Με τέτοιες βροχές τα χωράφια δεν προετοιμάζονται για τις φθινοπωρινές σπορές!

Ο ασθενής συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί στην περιοχή μας ΒΔ ανέμους εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 24 βαθμούς και λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα. 

Την Τετάρτη (4/11), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η σταδιακή επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Αναφορικά με τα λοιπά βασικά μετεωρολογικά στοιχεία, ασθενείς βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (5/11), προβλέπεται αρκετή συννεφιά στη χώρα, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι περιορισμένες. Οι ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (6-7/11), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

9 σχόλια:

  1. Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι και καλοπροαιρετοι, ανοιγουμε όμως πρωί πρωί τον υπολογιστή να δούμε ευχάριστα τρεξίματα και αντ'αυτου μας πιάνει κατάθλιψη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλήρης καιρική απραξία θα την έλεγα εγώ.
    Θερμοκρασίες εάν εξαιρέσουμε βράδυ κ πρωί όπου έχουμε μονοψήφιες τιμές στα ηπειρωτικά μας, τα μεσημέρια είμαστε κ θα είμαστε σταθερά ένα μήνα πίσω!
    Υπομονή ακόμη.
    Χριστόδουλε, κανόνισε να πιάσεις 13ρι στο ΠΡΟΠΟ σου.
    Ευχάριστα τα προγνωστικά σού ανά περιοχή κ σου έχω εμπιστοσύνη, όμως συμφωνώ απόλυτα μαζί με σένα κ με άλλους φίλους του μπλογκ ότι παλιές καλές εποχές δε θα ξανά έρθουν.
    Ας μη ξεχνάμε ότι σε νέες μελέτες που έγιναν η ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται 4 φορές περισσότερο σε σχέση άλλες περιοχές της Ευρώπης!
    Τα πράγματα λοιπόν για να είμαστε ρεαλιστές κινούνται σε μια νέα πραγματικότητα.
    Τέλος, για τα χιλιοστά βροχής συμφωνώ απόλυτα με τον Θάνο ότι φέτος όλη η χώρα είναι σε χαμηλά επίπεδα.
    Ακόμη κ αν κάποιες περιοχές είχαν νερά στο μέσο όρο, αυτό ήταν σε πολύ τοπικό επίπεδο κ ο όγκος νερού που έπεσε να ήταν τεράστιος για μια δυο μέρες κ μετά τζίφος...
    Τέτοια νερά δε "γεμίζουν" τη φύση μας.
    Ελπίζω λοιπόν σε επιστροφή του κανονικού φθινοπώρου μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη κ μετέπειτα.
    Καλό μήνα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια την φετινή κατάσταση για την Ήπειρο.. Αίσχος. Θλίψη. Τραγωδία.
    18 βαθμοί μέγιστη στο χωριό μου τα Θεοδωριανα Άρτας....
    Τόσο είχε και τον Ιουλιο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βοηθεια απο επαίοντες σε μενα τον αδαή .Πώς γινεται αποψε το βραδυ δυο κατα τεκμηριο αξιοπιστα sites,freemeteo και meteo(Ε.Α.Α.),στην προβλεψη τους για το Ξυλοκαστρο μεχρι την Κυριακη, να αποκλινουν τοσο.Το μεν πρωτο ουτε σταγονα το δε δευτερο βροχη σε 14 τριωρα!.----
    Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απλό, τα συγκεκριμένα σάιτ καιρού στηρίζονται σε εντελώς διαφορετικά προγνωστικά μοντέλα εξου κ οι αποκλίσεις που έχουν στον υετό.
      Προσωπική μου γνώμη κ με τα τελευταία τρεξίματα που είδα είναι ότι από Πέμπτη κ μετά θα έχετε ψυχρά αρκετή,μπόλικη συννεφιά κ καιρό βορείου ρεύματος.
      Όμως αυτό από μόνο του δε φτάνει για τίποτα αξιόλογο από πλευράς ποτιστικών αξιόλογων βροχών, οπότε κράτα πολύ μικρό καλάθι ειδικά για τα πεδινά της Κορινθίας.
      Ψόφια πράγματα πλην των γνωστών περιοχών που δέχονται κ χωρίς δυναμικό αίτιο αξιόλογα φαινόμενα(π.χ. Εύβοια Μαγνησία κ κυρίως Κρήτη)

      Διαγραφή
    2. Φωτη ευχαριστω πολυ.Βεβαια αυτη την απλη εκδοχη την ειχα κατα νουν,αλλα υπέθετα οτι ισως ακολουθουσαν καποια συνδυαστικη διαδικασια και να εξάγουν καποιο resume.Καποια συνεξεταση,ensemble.Tελος παντων.
      Ως προς τη διακριση ορεινα-πεδινα στην περιοχη μας με τον καιρο του βορείου ρεύματος εχεις απολυτο δικιο .Μου εχει συμβει να βρισκομαι στον Φενεό,να επικρατει πληρης συννεφια, εντελως κλειστος καιρος,αλλοτε με βροχη ,αλλοτε με χιονι,και την ιδια μερα να κατεβαινω παραλια (Ξυλοκαστρο-κιατο).Αλλος....Θεος!μεχρι λιακαδα.Τετοια διαφορα! Ας ειναι.Διατελουμε εν αναμονη αλλαγης.-----Π.Α.
      Υ.Γ. Τους αγροτες σκεπτομαι και τον.......υδροφορο οριζοντα.

      Διαγραφή
  5. Υπομονή! Το καλοκαίρι τα καλά νερά όπως πάντα τα τελευταία χρόνια. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ημουνα ετοιμος να "μαλωσω" τα καιρικα μοντελα,αλλα συμπτωματικα επεσα πανω σε μια παλαιοτερη συνεντευξη του δασκάλου,ο οποιος χαρακτηριζει τα προγνωστικα μοντελα "ως τη γυναικα μας,την ερωμενη μας,ή τη φιλη μας,την οποια δεν θα πρεπει να μαλωνουμε ποτε....",οποτε...αναθεωρησα!.
    Απο αυτη τη συνεντευξη σταχυολογώ και παραθετω καποια σημεια ενδιαφεροντα κατα τη γνωμη μου. 1).Η κλιματικη αλλαγη ειναι γεγονος αδιαμφισβήτητο. 2).Οι επιστημονες πρεπει να ενημερωνουν την πολιτικη ηγεσια και το κοινο χωρις κραυγες,αλλα με μετρο και πειθώ. 3).Οι 46οC στην Αθηνα ειναι πιστευω ενα οριο και πανω απο κει δεν θα λειτουργησει τιποτα. 4).Πρεπει να ξερετε οι ερασιτεχνες μετεωρολογοι,οτι ειναι μεγαλη ιστορια να κινηθει μηχανισμος,ο οποιος κοστιζει και πολυ. 5).Ο δρομος του χιονιου για την Αθηνα ξεκιναει απο την Ουκρανια. 6).Καλως γινεται κριτικη στις προγνωσεις καιρου.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή