τρελά μας όνειρα, νυχτιά στην πόλη των Τρικάλων κ αμέσως η άκαιρη βροντή σαν γαρνιτούρα στα γεμάτα με παιδική αθωότητα μάτια μας,ήρθε να συμπληρώσει αυτη την αλλόκοτη ωρα!! Μαλλον το σκοινί που κρέμεται στην πλατεια του χωριού μου,απ τα σύννεφα ως κατω,θα δέχτηκε τόσα τραβήγματα που μονο του πια σαν ζαλισμενο,τα παντα παραγγέλνει...Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή