Πάμε σαν άλλοτε…

 

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Αν και η μπίλια ακόμη δεν έχει κάτσει, τρία προ ημερών αναρτημένα σχόλια που μετά τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία:

14 Ιανουαρίου 2022 - 10:44 μ.μ.:

Η επιφανειακή κυκλογένεση στα δυτικά της χώρας θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση του αεροχειμάρρου στην κεντρο-βόρεια Ευρώπη. Αν υπάρχει καθαρή βόρεια συνιστώσα, η προαναφερόμενη κυκλογένεση είναι σχεδόν βέβαιη. Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση να χιονίσει καλά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα. Αν δεν υπάρξει κυκλογένεση, το πέρασμα της διαταραχής θα δώσει χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο να περάσει μια πρώτη τραφ με το συνοδεύον αυτή επιφανειακό ψυχρό μέτωπο και να ακολουθήσει δεύτερη διαταραχή στον ψυχρό τομέα της ύφεσης που θα αλλάξει τα δεδομένα».


15 Ιανουαρίου 2022 - 3:17 μ.μ: Ο χειμώνας έχει ακόμα δρόμο, φίλε μου!

15 Ιανουαρίου 2022 - 8:51 μ.μ.: Αλέξανδρε, εγώ θα έλεγα ότι όσο πιο Β-ΒΑ μετακινηθεί η έξαρση τόσο πιο Ν-ΝΔ θα μετακινηθεί η σκάφη πηδαλιουχούμενη από τον αεροχείμαρρο που θα πάρει Β-ΒΑ κατεύθυνση.

176 σχόλια:

  1. Οι προσδοκίες μεγάλες - περιμένουμε με αγωνία κι ελπίδα να δούμε κάτι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύετε ότι θα έχουμε ΒΑ ανέμους δάσκαλε ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας κ.Ζιακόπουλε....για εμάς τους φτωχούς δώστε κάτι παραπάνω...Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα δάσκαλε, το δεύτερο σχόλιο το είχατε κάνει σε εμένα σχετικά με την ερώτηση αν έχουμε να περιμένουμε στα ανατολικά προσηνεμα έναν χιονιά σαν αυτούς της δεκαετίας του 2000 ( 2002, 2004,2008). Η φωτογραφία στην ανάρτηση, αποτελεί και ένα είδος αινίγματος. Τελικά, νομίζω οι αεροχείμμαροι θα μας βοηθήσουν να φέρουμε τον χιονιά στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε την χιονοκαιρία του σαββατοκύριακου για την Εύβοια; Μπορώ να υποσχεθώ στα παιδιά της τάξης μου ότι Δευτέρα θα παίζουν χιονοπόλεμο; Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και τις αναλύσεις σας.
    Με εκτίμηση,
    Νικόλας Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα απάντησε ο άνθρωπος την προηγούμενη σε έναν που είπε τι να πω στα παιδιά μου που περιμένουν και θα αρχίσουν τώρα όλοι να βάζουν μπροστά τα παιδιά για να πάρουν μια παραπάνω εκτίμηση. Δε παιζεστε αχαχα. Τραγικό. Καλή συνέχεια σε όλους!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα. Έχω την εντύπωση ότι προδιαγραφεται ένα επικο διάστημα μπροστά μας. Δεν αναφέρομαι στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο που μάλλον παμε για σύντομο πέρασμα στα δυτικοκεντροβόρεια και κάπως καλύτερα στα προσηνεμα, αλλά μιλάω για την ερχόμενη εβδομάδα. Η οποία μας προϊδεάζει για αποκοπή, οπισθοχωρηση του Αυλώνα και δημιουργία ψυχρής λίμνης πάνω από την Ελλάδα με κυκλογεννηση Ιόνιο, δυτικό ΣΤΡΙΜ και θαψιμο στον ηπειρωτικό κορμο. Η διάταξη στα μοντέλα θυμίζει Μάρτη του 87. Δηλαδη απο τη μια πλαγιαστος Αζορικος προς Σκανδιναβία και από πίσω στο καπάκι Σιβηρικός που ενώνονται και σφιχταγκαλιαζουν την ψυχρόμπαλα πάνω από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως και θ'αναφερεσαι για οπουδηποτε αλλου εκτος απο Θεσσαλονικη ετσι? Γιατι εδω πανω δεν προκειται να κανει τιποτα. Και το λεω μονο και μονο εμπειρικα απο προηγουμενες περιπτωσεις που ακουγα για χιονια εδω πανω και στο τελος παιρναμε ξερεις τι... Μια απο τα ιδια και τωρα και την αλλη βδομαδα και γενικα για το υπολοιπο του χειμωνα. Ξεροβορι και αγιος ο Θεος αδελφε. Τετοιο χειμωνα τον σιχαινομαι πραγματικα. Τρωμε το κρυο της αρκουδας χωρις τα παρελκομενα (χιονι). Να φυγει αυτο το πραμα το συντομοτερο δυνατο, να ερθει η ανοιξη να ησυχασουμε.

      Διαγραφή
    2. Έχω θολές αναμνήσεις από πολύ χιόνι στην Κέρκυρα και πρέπει να ήμουν γύρω στα 5.. Η ημερομηνία (Μάρτης 87) ταιριάζει με την ηλικία που είχα τότε. Η κόρη μου σήμερα έχει περίπου ίδια ηλικία.. Λες φίλε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο; Η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

      Διαγραφή
  6. κύριε Ζιακόπουλε ολα κατανοητά(μας εχετε εκπαιδεύσει) αλλά το" Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο να περάσει μια πρώτη τραφ με το συνοδεύον αυτή επιφανειακό ψυχρό μέτωπο και να ακολουθήσει δεύτερη διαταραχή στον ψυχρό τομέα της ύφεσης που θα αλλάξει τα δεδομένα¨" δεν το καταλαβαίνω.Εννοείτε δευτερο χαμηλό στο Ιόνιο? και ως ενδεχόμενο υπάρχει ακόμα?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μετά από μελέτη το κατάλαβα κυριε Ζιακόπουλε...συγχαρητήρια καθώς το βλέπατε από τις 18....μάλλον η συνέχεια μετά την Κυριακή θα είναι συναρπαστική για όλους..."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Τα ‘χιονισμένα’ λεμόνια είναι από τον κάμπο της Άρτας ή της Αργολίδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κρίνω από το όνομα του φωτογράφου, από Αθήνα το κόβω

      Διαγραφή
    2. Μόνο ο κος Ζιακόπουλος θα μας πει αν πρόκειται για μια τυχαία απλή χιονισμένη λεμονιά!;

      Διαγραφή
    3. Αγαπητοί φίλοι, απ όπου και να είναι η φωτογραφία,εδώ στην παραλιακή Κορινθία προκαλεί ανατριχίλα ,τουλάχιστον στούς πάμπολλους παραγωγούς και σε εκείνους οι οποίοι τους συμμερίζονται.Εγώ να ευχηθώ εδώ η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από -2c.Τότε μπορεί να σωθεί η παρτίδα και να χαρούμε και το χιόνι οι χιονόφιλοι.Κατά τα άλλα για τον δάσκαλο μπορούμε να πούμε αυτό που έλεγαν οι μαθητές του για τον Πυθαγόρα "αυτός έφα"!......Π.Α.

      Διαγραφή
    4. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ19 Ιανουαρίου 2022 στις 6:57 π.μ.

      Καλημέρα στον αγαπητό δάσκαλο και σε όλους τους φίλους της σελίδας. Η φωτογραφία με την χιονισμένη λεμόνια είναι από γειτονιά της πόλης του Βύρωνα όπου και ζω.Μάλιστα είναι από τον χιονιά του Φεβρουαρίου του 2021.
      Υγεία σε όλους.

      Διαγραφή
  8. δασκαλε να γινω λιγο ιεροσυλος....προυποθεσεις μινι 1987..αυτη η ψυχρομπαλα τι ομορφα που μπορει να στροβιλιστει....αλλα οποιος εχει καει απο το χυλο φυσαει και το γιαουρτι.
    υγ αν επικρατησουν ακραια ψυχρα σεναρια , τρεμω στην ιδεα πως θα αντιδρασει ο κρατικος μηχανισμος..περσυ στη μηδεια τα εκανε μουσκεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάμε καλά, συγκρατημένη αισιοδοξία για λευκό Σ/Κ και από Δευτέρα θα δούμε τις επόμενες ημέρες αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες για αποκομμένη λίμνη και στροβιλισμό με ότι αυτό συνεπάγετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπομονή λίγο ακόμα... μέχρι το Σάββατο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. το πρωινό τρέξιμο είναι "ήταν να φύγουμε μαζί, όμως πηγαίνω μόνος", που λέει και ο λαρισαίος (στην καταγωγή) Πλιάτσικας. αλλά, θα περιμένω μέχρι αύριο, κατά τα συμφωνηθέντα (και καταιγιθέντα κατά τας γραφάς).
      να το χαρούν χωρίς προβλήματα οι τυχεροί.
      καλή καρδιά και ζεστό ντύσιμο, στις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις (χιονόφιλους που θα μείνουν με το ξεροβόρι και χιονομάχους που θα κρυώσουν λίγο, θα περάσει κι αυτό).
      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή
  12. Αν επικρατήσει σενάριο gem, πάμε σε εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Δάσκαλε,

    Σας παρακολουθώ χρόνια και σίγουρα θα περάσω από το blog σας σχεδόν καθημερινά, όχι μόνο τώρα που υπάρχει καιρικό ενδιαφέρον άλλα και σε περιόδους καλοκαιρίας για να ρουφήξω τη γνώση, τη σοφία και το χιούμορ σας που απλόχερα μας χαρίζετε. Δώρο επετείου της γυναίκας μου ήταν η τριλογία σας γιατί γνωρίζει το πάθος μου με τον καιρό και τον θαυμασμό προς εσάς. Αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω σήμερα γιατί καταλαβαίνω από τις αναρτήσεις το πάθος για τον καιρό και ιδιαίτερα για το ύψιστο φαινόμενο του, το χιόνι. Από μεριάς μου σας εύχομαι αυτό το πάθος να σας συντροφεύει για πάντα και να μας χαρίζετε τις γνώσεις σας και να μοιράζεστε το πάθος σας. Είμαι σίγουρος ότι εάν όλοι είχαμε το ίδιο πάθος για την δουλειά μας ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος. Να είστε καλά και με το καλό τα φαινόμενα
    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Πάμε σαν άλλοτε"...σαν το Μάρτιο του 1987 αλλά με την δυναμική του Ιανουαρίου...τώρα ή ποτέ αδέρλφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε, παρατηρώντας ακόμα ένα βίαιο ιδιαίτερα ψυχρό επεισόδιο σε κεντρική και νότια χώρα, αναρωτιέμαι αν η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την συχνότητα αυτών. Θα θεωρούσατε σημάδι των καιρών το ψύχος που έρχεται σε Αττική, νησιά του Αιγαίου και Πελοπόννησο ή όχι;
    Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Δάσκαλος πρέπει και επιβάλλεται να να γεμίσει τις μπαταρίες του από τις υπερωρίες που κάνει. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο Ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σας! Καλή χρονιά! Για την Αγοριανη Παρνασσού τα βλέπω πολύ καλά τα πράματα και με διάρκεια εδώ στα 850μ, έχουμε ακόμα αρκετό χιονακι απο την προηγούμενη εβδομάδα και πάγο κάθε μέρα και βλέπω ότι τα μοντέλα εδώ στην κέντρο ανατολική στερεά πάντα την έχουν μέσα σε όλα τα σενάρια από ..θα μας φέρει τώρα κάτι πολύ κάλο πέρα από τα 30ποντα που είχαμε 2 φορές φέτος? ένα νέο 2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο δάσκαλος μιλά πάντα αινιγματικά,δε χρειάζεται να πει πολλά.
    Αυτά πού συζητούσαμε πριν λίγες μέρες με την καθαρή βόρεια συνιστώσα τού πολικού jetstream,δείχνει να κερδίζει έδαφος!
    Με τα τελευταία και πιό φρέσκα στοιχεία λοιπόν,θα μιλάμε για αποκοπή τού πολικού αυλώνα πάνω από την ΝΑ Μεσόγειο με επικρατέστερο σενάριο τα υπογραμμισμένα γραφόμενα τού δασκάλου.
    Δύο ευκαιρίες γιά να χιονιστεί όλη η χώρα με περισσότερη έμφαση ως είθισται στα ανατολικά ηπειρωτικά Εύβοια βόρεια Κρήτη(όχι ότι δε θα χιονίσει και στην υπόλοιπη χώρα) στο διάστημα Σάββατο-Τρίτη,χωρίς να αποκλειστεί και Τρίτη στη συνέχεια!
    Υπομονή για λεπτομέρειες....κοντεύουμε να ζήσουμε δυνατές καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Φωτη,ο δασκαλος ειχε γραψει οτι αν η συνοστωσα ειναι βορεια,τοτε η κυκλογεννεση δυτικα της χωρας θα πρεπει να θεωρειται βεβαιη..Εσυ εγραψες οτι τελικα η συνιστωσα ειναι βορεια,αλλα δεν βλεπουμε να δημιουργειται χαμηλο στο Ιονιο(στα μοντελα τουλαχιστον)..Καταλαβαινω κατι λαθος? Ρωταω καθαρα απο απορια,για να μαθουμε καποια πραγματα παραπανω..Καλησπερα σε ολους!

      Διαγραφή
    2. Έγραψα ότι αν στην κεντρο-βόρεια Ευρώπη (όχι στην Α. Ευρώπη-Βαλκάνια) ο αεροχείμαρρος αποκτήσει καθαρή βόρεια συνιστώσα, η δημιουργία χαμηλού στο Ιόνιο -κεντρική Μεσόγειο είναι αναπόφευκτη. Πρόκειται για την κλασική θεωρία κυκλογένεσης στην έξοδο και αριστερά του αεροχειμάρρου που στην περίπτωσή μας συνεπικουρείται από τις θετικές προς την κατεύθυνση αυτή ιδιατερότητες της Μεσογείου το χειμώνα.

      Διαγραφή
    3. Θάνο μού ποιά μοντέλα παρακολουθείς?
      Η κυκλογέννεση στο Ιόνιο αρχικά στο χαμηλό της Παρασκευής θεωρείτε πιά σίγουρη.
      Από εκεί θα ξεκινήσει και μάλλον θα δώσει ένα πέρασμα χιονοπτώσεων η χιονόνερου(δυτικά πεδινά αυτό κυρίως)σχεδόν σε όλη τη χώρα(η διάρκεια ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει) φεύγοντας σχετικά γρήγορα ΑΝΑ προς την περιοχή σού την Κυριακή και μετά Τουρκία.
      Στα τελευταία τρεξίματα και ιδιαιτέρα στο ευρωπαϊκό(ECMWF) και το Καναδικό(GEM)σε λίγο ανανεώνει και το gfs,υπερισχύει το σενάριο της καθαρής βορειότερης συνιστώσας τού αεροχειμάρρου στη βόρεια Ευρώπη,με αποτέλεσμα να βγάζουν(τα δύο μοντέλα) δευτερεύον χαμηλό στα νότια της Ιταλίας και το Ιόνιο(ΝΝΔυτικά των Βαλκανίων) πού μαζί με την πιθανή αποκοπή τού πολικού αυλώνα πάνω από τη χώρα μας θα δημιουργήσει μικροδιαταραχές(short wave trough)πού σε συνδυασμό των μεγάλων ποσών στροβιλισμού και την ακανόνιστη πορεία τούς στα σχετικά θερμά νερά τού Ιονίου και τού Αιγαίου δύναται να δώσουν πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την επικράτεια ακαθόριστης μέχρι στιγμής έντασης και διάρκειας.
      Σύμφωνα με όλα αυτά πού σού ανέφερα λοπόν θα υπάρξει κυκλογέννεση δυτικά της χώρας μας(εάν δεν έχουμε πάλι αλλαγές βέβαια).
      Πιστεύω να σε βοήθησα.

      Διαγραφή
    4. Συντάσσεται πλέον και ο Αμερικάνος με τα άλλα μοντέλα επιβεβαιώνοντας αυτά πού λέγαμε Θάνο.
      Συνεχείς σκάφες ερχόμενες από τα δυτικά μας.
      Λεπτομέρειες θα τις δούμε.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ κι εγώ για την πολύ ωραία εξήγηση Φώτη!

      Συγχαρητήρια και ευχαριστίες και στον κ. Ζιακόπουλο για το εξαιρετικό, διασκεδαστικό και διαφωτιστικό αυτό ιστολόγιο.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας κ.Ζιακοπουλε και Φωτη..Χαρα μας να μαθαινουμε!

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα δάσκαλε,
    Σας ευχαριστούμε πολύ όλη αυτή τη γνώση που μας μεταλαμπαδευετε και μας "φωτιζει"!
    Νομίζω ότι η αναμονή όλων βρίσκεται στο κόκκινο όσο αναφορά τον επερχόμενο χιόνια...Πραγματικά δεν ξέρω αν θα είναι σαν αυτόν του '87 που αμυδρά θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, αν θα είναι κάποιος σαν τους 02-04-08 κτλ Αυτό που μόνο που μ'απασχολει είναι να τον ζήσω με όλο μου το είναι στο 100%!!! Φυσικά να μη δημιουργήσει προβλήματα και να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές, γιαυτο πολύ σωστά εδω και μέρες μας εχετε προετοιμασει για το ψύχος και τις κακοκαιριες! Σας ευχαριστώ και πάλι για όλα.
    Υ.γ. Ο Αβερελ μάλλον θα μας επισκεφθεί μαζί με τον εγκλωβισμό της ψυχρής λίμνης και θα είναι το κερασάκι(α) της τουρτας!:)
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το ωραίο χρώμα έχει το φεγγάρι ρε παιδιά;Για την περιοχή μου τουλάχιστον...
    Νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε έως την Πέμπτη το μεσημέρι για να δούμε επακριβώς τι θα γίνει ΣΚΔ και την Κυριακή για την επόμενη εβδομάδα.
    Η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα σωστός και μετρημένος, Χριστόδουλε. Δυστυχώς το φεγγάρι το χάσαμε για απόψε, την υπομονή όμως την κρατάμε. Συμφωνώ και επαυξάνω!

      Διαγραφή
  21. Γενάρη χωρίς χιόνι κακό μαντάτο έλεγε ο παππούς μου..καλοδεχούμενο όπου και να πέσει.Δασκαλε περιμένουμε το τελικό παρασύνθημα και για μας τα μεγάλα παιδιά και κυρίως για τα παιδιά μας!!Γιάννης από Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κυρία ζιακοπουλε καλησπέρα σας παρακολουθώ πολύ καιρό ήθελα και εγώ με την σειρά μου να υποβάλλω μια ερώτηση πιστεύετε Ζάκυνθο θα έχουμε καθόλου χιόνια τα έχω τάξει καιρό τώρα στην κόρη μου και περιμένει πως και πως κάθε χρόνο.. Πολλές φορές κοιτάμε μαζί τα μοντέλα χαχαχααχχα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δυστυχώς πιστεύω ότι τελικά το αποτέλεσμα και στα ανατολικά προσηνεμα θα είναι αντιστρόφως ανάλογο των προσδοκιών. Τοπικά και το πολύ ως μέτριας έντασης φαινόμενα σε γνωστές περιοχές. Μετά πάλι παρατεταμένη ηλιοφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα! Κ. Ζιακόπουλε, φωτό από νερατζιές των Αμπελοκήπων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάτι μέσα μου μου λέει πως θα γίνει όπως με τη μήδεια 16 φλεβάρη με αλυσίδες στο σύνταγμα και 15-20 εκατοστά φρέσκου χιονιού δε θα μας βλάψει κανα 3 ημεράκι ειδικής έκτακτης αδειας απο τη δουλειά!!! καλοδεχούμενο μετά το ευχάριστο 43άρι στις 3 του περασμένου αυγούστου μας έρχεται ιδανικά και ο χιονοπόλεμος μάλον το πάει αντιστρόφως ανάλογα θερμό καλοκαίρι με παγωμένο χειμώνα ηπιο καλοκαίρι ήπιος χειμώνας αληλλοσύνδεση η τυχαίο??Ας το απολαύσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κυριε Meteorakia που το στηρίζετε αυτό; Γιατί μας στενοχωρειτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίως στην συχνή ... αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έχω βιώσει αρκετές φορές. Καθαρά από ένστικτο το οποίο είναι μερικές φορές λάθος

      Διαγραφή
  27. Δυστυχώς χωρίς να θέλω να τρομάξω αλλά όπως ανέφερε και ο φίλος Φώτης πάμε να ζήσουμε δυνατές καταστάσεις και εγώ λέω θα έχει και μεγάλη διάρκεια, ο δάσκαλος στην ώρα του θα μιλήσει .Ας ελπίσουμε δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα στη χώρα μας από την παρατεταμένο ψύχος και τα χιόνια λέω εγώ . Χρήστος από την πολύ κρύα Όθρυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ε, όχι και σαν άλλοτε... Σαν πέρσι, σαν το 2019, σαν το 2017 κ.λ.π. Οι κακοκαιρίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα - και δεν αναφέρομαι μόνο στις χιονοπτώσεις, αλλά κυρίως σε καταιγίδες, πλημμύρες κ.λ.π. - είναι οι σφοδρότερες, οι πιο καταστροφικές και οι πιο φονικές, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραθέσει το meteo.gr για τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2000 και μετά.

    Αλλά σύμφωνα με την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας στο blog, όλα αυτά δεν είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Είναι χειμώνας, είναι σαν άλλοτε, είναι ότι το τυρί το βλέπουμε, αλλά τη φάκα όχι. Μακάρι να ήταν όλα σαν άλλοτε στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια εξαθλιώνεται σε όλα τα επίπεδα και πλέον κινδυνεύει να συνθλιβεί και από την κλιματική κρίση, χάνοντας και το τελευταίο οχυρό της, τον καλό καιρό της, αυτό το όμορφο χαμόγελο της.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, μωρέ Βαγγέλη! Αντί να χαίρεσαι που έβαλα τον τίτλο ενός τραγουδιού γεμάτου θάλασσα και δαντελένιες ακρογιαλιές, μεμψιμοιρείς. Γενάρης είναι, δεν πρέπει να ρίξει και κανένα χιόνι; Πρόσεξε, μην το χρουσουζεύεις. Βλέπω το πλήθος αγριεμένο κι αν κάτι στραβώσει, θα το ρίξουν σε σένα!

      «Πάμε σαν άλλοτε, πάμε σαν άλλοτε
      στο μακρινό τ' ακρογιάλι
      που τα μυστικά το πάλι
      θα μας πει το μαϊστράλι…»

      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Nα χιονίσει κ. Ζιακόπουλε, αλλά όχι να μπει και η Ελλάδα στην κατάψυξη, άγνωστο για πόσο. Τον παγετό που είχαμε βιώσει και το 2017 μετά την Αριάδνη φοβάμαι. Θυμάμαι τότε, είχα απλώσει μία μέρα το μαγιό μου και ήταν ακόμα υγρό όταν ήρθε λίγο αργότερα ο χιονιάς το πάγωσε και έγινε σκληρό σαν ξύλο. Παρεμπιπτόντως, τώρα που τρέχει ο Ευρωπαίος δείχνει το χαμηλό στο Ιόνιο να κινείται τη Δευτέρα 25/1 γρήγορα από το Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου και στη συνέχεια να στροβιλίζεται στο Αιγαίο, χιονίζοντας και στη δεύτερη φάση κυρίως την Αττικοβοιωτία - Εύβοια και τα νησιά, με Βόλο και Φθιώτιδα να παίρνουν επίσης κάτι ψιλά.

      Απ' ό,τι κατάλαβα εσείς θέλετε να χιονιστεί και ο ηπειρωτικός κορμός, τα (βορειο)δυτικά της χώρας και να βάλουν μεγάλες ποσότητες τα βουνά, που θα τροφοδοτήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα αργότερα. Όμως, άλλες οι βουλαί του καιρού, που δείχνει μία τρομερή εμμονή με τα ανατολικά προσήνεμα, τα οποία πάνε να πάρουν για άλλη μία φορά όχι απλά τη μερίδα του λέοντος, αλλά ολόκληρο το λιοντάρι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Β. ΣΠ. καλημέρα, τη δεκαετία του '80, σαν φοιτητής πήγαινα και ερχόμουν Αθήνα-Καλαμάτα πολλές φορές κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τις περισσότερες φορές ταξίδευα με το τραίνο διότι ήταν αδύνατο το ταξίδι με λεωφορείο. Θυμάμαι πολλές φορές στο σταθμό της Τρίπολης να έχει μισό μέτρο χιόνι! Αυτά έχουν μειωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και τελευταία δεν γίνονται καθόλου. Σαφώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει ακραία γεγονότα, αλλά η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Τα χιόνια στη χώρα μας λιγοστεύουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1οC και μεταναστεύουν ανατολικά λόγω της συνολικής αλλαγής στη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, επίσης λόγω υπερθέρμανσης. Στη πόλη που ζω, η Καλαμάτα, το χιόνι ήταν πάντα υπόθεση οριακή λόγω του ότι το να συνυπάρξουν όλες οι παράμετροι που φέρνουν χιονόπτωση με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ήταν ακραίο. Το ότι υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας παγκόσμια κατά 1 βαθμό, σημαίνει ότι ο συνδυασμός αυτός σήμερα είναι πλέον σπάνιος και λίαν συντόμως αδύνατος. Εύχομαι να διαψευστώ το επόμενο δεκαήμερο!

      Διαγραφή
    4. Η γενεσιουργός αιτία είναι ασφαλώς η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, ότι όλα τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο βίαια (για τις καταιγίδες και τις πλημμύρες νομίζω δεν υπάρχει καμία αμφιβολία) και αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή, μπορεί να μην βρέξει για ένα μεγάλο διάστημα και μετά να γίνει ο κατακλυσμός με θύματα και καταστροφές. Είναι κάτι που βλέπουμε παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και με τις χιονοπτώσεις.

      Επί τη ευκαιρία, να σημειώσω ότι μετά τη μέτρια ψυχρή εισβολή (12-13/1), χρειάστηκε η συνδρομή ελικοπτέρου για να απομακρυνθούν από χωριό της Κοζάνης αποκλεισμένοι για πάνω από μία βδομάδα άνθρωποι και υπό τον φόβο της νέας κακοκαιρίας. Αλλά εδώ έμειναν πέρσι στον Διόνυσο άνθρωποι χωρίς νερό και ηλεκτρικό, με θερμοκρασίες 6 βαθμών μέσα στα σπίτια τους και θα τους τελείωνε και το φαγητό, αν συνεχιζόταν και τότε μέχρι το τέλος του μήνα η κακοκαιρία, όπως έδειχναν αρχικά τα μοντέλα.

      Επί της ουσίας, η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από περασμένες δεκαετίες και ως προς τις υποδομές και όσον αφορά τις δυνατότητες και τις αντοχές της πλειοψηφίας των κατοίκων της να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις. Από την άλλη, βέβαια, πιστεύω ότι από την Τρίτη 25/1 και μετά θα φτιάξει σιγά, σιγά ο καιρός, όπως συνέβη και πέρσι με τη Μήδεια, παρά το γεγονός ότι δεν το δείχνουν ακόμα τα μοντέλα.

      Τα οποία μοντέλα είναι ένας από τους λόγους, που πολλοί νομίζουν ότι δεν χιονίζει όπως παλιά. Πρώτον, διότι σχεδόν όλο τον χειμώνα δίνουν σενάρια με χιόνια, οπότε όταν αυτά έρχονται 2-3 φορές, όποιος παρακολουθεί κάθε μέρα τα μοντέλα νομίζει ότι είναι λίγες. Επίσης, από το παρελθόν κρατάμε στη μνήμη μας τις στιγμές που μας εντυπωσίασαν και όχι όλες τις άλλες, που ήταν σαφώς περισσότερες και αδιάφορες ή μας απογοήτευσαν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα κύριε ζιακοπουλε ,στα κεντρικά ποιο πιστεύετε θα είναι το αποτέλεσμα το Σ-Κ? Πιστεύετε θα "κερδίσει όλη η χώρα σε χιονοπτώσεις από εβδομάδα ? Τα μοντέλα είναι πολύ συγκρατημένα για τη περιοχή μου (Βόλος) και για το Σάββατο τα "μάζεψαν"καθώς και για από βδομάδα ,τα σέβη μου δάσκαλε από έναν ερασιτέχνη του είδους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κύριοι, ιδού η ευκαιρία μας. Ο επιθετικός έχει βγει φάτσα με τον τερματοφύλακα. Οι φίλαθλοι έχουν σηκωθεί από την καρέκλα. Σε λίγο ή θα αγκαλιαστούν με τον άγνωστο διπλανό τους ή θα αρχίσουν να πετάνε τα πλαστικά μπουκάλια με το νερό και όποιον πάρει ο Χάρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βιαιοπραγίες Βαγγέλη! Το ματς δεν έληξε! Αλλά κι αν λήξει χωρίς γκολ (χιονόστρωση), η ομάδα προσπάθησε!

      Διαγραφή
    2. Εμπνευσμένη ποδοσφαιρική μεταφορά, αλλά εγώ θα σας πάω λίγο στο μπάσκετ και θα ευχηθώ σε όλους να γίνει back-to-back χιονιάς, όπως ο Ολυμπιακός κέρδισε την Ευρωλίγκα το 2012 και το 2013... χαχαχα

      Διαγραφή
  31. Καρπενησι θα ριξει παπλωματα το ΣΚ ή με το δευτερο κυμα κακοκαιριας Τριτη/Τεταρτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Καρπενήσι εισέρχεται σε διαρκή περίοδο σημαντικών χιονοπτώσεων, τα αυτοκίνητα θα φορούν μόνιμα τις αλυσίδες αν δεν έχουν χιονολάστιχα, θυμάμαι όπως τους χειμώνες που έζησα εκεί.

      Διαγραφή
    2. Εχει παρει φωτια η μετεοκοινοτητα λεμε. Θα στειλω φοτο στον κ. Ζιακοπουλο😎

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα σας. Οι βορειοελλαδίτες αναθαρρήσαμε λίγο με τον Ευρωπαίο. Έχουμε δρόμο όμως ακόμη. Οι κεντρονότιοι παίζουν δυνατά με άσσο στο μανίκι τον αργυροτσικνιά του Βαγγέλη.
    Και μια ιστορία: Ιούλιος 1987, έπινα μπύρες σε παραθαλάσσιο μπαράκι της Περίσσας Σαντορίνης, αγναντεύοντας τη θάλασσα. Ξαφνικά, γυρίζοντας να παραγγείλω τις επόμενες, βλέπω πίσω μου στον τοίχο κολλημένες 3-4 φωτογραφίες με πολύ χιόνι ως το κύμα, περίπου 30 εκατοστά. Ρώτησα τον ιδιοκτήτη σχετικά. Καλώς το μαντέψατε. Ήταν από το μέρος εκεί τον περασμένο Μάρτιο. Πού θέλω να καταλήξω: Ο Μάρτης του '87 δεν παιζόταν, αυτά γίνονται μια φορά στα εκατό χρόνια. Για να καταλάβετε, τότε χιόνισε πολύ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε όλη την Ελλάδα.
    Πάμε δυνατά λοιπόν, για 200 σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Χρηστο καλημερα σε ολους,ελπιζω ο γεναρης του 22 να επισκιασει και να μας κάνει να ξεχασουμε για μερικά χρόνια τον Μάρτη του 87.
      Αντωνης πολυμυλος
      Υ.Γ έχω έναν κόμπο στο στομάχι ένα κενό το οποίο αν δεν χιονισει καλά φέτος εδώ μακεδονια θα μου μείνει αμανατι

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Χρήστο.Τοποθέτησες το θέμα στη σωστή του ,για μένα,διάσταση.Ο Μαρτης του 87(χρόνος-ένταση-έκταση) ήταν πέραν πάσης κλασικής περιοδικότητας.Εάν ο αναμενόμενος τον επισκιάσει,παρά τον Γενάρη,....θα κλάψουνε μανούλες.Ευτυχώς αυτό φαίνεται ανέφικτο.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Φιλε Χρηστο καλο θα ηταν να μην τρεφουμε ελπιδες για φαινομενα εδω πανω. Ξεροβορι και παλι ξεροβορι δυστηχως. Οτι γινει θα ειναι απο Θεσσαλια και κατω και στα νησια. Το οτι τα τελευταια χρονια χιονιζει πιο πολυ στα νησια απ'οτι εδω Θεσσαλονικη ειλικρινα με ξεπερναει. Παντως σε εικονικους χιονιαδες η Θεσσαλονικη ειναι μακραν στην κορυφη. Αυτο το αναγνωριζω... Πανε οι εποχες που σχεδον καθε χρονο χιονιζε και οχι μια φορα κατα την διαρκεια του χειμωνα.

      Διαγραφή
    4. Πέτρο, εκτός από τον Αργύρη οφείλω και σε σένα ένα μπράβο, που, αν θυμάμαι καλά, κάπου έγραψες ότι πρέπει να κρατάμε πισινή! Στη Β. Πελοπόννησο, λοιπόν, το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο!

      Διαγραφή
    5. Γεια σας! Στη Τρίπολη θα χουμε χιόνια;

      Διαγραφή
    6. Σου εύχομαι τον Ιούλιο του '22 να πίνεις μπύρες στη Σαντορίνη και να απολαμβάνεις τις φωτογραφίες του... Γενάρη του '22! ;)

      Διαγραφή
  33. κύριε Ζιακόπουλε...στον λευκό πύργο εχουμε σηκώσει την λευκή σημαία της παράδοσης ανευ όρων στο ξεροβόρι...,περιμένουμε από εσάς....να σηκώσουμε πάλι την πολεμικη..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Θωμα αυτη η ρημαδα η πολεμικη σημαια που λες δυστηχως θα κανει πολλα χρονια να ξανασηκωθει. Δεν βλεπεις τι οργια γινονται εδω πανω και δεν χιονιζομαστε ποτε με εξαιρεση την Αριαδνη? Τετοιου τυπου ''φωτοβολιδες'' θα παρακαλαμε να συμβουν για να δουμε καμια ασπρη μερα. Εγω παντως προσωπικα δεν περιμενω τιποτε αλλο εκτος απο αυτο το εκνευριστικο και ανουσιο ξεροβορι και εννοειται πολυ πολυ κρυο.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να "ηχήσουν οι σάλπιγγες" και για σας, καρντάσια! Τελευταία ήταν το '19;

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε, να είσαι καλά.
      Είδαμε λίγο στις 13-14 Φλεβάρη του '21.
      Αν χιονίσει στη Σαντορίνη, μάλλον δεν θα χιονίσει στη Θεσσαλονίκη.
      Φέτος έκλεισα για Ακαρνανία.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  34. Καλημέρα σας κύριε Ζιακόπουλε
    Τις τελευταίες μέρες, κοιτώντας κάποια από σενάρια των μοντέλων για τον καιρό των επομένων ημερών, μου ήρθε στο μυαλό μεταξύ άλλων και μια περίπτωση του 1999. Τότε ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ήταν Παρασκευή 29/1/1999 και έκανα την απογευματινή μου βάρδια στη βιβλιοθήκη για να εξασφαλίσω τα προς το ζην. Περιμέναμε χιονόπτωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα λόγω ψυχρού μετώπου με κίνηση από ΒΔ προς ΝΑ. Υπήρχε μεγάλη μεταφορά στροβιλισμού και πολύ χαμηλή θερμοκρασία στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα. Κατά τις 10μμ λίγο πριν κλείσω έριχνε ένα εκνευριστικό ψιλόβροχο. Κατεβαίνω στο δωμάτιο της φοιτητικής εστίας, κάνω ένα μπάνιο και μετά ανοίγω το παράθυρο να δω έξω. Το θέαμα ήταν συναρπαστικό. Μεγάλης έντασης χιονόπτωση με ηλεκτρικές εκκενώσεις. Κράτησε κανένα τρίωρο αν θυμάμαι καλά. Το επόμενο πρωί (Σάββατο 30/1/1999) ο καιρός ήταν αίθριος και στην Πανεπιστημιούπολη είχε τουλάχιστον 30cm χιόνι. Με δυσκολία περπάτησα για να πάω από τις εστίες στη φοιτητική λέσχη για φαγητό. Την επόμενη μέρα (Κυριακή 31/1/1999) ο καιρός επιδεινώθηκε και πάλι λόγω κυκλογένεσης στο Ιόνιο και ξεκίνησε και πάλι χιονόπτωση μικρότερης έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας (χαρακτηριστικά θερμού μετώπου). Εδώ είναι οι χάρτες των ημερών εκείνων (από τα αρχεία του GFS). Καλή συνέχεια και σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!
    Χρήστος
    https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=cfsr&var=1&jaar=1999&maand=01&dag=30&uur=0000&h=0&tr=360&nmaps=24#mapref
    https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=cfsr&var=2&jaar=1999&maand=01&dag=30&uur=0000&h=0&tr=360&nmaps=24#mapref
    https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=cfsr&var=1&jaar=1999&maand=01&dag=31&uur=1200&h=0&tr=360&nmaps=24#mapref
    https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=cfsr&var=2&jaar=1999&maand=01&dag=31&uur=1200&h=0&tr=360&nmaps=24#mapref

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά θυμάσαι ήταν μια απο τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στα Γιάννενα τα τελευταία 22 χρόνια.

      Διαγραφή
  35. Καλημερα και απο εμένα!!!χαιρετω την ομορφη χιονοπαρέα καο τον άρχοντα κυριο Ζιακόπουλο!!επειδή εχω τρέλα με το χιόνι....αν καταλαβα εχουμε πιθανότητες και δυτική πελοπόννησο??ας μου απαντησει καποιος Ευχαριστώ εκ των προτερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. O Βabis χτύπησε με άλλο όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν είναι ο Babis, είναι ένας καλός κύριος από τον Πύργο.

      Διαγραφή
    2. Σωστά καλός κύριος 37 ετών απο Πυργο....για να δούμε θα παρουμε εστω κατι και εμεις???

      Διαγραφή
    3. Δεν αναφερόμουν στον ανωτέρω κύριο αλλά σε πιο πάνω σχόλιο. Σε κάθε περίπτωση αστειεύομαι.

      Διαγραφή
  37. Το σκηνικό αυτό μου θυμίζει το ματς της προηγούμενης εβδομάδας της αγαπημένης μου ομάδας της Νίκης Βόλου με την Αελ χάναμε τα αχαστα χάσαμε πέναλτι και η Αελ έβαλε γκολ και κέρδισε με ένα λάθος του τερματοφυλακα και στο τέλος μας έμεινε η πικρία ελπιζω και τώρα που είναι όλα ευνοϊκά για όλους μας να μην αλλάξει κάτι στο 90 και χάσουμε το ματς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γιάννης απο Μυτιληνη19 Ιανουαρίου 2022 στις 10:43 π.μ.

    Καλημερα απο την ηλιολουστη αλλά κρύα Μυτιληνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων δείχνουν αρνητική εξέλιξη για την αναμενόμενη κακοκαιρία Από ΜΑΣΙΦ κακοκαιρία άρχισαν να την υποβαθμίζουν ως προς την ένταση αλλά και τηνδιαρκεια Στα ανατολικά βέβαια η πρόγνωση έχει πιο γερές βάσεις γιατί με αυτόν τον τύπο καιρό είναι εύκολη περιοχή και εκεί λιγότερο η περισσότερο χιόνι θα πάρουν Στα δυτικά τα πράγματα περιπλέκονται και κυρίως για την ΒΔ Αχαιακ και την Αιτωλοακαρνανια όπου ο καιρός βελτιώνεται γρήγορα Ιδωμένη λοιπόν και εύχομαι τα στοιχεία να γίνουν πιο θετικά Από τα ιστορικά δεδομένα τελικά δεν εξάγεται κανένα σίγουρο συμπέρασμα και είναι σαν να ψάχνουμε ψιλό στα άχυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Αργύρη! Τα τελευταία αποτελέσματα των μοντέλων αυτό ακριβώς δείχνουν. Επιγραμματικά: (α) Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας θα περάσει γρήγορα με φαινόμενα τοπικά και σύντομα, (β) Την Κυριακή στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα κυρίαρχο θα είναι το Β-ΒΔ ρεύμα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ανατολικότερες περιοχές και (γ) Αναφορικά με τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, ένα μέγιστο στροβιλισμού θα κινηθεί από τις Βαλτικές Χώρες Ν-ΝΔ, αλλά αυτή κίνηση δεν συνεπάγεται τη μεταφορά όλου του ψυχρού στροβίλου πάνω από τη χώρα μας. Το πιθανότερο είναι ο πυρήνας του στροβίλου να φθάσει στη ΒΑ Ελλάδα. Ίσως να κακοκάρδισα πολλούς, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πάντως, υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια αλλαγών που θα τα δούμε μαζί όταν έρθει η ώρα.

      Διαγραφή
    2. Με κάτι τέτοια, δε βλέπω να επιτυγχάνεται ο στόχος των 200+ μηνυμάτων... Επίσης, στην ταινία εχθρός προ των πυλών, εκεί που ο Ρώσος στρατηγός κατσαδιάζει τους στρατιώτες για παθητικότητα κλπ πετάγεται ο Τζοντ Λο (ο ελεύθερος σκοπευτής, αν θυμάστε) και λέει στον στρατηγό: give them hope. Κάπως έτσι και το ποίμνιο του blog εδώ μέσα. Αναζητά την ελπίδα...

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε δυστυχώς και τα δύο μεγάλα μοντέλα πήραν πίσω ότι έδειξαν χθες το βράδυ.
      Δεν ξέρω αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης κατά τη γνώμη σας μιάς και απέχουμε μέρες μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
      Πάντως για το ΣΚ μάλλον γιά άλλη μία φορά τα χιόνια θα είναι μετρημένα γιά πεδινές περιοχές λόγω γρήγορου υετού.
      Ελπίζω να ξανά έχουμε αλλαγές θετικές,γιατί είναι κρίμα όλο αυτό το ψύχος να πάει χαμένο στα δυτικά και βόρεια το επόμενο διάστημα(τα ανατολικά σίγουρα θα πάρουν).

      Διαγραφή
    4. όπερ σημαίνει? (πείτε εσείς και δε θα κακοκαρδιστούμε, ούτε κόμπο θα το δέσουμε, δε μας χρωστάει κανείς χιόνια..)
      νομίζω οι δυτικοί, κεντρικοί και βόρειοι κοιτάμε ήδη την επόμενη βδομάδα.

      Διαγραφή
    5. Κοντός ψαλμός αλληλούια, παίδες!

      Διαγραφή
    6. Φώτη, Νίκο και λοιποί φίλοι, θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να επιμένω διαισθητικά και εμπειρικά ότι οι δυτικοί, κεντρικοί και βόρειοι δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι τελικά.

      Διαγραφή
    7. Απο το στόμα σου και στου Θεού το αυτί!!!😂😂

      Διαγραφή
    8. Φιλε Χρηστο οι κεντρικοι και κατω θα δουν χιονια ειτε πολλα ειτε λιγα, εμεις εδω πανω Θεσσαλονικη δεν το βλεπω. Το ξεροβορι ηρθε για να μεινει,να μας παγωσει και ναμας κανει τα νευρα τσανταλια.

      Διαγραφή
    9. Έχεις δίκιο Χρήστο!
      Γιά την επομένη εβδομάδα όλα είναι πιθανά,απλά η βιασύνη στο κάθε ραν ενός μοντέλου μα απογοητεύει η το αντίθετο.
      Η πολική "μπάλα" πού θα αποκοπει από τη γενική κυκλοφορία είναι ικανή γιά όλα.
      Από το τίποτα,μέχρι το έπος.
      Περιμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
  40. Καλημέρα! Προς το παρόν δεν έχουμε μια σταθερή αναλυτική πρόβλεψη για την επερχόμενη "ιστορική "" ίσως κακοκαιρία. Αβεβαιότητα και πολλά "αν γίνει αυτό".. Να δούμε πότε επιτέλους θα έχουμε μια σταθερή,σχετικά σίγουρη πρόβλεψη..Αναμένουμε την αναλυτική πρόβλεψη του Δασκάλου με αγωνία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σκωτσέζικο ντους...Το κάθε τρέξιμο των μοντέλων θυμίζει χρηματιστηριακή συνεδρίαση που κάποιοι πιάνουν limit up και κάποιοι limit down! Κάθε τρέξιμο και συγκινήσεις... Πάντως ένα είναι σίγουρο : ο Χειμώνας είναι εδώ! Συζητάμε πού θα χιονίσει και όχι αν άνθισαν οι αγροί... Εύχομαι καλό χιόνι σε όλους! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κύριε Ζιακόπουλε Καλημέρα, σας συγχαίρω για το ήθος που εκφράζετε.

    Επειδή μας έχετε μάθει να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα ( και εκεί κρύβονται οι λεπτομέρειες ) , μπορείτε να μας πείτε, επιγραμματικά έστω , αν και ποιες αλλαγές έχετε εντοπίσει από την χθεσινή εικόνα των μοντέλων στα βορειότερα πλάτη ( πολικό χαμηλό ,αν το εκφράζω σωστά), με συνέπεια διαφοροποίηση μορφής Αντικυκλώνα και άρα κατεύθυνσης αεροχειμάρρου.
    Ευχαριστώ και συγγνώμη για την υπεραπλούστευση εννοιών και διαδικασιών που σε κάποιους πήρε μισή ζωή για να μάθουν και να εξηγήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα πολύ μπαλατζαρουν τα μοντέλα σε κάθε τρέξιμο το σίγουρο είναι το πολικό κρύο που θα κυριαρχήσει μέρες από κει και πέρα ξέρουμε ότι όταν είναι ναθρει κάτι σοβαρό γίνεται πολύ συχνά αυτό το αλαλούμ η άποψη σας ποια είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο κακος χαμος γινεται με τα τρεξιματα των μοντελων! Το καθενα και μια διαφορετικη εκδοχη. Ακομα και η προγνωσεις 24 ωρες πριν μπορουν να πεσουν εξω. Ο αυλωνας ειναι κτηνος! Μετα την εισοδο του μπορουν να ακολουθησουν δευτερευουσες διαταραχες στην περιφερεια του. Π.χ το 06z του gfs για την κυριακη. Ολα παιζουν. Ακομα και χιονοπτωσεις στην δυτικη ελλαδα. Μεγαλο ρολο θα παιξει το ποτε και που θα βγει η αποκοπη. Υπομονη! Ολοι κατι θα παρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Βλεπω στην Δυτικη Ελλαδα να ειμαστε αλλη μια φορα στο ιδιο εργο θεατες.Συνηθισμενοι βεβαια τοσα χρονια,αυτο ειναι το κλιμα της περιοχης,αλλα οταν επι μερες ο αμερικανος εδειχνε ωραια πραγματα γεννηθηκαν ελπιδες για κατι καλυτερο.Ας ελπισουμε να δουμε κατι εστω και σαν γρηγορο περασμα,ειμαστε εξαλλου ολιγαρκεις στο θεμα χιονι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε που έχετε τις βροχές στην δυτική Ελλάδα τι τα θέλεις και τα χιόνια;

      Διαγραφή
  46. Καλησπερες σε ολους τους χιονοτρελαμενους ! Το σεναριο που περιγραψατε επιγραμματικα κ.Ζιακοπουλε αντικατοπτριζει πιστα το μοντελο ΟΥΚΜΟ το οποιο θελει κατι συντομο σαββατο κυριακη ξεροκρυο και μετα δρομο για τουρκιααα...εκτος κι αν αλλαξει στα απογευματινα τρεξιματα ! ολα τα υπολοιπα μοντελα λιγο πολυ συμφωνουν μεταξυ τους για το ΣΚ (συμπεριλαμβανομενου και το γερμανικο μοντελο ΙΚΟΝ)...το 'ΔευτεροΤριτο' παραμενει γριφος αν θα δημιουργηθει χαμηλο βασει Ευρωπαϊκού μοντελου αλλά θα το περιεγραφα ως ''χιονιά απο τα παλιά'' τυπου 2002,2004,2008 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Κύριε Ζιακόπουλε δεν ζήτω ακρίβεις πρόβλεψηα αλλά για ΒΑ Πελοπόννησο Αργολίδα συγκεκριμένα τι λέτε οτι θα κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ...εμ και εσείς κύριε Ζιακόπουλε με τέτοιο τραγούδι τι περιμένατε να βγεί?για έπος πηγαίναμε νουβέλα μας βγήκε!...βαλτε εκεί κανένα εμβατήριο..τπτ "μαυρη ειναι νυχτα στα βουνα"...και καλά αυτό με τον Αβερελ θα καναμε δουλεια?βαλτε εκει τον κοντο...να τελειωνουμε...!
    υ.γ. για τους χιονόφιλους της Αθήνας και για την δευτέρα..δειτε τους χάρτες της 23 Φεβρουαρίου..1992 και συγκρινετε τους με αυτους της Δευτέρας και μακάρι να σας τύχει...πάντως το "ταξίδι" συνεχίζεται..με παράκληση στον οδηγό να βαλει και καμμία κασέτα rock!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μεγαλε δασκαλε της μετεωρολογιας,κυριε δημητρη..ως δυτικομακεδονας αναγκαστικα να τρεξω σε βουνο για να δω χιονι και να απολαυσω σκι..λυπαμαι πολυ γι αυτο..να σας κανω την εξης ερωτηση. Αν θα ηταν δυνατον να απαντησετε με τις λεξεις,λιγες,μετριες,πολλες...τι ελπιδες θα δινατε να δουμε ικανοποιητικη χιονοπτωση στην δυτ μακεδονια με το μεγιστο στροβιλισμου προς την νεα εβδομαδα?? Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αν χαθεί τέτοιο κατέβασμα και η αποκοπή φύγει Τουρκία θα μιλάμε για ιστορικό χιονιά στην Τουρκία (που εχει πάρει τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος φέτος) και για την μεγαλύτερη φόλα για τη χώρα μας . Ας ελπίσουμε η αποκοπή να γίνει βορρειοδυτικά της χώρας μας και να γεμίσει χαμηλό στο Ιόνιο όπου θα φέρει στη πλειοψηφία της χώρας το λευκό επισκέπτη. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μόνο αναμνήσεις μένουν τελικά σε αυτήν τν ζωή και έχουμε πολλές αναμνήσεις εμείς παλιοί από χιόνια αρκετά και χειμωνες που δείχνανε τα δόντια τους... Ποιος θα περίμενε ότι θα ψάχναμε τν λευκό επισκέπτη από τέτοιες κυκλοφορίες που πάντα το είχαμε στ τσεπακι το χιόνι,μα κοίτα που παλεύουμε με νύχια και με δόντια για κάτι αξιόλογο σε όλες τς περιοχές... Ελπίζω τα επόμενα τρεξίματα να δείξουν φως παντού και όχι άλλο ένα χιόνι στν γείτονα.... Καλησπέρα κ. Ζιακοπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. 48 ώρες πριν την επερχόμενη καιρική κατάσταση, εν αναμονή υπερθέαματος χιονιου σε διάφορες περιοχές, το μικρό καλάθι μου είναι ο,τι πρέπει για εδώ στα ΒΑ. Βέβαια και κρύο και αέρα και καμμία νιφάδα θα δούμε, αλλά σε καμία περίπτωση κάτι απο Μάρτη 87.Δυο γεμάτοι μήνες μένουν, και λίγος τρελοαπριλης.Μπορουμε να ελπίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπέρα.

    Μου φαίνεται πολύ περίεργο σύμφωνα και μετά τελευταία προγνωστικά στοιχεία ενώ σχεδόν για μια εβδομάδα θα είμαστε στον ψυχρό τομέα να μην έχουμε φαινόμενα σε Δυτική και Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Αν και νωρίς ελπίζω κάτι να αλλάξει για την ερχόμενη εβδομάδα.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Έλεος βρε Τουρκία.....Έλεος!
    Δε μπορεί,θα τραβήξει ελαφρώς δυτικά στο τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μου ήρθε μία ωραία ιδέα, διαβάζοντας στο Reuters ότι μόνο το Σαπόρο της Ιαπωνίας θα μπορεί να φιλοξενήσει χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες ως το τέλος του αιώνα, καθώς άλλες 20 πόλεις, που τους έχουν διοργανώσει, δεν θα μπορούν να το κάνουν και στο μέλλον, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Βατερλώ, η μέση θερμοκρασία ημέρας του Φεβρουαρίου αυξήθηκε από τους 0,4 βαθμούς από το 1920 ως το 1950 στους 3,1 βαθμούς μέχρι το 1990 και στους 6,3 βαθμούς έως και φέτος που η διοργάνωση θα γίνει στην Κίνα.

    Η Ευρώπη που ήταν κάποτε το λίκνο των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, καθώς φιλοξένησε τους παρθενικούς το 1924 στο Σαμονί και τους επόμενους στο Βερολίνο και το Μιλάνο, βλέπει πλέον ακόμα και τις αλπικές περιοχές της να είναι πολύ "θερμές" και ήδη αναζητά μεγαλύτερα υψόμετρα για τουρνουά σκι. Μέχρι τα μέσα του αιώνα οι περισσότερες περιοχές στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Επίσης το 89% των αθλητών και προπονητών θεωρεί ότι τα νέα κλιματικά δεδομένα επηρεάζουν τα χειμερινά σπορ και το 94% πιστεύει ότι είναι στον αέρα και το μέλλον τους. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ως συνέπεια την κακή ποιότητα χιονιού οδήγησαν, εξάλλου, σε αύξηση κατά 55% των τραυματισμών στους τρεις τελευταίους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες.

    Μία λύση θα ήταν, λοιπόν, για να αναπτύξω και την ιδέα μου, να κάνουν τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες, που θα φορτώσουν τις επόμενες μέρες το χιόνι με τις οκάδες. Θα τονωθεί και ο τουρισμός και τον χειμώνα, που τα νησιά μας μαραζώνουν. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει μόνιμα τη διοργάνωση των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, αφού δεν μας έκατσε με τους θερινούς. Και αν είναι ανέφικτο κάποιες φορές το αλπικό σκι, εύκολα θα μπορούμε να το γυρίσουμε στο θαλάσσιο ή στη χειμερινή κολύμβηση. Χειμερινό σπορ δεν είναι κι αυτή; Επί τη ευκαιρία με 8 βαθμούς θερμοκρασία την Τετάρτη 19/1 το πρωί και μένοντας παραπάνω από ό,τι έπρεπε στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά, ξεπάγιασα πριν έρθει η κακοκαιρία στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή. https://www.reuters.com/business/cop/climate-change-will-limit-choice-winter-games-hosts-says-study-2022-01-18/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Τρελό γλέντι στο μπλοκ με το καρδιοχτύπι της αναμονής.
    Κύριε Ζιακόπουλε, ούτε με αμφεταμίνες δεν θα μπορούσατε να γράφετε, για να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα των φίλων, που δεν ζητάνε πολλά ….μόνο με λίγα λόγια και επιγραμματικά να πείτε αν και που ακριβώς θα έχουμε χιονόπτωση και χιονόστρωση!
    Αυτό που μου αρέσει περισσότερο, είναι ότι αν διαβάσει κάποιος ξένος τα σχόλια, θα νομίζει ότι είμαστε μια παρέα πιτσιρικάδων του δημοτικού.
    Μια προσμονή χιονιού και μας κάνει όλους σαν μικρά παιδιά.
    Κορυφαία, επίσης, η ατάκα «δάσκαλε πες μου αν θα χιονίσει στην περιοχή μου; Όχι για μένα αλλά για τα μικρά παιδιά…»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Βλέπω να πιάνει τα 200 μηνύματα η ανάρτηση του κυρίου Ζιακόπουλου μέχρι την επόμενη!! Τα αγαπημένα μας μοντέλα είναι αρζι μπούρτζι και λουλάς! Μάλλον ούτε ως την Παρασκευή θα βγει κάποιο συμπέρασμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σιχτιρίζετε την Τουρκία , αλλά το πρόβλημα είναι στον Β. Ατλαντικό. Μας κρέμασε η " κατάντη" ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Βλέποντας τα πράγματα πιο ψύχραιμα ως καιρικά ουδέτερος, διαφαίνεται ένα deja vu για την Αττική και τις ίδιες μέρες, όπως με την Αριάδνη το 2017 και τη Μήδεια το 2021. Και στις δύο περιπτώσεις η ψυχρή εισβολή άρχισε ΣΚ στις 7-8/1 στην Αριάδνη και στις 13-14/2 στη Μήδεια με λίγα χιόνια στα βόρεια κυρίως της Αττικής και σαρωτικό ξεροβόρι.

    Ακολούθησε, όμως, και τότε υποτροπή και χιονοπτώσεις σε όλο τον νομό Δευτέρα προς Τρίτη 9-10/1 στην Αριάδνη και Δευτέρα πρωί και Τρίτη όλη μέρα 15-16/2 στη Μήδεια. Και είναι γνωστό ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Βαγγέλη να υπάρχει deja vu, μακάρι εν προκειμένω για καιρόφιλους και χιονόφιλους να επαναληφθεί η ιστορία, δυστυχώς όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ας κρατάμε πάντα μικρό καλάθι.

      Διαγραφή
  60. Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά με αυτό τον τύπο καιρικού setup, (αποκοπή από την γενική κυκλοφορία και εγκλωβισμό της ψυχρής μάζας), μάλλον τα αριθμητικά μοντέλα δυσκολεύονται λίγο στην εκτίμηση.

    Εδώ περισσότερο ρόλο μάλλον παίζει η εμπειρία και όχι τα Runs πέρα από τις 72 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Απλά άρχισε να χορεύει η (μπίλια) αλλά στο τέλος θα έρθει για να ακούσει το τραγούδι του κυρίου ζιακοπουλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Όποιος δεν μοιράζεται την ίδια τρέλα, δύσκολα μπορεί να καταλάβει το καρδιοχτύπι και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης ενός χιονόφιλου σε συγκυρίες σαν κι αυτή. Ή να συμμεριστεί την πικρία και τον πόνο μιας χαμένης μεγάλης ευκαιρίας. Τη χθεσινοβραδινή προσμονή ενός χορταστικού παλιακού χιονιά τη διαδέχθηκε σήμερα μια πελώρια απογοήτευση. Όπως συμβαίνει όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, για εμάς τους δυτικοβόρειους το σενάριο που τελικά κλειδώνει είναι το χειρότερο δυνατό. Περιοχές που όταν ήμουν παιδί είχαν το χιόνι σχετικά εύκολο, πλέον προσεύχονται να συντρέξουν εκατό διαφορετικές παράμετροι για να δουν νιφάδα και τρέμουν μήπως ξεφύγουν οι αυλώνες μισή μοίρα και χαθούν πάλι τα πάντα. Να με συγχωρήσουν οι φίλοι εξ Αττικοβοιωτίας, Εύβοιας, Κυκλάδων, Κρήτης και λοιπών χιονοδυνάμεων, αλλά για μένα είναι απλά θλιβερό να βλέπω π.χ. το Μέτσοβο να παλεύει με χιονοστρώσεις 4-5 εκατοστών και τη Χαλκίδα ή τη Θήβα (ενδεχομένως και τη Μύκονο, με αυτά που βλέπουν τα μάτια μας) να προβληματίζονται για το αν θα βάλουν 30 ή 50 πόντους. Καλά χιόνια σε όσους τα δεχτούν, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι άλλη μια οδυνηρή διάψευση προσδοκιών, κόντρα σε κάθε έννοια κλιματικής κανονικότητας.
    Νίκος, Τρίκαλα Θεσσαλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε έχεις απόλυτο δίκιο. Προσυπογράφω κι επαυξάνω.
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    2. Φιλε Νικο δεν θα μπορουσα να μην συμφωνησω με τα λεγομενα σου. Δεν θα αλλαζα ουτε τελεια.

      Διαγραφή
    3. Όσο και αν ξεπέσει ο Χριστός ίσα με δύο αγίους αξία θα έχει.

      Διαγραφή
    4. Ωραία τα είπες φίλε Νίκο,αλλά απο προσμονή και προσδοκίες δεν υπάρχουν απο πέρυσι για μένα,μετα και απ'το περσινό ψευτόχιονο!
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    5. μην απογοητεύεστε, παρακαλώ. σπανίως χιονιζόμαστε επαρκώς με την πρώτη, δηλαδή όταν η θερμοκρασία ξεκινά από 10+. τον ιστορικό Δεκέμβρη 2001, είχαμε καμιά βδομάδα, μία με βροχή, μία με ψευτόχιονο, πριν έρθει το καλό το χιόνι και τα -20. στην Αριάδνη, είχαν προηγηθεί περίπου 2 βδομάδες χαμηλών θερμοκρασιών και κανά δυο προειδοποιητικές μέρες με πασπάλες.
      ας δούμε πρώτα το αόρατο, προσώρας, δεύτερο μισό της επόμενης βδομάδας..
      καλημέρα

      Διαγραφή
  63. Tριτη/Τεταρτη Τ500<-40 C στην περιοχη της Αθηνας,να περιμενουμε κατι δυνατο?.....https://www.windy.com/37.980/23.730/airgram?gfs,rain,2022012418,36.125,22.269,7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δάσκαλε σε περιμένουμε να μιλήσεις όπως περιμένουν οι καθολικοί στο Βατικανό τον πάπα και φωνάζει όλο το πλήθος "habebus papas" ελπίζω στο τέλος να βγει λευκός καπνός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Habemus papam", δηλ."έχουμε πάπα" εννοείται αρσενικό .Λέγεται ότι αναφωνείται κατόπιν ψηλαφήσεως,μετά το φιάσκο με την πάπισσα Ιωάννα!.--------Π.Α.

      Διαγραφή
  65. Σαββατο βραδυ+Δευτερα βραδυ-Τριτη μεσημερι χιονια σε ολη την Αττικη!! http://www.emy.gr/emy/el/forecast/xartis_prognosis_kairou_perioxis?region=attiki&imerominia=2022-01-22%2018:00:00
    http://www.emy.gr/emy/el/forecast/xartis_prognosis_kairou_perioxis?region=attiki&imerominia=2022-01-25%2000:00:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτο.. θα χιονίσει στην Αττική; Θαύμα!! Α ρε Αθηναίοι τρελοί για χιόνι είστε..

      Διαγραφή
  66. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλους, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες όλων αυτών των ημερών! Σε ότι αφορά τις καιρικές εξελίξεις κατά την ταπεινή μου γνώμη εκτιμώ ότι: 1) Για όλα τα ημιορεινά - ορεινά της χώρας και ειδικά της βόρειας (ενδεικτικό υψόμετρο 500-600μ. και πάνω) από Παρασκευή ξεκινάει περίοδος βαρυχειμωνιάς διαρκείας με απρόβλεπτη τη λήξη (ίσως και το μεγαλύτερο μέρος του Φλεβάρη αλλά είναι νωρίς για τόσο μακριά), 2) Το αξιοπρόσεκτο φαινόμενο θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες στη Β. Ελλάδα (και όχι μόνο). Ειδικά από Δευτέρα και μετά, σημειώστε το, στις συνήθεις στο κρύο περιοχές (υψίπεδα Φλώρινας κλπ.) με χιονοσκεπές έδαφος και ειδικά αν ξαστερώσει κλπ εκτιμώ ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από το -20 και σε περιοχές όπως το όρος Βόρας (το πιο κρύο μέρος της Ελλάδας) δεν αποκλείεται να χτυπήσει κοντά στο -30. Αναλόγως ιδιαιτερότητας περιοχών (κοντά σε ποταμιές κλπ.) θα σπάσουν τα κοντέρ (με αυτά που διαφαίνονται), 3) Σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις με τέτοιες θερμοκρασίες στα Β-ΒΔ βλέπω περισσότερο το λεγόμενο πολικό πασπάλισμα. Χιόνια όμως (τίμια χιόνια - αξιοπρεπή) θα δουν σίγουρα οι νότιοι - ανατολικονότιοι συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Αττικής. Πάντα αυτό συμβαίνει με τον καιρό αυτό. Τέλος, όλο αυτό θα ξεσπάσει σίγουρα και βλέπω στο τέλος παπλαμούδα και φουλ χιόνι (συνήθως έτσι γίνεται αλλά για να δούμε). Αυτό, που ήθελα να σημειώσω είναι ότι έχω την εντύπωση με βάση τα όσα παρακολουθώ ότι και στην Αττική (βόρεια προάστια) θα πέσει η θερμοκρασία πιο κάτω από το σύνηθες (μπορεί και -4 ή -5) στις πιο κρύες ώρες της ημέρας και δεν ξέρω τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτό. Ο καιρός στην Αττική εκτιμώ ότι θα είναι πιο χιονιάς από τη Μήδεια από πλευράς θερμοκρασιών αλλά με λιγότερη χιονόστρωση. Όσο πιο ανατολικά τόσο καλύτερα (για χιόνια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Μήδεια είχαν ολικό παγετό σε μεγάλο μέρος των βορείων προαστίων την Τρίτη 16/2. Στο Π. Φάληρο ένα από τα πιο ζεστά μέρη της Αττικής η μέγιστη θερμοκρασία την Τρίτη 16/2/21 ήταν 0,8 βαθμοί. Ούτε τη μονάδα δεν πιάσαμε που μας έβαζαν τιμής ένεκεν στο σχολείο όταν δίναμε λευκή κόλλα στα διαγωνίσματα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ μαζί σου, ούτε χαίρομαι για τα χιόνια της Αθήνας, ούτε μου αρέσει που η βδυτικη χώρα θα είναι για πολλοστή φορά αχιονη. Απεναντίας ζηλεύω και δηλώνω εξοργισμένος και απογοητευμένος.

      Διαγραφή
    3. Το πιο κρύο μέρος της Ελλάδας είναι η Δολίνη Αρκαδίας στο Μαίναλο με -35.3 και -32.5 με επίσημα στοιχεία.

      Διαγραφή
    4. "Με τέτοιες θερμοκρασίες βλέπω πολικο πασπαλισμα"
      Δηλαδή στην Τουρκία που θα ρίξει μέτρα,εκει θα έχουν Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες;
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    5. Άστα Γιώργο,έβλεπα υλικό από Τουρκία και ήδη όλα είναι τίγκα στο χιόνι.
      Χθες είχανε καί χιονοκουρτίνες με καταιγίδες είδα σε βίντεο.
      Και τα καλύτερα έρχονται εκεί.
      Εδώ τόσο κρύο τσάμπα.
      Όσο ζούμε θα ελπίζουμε όμως σε μία "Ελπίδα"!

      Διαγραφή
  67. ---Και το όνομα αυτής "Ελπίδα".Σώωωωωωπα!. Θα έχει,λέει, θερμοκρασίες "υπό του μηδενός" (sic) και θα έλθει "δια μέσω"(sic) των Βαλκανίων!.
    ---Έλληνες πατριώτες,κλέφτες και αρματωλοί,στα όπλα!!.Η ερυθρά ημισέληνος καραδοκεί!.-----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. εγώ λέω να της αλλάξουμε το ονομα να ησυχάσουμε...από τις 15 την περιμένουμε...αγάπησε τουρκο τι να κάνουμε?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. θα εχουμε κ συνεχεια...28/1...https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-snowfall?base_time=202201191200&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201281200

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Επιγραμματικά για τα χιόνια της Β' φάσης της κακοκαιρίας: (α) Β-ΒΔ Αιγαίο, Κυκλάδες και Κρήτη μακράν πρώτοι, (β) Ανατολική ηπειρωτική χώρα από Μαγνησία και νοτιότερα: την Κυριακή χιονιάς εφαπτόμενος και το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη χιονιάς αξιολογότατος σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Στο παιχνίδι και η Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέτε σε όλες τις περιοχές κ.Ζιακοπουλε? Πανελλαδικου τύπου ? Βλέπετε αποκοπή που θα ευνοήσει όλη τη χώρα ?

      Διαγραφή
    2. Το διήμερο Δευτέρα Τρίτη πιάνει και Θεσσαλία ? (Λάρισα Τρίκαλα Καρδίτσα Φάρσαλα Βόλο) ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω εάν στην εκτίμηση σου έχεις λάβει υπόψη σου το τελευταίο τρέξιμο του ευρωπαϊκού μοντέλου 12Ζ. Έχω την αίσθηση ότι ανατρέπει τα δεδομένα για Δευτέρα-Τρίτη; Ή μήπως είναι απλά ένα τρέξιμο και θα αλλάξει παλι;

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω εάν στην εκτίμηση σου έχεις λάβει υπόψη σου το τελευταίο τρέξιμο του ευρωπαϊκού μοντέλου 12Ζ. Έχω την αίσθηση ότι ανατρέπει τα δεδομένα για Δευτέρα-Τρίτη; Ή μήπως είναι απλά ένα τρέξιμο και θα αλλάξει παλι;

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα Κ.Δημήτρη, πιστευετε οτι η αττική παραμενει μεσα στο παιχνιδι για δευτερα-τριτη ύστερα και απο το κακιστο τρεξιμο του ευρωπαικου;

      με εκτίμηση, καλά χιονια σε ολους με ασφάλεια

      Διαγραφή
    6. Τετέλεσται… μας δώσατε τη χαριστική βολή στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα.
      Καλή απόλαυση στις νέες κλασικές χιονάτες περιοχές: δηλ Εύβοια, Αττική, Κρήτη, Αιγαίο
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    7. Επί των παραπάνω ερωτήσεων:
      Γιώργο εκ Βόλου, προφανώς εννοώ τις περιοχές από Μαγνησία και κάτω. Όχι όλης της χώρας.
      Γιάννη εκ Καλλιθέας τρεις είναι οι λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι ο υετός της Δευτέρας-Τρίτης θα είναι πιο κοντά στις προβλέψεις του GFS και όχι του ECMWF.
      (α) Η ΒΔ συνιστώσα του ανέμου της Κυριακής εξασθενεί και σιγά-σιγά το ρεύμα γίνεται Β-ΒΑ.
      (β) Ο μεγάλης κλίμακας ψυχρός στρόβιλος, όπως έγραψα σε προηγούμενη ανάρτησή μου δεν έρχεται πάνω από την κεντρική Ελλάδα. Όμως και από τη θέση που προβλέπουν πλέον τα μοντέλα δια των περιφερειακών μικρού κυματισμού σκαφών του θα προσθέσει ένα δυναμικό αίτιο για κάτι καλύτερο και
      (γ) Θερμοκρασίες ίσες ή χαμηλότερες των μείον 38 βαθμών στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από το Β-ΒΑ Αιγαίο ανέκαθεν τις θεωρούσα θερμοδυναμικά ικανές να προκαλέσουν σοβαρές χιονοπτώσεις τόσο πάνω από τη θάλασσα όσο και πάνω στην ξηρά που θα φθάσουν.
      Πάντα έλεγα ότι όταν κάνεις μια πρόγνωση πρέπει να μελετάς πολύ καλά τα δεδομένα και να καταλήγεις σε ένα ρεαλιστικό σκεπτικό που μπορεί να αποκλίνει ή να μην αποκλίνει από τις προτάσεις των μοντέλων. Ασφαλώς, η αποτυχία είναι πιθανή, αλλά μόνο έτσι ένας μετεωρολόγος έχει πιθανότητες να προσθέτει αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    8. Καλησπέρα σας κύριε ζιακόπουλε μία ερώτηση, ισχύει αυτό που διάβασα από κάποια site ότι από το άλλο σαββατοκύριακο πλέον φεύγει οριστικά το κρύο και πάμε σε Αλκυονίδες μέρες τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και μετά μάλλον ζώνηΚη κυκλοφορία?

      Διαγραφή
    9. Θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας και αξίας τον επίλογο!-------Π.Α.

      Διαγραφή
  71. Νίκος Παντελικίζης19 Ιανουαρίου 2022 στις 9:03 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε και σε όλα τα παιδιά του μπλόκ!
    Ευχαριστούμε για την τελευταία επιγραμματική ενημέρωση!
    Ελπίζουμε να μην αλλάξει κάτι προς το χειρότερο για την Αθήνα (και για να μην παρεξηγηθω από άλλα παιδιά από άλλες περιοχές της χώρας μας, αναφέρω την Αθήνα που είναι ο τόπος διαμονής μου)...
    Επειδή βλέπω που γράφετε ότι πρωταθλητές στο χιονιά θα είναι Κυκλάδες και Κρήτη,αν είναι να κλείσουμε εισιτήρια για εκεί...
    Πέρα από το χιούμορ της αναμονής που έχει πάρει και αγωνιώδη μορφή, εύχομαι ότι μας δώσει ο καιρός να το χαρούμε!
    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αν δεν κάνω λάθος θερμοκρασίες που θα έχει η Αττική στα 850 και στα 500 Δευτέρα και Τρίτη, δε θυμάμαι από ποτέ έχουμε να τις δούμε! μακάρι σε κάτι αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπέρα δάσκαλε, σας ευχαριστούμε για τις γνώσεις σας και τον χρόνο σας. Για Χαλκίδα τι να περιμένουμε;
    Με εκτίμηση,
    Νικόλαος Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν ούτε την τελευταία στιγμή πάντα ένας χιονιας κρύβει εκπλήξεις ως προς την ένταση και την κατανομή.Πιστευω κάποια ασφαλή πρόγνωση θα έχουμε Παρασκευή βράδυ όσο από Κυριακή και μετά τα στοιχεία της Κυριακής θα δείξουν για Δευτερα, υπομονή φίλοι μου,γνωμη μου θα δούμε αξιόλογες χιονοπτώσεις.χρηστος για ακόμη μια μέρα κρύα από την Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. .......συγχαρητήρια κυριε Ζιακόπουλε ....πάλι για το κεφι και την τολμη σας..εμείς σαλόνικα απλά ..μια οργανωμένη εκδρομή..στας αθήνας..."θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ευχαριστούμε για την συνεχή ενημέρωση κ.Ζιακόπουλε!Για τη Λακωνία και δη για την Σπάρτη τι προβλέπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ας ελπίσουμε σε φαινόμενα για όλους χωρίς ακρότητες. Έστω να κλείσουν τα σχολεία να χαρούν τα μικτά παιδιά. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ευχαριστούμε για όλα Κ.Ζιακοπουλε.Οταν λέτε εφαπτομένος χιονιάς Κυριακή για Ανατολικά θα υπάρχουν φαινόμενα π.χ Ευβοια-Χαλκιδα θα χιονίζει?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Δάσκαλε καλησπέρα στο τελευταίο σκέλος τις αναρτήσεις σας εννοείται και την Βόρεια Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ε ρε ξεροβορη πάλι που έχει να σαλεψει..
    Σ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Εγώ ψάχνω να βρω τον λιχνο παντως.οσοι είναι στο Αιγαίο να κάνουν κουμάντο για θέρμανση και για πολύωρες διακοπές ρεύματος.οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος στα ορεινά θα δοκιμαστούν,ειδικά εάν υπάρχει συνδυασμός πάγου με αέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Η ευλογημένη Κάτω Κόνιτσα πατριώτη θα δει τίποτα;;
    Καλή χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Απο οτι καταλαβαινω με τις παπλαμουδες της Αττικοβοιωτιας η ΕΟ θα κοπει ξανα οπως το Δεκ. του 2019 στη Μαλακασα. Κλειστε τα κορωνοδιοδια ωρεεεεε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Τι γίνετε ωρέ καλλιτέχνες?
    153 σχόλια και συνεχίζουμε?
    Ρεκόρ σχολίων νομίζω σε τούτο το μπλογκ!

    Παίδες,επειδή αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα γιά τις επόμενες ημέρες,επιγραμματικά:
    Το ψύχος πού έρχεται θα είναι μεγάλης έντασης και μεγάλης διάρκειας(άγνωστο το πότε θα φύγει) και χρειάζεται προσοχή!
    Εμείς οι δυτικοί είμαστε τυχεροί γιατί από αύριο κιόλας το βραδάκι τα ορεινά μας θ'αρχίσουν να βάζουν καλό χιόνι ενώ από Παρασκευή βράδυ έως Σάββατο και τα ημιορεινά(η ΒΔυτική χώρα επίσης αν και σύντομες πυκνές χιονοπτώσεις).
    Για εμάς τούς δυτικοβόρειους το παραμύθι τού υετού κλειδώνει εκεί και τέλος!
    Ενα πέρασμα χιονόνερου η χιονιού το Σάββατο θα το έχει και η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπως και η Αττική.
    Επίσης εκτιμώ ότι μέχρι την Τετάρτη όσες περιοχές είναι μακριά από την θάλασσα τού Αιγαίου(Δλδ όλα τα ηπειρωτικά) δε θα πάρουν κανέναν αξιόλογο χιονιά!(δε μιλάω γιά νιφάδες και ασθενή φαινόμενα)
    Εύβοια Κρήτη Κυκλάδες ίσως και όλο το Αιγαίο θα ζήσουν αξιόλογες χιονοπτώσεις σε αντίθεση με την ηπειρωτική ξηρά(αυτό εγώ το θεωρώ ανωμαλία).
    Αυτά όλα με κάποιο ακόμη ρίσκο,όμως φίλοι μού καλό είναι να είμαστε ρεαλιστές και να κρατάμε μικρό καλάθι.
    Τέλος,λόγω της φύσης αυτής της αποκομμένης ψυχρής μπάλας,αναλόγως τις μικροτροχιές πού θα διαγράφει κυρίως προς τα δυτικά,πιθανόν να δημιουργηθούν ρηχές η και πιό βαθιές σκάφες την επομένη εβδομάδα.
    Βάση της δικής μού διαίσθησης και εμπειρίας θεωρώ απίθανο με όλο αυτό το ψύχος που θα "σουλατσάρει" να μην έχουμε ένα η και δύο επεισόδια ηπειρωτικού χιονιά έως το τέλος της μακράς αυτής περιόδου.
    Κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι αλλά και υπομονή,καθώς η επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος της ίσως κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα -38 στα 500hpa είναι ένας σημαντικός παράγοντας έτσι ώστε ο χιονιάς Δευτέρα Τρίτη να πιάσει και τα πιό εσωτερικά της Αττικοβοιωτίας και ΒΑ Πελοποννήσου γιά κάποιες ώρες.
      Το στριμ γυρνάει σταδιακά σε ΒΑ από ξηρό ΒΔυτικό πού θα είναι την Κυριακή οπως αναφέρει και ο δάσκαλος.
      Απλά ακόμη κάτι δε μού κάθεται καλά στην πιθανή τελική πορεία τού χαμηλού στα ΝΑνατολικά μας.
      Αμφιβάλλω πολύ,ακόμη και για τον χιονοϋετό ηπειρωτικών ανατολικών πού βρίσκονται στα ενδότερα της ξηράς.
      Θα δούμε,έχουμε ακόμη χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Επίσης αν και κουράζω,το κάθε μοντέλο αυτή τη στιγμή για το διάστημα Κυριακή-Τρίτη έχει τη δίκη τού διάταξη στην Ευρωπαϊκή κυκλοφορία και στον ΒΑνατολικό Ατλαντικό,δίνοντας διαφορετικές ελαφρώς τροχιές τού πολικού αεροχειμάρρου στην Ευρώπη,αλλάζοντας συνεχώς το παζλ των φαινομένων.
      Γιά μένα οι εκτιμήσεις πού κάνουμε από τώρα γιά αυτές τις ημέρες έχουν μέσα τούς και δόση τύχης,αλλά επιμένω ότι με τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ πού βλέπω,κάτι αξιόλογο ακόμη και σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές πού δεν "γλύφουν" το Αιγαίο δεν θα δούμε.
      Μακράν η θάλασσα νικήτης!
      Αυτό όμως αρχικά!
      Μακάρι τα στοιχεία να αλλάξουν.

      Διαγραφή
    3. Δεν κουράζεις καθόλου Φώτη. Και να σου πω και κάτι; Την Αττικοβοιωτία μην την κλαις!

      Διαγραφή
    4. Αυτή ναι,ότι και να γίνει τουλάχιστον κάτι θα πάρει....

      Διαγραφή
  85. Καλησπέρα σας,
    κρίμα γιατί φαίνεται να χάνεται μία σημαντική ευκαιρία να χαρούμε το χιόνι που τόσο αγαπάμε....τα τελευταία τρεξίματα δεν αφήνουν περιθώρια ανατροπής σε μία κατάσταση που ήταν εξ΄ αρχής οριακή και επίφοβη...Ο χειμώνας δεν τελείωσε βέβαια αλλά τέτοια ευκαιρία δεν ξέρω αν θα μας δοθεί....Εδώ είμαστε όμως και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Τα στοιχεία θα αλλάξουν μην βιάζεστε είναι ακόμη νωρίς η ηπειρωτική χώρα θα πάρει την μερίδα του λέοντος και ειδικά τα ανατολικά ηπειρωτικά,όλα αυτά σε τέτοιες καταστάσεις κρίνονται την τελευταία στιγμή,κάνεις δεν μπορεί να προσδιορίσει το που θα χιονίσει την ένταση και την διάρκεια από τώρα γι'αυτό υπομονή ακούω διαβάζω για τα νησια αλλά δεν νομίζω να γίνει έτσι.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Καλημέρα σε όλους θα αλλάξω τον τίτλο στο θρυλικό τραγούδι του φρεντι μερκιουρι και έχω την εντύπωση ότι,"show must go off"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Καλημέρα δάσκαλε! Καλημέρα σε όλους!
    Με την παρούσα φάση δεν υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθεί το Aegean lake effect? Όπως είχε συμβεί το 2002? Στα Φώτα είχαν σταματήσει τα φαινόμενα και ανήμερα του Αϊ Γιαννιού ξημερώνοντας 8 Ιανουαρίου ξυπνήσαμε στην Αθήνα με 30ποντους χιόνι. Θυμάμαι τότε οι περισσότεροι μετεωρολόγοι μιλούσαν για ένα φαινόμενο που δεν το περίμεναν. Τουλάχιστον δεν το είχαν προβλέψει.
    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό ποντάρει, αν δεν κατάλαβα λάθος, ο κ. Ζιακόπουλος και κάνει λόγο για χιονοπτώσεις και στην Αθήνα Δευτέρα προς Τρίτη 24-25/1. Δηλαδή, στο ότι το γύρισμα των ανέμων σε ΒΑ θα μεταφέρει υγρασία από το Αιγαίο, που θα αλληλεπιδράσει με τις ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες θα έχουν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, το ΣΚ φαίνεται ότι θα έχει λίγα φαινόμενα, ενώ τα μοντέλα έδειχναν ένα μικρό έπος λίγες μέρες πριν.

      Κάποια δείχνουν και σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά την Τρίτη και κυρίως από Τετάρτη και αν και είναι ακόμα νωρίς αυτό έγινε και πέρσι και αυτό λέει (λόγω διόρθωσης) και η λογική.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  89. Στην επιστροφή μου εχθές αργά την νύχτα από Κηφισιά Μαρούσι και Αγ.Στεφανο,είχε σταθερή θερμοκρασία 0-1 έως και την περιοχή μου.
    Μέσα στην νύχτα όμως ο δυνατός δυτικός άνεμος ανέβασε την θερμοκρασία το πρωί στους 3-4 βαθμούς,στους κάμπους όμως αντιθέτως, η άπνοια έπαιξε σημαντικό ρόλο και έτσι μια λευκή κουβέρτα σκέπασε τα πάντα και η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλότερη,(-2 έως και -4 κατά περιοχή).
    Όσο για τα επερχόμενα,όπως έγραψα και εχθές,θα περιμένω και τις βραδινές ανανεώσεις,καθώς κάτι δεν μου "ταιριάζει" σε όσα βλέπω στους χάρτες σε συνάρτηση με όσα έχουν ειπωθεί από όλους τους φίλους του μπλογκ και τον αγαπητό μας δάσκαλο,που είναι ακόμη επιφυλακτικός,όπως και εγώ άλλωστε.
    Για την περιοχή μου το μόνο που θα πω είναι ότι καθοριστικό ρόλο,εκτός των άλλων παραμέτρων,θα παίξουν οι επιφανειακοι άνεμοι και το ανάγλυφο της κάθε περιοχής.
    Δεν λέω κάτι άλλο αυτή την ώρα,διαισθητικά όμως δεν μπορώ να αποκλείω χιονοεκπληηεις σε αρκετές περιοχές ανεξαρτήτου διαμερίσματος.
    Τα υπόλοιπα το βράδυ.
    Καλημέρα σε όλους σας.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή