Η πατρίδα μου!

Η χαράδρα του Αώου

 

 

Γεφύρι κοντά στο Βρυσοχώρι

Το γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας (Βοϊδομάτη)


Τοπίο στην ομίχλη (θέση Μπελόη-Βίκος)

Φθινόπωρο στο Ζαγόρι

Μονή Μολυβδοσκεπάστου

Εκκλησάκι στην Κόνιτσα

 

Βουνά, που, όπως λέει ο Παλαμάς, γεννούν αισθήματα τρανά,  χαράδρες που σου κόβουν την ανάσα, θεϊκά ποτάμια, πέτρινα γεφύρια χάρμα τέχνης και ομορφιάς και ξωκλήσια – ζωγραφιές, αυτή είναι η πατρίδα μου κι άλλη τέτοια δεν υπάρχει!

Οι φωτογραφίες είναι του Αρκάδα φίλου Γιώργου Ξυλιά, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

12 σχόλια:

  1. Πανέμορφες φωτογραφίες, καλό σαββατοκύριακο σε όλους. Ελπίζω επιτέλους να έρθουν οι βροχές κ Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους
    Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες
    Το ξωκκλήσι μοιάζει σαν μινιατούρα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δασκαλε,η Κονιτσα,πέραν του απαραμίλλου κάλλους φυσικου τοπιου της,αποτελεί σημειο αναφορας και για λογους ιστορικους-εθνικους,πάλαι τε και επ εσχάτων ....!Εχετε καθε λογο να σεμνύνεσθε για την πατριδα σας.Η επισκεψη μου στα μερη αυτα πριν απο καποια χρονια ειχε περισσοτερο προσκυνηματικο χαρακτηρα παρα φυσιολατρικο.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω τους επαΐοντες του μπλογκ, ποια θερμοκρασία θεωρείται ως αντιπροσωπευτική και κατά συνέπεια θερμοκρασία αναφοράς και μελέτης σε μία περιοχή, στην οποία "συνυπάρχουν" αρκετοί σταθμοί μετρήσεων; Π.χ. η Φλώρινα κατέγραψε σήμερα τις εξής ελάχιστες: -9.7(ΕΜΥ), -5.9(ΕΑΑ) και -1.7(ΕΑΑ-ΔΥΤΙΚΑ), ενώ η Καστοριά σημείωσε: -5.7(ΕΜΥ) και -1.8(ΕΑΑ). Γιατί άλλο να λες -10 και άλλο -1. σε μία περιοχή. Μιλάμε για μεγάλες έως τεράστιες διαφορές, παραπλανητικές πολλές φορές.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε σταθμός και μέτρηση, κάθε χαμηλό και έκτακτο. O tempora, o mores!

      Διαγραφή
  5. κύριε Ζιακόπουλε για να σας πειράξω λίγο ..λογικά οι σπαστικές σας μέρες θα ήταν όταν ερχόταν η υγρασία ...αλλά έφευγε το κρύο..και το χιόνι που προλάβαινε τις θερμοκρασίες αναστροφής..γινότσν χιονόνερο..!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα χρόνια του Χιονοδόν Κιχωτισμού στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, μία από τις περιπτώσεις διάψευσης των μεγάλων προσδοκιών ήταν αυτή που λέτε. Η δεύτερη περίπτωση ήταν όταν, ενώ χιόνιζε, ο καταραμένος ΒΑ άνεμος αποκάλυπτε μπλε κομμάτια ουρανού και η τρίτη λυπητερή περίπτωση ήταν όταν, μετά από μια καλή χιονόστρωση, έρχονταν οι νοτιάδες και οι βροχές και εξαφάνιζαν το χιόνι.
      Στον αντίποδα βρίσκονταν: οι εμφανίσεις των πρώτων νιφάδων που συνοδεύονταν από την ιαχή: «Μυγίζει!», οι πρώτες εμφανίσεις μισολιωμένων νιφάδων στη διάρκεια βροχοπτώσεων (γύρισμα του καιρού), οι παπλαμούδες και βεβαια οι πρωινές λευκές εκπλήξεις.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα! Ωραία τα μέρη του δασκάλου τα οποία έχω επισκεφθεί πολλάκις λόγω φίλων, τώρα τελευταία επισκέφτηκα και το Κεφαλοβρυσο, μάλιστα με προξενευουν και για γαμπρό!! Στα του καιρού τώρα, εξαφανισμενες διατάξεις από τα πολύ παλιά εμφανίζουν τα μοντέλα, που ευνοούν κυρίως τα δυτικά... Ξεχάσαμε τα τελευταία χρόνια τι θα πει Γροιλανδικος Αυλώνας!! Ξεχάσαμε τον βδυτικο άνεμο Μπόρα από την Αδριατική, ας δούμε και κάτι άλλο εκτός από βακους και ουκρανικες ψυχρες λίμνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρθένα τοπία! Πολύ όμορφες φωτογραφίες και σκέφτομαι να πάω από κοντά Θεού θέλοντος σε εκείνα τα μέρη. Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους. Καλησπέρα δάσκαλε. Αναμονή των καιρικών φαινομένων από αύριο Κυριακή να πάρουμε μια ένεση ηθικού από την κεραύνιο δύναμη. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε πολλά συγχαρητήρια στον φίλο σας Γιώργο, για της απαράμιλλης ομορφιάς φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας στο μπλογκ.
    Φοβερά ορεινά κ ημιορεινά φθινοπωρινά τοπία από τη ΒΔυτικη πλευρά της Ηπείρου, μέρη τα οποία έχω αρκετά χρόνια να επισκεφθώ κ μάλλον έχω αργήσει για ένα φρεσκάρισμα εκ νέου.
    Στα του καιρού,δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά που προμηνύαμε μέρες πριν κ έτσι από αύριο αλλάζει το σκηνικό με βροχές κ τα πρώτα "σοβαρά" χιόνια στα βουνά της Πίνδου.
    Μάλιστα όλα μα όλα τα στοιχεία συνηγορούν για πολλά νερά κ δυτική κυκλοφορία τουλάχιστον μέχρι τις 11 του μήνα κ κυρίως στα δυτικά τα βόρεια κ το ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα.
    Αμήν!
    Τέλος σε συνέχεια στο σχόλιο του δασκάλου έχω να πω:
    1ον Από περιοχή σε περιοχή κ ειδικά όταν μιλάμε για κλειστές ηπειρωτικές περιοχές υπάρχουν πάντα κάποιες αποκλίσεις αλλά όταν μιλάμε για τεράστιες διαφορές πολύ πιθανόν να έχουν βάλει το "χεράκι" τους κ οι ίδιοι οι σταθμοί από την αρχή της κατασκευής τους.
    2ον Θεωρώ τουλάχιστον ανούσιο(για να μη πω απαράδεκτο) που οι επίσημοι φορείς ενημέρωσης καιρού εξέδωσαν έκτακτο δελτίο για την αυριανή επιδείνωση.
    Να γιατί όταν έρχονται όντως έντονα καιρικά φαινόμενα οι περισσότεροι το περνούν στο ντούκου....
    Καλό βράδυ κ καλές καιρικές απολαύσεις από δω κ στο εξής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανεμορφες φωτογραφιες και εκπληκτικες περιοχες....
    καλο Σαββατοκυριακο, υγεια, και ευχαριστουμε για το φωτογραφικο ταξιδι...

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή