Οι τρεις αδελφές της Κατούμπα και οι γίγαντες της Αστράκας!

Η μεγάλη φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο

Βλέποντας τη φωτογραφία με τους πύργους της Αστράκας, τους γρανιτένιους αυτούς γίγαντες που βρίσκονται μια ανάσα από τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μου ήρθαν στο νου οι εντυπωσιακές Τρεις Αδελφές των Γαλάζιων Βουνών της Αυστραλίας που βρίσκονται στην περιοχή Κατούμπα, κοντά στο Σίδνεϊ. Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο σχηματισμό βράχων, ο οποίος, σύμφωνα με τον αβορίγινο μύθο, αντιπροσωπεύει τρεις αδελφές που μετατράπηκαν σε πέτρα για παράβαση του φυλετικού νόμου που τους απαγόρευε να παντρευτούν τρία αδέλφια από μια γειτονική φυλή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι τρεις αδελφές εξόργισαν ένα δράκο που ζούσε στην περιοχή και ο μάγος-πατέρας τους, για να τις προστατεύσει από το θηρίο, τις μετέτρεψε σε πέτρες.


Γυρίζοντας στα δικά μας, ο μύθος λέει  ότι στις Δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα ζούσαν δύο Δράκοι. Οι Δράκοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν πετούσαν ο ένας στον άλλο πέτρες. Ο μύθος λέει ακόμα ότι οι Δράκοι δεν επέτρεπαν να αναμειχθεί στις λίμνες τους κανένας άλλος  και  χτυπούσαν με άγριο χαλάζι εκείνους που επιχειρούσαν να το κάνουν. Οι παππούδες στο Ζαγόρι διηγούνται ότι τον Ιούλιο τού 1814 ο Αλή Πασάς θέλησε να ανεβάσει στη Δρακόλιμνη της Τύμφης δύο βάρκες, δύο μονόξυλα, από τη λίμνη των Ιωαννίνων. Όμως, η μία από αυτές καταστράφηκε σε μια κορυφή που έκτοτε ονομάζεται Μονόξυλο και η άλλη βάρκα είχε την ίδια τύχη στη Ροδόβολη από μια τρομερή καταιγίδα με κεραυνούς και χοντρό χαλάζι που ξέσπασε ξαφνικά στην περιοχή. Πάντως, τον Ιούνιο του 1976, όταν με μια παρέα φίλων ανεβήκαμε στη Δρακόλιμνη, είχαμε πάρει μαζί μας μια φουσκωτή βάρκα που ευτυχώς δεν είχε την ίδια τύχη με τα μονόξυλα του Αλή!


Καλή Κυριακή, φίλοι μου.


7 σχόλια:

  1. Καλημέρα δάσκαλε! Καλή Κυριακή με υγεία σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανομβρία-ξηρασια συνεχίζεται στην Ήπειρο. Δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι τις 10-15 Δεκέμβρη.

    Κάτι σενάρια για βροχές 29-30 Νοέμβρη χαλασαν και εξαφανίστηκαν οι οποίες βροχές.

    Τραγικά και δραματικά κυλάνε τα καιρικά δρώμενα της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη Πουρσαριδη ποια δεδομένα χαλάσανε μια χαρά βροχές δείχνουν από 28 και μετά..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην βιάζεσαι είναι πολυ μακριά ακόμα. Μακαρι νά έρθουν οι βροχές.

      Διαγραφή
  5. Τα ορεινά της Ηπείρου δεν είχαν καθόλου χιόνι όπως το Μιτσικέλι και ο Λάκμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ ζιακοπουλε,το επόμενο σαββατοκύριακο έρχονται νοτιαδες κ βροχές; Σπάει επιτέλους η ανομβρία; Η είναι νωρίς ακόμη για χαρές και πανηγύρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή