Υπάρχει ακόμα ένας γύρος...

Μορφές παγοκρυστάλλων
Ευγενική προσφορά του Kenneth G. Libbrecht, California Institute of Technology

                                                                                                Καλημέρα σε όλους

45 σχόλια:

  1. Θεσσαλονικη χιονόπτωση μέχρι τις 10 σχεδόν και μικρή χιονοστρωση , τώρα σταμάτησε, περιμένουμε να ξεκινήσει πάλι από το μεσημέρι σε λίγες ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aληθεύει κύριε Ζιακόπουλε ότι κάθε νιφάδα είναι διαφορετική; Και δεν υπάρχουν ποτέ δύο όμοιες; Για το χιόνι δεν ισχύει, δηλαδή, αυτό που λέμε "μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού". Στα νότια προάστια, πάντως, και στο Π. Φάληρο ειδικά ο ήλιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού μέχρι στιγμής σήμερα. Και νωρίτερα που πήγα στον Μπάτη για βουτιά (τη λιγότερο παγωμένη για το 2019), το φως του έπεφτε πάνω στους γλάρους που πετούσαν ψηλά, κάνοντάς τους να μοιάζουν σαν πυγολαμπίδες με φόντο μία μακρινή στον ορίζοντα συννεφιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ανησυχησε το πανελληνιο αν κανατε τη βουτια σας Κε Σπανε hahah! μπα σε καλο σας..

      Διαγραφή
    2. Οι βασικές μορφές των παγοκρυστάλλων είναι αυτές της εικόνας. Οι νιφάδες που φθάνουν στο έδαφος συνήθως είναι ακανόνιστου σχήματος μορφώματα που δημιουργούνται από συνενώσεις παγοκρυστάλλων.

      Διαγραφή
  3. Το θέμα είναι όμως να παίρνουν το κάτι τις τους όλοι οι παίκτες που είναι στο τραπέζι. Αλλιώς μιλάμε για το παλιό ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ που παίζαμε παραμονές πρωτοχρονιάς με φασόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χιόνι στην Αθήνα, Βαγγέλη μου, έρχεται από τα Β ή τα ΒΑ. Ελάχιστες φορές έρχεται από τα ΒΔ. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα...

      Διαγραφή
  4. Για να δούμε!!!
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας αλλά κυρίως της Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης κάτι που σημαίνει ότι εκτός από την ομορφιά που θα δώσει το χιόνι μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στις μετακινήσεις ειδικά όταν πέφτει πυκνό με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όπως αναμένεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ..

    Διατάξεις σαν κι αν αυτές που περιμένουμε αύριο και που δείχνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στο παρελθόνν έχουν δώσει αρκετά εκατοστά φρέσκου χιονιού στις περισσότερες προαναφερθείσες περιοχές και μέσα και στη Θεσσαλονίκη (φυσικά όσο πιο ψηλά στη πόλη τόσο περισσότερα θα είναι αυτά) με την Χαλκιδική να βρίσκεστε στο στόχαστρο ακόμα και για ακραίες καιρικές συνθήκες χιονόπτωσης - χιονοστωσης απο τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου ακόμα και στα νότια παραθαλάσσια τμήματά της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ.Ζιακοπουλε στα γιαννενα εχουμε πρωιμη ευχαριστη χιονοπτωση-χιονοστρωση.Μακης γιαννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ρε πάτρια εδάφη! Ως το βράδυ θα ρίξει πράμα, φίλε μου. Ελπίζω να μπει και η Κόνιτσα στο παιχνίδι, έστω και για κάποιες ώρες.

      Διαγραφή
    2. Κ.Ζιακοπουλε απο το στομα σας και στου χιονια-θεου το αυτι!!συνεχιζει πυκνη χιονοπτωση.

      Διαγραφή
    3. Στην Κόνιτσα ασθενης χιονοπτωση εδω και καμια ωρα

      Διαγραφή
    4. Στην Κόνιτσα ασθενης χιονοπτωση εδω και καμια ωρα

      Διαγραφή
  6. Ισχυρή χιονόπτωση αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα των φαινομένων.Θερμοκρασία σε πτώση, από 1,6 στους 0,6 τώρα στο κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα πει πριν από μέρες ότι η Βόρεια Ελλάδα γενικά και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα δικαιούνται ένα καλό χιονιά. Μπράβο, φίλε μου. Χαίρομαι κι εγώ μαζί σας!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι,φίλε Δημήτρη. Απλά,για να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε η Σοφία θα πρέπει να πέσει κι άλλο η θερμοκρασία ώστε από τη δύση του ηλίου κι έπειτα να έχουμε ολική χιονόστρωση,όπως είχαμε συνηθίσει κάποτε στους μεγάλους χιονιάδες.Στην ένταση των φαινομένων στο κέντρο καθηλώθηκε στο μηδέν ο υδράργυρος αλλά εκεί παίζει 0-0,7 ανάμεσα.Τα μοντέλα υπόσχονται κάποια πράγματα γι αυτό το ανέφερα το θερμοκρασιακό θέμα.

      Διαγραφή
    3. Επειδή στα σχόλια πιο κάτω αναφέρθηκε ένας φίλος στη θερμοκρασία να σημειώσω ότι ο Δ. Ζιακόπουλος ήταν ο μοναδικός απ ό,τι είδα τουλάχιστον που έδωσε ελαφρώς θετική μέγιστη θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη (+2) και επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά,άγγιξε τους 1,8 πριν την έλευση των φαινομένων στο κέντρο.Οι περισσότεροι αν όχι όλοι έδιναν ολικό παγετό το πολύ μέχρι 0.Ελπίζω όμως να πέσει το βράδυ κάτω του μηδενός...

      Διαγραφή
  7. Που είσαι βρε Σοφία???
    Πότε θα έρθεις Αθήνα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα σε ολους,κ ζιακοπουλε στον δεύτερο γύρο των χιονοπτώσεων θα είναι κ ή Λεσβος;ή το χάσαμε το παιχνίδι;ο Λάμερας τελικά που βρίσκεται;υποψιάζομαι ότι θα είναι σε κάποιο χιονοδρομικό,να χορτάσει χιόνι ή ψυχή του,Λαμερα τι γίνεται;που χαθηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων και των χιονοστρώσεων έχουν μπει πράγματι σπάνιες περιοχές από χθες το βράδυ. Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα (η πόλη της Κέρκυρας μάλιστα με στρωμένο χιόνι), ενώ χιόνι βλέπει σήμερα και η πατρίδα μου, η Άρτα. Εδώ στην Αττική πάντως η επίσκεψη του χιονιά μέχρι στιγμής είναι πολύ ήπια -κάτι που κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώσε γενικά τις προγνώσεις. Ο Υμηττός δεν έχει χιόνι ούτε στην κορυφή. Σαν παιδί θυμάμαι τακτικά να χιονίζεται και από το παράθυρο του δωματίου μου να τον παρατηρώ κάτασπρο μέχρι χαμηλά. Πλέον αυτό συμβαίνει όλο και πιο σπάνια, δυστυχώς (πέρυσι νομίζω δεν έπεσε ούτε νιφάδα). Πάντως σε μια χθεσινή βόλτα προς τα δυτικά, χιόνι έπεφτε από τη Χασιά και πάνω (δηλαδή περίπου από τα 400-450 μέτρα). Αναφορικά με την απουσία του Γιώργου Λαμέρα από τις συζητήσεις -με τον οποίον καιρικά σχεδόν ταυτίζομαι- εύχομαι να οφείλονται σε... βουντού! Καλό μεσημέρι στην παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιος το περίμενε να ανοίγει κανείς κάμερες και να βλέπει τώρα τη γέφυρα του Ρίου σε χιονοθύελλα, την παραλία της Παλαιοκαστρίτσας με πασπάλισμα, στην Πάτρα νιφάδες. Μόνο η Καλαμάτα κρατάει ακόμα τα σκήπτρα της πιο άχιονης πόλης (βλέπω έχει χιόνια το όρος Καλάθι μπροστά στην πόλη πάντως... η μάνα μου που είναι από εκεί πάντως, ως φοιτήτρια στην Αθήνα το είδε πρώτη φορά. 50 χρόνια μετά ούτε καν αυτοί). Με την εικόνα που έχει πάρει ο καιρός, δεν μπορώ να βρω τον τρόπο που θα υποτροπιάσει ο καιρός στην Αττική. Ας το κάνει τουλάχιστον από Δευτέρα, με τον κλασικό ΒΑ τρόπο όπως πολύ ορθά παρατήρησε και ο κος Ζιακόπουλος. (μόνο που αυτός ο κλασικός ΒΑ τρόπος, ο κάποτε κλασικός τείνει να γίνει λίγο πιο σπάνιος και από το ...νοτιαδόχιονο που χιονίζει το Ριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύμφωνα με το τίτλο του δάσκαλου
    Η Αθήνα πιστεύω ότι θα το δει Δευτέρα τριτη Τετάρτη; εύχομαι να μην με διαψευσει ο δάσκαλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε μου άρεσε η επικεφαλίδα σας (Υπάρχει ακόμα ένας γύρος) αυτός ο γύρος φαίνεται υποσχόμενος για Αθήνα. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίες χιονοκουρτίνες στον Υμηττό!

      Διαγραφή
    2. Φίλε Φραγκίσκο, κι εγώ αρχικά αυτό νόμισα για τον τίτλο. Όμως νομίζω ότι αναφερόταν στην επικείμενη επειδείνωση που έλαβε χώρα το πρωί στη Θεσσαλονίκη και Δυτική χώρα.

      Διαγραφή
    3. Ο νέος γύρος αναφερόταν στην τωρινή κακοκαιρία, η οποία θα δώσει υετό σχεδόν σε όλη τη χώρα. Για την εξέλιξη του καιρού τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας θα τα πούμε το Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
    4. Να σας πω την αλήθεια φίλτατε Βαγγέλη, όταν ο δάσκαλος έγραψε- ωραίες χιονοκουρτίνες στον Υμηττό -, το μυαλό μου οργίασε για την άλλη εβδομάδα για Αθήνα. Για την άλλη εβδομάδα θεώρησα τον νέο γύρο που συγκαταλέγεται και η επικεφαλίδα. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, και βάζω και αναφέρομαι για τον εαυτό μού μέσα στους χιονο-πεινασμενους . Ότι και να έρθει μα ότι και να κάνει εκτός από ζημιές και καταστροφές, καλοδεχούμενο. Καλησπερίζω τον κύριο ζιακόπουλο που μου έγραψε σχόλιο και χάρηκα και επίσης εσάς Βαγγέλη και λοιπούς φίλους της παρέας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Εγώ πάλι όταν έγραψε για χιονοκουρτίνες στον Υμηττό παραλίγο να πέσω σε κατάθλιψη :). Το εξέλαβα ως "φάτε μάτια ψάρια" γιατί αν περιμένετε χιόνι την άλλη εβδομάδα χ#$%^& ψηλά κι αγνάντευε :).
      Στα τωρινά πάντως, και στα της Αττικής μου κάνει εντύπωση οι ψηλές για άλλη μια φορά θερμοκρασίες (Ιπποκράτειος 2 βαθμοί, Διονυσος 4, Κηφισιά 5, πολύ μακριά από χιόνι λοιπόν). Μάλλον έχουμε μπει στο θερμό τομέα πιο πολύ από όσο αναμενόταν, ίσως λέω και ανοησίες. Πάντως, και πάλι οι χιονοπτώσεις θα αφορούν τα ορεινά. Πάω στοίχημα ότι όταν πέσουν οι θερμοκρασίες ο υετός θα είναι σε κάποια θάλασσα πλέον...

      Διαγραφή
    6. Αναμένω δάσκαλε με ανυπομονησία τα νέα σας το Σαββατοκύριακο. Αρκετά καλή βροχή στο παλαιό Φάληρο πριν λίγη ώρα, η οποία είχε και μερική διάρκεια. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

      Διαγραφή
    7. Μεγάλης σημασίας αγαπητέ Βαγγέλη τα λόγια του κυρίου ζιακόπουλου στο βίντεο, το οποίο βλέπω κάποιες φορές για να φρεσκάρω τίς γνώσεις μού, για χιόνι μέσα στην Αθήνα, και για να έχουμε χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας και ποιά αίτια χρειάζονται, όπου αναφέρεται και αναλύει ο δάσκαλος σε ευχάριστη ατμόσφαιρα μαζί με τους παρευρισκόμενους. Δίνω την διεύθυνση https://youtu.be/lykdZEhUCz0 ο κύριος ζιακόπουλος ομιλεί από το 05:20 λεπτό και στην συνέχεια αναλύει. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  13. Στην αναβροχιά καλό είναι και το .... χιόνι. 10 πόντους και συνεχίζει, προβλήματα στους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένας καλός φίλος, που πέρασε ως σμηνίτης – παρατηρητής από το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ όταν εγώ ήμουν εκεί Διευθυντής και τώρα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μου θύμισε σήμερα μια φράση που τότε είχα πει: «Όταν έρχεται μια πολύ ψυχρή μάζα πάνω από τη Μεσόγειο είναι σαν να πετάς ένα αγόρι μέσα σ’ ένα τσούρμο κορίτσια». Σήμερα θα λέγαμε ότι είναι σαν να πετάς ένα κορίτσι, τη Σοφία, μέσα σ’ ένα τσούρμο αγόρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα δάσκαλε είναι 'Σοφία"
      Αύριο που θα είναι "Τηλέμαχος" πως θα το παλέψουμε?

      Διαγραφή
    2. Καλή χρονιά κύριε Ζιακόπουλε! Πάντα σωστός και επίκαιρος! ❄😁

      Διαγραφή
  15. ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ και το χειμωνα!!! Το χιονόστρωσε στις εκπληκτικές της θάλασσες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να προσθέσω εδώ ότι πραγματικά δε θυμάμαι καμία αξιόλογη κακοκαιρία με άφθονα χιόνια από Βοιωτία ή Φθιώτιδα και πάνω που να είναι και η Αττική μέσα. Νομοτελειακά, πρέπει η Αττική να είναι στο θερμό τομέα. Πάντα, πριν την υπερπληροφόρηση, το είχα ξεκομμένο εξαρχής (βλέπε ιστορικός Δεκέμβριος 2001, νομίζω 2003 (τότε είχαν βάλει τα βουνά μας στην Αττική πάνω από τα 600 μέτρα 1 μέτρο και, και στην Κηφισιά παίζαμε μία εβδομάδα με χιονόνερο ή υγρό χιόνι, τελευταία μέρα μόνο το έστρωσε) και βέβαια Αριάδνη). Μια από αυτές τις περιπτώσεις νομίζω είναι και η τωρινή κακοκαιρία. Αφορά μεγάλο κομμάτι της Ελλάδος, αλλά όχι την Αττική. Ενώ οι χιονιάδες της Αττικής αντίθετα, συνήθως αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της χώρας. Τελικά, μάλλον πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πανελλαδικός χιονιάς δεν υφίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα φίλοι και Καλή Χρονιά !!Μακάρι στην Αττική να δούμε χιόνι από Δευτέρα. Πάντως για σήμερα ακόμη και η πρόβλεψη για την θερμοκρασία αναθεωρήθηκε τρεις βαθμούς προς τα επάνω (8 αντί για 5 που έλεγε η Εμυ χτες το βραδυ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας το χειμώνα αλλά και γενικότερα όλες τις εποχές εξαρτάται πολύ από τη συννεφιά. Κι εγώ έδινα για την Αθήνα μέγιστη 6 βαθμούς, υπολογίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν τόσο μεγαλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Παρακαλούμε, εξαντλείστε όλη την επιείκεια που προβλέπει ο νόμος γι αυτές τις περιπτώσεις πριν ανακοινώσετε την ποινή!

      Διαγραφή
  18. NW Pindos
    Έτσι όπως εξελίσσεται ο χειμώνας φέτος θα κάνω μία εκτίμηση: Χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη τα 1500μ. της Πίνδου και της Ηπείρου θα μετράνε πάνω από 3 μέτρα χιόνι. Ήδη έχει ρίξει γύρω στο 1,30μ. μπορεί σε σημεία και περισσότερο, το χιόνι αυτό θα διατηρηθεί λόγω των θερμοκρασιών, αυτή την εβδομάδα αλλά και γενικότερα σε τακτά διαστήματα στη συνέχεια θα ρίξει και άλλο και έχουμε μπροστά δύο γεμάτους μήνες χειμώνα ακόμα. Να θυμίσω ότι στα ίδια υψόμετρα (1500μ.) το 2012 που είχαμε ανάλογο χειμώνα (για να μην πω ότι ο φετινός μέχρι στιγμής είναι πιο δριμύς) το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τα 4 μέτρα (σε πιο μεγάλα υψόμετρα το ύψος αυτό είναι απροσδιόριστο, έχω δει στα 2000 μ. μάζες χιονιού απίστευτες).
    Επίσης, θα υπάρξουν ανάλογες κατεβασιές ψύχους και στη συνέχεια.
    Για την Αττική τώρα: Ενώ έχει μπόλικα νερά και την πιάνει υετός από δυτικά, για χιόνι θέλει πολύ καλό Β-ΒΑ και μάλιστα της κλίμακας των -10, -11 στα 850hpa πάνω από Αττική και ακόμη καλύτερα και με σύγκλιση, δεν ξέρω αν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Παρεμπιπτόντως δείτε με την ευκαιρία χάρτες μακροπρόθεσμους του CFS στο weatheronline.gr μετά τις 24-1 μέχρι αρχές Φλεβάρη! Καλά αν έβγαινε κάτι τέτοιο θα μιλούσαμε για ασύλληπτες καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, έχουμε φάει γκολ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Και με - 11. Όμως στην πραγματικότητα δε θέλουμε τόσο χαμηλά νούμερα. Και το - 6 υπό συνθήκες μας κάνει το - 7 είναι συνήθως αρκετό. Σε νορμάλ καταστάσεις βέβαια. Πάντως για την τρέχουσα κακοκαιρία που επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας, αφήνοντας έξω την Αθήνα ένα έχω να πω :ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

      Διαγραφή
  19. Συνεχίζει χιονίζει στα Ιωάννινα με φρέσκο χιόνι 20 εκατοστά.Μακης Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για πρώτη φορά φέτος έπιασε χιόνι στον Υμηττό, περίπου στο 1/3 του βουνού. Και με δεδομένο ότι ο Υμηττός έχει υψόμετρο 1.000 μέτρα και κάτι ψιλά, το έστρωσε από τα 650-700 μέτρα και πάνω. Κατά τα άλλα, είναι όπως τα έγραψε από χθες ο Κ. Ζιακόπουλος βροχές (χιονόνερο) στα πεδινά και τα παραθαλάσσια, ενώ σωστή ήταν και η χθεσινή πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, που είπε ότι θα έχει λιακάδα μέχρι το μεσημέρι και μετά θα αρχίσουν τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ.

    Παρακολουθώντας τα του καιρού αυτές τις μέρες μου έκανε, πάντως, αλγεινή εντύπωση που νέοι 20-25 χρονών, που θα έπρεπε να πιάνουν την πέτρα και να την κάνουν κομματάκια, ξημεροβραδιάζονται μπροστά στα προγνωστικά μοντέλα του καιρού. Ούτε όσοι παίζουν ΚΙΝΟ και κάθονται και κοιτάζουν τις οθόνες στα πρακτορεία ΠΡΟ ΠΟ δεν κάνουν έτσι. Ζούμε, βέβαια, στην ψηφιακή εποχή, αλλά παν μέτρον άριστον, όπως υποστηρίζουν και παιδίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητα κακό τα παιδιά να είναι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή, ενός κινητού, απλά οι γονείς τους θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι κοιμούνται αρκετά, ασκούνται και έχουν την απαραίτητη οικογενειακή αλληλεπίδραση, όπως αναφέρει ο Guardian. To Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας εξέδωσε, λοιπόν, ένα δελτίο οδηγιών προς τους γονείς, σχετικά με την ώρα, που μπορούν τα παιδιά να περνούν μπροστά στα λάπτοπ και τα κινητά. Ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην κάθε οικογένεια, που θα πρέπει να αποφασίσει για τα μέλη της, αν και τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κλείσει τον υπολογιστή, τουλάχιστον μία ώρα πριν πάνε για ύπνο. Πάντως, αν οι γονείς έχουν τον έλεγχο σε όλα τα άλλα θέματα, ο χρόνος μπροστά σε μία οθόνη δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα.

    Για παράδειγμα ένας γονέας θα πρέπει να μην επιτρέπει τη χρήση των social media για παραπάνω από ένα ορισμένο διάστημα. Τάδε έφη Μatt Hanock, που υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με την ηλικία και για κάποια από τα social media. Ένας άλλος καθηγητής, ωστόσο, ο Rusell Viner είπε ότι αν και ο χρόνος παραμονής μπροστά σε μία οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία (λόγω έλλειψης άσκησης), αλλά και με προβλήματα ψυχικής υγείας, ο τρόπος για το αντιμετωπίσουμε αυτό δεν είναι οι απαγορεύσεις. "Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι οθόνες των υπολογιστών είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, πριν από 500 χρόνια για παράδειγμα θεωρούσαμε ότι είναι κακό για το μυαλό των γυναικών να μαθαίνουν να διαβάζουν". Επί της ουσίας το κολέγιο υποστηρίζει ότι από τις έρευνες δεν προκύπτει ότι η πολύωρη έκθεση σε υπολογιστή προκαλεί περαιτέρω παχυσαρκία και ψυχολογικά προβλήματα.

    Και προτείνει στους γονείς να ελέγχουν αν: Η χρήση του υπολογιστή βάζει σε δεύτερη μοίρα τις οικογενειακές δραστηριότητες - Αν προκαλεί προβλήματα στον ύπνο - Αν μπορούν να ελέγξουν το πόσο τρώνε κατά τη διάρκεια που είναι μπροστά στον υπολογιστή. Σημαντικό είναι επίσης να μπουν κάποια όρια, ανάλογα με την ηλικία που θα τα σέβονται και οι γονείς και τα παιδιά. Και ακόμα πιο σημαντικό να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και ανεξάρτητα από το αν αυτά βρίσκονται πέντε ώρες ή, πέντε λεπτά μπροστά από τον υπολογιστή να τα προστατεύουν από κακόβουλο και ακατάλληλο περιεχόμενο που μπορεί να τα βλάψει. Γιατί τελικά σημασία δεν έχει πόση ώρα σερφάρουν στο διαδίκτυο, αλλά σε τι εκτίθενται εκεί.
    https://www.theguardian.com/media/2019/jan/04/screen-time-not-intrinsically-bad-for-children-say-doctors
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάντως το χιόνι είναι άκρως εθιστικό, αν έχεις την προδιάθεση βέβαια. Όσο πιο πολύ παίρνεις, τόσο πιο πολύ θέλεις..
    Δημήτρη ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι ομορφο και σαγηνευτικο το ατιμο.....

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  22. Δημήτρη ο υπ' αριθμόν ένα εθισμός της εποχής μας είναι το διαδίκτυο. Συναναστρέφομαι με όλες τις ηλικίες και ξέρω τι λέω. Εδώ βλέπεις μωρά παιδιά στην κυριολεξία, που δεν μιλάνε ακόμα και σκρολάρουν στην οθόνη αφής του τάμπλετ. Όσο για τους νέους μέχρι 25-27 χρονών, αλλά και παραπάνω, δεν ξεκολλάνε σχεδόν καθόλου από το κινητό και τον υπολογιστή. Καλύτερα, βέβαια, αυτός ο εθισμός, παρά να είχαν πέσει σε τίποτα ναρκωτικά ή, άλλες εξαρτήσεις, όπως ο τζόγος κ.λ.π. Μερικές φορές, τέλος, αυτά που γράφω είναι για να τα διαβάσω κι εγώ ο ίδιος, που επίσης περνάω πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Φαντάσου να μην πήγαινα και στη θάλασσα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πόσο θέλω να βάλετε έναν αντίστοιχο τίτλο μέσα στο ΣΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή