Περί της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

Γραφική αναπαράσταση των φάσεων μετάβασης από τη ζωνική στη μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία και στη συνέχεια πάλι στη ζωνική. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη φάση Α έως τη φάση Δ είναι περίπου ένας μήνας.


Επισημάνσεις για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στα μέσα γεωγραφικά πλάτη από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα τέλη Μαρτίου:  


Περίπτωση Α

Ζωνική κυκλοφορία με εναλλαγές του καιρού κάθε 3 με 4 ημέρες. Ο καλύτερος καιρός με επάρκεια υετού (βροχών στα πεδινά και χιονοπτώσεων στα ορεινά).  

 

Περίπτωση Β

Μεσημβρινή κυκλοφορία. Η ελπίδα των Σκανδιναβών για χειμωνιάτικες λιακάδες και των κατοίκων της Μεσογείου για χιονιάδες.

 

Περιπτώσεις Γ1 και Γ2

Παρατεταμένες περίοδοι ομοιόμορφου καιρού (ανώμαλου καιρού) με μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές (μέσες) τιμές που δημιουργούν αποκομμένα υψηλά (π.χ. ανομβρία - Γ1) ή αποκομμένα χαμηλά (π.χ. πλημμύρες - Γ2).  

 

Περίπτωση Δ

«Φτου κι απ' την αρχή!»

 

Υ.Γ. Μελέτες έδειξαν ότι στα μέσα γεωγραφικά πλάτη η κλιματική αλλαγή προκαλεί μείωση της συχνότητας εμφάνισης του τύπου της ζωνικής κυκλοφορίας.

22 σχόλια:

  1. Δασκαλε ευχαριστουμε που απευθυνεστε και σε μας με τις περιορισμενες σχετικες προσλαμβάνουσες.Η σχεση κλιματικης αλλαγης και ζωνικης κυκλοφοριας ανησυχητικη.
    Αγαπητε Φωτη αναμενουμε επιβεβαιωση.Βεβαια στον καλλιεργητικο τομεα ,εδω,η ζημια εγινε .Εδικα στις ξερικες ελιες ειναι μη αντιστρεπτή .Ανεξαρτήτως αυτου οι καλες βροχες και τα χιονια(στην ωρα τους) ειναι ζωτικης σημασιας.
    Ως προς τα ενεργειακα ειχα παλαιοτερα γραψει για το ελπιδοφορο προγραμμα της συντηξης του πυρηνα του υδρογονου.Ειδικος δεν ειμαι,αλλα, μεχρι τοτε,το ενεργειακο θα μας ταλανιζει,ούτως ή άλλως.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην εποχή μας, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η παραγωγή καθαρής ενέργειας με τη διαδικασία της θερμοπυρηνικής σύντηξης (συγχώνευση ή συ-νένωση ισοτόπων υδρογόνου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες) είναι ελκυστική λύση, δεδομένου ότι τα καύσιμα που απαιτούνται είναι άφθονα και μπορούν να παρασκευασθούν εύκολα. Η θερμοπυρηνική σύντηξη παρατηρείται στον Ήλιο σε θερμοκρασίες 10 ως 15 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, οι οποίες οφείλο¬νται στη συμπίεση των αερίων από τις τεράστιες δυνάμεις της βαρύτητας. Επειδή τέτοιες βαρυτικές δυνάμεις δεν υπάρχουν στη Γη, οι ερευνητές της θερμοπυρη¬νικής σύντηξης σκέφτονται να αντισταθμίσουν την έλλειψη αυτή με τη θέρμαν¬ση πλάσματος χαμηλής πυκνότητας σε υψηλότερη θερμοκρασία, περίπου 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η άριστη συ-γκράτηση του πλάσματος που είναι αναγκαία για την αυτοσυντήρηση των αντι-δράσεων της θερμοπυρηνικής σύντηξης. Η υλοποίηση της παραπάνω ιδέας είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι δεν διαθέτουμε ακόμη την κατάλληλη τεχνολογία και, το σημαντικότερο, δεν γνωρίζουμε στο βαθμό που πρέπει τις σύνθετες φυσικές διαδικασίες που θα προκύψουν με τόσο υψηλές θερμοκρασίες (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ , τόμος ΙΙΙ, « Ο Έλεγχος»).

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα κ. Ζιακοπουλε, θελω να σας παρακαλεσω οποτε εχετε χρονο και αν δεν παιζει ρολο στις πωλησεις των βιβλιο σας τωρα πια να βαλετε εδω την ενοτητα απο τον τομο σας χιονοπτωσεις στην ελλαδα (τυποι χιονοκακοκαιριων, ψυχρων εισβολων και ποιες περιοχες επηρεαζονται) ευχαριστω πολυ, Γιαννης Τριπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ιδια παλι το gfs Αυτοι θα μας τρελλανουν ελεος πια Παει η ψυχρη εισβολη μετα τις 20 του μηνα και αντ αυτου εχουν θερμη μεταφορα με ζεστη Για τι μας περασαν οτι ειμαστε χαζοι ? ΘΑ πρεπει να ξερουν οτι υπαρχουν και ανθρωποι που μελετουν οτι προβαλουν καθε μερα Πληρονωνται αδρα για να κανουν τι? Αυτο δεν ειναι προγνωση αλλα ουτε καν προβλεψη Παλι τα ιδια με κουρασε το gfs και εγω το βαρεθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αργύρη, στο παιχνίδι βελάκια (darts) η απόσταση του σημείου που θα σταθούμε για να κάνουμε μια βολή από το επίπεδο του στόχου πρέπει να είναι 2,37 μέτρα. Αν κάνουμε βολή από μικρότερη απόσταση, επιτυγχάνουμε καλύτερο σκορ, ενώ αν κάνουμε τη βολή από μεγαλύτερη απόσταση, οι επιτυχίες μας περιορίζονται σημαντικά. Στο «παιχνίδι» της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού τα 2.37 μέτρα αντιστοιχούν στις 6 ημέρες και αν θέλουμε να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρούμε κέντρο (bull’s eye) πρέπει να κατεβούμε στις 2 ημέρες. Όταν κάνουμε βολή από τα 8 και πλέον μέτρα είναι επόμενο να μην μπορούμε να βρούμε εύκολα στόχο. Στις περιπτώσεις αυτές δεν μας φταίνε ούτε τα βελάκια ούτε ο στόχος!

      Διαγραφή
    2. Βατόν απολυτως.Γενικα στη λογοτεχνια και στη διδασκαλια οι επιτυχείς παρομοιωσεις αποτελουσαν ανεκαθεν μεγαλο προτερημα.---Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Όσοι ονειρεύεστε και προβλέπετε κακοκαιρίες και χιόνια για το δεύτερο μισό του Νοέμβρη, θα απογοήτευτείτε γι άλλη μια φορά. Αφού βρε παιδιά ο χειμώνας στην Ελλάδα αργεί: στη βόρεια έρχεται στα μέσα Δεκέμβρη(έντονο κρύο , χειμωνιάτικο) και στη νότια τον Γενάρη. Ναι στη φλώρινα και την Καστοριά μπορεί να χιονίσει και τέλη Νοέμβρη αλλά δεν αποτελεί είδηση ότι μπορεί να χιονίσει στη Βασιλίτσα ή στα ψηλά βουνά μας αυτή την περίοδο...
    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: η κανονικότητα για χιόνια και πολύ κρύα είναι από τέλη Δεκέμβρη και όλο τον Γενάρη..τι να λέμε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ εδώ μέσα τουλάχιστον δε μίλησε κανένας ότι θα έχουμε χιόνια κ ψύχος το Νοέμβρη, ίσα ίσα επειδή ακούστηκε από κάποιους στα sosial media εγώ προσωπικά το διέψευσα.
      Στη νέα κανονικότητα των τελευταίων ετών θα συμφωνήσω πλήρως στα λεγόμενά σου για τη συνήθης έκβαση των χειμώνων στη περιοχή μας.
      Εγώ απλώς τόνισα ότι ο Νοέμβρης μετά από αυτό το μεγάλο διάστημα θα επιστρέψει μετά τις 18 του μήνα(εξήγησα τούς λόγους)σε φυσιολογική φθινοπωρινή κανονικότητα κ όχι σε αυτό το χάλι των τελευταίων ημερών κ συνεχίζω να επιμένω.

      Διαγραφή
    2. Μπα, μην το λες. Τόσο στη Φλώρινα όσο και στην Καστοριά πρέπει να φτάσει Χριστούγεννα, μη σου πω και μετά για να "δουν" χιόνι. Το κλίμα έχει αλλάξει. Ο χειμώνας έχει περιοριστεί στο Δεκέμβρη και το Γενάρη. Νοέμβρης και Φλεβάρης έχουν μετατραπεί σε ανοιξιάτικους μήνες με ήπιες θερμοκρασίες και λίγα φαινόμενα.

      Διαγραφή
  5. Β.Α. Η φετινή καιρική κατάσταση, δηλ η Γ1 κυρίως, μήνα Νοεμβρη,έχει ξανασυμβεί.Μερικες φορες την βλεπουμε τον οκτωβριο με διορθωση τον Νοεμβρη.Σπανια Δεκέμβρη.Δεν το λες χειμώνα αυτο που ζουμε τώρα.Αργησαν και τα κρύα (2-5 β.)που άλλες φορες ερχονταν πριν του Αη Δημήτρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαφανίστηκε κάθε υποψία χαμηλόυ μετά τις 20 του μηνός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι θα παει φιλε μου μια θα τα εμφανιζει μια θα τα εξαφανιζει.. μη το δινεις σημασια

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, ας περιμένουμε κ ας μη προτρέχουμε.

      Διαγραφή
  7. Εγω επιμένω,χωριό που φαίνεται κολαουζο δεν θέλει. Δεν θυμάμαι κανέναν βαρύ χειμώνα μετά από ένα ασθενικό φθινόπωρο. Τον χειμώνα του 18-19’ είχαμε τα βουνά μας γεμάτα χιόνι ήδη από τον Νοέμβριο. Δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω με επιστημονικές αποδείξεις αλλά το ένστικτο μου αυτο λέει. Μακάρι να κάνω λάθος.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σκεφτείτε, θα ήταν ενδιαφέρον αν κάποιος γνώριζε τα πάντα εκ των προτέρων, όχι σε παγκόσμιο επίπεδο (την ημερομηνία του θανάτου του), αλλά σε μικροσκοπικά ερεθίσματα: το περιεχόμενο της ταινίας, το βιβλίο, πώς θα περάσει αυτό ή αυτό το δημόσιο γεγονός; Σχεδιάστε μια βαρετή εικόνα. Και το πιο σημαντικό - δεν θα υπήρχαν προαπαιτούμενες προϋποθέσεις και θα ήταν μια θλιβερή ζωή.Στο προκείμενο τώρα,ας δούμε την γοητεία αυτής της υπέροχης επιστήμης σαν έναν καθημερινό αγώνα γνώσης για την φύση που έτσι κι αλλιώς πάντα θα κρύβει μυστικά και πρόβληματα άλυτα κι εμείς σαν εραστές της πάντα θα υποκύπτουμε στην γοητεία του ανεξερεύνητου της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ως προς τα πολύαγαπημένα μας μοντέλα,μετά τις περσινές απανωτές σφαλιάρες έχω χάσει κάθε αξιοπιστία. Την εξαήμερη προγνωση κοιτάω μονο(κι αυτή με επιφύλαξη). Πάνε οι καλές εποχές του 11-12’ που βλέπαμε τις ψυχρές εισβολές ,εβδομάδα πριν, να γίνονται πραγματικότητα. Μόνο το cfs απολαμβάνω που τάζει χιόνια και ψύχος σε μόνιμη βάση και ξέρω ότι δεν θα έρθουν ποτέ. Γκρίνιαξα για σήμερα,καλο υπόλοιπο...
    Δημήτρης ρ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρατηρω τωρα τα απολογιστικα στοιχεια για τον υετο του 2ημερου στην Κρητη ,και βλεπω οτι σε μερικα μερη επεσε τοση βροχη,οση συνολικα περυσι σε ολα σχεδον τα μερη της Δυτικης,τουλαχιστον,Κορινθιας.
    Δημητρη ετσι ειναι. Ειδικα το site του Ε.Α.Α. εδω και μερες,ακομα και σημερα και αυριο,ολο και κατι προβλεπει για το Ξυλοκαστρο.Αποτελεσμα? Ουτε σταγονα.-----Π.Α.
    Υ.Γ.Ο καιρος του βορειου ρευματος ,χωρις δυναμικο αιτιο,μας επηρεαζει οριακα.Οποτε καθε προβλεψη εχει αυξημενη επισφάλεια ,(νομιζω).Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα να ήξερα εδώ κ τόσες μέρες πριν, που τις βλέπουν τις καθημερινές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά?
      Νομίζω φίλε Πέτρο όπως σου είχα πει εξαρχής να μη περιμένετε τίποτα έτσι κ έγινε.
      Και η συννεφιά με τον ενισχυμένο βοριά πάντως κάτι είναι.

      Διαγραφή
  11. Πάει το χιόνι πάει το χιόνι λιώνει στα βουνά μικρό μου πονυ μικρό μου πόνυ άνοιξη ξανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φώτη συγχαρητήρια για τις πολύ ωραίες και πετυχημένες σου αναλύσεις,φαίνεται ότι μελετάς πολύ όλα τα δεδομένα και έχει δίκιο ο Χριστόδουλος που επανελλειμενα μου έχει πει ότι είσαι εξαιρετικός και έχεις όλα τα προσόντα να γίνεις επαγγελματίας μετεωρολογος.Στο εύχομαι ολόψυχα φίλε.Ο Χριστόδουλος τώρα έχει πάρει επί πόνου την επικείμενη,όπως φαίνεται,τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στον Ελικώνα και δίνει αγώνα μαζί με πολύ κόσμο για να μπορέσουν να το αποτρέψουν και φυσικά δεν έχει μυαλό για τα καιρικά.Στις δύο συναντήσεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες και στην ερώτηση μου τι βλέπει με τον καιρό μου είπε ότι ισχύει ότι από καιρό έχει πει.Διαβάζοντας και τον επίσης εξαιρετικό Πανακογλου,όσα έγραψε ο Φώτης και τις εκτιμήσεις του Χριστόδουλου,βλέπω ότι υπάρχει μια σύγκλιση απίστευτη.Τι να πω,περιμένω να βγουν όσα οσα είπαν οι φίλοι και εγώ θα χαρώ ιδιαίτερα καθώς όλη η χώρα χρειάζεται νερά γιατί εκτός την Κρήτη όλη η υπόλοιπη χώρα έχει στεγνώσει.Στην δυτική πλευρά του Ελικώνα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς πέρυσι είχαμε λίγα νερά και ελάχιστο χιόνι αφού αυτό προτίμησε την ανατολική πλευρά του Ελικώνα δλδ την περιοχή του Χριστόδουλου,τον οποίο προτρέπω να γράφει συχνότερα και να μην χάνεται.
    Κρύο έχουμε στην περιοχή μου την τελευταία εβδομάδα και η θέρμανση στο φουλ, αλλά παρόλο την πυκνή συννεφιά φαινόμενα δεν είχαμε δυστυχώς,ελπίζω όλα να κυλήσουν πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάτι επιφυλάσσει ο Νοέμβριος προς τα τέλη! Θα συμφωνήσω με τον Fotis matralis με τα προαναφερόμενα Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν. . Πάντως αυτή την καιρική μονοτονία Σεπτεμβρίου-νοεμβρίου που δεν συνδράμει με την εποχή, μας έχει φάει τα τελευταία χρόνια. Ένα χαμηλό από τον κόλπο της σύρτης θέλουμε να πάρουμε τα πάνω μας. Καλημέρα στον δάσκαλο και σε όλους τους καιρόφιλους της παρέας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή