Δείκτης Πρόγνωσης Ακραίων Καιρικών Φαινομένων


Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για σήμερα (ως τη Δευτέρα 30-11-2020/02:00 τοπική ώρα) και για αύριο (ως την Τρίτη 01-12-2020/02:00 τοπική ώρα). Τα διαβαθμισμένα σύμβολα  πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα  ροζ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / πορτοκαλί για τις υψηλές και σιέλ / γαλάζιο για τις χαμηλές).

Καλημέρα σε όλους!

22 σχόλια:

  1. Όπως λέει και ο δάσκαλος, το χαμηλό Αιγαίο βρέχει στα ανατολικά, το χαμηλό Λιβυη, βρέχει στα ανατολικά, το έρμο το χαμηλό Ιταλία ξαναβρεχει στα ανατολικά!! Τι θέλω να πω? Ότι ακομα και σήμερα αντί να ακούω αναφορές για βροχή στα δυτικά, διαβάζω σε διάφορα σαϊτ αναφορές για βροχή σε Αργολίδα, Βοιωτία και Αττική και για μια ακόμα φορά απορώ και αγανακτω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο παρατηρήσεις
      Η πρώτη παρατήρηση η μετεωρολογική:
      Στην κεντρονότια (ηπειρωτική και νησιωτική) Ελλάδα βρέχει και αστράφτει από τη σκάφη χαμηλών υψών που το μεσημέρι βρισκόταν στην περιοχή της Βεγγάζης προσανατολισμένη από τα ΒΔ προς τα ΝΑ.
      Στη Ν. Ιταλία - κεντρική Μεσόγειο βρέχει και αστράφτει από το βασικό σχεδόν αποκομμένο και βαροτροπικό χαμηλό που κινείται αργά Α-ΝΑ.
      Στη Δ. Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκές δυναμικό αίτιο για σοβαρές βροχές και επιπλέον υπάρχει το σχεδόν εχθρικό Α-ΝΑ ρεύμα.

      Η δεύτερη παρατήρηση η δεοντολογική:
      Οι πάσης βαθμίδας και κατηγορίας μετεωρολόγοι ας σταματήσουν να κινδυνολογούν και να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με λίαν αμφιβόλου μετεωρολογικής ορθότητας εκφράσεις. Η πραγματική μετεωρολογική αυθεντία των ημερών μας είναι μόνο η αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Οι μεταφέροντες τα αποτελέσματα των μοντέλων στο κοινό προγνώστες είναι –ας μην κρυβόμαστε- αντιγραφείς και περιγραφείς.
      Όπως φαίνεται με τους δύο χάρτες που ανέβασα σήμερα, η επιχειρησιακή μετεωρολογία για τις ενημερώσεις-προειδοποιήσεις του κοινού χρησιμοποιεί πλέον σύγχρονα μέσα και εργαλεία που καλό είναι να τα χρησιμοποιήσει και η ΕΜΥ. Κατά τη γνώμη μου, το «κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε» που εξασφαλίζει η συχνή έκδοση έκτακτων δελτίων πρέπει να περιοριστεί, αν η Υπηρεσία θέλει να κρατήσει ψηλά την αξιοπιστία της.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, χάθηκαν οι βροχές ως διά μαγείας η είναι ιδέα μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν κ τοπικές οι βροχές,έπεσαν αυτές για να λέμε την αλήθεια κ συνεχίζουν να πέφτουν με ποτιστικού τύπου μορφή εκεί όπου αναμένονταν.
    Στα του δασκάλου λεγόμενα συμφωνώ κ επαυξάνω χωρίς να έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.
    Όσο για τα επικίνδυνα φαινόμενα που θα εκδηλώνονταν σήμερα ας μη προσθέσω κάτι άλλο καθώς ότι ήταν να πούμε το είπαμε χθες.
    Χωρισμένη η Αιτωλοακαρνία σήμερα με τη νοτιοδυτική της πλευρά να παίρνει σχετικά αξιόλογα φαινόμενα κ την βορειοδυτική στα ψιλοβρόχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ κ ζιακοπουλε για την ανάλυση, έκαστος στο είδος του και ο κ ζιακοπουλος στις προγνώσεις του κ όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βροχη επι χαρτου μπολικη,βροχη επι εδαφους ελαχίστη ,εως ανυπαρκτη,οπως εδω.Θεωρω αστειο το πινακακι που ανήρτησε πριν λιγο το Ε.Α.Α.,με 5-6 20αρια-30ρια διασπαρτα σε ολη τη χωρα,για να μας πεισει οτι επισυνέβησαν οι προβλεψεις."Μπούρδες !!",που ελεγε και η αειμνηστη Σαπφώ.
    Την παρουσιαση των χρωματισμων των μοντελων επι της οθονης και την περισπούδαστη εξ αυτών αναλυση,συγγνωμη,αλλα την κανει και η....χωλή Μαριάμ !!.
    Δασκαλε προσυπογραφω .Στις 18 /11 (νομιζω) κατι ειχατε πει για μεχρι τις 15 /12 με την ευχη να ανατραπει. Τα μεχρι τούδε δεν συνιστούν ανατροπη . ------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειται ετσι ειται αλλοιως στην ΒΔ πελοποννησο σχεδον τιποτα Ριον 1 mm ,Πατρα 0,8mm Παναχαικο 1,6mm Το μονο που μπορω να πω ειναι ελεος!!Οταν τα δελτια αναφερουν επιδεινωση στα δυτικα και τελικα βρεχει στα ανατολικα στα δωδεκαννησα και παλι ναι παλι στην Κρητη τοτε τι να πω!!!Και ερωτω ποιο ηταν το αιτιο που αλλαξε τοσο ως προς την διαρκεια αλλα και ως προς την ενταση την αναμενομενη κατα τα λεγομενα κακοκαιρια?Η προγνωσημοτητα της Ανατολικης


    Ελλαδος και κυριως της Αττικης εναι πολυ μεγαλη αλλα στα δυτικα υπαρχει προβλημα Επισης βλεπω και ταχυτατη κινηση των χαμηλων στα δυτικα ενω στα ανατολικα επιβραδυνουν Ειμαι πολυ απογοητευμενος με την εξελιξη αυτη και ευχομαι να μην συνεχισθει αλλο παρα περα Μετα απο εναν αδυσωπητο νοεμβρη πραγματικο ερημικο επιτελους εβρεξε 1mm τι αλλο θα δουμε!!!Καλη νυχτα σε ολους Χριστοδουλε σε ευχαριστω για τις πληροφοριες σου εχεις την εκτιμηση μου Φωτη υπομονη και θα γυρισει ο τροχος δεν παει αλλο!!!Το φεγγαρι με το τεραστιο στεμμα της αλως χτες βραδυ δειχνει επερχομενη σοβαρη κακοκαιρια ΙΔΩΜΕΝ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αργύρη καταλαβαίνω το θυμό σου κ τον συμμερίζομαι.
      Όντως λίγα πράγματα αλλά μη ξεχνάς τον ανασταλτικό παράγοντα που ακούει στο όνομα ενισχυμένος ανατολικός άνεμος για τα δυτικά κ πρωτίστως για την περιοχή του Ρίου.
      Αυτός ήταν κ ο λόγος που έτσι κι αλλιώς σήμερα για μας δεν αναμένονταν κάτι ιδιαίτερο από πλευράς υετού αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το παράκανε καθώς έβρεξε με το σταγονόμετρο!
      Αντίθετα τα παραθαλάσσια κ το Ιόνιο είχαν αξιόλογα φαινόμενα.
      Υπομονή κ πολύ σύντομα έρχονται δυνατά πράγματα κ στα δυτικά όπως κ στη Αχαΐα.
      Εμεις πάντως μαζί με κάποιες βραδινές μπόρες κατάφερε ο προσωπικός μου σταθμός να καταγράψει τρέχουσα 3,2mm.
      Στα θετικά εκτός της σεληνιακής Άλως που υποδηλώνει μάλλον έναρξη κακοκαιριών, είναι κ η πυκνή ομίχλη που έχει σκεπάσει μετά από πολύ καιρό σήμερα τον κάμπο του Αγρινίου.
      Για να δούμε λοιπόν...

      Διαγραφή
  7. Εδώ στη Ρόδο, έχουμε από το απόγευμα κατά περιόδους καταιγίδες σχεδόν σε όλο το νησί, με τη μερίδα του λέοντος να παίρνουν ειδικά τα νότια του νησιού. Πριν λίγο είχαμε και εδώ στην πόλη ένα πολύ ισχυρό πέρασμα. Σε κάποια σημεία του νησιού υπάρχει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Γενικά φαίνεται να δεχόμαστε αρκετό νερό όλη την εβδομάδα- όπως φυσικά και όλη η χώρα- από τα διαδοχικά βαρομετρικα. Μακάρι να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία πέσουν καλά νερά παντού χωρίς προβλήματα (Έτσι για να μην επιβεβαιώνονται και οι κάθε λογής τρομολαγνοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νοτιοδυτική Μαγνησία Όρος Όθρυς μετά από πολλά χρόνια είχαμε ένα φθινώπορο με πολλά νερά ειδικά ο Νοέμβριος και σήμερα επίσης για ακόμη μια φορά πολύ νερό και ρίχνει ποτιστικου τύπου ακόμη όσο για το προσεχές διάστημα για το που θα πέσει υετός θεωρο είναι δύσκολη η προγνωσιμοτητα υπάρχουν αβεβαιότητες στην κατανομή στην χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 4,8mm τελικά ο σταθμός μου.
    Κάτι ψιλά κάναμε για αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρχίζουν και χάνονται οι μελλοντικές κακοκαιριες γιά τα δυτικά.
    Δεν υπάρχει το φετινό.. Δεν έχω λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην ταινία "Η θεία από το Σικάγο" ρωτάει ο Παντελής Ζερβός τον Ορέστη Μακρή,πως και κατάφερε να παντρέψει και τις 4 κόρες του και του απαντά αυτός,το κανάτι αγαπητέ μου το κανάτι,αλάνθαστο το κανάτι,ακόμη και την Καλλιόπη πάντρεψε.
    Έτσι λοιπόν και το φεγγάρι,αλάνθαστο σε ότι δείξει,γι'αυτό αγαπητοί Αργύρη και Φώτη σας είχα προετοιμάσει ότι τελικά δεν θα είχατε σχεδόν τίποτα από φαινόμενα και θα περιμένουμε το επομενο "γυρισμα" του.
    Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείτε γιατί θα έρθουν όλα κανονικά και πιστεύω ότι θα μας το δείξει σήμερα ή αύριο ο μεγάλος αδελφός μας.
    Καλές είναι οι όποιες εκτιμήσεις που κάνουμε,ειδικά οι μακροπρόθεσμες,αλλά είπαμε ότι χρονικά κανεις δεν μπορεί να πέσει μέσα και με την πρώτη ευκαιρία ίσως γράψω σχετικά κάτι πάνω σε αυτό.
    Από την μεριά μου συνεχίζω να επιμένω ότι θα έχουμε τις επόμενες ημέρες πολλά πράγματα να απολαύσουμε και να συζητάμε παίρνοντας και το οποίο ρισκο απορρέει από αυτή την "εμμονή" μου.
    Έχουν όλοι οι φίλοι δίκιο καθώς έφυγε ο Νοέμβρης σχεδόν ανομβρος ή και τελείως ανομβρος για πολλές περιοχές της,όμως πιστεύω ότι πολύ σύντομα όλα αυτά θα είναι παρελθόν.
    Σε ενδεχόμενη αποτυχία μου,θα το παραδεχτώ πρώτος και πληρώνοντας αναλόγως.
    Στην περιοχή μου τώρα,είχαμε τις τελευταίες ημέρες αρκετό κρύο με πολλή συννεφιά και πολύ αέρα.Τελειώνοντας όμως το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοσυγκομιδης και σπέρνοντας όλα τα χωράφια μου(Όπως και σχεδόν όλοι στην περιοχή)απόλαυσα την ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης που ξεκίνησε στις 15 το μεσημέρι και σταμάτησε στις 23 την νύχτα αφήνοντας 13 χιλιοστά (τόσο έγραψε ο σταθμός μου)που ήταν ιδανικά για τα σπαρτά.
    Ομίχλη το πρωί και εδώ και μια ώρα βρέχει σιγανά με πολύ χαμηλή νεφωση και θερμοκρασία.
    Καλημέρα σε όλους σας και καλή εβδομάδα με αρκετά φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Χριστοδουλε .Ειλικρινα χαιρομαι για οσα ωραια σού (σας) συμβαινουν.Ειδικα για τις ελιες ,καθόσον αυτες με μεγαλωσανε και αυτες με σπουδασανε.Εδω ειναι αξιοθρηνητες (οι μη ποτιστικες).
    Εμεις λαμβανομεν συνεχως και αδιαλείπτως...."πνευμα επουρανιον".Απο βροχη τιποτα. Οπως ακριβως το γραφει ο αγαπητος Βασιλης απο τα πανεμορφα και ...υδροχαρή Θεοδωριανα.Κατι σαν τον οριζοντα,που ολο τον πλησιαζεις και συνεχως μετατοπιζεται.Για το επομενο Π-Σ-Κ καταληξαμε σημερα στα 6mm!!!.Eχει η σεληνη γυρισματα λες. Το περιμενουμε.Με εντυπωσιαζει η σταράτη διατυπωση της προβλεψης σου . Καμια σχεση με τη γειτόνισσά σου!!! Να εισαι παντα καλα.-----Π.Α.
    Υ.Γ. Δασκαλε ειπαμε.Επιστημη-Παραδοση.Αφου την πρωτη πολλοι εκακοποιησαν ,καταφευγουμε στη δευτερη!-Για να δουμε,τωρα που εχουμε και "σελήνην πλήθουσαν".--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα στον κύριο Ζιακόπουλο και σε όλους τους φίλους του blog.
    Χωρίς να κάνω τον συνήγορο της Εθνικής Μετεωρολογικης Υπηρεσίας,η ΕΜΥ εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού και όχι Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων! !!
    Βέβαια η αποτυχία της πρόγνωσης ακόμα και για την Αττική τόσο από την ΕΜΥ όσο και από το Εθνικό Αστεροσκοπειο(ΜΕΤΕΟ )στην πρόγνωση τους για σήμερα Δευτέρα είναι προφανής. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Unknown η ΕΜΥ εκδιδει,και οφειλει να εκδιδει, ως εκ του χαρακτηρος της, τακτικα δελτια.Το εκτακτο τι το ηθελε?Αναιρουσε καποιο τακτικο?Pourquoi καθε λιγο εκτακτα?Η εννοια του εκτάκτου νομιζω οτι παραπεμπει αλλού ,(και στο βαθος......γαιδουρόδενε!....)-------Π.(ετρος) Α.

      Διαγραφή
  14. Φίλε Π.Α,να ξέρεις ότι πάντα έχω μάθει να μιλάω σταράτα και φυσικά πάντα επώνυμα και να αναλαμβάνω την ευθύνη σε ότι λέω και ότι κάνω.
    Οι ελιές και τα αμπέλια είναι η μεγάλη μου αδυναμία και καθώς είναι και ιερά φυτά(τόσο στην καλλιέργεια όσο και στον καρπό τους)εχουν να μας μάθουν παρά πολλά τόσα όσα δεν φαντάζομαστε.
    Βέβαια όλα τα φυτά και τα δέντρα όπως και όλα τα πλάσματα της φύσης,λίγο ή πολύ έχουν να μας διδάξουν πολλά, φθάνει μόνο να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.
    Επίσης φίλε μου το φεγγάρι ή ο μεγάλος μας αδερφός,που λέω εγω,κάθε φορά που "γυρίζει" μας δείχνει πολλά, αρκεί να ξέρεις να το "διαβάζεις" και να το ερμηνεύσεις.
    Εγώ ξέρω καλά για κοντινό διάστημα,12-15 ημέρες,αλλά υπάρχουν άλλοι που μπορούν να σου πουν για μήνες,εκπαιδεύομαι κοντά τους και πιστεύω κάποια στιγμή να μπορώ να δω και εγώ τόσο μακριά.
    Η πίστη μου όπως έγραψα είναι ότι σύντομα όλοι θα Έχουμε να συζητάμε όμορφα καιρικά σκηνικά.
    Ίδωμεν,ούτως ή άλλως ο καιρός πάντα μιλάει τελευταίος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για το επόμενο δεκαήμερο τουλάχιστον το πάνω χέρι θα πάρουν κυρίως οι νοτιαδες και σχεδόν όλοι η χώρα θα πάρει βροχές τώρα το ποσό έντονα θα είναι τα φαινόμενα και που θα βρέχει όλα αυτά τα συστήματα που έρχονται είναι δύσκολη η προγνωσιμοτητα ως προς την κατανομή του υετού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρέθυμνο, τώρα 18.28 της 30ης-11-2020 ο ένας από τους δύο σταθμούς έγραψε 300 mm για τον μήνα Νοέμβριο. Χουχουχου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητε ανωνυμε σε χαιρετω απο την ΒΔ πελοποννησο απο το Ριον ΤΩΡΑ 0 mm και ολο τον νοεμβριο 1,2mm XAXAXA!!! Με εκτιμηση καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή