Νοέμβριος…

Μονοπάτι στον Παρνασσό
Φωτ. ΧριστόδουλοςΧριστοδούλου 

Ο Νοέμβριος ονομάζεται ακόμα: Άη - ΜηνάςΒροχάρηςΜπρουμάρηςΠαχνιστής (κλείνονται τα ζώα στο παχνί), ΣποριάςΣκιγιάτης (αυτή την εποχή η γη σκιάζεται περισσότερο από τους άλλους μήνες),  Ανακατωμένος λόγω των πολλών εναλλαγών του καιρού και Χαμένος λόγω του μικρού χρόνου δουλειάς που αφήνουν οι μικρής διάρκειας μέρες του (Μικρές οι μέρες του Σποριά κι ατέλειωτες οι νύχτες - Γ. Δροσίνης).

Με βάση την προ της κλιματικής αλλαγής κλιματολογία, ο Νοέμβριος είναι βροχερός μήνας με επικρατέστερους ανέμους τους νοτιάδες, οι οποίοι συχνά διακόπτονται από βοριάδες που ορισμένες φορές φέρνουν κρύο και χιόνια ακόμα και στη νότια Ελλάδα.

Συνήθως, οι πρώτες ψυχρές εισβολές χειμωνιάτικου τύπου παρατηρούνται το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, όπως καταγράφεται και στη λαϊκή μας κλιματολογία: «Του Άη - Μηνά μηνάει ο καιρός πως θα κρυώσει», «Άη - Μηνάς (11/11) εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ’ Άη - Φιλίππου (14/11) αυτού είμαι»«Αν τ’ Άη - Φιλίππου λείπω, τ’ Άγια, των Αγιών (21/11) δε λείπω». Εννοείται ότι προς το τέλος του μήνα το κρύο γίνεται πιο έντονο: «Σ’ τσι τριάντα, τ’ Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο».

 Καλό μήνα, φίλοι μου!

19 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι λαογραφικές πληροφορίες που συχνά-πυκνά μας δίνετε κ. Ζιακόπουλε και μας κάνουν να θυμόμαστε κάποιες άλλες εποχές κι άλλους Νοέμβριους, αυτούς που πραγματικά έδωσαν την αφορμή να ειπωθούν οι παραπάνω εκφράσεις και ήταν οι κανόνες κι όχι οι εξαιρέσεις. Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει αλλάξει, νομίζω οριστικά κι αμετάκλητα και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα στοιχεία και τους μέσους όρους, γενικά όλη την κλιματολογία και να θυμόμαστε τα παραπάνω μονάχα ως ρομαντικές αναμνήσεις μιας παλαιάς καιρικής κανονικότητας. Η νέα μόδα, βλέπετε, θέλει Νοέμβρηδες άβροχους, κατάξερους, με βόρειους ξηρούς κι ανούσιους ανέμους να μονοπωλούν την καιρική κυκλοφορία. Δεν έγινε μία ή δύο φορές, γίνεται σχεδόν συνέχεια την τελευταία δεκαετία. Και απ' ό,τι όλα δείχνουν, βρισκόμαστε προ των πυλών ενός ακόμη αντικυκλωνικού κι άνομβρου Νοέμβρη. Τώρα, αν από τις 15-20 του μήνα αλλάξει αυτό και κάνει όλες τις βροχές και τις όποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά μαζεμένες μέσα σε 3-4 μέρες, για μένα δεν έχει μεγάλη σημασία. Ο καιρός όπως τον ξέραμε έχει αλλοιωθεί και το φθινόπωρο -ταπεινή μου γνώμη- έχει υποστεί τις περισσότερες αλλοιώσεις.

    Καλό σας μήνα,
    Παύλος από Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι πάντως να επιβεβαιωθούν τα στατιστικά του Νοεμβρίου και να έχουμε καλά νερά παντού και χωρίς καταστροφές φυσικά (δυστυχώς τα συνηθίζει και αυτά ο Νοέμβριος πολλές φορες). Καθόμουν πάντως και σκεφτόμουν με αφορμή το σχόλιο του φίλου από την Κορινθία, το πόσες καταστροφές είχαμε από έντονα φαινόμενα σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας (Και εδώ στη Ρόδο τον Φεβρουάριο που πέρασε, χώρια οι συχνοί υδροστροβιλοι) μέσα στη χρονιά που σιγά σιγά περνάει και εντούτοις υετικα - σε πανελλαδικό επίπεδο- είμαστε κάτω από το μέσο όρο (Εάν κάνω λάθος διορθώστε με). Κοινώς είχαμε βίαια ξεσπάσματα χωρίς όμως ουσιαστικο ίσως αντίκρυσμα για τον υδροφόρο ορίζοντα και τα χωράφια μας. Δείγμα της κλιματικής αλλαγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναφορικά με τα βίαια ξεσπάσματα της φύσης που προανέφερα, ταρακουνηθηκαμε αρκετά και εδώ στη Ρόδο από το σεισμό. Πόσο λυπηρό πάντως να χάνονται δύο νέα παιδιά κατ' αυτό τον τρόπο. Ειλικρινά στεναχωρήθηκα την Παρασκευή το απόγευμα. Το εξαιρετικά πάντως ενδιαφέρον είναι ότι έλαβα και στο κινητό μου (όπως και όλοι εδώ στο νησί) μήνυμα από το 112 με προειδοποίηση για τσουνάμι. Εάν μου έλεγαν πριν μερικά χρόνια ότι θα λαμβανα ενα τέτοιο μήνυμα θα το θεωρουσα ανέκδοτο. Και όμως και το τσουνάμι μπορεί να είναι ένα βίαιο ξέσπασμα της φύσης που μπορεί να βιώσουμε όσοι ζούμε ειδικα σε παράκτιες περιοχές. Να αναφέρω επίσης ότι τσουνάμι είχε δημιουργηθεί και στο σεισμό της Κώ το καλοκαίρι του 2017.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. K.Ζιακόπουλε εγώ φέτος ούτε φθινόπωρο κατάλαβα ούτε βροχές είδαμε στη Μακεδονία ούτε κρύο αισθανθήκαμε και ακόμα και τα φύλλα των δέντρων είναι ακόμα πράσινα. Σαν να μην μας φτάνει η νέα κανονικότητα του κλίματος έχουμε και την νέα κανονικότητα της πανδημίας. Ας συνηθίσουμε λοιπόν τα νέα δεδομένα και όποιος δεν έχει τη "κοινή λογική" να χαίρεται που δεν έχει χρειαστεί ακόμα θέρμανση, όπως εγώ ας σκύψει το κεφάλι.
    Καλή Κυριακή σε όλους
    Ιω.Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε Νεκταριε ευχαριστω για το video.Θαυμασιο,οπως ολα.Ειμαι θαυμαστης της δουλειάς σου.Ποτε δεν αμφέβαλα για την ποιοτητα της αλλα και τη γνησιοτητα της.Πισω απο το φωτογραφο ανιχνεύεται στερεη επιστημονικη υποδομη.Το video,μεταξυ των αλλων,με αγγιξε γιατι προκειται για τον Δημο καταγωγης μου.Και επειδη υποπτευομαι οτι η σχεση σου με την περιοχη δεν ειναι περιστασιακη,παραθετω μερικους στιχους του Σεφερη,οι οποιοι προσιδιάζουν στη Μανη.

    Ο τοπος μας ειναι κλειστος.ολο βουνα
    που εχουν σκεπή το χαμηλο ουρανο μερα και νυχτα.

    Δεν εχουμε ποταμια,δεν εχουμε πηγαδια,δεν εχουμε πηγες
    μοναχα λιγες στερνες,αδειες κι αυτες,που ηχουν και
    που τις προσκυνουμε. Ηχος στεκάμενος..........

    Το θεαμα απο την κορυφη του Ταυγέτου ( πυραμιδα φυσικη?) που ειχες αλλοτε δημοσιεύσει, το εχω απολαυσει ιδίοις όμμασι. "Ως εμεγαλύνθη....".
    Να εισαι καλα. Καλες....απαθανατισεις!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αγαπητέ Π.Α και ακόμα περισσότερο, γιατί μας θυμίσατε τα λόγια του Σεφέρη με αφορμή το video!Λόγια για μια χερσόνησο που σπονδυλική της στήλη είναι αυτό το ξεχωριστό βουνό του Ταυγέτου ! Ενός τόπου που πρωταγωίστησε σε όλες τις ιστορικές περιόδους !Να είστε καλά και Καλό μήνα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αφορμη και τη χθεσινη μνεια του δασκαλου στην κλιματικη αλλαγη,σκεπτομαι το εξης. Διαβαζω στον τυπο οτι ο Τζο Μπάιντεν εχει παρουσιασει σχεδιο 2 τρισ.δολ.για τη δραματικη μειωση των εκπομπων καυσαεριων.Ειναι δυνατον,και μονον εξ αυτου του λογου,να μην ευχομαι και προσδοκω αυριο την εκλογη του?.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ, αλλά να μη ξεχνάμε και το «αν δεν έχεις νύχια να ξυθείς, μην περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι».
      Αναφορικά με την επικαιρότητα, σκέφτομαι πόσο κοντά βρίσκονται τα: (α) το τσιγάρο δεν προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες, (β) δεν υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και (γ) ο COVID-19 είναι μια… γριπούλα!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δασκαλε συμφωνω.Απλα σκεπτομαι οτι, ειδικα το θεμα της κλιματικης αλλαγης ,ειναι τετοιας ταξεως μεγεθους,ωστε να απαιτειται οικουμενικη συσστρατευση,αρχης γενομένης απο την κορυφη της παγκοσμιας κοινωνικης πυραμιδας.
      Ως προς το δευτερο σκελος ΄΄΄΄άστα! Ελεος!Χαμος! Και εδω στην επαρχια διαχυτη και επιμονη η αρνηση των πορισματων της επιστημης.Μεχρι και ενας πολυ κοντινός μου,μου επαναλαμβανει στερεοτυπα ,"αφελης εισαι,μην ακους τιποτα,παιχνιδια παιζονται...."και αλλα συναφή.Κατοπιν τουτων νιωθω ανημπορος και παω πασο,με ,τουλαχιστον, καρέ του ασου! Βεβαια υπαρχει και μια ....αποστομωτικη απαντηση,για να θυμηθω και τον Λ.Πιραντέλλο, "ετσι ειναι,εαν ετσι νομιζετε".-------Π.Α.
      Υ.Γ.Αληθεια ,ποσο διαφερει το υπο της Ελεατικης σχολης υποστηριζομενο κατα την αρχαιοτητα οτι "η κινηση και η μεταβολη ειναι πλανη των αισθησεων"?.Τρέμε Ηράκλειτε!.------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Πόσο δίκιο έχετε! Και να φανταστείτε ότι αυτά τα λένε γιατροί!

      Διαγραφή
    4. Ο Εμπεδοκλής έκανε την πρώτη συνδυαστική θεώρηση της Ελεατικής και της Ηρακλείτειας σκέψης, δηλαδή αυτός που συμφιλίωσε το Είναι (στάση) του Παρμενίδη με το Γίγνεσθαι (κίνηση) του Ηράκλειτου. Την τελευταία συνδυαστική θεώρηση την έκανε ο αξέχαστος Μανώλης Ρασούλης με τους στίχους του Υδροχόου του: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!»

      Διαγραφή
    5. Ετσι ακριβως.Ας αναφερω και κατι σχετικο με την Ελεατικη ακινησια,το οποιο σχετιζεται με τον γνωστο Διογένη τον Κυνικό, ο οποιος εζησε μεγαλο διαστημα στην Κορινθο λογω...χαλαρων ηθών (Λαίς,εταίρα,-Διογενης, "λυχνίας σβεσθείσης πάσα γυνή ομοία"....).Λεγεται οτι καποτε του παρουσιασαν ενα απο τα παραδοξα του Ζηνωνα,εκεινο με το βελος και το στοχο,το οποιο εχει ως συνεπαγωγή την απουσια κινησης,και του ζητησαν να το σχολιασει. Εκεινος,σιωπηλος, αντι απαντήσεως (λεκτικής),σηκωθηκε και εκανε μερικα βηματα. ο.ε.δ.------Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Οι πρωινές ομίχλες στον κάμπο τις τελευταίες ημέρες μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες,θα ήταν ιδανικό να τις ονομάσουμε ως κανονικότητα για την εποχή που διανύουμε,αλλά όπως είπαν και άλλοι φίλοι του μπλογκ,πιστεύω πως είναι η εξαίρεση του κανόνα που τείνει ή έχει ήδη πάρει την θέση του κανόνα.
    Όλοι βλέπουμε την μεγάλη ανατροπή που υπάρχει, άλλο εάν δεν θέλουν κάποιοι να το πιστέψουν.
    Εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αλλιώς θυμόμαστε να κυλούσαν οι εποχές και τα φαινόμενα που τις συνόδευαν.
    Σε όλα υπήρχε μια σχετική ροή και πάνω κάτω ήξερες τι μπορούσες να περιμένεις.Που είναι οι ατελείωτες ημέρες ή και εβδομάδες,για κάποιες περιοχές,που έβρεχε συνεχόμενα;
    Που είναι οι χιονοπτώσεις που διαρκούσαν μέρες και μερες;
    Πιστεύω ότι όλα αυτά που ξέραμε θα πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο σαν αναμνήσεις γιατί δύσκολα θα τα ξαναζήσουμε.Θα αρκουμαστε στις εξάρσεις με σχετικά μικρή διάρκεια και φυσικά στις πολλές διαφορές από περιοχή σε περιοχή.
    Μακάρι όλα αυτά να μην συμβούν και να επιστρέψουμε σε όσα γνωρίσαμε, αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο.
    Εχθές το απόγευμα στην παραλία Σαράντη στον Κορινθιακό όπου βρέθηκα, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα υπέροχα και κρυστάλλινα νερά και βούτηξα μένοντας στο νερό πάνω από μια ώρα.
    Η θερμοκρασία του νερού ήταν αρκετά ζεστή όχι μόνο για τα δικά μου δεδομένα,αλλά και για την εποχή.
    Για το μόνο που στεναχωρήθηκα ήταν ότι ενώ ψαράδες δίπλα μου με ενημέρωσαν πως έχει πολλές θαλάσσιες χελώνες,εγω δεν μπόρεσα να δω καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλυκή,Αγ.Νικολαο και Σαράντη στον Κορινθιακό είναι οι παραλίες που μεγαλώσαμε φίλε Χρήστο,ειδικά τα νερά της Αλυκης με το πολύ αλάτι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σε πολλές παραλίες.
    Φυσικά δεν υστερεί καθόλου και η πολύ όμορφη και γραφική παραλία της Ζαλτσας που είναι σκέτο "ησυχαστήριο" Και βρίσκεται κάτω από τα Μετέωρα της Βοιωτίας.
    Για όσους μπορούν και απολαμβάνουν ακόμη την θάλασσα,αυτή η εποχή έχει τα ωραία κρυστάλλινα νερά.
    Να σε περιμένω να πάμε μαζί;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα έρθω προσκύνημα στον Άγιο Σεραφείμ και θα το συνδυάσω...Έβαλα το όνομα στο δεύτερο μωρό μου στη χάρη Του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή