Δύο μέρες χωρίς νερό και άλλες δύο που σχεδόν όλοι θα πιουν από μια γουλιά, αλλά λίγοι θα χορτάσουν!

Η Τύμφη από το Παλαιοσέλι της Κόνιτσας, 22-11-2020. Φωτ. Δημήτρης Νάκος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και αυτά μόνο τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς. Επισημαίνεται, πάντως ότι κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός ακτινοβολίας. 


Το Σάββατο (28/11), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που το απόγευμα στα δυτικά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση ως τα 5 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (29/11), προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα αρχίσουν από τις προμεσημβρινές ώρες στη Δ. Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα. Πάντως, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας οι βροχές θα είναι τοπικές και σύντομες. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Ν-ΝΑ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές και πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (30/11), ο καιρός γενικά θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ίσως στα ημιορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν βαθμιαία σε ΒΑ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. 

Την Τρίτη (1/12), ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.    



13 σχόλια:

  1. καλησπέρα στον δΑσκαλο και στην παρεα. θεωρώ είνα ιλίγο νωρίς για να δούμε ακριβως που θα πέσουν πολλα νερά. εχω την αισθηση και πως η ανατολικη ηπειρωτικη ελλαδα ( βοιωτια πχ ) φαινεται να δεχεται καλα νερα..με περασματα....ας ευχηθουμε να βρεξει καλα κα ικαπαντου. τις εχουμε αναγκη τις βροχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τους Μακεδόνες λυπάμαι... Μου θυμίζουν τον αλυσοδεμένο σκλάβο που τον τραβάνε με σκοινί στην έρημο και παρακαλάει για μια γουλιά νερό από το παγούρι του αφεντικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον πονο μου εκανα κρασι(βροχη) γουλια γουλια την πινω μα τις καρδιας μου τις φωτιες με τιποτα δεν σβηνω.

    (απο λαικό ασμα). ψυχανεμίζομαι οτι εδω στην Κορινθια συγκαταλεγόμεθα στην κατηγορια "γουλια-γουλια". Δασκαλε χαιρε .Για αλλη μια φορα ο τιτλος τα ειπε ολα.------Π.Α.
    Υ.Γ.Εν αναμονη σφαλεράς εκτιμήσεως!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραδουδάμε και χορεύουμε στην Κόνιτσα και κυρίως στα Μαστοροχώρια ένα δημοτικό τραγούδι που λέει: "Κρασί σε πίνω για καλό κι εσύ με πας στον τοίχο!"
      Το αναφέρω επειδή μου αρέσει πολύ. Για την ασχετοσύνη του θέματος το μισό κρίμα βαραίνει εσένα που μου το θύμισες!

      Διαγραφή
    2. Τα σπάει το τραγουδι...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Πόσο ωραίο τραγούδι αυτό που αναφέρετε κύριε Ζιακόπουλε, που έχει τις εκδοχές του βέβαια σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Η Κονιτσιώτικη εκδοχή όμως είναι η πιο ωραία και ως ηπειρώτης στην καταγωγή την προτιμώ. Φίλε Π.Α. συμφωνώ, καθώς δυστυχώς ο καιρός (ή ορθότερα η κλιματική αλλαγή) μας διδάσκει συνέχεια ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.

      Διαγραφή
  4. Ο καιρός είναι σίγουρο ότι αλλάζει φίλε Βασίλη Πουρσαλίδη αλλά έχουμε πει ότι θέλει υπομονή!
    Αυτές οι ψυχρές αέρινες μάζες που θα καραδοκούν πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα φωνάζω κ ξανά φωνάζω ότι δεν τις θέλουμε να κατέβουν νοτιότερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
    Δυστυχώς αυτό θα ξανά γίνει μέσα στη Δευτέρα κ κυρίως Τρίτη έως Τετάρτη πρωί κ αυτός θα είναι κ ο λόγος που ναι μεν θα πάρουμε κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής βορειοδυτικής κ βόρειο ανατολικής χώρας αλλά αυτά τα φαινόμενα κ πάλι ο ισχυρός βοριάς που θα φυσήξει θα τα διώξει νοτιότερα φέρνοντας εκ νέου πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού.
    Η γενική τάση πάντως για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη δεν αλλάζει κ σύντομα θα φέρει πολλά νερά κ χιόνια στα βουνά κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια.
    Υ.Γ. Πρώτη ημέρα για τη φετινή σεζόν με πάχνη νωρίς το πρωί στον κάμπο του Αγρινίου κ τη θερμοκρασία στον +1β,δλδ καμία σχέση με τον περσινό θερμό Νοέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Παλι τον καύκον(κουπα κρασιου) έπιες,παλι τον νουν απώλεσας".Αυτο ελεγαν οι Πρασινοι ρυθμικα στον ιπποδρομο της Κων/λης,απευθυνόμενοι στον διεφθαρμενο,ανικανο και μεθυσο ατοκρατορα Φωκα.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντύπωση μου προκαλεί η θερμοκρασίακη θετική απόκλιση που προβλέπουν τα μοντέλα για τον Καναδά. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι θάλασσες θα χορτάσουν νερά,στα ηπειρωτικά θα χαρούνε λίγο οι...νεοι σε ηλικια καιροφιλοι,χιονοφιλοι στα ορεινά.Τι άλλο να πεις.
    Κατα τ'άλλα επειδή αλλάζει αυτό το μοτίβο καιρού που είχαμε εδώ και ενα μήνα,αναγκαζομαι να χαρώ και 'γω βρέξει δε βρέξει στη περιοχη μου.Που φτάσαμε!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς να έρθει ο υετός απο δυσμάς και να ξεδιψάσει η γη δίχως καιρικές ακρότητες . Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώντας προσωπικά τον ήλιο όποτε ο καιρός το επιτρέπει- από το τηλεσκόπιο μου ΠΆΝΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΌ ΠΟΙΟΤΙΚΌ ΗΛΙΑΚΌ ΦΊΛΤΡΟ οι ηλιακές κηλίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταία. Αν χρησιμοποιήσεις και καλές μεγεθύνσεις , την ηλιακή κηλίδα την φέρνεις γεμάτη στον οφθαλμό σου και χορταίνει το μάτι. Για όποιον ενδιαφέρεται Δίνω τον σύνδεσμο από το Παρατηρητήριο SOHO-solar and heliospheric observatory -SDO/HMI Continuum Image https://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/hmi_igr/1024/latest.html Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΣΑΧΑΡΑ ΣΕ ΒΡΟΧΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως σιγά σιγά εξαφανίζονται και οι μεθαυριανες βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή