Αλήθειες που πονάνε… (Μέρος 2ο )


Στην ΕΜΥ και την ΕΡΤ θήτευσα επί 32 και 29 χρόνια αντίστοιχα. Αν και από τη μεν ΕΜΥ με ανάγκασαν να φύγω πριν την ώρα μου από δε την ΕΡΤ με απέπεμψαν σκαιότατα, εξακολουθώ να τις νοιάζομαι και να θλίβομαι πολύ όταν τις βλέπω να απαξιώνονται. Δεν είναι μόνο ότι αφιέρωσα σε αυτές τα πιο παραγωγικά χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας. Δέθηκα με τους ανθρώπους που εργάζονταν ή εξακολουθούν να εργάζονται εκεί με δεσμούς ακατάλυτους στο χρόνο. Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφέρω ότι ευχαριστώ και τις δύο υπηρεσίες για όσα μου προσέφεραν. Για τη δική μου προσφορά σ’ αυτές, ας κρίνουν άλλοι.

Παρακολουθώντας την πορεία της ΕΜΥ τα τελευταία χρόνια, νοιώθω ότι μοιάζει με τη φθίνουσα πορεία της ΕΡΤ πριν τη δημιουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Την ευθύνη για την κατηφορική πορεία μιας υπηρεσίας δεν τη φέρουν μόνο οι εκάστοτε προϊστάμενες αρχές της. Ευθύνη φέρουν και οι εργαζόμενοι σε αυτήν και κυρίως όσοι από αυτούς νοιάζονται περισσότερο για την προσωπική τους αναρρίχηση στα αξιώματα της υπηρεσίας και λιγότερο για το γενικότερο καλό της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διοικητική και οικονομική υπαγωγή της ΕΜΥ στην Πολεμική Αεροπορία εμποδίζει την ΕΜΥ να αναπτυχθεί με εξωστρέφεια και με τους όρους που η σύγχρονη κοινωνία επιβάλλει. Αν και αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, με την ΕΜΥ τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς η προϊσταμένη αρχή της ιεραρχεί τις ανάγκες της, δίνοντας εκ των πραγμάτων προτεραιότητα στην Εθνική Άμυνα. Η λύση για τη δημιουργία ενός Μετεωρολογικού Κέντρου Υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους είναι η καλύτερη, αλλά μπορεί να δοθεί μόνο αν το ενστερνιστεί η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία. Οι αγαθές προθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ δεν αρκούν.

Η υπαγωγή της ΕΜΥ σε κάποιο πολιτικό φορέα δεν θα την κάνει αυτόματα ευέλικτη και εξωστρεφή. Απαιτούνται ικανοί ηγέτες με γνώσεις και οράματα που μπορούν να πιάνουν τα μηνύματα των καιρών και εργαζόμενοι που να προσλαμβάνονται με αξιοκρατικά κριτήρια και να αγαπούν τη δουλειά τους. Ειδικότερα οι μετεωρολόγοι-προγνώστες πρέπει να έχουν μεράκι, φαντασία και τσαγανό. Να μην κοιμούνται εύκολα τα βράδια. Παλαιότερα εκδίδονταν 10 με 12 έκτακτα δελτία όλο το χρόνο και σήμερα εκδίδονται πάνω από 30 τέτοια δελτία.

Κατά τη γνώμη μου, από επιχειρησιακής πλευράς, η ΕΜΥ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η υποστήριξη της ναυτιλίας έχει ανάγκη πλήρους εκσυγχρονισμού και η υποστήριξη της αεροναυτιλίας πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς γιατί οι ιδιωτικές μετεωρολογικές εταιρείες καραδοκούν να πάρουν τη δουλειά, υποσχόμενες στις αεροπορικές εταιρείες καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες με λιγότερα χρήματα. Στο τομέα της προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο ρόλος της ΕΜΥ φαίνεται να υποβαθμίζεται, ενώ πλήγμα για την ίδια αποτελεί και το γεγονός ότι τόσο σε τακτική όσο και σε έκτακτη βάση περιορίζεται η παρουσία των επιστημόνων της στα ΜΜΕ. Πέρα από αυτά, σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ΕΜΥ έχει να ανταγωνιστεί δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες καλά οργανωμένες καιρικές ιστοσελίδες που προσφέρουν πλήθος αξιόπιστων μετεωρολογικών πληροφοριών. Η αδυναμία της ΕΜΥ να ανταπεξέλθει στην πρόκληση αυτή την οδηγεί αργά αλλά σταθερά στην απαξίωσή της στα μάτια του απλού πολίτη. Αυτό είναι πολύ κακό και μακροπρόθεσμα θα φέρει μεγαλύτερα δεινά.

Τη σημασία της προβολής μιας υπηρεσίας στην κοινωνία την έχει καταλάβει εδώ και χρόνια το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) που στο μετεωρολογικό κομμάτι διαθέτει μία ομάδα λίγων, αλλά ικανών, μετεωρολόγων με εργατικότητα και φαντασία. Οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν νέα δεδομένα  στην παροχή μετεωρολογικών υπηρεσιών και προϊόντων, ανεξάρτητα αν κάποιες από τις υπηρεσίες προκαλούν σύγχυση ή κάποια από τα προϊόντα τους (π.χ. παρατηρήσεις) είναι αμφισβητούμενης ποιότητας.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες ΕΜΥ και ΕΑΑ στην έκδοση των προγνώσεων, η ΕΜΥ είναι αρμόδια για την έκδοση των πάσης φύσεως προγνώσεων και προειδοποιήσεων προς τους κρατικούς φορείς και το κοινό (ΠΔ 161/1997), αλλά το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα είναι αποκλειστική τεκμηριώνεται μόνο με διασταλτική ερμηνεία του σχετικού άρθρου. Από την άλλη πλευρά, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ έχει αντικείμενο τη μετεωρολογία (ΠΔ 258/1999), αλλά, όπως φαίνεται και από την επωνυμία του, στα πλαίσια της έρευνας. Αν η ΕΜΥ, από καθαρά νομικής πλευράς, δεν είναι εύκολο να αποδείξει ότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα στην έκδοση των προγνώσεων, για το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ είναι πολύ πιο δύσκολο να τεκμηριώσει τη θέση ότι μπορεί να εκδίδει επιχειρησιακές προγνώσεις καιρού. Πέρα από τη «νομική» δυσκολία, υπάρχει και η ουσιαστική, καθώς δεν μπορεί δύο φορείς που ανήκουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο δημόσιο τομέα να έχουν ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται η κατάσταση της επιχειρησιακής μετεωρολογίας στη χώρα μας, ο αγώνας της ΕΜΥ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της δεν είναι εύκολο να τελεσφορήσει με νομικά επιχειρήματα. Κατά τη γνώμη μου, μόνο η εξωστρέφεια, η φαντασία, η δουλειά και η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων της μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι στα θέματα  της πρόγνωσης του καιρού  εδώ και δεκαετίες οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου λειτουργούν σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πριν από χρόνια, σ’ ένα συνέδριο στην Τουλούζη είχα ρωτήσει ένα Γάλλο συνάδελφο πώς τα πάνε με τις ανταγωνιστικές ιδιωτικές μετεωρολογικές εταιρείες. Μου απάντησε με μία μόνο φράση: «Τις σκότωσε όλες η Météo-France!».
Καλημέρα σε όλους


10 σχόλια:

  1. Κύριέ Δημήτρη,
    Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτό είναι ενα από τα πιο σημαντικότερα άρθρα που έχετε δημοσιεύσει σε αυτό το blog. Χωρίς να γνωρίζω την επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου blog, πιστεύω πως το συγκεκριμένο σας άρθρο θα ήταν καλό να το δημοσιεύσετε κ σε κάποιο έντυπο μέσο ευρείας κυκλοφορίας. Θεωρώ ότι χαίρετε μεγάλης εκτίμησης από την ελληνική κοινή γνώμη κ νομίζω πως οι τόσο σεβαστές σας απόψεις θα πρέπει να βρίσκουν όσο το δυνατό περισσότερους αποδέκτες. Μπας κ ακουσουν κ κάποια ανώτερα ισταμενα κρατικά πρόσωπα
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες για την ΕΜΥ που γνωρίζετε ίσως καλύτερα από τον καθένα και μας παραθέσατε πολύ ωραία κ. Ζιακόπουλε, νομίζω ότι φθίνουσα πορεία ακολουθεί γενικότερα η Ελλάδα, συμπαρασύροντας μοιραία και τους κρατικούς φορείς. Από την άλλη, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα προσωπικοτήτων σε όλους τομείς. Για παράδειγμα στον αθλητισμό δεν βγαίνουν πια παίκτες που εκτός από ταλέντο να έχουν και προσωπικότητα, ούτε τους μουσικούς και τραγουδιστές του παρελθόντος διαθέτουμε. Γενικότερο είναι, λοιπόν, το θέμα κατά τη γνώμη μου, αλλά ας μην φλυαρήσω πάλι.

    Να επισυνάψω, όμως, ένα θέμα του Bloomberg, που αν και οικονομική ιστοσελίδα, έγραψε άρθρο για τον καιρό, κάτι που δείχνει και την ιδιαιτερότητα του φετινού χειμώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για χιονοπτώσεις που συμβαίνουν μια φορά τον αιώνα και έθαψαν αλπικά χωριά στην Αυστρία και τη Γερμανία μέσα στην εβδομάδα, αποτελώντας μόνο μία γεύση της ακόμα πιο σφοδρής κακοκαιρίας που έρχεται με νέες θύελλες και ψύχος από τη Σιβηρία, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποκαλούν "the beast from the East" (το τέρας από την Ανατολή), γράφει, λοιπόν, το Bloomberg.

    Χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν μετά από συσσώρευση 5 μέτρων χιονιού, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των θυμάτων, των εκκενώσεων περιοχών, των καθηλωμένων τρένων και των προβλημάτων στην κυκλοφορία γενικότερα. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, σύμφωνα με το AccuWeather, ενώ η Αυστρία ζήτησε την παρέμβαση του στρατού για να ελέγξει το χάος. Η αποκατάσταση δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολη δουλειά, καθώς αναμένεται και ένα κύμα ψύχους να κατέβει στην περιοχή.

    Οι μέσες θερμοκρασίες στη Γερμανία θα είναι κατά 4 βαθμούς ψυχρότερες από τον μέσο όρο για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου 2019. Οι τοπικές οικονομίες στα ορεινά, που βασίζονται στο χιόνι για να προσελκύσουν σκιέρ, βλέπουν πολλούς εκδρομείς να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους. Όλο αυτό είναι "too much" (υπερβολικό) μπορούσε να διαβάσει κανείς στις επιχειρηματικές σελίδες της μεγαλύτερης εφημερίδας του Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας την Παρασκευή 11/1.
    https://www.bloomberg.com/news/photo-essays/2019-01-11/the-beast-from-the-east-buries-europe-in-snow-more-forecast
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να εισακουστειτε κε Ζιακοπουλε. Απο οσο μπορω να εχω και γω μια εικονα απο το συντομο πέρασμά μου ως σμηνιτης παρατηρητης πριν 12 χρονια, θα ελεγα οτι η ΕΜΥ ειναι οργανωμενη με ορους του '50. Το διοικητικο σφιχταγκάλιασμα του στρατου ειναι ο πιο σημαντικός λογος.

    Νικος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του πρώτου κειμένου .
    Χρειάζεται ευρύτερη προβολή του περιεχομένου της δημοσίευσή σας κ. Ζιακόπουλε.Αυτό βέβαια συνεπάγεται πιθανότατα έναν πόλεμο λάσπης προς εσάς αφενός και αφετέρου να έχετε γερό στομάχι . Όταν κάποιος όμως πατά γερά στα πόδια του και τα έχει καλά με τη συνείδησή του αντέχει...
    Εχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου.
    Γιάννης Σωτηρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία γεύση από αλκυονίδες μέρες σήμερα στο Θυμάρι με λιακάδα, ιδανική θερμοκρασία και αρκετό κόσμο στην παραλία. Εκεί που έχει πραγματικά καλοκαίρι, στην Αυστραλία, αναμένεται, ωστόσο, να ψηθούν τις επόμενες μέρες (εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με τους χιονιάδες Ευρώπης και Αμερικής). Κι αυτό διότι νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο Δευτέρα 14/1 σχεδόν σε κάθε πολιτεία και περιοχή της Αυστραλίας και μάλιστα τοπικά οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μέρες, όπως αναφέρει ο Guardian.

    To Γραφείο Μετεωρολογίας ανέφερε ότι η ζέστη είναι αναμενόμενη τον Ιανουάριο, αλλά η εμμονή των θερμοκρασιών πάνω από τους 40ο βαθμούς για μέρες είναι κάτι ασυνήθιστο. Ειδικά στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αυστραλίας τα θερμόμετρα μπορεί να δείχνουν 45 βαθμούς για πέντε συνεχόμενες μέρες, κι ενώ τέτοιες ενδείξεις σημειώνονται συνήθως για 5-10 μέρες όλο τον χρόνο. Χαμηλότερης έντασης καύσωνες προβλέπονται και για κεντρικά τμήματα της δυτικής Αυστραλίας και για νότια τμήματα της βόρειας περιοχής, νοτιοδυτικά του Κουίνσλαντ και κατά μήκος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώριας, της νότιας Αυστραλίας και του νησιού της Τασμανίας.

    Θα υπάρξουν, πάντως, περιοχές που δεν θα επηρεαστούν καθόλου, σε αντίθεση με τις ανατολικές πολιτείες, όπως η βορειοανατολική Νέα Νότια Ουαλία και το νότιο Κουίνσλαντ, που θα πληγούν από τον καύσωνα. Είναι το δεύτερο κύμα καύσωνα, μετά από εκείνο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την ενδοχώρα να επιβαρύνεται περισσότερο. Όσοι κάνουν διακοπές ή, και εκείνοι που επιστρέφουν στις δουλειές τους στη Μελβούρνη θα αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες πάνω από τους 35 βαθμούς, ενώ ένα θαλασσινό αεράκι θα φέρει κάποια δροσιά στο Σίδνεϊ. Όχι σε ολόκληρη την πόλη, πάντως, καθώς στα δυτικά προάστια η θερμοκρασία θα είναι στους 40 βαθμούς για 4-5 μέρες.

    Ένα τροπικό χαμηλό μπορεί να φέρει καταιγίδες από την Κυριακή 13/1 μέχρι τη Δευτέρα 14/1, αλλά μετά θα απομακρυνθεί από τις ακτές, δημιουργώντας έναν κυκλώνα, που όμως δεν θα πλησιάσει τις παραθαλάσσιες περιοχές.
    https://www.theguardian.com/australia-news/2019/jan/13/temperatures-to-soar-as-heatwave-hits-every-state-and-territory
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, στο έκτακτο που εξέδωσε η ΕΜΥ προβλέπει για αύριο στην Ήπειρο χιονοπτώσεις σε περιοχές άνω των 400μ.,το δε πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανεβάζει το υψόμετρο στα 800μ. Σκέφτηκα, λοιπόν να βγάλω το μέσο όρο για να καταλήξω σε συμπέρασμα. Συμφωνείτε; Ποια η γνώμη σας;
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΜΥ γενικά δεν τα παει καλα με τα υψόμετρα εύχομαι όμως να πέσει μέσα το δε Πανεπιστήμιο επειδή σημερα ειναι Κυριακή δεν αποκλείεται κάποιοι τελειόφοιτοι του τμήματος να εβγαλαν πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε συμφωνώ απόλυτα με τον επίλογο σας. Οι άνθρωποι της ΕΜΥ άσχετα με τις συνθήκες μπορούν αν το θελήσουν να κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά, δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούν ιδιωτικές εταιρείες όπως τα δημόσια σχολεία ή τα πανεπιστήμια ή τα κανάλια έχουν όλοι οι δημόσιοι φορείς ΔΙΑΚΡΙΤΟ ρόλο. Πχ δεν περιμένω από τον ΑΝΤ1 εκπομπή πολιτισμού αλλά από την ΕΡΤ περιμένω
    ΥΓ το ρήμα είναι αντεπεξέρχομαι ιστορικά και ετυμολογικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...ύπνος βαθύς υπήρχε για χρόνια στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. υπήρχαν εκεί για να αμοίβονται μόνο. μέχρι που ήλθε το μεγάλο σόκ με την πυρκαγιά στο Μάτι. ξύμνησαν από το λήθαργο τους, φυσικά άλλαξε και η διοίκηση, τώρα πια δουλεύουν, παρατηρήστε τους με τακτικότατες ανακοινώσεις, οδηγίες κλπ κλπ. κάνουν το αυτονόητο. δουλεύουν, με υπευθυνότητα, με ικανή διοίκηση, με έλεγχο. κάθε υπηρεσία αυτής της χώρας μάλλον πρέπει να υποστεί ένα μεγάλο σόκ για να κάνει reboot...

    ΑπάντησηΔιαγραφή