Η εξέλιξη του καιρού το επόμενο τετραήμερο

Πολύ μου κακοφαίνεται που την περίοδο αυτή ο κατά τους Ορφικούς γενάρχης όμβρου νοτιάς είναι εξαφανισμένος, αλλά όπως λένε και στο χωριό μου «climate is what we expect and weather is what we get”. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κλιματική κανονικότητα του Νοέμβρη δεν είναι πλέον η ίδια με εκείνη του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, αλλά, θέλω να πιστεύω, ότι ένα μέρος αυτού που ζούμε το φετινό Νοέμβριο είναι αποτέλεσμα και της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος.


Τις προηγούμενες ημέρες, η προοπτική ανάπτυξης αντικυκλώνα στον ΒΑ Ατλαντικό (τάση μεσημβρινής κυκλοφορίας) επηρέασε αρνητικά την προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας, κάνοντας εμφανή την αδυναμία των μοντέλων να προσομοιώσουν την εξέλιξη του καιρού σε διάστημα πέραν των 4 ημερών. Σήμερα, άρχισε να ξεκαθαρίζει η εικόνα για τις δύο βασικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τη χώρα το επόμενο τετραήμερο.

Επιγραμματικά, η διαταραχή της Τρίτης (17/11) αναμένεται να κινηθεί από τη Β. Ιταλία προς την κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επηρεάζοντας τα νησιά του Ιονίου και οριακά τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα (δίκην εφαπτομένης κύκλου). Η διαταραχή του διημέρου Τετάρτης - Πέμπτης (18-19/11) φαίνεται να μπερδεύτηκε με το ημερολόγιο: έρχεται από την Ουκρανία σαν να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Πάντως, η συγκεκριμένη διαταραχή κατά τόπους μπορεί να δώσει αξιόλογο υετό.

Καλή Κυριακή σε όλους!

16 σχόλια:

  1. Φοίβος Παπαδόπουλος15 Νοεμβρίου 2020 στις 12:14 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε πάντα οι τοποθετήσεις σας είναι οδηγός για όλους εμάς τους ερασιτέχνες! Λόγω των ιστορικών ημερών θα καταθέσω απλά ότι έχω καλή καιρικής μνήμη από τις μέρες του Πολυτεχνείου το 1973 μένοντας τότε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο καιρός λοιπόν τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 20 /11/1973 ήταν παρόμοιος με τον φετινό. Ηλιοφάνεια, λίγες νεφώσεις και κανονικές θερμοκρασίες. Επίσης η παρατήρηση μου είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστες επέτειοι του Πολυτεχνείου στην Αθήνα είχαν βροχερό καιρό. Ας θυμόμαστε ότι ο αγώνας εκείνων των νέων παιδιών τότε οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας. Η ελευθερία θέλει θυσίες και για να την κερδίσεις και για να την διατηρήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το απόγευμα της Παρασκευής 23-11-1973, είχαμε προβολή κινηματογραφικής ταινίας στο ΚΨΜ της ΣΕΑΠ στο Ηράκλειο, όπως γινόταν κάθε απόγευμα Παρασκευής. Θυμάμαι ήμουν λίγο αργοπορημένος και όταν έφθασα έξω από ΚΨΜ, είδα ότι είχαν μπει όλοι μέσα. Είδα όμως και κάτι άλλο. Στο κάθισμα του συνοδηγού του ΒΑΝ που έφερνε τις ταινίες ήταν μια εημερίδα που με μεγάλα γράμματα έγραφε για επεισόδια και οδομαχίες. Ο νους μου πήγε στην Ιταλία και τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, όταν το μάτι μου έπεσε σε ονόματα μεγάλων δρόμων της Αθήνας. Αρπαξα την εφημερίδα και πήγα στις τουαλέτες να τη διαβάσω. Όταν γύρισα, έβαλα την εφημερίδα στη θέση της και μπήκα στην αίθουσα, όπου παιζόταν πλέον το δεύτερο μέρος του έργου. Μπορεί τα αναγραφόμενα από την εφημερίδα να ήταν λογοκριμένα, αλλά δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθώ ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε στην Αθήνα. Μοιράστηκα τα συνταρακτικά νέα με τους κολλητούς μου και το επόμενο πρωί στην αναφορά της Σχολής άκουσα τον Διοικητή να λέει για οπλισμένους με πολυβόλα αλήτες που στράφηκαν εναντίον της "εννόμου τάξεως".
      Δημοκρατία δεν υπάρχει στη φύση. Υπάρχουν κάποια οργανωμένα ζωικά βασίλεια, αλλά όχι Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, παρά τα όποια μειονεκτήματά της, είναι το καλύτερο πολίτευμα που έχουμε και όλοι οφείλουμε να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε.

      Διαγραφή
    2. Ίσως κοντά στο ιδεατό να πλησιάζει η Αριστοκρατία. Η επιλογή των αρίστων της Πολιτείας για να διοικούν

      Διαγραφή
  2. Εμένα να δεις πως μου κακοφαινεται δάσκαλε να βλέπω κοντομάνικα και φωτογραφίες στο φβ από παραλίες μέσα Νοέμβρη, αντί να είναι όλοι σπίτι ελέω καραντίνας και να χουχουλιαζουν στο τζάκι!! Τουλάχιστον μπόρεσα και μάζεψα τις ελιές μου!! Καλημέρα από συννεφιασμένη!!! Απίστευτο!!! ΗΓΟΥΜΕΝΊΤΣΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε από τα Highlands της Σκωτίας να ήταν η καταγωγή σου Δάσκαλε, δεν μπορώ να πω έχεις αστείρευτο χιούμορ!! Αν και έγκλειστοι (αυτό ντρέπονται να πουν και λένε lockdown) φαίνεται ότι θα απολαύσουμε σχετικά ενωρίς νιφαδόπτωση φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλή ομίχλη στον κάμπο το πρωί και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,4,6 στην Κωπαιδα,6 βαθμούς στο χωριό μου και-1,8 στο Ζερικι Βοιωτίας (850 υψόμετρο).
    Στο βαθυσταλο Παρνασσού η θερμοκρασία έπεσε στους-11,4 παρακαλώ.
    Το μεσημέρι παρόλο την ηλιοφάνεια η θερμοκρασία έφθασε τους 18-19 στα πεδινά και τους 14-16 στα ημιορεινά.
    Αρχίζει,πιστεύω,να έχει αρκετό ενδιαφέρον ο καιρός το προσεχές διάστημα,για να δούμε τι έχει να μας "πει" και ο μεγάλος μας "αδερφός"(φεγγάρι) που "γυριζει" σήμερα το βράδυ.Τα υπόλοιπα σημάδια της φύσης και οι "Μετεωρολογοι"μου δείχνουν ωραία πράγματα.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα σε όλους σας.
    Υ.Γ:περιμένουμε νέα από τον φίλο ΒΔ Πίνδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δασκαλε συμφωνω απολυτως με το επιμύθιον του υμετέρου σχολιου.Στη φυση υπαρχει το αντιστροφο. Η Δημοκρατια ειναι ενα πολιτευμα "παρά φύσιν".Γι αυτο και καποιοι ισχυριζονται οτι αποτελει επινόηση των πολλων και αδυναμων,για να επιβάλλονται στους λιγους και δυνατους.Βεβαια ,προσθετω, Δημοκατια "σκετο",χωρις επιθετικους προσδιορισμους.Η εξουσια στο δημο,δηλ. στον συντεταγμενο λαο."Δια το μη ες ολίγους,αλλ ες πλείονας οικείν ,δημοκρατια κεκληται",διαβαζουμε στον Επιτάφιο του Περικλη (δια γραφίδος Θουκυδίδη),ηδη απο τον 5ο αιωνα π.χ. Έκτοτε υποκαταστατο θεωρω οτι δεν βρεθηκε.Δυσκολο πολιτευμα,αφου,μεταξυ αλλων,ειναι το μονο που σου διασφαλιζει το δικαιωμα να το αμφισβητεις ανοιχτα.
    Η Αριστοκρατια στην αρχαιοτητα σήμαινε την εξουσια των αρίστων εκ καταγωγης. Εκλογη "αριστίνδην και πλουτίνδην".Υπηρχε ομως απο τοτε μια ταση αναζητησης των κατ αξιαν αρίστων .Μη λησμονουμε οτι το "αριστος" ειναι υπερθετικος βαθμός του "αγαθος"(ενας απο τους τεσσερις). "Είς εμοί μύριοι,άν άριστος ή","Ενας ,κατα τη γνωμη μου,αξίζει για δεκα χιλιαδες,εαν ειναι αριστος ",υποστηριζει ο Ηρακλειτος.Αυτες οι αποψεις παρεμειναν παντα στη σφαιρα του ιδεατου,και δεν μετουσιωθηκαν ποτε σε πραξη,καθ οσον εμπεριέχουν εγγενείς πρακτικες αδυναμιες.------Π.Α.
    Υ.Γ.Δασκαλε χαιρετισματα ,λεει,απο τον αδελφο μου ,"πειραγμένο" πεδιόθεν με τον καιρο .Συνυπηρξατε τοτε στην Σ.Ε.Α.Π.,αλλα με καθυστερηση ενος μηνος (εσεις Βητάς?),λογω των γεγονοτων .Εχετε εκλεκτο κοινο γνωστο,τον Γρηγόρη τον Τσάκο.Να ειστε καλα.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μικρός είναι ο κόσμος! Με τον Γρηγόρη μάς ενώνει φιλία δεκαετιών (ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν βλεπόμαστε συχνά) που σφυρηλατήθηκε στα φοιτητικά μας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (εκείνος στη Φιλοσοφική κι εγώ στο Μαθηματικό). Το εκπληκτικό είναι ότι τριάντα και πλέον χρόνια αργότερα τα παιδιά μας γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας, χωρίς να γνωρίζουν τη φιλία που έδενε τους πατεράδες τους!
      Να είσαι πάντα καλά, Π.Α.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Τους χαιρετισμούς μου στον αδελφό σου, Π.Α. Η Μετεωρολογία ενώνει ανθρώπους!

      Διαγραφή
  6. Ακοντιστής, εμποδιστής και οσονούπω ο μικρός τυμπανιστής. Καλά να είμαστε να ακούμε και να βλέπουμε!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ως μικρό τυμπανιστή εννοείται σχηματισμό σκανδιναβικού αντικυκλώνα κύριε Ζιακόπουλε?

      Διαγραφή
    2. Όχι, φίλε μου! Τα Χριστούγεννα εννοώ!

      Διαγραφή
  7. Πολυ γοητευτικες οι.... υποδηλώσεις.Αυτο κανει κατ εξοχήν η ποιηση.Παντα εχει να πει κατι πέραν "του εαυτού της".
    Στην ωραια ευχη, δασκαλε,θα προσέθετα "και να σκεφτόμαστε".-----Π.(έτρος).Α.
    Υ.Γ.Το κλιμα ειναι μεσος ορος,ο καιρος ειναι μια στιγμη.Το λεω καλα?(εξ αφορμης του Mark Twain).---Π.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σκεφτόμαστε πολύ, Πέτρο μου, μπορεί να μας σωθεί η "φαιή" ουσία που έλεγε ο Νίκος Τσούκας στο "Στραβόξυλο"!

      Διαγραφή
  8. Πόσο μου λείπουν οι μετεωρολόγοι τις γενιάς σας κύριε Ζιακοπουλε. Σήμερα περισσεύουν οι (διάσημοι) και οι τρομολάγνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά κάτι τέτοια σαν αυτό που γράψατε με κάνουν και συνεχίζω.
      Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή