Γιάννενα γυάλινα, μαλαματένια και παραμυθένια!




Φωτ. Αιμίλιου Νέου 
Πηγή: https://epirusgate.blogspot.com/2019/01/blog-post_941.html?m=1
 Καθ’ υπόδειξη του Δημήτρη Νάκου

16 σχόλια:

  1. Aπαράμιλλης ομορφιάς, πραγματικά, οι φωτογραφίες. Στολίδι αισθητικά και πνεύμονας και για την πανίδα της περιοχής η λίμνη των Ιωαννίνων με τα πολλά είδη που φιλοξενεί. Νομίζω ότι χρησιμοποιείται και σαν προπονητικό κέντρο από την εθνική ομάδα κωπηλασίας. Καλημέρα από τα ηλιόλουστα νότια προάστια της Αθήνας.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λέω να το καθιερώσουμε δάσκαλε, κάθε 2 χρόνια αρχές Γενάρη εκεί γύρω στα Θεοφάνια, να έχουμε το χιονοφεστιβάλ ονόματος γυναικείου. Καλή χρονιά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικές φωτογραφίες. Καμιά φορά βλέπουμε αντίστοιχες φώτο από Ελβετικά χωριά κλπ και λέμε πόσο ωραία πρέπει να είναι. Νομίζω ότι τα Γιάννενα δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι αυτές τις ημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Με την ευκαιρία πάτα στο google ζωντανη κάμερα χιονοδρομικό Altenmarkt im Pongau Αυστρία να δεις σουπερ θέαμα αυτή την ώρα!

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Σκέτη μαγεία!! Και που είστε ακόμη, αυτό ήταν το πρόγευμα. Καλά τα Γιάννενα, σε κάθε περίπτωση δεν έχουν ανάγκη, στη μισή ώρα βρίσκεσαι από εκεί στα μεγαλύτερα χιονομέρη της χώρας! Δεν κάνω πάντως πλάκα, η Ήπειρος σε λίγο καιρό θα μετρά όγκους χιονιού, σημειώστε το αυτό (5-1-2019). Καταρχήν είχα γράψει και παλαιότερα (τέλη Οκτώβρη περίπου) ότι συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας (δεν θυμάμαι το όνομα του χιονοδρομικού θα το θυμηθώ όμως) έχει καιρό σαν συγκοινωνούν δοχείο με Ήπειρο (ότι κάνει εκεί μετά έρχεται και από εδώ). Αρχές Νοέμβρη είχε ρίξει εκεί 2+ μέτρα χιόνι και μετά από καμιά 12αρια μέρες είχαμε εκείνο τον χιονιά στην Ήπειρο (12-14 Νοεμβρίου). Στις αρχές Φεβρουαρίου 2012, πριν θαφτεί η Πίνδος, είχε ρίξει προηγουμένως εκεί 3+ μέτρα χιόνι. Τις τελευταίες μέρες έριξε εκεί 5+ μέτρα χιόνι (σκεπάστηκαν τα πάντα). Αυτό που λέω δεν είναι φυσικά πρόγνωση αλλά είναι παρατηρημένο και το έχω ακούσει τουλάχιστον από τρία διαφορετικά άτομα μέχρι σήμερα (με εμπειρία παρατηρήσεων στον καιρό των βουνών και των χιονοδρομικών). Εύχομαι τη Δευτέρα να είναι η σειρά της Αττικής (προς τα κει δείχνουν τα πράγματα μέχρι στιγμής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους,μολις τώρα άρχισε να χιονίζει κ στην περιοχή μου,100 μέτρα ειναι το χωριό μου από την θάλασσα,για να δούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερές φωτογραφίες,από μια αγαπημένη μου πόλη,πάντα τέτοια. Απο ξαστεριά και πολύ παγωνιά, περάσαμε στην συννεφιά και σε σκόρπιες νιφάδες που ανεμίζει ο αέρας όπου αυτός θέλει. Έντονη χιονόπτωση όμως υπαρχει στο βουνο και πέριξ αυτού, με την μερίδα του λέοντος σε Αρβανίτσα (1000 μ.υψομετρο)Και στο Κυριακι (750 υψόμετρο)Όπως μπορεί να δει κανείς από την εκεί κάμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζητώ συγγνώμη για το πρωινο μου σχόλιο,όπου ήθελα να γράψω:Που χάθηκε ο Νίκος Παπας και όχι η βλακεία που βγηκε στην Ανάρτηση.Τωρα χιονίζει και εδώ πιο καλά...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλη την παρέα...θετικά τα στοιχεία για Αττική από Δευτέρα μεσημέρι και μετά...για Μεσόγεια, δηλαδή περιοχές ανατολικά του Υμηττού όπως Σπάτα, Παλλήνη, υπάρχουν πιθανότητες για χιονόπτωση αξιόλογη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, με την άδειά σας κ. καθηγητά, πράγματι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ακόμη και για χιονόστρωση.

      Διαγραφή
  9. Μαγευτικές εικόνες!Ακριβώς πριν μια εβδομάδα έκανα εκεί τις ωραίες βόλτες μου ατενίζοντας τη λίμνη συντροφιά έναν καφέ στο χέρι.
    Οι τωρινές εικόνες ήρθαν κ έδεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mιας και γράφω συχνά περί χειμερινής κολύμβησης, να γράψω και για τους υπεραθλητές αυτής. Σαν τον 50χρονο κολυμβητή Yu Hongtao, που έκανε προπονήσεις για μήνες στα παγωμένα νερά του ποταμού Songhua για να διαγωνιστεί στο ετήσιο χειμερινό φεστιβάλ, που γίνεται και φέτος στην πόλη της βόρειας Κίνας Harbin, γνωστής για το δριμύ της ψύχος, όπως μεταδίδει το Reuters. "Πρέπει να αρχίσεις να κολυμπάς από το φθινόπωρο, ώστε το σώμα σου να αντέξει την αιφνίδια επίπτωση της παγωνιάς στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα" εξηγεί ο Yu που είναι κάτοικος της Harbin και προσθέτει ότι " η αίσθηση της βουτιάς στο νερό είναι πολύ παγωμένη". Πάνω από 300 άνδρες και γυναίκες φορώντας απλά μαγιό, αψήφησαν τα πολύ παγωμένα και συμμετείχαν στο κολυμβητικό φεστιβάλ της πόλης Harbin, ένα από τα μεγαλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο. Οι θερμοκρασίες μπορεί να βυθιστούν και κάτω από τους 35 βαθμούς υπό του μηδενός στη συγκεκριμένη πόλη της βόρειας Κίνας.

    Το φεστιβάλ που άρχισε σήμερα Σάββατο 5/1, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε και καθιερώθηκε. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βόλτες με έλκηθρα στον ποταμό Songhua, oμαδικούς γάμους και γλυπτά από πάγο και χιόνι που φτιάχνουν καλλιτέχνες, αλλά και απλοί εργάτες. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αντίγραφα από πάγο του Κολοσσαίου της Ρώμης, αλλά και του Καθεδρικού Ναού του Μιλάνου, ειδικότερα τη νύχτα, όταν πολύχρωμα φώτα κάνουν τα γλυπτά να λάμπουν. Το φεστιβάλ προσελκύει επίσης ορδές εγχώριων τουριστών. "Τα παγωμένα κάστρα και τα γλυπτά είναι πολύ εντυπωσιακά, είναι σαν την Ντίσνεϊλαντ του χειμώνα" λένε δύο εξ αυτών.
    https://www.reuters.com/article/us-china-icefestival/china-kicks-off-month-long-winter-festival-in-northern-city-of-harbin-idUSKCN1OZ081?il=0

    Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο και άλλα πολλά, κατέβηκα κρύος μετά από ώρες μπροστά στον υπολογιστή στον Μπάτη για βουτιά. Δεν άντεξα πάνω από 5-6 λεπτά στα παγωμένα νερά. Κυνηγώντας τους κακαρέλους, τους σπάρους, τα μελανούρια, τους γύλους και τις χειλούδες για μία φωτό στα θολά και αβαθή νερά. Μία κυρία με κοίταζε όταν έβγαινα καλά, καλά. Θα ήταν 50-55 και μάλλον θα σκεφτόταν "μα τι αδαής είναι αυτός ο τύπος τελικά"; Βασικά ήμουν μακράν ο χειρότερος από τους δέκα περίπου χειμερινούς κολυμβητές που ήταν το Σάββατο στην παραλία του Μπάτη. Μάλλον θα πρέπει να πηγαίνω τελικά μόνο στη δαντελένια ακρογιαλιά στο Θυμάρι. Εκεί συνήθως δεν έχει κανέναν άλλον, οπότε είμαι ο καλύτερος.

    Η κυρία φορούσε και σκουφάκι, πάντως. "Γιατί δεν φοράς σκουφάκι, είναι σαν να φοράς παλτό" μου είχε πει παλιότερα ένας χειμερινός κολυμβητής. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ακόμα και με στολή είναι περιορισμένος ο χρόνος παραμονής στη θάλασσα τον χειμώνα. Είναι, βέβαια, πολύ περισσότερος από ό,τι με μαγιό. Συνιστώ, πάντως, το σκουφάκι σε όσους βουτήξουν αύριο για τα Φώτα. Και μπουρνούζι τόσο πριν, όσο και ύστερα από τη βουτιά, χοντρό και ζεστό ντύσιμο και καυτό ντους μετά. Οι θάλασσες είναι πολύ παγωμένες πια. Μόνο ο ήλιος δεν φτάνει. Ούτε "ο αθηναϊκός ήλιος" που έγραφε κάποτε - κατά την επίσκεψη Ολάντ συγκεκριμένα το 2015 - η Le Monde. Βασικά είχε γράψει ότι πήγε ο Ολάντ στην Ελλάδα και κρύφτηκε ο αθηναϊκός ήλιος (με καταιγίδες τέλη Οκτώβρη τότε), αλλά, anyway, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚαλησπρρΚ σε ολους. Εδω στον βολο παιδιπ φαγαμε μεγάλο φιάσκο! Δεν ξερω τι εφταιξέ αλλά απο εκεί που όλοι λέγαν θα χιονίσει και μαλιστα καλα εριξε πενπέ πόνοπόν, και αν ,εχθές και το ελιωσε μεσα με 2 ώρες.!! Θα μου πείτε οτι τουλαχιστον το είδαμε λιγακι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη διάταξη σας θάβει εσάς(μηχανισμός Αιγαίου με ΒΑ άνεμο).
      Υπομονή κάτι θα γίνει κ εκεί.

      Διαγραφή
  12. Μην "τσιμπας"Χρηστο Σιμουλη,είπαμε ότι μπορούμε να πειραζομαστε και λίγο,αλλά ευχαρίστως θα ανταλλασα τις βροχές με το χιόνι.!!Φυσικα χαρηκα παρα πολυ,που εσπασε επιτελους η"γκινια"σας.Όσο και να μην το πιστεύετε, πριν λίγο είχαμε ξανά ασθενή χιονόπτωση!!Τώρα για τις επόμενες ημέρες, τα πράγματα φαίνονται λίγο μπερδεμένα,δείχνει για καιρό Βορείου ρεύματος,αλλά πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από τους ανέμους ποιές περιοχές θα λαβουν"μεριδιο"και ποιές μπορεί και καθόλου.Αν είναι Β η ΒΑ,θα πάρουμε και εμείς και η Μαγνησία, αν είναι ΒΔ,τότε θα ευνοηθεί η Αττική και οι πολύ ανατολικές περιοχές της Βοιωτίας(Απο Ριτσωνα και κάτω).Όπως έγραψα και το πρωί, αυτή ήταν και η αιτία που δεν άφησε να χιονιστουν καλά,ούτε η περιοχή μου,ούτε και ο Βόλος, φίλε Γιώργο Μακρή.Οπότε αναμένουμε τι θα γίνει με τους ανέμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για άλλη μια φορά, μαγευτικές φωτογραφίες από τους φιλους-ες......καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή