Λίγο νερό, ρε παιδιά!

Τοπίο στην Τύμφη. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο

Ακούστηκε ότι το νέο Ανώτατο Καιρικό Συμβούλιο σκέφτεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Νοεμβρίου να έχει και αυτός μικρό καλοκαιράκι ή αλκυονίδες!

Καλημέρα, φίλοι μου!

40 σχόλια:

  1. Καλημέρα μια χαρά ωραία ωραία
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως το ΣΚ κάτι "ψιλά" φαίνεται να κάνει κ στα ΔΒΔυτικα κεντρικά κ βόρεια.
    Εκτός από τα βουνά της κεντρικής χώρας λοιπόν, ώρα να χιονιστούν έστω κ πρόσκαιρα τα ορεινά της ΒΔυτικης χώρας.
    Ας μη βιαζόμαστε συνεχώς να ξεγράψουμε το φετινό χειμώνα κ να του κάνουμε καθημερινή κηδεία, είναι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για πρώτη φορά φέτος η ελάχιστη στους 3β στην περιοχή μου κ στον κάμπο της Αιτωλοακαρνιας ενώ - 1,5 έφτασε τα Ιωάννινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πατριωτακι και φιλαρακι.Φωτη σημερα.το πρωι το παναχαικο πανω.απο τα 1790 μετρα ειχε πασπαλα χιονιου που εχει διατηρηθει μεχρι τωρα Το παναιτωλικο και η.τριαντσφυλλια δεν ειχαν.καθολου αλλα αυριο και την κυριακη ισως.πιασουν.Εκτος του.καλοχιονισμενου.παρνασσου χιονι ειχαν τα βαρδουσισ η γκιωνα.ο χελμος η ζηρια Κατα.τα αλλα.ισως τελος του μηνα.να βαλει τελος.το.μαρτυριο μας απο συτον τον.καταθλιπτικο μηνα Ας.παει στο.καλο ελεος.πια Εαν θα εβρεχε.ενα μηνα σχεδον.συνεχεια ορισμενοι ορκισμενοι αρνητες του χειμωνα τι θα ελεγαν??Τωρα ειναι ευχαριστοιμενοι και δικαιωμενοι αλλα.που θα παει γελαει καλυτερα οποιως.γελαει τελευταιος Καλη ανατροπη στα.μεχρι.τωρα καιρικα δεδομενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Αργύρη όπως τα λες,αναμένουμε.
      Όντως το Παναιτωλικο δε μπόρεσε να βάλει κάτι αλλά από πίσω τα βουνά της Ευρυτανίας έβαλαν χιόνι όπως επίσης κ της γειτονικής Φωκίδας.
      Αναμένουμε αρχικά τα "ψιλά" το ΣΚ κ αργότερα το γερό come back!

      Διαγραφή
    2. Mακαρι Φωτη,αρκει να μη γινει κανενα...μπερδεμα,σαν αυτο που εκανε καποτε η γνωστη Λαίδη αναμεσα στο come back και στο Quebec!.----Π.Α.

      Διαγραφή
  5. Σαρκαστικά υοερβολικος κύριε Ζιακοπουλε! 10-15 χρονια αυτές οι περιοχές έφαγαν νερα για 40 χρονια, δικαιολογημένα 1-2 χρονιες να υπολλειπονται. Ο κανονας δεν ειναι αυτο που υπαινισεσται παντως!
    Τα σεβη μου.

    Νικ. Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ετήσιος κύκλος του καιρού και του κλίματος (τέσσερις εποχές), ο 11/22ετής ηλιακός κύκλος και οι κύκλοι του Μιλάνκοβιτς, που αναφέρονται στα μεγάλης κλίμακας «τροχιακά» της Γης, έχουν κάνει τους περισσότερους από εμάς να πιστεύουμε ότι μόνιμα ο καιρός κάνει κύκλους. Αυτή η άποψη έρχεται από πολύ παλιά, αν σκεφθούμε τις περιόδους των ισχνών και των παχιών αγελάδων του ονείρου του Φαραώ. Τα παραπάνω ενισχύσει και η (εσωτερική) φυσική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος, της οποίας η περίοδος έχει εκτιμηθεί στα 10 με 12 χρόνια.
      Η κλιματική αλλαγή (το νέο Ανώτατο Καιρικό Συμβούλιο) του σχολίου μου δεν καταργεί τους κύκλους που προανέφερα. Έρχεται να προσθέσει ένα σταθερό σήμα με τη μορφή μιας ευθείας ανοδικής γραμμής (άνοδος της θερμοκρασίας) που υπερκαλύπτει τις αλλαγές λόγω των εποχών, της εσωτερικής μεταβλητότητας και των ηλιακών κύκλων. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η αποσταθεροποίηση του κλιματικού συστήματος της Γης, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα της αυτορρύθμισής του, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο εισηγητής της υπόθεσης της Γαίας τη δεκαετία του 1970.
      Η υπερθέρμανση της Γης και της ατμόσφαιράς της έχει αλλάξει τις παλαιές κανονικότητες του καιρού και του κλίματος. Η φύση συνεχώς προσπαθεί να εξισορροπήσει στις νέες καταστάσεις, αλλά καθόλου δεν νοιάζεται αν οι άνθρωποι, τα ζώα ή τα φυτά μπορούν να την ακολουθήσουν. Όποια από τα πλάσματά της μπορέσουν, θα επιβιώσουν. Τα υπόλοιπα μαζί με τα εξαφανισμένα είδη του παρελθόντος. Δεν είμαι σαρκαστικός, φίλε μου. Ανήσυχος και φοβισμένος είμαι.

      Διαγραφή
    2. Εύστοχα σχόλια! Γενικότερα η γη το κλίμα της και η ανθρωπότητα διέρχονται εποχή αναταράξεων, που προηγούνται του νέου σημείου ισορροπίας...

      Διαγραφή
    3. κυριε Ζιακοπουλε στο θεμα της θερμοκρασιας ειναι γεγονος η αυξηση, η οποια ομως βλεπουμε να φρεναρει κι ερχεται κ το φσινομενο του ηλιακου ελαχιστου που η ΝΑΣΑ το εκρινε ως το πιο δυνατο 200 ετων κσι καποιοι επιστημονες το βαζουν στα 300 χρονια. Ομως στο θεμα του υετου οχι μονο δεν υπαρχει προβλημα, αλλα τα τελευτσια 10 χρονια ανεβηκαν οι ετησιοι μεσοι οροι εχουν ανεβει απο λιγο εως πολυ κσι ανα περιοχη, αντιθετα απο τις πτοβλεψεις επιστημονων που εχουν κρυφτει πλεον, αφου γνωστο ειναι οτι ειχσν προβλεψει οτι η Κρητη ως το 2010-12 θα ειχε ερημοποιηθει, ενω αυτη η ερημοποιηση και ξηρασια θα εφτανε ως το υψος της δυτικης Ελκαδος. Ο καιρος ομως εχει αλλη γνωμη και τους γλενταει! Αρα ουτε φοβο χρειαζεται να εχετε ουτε να προβληματιζεστε, το αντιθετο μαλιστα.

      Με τιμη,
      Νικ Νικ

      Διαγραφή
    4. Αγαπητε Νικ. με τετοιες ατακες-επιχειρηματα (...νερο για 40 χρονια) δεν πείθετε.-----Π.Α.--Δυτ.Κορινθια

      Διαγραφή
  6. Τραγική η κατάσταση φέτος Μυτιλήνη.Ανομβριας συνέχεια λοιπόν.......Ο ελαιοκαρπος σταφιδιασμενος,τα φύλλα των δέντρων κουλουριασμένο,σαν τα έκαψε φωτιά, μεγάλη ζημιά φέτος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβως αγαπητε Αντωνιε και στη Δυτικη Κορινθια .Εχω σταματησει να πηγαινω στα μη ποτιστικα ελαιοκτηματα,γιατι μαυριζει η ψυχη μου.----Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Και η Ανατολική Κορινθία το ίδιο χαλί έχει.
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

      Διαγραφή
  7. Σας συγχαίρω αγαπητέ κ.Ζιακόπουλε για το βρετανικό σας χιούμορ.Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδω ,στη Δυτικη Κορινθια, ο τιτλος και το σχολιο μας παει γαντι.Χαιρε δασκαλε!.Αυτη ειναι η Αριστοτελική "ευτραπελία",ευ+τρέπω=κατευθυνω καλως τα πραγματα.Πρόσεξε ομως ,γιατι σούρχετε καπάκι ο μέγας αφορισμος του κραταιού Αγαμεμνονα προς τον σοφο μαντη Κάλχαντα.

    "Ω μαντη κακών,οχι,προσχαρο τι δεν μου πες,
    και ο νους σου παντοτε αγαπα κακα να προμαντευει
    λογον δεν ειπες συ ποτε καλον ουτ εχεις πραξει."
    Ομ.Ιλ.,Α,106-108
    Υ.Γ.Απαισίως ελάβομεν εις τα πεδινα εσχάτως έν ακέραιον χιλιοστον (mm) υετου. Βοήθειά μας,και σε καλη μεριά !.-------- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «’Ομως του Κάλχαντ᾽ άφευχτες (σ.σ. αναπόφευκτες) οι τέχνες βγαίνουν
      και το ᾽χει ορίσει η Δίκη η θεϊκιά
      εκείνοι που παθαίνουν να μαθαίνουν.
      Ό,τι ᾽ναι να ᾽ρθει πάντα έχεις καιρό
      ν᾽ ακούσης αφού γίνει…» (Αισχύλου, Αγαμέμνων 249-253)

      Διαγραφή
    2. Ακριβως.Παντοτε Προμηθείς και οχι Επιμηθείς.-----Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Εύχομαι φέτος να μην γινει ο Χριστόδουλος μάντης Καλχας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οταν θα πιασει ο χειμωνας θα παρακαλαμε να σταματησει οπως οι κρητικοι..εδώ στην Άνδρο συνέχεια κρύο και μουνταδα.οι σομπες άναψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγώ δεν θέλω να πιστεύω στην κλιματική αλλαγή και εδώ στην δυτική μακεδονία εδώ και καμμία δεκαριά μέρες...το πρωί πάίζουμε με -3 -4 βαθμούς..και όλη την άνοιξη χιόνιζε και το καλοκαίρι....μουχλιάσαμε από τις βροχές...αλλά ρε παιδιά όταν βλέπω την Μόσχα τέλη Νοεμβρίου να παίζει με 1 και 2 με βόρειο άνεμο κιόλας και το Σικάγο στους 13 βαθμούς ναι κάτι αλλάζει και ίσως ταχύτατα....δεν ξέρω για την αντίδραση της φύσης που όπως κατάλαβα από τον κυριο Ζιακόπουλο είναι αδύναμη για να εξισοροπήσει...το κακό! ....πραγματικά κυριε Ζιακόπουλε η επόμενη μέρα ποια θα είναι...?μήπως η εξασθένιση του ρεύματος του κόλπου είναι μια απάντηση της φύσης για εξισσορόπηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εξασθένηση του Ρεύματος του Κόλπου είναι ένα ενδεχόμενο σε χρονικό ορίζοντα αρκετών δεκαετιών, το οποίο προφανώς θα αλλάξει τις συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη.
      Ένας απλός τρόπος για να μελετήσει κάποιος τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των τελευταίων δεκαετιών είναι να μελετήσει τις όποιες συστηματικές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί στην ένταση, τη θέση κ.λπ. των ημιμόνιμων βαρομετρικών συστημάτων που για παράδειγμα τη χειμερινή περίοδο στην ευρύτερη περιοδο της Ευρώπης είναι ο Σιβηρικός αντικυκλώνας, ο αντικυκλώνας των Αζορών και το χαμηλό της Ισλανδίας. Νομίζω ότι οι όποιες αλλαγές ή τάσεις βρεθούν θα συνδέονται άμενσα με τα όσα συμβαίνουν στην Αρκτική.

      Διαγραφή
    2. Διάβαζε: περιοχή της Ευρώπης και άμεσα αντί γα άμενσα.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε..!και λίγο αισιοδοξία χιόνι αυτήν την στιγμή(2100 21/11) στο ορεινό βόιο(830μ) με εναν βαθμό...(χιονόστρωση όχι ακόμα)

      Διαγραφή
    4. Απόψε πατριώτη θα χορεύαμε στο "Μάρμαρο" στον Ντόλο - πανηγύρι εισοδίων της Παναγίας - αλλά ο κορονοϊός βλέπεις.

      Διαγραφή
    5. Ετσι πρεπει να κανουμε ολοι Χρηστο,αλλα δυστυχως........-----Π.Α.

      Διαγραφή
    6. κύριε σιμούλη όσο υπάρχουν σ αυτόν τον τόπο ζεστά σπίτια τζακια αναμένα και κρασί και κάστανα..ας κράτήσει η καραντίνα...τον μπέτζιο ψάχνουμε!!

      Διαγραφή
  12. Για αλλη μια.φορα τα μετεωρολογικα.μοντελλα και τα χθεσινα στοιχεια για τελος του μηνα τα ανετρεψαν κσι η ανομβρια φτανει μεχρι τις8 του Δεκεμβρη Πλεον εδω υπσρχει σοβαρο προβλημα.και η.κατασταση ειναι εξωφρενικη ΘΕΛΩ να ρωτησω τον ευγενεστατο δασκαλο σε τι δυναμικο αιτιο ωφειλεται αυτη η εμμονικη διαρκεια του τερατωδους αντικυκλωνα.με κεντρο 1044HP Τι ρολο παιζει ο αεροχειμαρος? εαν παιζει και τι το πολικο μετωπο???Ο ΒΑ ΑΝΕΜΟΣ ειναι ενα αιτιο νεφοδιαλυσης στην δυτικη χωρα???Κατι ομως μου λεει αυτη η εμμονικη κατασταση οτι οταν σπασει τοτε θα εχουμε σφοδρη κακοκαιρια και αυτο θα γινει πολυ αποτομα Χριστοδουλε και Φωτη σας.χαιρετω και περιμενω τα σχετικα σας.σχολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές, Αργύρη μου, είναι πολλές μαζί ερωτήσεις, του ενός εκατομμυρίου ευρώ εκάστης!
      Προφανώς, τα όσα έγραψα στην απάντησή μου προς το φίλο από τη Δ. Μακεδονία ισχύουν κι εδώ.

      Διαγραφή
  13. Θα έρθει κ ο χειμωνας παιδιά λίγο υπομονή καλά να είμαστε, καλό σαββατοκύριακο στον Δάσκαλο κ σε όλη τν παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν περιμένουμε τον χειμώνα, το φθινόπωρο περιμένουμε με τις βροχές.

      Διαγραφή
  14. Όλοι βλέπουν χιόνια αυριο στην πινδο.
    Μόνο εγώ δεν βλέπω τίποτα... Ούτε ψιχάλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ειναι θέμα χειμώνα,φαινόμενα δεν υπάρχουν,θέαμα καιρικό,νερά,και ας κάνει 20β.(που λέει ο λόγος).
    Και εάν συνδυαστούν και με χιόνια στα ορεινά ακόμα καλύτερα.Χειμωνας 17-18,13αρι του Χριστόδουλου για μένα.Ο τζάμπα Χειμώνας είναι οτι χειρότερο!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πλησιάζει σιγά σιγά το τέλος του χρόνου και το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι κάτω από τους υετικους μέσους όρους. Ακόμα και η Εύβοια και η Κρήτη θεωρώ ότι στην πραγματικότητα ειναι απλά στους μέσους όρους τους (ίσως μόνο τοπικά σε κάποιες περιοχές τους να έχουν παραπάνω από το αναμενόμενο). Γενικά πιστεύω στους μηχανισμούς καιρικης εξισορρόπησης, και το ότι σε κάποιες περιοχές δεν είδαμε τα νερά που συνήθως αναμένουμε από μόνο του ίσως δεν σημαίνει και κάτι. Πάντα υπήρχαν καλές και κακές χρονιές. Το ανησυχητικό για μένα των τελευταίων χρόνων είναι ότι βλέπουμε "εμμονικες" καιρικές συμπεριφορές και μια "αραίωση" στην εμφάνιση βαθέων βαρομετρικων χαμηλών που δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος ή γιατί όχι και όλη τη χώρα. Και αυτό είναι ένα σημαδι κλιματικής αλλαγής! Την καλησπέρα μου από την βροχερή σήμερα Ρόδο (Από το πρωί εβρεχε κατά περιόδους και με ηλεκτρικά, και ακόμα ψιχαλιζει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η έντονη ξηρασία στην βόρεια Ελλάδα που συνεχίζεται όπως φαίνεται από τον δορυφόρο. Ενώ η υπόλοιπη χώρα όπου έχει βρέξει απεικονίζεται με έντονο πράσινο, η βόρεια χώρα αντίθετα έχει γκρι χρώμα. https://wvs.earthdata.nasa.gov/api/v1/snapshot?REQUEST=GetSnapshot&TIME=2020-11-20T00%3A00%3A00Z&BBOX=37.42625732174717%2C19.552508057119482%2C42.04930419674717%2C25.959734619619482&CRS=EPSG%3A4326&LAYERS=MODIS_Terra_CorrectedReflectance_TrueColor%2CCoastlines&WRAP=day%2Cx&FORMAT=image%2Fjpeg&WIDTH=1458&HEIGHT=1052&ts=1605960390065&fbclid=IwAR3VHz3tihAnHQ5XjkS3m3JJLauJZevOtdpIRsYhD2NJlLFPvQixnZsFcpE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να σταματήσει αυτή η λυσαλέα δυτική κυκλοφορία στον ατλαντικό σε μια κυκλοφορία που οι αέριες μάζες τρέχουν σε ρυθμούς μαραθώνιου.
    Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει,μα να εξασθενήσει ο πολικός στρόβιλος μα να υποσκαπτεί ο γροιλανδικός αντικυκλώνας από θερμό Ρίτζ μα να κάτσουν γαϊδουρινά βαρομετρικά χαμηλά στην μέση του ωκεανού για να ανακόψουν την δυτική κυκλοφορία δεν ξέρω τι άλλο είναι να γίνει πάντως πρέπει με λυτούς και δεμένους σε κάθε περίπτωση επιβάλεται υποχρεωτικότητα να μπει μπλόκο στον μαραθώνιο.Φτάνει,αρκετα την ξέρουμε την δουλειά.
    Ώρα λοιπόν να πάρει και η ευρώπη μια γεύση από σιβηρικό χειμώνα για μια χρονιά για να σπάσει τα πρωτεία της ξεχωριστότητας και αλησμονησίας με τον χαρακτηρισμό το βασίλειο της ψυχρής κόλασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *φτάνει,αρκετα,
      Ακόμα και λάθος σε ένα κόμμα και αν κάνεις μπορεί να αλλάξει το νόημα της πρότασης.

      Διαγραφή
    2. Εχεις απολυτο δικιο .Σε κατι τετοια στηριζόταν και η Πυθια στους χρησμους της.
      "Ήξεις,αφήξεις.........".------Π.Α.

      Διαγραφή