Οι Χιονοδόν Κιχώτες

Οι Χιονοδόν Κιχώτες αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία φίλων του καιρού. Είναι αυτοί που όταν τελειώνει ένας χειμώνας, σκέφτονται τον επόμενο και όταν έρχεται ο Οκτώβριος, καβαλούν τον Ροσινάντε τους και ξεκινούν τις απίστευτες περιπέτειες τους. Είναι μόνιμα ερωτευμένοι με τη δική τους Δουλτσινέα, τη ξανθιά γαλανομάτα Λουντμίλα από τη Σιβηρία, που λαχταρούν να βλέπουν στα μέρη τους. Μισούν τις μελαμψές Βεδουίνες και τις Αλκυονίδες, αλλά συμβιβάζονται με τις Υάδες, όταν αυτές φέρνουν τα αγαπημένα τους χιόνια στα βουνά.


Τα παλιότερα χρόνια οι Χιονοδόν Κιχώτες περνούσαν ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας βιβλία για περιπέτειες στα χιόνια και τους πάγους και για τους απανωτούς νιφετούς του Παπαδιαμάντη. Άκουγαν με απέραντη ευχαρίστηση παλιές ιστορίες για τρομερούς χιονιάδες και αποκλεισμούς και ονειρεύονταν ολόλευκες μέρες και νύχτες. Οι ανεμόμυλοί τους ήταν τα Γεωπονικά του Κασσιανού Βάσσου, οι καζαμίες και τα μερομήνια. Αργότερα ήλθαν τα δελτία καιρού με τη φράση «μετά τινων χιόνων εις τα ορεινά» που τους κρατούσε ξάγρυπνους όλη τη νύχτα!

Στις μέρες μας, οι Χιονοδόν Κιχώτες παλεύουν με τους σύγχρονους ανεμόμυλους, τα μοντέλα καιρού! Άπειρες ώρες σκυμμένοι πάνω στον υπολογιστή ή το κινητό τους ψάχνουν σε όλο το βόρειο Ημισφαίριο να βρουν τα βαρομετρικά συστήματα που  θα τους φέρουν τα πολυπόθητα χιόνια. Δίπλα τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκονται οι δικοί τους Σάντσο Πάντσα, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν ως διαμεσολαβητικός κρίκος ανάμεσα στην ονειροφαντασία τους και την πραγματικότητα. Ωστόσο, και αυτοί επηρεάζονται από τους Χιονοδόν Κιχώτες και τους ακολουθούν.

Οι σύγχρονοι Χιονοδόν Κιχώτες, ζώντας στον κόσμο της φαντασίας τους, δεν πιστεύουν ότι ο καιρός έχει αλλάξει και ότι οι Λουντμίλες θα γίνονται όλο και πιο ακριβοθώρητες. Παρόλα αυτά, μας είναι συμπαθείς. Πέρα από όλα τα άλλα, μας θυμίζουν ότι δεν μπορούμε να  ζήσουμε χωρίς τις ουτοπίες μας!

.    

35 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο .Εύστοχο και όμορφο .Χαιρετισμούς από το Δολό .Άσπρισαν λίγο οι κορυφές από τα βουνά σας , είδα προχθές ,στη Νεμέρτσικα τη δική μας τίποτα ακόμη .Λευτέρης Δολό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να στε καλά κ ζιακοπουλε! Είστε φοβερός,να το ξέρετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεριάζουμε Λογοτέχνη για να περάσεις!.Εξαιρετικό!!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και ξέρω οτι ο καιρός έχει αλλάξει και ότι οι Λουντμίλες θα γίνονται όλο και πιο ακριβοθώρητες,ήμουν και θα παραμείνω Χιονοδόν Κιχώτης μέχρι το τέλος.Είναι ζήτημα DNA...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι χιόνο-δον Κιχώτες!
    Φοβερό το άρθρο σας, τα λέει όλα!
    Η αλλαγή της κυκλοφορίας έχει κλειδώσει κ επιτέλους η καιρική ατονία-μονοτονία επιτέλους δείχνει να τελειώνει οριστικά.
    Όσο κ αν προσπάθησα να μελετήσω πάνω σε πολλά μοντέλα, ensembles κ χάρτες επιφανείας, αναλυτικά για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, τι κίνηση θα έχουν τα συστήματα που θα δημιουργηθούν κ αν θα έχουμε μαλακό η κρύο καιρό,αποτέλεσμα δε μπόρεσα να βγάλω.
    Όσοι λοιπόν γνωστοί μετεωρολόγοι επαγγελματίες κ μη, τάζουν από τώρα κρύα κ χιόνια το Δεκέμβρη νομίζω ότι εκτίθενται για άλλη μία φορά καθώς κάτι τέτοιο μάλλον το δημιουργούν από τη σφαίρα της φαντασίας τους.
    Πάμε λοιπόν μέρα τη μέρα να παρακολουθούμε την ενδιαφέρουσα εξέλιξη των επομένων ημερών.
    Καλησπέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικό και άκρως δηκτικό, ειδικά για τους Έλληνες χιονόφιλους. Θα κρατήσω όμως την τελευταία σας φράση: κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τις προσωπικές του ουτοπίες! Και επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις και επαναστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης από μια ουτοπία ξεκίνησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνησω απολυτα με τα λεγομενα σας κ. Ζιακοπουλε!Ωστοσο μια υποσημειωση ειναι οτι κ τις οποιες ελπιδες ψευτικες η μη φροντιζουν να τις φουντωνουν κατα καιρους κ αρκετοι συναδελφοι σας κ παιρνω μονο τα λεγομενα των επαγγελματιων μετεωρολογων κ οχι των απλων ερασιτεχνων που ας πουμε οτι δικαιολογουνται να εχουν μια καποια αυξημενα φαντασια!Προσωπικη μου αποψη κ ορμωμενος κ απο το δικο μου κλαδο (οικονομικα) οταν εχουμε να κανουμε με απεριοριστα μαθηματικα κ ενα σωρο ασταθμητους παραγοντες που σαφως γνωριζετε απο πρωτο χερι,οπως ισχυει κ στη προβλεψη του καιρου η οποια προβλεψη-εκτιμηση ακομα κ βραχυπροθεσμη ειναι επισφαλης, ποσο μαλλον για μακροπροθεσμες προβλεψεις χωρις να παραβλεπω κ τα οποια καιρικα δειγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μετά την ανομβρία. Όσο για τα κρύα και τα χιόνια να τα περιμένουμε από αρχές Γενάρη και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειμαι και γω ενας απο αυτους! Μου λειπουν οι διατύπωσεις του παρελθόντος στα δελτια καιρου οπως αυτη παρακατω... "Χιονια θα πεσουν στα ορεινα και απο το βραδυ και στα πεδινα της κεντρικής και βόρειας χωρας" . Στις μέρες μας η φραση αυτή αλλαξε και ακουγεται πιο συχνα... "Και απο το βραδυ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χωρας με χαμηλο υψομετρο.." φραση που αποτυπώνει την αλλαγη που δεν θέλουμε να δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ρθουν και τα κρυα κ τα χιόνια παιδιά, ας πεσει βροχή που τις χρειάζεται ο τόπος, ολα στο καιρο τους. Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα σπάει το άρθρο! Πόσο σωστός ο δάσκαλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είμαι λογοτέχνης, ρε παιδιά! Πρώην Χιονοδόν Κιχώτης και νυν παροπλισμένος μετεωρολόγος είμαι που γράφει ιστορίες. Για να περνάει η ώρα κυρίως τώρα στον καιρό της κλεισούρας και για να μη λαλήσουμε!
    Καλησπέρες και ευχαριστίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω πολύ καιρό να σχολιάσω τα γραφόμενα στο μπλογκ τον τελευταίο διάστημα. Το δύσκολο διάστημα που διανύω δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια, όμως τόσο το άρθρο σας όσο και το σχόλιό σας δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα. Μπορεί να μη "σπουδάσατε" λογοτέχνης, όμως με την ψυχή που βάζετε σε όσα γράφετε, γεμάτα φαντασία και σε άρτιο λόγο, πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να σας χαρακτηρίσουμε. Μόνο το πρώην και το παροπλισμένος με στενοχωρούν. Πρώην Χιονοδόν Κιχώτης δεν γίνεται. Ο ρομαντισμός του χιονιού νομίζω δεν χάνεται ποτέ, ακόμα κι αν χαθεί το χιόνι. Παροπλισμένος μετεωρολόγος σίγουρα όχι. Δεν είναι μόνο οι προγνώσεις σας, αλλά πολύ περισσότερο οι γνώσεις που συνεχίζετε να μας προσφέρετε αγόγγυστα. Ας ελπίσουμε ο Χιονοδόν Κιχώτης μέσα μας να σκιρτήσει λίγο φέτος. Να είσαστε καλά.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ιπποκράτη,
      τις τελευταίες δεκαετίες ο Χιονοδον Κιχωτισμός μου υπέστη ανεπανόρθωτα πλήγματα από τον επαγγελματισμό-ρεαλισμό μου.
      Παράλληλα, νοιώθω παροπλισμένος γιατί δεν μπορώ όπως παλιά να παλέψω εναντίον νοοτροπιών και πρακτικών που δείχνουν έλλειψη σεβασμού είτε προς τους τηλεθεατές-ακροατές είτε προς την επιστήμη της μετεωρολογίας.
      Αν όμως ο καθρέφτης με τον οποίο μπορείς να δεις τον πραγματικό σου εαυτό είναι οι άλλοι, ίσως να έχεις δίκιο!
      Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    3. Πραγματικά τα λέτε όλα και συμφωνώ με κάθε σας λέξη. Καλημέρα σε όλους τους φίλους.

      Διαγραφή
    4. Να γιατί ο χαρακτηρισμός «δάσκαλος» αποκτά το απόλυτο, αδιαπραγμάτευτο και ουσιώδες του περιεχόμενο όταν αποδίδεται σε εσάς...
      Δάσκαλε, δεν είστε «παροπλισμένος» αλλά έχοντας στη φαρέτρα σας εμπειρία και ωριμότητα παλεύετε από νέο μετερίζι με εξίσου -αν όχι μεγαλύτερη- αποτελεσματικότητα. Δεν προσπαθείτε να εξουδετερώσετε πια καμικάζι και τζιχαντιστές «δήθεν» επιστήμονες. Ξέρετε ότι αυτοί ενεργούν έτσι γιατί «τόσοι ήταν», μέχρι εκεί μπορούν. Εσείς απευθύνεστε σε όλους εμάς τους απλούς καιρόφιλους και σε όλο τον κόσμο, λιγότερο ή περισσότερο καλλιεργημένο για να μας βγάζετε από το σπήλαιο της αμάθειας στην επιφάνεια της γης ώστε αντικρίζουμε το φως, τον ήλιο, την πραγματικότητα όπως είναι. Κι αυτή η διαδρομή στην οποία είστε καθοδηγητής είναι ανηφορική και ζόρικη, δεν αντέχουν πολλοί να τη φτάσουν ως το τέρμα. Έτσι σας βλέπω εγώ και αρκετοί αρκετοί ακόμη.
      Καλημέρα σε όλους/ες
      Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  13. Κύριε Ζιακοπουλε μου θυμισατε τις αναζητήσεις που κάναμε με την κόρη τέτοια εποχή περιμένοντας τα πρώτα χιόνια. Ήμασταν χιονοδον Κιχώτες. Την έχασα πέρυσι στα 22 αλλά τώρα δεν είναι πια το ίδιο οι ανεμόμυλοι δεν υπάρχουν πια η εγώ δεν τους βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου δίνει ο Θεός δύναμη, φίλε μου. Δεν βρίσκω άλλα λόγια να πω σε έναν πατέρα που έχασε το παιδί του.

      Διαγραφή
    2. Μας συγκλόνισες φίλε μου.
      Ότι κ να πούμε δεν έχει καμία ουσία.
      Καλή συνέχεια κ καλή δύναμη να σου δίνει ο Θεός.

      Διαγραφή
    3. Καλό κουράγιο φίλε μου.
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
  14. Άπαιχτος!! Βλέποντας το Christmas Carol τώρα του Dickens και τα χιόνια που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα θυμάμαι την ατελείωτη προσμονή για λευκά Χριστούγεννα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο όρος και η έννοια ουτοπία,ου+τόπος,διατρέχει την ιστορια απο τον Πλατωνα (Πολιτεια) μεχρι τη Γαλλική Επανασταση (Σαίν Σιμόν-ουτοπικός σοσιαλισμος).
    Ωραια η ακροτελεύτια φραση.Βεβαια οχι μονον ατομα, αλλα και ολόκληροι λαοι ζουν (μια χαρα) με τις ουτοπίες και τους μύθους τους,χωρις να καθίστανται ανερμάτιστοι αιθεροβάμονες.------Π.Α.
    Υ.Γ.Η προσαγόρευση που εκανα δεν αποτελει φιλοφρόνηση .Επίστευσα διό ελάλησα....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εντωμεταξύ τα μοντέλα τα παιξαν στο τελευταίο "τρέξιμο" του ευρωπαικού η ψυχρή εισβολή στην Πορτογαλία γίνεται από τα δυτικά(!)....δηλαδή από τον αντλαντικό που αντί για θερμό ρεύμα μεταφέρει ψυχρές μάζες....πιο ψυχρές από αυτές που έχει η Ρωσσία....!...να δείτε στο τέλος ότι σε εμάς το χιόνι θα έρθει από την... Αίγυπτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τωρα που το σκεπτομαι αυτο το "χιονοδόν" θα μπορουσε ανετα να ηταν "χιονηδόν",χιον+ηδον (επίθημα,παραγωγικη καταληξη επιρρημάτων,βλ.σωρ-ηδόν ,πρην-ηδόν,βαθμ-ηδόν κ.ο.κ.).Οπότε ιδού και η γλωσσοπλαστική διάσταση !!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχος.
    Το κείμενο χορταστικό για όλους τους αθεράπευτους χειμωνοχιονοφιλους.
    Μακάρι.. να δικαιωθουμε.. (η ουτοπία)
    Σας ευχαριστούμε.
    Καλό χειμώνα σε όλους μας με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εγχειρίδιο του καλού χιονοδόν Κιχώτη: Το GFS στις 138 ώρες. Φέξε μου και γλίστρησα.

      Διαγραφή
    2. Το χαμηλό-νυφίτσα το έχει και ο Ευρωπαίος!

      Διαγραφή
    3. Κι άλλοι το δείχνουν πάνω - κάτω, λέτε να;

      Διαγραφή
  19. Η κλιματική αλλαγή ανατρέπεται άραγε ή είναι αργά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δασκαλε παρακαλω πάραυτα να αποσύρετε τον χαρακτηρισμο "παροπλισμένος".Πρωτον,διοτι δεν κυριολεκτεί .Το όπλο ειναι "παρά πόδα" και με ενα "κλικ" ερχεται στο "παρουσιάστε.Και δευτερον,συνειρμικά,παραπέμπει σε....καρνάγιο....σκουρια....παλιοσιδερα.Σας αδικει......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακά τα ψέματα, Πέτρο μου! Ο «Αβέρωφ» στον Φλοίσβο είμαι, άσχετα αν κάποιες φορές βγαίνω στο πέλαγος σαν Υ/Β τ."ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" κλάσης 214!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ο Αβέρωφ είναι ακίνητος, αμίλητος και αταξίδευτος για πολλά χρόνια, καμία σχέση με εσάς! Το νοητικό σας είναι οξύτατο, η καρδιά σας ζεστή, αναμιμνήσκεται τόσα όμορφα παραδοσιακά αποφθέγματα και ρητά και χαίρεστε να μοιράζεστε την όμορφη και πολύτιμη επιστημονική και μη εμπειρία σας! Να είστε πάντα καλά!

      Διαγραφή
    3. Μεγάλωσα σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης(Φίλυρο). Στην δεκαετία του 80 οι κακοκαιρίες συχνά συνοδεύονταν από διακοπές ρεύματος. Με την γκαζόλαμπα ανά χείρας έτρεχα από παράθυρο σε παράθυρο και κολλούσα (τα μούτρα μου να δω τις νιφάδες) και την λάμπα στις κουρτίνες.Δεν θυμάμαι πόσες τρύπες άνοιξα στις κουρτίνες αλλά ξέρω ότι λατρεύω το χιόνι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

      Διαγραφή