Τα μοντέλα είναι διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν στην ανίχνευση των προθέσεων του θεού Καιρού!

Πολλοί είναι εκείνοι που με ρωτούν ποιο μοντέλο πρόγνωσης καιρού είναι καλύτερο από όλα τα άλλα και, από όσα γνωρίζω, στη μετεωρολογική πιάτσα υπάρχουν ομάδες με ιδιαίτερες συμπάθειες προς ορισμένα μοντέλα. Άλλοι είναι με το αμερικάνικο μοντέλο, άλλοι με το ευρωπαϊκό μοντέλο, άλλοι με το γερμανικό μοντέλο κ.λπ. Μου θυμίζει τους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, αλλά και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, που άλλοι ήταν Αγγλόφιλοι, άλλοι Γαλλόφιλοι και άλλοι Ρωσόφιλοι. Κάποιοι σοφοί είπαν ότι όλες οι θρησκείες είναι απλά οι δρόμοι που οδηγούν στο Θεό και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλα τα μοντέλα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στην ανίχνευση των προθέσεων του θεού Καιρού!

 


Στον τομέα της ιατρικής, τα παλαιότερα χρόνια τα αναλγητικά φάρμακα ήταν μαντζούνια που παρασκευάζονταν από διάφορα βότανα (η αλήθεια είναι ότι ορισμένα από αυτά έκαναν δουλειά), ώσπου ήρθε η παρακεταμόλη με την παυσίπονη και αντιπυρετική δράση της που χρησιμοποιούμε σήμερα. Θυμίζω ότι η παρακεταμόλη είναι η κοινή δραστική ουσία σε όλα τα ήπια αναλγητικά, όπως το ντεπόν, το παναντόλ, το αποτέλ, το απλό λοναρίντ κ.ά. Στη μετεωρολογία, η παρακεταμόλη είναι η αριθμητική πρόγνωση του καιρού και τα αναλγητικά που τη χρησιμοποιούν είναι τα διάφορα αριθμητικά μοντέλα που τρέχουν καθημερινά και βασίζονται σε αυτή.  


Όλα τα μοντέλα καιρού στηρίζονται στις ίδιες εξισώσεις - νόμους της φυσικής και αυτά που τρέχουν σε πλανητική κλίμακα χρησιμοποιούν σχεδόν τις ίδιες παρατηρήσεις ως αρχικές συνθήκες. Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στη διακριτική τους ικανότητα, τις παραμετροποιήσεις των φυσικών διεργασιών και του οριακού στρώματος, τις τεχνικές εισαγωγής των παρατηρήσεων στις αρχικές συνθήκες τους κ.ά. Στην ιατρική, οι διαφορές στη δράση μεταξύ των διαφόρων αναλγητικών παρασκευασμάτων προέκυψαν μετά από συστηματικές κλινικές μελέτες και δοκιμές. Έρευνες για την επαλήθευση των διαφόρων μοντέλων καιρού γίνονται συνεχώς σε όλα τα μετεωρολογικά κέντρα, γιατί από τα αποτελέσματά τους προκύπτει η αναγκαιότητα αλλαγών για τη βελτίωση της απόδοσής τους. Όμως, τα αποτελέσματα των επαληθεύσεων συνήθως δεν φθάνουν στον ερασιτέχνη μετεωρολόγο κι αν φθάσουν δεν θα έχουν τη μορφή που αυτός θα ήθελε. Για παράδειγμα, αυτός θέλει απλά να γνωρίζει ότι το άλφα μοντέλο προσομοιώνει με μεγαλύτερη επιτυχία τις ψυχρές εισβολές ή το βήτα μοντέλο προσομοιώνει καλύτερα το σωρειτόμορφο υετό.

Κατά τη γνώμη μου, όποιος παρακολουθεί τα αποτελέσματα των μοντέλων στο διαδίκτυο για να μαθαίνει τι καιρό θα κάνει, καλό είναι να χρησιμοποιεί δύο «συστήματα» πολλαπλών προγνώσεων:

α) Το πρώτο από αυτά, που πρέπει να οργανωθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, συνίσταται στη συγκέντρωση και τη συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων όλων των διαθέσιμων μοντέλων.

β) Το δεύτερο είναι το σύστημα πολλαπλών προγνώσεων, οι οποίες προκύπτουν από ένα και μόνο μοντέλο μετά από κατάλληλες μικρο-αλλαγές στις αρχικές του συνθήκες.  

Η επιλογή ενός συστήματος μεγάλου πλήθους πολλαπλών προγνώσεων ενός και μόνο μοντέλου παρουσιάζει πλεονεκτήματα, αρκεί αυτός που την υιοθετεί να γνωρίζει τη φιλοσοφία και τις δυνατότητες του συστήματος.

Υ.Γ. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού ως τα Χριστούγεννα, σε γενικές γραμμές, ισχύει η πρόγνωση της περασμένης Τρίτης (Οι τρεις αντικυκλώνες και ο καιρός των Χριστουγέννων). Εμείς, εδώ, προσπαθούμε να μη λέμε και ξελέμε, δεν μεταφέρουμε την αβεβαιότητα των μοντέλων σε αυτούς που μας βλέπουν, μας ακούν ή μας διαβάζουν και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν ρίχνουμε την ευθύνη στα μοντέλα, το θαυμαστό αυτό επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας!

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου!

43 σχόλια:

  1. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σοφός ο δάσκαλος μας. Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς όπως τα λέτε δάσκαλε .O χειμώνας μπορεί να άργησε λίγο αλλά θα έρθει βλέπω Πρωτοχρονιά και Φώτα χιονισμένα για να δούμε όμως ο καιρός έχει τον πρώτο λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζει κανένας από τώρα αυτήν την στιγμή τι θα έρθει και τι όχι.
      Οτι και να γίνει μετά από 10-15 μέρες δεν μπορεί να προειπωθεί από τώρα.
      Φτάνουν οι ασυναρτησίες της κακιάς ώρας που ο καθένας πετάει ότι του καπνίσει και για να αποφευχθεί κάθε ίχνος παρεξήγησης το σχόλιο απευθύνεται γενικότερα στον κόσμο των σχολίων από τις ανάλογες καιρικές σελίδες.

      Διαγραφή
  3. Όλα τα μοντέλα είναι λανθασμένα. Αλλά μπορούν να είναι χρήσιμα. Έλεγε η εισαγωγή ενός βιβλίου περιβαλλοντικής μοντελοποιησης που καταπιαστηκα κάποτε και δυστυχώς δεν θυμάμαι και δεν το έχω ποια για να το δώσω σαν αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν το λέω έτσι, συνονόματε. Τα μετεωρολογικά, τουλάχιστον, μοντέλα δεν είναι τέλεια, αλλά είναι αναντικατάστατα και η σύλληψή τους από τον ανθρώπινο νου μεγαλειώδης!

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακοπουλε από παιδί μου άρεσε να παρακολουθώ τον καιρό και τις μεταβολές του μέσα από τις εποχές. Αργότερα στο μαθηματικό Αθηνών επέλεξε το μάθημα μετεωρολογια και λυπήθηκα που ήταν μόνο ένα εξάμηνο. Την δεκαετία του 70 ήμουν Γερμανία και θυμάμαι ότι δεν έζησα για τουλάχιστον 5 χρόνια όχι μόνο χιονισμένα Χριστούγεννα αλλά πολύ ήπιους χειμώνες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο ξάδερφος μου έλεγε ότι στα Τρίκαλα δεν είχα δει ούτε νιφαδα. Εγώ το 86 είδα τελικά χιονισμένα Χριστούγεννα με πολύ χιόνι στα Τρίκαλα. Όλα αυτά τα λέω για αυτούς που περιγράφουν κάθε ήπιο χειμώνα ως κλιματική αλλαγή.
      Υ.Γ. Τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον στην πόλη μου μόνο μια φορά δεν χιόνισε χειμώνα.
      Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία.

      Διαγραφή
    3. Oλα έιναι σχετικά φίλε μου π.χ. το 2017 είχαμε στην θεσσαλονίκη το απόλυτο ρεκόρ ελάχιστης το μεσημέρι με -5 βαθμούς "τρώγοντας" και το 68,ρεκόρ που πέρασε απαρατήρητο,από την άλλη μεριά όμως αν δείς τα χάλια της Ρωσσίας..την τελευταία δεκαετία με έναν σιβιρικό ανύπαρτκο...σε προβληματίζει...

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, ομίχλης συνέχεια στα Γιάννινα με το λεκανοπέδιο να είναι βυθισμένο και σήμερα (https://www.meteology.gr/weathercams/kamera-ligkiadon-ioanninon/) και τη θερμοκρασία χαμηλότερη από αρκετές ορεινές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαβύρινθος η ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Ορθά τα αναφέρεται δάσκαλε. Καλημέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σοφόν το σαφες".Δασκαλε,καποτε,απο πνευματικη διαστροφη,όποτε μπορουσα,παρακολουθουσα παραδοσεις σε ετερογενή πεδία του επιστητού.Ενα απο αυτα ηταν τα Μαθηματικα,με διδασκοντα τον μεγαλο καθηγητη Δημ.Κάππο .Ογκολιθος(μαθητης του Καραθεοδωρή),αλλα....χαοτικος.Οι αμεσα ενδιαφερομενοι υπεφεραν.

    Τωρα, ως προς τις προβλεψεις,μηπως η φραση σας "μετα απο καταλληλες μικρο-αλλαγες στις αρχικες του συνθηκες" ειναι κομβικης σημασιας,δεδομενης της φυσεως των συστηματων καιρου? Εαν ναι,κατα ποσον καλειται κανεις να κινηθει "επι ξυρού ακμής"?.

    Υ.γ. Παντως εγω στους γυρω μου δεν αποφαινομαι περι του καιρου,εαν δεν"τραγουδησει η χοντρη κυρια"!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μικροαλλαγές γίνονται σε (βαροκλινικά) ασταθείς περιοχές, όπου, για παράδειγμα, αν αλλάξεις την κετύθυνση του αεροχειμάρρου κατά ελάχιστες μοίρες, προϊόντος του προγνωστικού χρόνου, οι αποκλίσεις θα είναι μεγάλες.

      Διαγραφή
    2. Τι μου θύμισες, Πέτρο! Εκείνες οι μιγαδικές συναρτήσεις του Κάππου στο 3ο έτος πολύ με είχαν παιδέψει!

      Διαγραφή
  7. Πολύ πιο αξιόπιστο θεωρώ το "Χριστόδουλος 850 hpa" απο το Gfs 850 hpa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παράξενη η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στις προγνώσεις που αναμένεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η λέξη "παράξενη" για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία παραπέμπει σε κυκλοφορία που δεν υπακούει στους νόμους της φυσικής. Επομένως δεν ισχύει για την ανάλυση (παρών καιρός). Τα μοντέλα με τα προβλήματα ευστάθειας των λύσεων των εξισώσεων που αντιμετωπίζουν και άλλες αδυναμίες μπορεί να δώσουν μη ρεαλιστικά σενάρια ιδιαίερα για τις μακρινές ημέρες. Όμως, τι έχετε πάθει όλοι σας; Εκβιάζετε την επιστήμη να σας δώσει, σώνει και καλά, λύσεις που δεν μπορεί να δώσει; Έχετε μια φεράρι με εκπληκτικές επιδόσεις και θέλετε πατώντας το γκάζι να την κάνετε να πετάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σας πω τι έχουμε πάθει κ.Ζιακόπουλε.Έχουμε πάθει λαχτάρα για χειμώνα,χιόνια,βρόχες και πολλές καιρικές συγκινήσεις.΄Όλα αυτά περιμένουμε να μας τα δείξουν τα μοντέλα και όσο δεν τα βλέπουμε θεωρούμε ότι φταίνε αυτά.Δεν είνα εύκολο να δεχτεί κανεί την ζημιά που έχει γίνει στο κλίματικό σύστημα του πλανήτη.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Το γκάζι θέλει πάτημα και το μοντέλο μας περπάτημα δάσκαλε!!! Καλημέρα από συννεφιασμενη Θεσπρωτία.

      Διαγραφή
    3. συμπληρώνω στο σχόλιο του Δημήτρη ότι πολλοί τσιμπάνε στα σενάρια των καιρικών μοντέλων για τις μακρινές ώρες συνεχόμενα,αδιάκοπα.Το πάθημα δυστυχώς δεν γίνεται μάθημα.
      Η ανεξέλεκτη προσδοκία,ο απατηλός πόθος,οι αυταπάτες,και τα ψεύτικα όνειρα που έχει ο καθένας στο μυαλό του φέρνουν τέτοια αποτελέσματα με την ταυτόχρονη προσωπική αποποίηση και το ρίξιμο του μπαλάκι του φταιξίματος στα καιρικά μοντέλα.Κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει και με την ψήφο στα κόμματα.Πρώτα ψηφίζεις τον τάδε περιμένοντας "πράγματα και θαύματα"ύστερα έρχεται η απογοήτευση το κράξιμο και τα "αναθέματα"και τέλος ξανά η ίδια ψήφος.Πολυπαιγμένο το έργο.

      Διαγραφή
    4. Προς επίρρωσιν."Δυστυχισμενε μου λαε,καλε κι αγαπημενε,παντα ευκολοπιστε και παντα προδομενε" ,Δ. Σολωμος.----Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Τα μοντέλα, όπως και η παρακεταμόλη ειναι χρήσιμα.
    Όπως όμως, όποιος δίνει παρακεταμόλη δεν είναι και ιατρός, έτσι και όποιος απλά περιγράφει τα μοντέλα δεν είναι μετεωρολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε meteorakias συντοπίτη για τα 15 τελευταία χρόνια που ανέφερες θα εννοείς οτι πλιν ενός χειμώνα,(2006-07)κάποιοι άλλοι χειμώνες θα έριξε λίγες νιφάδες,όπως τον περσινό,και θεωρείται αυτο οτι χιόνισε.Ενταξει,απλώς δε συμφωνώ εγω μ'αυτη τη θεωρία,αλλα δεν έχει καθόλου αυτο σημασία.
    Μιας όμως που ανέφερες τα Χριστούγεννα του '86,γράψε στο YouTube "οι βλαχοι στα χιόνια"θα σου βγούνε βίντεο απο χιονι στις 15-12-1985 πανω στα ορεινά,και αν βάλουμε και το χιονι των Χριστουγέννων στα πεδινά που έφτασε το 1μ.φαντασου τι χιόνι θα είχε στα ορεινά.Τρια μέτρα μου λέει εδώ ο πατέρας μου.
    Που είναι αυτά τα χιόνια τώρα;Τώρα αν γίνει κατι τέτοιο θα το θεωρήσουμε κατόρθωμα μεγαλο.Τοτε τιποτα..ολα φυσιολογικά.Και για τη δεκαετία του 90 τα λέω αυτά.Αντε μέχρι το 2001.
    Για μένα,το 'χω ξαναπεί αυτό υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά του καιρού ΜΟΝΟ στα κεντροβορεια ηπειρωτικά Χειμώνα-καλοκαίρι.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμη στις 15-12-1986 ήθελα να πω,μετά ακολούθησε και ο γνωστός Μάρτιος.Αχ!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δάσκαλε,η παρομοίωση που κάνατε μεταξύ ιατρικής κ μετεωρολογίας,μοντέλων κ παυσίπονων,καλύτερη δε θα μπορούσε να είναι!
    Εγώ προσωπικά ως απλός κ ταπεινός καιρόφιλος-ερασιτέχνης προγνώστης το α κ το β που αναφέρετε παραπάνω προσπαθώ να τα ακολουθώ εδώ κ χρόνια, δλδ από τότε που το πάθος μου για τον καιρό κ τα φυσικά φαινόμενα με έκαναν να θέλω να τα προβλέπω κ να τα αποκωδικοποιώ.
    Με το μέτρο,την μελέτη κ τη σοφία που σας διακατέχει στο μπλογκ όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθώ να παίρνω τη σκυτάλη οπότε νιώθω ότι μπορώ κ να συμπληρώνω όσο καλύτερα τις προγνώσεις σας,κυρίως για τα δυτικά της χώρας.
    Όλα τα μοντέλα λοιπόν,μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε πρόγνωση,αρκεί να έχουμε ρίξει πάνω τους πολύ μελέτη σε όλες τις στάθμες θερμοκρασιών,αεροχειμάρρων,υετού όπως κ των ensembles αυτών.
    Μέσα από πολύ μελέτη κ κρίνοντας το κάθε μοντέλο σε βάθος χρόνου εντοπίζοντας που πάσχει το ένα κ που υπερτερεί το άλλο,όπως κ με την κατάληλη εμπειρία(λέγοντας εμπειρία εννοώ να δώσουμε τη μέση κατάσταση των στοιχείων που έχουμε)μπορούμε να δώσουμε μια σχετικά αξιόπιστη πρόβλεψη καιρού εφόσον πάντα το επιτρέπει η εκάστοτε ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
    Θα πρότεινα λοιπόν,σε τούτο τουλάχιστον το μπλογκ που πάντα απορρέει σοβαρότητα κ εμπιστοσύνη να μην ανεβάζουμε σχόλια καθημερινώς την κάθε "κολοτούμπα" που κάνει το οποιοδήποτε μοντέλο κ κυρίως το αμερικανικό.
    Τόσα χρόνια θα έπρεπε να γνωρίζουμε τα ελαττώματά του.
    Τέλος να πω ότι σε αυτά που έχω πει εδώ κ δύο μέρες για τις μέρες των εορτών παίρνω την ευθύνη κ δεν αλλάζω τίποτα.
    Ήπιος καιρος λοιπόν τα Χριστούγεννα με τις όποιες τοπικές βροχές να απασχολούν τα ΔΒΔυτικα της χώρας(καιρος ΝΔ ρεύματος)κ υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά κ νότια.
    Μετά τα Χριστούγεννα κ ως τη πρωτοχρονιά παρά τη διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων,θα πρέπει η κεντρική κ βόρεια χώρα κ κυρίως η δυτική Μακεδονία κ η Ήπειρος να δουν το λευκό επισκέπτη.
    Άρα λοιπόν κάνουμε μια εκτίμηση κ αν αποτύχουμε αναλαμβάνουμε την αποτυχία.
    Μετά Χριστόν προφήτες όλοι μπορούν να γίνουν.
    Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ρε μαγκα σωστος! αν κ εγω δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν σε προγνωσεις- προβλεψεις η οπωσ αλλιως θελουν να το πουνε για να ειναι καλυμενοι σε περιπτωση λαθους,παιρνεις την ευθυνη των λεγομενων σου κ λεσ τι πιστευεις! κ αν κανεισ λαθοσ λεσ εκανα λαθοσ! εχω βαρεθει κωλοτουμπεσ κ μισολογα ισα ισα να κραταμε το ενδιαφερον κ στο τελοσ αλλα λογια να αγαπιομαστε ακομα κ απο επαγγελματιες!

      Διαγραφή
    2. Σου πετάνε στις προβλέψεις μπορεί,ίσως,ενδέχεται για να είναι καλυμμένοι.
      Ομως σε ανεπίσημο επίπεδο μέσα στις συζητήσεις στα forum το τι ράδιο αρβύλες,και τσαρλατάνικες ανακρίβειες λέγονται δεν περιγράφεται.Θα μου απαντήσει κάποιος γιατί έχουν κάποιο κόστος ώστε να απαγορεύονται;
      Αλλα τουλάχιστον σε επίσημες ανακοινώσεις διασύρεσε όταν δεν επαληθεύεσαι.
      Οι ασφαλείς προβλέψεις από ότι γνωρίζω περιορίζονται μπροστά μέσα σε 3 μέρες.

      Διαγραφή
    3. 1:15
      Τα μισόλογα και τα παχιά λόγια εξυπηρετούν την επισκεψιμότητα την οποία ο κ.Ζιακόπουλος δεν έδειξε να την επιδιώξει μέσα από τις φανφάρες και τα πολλά-πολλά.Η μετριοπάθεια τουείναι προσόν του και αυτό λοιπόν δεν τον υποβαθμίζει ούτε τον αλλοιώνει το κύρος και την επιστημονική αξία του.

      Διαγραφή
  14. Σοφά τα όσα λέει ο δάσκαλος.
    Πάντως όσον αφορά τα καιρικά είναι αυτό που λέμε ψυχρή εισβολή.... ούτε του χρόνου.
    Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε το πρωτοφανές της κατάστασης που είναι να φτάσει Γενάρης και να μην έχει σημειωθεί ούτε μία έστω και μικρής έντασης ψυχρή εισβολή.
    Νομίζω ότι καθένας από μας που του αρέσει ο χειμώνας σαν εποχή θα πρέπει σιγά σιγά να τον ξεχάσει όσο άσχημο και αν ακούγεται αυτό και να συμβιβαστεί με τη νέα κανονικότητα του κλίματος.
    Ι.Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχώς φαίνεται πλέον ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς μια από τις ηπιότερες και καιρικά πιο αδιάφορες εορταστικές περιόδους που θυμάμαι. Η ψυχρή εισβολή της επόμενης εβδομάδας εξαφανίστηκε. Είναι απίστευτο, πλησιάζουμε τέλη Δεκέμβρη και τα βουνά της Πίνδου είναι άχιονα σχεδόν ως τις κορυφές τους. Τουλάχιστον ελπίζω η ΕΜΥ να συνεχίσει και μέσα στις γιορτές να μας διασκεδάζει εκδίδοντας έκτακτα δελτία κάθε φορά που προβλέπεται ότι θα συννεφιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στην περιοχη μου (Κορινθια παιδινη) τα χιονια στα Φωτα,και πανω απο τα ~300 μετρα .Τα εσπεριδοειδή,ιδιαιτερα οι λεμονιες (βασικο εισοδημα εδω),απεχθανονται το χιονι.Στα βουνα ας ριξει"παπαδες" .Θα παμε να το απολαυσουμε.
    Αλλο προφητεια και αλλο προγνωση,και μαλιστα βραχυπροθεσμη ή,εστω,ελαφρώς μεσοπροθεσμη. Ουδεις μετα χριστον προφητης.Η επιστημη παντα εχει τα ρισκα της.Τωρα,εαν το θελουν καποιοι,καλείται να προβλεψει και την "ζαρια του Κυριου"!.
    Ελπιζω ολα να εξελιχθουν καιρικα "κατά το εικός και το αναγκαίον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εις εαυτον.Εαν εβλεπε ο πατερας της ψυχαναλυσης αυτο το"παιδινη",πολυ πιθανον να σου καταλόγιζε...παλιν-παιδισμό,ίνα μη τι χείρον είπω!.Προσεχε αεί παί!.----Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Πολύ ωραίες,σχεδόν χειμωνιατικες,ημέρες και η χθεσινή αλλά ειδικά η σημερινή,αφού κυριαρχεί πυκνή συννεφιά και πότε πότε ένα ψιλόβροχο που σήμερα έγινε λίγο περισσότερο αφήνοντας κατά περιοχή από 0,6-1,6 mm.
    Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η ομίχλη στον κάμπο πολλές φορές ενώνεται με την χαμηλή νεφωση που επικρατεί στα υψώματα δημιουργώντας μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και φυσικά χαμηλή θερμοκρασία που κυμαίνεται από 8-11 βαθμούς ανά περιοχή.
    Αφιέρωσα και τις δύο ημέρες(εκτός λίγες ώρες λόγω υποχρεώσεων στον δήμο μας) να βρίσκομαι με τα παιδιά μου γυρνώντας στην ύπαιθρο να μαζεύουμε ξύλα,χόρτα και περιπάτο, (για να ξεφύγουν από την κλεισούρα του σπιτιού και τα κομπιούτερ)και να που σταθήκαμε τυχεροί και βρεθήκαμε σε απόσταση αναπνοής απέναντι από ένα πολύ όμορφο και εκπληκτικής δύναμης αγριογούρουνο αρσενικό (καπρι)και αισθανθήκαμε δεος βλέποντας το.
    Ήταν τεράστιο με μεγάλα δόντια, αλλά χάθηκε γρήγορα μέσα σε μαζιες από πουρνάρια.
    Είχα δει από μέρες μέσα στην λάσπη τα μεγάλα ίχνη του,αλλά δεν περίμενα ότι θα είχα την χαρά να το δω σε τόσο κοντινή απόσταση.
    Εντύπωση μεγάλη έκαναν στα παιδιά μου,ένα κοπάδι από κοράκια και ένα κοπάδι από καρακαξες που και τα δύο έκαναν χαμηλές πτήσεις και "χαλουσαν" τον κόσμο από τις φωνές τους.
    Πίσω δεν πήγαιναν και τα αγαπημένα μου γεράκια,που από εχθές "χορευουν" κυκλικά στον αέρα και τσιριζουν συνέχεια.Μηπως "βλέπουν" κάτι που εμείς αγνοούμε;Πιστεύω πως θα μου το "πουν" τις επόμενες ημέρες,όπως μου το "λενε"παντα,δεν έχω παράπονο από τους "φίλους μου"...
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xρριστόδουλε για το καπρί να είσαι σίγουρος ότι σας έχει τσεκάρει εδώ και μέρες απο την μυρωδιά και σας θεωρεί μη απειλή ....αλλιώς είναι πολύ επικυνδυνο μου χει τύχει και μένα με βρυχυθμό κιόλας..

      Διαγραφή
  18. Οι καρακάξες είναι από τα ευφυέστερα πτηνά και εκτός των άλλων εκφράζουν διαφορετικές συμπεριφορές κάθε φορά που πρόκειται να αλλάξει ο καιρός. Δεν είμαι ειδικός, τα παραπάνω από προσωπική παρατήρηση-προσωπικά τις θεωρώ τους "μετεωρολόγους" των ζώων γιατί επιδεικνύουν εμφανέστατα αυτές τις συμπεριφορές κάθε φορά.
    Καλό βράδυ, Χρήστος/Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφορικά με τις μεγάλης διάρκειας προγνώσεις, έχω γράψει και έχω πει ότι τα ζώα, τα πουλιά και τα φυτά αντιδρούν στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν ή διαμορφώνονται από τον παρελθόντα ή τον παρόντα καιρό και όχι επειδή προβλέπουν τον καιρό που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες.
      Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις προγνώσεις μικρής διάρκειας. Οι αισθητήρες επιβίωσής τους συλλαμβάνουν αλλαγές στην υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση και τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό που προηγούνται των καιρικών μεταβολών και λαμβάνουν τα μέτρα τους. Όπως έλεγε ο Βιργίλιος «τη μέλισσα δεν την προλαβαίνει ποτέ η βροχή».
      Ίσως και ο πρωτόγονος άνθρωπος να είχε τέτοιους αισθητήρες, οι οποίοι, όμως, στην πορεία ατόνησαν λόγω των μεγάλων αλλαγών στον τρόπο της ζωής του.
      Καλό βράδυ και από την Αθήνα.

      Διαγραφή
    2. Δασκαλε ευχαριστουμε για την συνοπτικη ...repetision.Mητηρ μαθησεως γαρ.
      Στα λοιπα εμβια οντα τα παντα κατατεινουν στην αυτοσυντηρηση και την διαιωνιση του ειδους.Βεβαια η φυση εχει τους δικους της ρυθμους....------Π.Α.

      Διαγραφή
  19. Όλα τα ζώα φίλε μου ανώνυμε(ακόμη και τα φίδια που μόνο στο άκουσμα τους κάποιοι τρεμουν)μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν νιώσουν απειλή,πόσο μάλλον το αγριογούρουνο που σωστά λες,είναι είναι εκπληκτικά πολύ δυνατό ζωο και στο διάβα του εάν θυμώσει,παρασέρνει τα πάντα,κυριολεκτικά τα πάντα.
    Έχει τουμπαρει ολόκληρο αγροτικό 4×4 για πλάκα.
    Σίγουρα μας έχει τσεκάρει και ειδικά εμένα που τριγυρνώ στα λημέρια του όλη μέρα.
    Έχουν παρά πολύ ανεπτυγμένη ακοή και όσφρηση αλλά καθόλου καλή όραση(Δεν βλέπουν σχεδόν χρώματα)Και πιάνουν μόνο την κάθε κίνηση.
    Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι,είχαν τους αγριοχοιρους τους καλύτερους ιχνηλατες.Το μόνο που με φόβισε λιγο είναι το γεγονός πως πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής και τότε εάν νιώσουν απειλή γίνονται πολύ επικίνδυνα.
    Όσο για τις καρακαξες που λέει ο φίλος ο Χρήστος έχει δίκιο και το έχω γράψει και εγω ότι είναι παρεξηγημένα πουλιά καθως οντως είναι πολύ έξυπνα αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι.
    Όλα τα πουλιά και ολα τα ζώα φίλοι μου καταλαβαίνουν κάθε αλλαγή του καιρού,όπως επίσης κάθε κίνδυνο είτε για σεισμό,είτε για φωτιά,ακόμη και για θάνατο "δικου" τους προσώπου.
    Όταν δεν χάνεις την επαφή με την "μητερα" σου(φυση) τότε εύκολα μπορεί και ο καθένας από εμάς να κάνει το ίδιο,αρκεί να μην χάσει αυτή την επαφή.
    Όσο αναφορά τον καιρό,για εμένα οι καλύτεροι "μετεωρολόγοι"ειναι τα απίστευτα αυτά μικροσκοπικα(μονο στο μεγεθος)πλασματάκια,τα μυρμήγκια,τόσο για μικρό όσο και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Καθημερινά βέβαια έχω πολλούς "φιλους" που μου "λενε" ή μου"δειχνουν" τι θα γίνει με τον καιρό των προσεχών ημερών,με καλύτερουςτα αγαπημένα μου γεράκια.
    Εχθές με ρώτησε ένας θείος μου, τι λένε τα γεράκια και εάν έχει βροχή για να σπείρει ένα χωράφι που του είχε μείνει.Του απάντησα γιατί ρωτάει εμένα και δεν κοιτάει την γάτα του που του έδειχνε καθαρά τι θα γινόταν.Παροτι κοντά στα 70 χρόνια του,έμεινε έκπληκτος και με ρώτησε τι εννοώ.Του είπα λοιπόν ότι πλύσιμο(νιψιμο) του προσώπου της γάτας,δείχνει την βροχή που έρχεται λίαν συντόμως και στην κατεύθυνση που βλέπει το πρόσωπό της,ότι από εκεί θα έρθει ο καιρός.
    Ο "όμορφος" καιρός που σας περιέγραψα στο προηγούμενο σχόλιο μου,κατέληξε σε πυκνή ομίχλη και εδώ και 1 ωρα,σε ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης.
    Αυτά που για τους περισσότερους φαίνονται τόσο δύσκολα,για όλα τα πλάσματα της φύσης,είναι πολυ εύκολα.
    Για να δούμε,όλα αυτά που βλέπω τις τελευταίες ημέρες,είναι για για λίγα πράγματα ή μήπως για αρκετά περισσότερα;
    Προσεχώς στις "οθονες" μας....
    Ελπίζω πως δεν κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμαζω μουλάρι φορτωμένο με χρυσάφι να το στείλω στο Δελφικό μαντείο.

      Διαγραφή
  20. κύριε Χριστόδουλε τα ζώα δίνουν στον άνθρωπο την ταυτότητα του από χίλιες δύο μεταβλητές...έτσι το αγριογούρουνο αναγνωρίζει τον θηρευτή του ...το περαστικό κτλ..μάλιστα πολλές φορές ...η "σχέση" θηρευτή-θηράματος κρατάει χρόνια..για τα σημάδια της φύσης καταθέτω και εγω τα ...ψάρια που 6 έως 12 ωρες; πριν την κακοκαιρία..τσιμπανε σαν τρελλά ξέροντας ότι οι συνθηκες για τροφή θα αλλάξουν και δεν θα την βρίσκουν συμβαίνει και στα ποτάμια και στις θαλασσες.
    Κύριε Ζιακόπουλε παράκληση ας αφήσουμε τα καθημερινά και αν μπορείτε να μας δώσετε κάτι για την κατάρευση του πολικού στροβίλου που φαίνεται στις αρχές του Ιανουαρίου και αν οι ψυχρές μάζες που θα διαχέονται θα ακολουθήσουν την πορεία των υπάρχοντων αεροχειμάρων η θα διαμορφώσουν δικούς τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε,όντως το κυνήγι του χειμώνα ξεκινά κ τα πράγματα βάση των τελευταίων στοιχείων της ατμόσφαιρας χρήζουν βοηθείας!
      Όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος το επόμενο διάστημα διαφαίνεται κατάρρευση του πολικού στροβίλου κ αποδυνάμωση του Polar vortex(πολική δίνη).
      Επίσης το Polar jet stream(πολικός αεροχείμαρρος) θα αρχίσει να κατηφορίζει νοτιότερα επηρεάζοντας πολλές περιοχές της Ευρώπης χαρίζοντας πραγματικές συνθήκες χειμώνα.
      Έτσι λοιπόν μία ΑΣΘ(αιφνίδια αύξηση θερμοκρασίας της πολικής στρατόσφαιρας) το επόμενο διάστημα θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη καθώς τα κλιματικά μοντέλα αρχίζουν κ το δείχνουν ξεκάθαρα.
      Παράλληλα συνεχίζουμε να έχουνε μέτριας έντασης φαινόμενο la Nina ενώ οι δείκτες AO(αρκτική ταλάντωση)θα παραμείνουν αρνητικοί προς ουδέτεροι κ ο NAO(βόρειο ατλαντική ταλάντωση)ως επί το πλείστον αρνητικός.
      Όλα αυτά κ άλλα πολλά θα δώσουν μεγάλη κινητικότητα στον καιρό της Ευρώπης κ σίγουρα θα θέλαμε να μάθουμε την πιθανή πορεία από εδώ κ στο εξής από τα λόγια του δασκάλου.
      Γιατί μη ξεχνάμε ότι το ψύχος δε μπορεί να επηρεάζει όλη την ήπειρο απ'άκρη σ'άκρη.
      Κάποια τμήματα μπορεί να έχουν μόνο αυξημένες βροχοπτώσεις, νοτιάδες κατά κύριο λόγο κ χιόνια μόνο στα πιο ορεινά, την ίδια ώρα που διπλανές χώρες θα θάβονται στο χιόνι.
      Αναμένουμε λοιπόν λεπτομέρειες για τα καιρικά δρώμενα.

      Διαγραφή
    2. Καλημερα φιλε Φωτη .Διαφωτιστικο σχολιο.Παντως παρακαλω εμας εδω να μας συμπεριλαβεις στην πρωτη περιπτωση της τελευταιας παραγραφου σου.----Π.Α.

      Διαγραφή
  21. Απορώ πως κάποιοι ξεγράφουν την περίοδο των ημερών της πρωτοχρονιάς κ μιλούν για καλό κ ήπιο καιρό.
    Αυτό δεν έχει ξεκαθαρισει σε καμία περίπτωση κ όλα τα σενάρια κυρίως για τα κεντροβόρεια κ βορειοδυτικά παίζουν ακόμη κ για πεδινό χιόνι.
    Εύθραυστη λοιπόν η κατάσταση θα περιμένουμε τις επόμενες ανανεώσεις.
    Από το ύψος της νότιο ανατολικής Στερεάς κ κάτω βέβαια,καλό είναι να μη περιμένουμε πολλά πράγματα τουλάχιστον έως την πρωτοχρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο Φώτη θα μας τα πει και ο δάσκαλος βέβαια .τα σημάδια της φύσης από καιρό δείχνουν χειμώνα ειδομεν Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έχετε κάποια άλλη ιδιαίτερη πρόσβαση στα μοντέλα την οποία δεν έχουμε εμείς που ασχολούμαστε ερασιτεχνικα (χομπυ) υπάρχουν και άλλα μοντέλα εκτός από τα διεθνη και ευρέως γνωστα?
    Σας ευχαριστώ
    Εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή