«Διαβολοβδομάδα»


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, αναμένεται να κινηθεί από την Τυρρηνική Θάλασσα Α-ΒΑ και να επηρεάσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως τη Δ. Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 12 βαθμούς στα βόρεια και τους 18 βαθμούς στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ολόκληρη αυτή την εβδομάδα τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι κατά περιόδους ενισχυμένοι νοτιάδες, αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων ατμοσφαιρικών διαταραχών που θα προσεγγίσουν την περιοχή μας από τα δυτικά-νοτιοδυτικά. Πέρα από αυτά, έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Όπως είναι γνωστό, με αυτού του είδους την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, τα μεγαλύτερα ύψη υετού παρατηρούνται στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο, οπότε στις παραπάνω περιοχές οι πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα παρουσιάζονται αυξημένες. Επισημαίνεται ότι πλημμυρικά φαινόμενα μπορεί να παρατηρηθούν όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο από φούσκωμα χειμάρρων (flash floods), αλλά και σε μεγαλύτερη έκταση από υπερχειλίσεις ποταμών.   
                                                                             
ΤΡΙΤΗ, 22 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιόνια. Καταιγίδες κυρίως από το βράδυ στα ΒΑ. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως από το βράδυ στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές κατά περιόδους. Πιθανές καταιγίδες το βράδυ. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 11 βαθμούς.


15 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Πολύ καλές συνθήκες για καλό χιόνι κατά βάση όμως στις ορεινές περιοχές. Τα χιονοδρμικά ειδικά της Δ-ΒΔ χώρας θα βάλουν καλό και πολύ καλής ποιότητας χιόνι πιστεύω (κλασσικό σφιχτό νοτιαδόχιονο) το ερχόμενο τριήμερο - τετραήμερο .
    ΥΓ1. Όταν η Θεσσαλονίκη έχει μέγιστη +11 με +12 (όπως αναφέρει η πρόβλεψη), έχει πάντα ιδανικές θερμοκρασίες για χιόνι και με καλή χιονόστρωση σε υψόμετρα των άνω περιοχών (ΒΔ) πάνω από τα 1000μ. Με +7,+8 Θεσσαλονίκη μέγιστη και εννοείται με υετό ρίχνει χιόνι πάνω από τα 600 μ.
    ΥΓ2. Στις Άλπεις φέτος γίνεται χαμός (το λέω επειδή ρώτησε ο φίλος nakiosjim σε προηγούμενη ανάρτηση του) και τις προσεχείς μέρες πάλι θα δεχθούν μεγάλες ποσότητες. Ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα έχουν φτιάξει ιγκλού και υπάρχουν σημεία (ρωγμές στο χιόνι) που αν πέσεις μέσα μπορεί να χαθείς (τα ύψη είναι πολύ μεγάλα από χιόνι που έχει συσσωρευθεί από νωρίς φέτος, σαν λούκια χιονιού δηλαδή). Τέτοια επικίνδυνα λούκια χιονιού (μπορεί και 10 μέτρα) πρέπει να σχηματίζονται και στην Πίνδο όταν έχουν προηγηθεί παρατεταμένες χιονοπτώσεις και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 2000μ. που επικρατούν όλο το χειμώνα θερμοκρασίες συντήρησης του χιονιού (είχα δει παλαιότερα και μάλιστα σε υψόμετρο γύρω στα 1800μ. ένα τέτοιο λούκι που είχε βάθος γύρω στα 4+ μέτρα και στον πυθμένα αυτού έτρεχε νερό). Φοβερό φυσικό φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε NW Pindos, θα έχω άμεση ανταπόκριση από Άλπεις από Ελβετία μεριά μέσα στην βδομάδα, από έμπιστο άτομο (kid[0])! Έχω ζητήσει φωτό από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Γαλλίας, Mer De Glace, που θα επισκεφτούν. Αναμονή λοιπον...

      Καλή εβδομάδα στην μετεο-παρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  2. Η εβδομάδα εδώ στη Ρόδο ξεκίνησε με συνεχώς ανατροφοδοτουμενες καταιγίδες οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει προβληματάκια στην πόλη κ τα πέριξ...δρόμοι ποτάμια, μικροπλημμυρες, φανάρια που δεν λειτουργούν ενώ κυριολεκτικά η μέρα κατά περιόδους γινόταν νύχτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τάση εξασθένησης, και ήδη έχουμε πάνω από 70 χιλιοστά ημερήσιας βροχόπτωσης και πάνω από 100 χιλιοστά storm total από χθες. Και φαίνεται κ συνέχεια μέσα στην εβδομάδα ... Ας ελπίσουμε να μην έχουμε εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα κ πληρωθη το ήρθε του δασκάλου περί διαβολοβδομαδας
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα στην παρέα!
    Μαθαίνουμε από τον Θάνο ότι πέφτει πολύ νερό στα Δωδεκάνησα κ θα υπάρξει κ συνέχεια.
    Πολύ νερό να πω όμως ότι έχει πέσει αυτό το πρώτο 20ήμερο του μήνα κ στη δυτική χώρα καθώς στούς σταθμούς που παρατηρώ γιά παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι ώρας έχουν πέσει 150 με 200 χιλιοστά βροχής κ τα καλά για μας ξεκινούν από αύριο,οπότε πολύ σωστά επισημαίνεται ο κίνδυνος στο άρθρο.
    Όσο για τη συνέχεια(η οποία πάει όπως την περιμέναμε απο καιρό εδώ μέσα,να τα λέμε κ αυτά)δύσκολα θα τα παρατήσει η δυτική γενικά κυκλοφορία.Δλδ ότι μας έρχετε(είτε συνεχόμενα χαμηλά είναι αυτά,είτε ψυχρές αέριες μάζες)όλα θα είναι διά μέσου της κεντρικής Ευρώπης κ της Μεσογείου,οπότε πλην των πολλών βροχών που εκτιμώ θα μας απασχολούν τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα,ότι περισευόμενο ψύχος θα μένει απο Ιταλία θα επηρεάζει τα πιο κεντροβόρεια τμήματά μας κ κυρίως τα ΒΔυτικά!
    Άρα συμπερασματικά μάλλον πάμε για μία ήπια κ βροχερή μαζί ανατολικονότια χώρα κ σε μία άκρως βαρυχειμωνιάτικη με πολλά χιόνια ορεινή-ημιορεινή βορειοδυτική χώρα αντίστοιχα.
    Προσήνεμος χιονιάς δε φαίνεται ούτε με κυάλια όπως λέω συνήθως,αλλά φίλοι Αθηναίοι κ ο Φλεβάρης όπως είπε κ ο Βαγγέλης Κ. συχνά αποδυκνείεται ο μήνας σας.Θα δείξει.
    Οπότε βόρεια Στερεά,Ήπειρος,δυτική Θεσσαλία κ δυτική Μακεδονία ας ετοιμάζονται για δυνατά πράγματα έστω κ αν δε χιονίσει στα πεδινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, όπως είχα γράψει κι εγώ πριν καμιά δεκαριά μέρες, φαίνεται ότι μπαίνουμε σε περίοδο παρατεταμένου δυτικού ρεύματος, που θα φέρει καλά νερά. Φέτος τα μοντελάκια βάλθηκαν να μας... διαψεύδουν που τα κατηγορούσαμε για κωλοτούμπες, κι όλο πέφτουν μέσα σε προβλέψεις 15-20 ημερών. Το θέμα λοιπόν είναι ότι πάλι φαίνεται να μαζεύεται ψύχος στη ΒΑ Ευρώπη, ενώ η κυκλοφορία είναι από δυσμάς, άρα μαζεύεται υγρασία στην ατμόσφαιρα και με μια καλή στροφή σε μεσημβρινή κυκλοφορία κάτι καλό μπορεί να δούμε.

      Και όσο για τα νερά, όλα βαίνουν καλώς, όλοι ποτίζονται (λίγο παραπάνω θέλει η Κρήτη, που είχε διψάσει για τρία χρόνια). Και για την πρωτεύουσα, σχεδόν έχουμε πιάσει το έτος μέγιστων αποθεμάτων (το 2006). με τουλάχιστον 2,5 παραγωγικούς μήνες (από άποψη βροχής) ακόμα μπροστά μας. https://www.eydap.gr/TheCompany/Water/SavingsPage/

      Ζήτω ο φετινός καταπληκτικός (και κανονικότατος) χειμώνας.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Στους χάρτες φαίνεται ο Αζορικός αντικυκλώνας σε πρώτη φάση να αναπτύσσεται μεν ωραία αλλά πολύ πιο δυτικά της Μ. Βρετανίας με αποτέλεσμα οι ψυχρές εισβολές να κατευθύνονται γεμάτα ΒΔ - Κεντρική Ευρώπη (ένα μέρος τους πιάνει και εμάς) και εν συνεχεία βλέπω να αναπτύσσεται πιο ανατολικά της Μ. Βρετανίας και να μην αφήνει ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν αμέσως πλην όμως το ψύχος από τα βορειοανατολικά καραδοκεί. Πάντως είναι σύνηθες μετά από παρατεταμένη περίοδο βροχών - χιονοπτώσεων με ήπιο θερμοκρασιακά καιρό να ακολουθεί ψυχρή εισβολή από ΒΑ. Θα έχουμε δηλαδή άλλο μοτίβο καιρού από αυτό που είχαμε μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα είχαμε πρώτα ψυχρή εισβολή και μετά φαινόμενα, ενώ τώρα ξεκινάμε με ήπιο θερμοκρασιακά καιρό και με φαινόμενα. Πάντως θα με θυμηθείς ότι αυτή η κυκλοφορία μπορεί να δώσει λιγότερα χιόνια στα ημιορεινά των περιοχών μας αλλά θα δώσει περισσότερο χιόνι στα ορεινά από ότι οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Έτσι πιστεύω.

      Διαγραφή
    3. Ναι Χρήστο θυμάμαι που το είχες πεί κ εσύ γι'αυτό βάζω κ πληθυντικό γιατί κ άλλοι το είχαν αναφέρει.Τα μοντέλα όντως με το που μπήκε ο Χειμώνας κ σταθεροποιήκε γενικά το κλίμα τα πάνε πολύ καλά,απλά η τάση που δίνουν μπορεί να καθυστερεί λίγες μέρες(π.χ. στις γιορτές που πέρασαν φαινόταν από τις 9 Γενάρη κ μετά δυτική κυκλοφορία ενώ αυτή ήρθε μετά τις 15 πράγμα που δε μας χάλασε καθόλου βέβαια)αλλά γενικά σαν τάση τα πάνε πολύ καλά κ νομίζω ότι κ τώρα λίγο πολύ όπως τα δείχνουν θα γίνει.Φίλε από την Πίνδο όπως τα λες είναι όσον αφορά την αλλαγή μοτίβου του καιρού,όσο γιά τα ημιορεινά που είπες πιστεύω κ αυτά θα πάρουν τα χιόνια τούς κυρίως όμως προς τα τέλη της εβδομάδας αλλά με εξάρσεις κ εναλλαγές.Εννοείτε πως αυτή που έρχετε είναι κακοκαιρία γεννημένη για τα ορεινά της δυτικής Πίνδου!

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Ακριβώς, αυτή η κακοκαιρία συστημένη για ΒΔ Πίνδο Ήπειρο κλπ κυριολεκτικά θα έχει χαρακτηριστικά εμμονής τις επόμενες μέρες (καιρός Δυτικός φορτωμένος με νερό που δεν σταματάει με τίποτε). Πολύ χιόνι έρχεται, είμαι περιέργος να δω τι ύψη θα καταγραφούν ειδικά πάνω από τα 1200μ. δεδομένου ότι από το βράδυ σήμερα και μετά αρχίζουν λίγο λίγο να πέφτουν και οι θερμοκρασίες (θα έχουμε καταρχήν ένα 24ωρο δυνατής χιονόπτωσης χοντρικά από σήμερα το μεσημέρι μέχρι αύριο και έπεται συνέχεια, ήδη έχουν ξεκινήσει τα φαινόμενα). Η μόνη επιφύλαξη που έχω για τα ημιορεινά είναι ότι μόλις οι θερμοκρασίες γίνουν σταδιακά ιδανικές για χιόνι, κυρίως προς το τέλος της εβδομάδας, μπορεί να έχουμε μείωση στον υετό ή στην καλύτερη περίπτωση αυξομειώσεις. Πάντως η πρόβλεψη για 130 χιλιοστά κατά μέσο όρο υετού γι αυτές τις περιοχές καταλαβαίνεις τι σημαίνει για υψόμετρα πάνω από 1000-1200. Να φανταστείς ότι στις 3,4-1 τα χιλιοστά ήταν περίπου 35-40 και στις 9-1 γύρω στα 60-70 με τη διαφορά ότι τότε οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές, αλλά ο χιονουετός πάνω από τα 1000 είναι δεδομένος και σήμερα.

      Διαγραφή
  4. Νομιζω πως τα τελευταία χρόνια, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι η συμπύκνωση του χειμώνα σε μια περίοδο δυο-τριών εβδομάδων. Παλιότερα είχαμε αρκετούς και σύντομους χιονιάδες, όλη την χειμερινή περίοδο. Η αίσθηση που έχω είναι πως δύσκολα θα επαναληφθεί η ατμοσφαιρική κυκλοφορία του πρώτου μισού του Ιανουαρίου. Δεν μπορεί όμως κανεις πει πως δεν θα έχουμε κάποια η κάποιες ψυχρές εισβολές τον επόμενο μήνα. Ειδικά φέτος που δεν έχει φανεί η τάση αντικυκλωνικης εμμονής. Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι όσο περνάει ο καιρός τα περιθώρια στενεύουν. Εκτός βέβαια από εμάς ,που ζήσαμε (έστω και ως παιδιά του δημοτικού) τον φοβερό χιόνια τον Μάρτιο του1987. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία..καλο βράδυ σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι ακριβώς δεν έχει φανεί κάποιο έστω μικρό διάστημα αντικυκλωνικης εμμονης είναι αυτό που με προβληματιζει. Με άλλα λόγια φοβάμαι μήπως μετά την ψυχρή περίοδο από Χριστούγεννα μέχρι 15 περίπου Ιανουαρίου κ μετά την υγρή περίοδο που ήδη διανύουμε, μήπως περάσουμε περίοδο απόλυτης καιρικης απραξίας. Ο καιρός βέβαια πάντα θα έχει τα γυρίσματα του
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έβλεπα πριν από λίγο το ΣΚΊΡΩΝ weather forecast, το οποίο το έχω σε μεγάλη εκτίμηση και το κοιτάω κάθε νύχτα σχεδόν, χώρια από τα άλλα καιρικά
    μοντέλα , και θαυμάζω τα καραμπινάτα βαρομετρικά χαμηλά εκ δυσμάς τα οποία θα μας επισκεφτούν. Όταν διάβασα δάσκαλε την επικεφαλίδα σας (ΔΙΑΒΟΛΟΒΔΟΜΆΔΑ) χαμογέλασα με το εξής προσωπικό
    ύφος (τι μας περιμένει από έντονα καιρικά φαινόμενα αυτή την εβδομάδα ) για να την χαρακτηρίζει έτσι ο δάσκαλος. Ευελπιστώ να μην δημιουργηθούν προβλήματα!! Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι μου η Θεσσαλονίκη και η Κ. Μακεδονία συνεχίζει να μην ποτίζεται. Με 10 και 20 mm το μήνα δεν γίνεται δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Η Θεσσαλονίκη Χρήστο έχω ακούσει ότι έχει πολύ καλό υδροφόρο ορίζοντα. Μη ξεχνάμε ότι κάποτε οι περιοχές αυτές μέχρι την Ημαθία ήταν μέσα στο νερό. Όταν βρέχει λίγο περισσότερο στα μέρη αυτά από το συνηθισμένο βλέπεις τι κορεσμός υπάρχει στο έδαφος για αρκετό καιρό. Φαντάσου να έβρεχε στη Θεσσαλονίκη σαν τη δυτική Ελλάδα ή σαν τα νησιά του Ιονίου (π.χ. Κέρκυρα, κατά τη γνώμη μου η πρωταθλήτρια της βροχής μαζί με Πρέβεζα), μιλάμε χωρίς υπερβολή η πόλη θα ήταν πλημμυρισμένη. Λίγο να βρέξει στη Θεσσαλονίκη στο έδαφος δημιουργείται κορεσμός (παντού βλέπεις νερά). Η φύση έχει προνοήσει...

      Διαγραφή
    2. Καλό θα ήταν να τοποθετηθεί επί του θέματος της μείωσης των βροχών στην περιοχή μας και των σχετικών επιπτώσεων ένας ειδικός επιστήμονας υδρολόγος - εδαφολόγος κλπ. Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα.

      Διαγραφή