Οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις του χειμώνα!

Η χαράδρα του Αώου από το μοναστήρι της Παναγιάς Στομίου. Τα κίτρινα φύλλα δείχνουν τέλη Νοεμβρίου και το νερό μάς παραπέμπει στα τέλη Αυγούστου. Φωτ. Νίκος Νικολάου, Κόνιτσα. 


Πίνδος: αυχένας Τζαν Χορταρά, κοντά στη Μηλιά. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο και τραβήχτηκε από τον Πολύμερο Σιώτα.


Άποψη του Παρνασσού. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Καλησπέρα σε όλους, Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

15 σχόλια:

  1. Έχουμε και τα πρώτα πασπαλίσματα για φέτος στο νομό Ιωαννίνων σε κατοικημένες περιοχές(Μέτσοβο, Μηλιά, Πληκάτι κλπ). Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφες οι εικόνες όλων,αλλά απελπιστικές όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα.
    Μπήκαν τελικά έστω τοπικά κ πρόσκαιρα τα πρώτα χιονάκια στην Πίνδο κ τη δυτική Μακεδονία.
    Αρχηγός μέχρι στιγμής ο Παρνασσός ο οποίος συνεχίζει κ βαζει πάνω από τα 1400μ αξιόλογες ποσότητες χιονιού.
    Δυστυχώς η δυτική κ η Βόρεια χώρα έχασε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για πολλά νερά κ χιόνια στα ορεινά καθώς το σύστημα στο ιόνιο έδωσε κ δίνει πολύ νερό αλλά ο "μανιάσμένος" ισχυρός ΒΑ άνεμος που πνέει κ στην περιοχή μου δεν άφησε το σύστημα να προσχώρησει στα ενδότερα αφήνοντας μας μόνο κάποιες ψιχάλες.
    Το ρόλο του καταβάτη ΒΑ ανέμου φίλε Αργύρη τον έχουμε αναλύσει κ πέρσι στο ρόλο που παίζει στα συστήματα κ πως ευνοεί η αποτρέπει φαινόμενα αναλόγως την εποχή στη περιοχή μας.
    Όσο χειμωνιάζει θα τα ξανά πούμε.
    Τέλος να πω ότι κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία των ensembles κ των χαρτών καιρού από τα δύο μεγάλα προγνωστικά κέντρα,είναι η πρώτη φορά που όσο κυλούν οι μέρες τα στοιχεία φτιάχνουν αντί να χαλάσουν για την επικείμενη αλλαγή της κυκλοφορίας προς το τέλος του μήνα.
    Με τις ευλογίες μας λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ένα "βαρυ" μουντό και βροχερό σκηνικό ξεκίνησε η χθεσινή μέρα που κατα τόπους έδινε καλά ποσοστά υγρασίας και ενώ φάνηκε ότι ο καιρός πάει να "σπασει",έκλεισε εκ νέου μετά τις 16 το απόγευμα και το "γυρισε" σε πιο χειμωνιάτικο σκηνικό με πολύ χαμηλή νεφωση και ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης που συνέχισε όλο το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα,που συνεχίζει να είναι χειμωνιάτικο το σκηνικό με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 8-10 βαθμούς στα πιο χαμηλά και στους 4-5 στα πιο ορεινά του Ελικών(Ζερικι 4-5 βαθμούς)οποτε μάλλον σίγουρα πρέπει να ασπρισαν όλες σχεδόν οι κορυφές του Ελικώνα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω τον δάσκαλο,τι πιστεύει ότι συνέβη και ενώ φαινόταν ο καιρός να είναι Βορείου ρεύματος,εν τέλει τα μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας τα δέχθηκαν οι περιοχές πέριξ του Ελικώνα και μάλιστα οι δυτικές και ΒΔ που συνήθως δεν ευννοουνται από αυτόν τον καιρό,ενώ τα Α,ΒΑ που συνήθως είναι άκρως ευννοημενα πήραν το απόλυτο μηδέν;
    Εχθές είδα ένα γεγονός που είχα πολύ καιρό να το δω,το ΒΑ ρεύμα προσπαθούσε να "φερει" το σύστημα νοτιοανατολικοτερα,αλλά ο ισχυρός ΒΔ άνεμος το "εσπρωχνε" ΒΑ.
    Να είναι αυτή η αιτία ή μήπως έγινε κάποια άλλη σύγκλιση και δέχθηκαν τα προαναφερθέντα τμήματα τόση πολλή υγρασία(96 χιλιοστά κοντεύει το Ζερικι) και όλα τα ημιορεινά ορεινά του Ελικώνα και τόσο πολύ χιόνι,ανέλπιστα πολύ,ο Παρνασσός, όταν πριν λίγες ημέρες δεν είχε ούτε ένα εκατοστό;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Σας Καλημερίζω μέσα από ένα πολύ όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό που σε όλους μας έχει λείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τη Βοιωτια,και μαλιστα με τον Ελικωνα,απεχουμε πολυ λιγο,αλλο αν παρεμβαλλεται ο Κορινθιακος .Ο φιλος Χριστοδουλος ελαβε 96mm,εμεις 3mm (μετά συγχωρησεως!).Ειναι η κοινωνια αδικη,ειναι και η φυση!.........Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα κ εγώ απάντηση από το δάσκαλο για το συγκεκριμένο θέμα καθώς τα ορεινά της δυτικής Βοιωτίας όντως πήραν πολύ νερό συνολικά αυτές τις ημέρες παρόλο τον καιρό βορείου ρεύματος, την ίδια στιγμή που τα ανατολικά τμήματα(μαζί κ η Αττική) δε πήραν σχεδόν τίποτα.
      Όσο για το Ζερικι φίλε Πέτρο δε γίνετε συγκρίνουμε μία ορεινή περιοχή της Στερεάς(μόνο αυτό δέχθηκε αυτά τα χιλιοστά) με μία πεδινή η παραθαλάσσια της ανατολικής Πελοποννήσου.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Φωτη το αντιλαμβανομαι απολυτως.Αλλωστε με αυτη την κυκλοφορια δεν περμεναμε τιποτα καλυτερο.Αλλα να,ειμαστε διπλα και.....ζηλευουμε .Ξερεις τι ειναι να βγαινεις εξω και, περαν της θερμοκρασιας,να εχεις αισθηση....Αυγούστου!!Και ολα αυτα σχεδον Δεκεμβρη μηνα.-----Π.Α.
      Υ.Γ.Πριν απο αρκετα χρονια,με αντιστοιχα προβληματα,εξεταζόταν το θεμα υδροληψίας απο την Τριχωνιδα (νομιζω επι πατρος Μητσοτακη).Αλλα στο παραπέντε ηρθαν αξιολογες βροχες.Ευελπιστούμε και για τωρα (μαλλον μετα τις 15/12).

      Διαγραφή
    3. Το 1992 ήταν νομίζω όπως μου έχουν πει.
      Είχαν στερέψει τα πάντα εκείνη τη χρονιά αλλά μετά έσπασε η γκίνια.
      Για τα ΔΒΔυτικα η φετινή σεζόν πάει χαμένη έτσι κ αλλιώς γιατί τα ύψη βροχής που που δεχόμαστε έτσι κ αλλιώς κλιματολογικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα στάνταρ της υπόλοιπης ανατολικής κ νότιας χώρας.
      Ευελπιστώ από εδώ κ πέρα να φτιάξουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Οι παράμετροι που είναι καθοριστικές για τη δημιουργία υετού στα νέφη είναι: οι κλίμακες χρόνου, οι κατακόρυφες ταχύτητες, το περιεχόμενο νερό, η θερμοκρασία και οι αναταράξεις.
      Οι κλίμακες χρόνου αναφέρονται όχι μόνο στη διάρκεια ζωής ενός νέφους, αλλά και στο χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα δείγμα αέρα μπει στο νέφος ως τη στιγμή που το συγκεκριμένο δείγμα βγει από αυτό, έχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χάσει τους υδρατμούς του.
      Οι κατακόρυφες ταχύτητες του αέρα στο εσωτερικό ενός νέφους είναι ση¬μαντικές, διότι τα ανοδικά ρεύματα ελέγχουν το χρόνο παραμονής ενός δείγματος αέρα στο νέφος και καθορίζουν τη δυνατότητα του νέφους να διατηρήσει σε αιώ¬ρηση τα σωματίδια του υετού.
      Η δημιουργία υετού στα νέφη εξαρτάται από το νερό που περιέχεται σε αυτά. Με περιεχόμενο νερό κάτω από 0,5 g/m3 είναι απίθανο να παραχθεί υετός, αν και στην περίπτωση αυτή έχουν καθοριστική σημασία η φύση της αέριας μάζας (θαλάσσια ή ηπειρωτική) και η θερμοκρασία του νέφους που καθορίζει αν αυτό περιέχει υπέρψυχρα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλους.
      Η θερμοκρασία των νεφών είναι σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή υετού. Ειδικότερα, η θερμοκρασία στη βάση ενός νέφους δείχνει τη δυναμική του συγκεκριμένου νέφους να δώσει υετό υγρής μορφής.
      Τέλος, οι αναταράξεις που παρατηρούνται σε ένα νέφος είναι σημαντικές για τη δημιουργία υετού διότι αναμειγνύουν τις ιδιότητές του και αλληλεπιδρούν στενά με τις άλλες παραμέτρους του.

      Διαγραφή
    5. Επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση ως προς τη δυνατότητα των νεφών να παράξουν αυξημένα πόσα υετού σε κάποιες περιοχές,σχετικά δύσκολο να συνδυαστεί κ να κατανοηθεί με το συγκεκριμένο ερώτημα.
      Με λίγα λόγια στη συγκεκριμένη περιοχή(αντλεί βοήθεια έτσι κ αλλιώς λόγω υψομέτρου κ ορογραφίας)μάλλον οι κατακόρυφες ταχύτητες των ανέμων ήταν τέτοιου μεγέθους που τα ανοδικά ρεύματα φτάνοντας στο εσωτερικό των νεφών ήταν ικανά να διατηρήσουν τα σωματίδια του υετού δλδ το νερό, σε επίπεδα αρκετά παραπάνω από τα 0,5g.
      Στις υπόλοιπες περιοχές μάλλον δεν πληρούνταν αυτές οι προϋποθέσεις.
      Η φυση της αέριας μάζας ήταν σίγουρα ηπειρωτική.
      Τέλος,θέλω να ρωτήσω δάσκαλε ως προς τη θερμοκρασία των νεφών που παίζει σημαντικό παράγοντα στον όγκο του υετού, ποιες είναι οι τιμές περίπου που καθορίζουν τα υψηλά η χαμηλά επίπεδα αυτού.
      Υ. Γ. Συνεχίζει κ ενισχύετε η τάση για αξιόλογες υφέσεις δυτικά μας από τις 29 του μήνα κ μετά.
      Το παρακολουθούμε.
      Καλή νέα εβδομάδα σε όλους.

      Διαγραφή
    6. Δεν είναι εύκολη και απλή η απάντηση στο ερώτημα που θέτεις, φίλε μου. Ο ορογραφικός υετός εξαρτάται από: (α) τη συνοπτικής κλίμακας κυκλοφορία, (β) το μέγεθος και το σχήμα της τοπογραφίας, (γ) από τις μικροφυσικές διαδικασίες και τις κλίμακες χρόνου, (δ) τη δυναμική της ροής που προκαλείται από το έδαφος και (ε) από τη θερμοδυναμική του ορογραφικά ανυψούμενου αέρα.
      Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από τον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό:
      “Με θερμοκρασίες 20°C και 4°C στις βάσεις δύο νεφών του ίδιου ύψους η αναλογία μείγματος κορεσμένων υδρατμών (ο λόγος της μάζας υδρατμών προς τη μάζα του ξηρού αέρα) είναι αντίστοιχα 15 g/kg και 5 g/kg, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο νέφος έχει μεγαλύτερη δυναμική να δώσει βροχή. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θερμοκρασίες της κορυφής του νέφους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της βάσης και της κορυφής ενός νέφους τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυναμική για βροχόπτωση. Πέρα από αυτά, αν η θερ¬μοκρασία της κορυφής του νέφους είναι αρνητική, τότε θα υπάρχουν υπέρψυ¬χρα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι που ευνοούν τη δημιουργία υετού. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι σημαντικά ποσά βροχής μπορούν να προέλθουν από νέφη τα οποία ψύχονται με ακτινοβολία. Αυτό συμβαίνει βασικά μετά τη δύση του Ηλίου, όταν οι κορυφές των νεφών ψύχονται με την εκπομπή μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολίας προς το διάστημα. Λόγω της ψύξης, ο αέρας που βρίσκεται στο πάνω μέρος των νεφών γίνεται βαρύτερος και αρχίζει να κινείται προς τα κάτω αυξάνοντας την κατακόρυφη ανάμειξη. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και με τις μικρές κατακόρυφες ταχύτητες που παρατηρούνται στα στρωματόμορ¬φα νέφη, είναι δυνατό σε χρονικό διάστημα λίγων ωρών να σημειωθεί υετός”.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε, αυτό με την ψύξη ακτινοβολίας έχει επίπτωση στο ότι κάποιες ώρες της ημέρας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα υετού; Εξαιρώ από το ερώτημα τις εποχές που εκδηλώνεται θερμική αστάθεια! Ο αείμνηστος καθηγητής μετεωρολογίας και οικογενειακός μας φίλος, κος Στέλιος Γκίνης μου ειχε μιλήσει για πιθανή μικρή συσχέτιση αναγλυφου και ώρας υετού αν βέβαια υπάρχει και το δυναμικό αίτιο!

      Διαγραφή
    8. Κάθε σώμα, εφόσον βρίσκεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους μηδέν βαθμούς της κλίμακας Κέλβιν, εκπέμπει θερμική ακτινοβολία, είναι δηλαδή σώμα – πηγή. Ταυτόχρονα, μπορεί να δέχεται και θερμική ακτινοβολία από άλλα σώματα γύρω του, να είναι δηλαδή και σώμα – δέκτης. Αυτό ισχύει βέβαια και για τα νέφη. Για μια συγκεκριμένη ώρα του 24ώρου το θέμα είναι ο προσδιορισμός του τελικού προσήμου.

      Διαγραφή
    9. Κατανοητό δάσκαλε το καταλάβαμε.
      Ευχαριστούμε για την απάντηση.

      Διαγραφή
  5. Χριστοδουλε τα μερομήνια τα γνωστά πάντως κάτι καλό ψιθυρίζουν αρχές Δεκεμβρη δεν ξέρω αν συμφωνείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.facebook.com/rickyforbestornadohunter/videos/983767115425952

    ΑπάντησηΔιαγραφή