Καιρός για καστανάδες και φουφούδες!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται νότια και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι δυτικότερες περιοχές της και κυρίως τα νησιά του Ιονίου, όπου θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς. 

Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (18-19/11), ψυχρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από την Ουκρανία προς την περιοχή μας θα αλλάξουν την εικόνα του καιρού στη χώρα. Πέρα από τις βροχές, θα πέσουν χιόνια στα ορεινά, οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια. Πάντως, στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα (βροχές, χιονοπτώσεις) δεν θα κρατήσουν πολύ. 

Την Παρασκευή (20/11), ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται μόνο στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές.

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ήθελα να ξερά τι δουλειά έχει το αυριανό χαμηλό να πάει στη Λιβύη? Η λογική και η παράδοση λέει καρφί για ηπειρωτική Ελλάδα, της λείπει της θάλασσας νερό? Όσον αφορά το μεθαυριανο περιμένω λίγα έως καθόλου φαινόμενα για Ήπειρο... Θα μας φάει ο βακος!! Όλα τα λεφτά τα ποντάρουμε το Σκ πλέον με τη βοήθεια της Παναγίας βεβαίως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυσκολα τα πράγματα για εμάς ακόμη και για τίς 20 του μηνός.
      Δυστυχως αλλά είναι τα φαβορί ξανά..

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα σε όλους/ες
    Επειδή πάντα ο καιρός λέει την τελευταία λέξη και τούτη η εβδομάδα από άποψη βροχών θα κυλήσει μάλλον υποτονικά...
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καλές βροχές μάλλον θα έρθουν το Καλοκαίρι,που λέει ο φίλος Φραγκίσκος από Φάληρο.Τωρα θα μας φάει ο Βοριάς.
    Που είναι βρε παιδιά ο Νοέμβρης ο βροχαρης με τους Νότιους ανέμους;
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη θυμάμαι παλιά και από το δημοτικό στην δεκαετία του 90 στα σχολικά μου χρόνια,όπου κολλούσα το πρόσωπο μου στο τζάμι την ώρα του μαθήματος στο σχολείο και θαύμαζα τους κεραυνούς και την βροχή με συνοδεία φωνής και μάλωμα από τον δάσκαλο αλλά εγώ το βιολί μου. Τότε ο καιρός είχε της εποχές του..... τώρα και αυτός (ο καιρός)το βιολί του. Δημήτρη τα τελευταία χρόνια μου μυρίζει ότι πάει να εγκατασταθεί αυτό το μοτίβο των καλοκαιρινών βροχών. Κλιματική αλλαγή? Καιρικός κύκλος? Θα δείξει. Χαιρετισμούς στην Κορινθία. Καλησπέρα στον κύριο ζιακόπουλο και σε λοιπούς φίλους του blog. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω ότι οι θερμικές αστάθειες είναι φοβερά όμορφες και νοσταλγώ κάθε χρόνο την εποχής τους αλλά και δυνητικά επικίνδυνες. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  4. Δεκέμβριος. ΚΑτεβαίνω τὴν Τσι­μι­σκή· γω­νί­α μὲ Ἀ­ρι­στο­τέ­λους, βλέ­πω τὸν κα­στα­νὰ ἀ­π’ τὸ πα­λιὸ Ἀ­να­γνω­στι­κό τῆς Β’ Δη­μο­τι­κοῦ, τὸν ζω­γρα­φι­σμέ­νο ἀ­π’ τὸν Γι­ῶρ­γο Μα­νου­σά­κη (κά­ποι­οι νο­μί­ζου­νε, λά­θος, ὅ­τι εἶ­ναι ζω­γρα­φιὰ τοῦ Γραμ­μα­τό­που­λου), νὰ κά­θε­ται στὴ γω­νί­α μὲ τὴ φου­φοὺ καὶ νὰ ψή­νει κά­στα­να. Στὲκο­μαι δι­στα­κτι­κὰ μπρο­στά του. Τὸν κοι­τά­ζω ἐ­πί­μο­να, ἐ­ξε­τα­στι­κὰ – κι ὅ­μως εἶ­ναι ἐ­κεῖ­νος, ὁ ἴ­διος, αὐ­το­προ­σώ­πως. Τοῦ ζη­τά­ω ἀ­μή­χα­νος ἕ­να σα­κου­λά­κι. Αὐ­τὸς πιά­νει ἐ­πι­δέ­ξια με­ρι­κὰ ψη­μέ­να κά­στα­να μὲ μιὰ μα­σιά, τὰ βά­ζει προ­σε­κτι­κὰ σὲ μιὰ μι­κρὴ χάρ­τι­νη σα­κού­λα καὶ μοῦ τὰ δί­νει – βγά­ζω καὶ τὸν πλη­ρώ­νω.

    Προ­χω­ρά­ω πα­ρα­ξε­νε­μέ­νος πα­ρα­κά­τω. Νι­ώ­θω τὴ χού­φτα μου ζε­στὴ ἀ­π’ τὰ κά­στα­να, σὰν κοι­λιὰ τρυ­γό­νας – παίρ­νω ἕ­να, τὸ ξε­φλου­δί­ζω ἀπ’ τὰ σκα­σμέ­να τσό­φλια κι ἐ­νῶ τὸ τρώ­ω ξε­φυ­σών­τας για­τί εἶ­ναι καυ­τό, βλέ­πω ἀ­πὸ μα­κριὰ νὰ ‘ρ­χε­ται κα­τα­πά­νω μου ὁ δι­ευ­θυν­τὴς τοῦ δη­μο­τι­κοῦ σχο­λεί­ου, ὁ κύ­ριος Πα­πα­στρα­τη­γό­που­λος, ποὺ μᾶς ἔ­κα­νε τό­τε γραμ­μα­τι­κή: αὐ­στη­ρός, μέ­σα στὸ γκρὶ κο­στού­μι του, ἄ­καμ­πτος, κρα­τών­τας ἕ­ναν ξύ­λι­νο χά­ρα­κα. Φτά­νει δί­πλα μου, στέ­κει ἀ­κί­νη­τος, βλο­συ­ρός, βλέ­πει τί κρα­τά­ω στὰ χέ­ρια, καὶ μὲ ρω­τά­ει, ἐ­νῶ χτυ­πά­ει ρυθ­μι­κά, ἀ­πει­λη­τι­κὰ τὸν χά­ρα­κα στὴ χού­φτα του:

    «Σκαμ­παρ­δώ­νη, πῶς λέ­με τὰ κά­στα­να στὰ ἀρ­χαῖ­α;»

    Ἄρ­χι­σαν νὰ τρέ­μουν τὰ πό­δια μου. Βου­βά­θη­κα. Ξε­ρο­κα­τά­πια.

    Μὲ κοι­τά­ζει ἐ­πι­τι­μη­τι­κὰ καὶ συ­νε­χί­ζει:

    «Διὸς κά­ρυ­α. Πε­νήν­τα δύ­ο χρό­νια πέ­ρα­σαν κι ἀ­κό­μα δὲν τὸ ’μα­θες;»

    Γιώργος Σκαμπαρδώνης Νο­έμ­βριος (δι­η­γή­μα­τα, ἐκδ. Πα­τά­κη, 2014).

    και για την αντιγραφή
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηδένα προ τού τέλους μακάριζε για όσους προεξοφλούν τα καιρικά δρώμενα το επόμενο διάστημα.
    Υπομονή....
    Είπαμε ξανά πριν μέρες ότι από δω κ πέρα μας νοιάζει ένας γεμάτος χειμώνας καθώς τον καιρό ΝΔ ρεύματος που κουβαλάει νερά κ υψηλές θερμοκρασίες γενικά θα πρέπει να τον ξεχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Φωτη νομιζω οτι οι προεξοφλούντες τα καιρικα μελλούμενα δεν μακαρίζουν ,αλλα μαλλον οικτείρουν τον καιρο.
    Ως προς το μελλον του καιρου που λες,αν ειναι να εχουμε,εδω κυριως,χειμωνιατικα σκηνικα περισσοτερο προς τέρψιν των οφθαλμων,παρα προς κορεσμον της κοιλίας,τοτε την....βάψαμε,για να μην πω κατι αλλο που λενε στη Σ.Ε.Α.Π.!
    Παντως εναν τονο αισιοδοξιας μας τον δινεις.Να εισαι καλα.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν γνωρίζουμε πόσο καλά θα τα πάει ο επικείμενος χειμώνας, αλλά την έναρξη του αγώνα ανήγγειλαν ήδη οι κοκκινολαίμηδες στους μεγάλους κήπους και τα πάρκα και οι καστανάδες (όσοι απέμειναν) στις γωνιές των δρόμων.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα δάσκαλε, καλό χειμώνα λοιπόν να έχουμε μιας και ήρθε ο καιρός του σιγά σιγά.

      Διαγραφή
  8. Χειμωνιασε και φεύγουν τα πουλια γοργος ο πελαργος τα πελαγωνει κι η φλυαρη χελιδονοφωλια χορτάριασε παντέρημη και μονη.

    Του σπινου χάθηκ η γλυκια λαλια φοβηθηκε ο μελισσουργος το χιονι κι η σουσουραδα κατω στην ακρογιαλια δεν τρεχει, δεν πηδα,δεν καμαρώνει.

    Στης λυγαριας τ ολόξερο κλαδι του φθινοπωρου φτωχικο παιδι ο καλογιαννος, προσχαρος προβαλλει με λογια ταπεινα και σιγανά.

    Μικρος προφητης,φτερωτος,μηνα την Ανοιξη,που θα γυρισει παλι.

    Γεώργιος Δροσινης.
    και για την αντιγραφη ----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή