Πόλεμος πατήρ πάντων…

Στο διάβα των αιώνων η σχέση της μετεωρολογίας με την ιστορία ήταν αμφίδρομη. Από τη μια πλευρά ο καιρός και το κλίμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση πολλών πολεμικών αναμετρήσεων και από την άλλη οι πόλεμοι επηρέασαν θετικά την εξέλιξη της μετεωρολογίας. Ο Κριμαϊκός Πόλεμος και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι αποτέλεσαν τα σημαντικότερα εφαλτήρια τόσο για την ανάπτυξη της επιστήμης του καιρού και του κλίματος όσο και για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του μετεωρολόγου. 

Η μετεωρολογία απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα εξαιτίας ενός καιρικού συμβάντος που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Αναφέρομαι στη σφοδρή κακοκαιρία που ξέσπασε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου στις 14 Νοεμβρίου 1854 και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον Αγγλικό και τον Γαλλικό στόλο που βρίσκονταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Τα όσα επακολούθησαν δικαιολογούν πλήρως την άποψη ότι η προαναφερθείσα ημερομηνία αποτελεί την αφετηρία για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής μετεωρολογίας (βλέπε άρθρο με τον τίτλο «Τα γενέθλια της επιχειρησιακής μετεωρολογίας» που αναρτήθηκε στις 14-11-2014 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ).

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου! 


8 σχόλια:

  1. Δασκαλε ετσι γινεται ανεκαθεν,δυστυχως.Ευρύτερα ,το συγκρουσιακο στοιχειο ειναι συμφυτο με τη φυση ,αλλα και την κοινωνια,η οποια αποτελει εκφανση και προεκταση της.Βεβαια αυτο θα μπορουσε να συμβαινει χωρις κατ αναγκην τους φονικους πολεμους.Γι αυτο λεγεται οτι ο Ηρακλειτος με τον ορο "πολεμος" εννοουσε αυτου του ειδους τη συγκρουση.Ο μεγαλος αυτος φιλοσοφος υποστηριζε οτι η φυση ειναι συναρμοσμένη απο αντιρροπες δυναμεις,οι οποιες συγκρουονται,αλλα εχουν ως αποτελεσμα οχι την καταστροφη,τη διαλυση τη δυσαρμονια,αλλα την αρμονια,την οποια ονομαζε "παλίντροπη (ή παλίντονη) αρμονία(η).Με αυτη την εννοια ειναι πρόδρομος του διαλεκτικου υλισμου των Έγκελς-Μαρξ.Μπορει να διεκδικει την πατροτητα του διαλεκτικου σχηματος θεση-αντιθεση =συνθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιες απλές βροχούλες μετά τις 20 του μηνός, με κάποια χιονάκια από τα 2000μ τής Πίνδου.. Τίποτα το ιδιαίτερο.. Εγώ προσωπικά μετά από έναν τέτοιον Νοέμβρη, άλλα περίμενα...
    Φώτη και Χριστόδουλε καλά κάνετε και είστε αισιόδοξοι.. Φυσικά μακάρι να πέσετε μέσα στις προγνώσεις σας και να έχουμε δυνατές βροχές και καλά χιόνια στα ορεινά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα καλό καιρό κ ήπιες θερμοκρασίες παρά κρύο βροχές κ ιώσεις...

      Διαγραφή
    2. Ναι,αλλα χωρις επαρκες νερο βαδιζουμε προς ερημωση(βλ.Σαχαρα).Και επειδη επ αυτου δεν μπορουμε να θεσουμε τους δικους μας ορους, ας το φερει κατα τη βούλησή του ο...Συμπαντικος Νους. "Δυοίν κακοίν προκειμένοιν.......".Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Ολα δειχνουν οτι ο ...καιρος εχει βαλει την υπογραφη του και με τιποτα δεν την παιρνει πισω!! (για να θυμηθω και το Γερο του Μωρια).----Π.Α.
    Υ.Γ.Ξεχασα πιο πανω να υπογραψω την Ηρακλείτεια "παλίντροπη αρμονία".---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά εξαφανιζόλ όλα τα συστήματα από τα δυτικά.. Οδεύοουμε προς μια πρωτόγνωρη μεγάλη ξηρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή