Διαπιστώσεις, φόβοι κι ελπίδες!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

 -Κόλλημα με την Κρήτη που έχει ο καιρός του φετινού Νοέμβρη! Από τη Μάλτα, από την Αίγυπτο, από την Ουκρανία, απ’ όπου και να έρχονται τα χαμηλά, εκεί πάνε! Τούτη τη φορά θα βραχούν καλά αρκετές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.


 - Οι κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες αυτή την περίοδο είναι περί τους 17 βαθμούς για την Αθήνα και περί τους 15 βαθμούς για τη Θεσσαλονίκη. Πόσο σημαντική είναι μια ψυχρή εισβολή που θα κατεβάσει κατά 1 με 2 βαθμούς τη θερμοκρασία; Μήπως αρχίζουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες θερμοκρασιακές κανονικότητες και δεν το πήραμε χαμπάρι;

- Θα περάσει, λέει, μια ατμοσφαιρική διαταραχή και το νερό που θα φέρει θα καλύψει το έλλειμμα του μήνα. Άρα, δεν τρέχει και τίποτε με την κλιματική αλλαγή. Ξεχνάει όμως να αναφερθεί στον αριθμό ημερών βροχής που είναι ασφαλέστερος δείκτης των κλιματικών αποκλίσεων.

- Τις προγνώσεις μεγάλης διάρκειας δεν τις πολύ-εμπιστεύομαι. Όμως, δεν μπορώ και να μην τις βλέπω. Είδα λοιπόν ότι αναφορικά με τον υετό τα περισσότερα μοντέλα είναι φειδωλά όχι μόνο για το υπόλοιπο διάστημα του Νοεμβρίου, αλλά και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Ας ελπίσουμε ότι τα στοιχεία δεν θα επαληθευτούν. Θα είναι κρίμα να πάει χαμένος ένας ακόμα κατά τεκμήριο βροχερός μήνας!

Καλό απόγευμα, φίλοι μου.

Υ.Γ. Όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τις εθελόντριες νοσηλεύτριες της Κρήτης, η κοινωνία μας μπορεί να ελπίζει! 

26 σχόλια:

  1. Όποιος επιμένει κ δε βλέπει την κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών μάλλον αυτό τρολάρεται.
    Τα λέμε χρόνια τώρα με επιστημονικές αποδείξεις κ δε πρόκειται να μπω εκ νέου σε αντιπαραθέσεις γιατί πραγματικά το θεωρώ χάσιμο χρόνου τη σήμερον ημέρα.
    Στα καιρικά,τα σημερινά ψιλοβρόχια δεν έφτασαν για τίποτα κ το μόνο που έφεραν είναι ένα μουντό φθινοπωρινό νορμάλ σκηνικό.
    Εχω αγανακτήσει με αυτούς που όλη μέρα διατυμπανίζουν χιόνια κ πολικές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές στα πεδινά ηπειρωτικά τους 13 με 15β κ κ σε κάποια χιόνια στα ορεινά που θεωρούνται άκρως φυσιολογικά για την εποχή.
    ΕΛΕΟΣ!
    Στα μελλούμενα τώρα μάλλον πάει στράφι κ η αλλαγή του ΣΚ κ πλην Κρήτης κ Εύβοιας που έτσι κ αλλιώς παίρνουν νερά όλο το τελευταίο διάστημα η υπόλοιπη χώρα θα φάει μόνο ένα απλό φθινοπωρινό κρύο κ τιποτα άλλο
    Τα πράγματα όσο αισιόδοξοι να είμαστε εξελίσσονται τραγικά πλέον κ δυστυχώς παρόλο που κάποια μοντέλα τάζουν παπάδες για τα τέλη του μήνα πάλι,εγώ μετά από τόσες σφαλιάρες κρατώ πολύ μικρό καλάθι.
    Το μακροπρόθεσμο όπως τόνισε κ ο δάσκαλος του ευρωπαϊκού μόνο αισιόδοξο δεν είναι(από πλευράς υετού κ μόνο μιλάω) για τη συνέχεια αλλά δε ποντάρω εκεί καθώς οι προβλέψεις ειδικά αυτή την εποχή είναι αναξιόπιστες ακόμη κ μετά από τρεις ημέρες, οπότε θα το ξανά πω υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν υπήρχε η τηλεόραση δεν θα είχε καταλάβει κανένας τίποτα. Διανύουμε μια θερμή περίοδο σαν και αυτές που είχε ο πλανήτης κατά διαστήματα χιλιάδες χρόνια τώρα. Η πιο πρόσφατη ήταν την περίοδο 1920 - 1940. Έχω και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που και τότε κλαιγόντουσαν για να μην αναφερθώ στον μεσαίωνα που από την ξηρασία είχε στερέψει ο Ρήνος ποταμός στην Γερμανία και από την ζεστή έβραζαν αβγά στην άμμο.

      Διαγραφή
  2. Να ταν μόνο το φετινό Νοέμβρη αυτό το κόλλημα... Ωραία θα ήτανε! Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έχει αυτό το κόλλημα. Κρήτη, ορεινή κεντρική Εύβοια. Κρήτη, ορεινή κεντρική Εύβοια. Έχουμε αγανακτήσει οι καιρόφιλοι της ηπειρωτικής Ελλάδας με αυτό το σκηνικό. Γιατί πολύ απλά, με αυτού του τύπου την εμμονή τα ηπειρωτικά διάγουν ανομβρίες. Το κανε μία οκ, το κανε 2 οκ, το κανε 3 οκ, ε το χει κάνει 103 συνεχόμενες όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το υστερόγραφο σας θα έπρεπε να είναι ο κανόνας στην ή της ζωής μας ....εν΄αναμονή και το Κιάτο για λίγο νεράκι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω το υστερόγραφο: Η κοινωνία μας θα ελπίζει περισσότερο, αν κάθε φορά που ο τόπος βρισκεται σε κίνδυνο, η εκάστοτε αντιπολίτευση κάνει αυτό που έκανε ο Αριστείδης λίγο πριν από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (πήγε στον πολιτικό του αντίπαλο Θεμιστοκλή και προσφέρθηκε να αγωνιστεί σαν απλός στρατιώτης).

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη δάσκαλε αλλά η σύγκριση μάλλον ατυχής είναι...

      Διαγραφή
    3. Εννοώ η σημερινή πραγματικότητα με την τότε. Ούτε ο Θεμιστοκλής ούτε και ο Αριστείδης ήταν απλοί διαχειριστές καταστάσεων της εποχής τους, αναμένοντας έξωθεν οδηγίες. Ως ευχή, προσυπογράφω!

      Διαγραφή
  4. Να στε καλά κ ζιακοπουλε! Δυστυχώς έχουν αλλάξει κ ανατραπεί τα πάντα στην ζωή μας, από τον καιρό έως την καθημερινότητα μας. Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπάρτη ετήσιος υετός 287,8mm
    Παρόμοιες τιμές και οι υπόλοιποι σταθμοί του νομού...
    Νομίζω αυτό αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ν. Μηχανιώνα λέει μόνο 190,8 mm, μάλλον λάθος θα είναι. Ποιος μπορεί να μας πει;

      Διαγραφή
  6. Τους αρνητες της κλιματικης αλλαγης(ανθρωπογενούς) θα πμορουσαμε να τους διακρινουμε σε δυο κατηγοριες,σε ιδιοτελείς και ανιδιοτελείς.Τους πρωτους,προφανως,εχοντας υπ όψιν του ο σοφος, τολμω να πω,καθηγητης Θεοδοσης Τασιος,σε μια τελευταια συνέντευξή του,ειπε "αυτοι στο βαθος σου λενε,ασε αδερφε να καψουμε το πετρελαιο που εχουμε αποθηκευμενο,και μετα κουβεντιαζουμε για κλιματικη αλλαγη"!.
    Υ.Γ. 1)'Οποιος θελει μπορει να διαβασει το βιβλιο του Θ.Τάσιου "ας αναστοχαστουμε εαυτούς και αλλήλους".
    2)Για τη χθεσινη 17η Νοεμβρη,το ποιημα του Μανολη Αναγνωστακη"Φοβάμαι"
    3)Ο Αριστειδης (αριστος+ειδος) δεν ειχε μονον ωραια μορφη (ειδος=μορφη),αλλα και ωραιο χαρακτηρα.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Θεοδόσης Τάσιος: σοφία και πολυμέρεια. Χαίρεσαι να τον ακούς και να τον διαβάζεις.
      2) Ναι στο «Φοβάμαι», με συναρπάζει το «Μιλώ». Η δύναμη της ποίησης του Μανώλη Αναγνωστάκη υπερβαίνει τις κομματικές ταμπέλες.
      3) Να γράψει ο ίδιος το όνομά του στο όστρακο; Απίστευτο!

      Διαγραφή
  7. Από το χειμώνα του 2017 σταμάτησε η έλευση χαμηλών από τα δυτικά και τη κεντρική μεσόγειο. Μπαίνουν από τα βόρεια σύνορά μας ή δημιουργούνται στη Νότια νησιωτική Ελλάδα. Αν δεν είναι κλιματική αλλαγή αυτό, τότε είναι αξιοσημείωτη ανεξήγητη εμμονή. Οι βροχές στα δυτικά μειώνονται και πλέον ο επικρατέστερος άνεμος τους 3 τελευταίους χειμώνες δεν είναι ο νοτιάς, αλλά, ο μέχρι πρότινος σπάνιος, ξηρός Βόρειανατολικός Ανεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βλεπω τωρα οτι το Ε.Α.Α.για αυριο στο αιγαιο κανει λογο για "αποκομμενο βαρομετρικο χαμηλο",και εγω κανω λογο για "απολωλός προβατον"!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά παθαίνουν τα χαμηλά που βγαίνουν από το μαντρί (ζωνική κυκλοφορία)!

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάλι αυτό του ΣΚ το βλέπω σαν ποτιστικό μπεκ που κινείται Α - Δ - Α και ποτίζει όλη τη Β. Αφρική.

      Διαγραφή
    3. σαν ποτιστικο μπεκ?? σωστος

      Διαγραφή
  9. Με συννεφιά ξεκίνησε η χθεσινή μέρα αλλά όχι με τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.
    Μετά τις 11 ξεκίνησε να βρέχει και από τις 12-18 έριξε καλή ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης με "βαρια" χαμηλή νεφωση*αφήνοντας 7,3mm),παύση μέχρι τις 23 και από εκεί μέχρι τώρα σε ενα σταματα-ξεκινα με 10λεπτα η 20λεπτα ξεσπάσματα,είχαμε αλλα 12,4mm(τόσα έγραψε ο σταθμός μου).
    Ίδια εικόνα και στην Αλίαρτο που βρίσκομαι από τα ξημερώματα.
    Η θερμοκρασία από 9-11 βαθμούς και οι άνεμοι 5-6 μποφόρ ΒΔ διευθύνσεων.
    Από εχθές το μεσημέρι άρχισε να χιονίζει στον Παρνασσό που πιστεύω ότι θα βάλει καλό χιόνι,φυσιολογικό για την εποχή.
    Όσο και να θέλει ο φίλος Αργύρης να με πείσει ότι τα πάω περίφημα,εγώ βλέπω ότι ενώ τα πάω αρκετά καλά μέχρι ώρας,περίμενα το τελευταίο 10ημερο του μηνός ότι ο καιρός θα ήταν τελείως διαφορετικός για την ΔΒΔ και κεντρική Ελλάδα,τελικά φαίνεται πως πέφτω έξω.Θελω να πιστεύω όμως ότι δεν θα πέσω έξω στα φαινόμενα που γενικά περιμένω για αυτές τις περιοχές,καθώς δεν δέχομαι ότι η φύση και ότι την περιβάλει μπορεί να κάνει λάθος,απλά όπως έχω γράψει πάλι ο χρόνος μετράτε λάθος από εμας(με τη πρώτη ευκαιρία ίσως γράψω κάτι πάνω σε αυτό).Για μένα σίγουρα θα έρθουν πολύ καλά πράγματα με λίγη καθυστέρηση,υπομονή λοιπόν.
    Στα πολύ ωραία γραφόμενα του δασκάλου και των φίλων έχω να πω ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτά τα όμορφα σκηνικά φθινοπωρινά η χειμωνιάτικα που κρατούσαν μέρες η και εβδομάδες και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που σχεδόν όλες οι κακοκαιριες θα είναι εξπρές.
    Σε μένα τώρα μένει η ευχαρίστηση ότι τα πάω περίφημα για την περιοχή μου (Εάν πέσω και εδώ έξω,αλίμονό μου)και βλέποντας καθημερινά όλα όσα απλόχερα μου δίνει η μάνα φύση,πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν όπως περίπου τα έχουμε πει από καιρό.Αυτο φαίνεται και στην πολύ όμορφη φωτογραφία του Σπύρου Μπαλαδημα,Σπύρο από Υμηττό ειναι;
    Καλημέρα σε όλους σας.
    Υ,Γ:Γράφοντας το σχόλιο,χαίρομαι και απολαμβάνω ένα φοβερό ξέσπασμα του καιρού που εδώ και μισή ώρα ρίχνει παπάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι κρητικές εθελόντριες με συγκινούν και μου φέρνουν στον νου τους κρητικούς μακεδονομάχους. Το άγαλμά τους δεσπόζει στην οδό Π. Μελά, κοντά στο άγαλμα αυτού, επίσης εθελοντή ήρωα μακεδονομάχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αξιομιμητη η ανθρωπιά των νοσοκομων! Τη μερίδα του λέοντος παίρνει μάλλον ο Χριστόδουλος από τα ανατολικά ηπειρωτικά! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα συμφωνήσω με τον φίλο Χριστοδούλου λίγο υπομονή κ θα έρθουν καλύτερα πράγματα ο καιρός άλλοστε έχει του δικούς του νομους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι ένας άνθρωπος ήρεμος που σπάνια εκνευρίζεται. Κάποια στιγμή συνειδοποιούμε ότι εκνευρίζεται όλο και πιο συχνά και υποθέτουμε ότι για καποιους λόγους άλλαξε η συμπεριφορά του. Πόσο σίγουροι είστε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα γι αυτόν και θα ξαναηρεμήσει; Δεν είναι εξίσου ή και περισσότερο πιθανό να τον πάρει η κατηφόρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δασκαλε το ερωτημα ξαφνιάζει.Οι ισορροπιες στον ανθρωπινο οργανισμο,σωματικες και ψυχικες,συνηθως κρεμονται απο μια κλωστη.Σε περιπτωση διαταραχης σοβαρης,χωρις τη συνδρομη ειδικου(-ων),νομιζω οτι η επαναφορα στην προτέρα κατασταση θα ειναι δυσκολη.Ευχες για το καλυτερο.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πιο πιθανό είναι ότι κάθε άνθρωπος θα ήταν πιο εύκολο να οδηγηθεί στην κατηφόρα και μάλιστα με σπασμένα τα φρένα,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού τους.
    Όσο αναφορά την φύση και κατά συνέπεια τον καιρό,για εμένα είναι απολύτως βέβαιο,παρά τις όποιες επεμβάσεις μας,ότι αυτή θα βρει τον τρόπο να επαναφέρει την πρότερη κατάσταση της, με μια μόνο επισήμανση:Σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ απόλυτα ότι το κλίμα έχει αλλάξει η πιο σωστά διανύουμε μια θερμή περίοδο, όμως δεν μπορούμε να απομονώνουμε μια περίοδο ξηρασίας και να λέμε ότι φταίει ντε και καλά η κλιματική αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή