Όταν η φυσική μεταβλητότητα δεν μπορεί να εξηγήσει αυτά που συμβαίνουν με τη θερμοκρασία του πλανήτη μας


Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οκτώβριος του 2020 ήταν ο τρίτος θερμότερος Οκτώβριος με μέση θερμοκρασία κατά 0,62 βαθμούς υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Ελαφρώς θερμότεροι (μόλις κατά 0,1 βαθμούς) ήταν οι Οκτώβριοι των ετών 2015 και 2019. Ο Οκτώβριος του 2020 ήταν ακόμα πολύ οριακά (κατά 0,03 βαθμούς ή και λιγότερο) θερμότερος από τους Οκτώβριους των ετών 2016, 2017 και 2018. Το σημαντικό είναι ότι οι Οκτώβριοι της τελευταίας εξαετίας (2015-2020) ήταν οι θερμότεροι Οκτώβριοι της περιόδου 1981-2010. Ο έβδομος κατά σειρά θερμότερος Οκτώβριος ήταν ο Οκτώβριος του 2012. Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο Οκτώβριο της περιόδου 1981-2010, αν και στις νοτιοδυτικές περιοχές της η μέση θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη του μέσου όρου.


9 σχόλια:

  1. Πως είναι δυνατόν μια αυξηση τα τελευταία 60 χρόνια στα 100 pmm 100 μόρια παραπάνω στα 1 εκατομμύριο μόρια της ατμόσφαιρας να δημιουργεί τόσο έντονες και ακραίες καταστάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η ερώτηση. Στα παρακάτω ελπίζω να δείτε γιατί «ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Στο θέμα της απορρόφησης της υπέρυθρης γήινης ακτινοβολίας τα σταθερά αέρια της ατμόσφαιρας (άζωτο, οξυγόνο κ.λπ.) είναι σαν να μη υπάρχουν. Τα αέρια που κρατούν τον πλανήτη μας ζεστό είναι τα λεγόμενα μεταβαλλόμενα αέρια με τα πολύ μικρά κατ’ όγκο ποσοστά τους. Τα κυριότερα από τα αέρια αυτά είναι:
      α) Οι υδρατμοί με κατ’ όγκο ποσοστό από 0.01 ως 4 (από 100 ως 40.000 μόρια αερίου ανά εκατομμύριο μορίων αέρα) και ποσοστό συμμετοχής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 60% και
      β) Το διοξείδιο του άνθρακα με κατ’ όγκο ποσοστό 0,0410 (410 μόρια αερίου ανά εκατομμύριο μορίων αέρα) και ποσοστό συμμετοχής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 26%.
      Η συγκέντρωση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα μεταβάλλεται σημαντικά από τόπο σε τόπο και από στιγμή σε στιγμή, εξαρτώμενη από τη θερμοκρασία του αέρα και την ατμοσφαιρική πίεση. Η άποψη ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας η ατμόσφαιρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς έχει κάποια βάση, αλλά εδώ μπαίνει το θέμα της ύπαρξης ή μη των νεφών (συμπυκνωμένοι υδρατμοί), τα οποία παίζουν σημαντικό και πολύπλοκο ρόλο στην απορρόφηση τόσο της μικρού μήκους κύματος ηλιακής ακτινοβολίας όσο και της μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρης γήινης ακτινοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, το νερό που με τη μορφή υδρατμών εγκαταλείπει την επιφάνεια του πλανήτη ξαναγυρίζει σε αυτή με την υγρή ή τη στερεά του μορφή έπειτα από χρονικό διάστημα κατά μέσο όρο δύο εβδομάδων.
      Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη λογική (επιστημονική) συσχέτιση είναι αυτή της μεγάλης αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

      Διαγραφή
  2. Φώτη, πάλι τα βρήκες τα της Κρήτης, πέρασε και τα 300 mm κατά τόπους! Έπεται και συνέχεια. Τι γίνεται εκεί, ρε παιδί μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν αναμενόμενο Χρήστο με τη συγκεκριμένη κ πάλι κυκλοφορία.
      Που φτάσαμε..... στη Κρήτη να πνίγονται από βροχές κ η υπόλοιπη χώρα να λέει το νερό νεράκι Νοέμβρη μήνα!
      Υπομονή, κάτι θα αλλάξει δε μπορεί.
      Το παρακολουθούμε καθημερινώς κ πιστεύω ότι μέχρι αύριο μεθαύριο θα έχει κατασταλάξει για το πως θα συνεχίσει ο Νοέμβρης στο δεύτερο μισό του.

      Διαγραφή
    2. Πάντως και στην Κρήτη παρατηρώ ότι τη μερίδα του λέοντος έχουν πάρει τα ορεινά του νησιού. Στα περισσότερα παραθαλάσσια (ακόμα και στα βόρεια παράλια) τα πράγματα και εκεί προς το παρόν είναι "δυσκινητα" με κάποιες τοπικές εξαιρέσεις

      Διαγραφή
    3. Τώρα μάλιστα είδα ότι δεν έχει βρέξει καθόλου ακόμα και μέσα σέ πόλεις όπως τα Χανιά κ το Ηράκλειο

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε πειστικη απαντηση .Τουτου δοθέντος,τιθεται το ερωτημα εαν η κατασταση ειναι αναστρέψιμη ή η βλαβη εναι ανήκεστη.Εαν ναι,σε ποιό βαθμο και με ποιο κοστος.
    Ο....θειος Σαμ τελικα εξελεγη .Εχει ταξει πολλα για το θεμα .Ειθε κατι να γινει ,πριν φθασουμε στο "ουκέτι καιρος".---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλος ο θεός της βροχής στην Κρήτη,κ άλλος στην Μυτιλήνη,διψασανε πολύ τα δέντρα μας.Κατι πήγε να γίνει τον Οκτώβριο, όμως η συνέχεια ήτανε απογοήτευση.Μακαρι το δεύτερο μισό του Νοέμβρη να είναι βροχερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή