Στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο τα μεγαλύτερα ύψη υετού


Βαρομετρικά χαμηλά, κινούμενα από τα Δ-ΝΔ προς τα Α-ΒΑ, προκαλούν στη χώρα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα συμπληρώνουν οι νοτιάδες, οι οποίοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ (Αιγαίο), και οι χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά. Την Πέμπτη (24/1) αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, αρχής γενομένης από τη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ - ΝΔ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή (25/1) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Πέρα από αυτά, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (26/1) ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν.   Καλύτερος θα είναι ο καιρός της Κυριακής (27/1), αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές.
                                                                             
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 11 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. O χειμώνας δείχνει πλέον τα δόντια του και στη Γαλλία, όπου πέρα από τις συστάσεις για προσοχή στους δρόμους και τις ενέργειες για παροχή προστασίας στους άστεγους, έκλεισε και ο Πύργος του Άιφελ, εξαιτίας της χιονόπτωσης που πλήττει και την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως αναφέρει η Le Monde. Έκλεισαν και δρόμοι στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και αυτός στον οποίο είχαν αποκλειστεί 2.000 οδηγοί τον Φεβρουάριο του 2018 για μία ολόκληρη νύχτα. Απαγορεύτηκε επίσης η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και το όριο ταχύτητας είναι τα 80 χιλιόμετρα για όλα τα οχήματα.

    Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για 24 διαμερίσματα στη βόρεια και κεντρική Γαλλία, μεταξύ των οποίων και για το Παρίσι, από το Meteo France. Οι χιονοπτώσεις άρχισαν από την Νορμανδία και επεκτάθηκαν στη Βουργουνδία, αλλά προς το παρόν καταγράφονται ύψη χιονιού μόλις 2-3 εκατοστά. Μετά από ένα σύντομο διάστημα ύφεσης των φαινομένων, θα επηρεαστούν και περιοχές της κεντρικής Γαλλίας με 3 ως 5 εκατοστά χιονιού. Στην περιφέρεια των Αρδεννών, αλλά και της Βουργουνδίας το ύψος του χιονιού θα είναι 5 ως 10 εκατοστά και τοπικά 15 εκατοστά.

    Η υπουργός Μεταφορών Elisabeth Borne συνέστησε στον κόσμο να αποφεύγει να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, ενώ οι αρχές θα ρίχνουν αλάτι και θα κάνουν αποχιονισμό όλη τη νύχτα. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως το Καλαί, ενώ καθυστερήσεις μέχρι και 10 λεπτά αναμένονται και στα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) εκεί. Στο Παρίσι διακόπηκαν 150 δρομολόγια λεωφορείων, ενώ σε εφτά διαμερίσματα άνοιξαν τα καταλύματα για τους άστεγους, καθώς προβλέπεται δριμύ ψύχος. Ο πύργος του Άιφελ παραμένει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

    Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο επεισόδιο του χειμώνα και οι προειδοποιήσεις έχουν να κάνουν απλά με τα προβλήματα στους δρόμους λόγω των χιονοπτώσεων. Η Γαλλία είχε βιώσει και τον χειμώνα 2017-18 πολλά επεισόδια χιονιού που προκάλεσαν προβλήματα και στις μεταφορές, καθηλώνοντας πολλούς οδηγούς, ακόμα και στον νότο. Τα περισσότερα χιόνια θα πέσουν στα Πυρηναία, με ενδεικτικά ύψη το 1 και το 1,5 μέτρο στα βουνά. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες δεν είχε χιονίσει καθόλου στα Πυρηναία (στην περιφέρεια μάλλον εννοεί).
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/01/21/nord-ile-de-france-indre-vingt-quatre-departements-places-en-vigilance-orange-neige-par-meteo-france_5412437_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχθές την νύχτα μας έριξε ένα μπουρίνι,για καμια ώρα και το πρωί ομίχλη και υγρασία, συνέθεταν έναν πολύ μουντό σκηνικό. Και όλη μέρα κάπως έτσι κύλισε με την θερμοκρασία στους 4 το πρωί και στους 11 το μεσημέρι,οπου ξανα μια 10λεπτη μπορα,εριξε την θερμοκρασία στους 8.Στο Σχηματάρι άλλος καιρός,ούτε έβρεξε,ο ήλιος είχε τα πρωτεία και η θερμοκρασία στους 7 το πρωί και στους 15 το μεσημέρι. Περίπου στις 10 το πρωί,μια σκιά που έπεσε ξαφνικά ήταν από ένα τεράστιο κοπάδι από ψαρονια, που πετούσε για ώρα από πάνω μας και τελικά έφυγαν προς την θάλασσα, σημάδι ότι και αυτά "βλεπουν"οτι έρχεται καιρός.Καλο θα είναι, να υπάρχει προσοχή από όλους, γιατί το νερό που θα πέσει θα είναι πάρα πολύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη προσοχή όπως λέει κ ο φίλος Χριστόδουλος!
    Ήδη σήμερα στην περιοχή μου σε χρόνο "ντε τε" μία ισχυρή καταιγίδα με συνεχής κεραυνούς κ δυνατό άνεμο άφησε 20 χιλιοστά βροχής κ το καλό πάρτυ ακόμα δε ξεκίνησε.
    Επίσης οι εξάρσεις των χιονοπτώσεων τελικά στην Πίνδο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε υψόμετρα καθώς όπως είδα σε Ήπειρο κυρίως χιονίζει πρόσκαιρα κ στα 900 μόλις μέτρα κ μάλιστα δυνατά!
    Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 10ήμερο για να μη πω κ παραπάνω,η χώρα μας κ κυρίως οι ευάλωτες στο δυτικό νοτιοδυτικό ρεύμα περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς τέτοια θηριώδη χαμηλά στη μεσόγειο που θα δημιουργούν ακόμη κ μάτια στο κέντρο τους έχω να δώ χρόνια!
    Υ.Γ. Κάτι "ψήνεται" από αύριο το απόγευμα κυρίως,γιά ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη κ σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας άνω των 650 μέτρων.....γιά να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Μάλιστα ο Φοίβος από Παρασκευή/Σάββατο θα δώσει χιόνια στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας , έτσι γράφει το αστεροσκοπείο

      Διαγραφή
    2. Φοίβος εκ Λιβύης και Φοίβος εξ Εσπερίας!

      Διαγραφή
  5. Και μέσα σε όλα, ένα ακόμα ανησυχητικο άρθρο με τη διαπίστωση της τεράστιας αύξησης (400%) του ρυθμού τήξης των πάγων της Γροιλανδίας σήμερα, σε σχέση με το 2003. Αναμένω ανώνυμα σχόλια περί θεωριών συνομωσίας και μη ύπαρξης κλιματικής αλλαγής.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού τα ανώνυμα αργούν, ας κάνω ένα επώνυμο. Η ανοησία δυστυχώς είναι ασθένεια και δεν θεραπεύεται ανά τους αιώνες. Οι άνθρωποι δεν προτιμούν να χρησιμοποιούν τον κοινό νου, γι' αυτό και επανέρχονται ξανά και ξανά στα ίδια λάθη. Δεν προσπαθώ να θίξω οποιονδήποτε ενεχομένως έχει διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα, απλά θέλω να πω ότι τα στοιχεία και οι ενδείξεις περί ύπαρξης κλιματικής αλλαγής είναι τόσο εξόφθαλμα ακόμα και για κάποιον που είναι αδαής πάνω στο θέμα -όπως εγώ, ώστε θα πρέπει να μην θέλει κανείς να τα δει για να παραδεχθεί το αντίθετο.

      Διαγραφή
  6. Καλημερα απο τα Τρικαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Πολύ χιόνι στα ΒΔ ορεινά κυρίως πάνω από τα 900-1000μ. υπό την έννοια της καλής χιονόστρωσης διότι στα ημιορεινά ρίχνει μεν αλλά δεν το στρώνει στο σύνολο. Καλά, πάνω από τα 1200μ. χθες μόνο έδωσε 60-70 πόντους και η χειρότερη μέρα είναι σήμερα μέχρι αύριο μεσημέρι (η καλύτερη δηλαδή αφού το χιόνι είναι μαγεία). Έξαρση εκ νέου την Παρασκευή μέχρι Σάββατο μεσημέρι κυρίως σε πιο νοτιοδυτικά τμήματα, ενώ διαφαίνονται εκ νέου χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) από Δευτέρα - Τρίτη. Συμπέρασμα: Χιονιάς κατά βάση κλασσικών ΒΔ ορεινών (και κατοικήσιμων). Εκτίμηση για ύψη χιονιού: Πιστεύω ότι όσο πιο πολύ ανεβαίνουμε τόσο περισσότερο χιόνι, ο γενικός απολογισμός των ημερών αυτών (μέχρι Σάββατο συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής μέρας) πάνω από τα 1600μ. θα είναι πάνω από ενάμισι (1,5) μέτρο και ανάλογα με την περιοχή και όσο ανεβαίνουμε μπορεί και παραπάνω, σε πιο χαμηλά υψόμετρα εξαρτάται, πάντως χιονόστρωση θα έχει σίγουρα από 750 και πάνω. Επίσης, λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που υπάρχει στα υπερορεινά (άνω των 1600μ.) και προστίθεται και νέο χιόνι με όχι πολύ αρνητικές θερμοκρασίες ενδεχομένως να υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας.
    ΥΓ: Επειδή είδα κάποιο σχόλιο τις προηγούμενες ημέρες που έλεγε να μην κάνουμε προβλέψεις σύμφωνα με την επιθυμία μας για τον καιρό θα ήθελα να πω ότι αυτό δεν ευσταθεί. Όσο καιρό παρακολουθώ αυτό το μπλόγκ δεν έχω δει ποτέ από κανένα από εμάς να κάνει τέτοιες προβλέψεις. Αντίθετα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας αφού καταρχήν εκδοθεί η επίσημη πρόβλεψη της ιστοσελίδας και από κει και πέρα και κάποιες ακόμη σε πολύ λογικά πλαίσια οι οποίες πέφτουν και μέσα ως επί το πλείστον αφού έχουμε και καιρική εμπειρία για τις περιοχές μας (όταν μιλήσαμε για ασυνήθιστα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιβεβαιωθήκαμε πλήρως). Κανένας από εμάς δεν θα πει αυτές τις ημέρες ότι θα δει χιόνι η Θεσσαλονίκη ή ότι έρχεται προσήνεμος χιονιάς, που δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον σχετικά προβλέψιμο ορίζοντα αν και θα ήταν επιθυμία όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός σε όλα όσα είπες φίλε,έτσι είναι!
      Εγώ πάντως περιμένω όπως είπα κ από χθες,άλλωστε κ ο δάσκαλος το ανέφερε κόντρα μάλιστα σε αρκετά μοντέλα,από το απόγευμα να κατηφορίσουν τα χιόνια(Ήπειρο,δυτική Μακεδονία)ακόμη κ στα 600 με 650 μέτρα.
      Αυτή τη στιγμή πάντως γίνετε ο κακός χαμός σε όλα τα δυτικά κ με πολλά ηκεκτρικά!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Ευχαριστώ Φώτη, να είσαι καλά, μια που γίνεται λόγος για τα υετοφόρα δυτικά φαντάσου η οροσειρά της Πίνδου, τα βουνά της Ηπείρου, να είχαν υψόμετρα έστω 3000-3500 μ. (δεν λέω μεταξύ 4000 και 5000 μ. που έχουν πολλές κορυφές των Άλπεων) μιλάμε θα είμασταν η χιονομάνα της Γηραιάς Ηπείρου (ο μέσος όρος που έχουμε είναι γύρω στα 2200-2300μ. και η ψηλότερη κορυφή 2637μ. Σμόλικας και πάνω από τα 2000μ. η Πίνδος είναι απροσπέλαστη, φαντάσου να είχε και 3500μ. δηλαδή άλλα 1500μ. περίπου περισσότερο υψόμετρο!!!!). Ήθελα επίσης να ήξερα αυτή τη στιγμή τι ύψος χιονιού έχει στις δρακολίμνες, πολύ περίεργος είμαι.
      ΥΓ. Συμφωνώ ότι συνθήκες θερμοκρασιακά για χιόνι θα έχουμε και στα υψόμετρα που αναφέρεις αλλά δεν ξέρω με τον υετό τι γίνεται, θέλω να πιστεύω ότι ένα 15-20mm χιονουετός καθαρός θα υπάρξει (στο σύνολο των ημερών από σήμερα μέχρι Σάββατο).

      Διαγραφή
  8. Ηδη απο το πρωι εδω έχουμε χιονοστρωση απο τα 900 που την τελευταία ωρα εχει κατεβει στα 800 και τις επομενες ωρες πιο χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ. Ζιακόπουλε γνωρίζετε πόσες μέρες ετησίως έχει χιονόπτωση το Λονδίνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χιονίζει στην Καστοριά εδω κι ένα μισάωρο περίπου (650μ υψόμετρο) με 1 βαθμό Κελσίου αυτή τη στιγμή στην πόλη. Από το πρωί ρίχνει χιονόνερο με θερμοκρασία μεταξύ 2,5 και 3 βαθμών Κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή