Ο πόλεμος είναι κατάρα!

Αποκλίσεις της μέσης (επιφανειακής) θερμοκρασίας του αέρα του Νοεμβρίου του 1942 σε σχέση με την αντίστοιχη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1930 - 1939. Πηγή:  NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS).


Η τιτάνια σύγκρουση μεταξύ των στρατευμάτων της 
Βέρμαχτ  και του Κόκκινου Στρατού, η οποία στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει καταγραφεί ως η Μάχη του Στάλινγκραντ, άρχισε ουσιαστικά στις 17 Ιουλίου 1942 και τελείωσε στις 2 Φεβρουαρίου 1943 με τη νίκη των Ρώσων. Οι Γερμανοί έχασαν 330.000 άνδρες, έναν στρατάρχη, δεκαέξι στρατηγούς και οριστικά την ελπίδα να κερδίσουν τον πόλεμο. Στην κατάληξη εκείνης της μεγάλης αναμέτρησης, πέρα από τον ηρωισμό των Ρώσων που μάχονταν υπέρ βωμών και εστιών, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο καιρός και το κλίμα της περιοχής των επιχειρήσεων.


Οι κακές καιρικές συνθήκες ουσιαστικά άρχισαν από τα μέσα Νοεμβρίου, καθηλώνοντας στο έδαφος τη γερμανική πολεμική αεροπορία (Λουφτβάφε) και προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους Γερμανούς στρατιώτες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με το ψύχος. Με αυτές τις συνθήκες, στις 19 Νοεμβρίου, άρχισε η  ρωσική αντεπίθεση σχεδόν ταυτόχρονα από το βορρά και από το νότο. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι Ρώσοι κατάφεραν να περικυκλώσουν τους Γερμανούς, των οποίων πλέον η μοίρα ήταν προδιαγεγραμμένη.

Πολλά είναι τα τελευταία συγκλονιστικά γράμματα Γερμανών στρατιωτών που στάλθηκαν από το Στάλινγκραντ προς τους δικούς του και διασώθηκαν στα αρχεία του Πότσδαμ. Νέα παιδιά γεμάτα ζωή κι ελπίδες για το μέλλον τους σύρθηκαν από έναν παράφρονα δικτάτορα σε έναν αιματηρό πόλεμο και τώρα έβλεπαν να πλησιάζει το τέλος τους. Από αυτά τα γράμματα διάλεξα εκείνο ενός ονειροπόλου μετεωρολόγου - παρατηρητή, ενός φιλειρηνιστή νέου ανθρώπου που αγαπούσε τη δουλειά του. Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός στρατιώτης στο τελευταίο γράμμα προς τη φίλη του Μόνικα:

«…Εδώ, τώρα με απασχολούν πολύ οι καιρικές συνθήκες. Είμαστε τέσσερις μαζί στη δουλειά αυτή κι αν εξακολουθήσει έτσι το πράγμα, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η δουλειά που κάνουμε είναι να μετράμε τη θερμοκρασία και την υγρασία και να υπολογίζουμε την ορατότητα και πόσο ψηλά βρίσκονται τα σύννεφα (…) Γύρω μας τα πάντα συντρίβονται. Μια ολόκληρη στρατιά πεθαίνει. Μέρα και νύχτα ζούμε μέσα στη φωτιά. Κι όμως είμαστε τέσσερις άνδρες εδώ πέρα απασχολημένοι με το καθημερινό μέτρημα της θερμοκρασίας και τα σύννεφα. Δεν πολυκαταλαβαίνω από πόλεμο. Απ’ το χέρι μου δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Δεν έριξα ούτε μία σφαίρα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η αντίθετη παράταξη δεν μπορεί να καταλάβει μια τέτοια ‘έλλειψη λογικής’. Θα ήθελα πολύ να μετρούσα τ’ αστέρια για μερικές ακόμα δεκάδες χρόνια, αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτε πια». (Αρχεία Πότσδαμ Τελευταία Γράμματα από το Στάλινγκραντ. Μετάφραση Αλέκου Ζωγράφου. Εκδόσεις Ασκραίος , Αθήνα 1972). 

5 σχόλια:

  1. Τελικά η Λουντμιλα από το Ιρκουτσκ νίκησε τη Μόνικα από το Μόναχο! Ψηφίζω Λουντμιλα δαγκωτό καθότι Ρώσοφιλος και λάτρης του ωραίου φυλου! Στα δικά μας τώρα έτσι για να μιζέριασουμε, περιμέναμε όλοι με ενθουσιασμό και ανυπομονησία το χαμηλό της Κυριακής να ξεδιψασουμε αλλά δυστυχώς για πολλοστή φορά θα ξενερωσουμε και πάλι, γρήγορο πέρασμα και επιλεκτικό, με την Βόρεια Ελλάδα δυστυχώς πάλι απέξω. Εμείς οι δυτικοί κάτι θα πάρουμε! Στην ουσία μια μέρα κακοκαιρία! Το μαρτύριο της σταγόνας περνάμε φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε να προσθέσω στο άρθρο σας ότι οι Ρώσοι πάντα διάλεγαν να επιτίθονται όταν επικρατούσαν οι χειρότερες συνθήκες για τους Γερμανούς με πλέον χαρακτηριστική την μάχη της Μόσχας όταν στους -40 οι σιβιριανές εφεδρείες αντεπιτέθηκαν, και η πλάκα είναι ότι ο Χίτλερ έσωσε τους γερμανούς στρατιώτες διατάσοντας να παραμείνουν στις θέσεις τους ενώ οι στρατηγοί του έλεγαν για υποχώρηση που αν την έκαναν στους -40 με τους στρατιώτες της Σιβιρίας να τους χτυπούν ο πόλεμος θα είχε τελειώσει πιο γρήγορα ,αντίθετα οι Γαλλοι με τον Ναπολέοντα προτίμισαν να υποχωρήσουν σε τέτοιες συνθήκες με αποτέλεσμα να καταστραφούν.
    υ.γ1 Η λουτμίλα δεν ήταν ποτέ δικιά μας αλλά μάλλον έμεινε χήρα καθώς ο αμδρας της ο Σιβιρικός μας άφησε χρόνους..

    υ.γ.2 Μου φαίνεται κύρε Ζιακόπουλε ότι έιχατε γραψει για τα αίτια των σκλγηρών χειμώνων της δεκαετίας του 1940 δεν θυμάμαι όμως αν ήταν από Ηφαίστειο η από μαζικές βιομηχανικές κάψεις,εκείνο όμως που μου έμεινε ήταν μια νύξη σας για την απορύθμιση του κλίματος το 73-74 αν θα θέλατε να γράψετε κάτι γι αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν εχεις προ οφθαλμών νοερά ενα παλικαρι να γραφει στη φιλη του και να κλεινει το γραμμα του με αυτα τα λογια,ποίαν χρείαν έτι εχομεν μαρτύρων προς επιβεβαίωση και επίρρωση του τιτλου ,τον οποίον ευστόχως επέλεξε ο δασκαλος.
    Και ομως υπαρχουν ζηλωτές,εντος και εκτος ελλάδος,του ναζισμου και αλλων συναφών θεωριών!!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για εκείνη την καθυστέρηση της επίθεσης στη Σοβιετική Ένωση έπαιξε νομίζω κάποιο ρόλο και η άμυνα των Ελλήνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνυπογράφω! Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή