«Αντριεύει» το κρύο, αλλά για λίγο και όχι σε όλη τη χώρα!

Φθινόπωρο στο Γανναδιό. Φωτ. Γιώργος Ξυλιάς

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα μας θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στις ανατολικές και βόρειες περιοχές θα είναι αισθητή, και στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. 


Την Τετάρτη (2/12), λίγες βροχές αναμένονται στην Α. Θεσσαλία, το Ιόνιο, τη Ν-ΝΔ Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (3/12), αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Ιόνιο οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τη νύχτα τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5 με 7 μποφόρ.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!


12 σχόλια:

  1. Αντριώθηκε παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη, αλλά από βροχές μη ρωτάτε. Βγήκε ολόκληρο φθινόπωρο με 35 χιλιοστά, ρε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Τι και αν έβρεξε λίγο χτες? Το μαρτύριο συνεχίζεται.. 18αρια και 19αρια καταγράφουν οι σταθμοί στα δυτικά από Κέρκυρα ως Καλαμάτα, βγαίνω έξω με ζακέτα και μετανιώνω που τη φόρεσα! Την ίδια ώρα το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης εχει 3 βαθμους και το Κορδελιό 6, στη βόρεια Ελλάδα πραγματικά αντριεψε σήμερα το κρύο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και με βοριά και με νοτια ο Χριστόδουλος παίρνει τη μερίδα του λέοντος και ο Παρνασσός τη μεγαλύτερη χιονοδρομικη περίοδο! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και καλό χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι στον στρατό και συγκεκριμένα στον Έβρο στο φυλάκιο της γέφυρας, καλοκαίρι του 2008 κάποια μέρα μας ήρθε καταιγίδα μόνο με χαλάζι και κεραυνούς. Εκείνη την ώρα ο ανθυπολοχαγός με τον οποίο κοιτούσαμε την καταιγίδα μου λέει.....και στην ξηρασία καλό είναι και το χαλάζι. Από τότε μου έμεινε αυτή η έκφραση και την έχω για παρηγοριά στις καιρικές απογοητεύσεις. Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα να έχουμε. Καλησπέρα στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε φίλε, τι μου θύμισες με την ανάρτησή σου. Ιούνιος του 2007, φυλάκιο Κήπων. Ανακοινώνονται κάθε πρωί οι υπηρεσίες της ημέρας. Είχα υπηρεσία κανονικά 15:00-18:00 στην οριογραμμή. Εξαιτίας ενός υπηρεσιακού κωλύματος ενός άλλου παιδιού, έκανα το δικό του νούμερο και εκείνος το δικό μου. Στις 14:30-15:00 (ώρα αλλαγής σκοπών) ξεσπά μία καταιγίδα με έντονη χαλαζόπτωση άνευ προηγουμένου, που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί, παρόλο που είμαι από Γιάννινα. Αν έκανα την προγραμματισμένη υπηρεσία, το τι χαλάζι και βροχή θα είχα φάει , δε μπορώ να το περιγράψω. Φαντάσου ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο που το θυμάσαι μέχρι και σήμερα. Τους χαιρετισμούς μου στη 298 σειρά. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Έκανα λάθος και έγραψα 2008 αντί για 2007. 298 σειρά ήμουν και χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλάω μαζί σας! Στον Έβρο είχε πολύ δυνατές καταιγίδες και με ένταση αλλά και συχνότητα. Θυμάμαι στην σκοπιά, μου έτυχε και έπεσε δέντρο από πτώση κεραυνού. Πολύ δυνατές καιρικές καταστάσεις στα εκεί μέρη. Με τις καιρικές συνθήκες τότε Περάσαμε λούκι μεγάλο και να γίνεται εκκένωση στο φυλάκιο και να μετράμε την στάθμη του ποταμού λόγω του ότι φούσκωνε ο Έβρος και έπρεπε να τα βγάλουμε όλα έξω και να τα μεταφέρουμε με τα (steyr -σταγιερ)στο στρατόπεδο 564 μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού. Μετά κατέβηκα Αθήνα και παρουσιάστηκα ΠΡΟΕΔΡΙΚΉ ΦΡΟΥΡΆ λόγω ότι το είχα δηλώσει από το κέντρο νεοσυλλέκτων Κορίνθου. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  5. Αρνητικό ρεκορ για τον φετινό Νοέμβριο καθώς αποδείχθηκε ο πιο ξηρός από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και μέχρι σήμερα.

    Από το 1913 άλλωστε τηρούνται σχετικά στοιχεία και αρχεία.

    Ο Νοέμβριος που κατά παράδοση είναι από τους πιο βροχερούς μήνες του χρόνου, φέτος αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα Γιάννινα καταγράφηκαν μόλις οκτώ χιλιοστά βροχής καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα!

    Ο μέσος όρος βροχόπτωσης είναι τα 170 χιλιοστά!

    Έτσι οι φετινές ποσότητες βροχής αντιστοιχούν μόλις στο 5% του μέσου όρου.

    Ο δεύτερος πιο ξηρός Νοέμβριος στην πόλη ήταν αυτός του 2011 όπου είχαν σημειωθεί 11 χιλιοστά βροχής.

    Όσο για τους πιο βροχερούς…

    Τους συναντούμε στο… μακρινό 1962 και στο κοντινό μας 2010, όταν έπεσαν 380 χιλιοστά βροχής, διπλάσια δηλαδή από την συνηθισμένη.
















    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Χρήστο Παπαηλια έχεις δίκιο ως προς το τι είμαστε ευνοημένοιζαλκα όχι ότι παίρνουμε και την μερίδα του λέοντος,αυτή ανήκει αλλού,απλά την περιοχή μου την "προστατεύει" το ιερό βουνό των Μουσων και όπως έχω ξαναγράψει,μας ευνοούν όλοι οι καιροί εκτός του ΝΔ.
    Έτσι λοιπόν με νοτια ήταν βέβαιο ότι θα έχουμε καλό νερο,όπως και έγινε,γι'αυτό βιαστηκα να σπειρω,οθ ελιές ούτως ή άλλως περιμένουν.
    Όλη μέρα σχεδόν κύλησε με χαμηλή νεφωση και ψιχαλα,από τις 21 και μετά όμως και μέχρι πριν λίγο έβρεξε ξανά και άφησε στην περιοχή μου 4mm,επικρατεί ομίχλη και το σκηνικό θυμίζει χειμώνα καθώς και η θερμοκρασία κυμαίνεται κοντά στους 9 βαθμούς.
    Ούτε λόγος δεν γίνεται για χιόνι στον Ελικώνα,εκτός και αν πέσει κι αλλο η θερμοκρασία,γύρω στους 5 βαθμούς στο χωριό μου,χιονίζει σίγουρα στο βουνό.
    Έχουμε ακόμη καιρό δεν βιαζόμαστε, προηγούνται άλλοι...
    Καλό βράδυ και καλό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους ήρθε ο χειμώνας!Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουμε τα πρώτα χιονι για φέτος στο Όρος Όθρυς κάτι όμως που δεν φαίνεται να κρατάει πολύ καθώς μπαίνουμε σε μια τροχιά νοτιαδων για αρκετές μέρες με αποτέλεσμα αυτόυ του τύπου ο καιρός να μην ευνοεί την περιοχή καλό μήνα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, καλό μήνα κ καλό χειμώνα σε όλους!
    Η καλύτερη εποχή του χρόνου έρχεται!
    Μία εποχή κ ένας μήνας που ξανά λέω θα καλύψει με άφθονα νερά κ χιόνια στα ψηλά βουνά αρχικά της δυτικής κ βόρειας κυρίως χώρας που τόσο έλειψε το Νοέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα, καλο μηνα,καλο χειμωνα σε ολους,στεγνους και μουσκεμενους.Τα ημερολογια,πιστα στο ραντεβου τους,δειχνουν Δεκεμβριο .Αντιθετα η φυση, απιστη ως θηλυκη,δειχνει....Σεπτεμβριο.
    Μου φαινεται οτι αν δεν ξυπνησει η Σύρτις,η οποια υπνώττει ή ειναι απασχολημενη με τον Χαφτάρ και τις λοιπες ...φυλαρχικές δυναμεις,εμεις εδω υδωρ Κυριου δεν προκειται να δουμε.Να ειστε ολοι καλα.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή