Βοριάδες και κρύο!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα κινηθεί ανατολικά, με αποτέλεσμα τη σχετική βελτίωση του καιρού και στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. 

Το Σάββατο (21/11), αναμένονται τοπικές νεφώσεις με περιορισμένες πιθανότητες ασθενών βροχών στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Η ένταση των ανέμων θα φθάνει τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. 


Την Κυριακή (22/11), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) στα κεντρικά και νότια και κυρίως στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (23 & 24/11), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι βόρειοι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από ηλιόλουστη, τι πρωτότυπο, Ηγουμενίτσα! Ευτυχώς που έχει λίγο βοριαδακι σήμερα και νιώθουμε ότι είμαστε στα τέλη Νοέμβρη και όχι στον Απρίλη! Και μιας που αναφέρθηκε στο χρόνο ο Χριστόδουλος, εδώ στην Ήπειρο έχει παγώσει με προσπάθειες για μικρά, δειλά βήματα που όμως πάλι μας γυρίζουν πίσω, δεν σηκώνουμε κεφάλι φέτος, αλλά περιμένουμε, υπομένουμε, επιμένουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Β. Ευρώπη υποφέρουν από κατάθλιψη λόγω συνεχούς νεφοκάλυψης και βροχών και εμείς, πλην κατοίκων Ν. Αιγαίου, θα την πάθουμε λόγω συνεχούς ηλιοφάνειας!

      Διαγραφή
    2. Ο Νοέμβριος στην Ηπειρο ειναι "διασωληνωμενος" ελπίζουμε σε ταχεία ανάρρωση γιατι ο Δεκέμβριος ειναι πολυ κοντά.

      Διαγραφή
    3. Και όμως και στην Ευρώπη φίλε Χρήστο τον τελευταίο καιρό τους έχει φάει η Ηλιοφανεια και η καλοκαίρια.. Τρανό παράδειγμα ο φετινός Νοέμβρης, έχουν αλλάξει και εκεί πολύ τα πραγματα

      Διαγραφή
    4. Να τονίσω την πανευρωπαϊκή καλοκαιρία που έρχεται από αύριο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη κ όχι μόνο σε εμάς μέσα στην καρδιά του Νοέμβρη.

      Διαγραφή
  2. Το φθινόπωρο επανεκαμψε εδώ στη Ρόδο σήμερα, μετά από ένα 1ο 15ημερο Νοέμβρη που θύμιζε τέλη ανοιξης. Πέρα από τις βροχές που περίμενα και είναι εν εξελίξει (αν και για να ειμαι ειλικρινής τις περίμενα πιο έντονες), το ακομα πιο ενδιαφέρον για μένα του καιρού εδώ είναι το ότι η μέγιστη δεν ξεπέρασε τους 15 βαθμούς, ενώ σε όλα τα δελτία και μοντέλα φαίνονταν στα Δωδεκάνησα μέγιστες 20-22 βαθμών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β.Α. Περιμένω εντονη αντίδραση της φυσης στην ανομβρια.Ετσι δεν αντιδρά και στην επιμονη ζέστη;Ξεσπαει.Εκτος αν η κατάσταση είναι τοσο νοσηρή,αθεράπευτη πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευελπιστούμε ο Νοέμβριος να κλείσει με βροχερό φινάλε πανελλαδικά και με νοτιάδες να πούμε ότι κάτι έπραξε βρε παιδί μου. Κάτι μου λέει ότι θα πάρουμε το μερτικό μας από την Μεσόγειο. Έχουμε αρχίσει τις λιτανείες και τις παρακλήσεις να βρέξει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να φέρνει τον τίτλο βοριάδες και κρύο το άρθρο φιγουράροντας ο κοκκινολαίμης παρακάτω στην φωτογραφία όμως κάποιοι ετοιμάζουν να μοιράσουν τα κόλλυβα για την κηδεία του επερχόμενου χειμώνα.
    Όχι σύμφωνα με εμένα,αλλά σύμφωνα με μερικούς σε σχετικές μετεορολογικές σελίδες(ονόματα δεν λέμε ούτε χαρακτηρίζουμε σχολιαστές)έτσι για να μην δημιουργήθουν παρεξηγήσεις.
    Αφου το βρήκαν τα παιδιά στις προβλέψεις με χρονικό ορίζοντα 3-4 μηνών τι να λέμε τώρα,τύφλα να έχουν οι μετεορολόγοι,εκείνους τους αληθινούς αναφέρομαι όπως εσάς κ.Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο επιμένων,πάντα νικά,φίλε Γιάννη,αρκεί να μην απογοητεύεται και να έχει υπομονή.
    Ούτε λιτανείες χρειάζονται κατά την γνώμη μου,πως λει ο αγαπητός Φραντσέσκος μόνο οι από ΔΒΔ φίλοι,να θυμηθούν επιτέλους να στείλουν αυτή την ρημάδα την...προκαταβολή γιατί το Μαντείο των Δελφών οχι μονο δεν..δουλεύει βερεσέ,αλλά έχει και την δυνατότητα να...αποτρέπει ή να δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα...!!
    Βλέπετε λειτουργεί και αυτό όπως τα παιδιά και οι Άγιοι,προσοχή μην τους τάξεις και ξεχάσεις να τους το δώσεις...καηκες μετά...!!
    Πέρα από την πλάκα τώρα,ότι και να λέμε όλοι μας,ο καιρός είναι χάος(Αυτή η όμορφη λέξη θέλει ιδιαίτερη αναλυση) και άνετα μπορεί και εκθέτει τον οποιοδήποτε και να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων, εκτιμήσεις και προβλέψεις και γι αυτό πάντα θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις σε οτιδήποτε προβαίνουμε.
    Αυτό το γνωρίζει καλύτερα ο δάσκαλος που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην επιστήμη της Μετεωρολογίας και όχι μόνο.
    Όσο αναφορά τώρα τα τρέχοντα όντως όπως είπε και ο Χρήστος Παπαηλιας,η περιοχή μου ευννοηθηκε σε καλό και κατά περιοχές σε πολύ καλό βαθμό.
    Περισσότερο νερό στα Δ,Κ,Β τμήματα της Βοιωτίας και λιγότερο στα Α,Ν στα σύνορα με Αττική.Πιστεύω ότι έπαιξαν ρόλο σε αυτή την κατανομή οι ΒΔ άνεμοι και γι' αυτο έβαλε πολύ καλό χιόνι και ο Παρνασσός.Δεν ξέρω ακόμη εάν πασπαλισε και η παλιοβουνα(Ελικώνας 1748),αλλά μετην θερμοκρασία στο Ζερικι στους 5 βαθμούς, όλα είναι πιθανά καθώς στην περιοχή μου συνέχιζε να βρέχει κατά διαστήματα έως αργά την νύχτα.
    Ο σταθμός μου,κατέγραψε εχθές 24,3 χιλιοστά συν τα 8,1 προχθές σύνολο 32,4 χιλιοστά, καθόλου άσχημα.
    Φίλε Χρήστο Παπαηλια,να χαίρεσαι τα παιδιά σου και να τα καμαρωσεις,οπότε έρθεις προς τα μέρη μου,χαρά μου να συναντηθούμε.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρωτόγνωρα πραγματα.... Έως 10 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση..... Τραγικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετεο-έκπληξη!
    Αντι για βροχή, ασθενείς χιονοπτώσεις δείχνουν ξαφνικά τα πρωινά στοιχεία στα βορειοδυτικά το Σαβ/κύριακο ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο!!

    Η μικρή μετατοπιση του χαμηλού της Ιταλίας ανατολικότερα ίσως καταφέρει να δώσει το πρώτο πασπάλισμα χιονιού της σαιζόν ακόμα και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (650-700μέτρα) και κάτιτις παραπάνω στα υπόλοιπα ορεινά της δυτικής μακεδονίας, της Ηπειρου και της δυτικής Θεσσαλίας, την νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή! Τάδε έφη γνωστός μετεωρολόγος από Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δούλευα Αλεποχωρι χθες απέναντι από το Χριστοδουλο και έτρωγα σπαστους ομβρους από την περιοχή του που έστελναν οι ισχυροί βοριάδες! Ωραίος ατμοσφαιρικος καιρός βοριάδων δε λέω ύστερα από τόση βαρετοκαιρια αλλά θέλουμε νερό χορταστικό αυτή την εποχή! Αν χαθεί και ο Δεκέμβρης ο βροχεροτερος μήνας του έτους για την περιοχή μου τουλάχιστον τα χρόνια της κανονικοτητας χαθηκαμε! Βέβαια η νέα κανονικότητα θέλει βροχεροτερους μήνες του έτους το Μάη και το Σεπτέμβρη με ελάχιστη έως μηδαμινή επίπτωση στον υδροφορο ορίζοντα! Συγνώμη για την απουσία σημείων στίξης αλλά το πληκτρολόγιο τα έφτυσε! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο γνωστός επαγγελματίας προγνώστης και όχι μετεωρολόγος εκ Θεσσαλονίκης μας έκανε την έκπληξη μέσω facebook και όχι από την τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή